Inlägg

Inlägg som Blomman90 har skrivit i forumet
Av Blomman90
Skrivet av ducedo:

Jag är lite förvånad att det inte verkar dras några paralleller till föregående race på denna banan. Leclerc hyllas för att han ställde sig på bromsen och "lurade" Verstappen precis innan DRS-linjen. I förra racet så gick Internet i taket över att Verstappen ställde sig på bromsen och försökte släppa Hamilton innan DRS-linjen. En gång är ingen gång men när det nu verkar ha blivit en vedertagen strategi att tvärnita på banan så behöver nog någon förändring ske.

https://pbs.twimg.com/media/FO4DbozXEAMIZiv.jpg

Som föregående talare så tycker jag det är en ganska skev jämförelse. I detta fall så är det ju Verstappen (i form av omkörare) som initierar situationen genom att bromsa under sin omkörning (för att inte passera innan linjen), Leclerc väljer ju bara att göra samma sak. Hade inte Verstappen bromsat hade han kört om Leclerc innan linjen och Leclerc hade därmed inte heller bromsat.

Om däremot Verstappen legat i slipstream bakom och Leclerc hade bromsat så hade det givetvis varit en helt annan situation och ansvaret hade då legat på Leclerc (på samma sätt som det låg på Verstappen förra året).

Av Blomman90
Skrivet av Ecthelion:

Tror inte det är DRS som är problemet. Lyssnar man på kommentatorerna under race så säger de nästan tvärtom, DRS-effekten verkar ha tynat bort med nya regleringarna. Jag tror problemet som vi ser är att motornera är så olika från stall till stall detta året, kolla Ferrari t. ex. som skulle ha en väldigt stark motor, och det är den hos Haas och Alfa men inte hos Ferrari (fart på raksträcka), medan Red Bull t. ex. inte skulle ha en så stark motor men har en av de snabbaste bilarna ner på raksträckorna. Mycket handlar nog, i omkörning på raksträckor, om ren hästkraft och vridmoment medan DRS endast hjälper till med de sista få kilometerna per timme.

Hur snabb en bil är på rakorna är ju en summa av flera olika faktorer där motor och downforce (som blir drag/motstånd) är stora faktorer. Ferrari har givetvis inte en svagare motor än de team de levererar till, utan de har ju byggt aeron på sin bil annorlunda bara. Ferrari har sannolikt den starkaste motorn för stunden (och därmed också alla deras kundteam).

Av Blomman90
Skrivet av eFoppa:

Minnet är kort, men Hamilton har haft ganska vassa armbågar tidigare i karriären. Fråga Massa. Fråga Rosberg.
Sen att han vart på cruise de senaste åren i en överlägsen bil gör ju saker lite lättare. Första gången sen 2016 när han blir pressad sätter han sin rival i väggen. Lägg ner snacket om att Verstappen skulle va dirty och Hamilton clean. Båda kör för att vinna och kommer göra allt som krävs. De måste ligga på den absoluta gränsen och ibland går de över den. För att citera Sir Lewis "What am I supposed to do? Just sit there and let the dude win?"

Skrivet av Svensktiger:

Ham kör lite som senna gjorde.
"Flyttar du inte på dig så blir det en krash, och jag har fler twittersupporters och du får dödshot för att du vågade stå emot" typ.
Kombinerar du det med en bra bil och ett bra team så är det betydligt enklare för de flesta att bara maka på sig och fortsätta att drömma om en plats i merca.

Och nu när jag tänker efter så är det nära nog exakt lika som Ferrari höll på ett tag.

Eh va?
Visst, Hamilton har inte silkeslena armbågar (vem har ens det i F1), men att försöka få det till att det är Hamilton som är en dirty racer och Verstappen som är clean är inget annat än skrattretande.

Hamilton är bland racing-experter ansedd vara en väldigt clean driver. Ibland gör han fel och blir (alternativt borde bli) bestraffad för det. Verstappen är ansedd att vara en enastående racer, men inte sällan med mentaliteten att "jag tänker ta denna linje, flytta på dig eller så krockar vi". Och det är inte bara mot Hamilton, utan mot de flesta förare han har behövt race:a på senare tid (Leclerc, Ricciardo, Vettel, Räikkönen, etc.). Det var ganska uppenbart att Mercedes strategi i slutet av förra säsongen var att hålla sig så långt borta från Verstappen som möjligt, eftersom Verstappen orsakade kontakt dem emellan (alternativt tvingat Hamilton till undanmanövrar) typ 7 gånger på 3 race.

Av Blomman90
Skrivet av wootz91:

Behöver lite råd. Vi beställde en EQB300 med 2 år för 4750:-. Först hette det leveranstid april/maj sen juli/augusti och nu är det september/oktober. Vi kör en QASHQAI just nu och tycker den är för liten och för dyr. Chansen att den blir försenad igen är rätt så stor gissar jag på i samband med kriget. Finns det några andra alternativ med snabbare leveranstid och större bil än våran? Känns nästan inte värt att vänta så länge tycker jag.

Någon annan här på forumet hoppade på "Care By Volvo" i väntan på sin elbil. Eventuellt kan det finnas bilar för snabb leverans, sedan med 3 månaders uppsägningstid. Dock lär priset sticka lite om det ska vara något som är större än en Qashqai.

Av Blomman90
Skrivet av Cerb:

De har ju verkligen bara plockat gobitar, vilket är självklart. Dock har de ibland klippt ihop sekvenser av olika lopp för att förvränga verkligheten lite. Som exempelvis i scenen där Norris och Riccardo ligger sida vid sida i starten, och sekunden senare klipper de till en sekvens där Norris påstår att han bli avknuffad, vilket var ett helt annat race i en fight med någon annan.

Ja, så är det ju. Men samtidigt kan jag tycka att de också missar eller låter bli att ta upp sjukt intressanta saker. Exempelvis nu i senaste säsongen om Ungerns GP så tog de överhuvudtaget inte upp Alonsons prestation med att hålla Hamilton bakom sig, vilket ju med stor sannolikhet banade vägen för Ocons seger. Det hade absolut kunnat ägna en eller två minuter åt tillsammans med en intervju med Alonso med vikten av teamplay, etc.

Lika så i en tidigare säsong (2 eller 3), också från Ungern, där Hamilton låg bakom Verstappen utan att riktigt komma förbi, men då gick Hamilton in i depå för ytterligare ett depåstopp och körde sedan in de 25 sekunder han halkat efter på en 10-12 varv för att gå om under de sista varven. Det borde vara sjukt enkelt att skapa content från dessa händelser, men jag tycker att man ofta bara sopar förbi sådant samtidigt som man, som du nämner ovan, skapar spänning där spänning egentligen inte finns genom att totalt förvränga ett skeende...

Av Blomman90
Skrivet av Jeebentoft:

Då Viasat F1 podcast numera flyttar till Podme, vilket tydligen kräver prenumeration och jag inte är särskilt sugen på ytterligare en prenumerationstjänst så letar jag efter nya poddar som rör formel 1.

Jag lyssnar i huvudsak på poddar via Spotify, har ni några tips på bra F1 poddar? Svenska eller engelska spelar mindre roll, intressanta insikter och nyheter är det viktiga!

The Race F1 Podcast tycker jag är rätt bra, med bland andra Britten Scott Mitchell (som bor i Stockholm). Men jag gillar ju att lyssna på Janne och Erik tugga (även om jag inte alltid håller med dem), otroligt synd att de flyttar till PodMe imo...

Av Blomman90
Skrivet av Wheezymoon:

Låter väldig prisvärt, vilken hastighet på bredband pratar vi om?

Jag har 250/250 via Fiber.

Så jag har alltså:
Bredband 250/250
TV Guld
V Sport

Av Blomman90
Skrivet av Superfrog:

Ja, priset är högt.

Jag har ViaPlay enbart för F1 och säger upp abonnemanget när säsongen är över och återaktiverar när säsongen börjar, vilket är idag. Så visst är det mycket pengar för att se på F1 var och varannan helg, men, men... Någon last måste man ju ha

Jag har själv lyckats rida på en våg med rabatt på Viasat/Viaplay i en 6-7 år. Jag har TV/bredband via Tele2 (tidigare Comhem) där jag "endast" lägger till 249:-/månad för V Sport-paketet (TV + Viaplay). Totalt betalar jag 597:-/månad för hela kalaset (TV+Bredbamd+Viasat), vilket känns som en bra deal (framförallt om man jämför med 400:-/månad för endast Viaplay). Jag behöver dock ringa upp dem en gång per år och säga att jag vill säga upp abonnemanget om det inte går att förlänga min deal ytterligare 12 månader, vilket har gått varje gång so far.

Av Blomman90
Skrivet av martinot:

Nu såg jag (tyvärr först efter att jag postat mitt förra inlägg) att moderatorn ville ha diskussionen i en annan tråd. Speciellt om det inte rör sig om inkomster och relaterade förmåner. Så därmed kanske personalbil faller ut som off-topic (även om det som sagt kan löna sig i många fall ändå).

Kort så avsåg jag just förmånsbil, precis som det är med mitt första inlägg. En förmånsbil (inte en personalbil) är en förmån, och skall därmed beskattas, precis som andra inkomster och förmåner. Det blir alltså en del av den totala kompensatonspaketet från arbetsgivaren (precis som lön och andra beskattningsbara förmåner).

https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/f...

Personalbil är ju definitivt relaterad till inkomster och förmåner, så jag uppfattar inte det som att det är denna diskussion som hänvisas till "vad har du för utgifter"-tråden. Framförallt om man talar om koncepten personalbil/förmånsbil/tjänstebil och vad de innebär för din totala ersättning, och inte börjar prata om bil A vs bil B, etc.

Ingen har ifrågasatt vad en förmånsbil är, varför länkar till bilförmån på Skatteverket är helt irrelevanta. Vad folk har sagt är att man ska vara försiktig med att byta lön mot en bil (alltså någon form av personalbil) om man ligger under taken för SGI och PGI.

Av Blomman90
Skrivet av martinot:

Tänkte främst på just förmånsbil/tjänstebil, som är det som både jag och min fru har.

Personalbil är lite mindre förmånligt, men kan ändå vara mycket mer förmånligt än att leasa privat. Det varierar från olika fall, men är absolut vettigt att inte avstår förens man räknat på det. Synd att missa potentiella besparingar.

Många bolag med personalbilar har ofta också ett tilägg, som gör att de kompenserar anställda så de får full pension till samma nivå som om den anställde inte skulle haft personalbil. Kan vara värt att checka med arbetsgivaren. Är väldigt vanligt vad jag hört att bolagen och HR gör så (de vill inte att anställda skall tappa pension).

Det bästa du kan göra är som sagt att räkna på det själv. Det gör man enklast här (som trots namnet Tesla räknar på alla elbilar, bensinbilar och dieselbilar): https://teslakalkylen.se/

Jo, men diskussionen du svarade i handlade om att i lönesamtal eventuellt begära en "förmånsbil", vilket ju då i praktiken lär vara en personalbil (om det ges istället för en löneförhöjning).

Det där "tillägget" du pratar om handlar ju endast om tjänstepensionen (vilket i min mening också är den enda rimliga lösningen på "kostnadsneutral personalbil", för om man inte kompenserar den anställda med tjänstepensionen som tappar till följd av bruttolöneavdrag, så är det inte heller kostnadsneutralt för arbetsgivaren...).
Däremot så kompenserar man ju aldrig den allmänna pensionsavsättningen, eftersom den grundar sig på din inkomst. Om du gör ett bruttolöneavdrag så sänker du din deklarerade inkomst, och om du då ligger under brytpunkten för PGI så når du inte till taket för allmän pension. För att arbetsgivaren ska kompensera detta så skulle de i så fall behöva höja din lön, vilket de ju inte kommer att göra (det kan inte finnas något företag som har policyn att om man tjänar under inkomsttaket så får man en förmånsbil, annars en personalbil...).

Detta är sådant som kalkylatorer, likt Teslakalkylen, inte tar hänsyn till. Så det går inte att bara sätta sig och räkna på vad den säger att det kommer kosta, utan man behöver även ha koll på andra saker som indirekt påverkas av uttag av personalbil.

Det är inte heller ovanligt att många som har förmånsbil (eller rättare sagt tror sig ha förmånsbil), indirekt har en personalbil, då arbetsgivaren i vissa fall betalar ut en extra ersättning för de som har möjlighet att ta en förmånsbil, men som väljer att avstå (undantaget är väl främst de som har särskilda behov av att resa i tjänsten och arbetsgivaren inte vill betala för privat milersättning). Så istället för att göra löneavdrag för alla som tar en bil, så ger de extra ersättning till de som väljer att avstå. Vilket får det att låta som att det handlar om förmånsbil, men eftersom man indirekt avstår lön, så är det ju ändå en personalbil (eller i vart fall en form av personalbil).

Av Blomman90
Skrivet av martinot:

Om man vill ha/behöver en ny fräsch bil, antingen i jobbet eller privat (eller båda) så kan det absolut vara lönt med en förmånsbil. Ännu mer gäller det så om man är vill kika på en modern elbil. Så jag skulle iaf. räkna på det, innan jag tackar nej till det.

Har en ny Tesla M3 AWD LR (nästan 500 hk) på min egna firma, och räknar man med alla kostnader (leasing/ränta, värdeminskning, fordonsskatt, drivmedel, försäkring, service, etc.) så hamnar den totala kostnaden, för _både_ min firma och mig själv personligen (främst förmånsbeskattningen) på motsvarande om jag tog ut 5000 kr i lön per månad.

Så för 5000 kr/månad så får jag en helt ny fantastiskt fräsch bil som är grymt körglad, härlig prestanda, och dessutom kostar extrem lite i körning (trots höga elpriser, ändå enormt billigt). Har nog aldrig i mitt liv haft en så billig ny och kraftfull kul bil.

Så jag skulle verkligen värdera en förmånsbil, och kika på om det är vettigt genom att räkna på det.

Rekommendationen att avstå gällde ju dock om man ligger under brytpunkten för PGI och SGI, eftersom det bland annat påverkar din pension. Detta är ju om vi talar om "personalbil" (vilket brukar vara det vanliga hos de flesta konsult-arbetsgivare, om man inte är väldigt senior eller har ett särskilt behov av tjänstebil), som alltså bekostas med löneavdrag (eller som kanske i detta fall, istället för löneförhöjning). Jag tror det är svårt att få ihop kalkylen om pensionen drabbas negativt, det är nämligen inte så extremt förmånligt med personalbil längre (framförallt inte efter förra sommarens höjning av förmånsvärden).

Av Blomman90
Skrivet av Daniel75:

Är det verkligen så ? AC är 11 eller 22 kW max på bilarna idag. DC styrs av dimensioneringen av den i bilen. Kan bilen bara ta emot 150kW t ex så spelar det ingen roll om man har en 300kW laddare, du får ju bara 150kW max ändå. Jag trodde att 400V och 800V hade att göra med hur stor laddning man kan ta emot i bilen dvs det är bilens "DC mottagare" och dimensioneringen av denna, men jag kanske har fel.

Nja, du har både rätt och fel. Den energi som lagras i bilen är alltid likström (DC). En snabbladdare levererar DC, vilket gör att ingen konvertering eller dylikt behövs. Det betyder dock inte att man kan ta emot i vilket hastighet som helst, utan det finns ju fortfarande begränsningar i kontakter, kablar, batterier, kylning, etc. (där 400V vs 800V är exempel på en sådan begränsning där ett 800V-system kan göra det möjligt att ta emot högre effekt än ett 400V-dito).

När det kommer till AC så kan inte ett batteri ta emot en sådan laddning utan att det omvandlas till DC. Detta görs med "ombordladdare" i en elbil som då klarar av att omvandla en viss effekt, exempelvis 11 eller 22 kW. En hybrid har typiskt sett en betydligt enklare och mindre ombordladdare och klarar därför kanske bara 3,7 kW, etc.

Av Blomman90
Skrivet av snajk:

Jo jag tror ju också det, och regeringen har ju sagt att de ska lösa det. Men inte hur liksom. Samtidigt är ju situationen nu lite annorlunda rent mandatmässigt. Regeringen regerar på en budget som inte är deras, så vart de ska hitta ett antal miljarder för detta vet jag inte. Och sen är det ju val i höst så hur det ser ut sen är ju svårt att veta.

Jo de lär fylla på den, men räcker det? Om jag "köper" min bil i juni och det tar minst sex månader att få bonus så är det ju efter valet liksom, då kanske incitamentet att fylla på försvinner. Om M med kompisar vinner valet så kanske de hellre satsar på mer bidrag till elförbrukning eller något.

Fast oppositionens budget skiljer sig inte på punkten om klimatbonusen, så det är samma lika. Att staten skulle "vilseleda" folk att köpa elbilar för att sedan dra undan bonusen under fötterna på vanliga Svenssons är närmast uteslutet. Även om valdagen skulle ha passerats så är inte mandatperioderna så långa att man kan köra över folk på det viset och utan att räkna med ett kraftigt gensvar vid nästa val. Jag skulle bli djupt förvånad om något parti skulle våga backa på klimatbonus-löftet för redan sålda bilar.

Högre är ju risken att en viss typ av bonus gäller vid tidpunkten man beställer bilen, men att det sedan hinner ändras innan bilen levereras (framförallt med de otroligt långa leveranstiderna som nu råder).

Av Blomman90
Skrivet av Chippen2188:

Värt att tänka på är att Polestar skriver inte bara ut det i klartext, dom tar också betalt på det viset. Dom har ju förhöjt pris så länge bonusen inte kommit och sen när den väl kommit så sänks priset. T.ex. så skulle den konfiguration jag vilja ha om jag beställt en Polestar 2, kosta mig 9 809kr/mån fram tills bonusen betals ut. Säg att den betalas ut efter 12 månader så är det 12 månader med 9 809kr och 24 månader med 6 000kr (cirka). Nästan 10 000 kr för en bil är för mycket pengar och jag tycker det är märkligt att man gör så, genomsnittspriset är 7 271kr/mån vilket jag hade varit mer okej med.

Jo, det är klart att det är trevligt att få en "rak" månadskostnad som hela tiden är samma. Men det finns ändå två vettiga poänger med Polestars upplägg. Dels så får du betala mer ränta om du går på det "raka" upplägget, eftersom du i början betalar av leasingkostnaden i en lägre takt än den faktiskt är. Men framförallt är det så att om nu bonusen av någon anledning inte skulle fyllas på, och alltså inte betalas ut, så skulle du i det "raka" upplägget få en ganska otäck räkning på 70.000 rak ned i knät, medans du med Polestars upplägg ändå har betalat i korrekt "takt" från början, och därmed inte får någon extra räkning. Däremot så får du ju ändå betala 70.000 mer än vad du hade tänkt, vilket är surt nog, men du ligger i vart fall "före" skulden hela tiden.

För mig hade det upplägget inte spelat så stor roll. Jag hade sett de första 6 månadernas "överpris" som en form av kontantinsats bara.

Av Blomman90
Skrivet av snajk:

Börjar bli lite smånervös för klimatbonusen då den redan är slut för i år om inte regeringen skjuter till mer pengar. Tittar man på exempelvis Polestar som till skillnad från de flesta skriver ut kostnaden i klartext med och utan klimatbonus så skiljer det drygt 2500 per månad över 36 månaders leasing. Det hade ju förändrat kalkylen rätt rejält.

Jag skulle inte vara så orolig om jag var du. Hittills har man alltid fyllt på potten när den tagit slut. Den badwill det skulle innebära att inte fylla på potten tror jag inte man vill dra på sig, än mindre under ett valår.

Av Blomman90
Skrivet av Dizzö:

Var kan man se det kravet isf?

Inte hört något om det.

När ett leasingbolag undersöker din kreditvärdighet så undersöker de ju om din ekonomi klarar av att betala de månatliga inbetalningarna. I sina kalkyler tar de uppenbart inte höjd för att man förutom dessa inbetalningar även ska kunna ersätta leasinggivaren med en helt ny bil ifall något oväntat händer och leasingtagaren valt bort halvförsäkring. Då är det inte många svenskar som fått plocka ut en bil på privatleasing. Så det faller lite på sin egen orimlighet.

Exempelvis att byta en vindruta helt utan försäkring, med alla sensorer och skit som sitter där, skulle jag tro inte går loss på mindre än 12-15k. För att inte tala om vad det skulle kosta dig om det skulle uppstå en brand i garaget din bil står i och den blir rökskadad eller helt enkelt brinner upp.

Näe, du får nog revidera din trafikförsäkringsplan. Alternativt så får du köpa bilen kontant och sedan är det ju helt upp till dig själv om du vill riskera allt för en hundralapp i månaden!

Av Blomman90
Skrivet av Valonen:

Det är inte befängt, avtalet är mellan parterna Svensk Handel och Handels, endast de kan driva ärenden. Är man inte medlem så finns det ingen rättighet att driva en kollektivavtalsfråga då man inte är med någon part.

Fast det kan inte vara det ena och samtidigt det andra. Endera så gäller inte kollektivavtalet de som inte är anslutna till facket (vilket vi alla verkar vara överens om), alternativt så måste en som inte är fackligt ansluten kunna ta strid mot sin arbetsgivare om arbetsplatsens avtal inte upprätthålls - oavsett om facket själva vill driva frågan eller inte.

Citat:

Avtalet gäller alla anställda
När du har tecknat kollektivavtal eller hängavtal gäller det i praktiken för alla dina anställda. Det spelar ingen roll om några inte är fackligt organiserade, eller om de tillhör en annan fackförening som du inte har kollektivavtal med.

Kollektivavtal och hängavtal blir en del av det personliga anställningsavtalet mellan dig som arbetsgivare och dina arbetstagare.

Av Blomman90
Skrivet av Valonen:

Kollektivavtalet gäller men man kan inte driva det vidare om man inte är medlem, för man är inte part. Så vill inte arbetsgivaren göra rätt för sig så är det bara att ta emot.

Fast det där kan ju inte stämma! Menar du att man som ej fackligt ansluten är bunden till kollektivavtalet, men man kan inte göra något om avtalet inte följs? Att facket kanske inte väljer att gå in är ju en sak, men om ett kollektivavtal gäller så måste det ju följas, även för de icke-anslutna. Något annat låter helt befängt!

Av Blomman90
Skrivet av ShotInTheHead:

Vet tyvärr inte vem Handels har kollektivavtal med.

Jag har Månadslön + Ansvarstillägg + OB.

Jag är i princip den enda "heltidare" (om jag nu ens kan kalla mig det i och med ärendet), så min sits är unik.
Kollektivavtalet jag läst så ska 2skift jobba 38h, inte 40h. Dvs 36h+40h+36h+40h som 2skiftare arbetar blir 38h i veckan.
De mina ledare har i så fall (inkorrekt?) gjort är de tog beslutet att jag som bara jobbar kväll ska jobba 36h, för de gör man på kvällskiftet.

Våra fakliga representanter är egoisiskt självdrivande, påverkar de inte dem själva gör de sällan något för andra.
De har sina roller för de inte vill jobba fulla veckor, och fackarbetet gör att de får 1-2 dagar i veckan att göra annat.

Hur kompenseras ni som jobbar kvällsskift, är det endast genom OB eller är denna "arbetstidsförkortning" ett sätt att kompensera för det?

Om de som jobbar 2-skift jobbar 40 timmar på "dagskiftet" och 36 timmar när de kör "kvällsskift", så känns det ju uppenbart att 36 timmar anses vara heltid för kvällsskiftet. Den som enbart jobbar kvällsskift borde rimligen därför landa på 36 timmar. Jag har svårt att se en rimlig förklaring till varför den som endast jobbar kväll skulle jobba 40 timmar, om de som jobbar 2-skift inte behöver de sina kväll-skift. Men jag kanske missuppfattar dig här?

Av Blomman90
Skrivet av vinylens:

Dottern vart sjuk för ca 1 vecka sedan måndags förra veckan gjorde test på vårdcentralen dom trodde inte det var covid-19 men testen visade att det var det. så då fick man vara hemma den vecka.
I söndags fick jag symptonen och inser att jag blivit smittad.
Söndag och måndag bestående av hög feber(40-42grader) och ont i kroppen.
Tisdagen och onsdagen har bara varit lätt feber.
Så är väl snart frisk men det roliga är att dom som vet bäst är att efter 5 dagar från testet så kan man räkna sig som frisk om man varit feber fri 2 dagar och inte 7 dagar som innan. Jag blev smittad efter 6 dagar.

Så vet in om dom som vet bäst vet så mycket egentligen dom hoppas dom vet.

Fast att du utvecklade symptom efter 6 dagar betyder ju inte att du blev smittad efter 6 dagar...
Covid har en inkubationstid som anges anges till 2-14 dagar, och som 5 dagar i snitt, så det är snarare mer sannolikt att du blev smittad i samband med att din dotter insjuknade!