Inlägg

Inlägg som Blomman90 har skrivit i forumet
Av Blomman90
Skrivet av Fetskaft:

Det känns som miljöbonusen blir en subventionering för bilhandlarnas demobilar. Ganska sjukt att de kan ha bilar rulla lite över 6 månader, plocka ut bonus och sedan sälja den nedsatt 70k och då haft en gratis demobil. Nu har jag inte räknat på kronan så det kanske sänks lite mer, men principen blir ändå att det blir en väldigt liten kostnad att ha demobil. Demobilar på bensin/diesel har man ju alltid kunnat göra riktigt bra köp på.

Ja, fast det stämmer väl ändå inte. Om nu inte folk är så blåögda att de inte vet att man får en klimatbonus och det därmed kostar exakt lika mycket att beställa en sprillans ny. Om det inte är så att det är extremt långa leveranstider, och folk därför är beredda att betala mer för att få en bil på studs, så kommer man inte kunna sälja en demobil där man endast dragit av klimatbonusen...

Av Blomman90
Skrivet av Chippen2188:

Ja, det är så reglerna är utformande. Flera bilar som ligger på Blocket är demo-bilar som man kan köpa och få leverans om x antal månader. En Ioniq 5 från Holmgrens Bil var uppe i diskussion i Ioniq 5-gruppen på Facebook här om dagen. Där visade det sig att Holmgrens har inget intresse av att sälja bilen förren om tidigast 5 månader men genom att ha den på Blocket kommer potentiella kunder och kollar på den, så kan dom sälja en ny Ioniq 5 istället, som bestälsl av Hyundai.

Såg försig någon bil där också som såldes av en handlare men slog man på regnummet så ägdes den av Hyundai, som är producent, inte ägare/brukare. så man kanske rundar det på det viset. Det var en Ioniq 5 Essential med lilla batteriet för 479 900kr. Kan man få bonus på den så är det en helt ny Ioniq 5 för runt 400K, om någon är sugen

Jo, fast nu talas det om olika saker. Visserligen visste jag inte att ett ägarbyte efter påställning gjorde att ingen bonus betalas ut, men det förändrar inte faktum i det case som diskuterats. En "demobil" är inte samma sak som en "lagerbil". Ditt påstående gjorde gällande att man oftast inte kan privatleasa lagerbilar, vilket inte har något som helst att göra med klimatbonusen. Om nu en handlare har ställt på bilen, så kommer handlaren varken sälja bilen som ett kontantköp eller privatleasing innan bonusen blivit utbetald (om man inte en köpare går med på att vaska klimatbonusen). Bilar som står i hallen är i normalfallet aldrig påställda och kan således rent teoretiskt säljas till en privatperson eller till ett kreditbolag för en privatleasing.

Av Blomman90
Skrivet av Chippen2188:

Kan säkert vara olika. Jag har haft kontkat med 2 handlare som enbart sålde, inte privatleasade. Just när det kommer till elbilar också så vet jag inte hur smart det är, bonusen brinner väl inne om man byter ägare, och då borde månadskostnaden bli omkring 2000kr mer än "vanliga". Kanske har ngt med det att göra då

Fast bonusen lär ju inte brinna inne, i så fall brinner den inne när du köper den av bilhandlaren också, ägarbyte som ägarbyte liksom...

Av Blomman90
Skrivet av Chippen2188:

Dom bilar som står i hallar är ofta inte leasingbara, då dom ägs av handlarna själva. När du väljer privatleasing så är det finansbolaget som äger bilen och som är "beställaren" hos Hyundai (eller vad man nu beställer för märke). Bilhandlarna har inget möjlighet/intresse av att skicka ut sina bilar för privatleasing, dom vill sälja bilen, ta vinsten och gå vidare till nästa bil.

Det handlar mycket om efterfrågan och utrustning. Ioniq 5 har blivit extremt populär i orderböckerna och Hyundai hade nog inte räknat med sån explosion. Just nu prioriterar man RWD eftersom det krävs mindre halvledare till den, och ju mindre utrustning du har, desto snabbare leverans troligtvis. Om man inte nöjer sig med det lilla och vill kryssa dom flesta rutor så krävs fler halvledare och bilen blir nerprioriterad.

Hörde om en igår som fått sin leverans framkjusten 5 månader, från att redan ha 7 månader leveranstid. Det är segt. Jag beställde min nu i början av januari, en Ioniq 5 AWD Advanced med komfortpaket Plus fick 11 månader leveranstid, alltså november. Säljaren tryckte dock på att det var preliminärt.

Fast har inte de flesta (alla?) handlare samarbete med ett kreditbolag, så de dels kan lösa billån, men även då lösa privatleasing via sin kreditgivare? Det känns som en alldeles för stor marknad för att handlaren inte ska kunna sälja sina lagerbilar som privatleasing...

Av Blomman90
Skrivet av goosblabla:

Jag hörde faktiskt av en kollega för något år sen att det var så just med statlig skatt, men han hade nog missförstått han också då. Synd.

Ja, tyvärr går 0% av det man betalar i statlig skatt till pensionen. Däremot så brukar ju, som sades här innan, arbetsgivaren göra större pensionsavsättningar på de höga beloppen för att kompensera för detta. Så för dig blir det ungefär samma, men det är alltså arbetsgivaren som bekostar det och inte staten...

Av Blomman90
Skrivet av Hulle:

Va? Microsoft köpte Bungie för över 20 år sedan...

/hulle.

De gick väl isär 2007 och blev en självständig studio och Microsoft fick ta över Halo-franchisen genom det nystartade 343 Industries?

Om det var en "helren" Microsoft-studio känns det underligt att ingå ett avtal med Sony om exclusives till Destiny?

Av Blomman90
Skrivet av Dr.Mabuse:

Ursäkta om jag vantolkar ditt inlägg men mig veterligen är t ex både Call of Duty och Destiny 2 s k cross platform och representerade på Play Station. Finns säkert fler titlar med det låter inte som kategorisk bojkott i mina öron...?

Fast nu har ju ingen av aktörerna ägt varken Bungie eller Activision (fram tills nu då). Så att dessa spel funnits representerade på båda är ju inte så konstigt. I för sig har Sony betalat dessa fristående spelutvecklare för att få exclusives till sin egna plattform.

Men jag antar att personen du citerar menar att Sony har haft exclusives som en tydligt strategi, och nu tycker de inte det är lika kul om Microsoft bestämmer sig för att göra samma sak med sitt stora nyförvärv.

Av Blomman90
Skrivet av ToBeAs*:

Smidigt! Hur för ni lättast över från jäsfat -> fat 1 och är det samma gadget för fat 1 -> fat 2?

Vi sätter helt enkelt en slang på jäshinkens tappkran och drar den till "öl ut" på fatet (så den fylls underifrån), sen tar vi en till slang (vår picknick-slang) från "gas in" på fatet (toppen) och sätter dit den i hålet på locket där jäsröret brukar sitta. Så det blir (näst intill) ett slutet system där hinken fylls på med CO2 från fatet, istället för att ta in luft utifrån.

När vi flyttar mellan två fat så är det mer eller mindre samma sak. Men då brukar vi inte göra det till ett "slutet system", utan vi sätter vår CO2-flaska på fat 1 (med öl i), och med hjälp av det trycker vi över ölen till fat 2 och gasen från det fatet leder vi bara ut. Här är det enda viktiga att komma ihåg att ölet ska ut från botten av fat 1 och in i botten från fat 2 (så gasen kan flöda ut fritt).

Av Blomman90

Vi har en ganska smidig strategi när vi torrhumlar. Vi preppar vårt Cornelisfat med ett humlefilter med vår humle i, sen purge:ar vi fatet och för sedan över ölen från jäshinken helt syrefritt. Sedan när den torrhumlat färdigt så för vi över ölen till ytterligare ett fat som då blir vårt serveringsfat. Vi har inte upplevt något problem med oxidering sedan vi gick över till den strategin, så det kan varmt rekommenderas om man har utrustningen för det!

Av Blomman90
Skrivet av Zmt:

Det här tycker jag är lite intressant och något som känns högst personligt. Jag som icke Hamilton fan upplever nämligen Hamilton fans som mer "toxic" än andra i kommentatorsfält även om man ser exempel från många olika fans. Och det är väl en del av polariseringen som tyvärr pågått under säsongen.

Givetvis så reagerar man säkert mer när argument avviker extremt mycket från sin egna ståndpunkt, och givetvis är det en personlig observation. Sen är det klart att finns det massvis med Hamilton-fans som är "toxic" och inte kan bete sig, och sådana skulle jag aldrig ta i försvar.

Men om vi tittar på det som hänt under säsongen så har Hamilton blivit mordhotad och fått utstå rasistiska påhopp i efterspelet av Silverstone-incidenten (så till den milda grad att även Red Bull gick ut och fördömde det hela). Dessutom har Hamilton fått utså burop på var och vartannat race när han hamnat på podiet. Inget av detta har mig veterligen skett mot Verstappen. Så för mig säger det ändå något.

Av Blomman90
Skrivet av Osmanix:

Oj du behöver nog sätta dig ner och ta en öl
För det första försöker jag inte fiska reaktioner utan konstatera att det hade inte blivit såhär "stort" om det hänt mitt under säsongen.
Sannolikheten för omstart var egentligen inte "extreeeemt låg". Det var snarare konstigt att de inte började släppa om varvade bilar redan ett varv innan för då var det redan färdigstädat på banan. Och hade de då börjat släppa om så hade de hunnit släppa om alla och ändå hunnit med ett sista racevarv.
Det är väl klart som fan att merca inte "hade möjligheten" att ta in ham från den positionen han befann sig i jag bara konstaterar att på pappret så hade de möjlighet att göra det. Att detta säger ngt om mig som person kan du gå hem och pilla navelludd och fundera över en gång till.
Om vi vänder på steken då, om vi säger att man gjort såhär tidigare. Hela proceduren med varvade bilar och SC. Tror du FORTFARANDE inte att alla hamilton-fans hade varit lika jävla pissed att "förlora" titeln på sista varvet? Det hade dem!
Än en gång, ta nu en öl för det är helg och du behöver nog tagga ner lite, skål

Eller så kanske du borde se över hur du uttrycker dig, om du nu inte menar det du skriver.

Gällande att fiska reaktioner så blev det en mindre bra formulerad mening från min sida. Jag menar inte att du fiskar reaktioner, jag menar att jag tycker det är märkligt att du är förvånad över de reaktioner och kritik som varit efter racet, som att vi alla bara ska acceptera att det som skedde var helt naturligt och vara nöjda och gå vidare.

Sannolikheten för en omstart var extreeeemt låg. Latifis bil började brinna och man dränkte den med pulversläckare (det var infon som Mercedes hade när det var dags att besluta om man skulle ta in Hamilton eller inte, hade man väntat ytterligare ett varv så hade han legat 10 platser bakom Max). Nu lyckades de ändå få väck bilen ganska fort, men trots att allt var genomjäktat så saknades det fortfarande ett varv för att hinna göra en korrekt omstart (förutsatt då att alla varvade bilar hade hunnit om säkerhetsbilen under det varv som de 5 blev förbisläppta). Det är ingen supermarginal, men det är oerhört mycket som talar för att under normala förhållanden så hade racet inte startats om alls.

Vidare kunde man uppenbarligen inte släppa förbi alla bilar som vanligt ett varv tidigare än man gjorde, för då hade man ju givetvis gjort det! Det var ju till och med relativt sent på varvet som man lät de 5 varvade bilarna mellan HAM och VER åka förbi, så att man skulle vara klar ett helt varv innan det är fullständigt orimligt. Vad skulle man vinna på att vänta??? Skapa en hatstorm mot sig själv?

I din argumentation trycker du på att VM minsann inte avgörs på ett race, utan det är "EN HEL SÄSONG", och alla andra bara "håller på och gnäller" för detta "råkade" ske i finalen och var direkt avgörande. Du argumenterar för att "mercedes vägrat chansa och lagt på nya däck", fast du nu säger att du förstår att det omöjligen kunnat plocka in honom, och du försvarar Masis handlande med att det är "spelets regler". Du gör alltså allt du kan för att rättfärdiga det som skedde och abstrahera bort saker inte är till gagn för den ställning du tagit.

Om situationen varit omvänd så hade jag givetvis varit glad för att den person jag håller på fick vinna VM, men jag hade aldrig kunnat rättfärdiga de beslut som Race Control fattade med säkerhetsbilen, oavsett vem som gynnades. Givetvis finns det Hamilton-fans som hade tyckt att allt vore helt rekorderligt och som gärna häcklat sina meningsmotståndare för det. Men jag är av den bestämda uppfattningen att det finns betydligt fler Verstappen-fans (Drive To Survive-generationen) som är "toxic" i kommentatorsfält än för någon annan förare på griden.

Av Blomman90
Skrivet av eFoppa:

Ska vi prata lag så vet du också att den som påstår något också äger bevisbördan för detta. Det är därför orimligt att säga att det begåtts ett regelbrott därför att man inte kan utesluta det.

Jag säger inte att ett regelbrott har skett, däremot säger jag att det kan ha varit ett regelbrott (och det finns substantiella grunder för att göra det påståendet). Det vi kan konstatera och som borde vara odiskutabelt är att regelboken inte tvingade RD att fatta de beslut han gjorde (hade han varit tvingad till det kan absolut ingen skugga falla över RD). Utan det var endera ett regelbrott (att han inte hade rätt att frångå de artiklar han gjorde), alternativt så var det inte ett regelbrott, men att han använde sin i så fall "fullständigt oklanderliga" beslutanderätt för att frångå gängse praxis om hur SC återkallas för att uppnå spänning på sista varvet.

Oavsett vilket man tror eller tycker så är det uppenbart att regelverket måste ses över, så det blir tydligt vilka befogenheter som RD har och hur en SC procedur kan se ut. Oavsett om man håller på Verstappen, Hamilton eller någon helt annan kan man inte tycka att det som skedde är något som får upprepas.

Av Blomman90
Skrivet av Zmt:

Nej

"The clerk of the course shall work in permanent consultation with the Race Director. The Race Director shall have overriding authority in the following matters and the clerk of the course may give orders in respect of them only with his express agreement: e) The use of the safety car."

Enligt reglerna får RD bestämma hur SC ska användas. Den här delen ger ju just RD möjlighet att gå över andra relger. Och om det inte är tydligt så anser jag inte att RD ska ha den möjligheten men för stunden så har RD det. Sen att det aldrig hänt förut, det är inte praxis osv det är jag också helt med på men enligt reglementet får han ju göra det. Något dommarna också avslog protesten med ihop med att Artikel 48.13 går över Artikel 48.12.

Det är en tolkning av reglerna (som gjordes av Race Control samt domarna på plats), precis som tolkningen att "any lapped car" inte nödvändigtvis betyder alla. Men det är inte säkert att alla gör samma tolkning (exempelvis om Mercedes hade valt att överklaga till CAS). En fullt rimlig tolkning av reglerna är också att Race Director styr när en SC behöver deployas, och när banan är säker nog för att återkalla SC, men det kan fortfarande vara så att när väl SC återkallas så gäller artikel 48.12 och 48.13. Personligen kan jag tycka att dessa artiklar blir fullkomligt intetsägande om RD alltid har 100% beslutanderätt om när, var och hur allting som rör SC ska hanteras. Varför finns de då där liksom?

Det är ju dock så att regelböcker, liksom lagböcker, är öppna för tolkning. När det kommer till lagar så finns det ofta förarbeten och praxis att förhålla sig till, men trots det så finns det alltid ett visst tolkningsutrymme (annars hade man inte kommit fram till olika saker i Tingsrätt, Hovrätt och Högsta Domstol, vilket ju sker ganska så ofta). Precis samma sak gäller FIAs regelverk. När det skrevs fanns det en tanke bakom det (jag vet inte vad den tanken var), och nu ska reglerna tolkas. Men det är alltså inte alls säkert att en "högre instans" hade gjort samma tolkning som domarna på plats och Race Control gjorde och vi kan därför inte säga med säkerhet att inget regelbrott begicks.

Av Blomman90
Skrivet av Osmanix:

En sak till som jag tänkte på. Om detta hade utspelat sig i början på säsongen så hade det inte blivit det här jävla kaosartade gnället! Säg till exempel att abu dhabi och monaco bytt plats. Då hade de släppt det som hände i abu dhabi jävligt mycket fortare och monaco där hamilton helt på egen hand inte kvalade eller placerade sig bättre än 7:a. Vad skulle då merca protestera mot?
De ska inte ta extra ställning till det inträffade för att händelsen var sista loppet och det kan påverka utgången av VM.
De ska alltid bedöma varje tävling individuellt.

Det är väl klart det inte hade blivit samma sak om detta skett tidigare på säsongen. Bara för att världsmästerskapet avgörs över en säsong innebär det ju inte att man går in i varje tävling (särskilt den sista) helt förutsättningslöst! Som att man inte skulle "spela på resultat" i sista tävlingen för att det finns någon grundläggande tanke om att det ändå är "hela säsongen som räknas"...

Att du ens försöker få reaktionerna på detta som något underligt är för mig en gåta. Hade du varit av samma åsikt om situationen var omvänd, att Verstappen hade en betryggande ledning och Hamilton fick en chans på sista varvet efter ett högst tvivelaktigt beslut från RD om hur SC kallades in? Skulle Verstappen-fans (som mer eller mindre hela säsongen hävdat att FIA är emot Max och istället gör allt de kan för att Hamilton ska vinna VM) acceptera att det inte alls var något underligt som skett och sett på det som att det är "hela säsongen som räknas, så ett race spelar ingen roll"??

Skrivet av Osmanix:

De ska inte ta extra ställning till det inträffade för att händelsen var sista loppet och det kan påverka utgången av VM.
De ska alltid bedöma varje tävling individuellt.

Ändå så var det ju exakt vad de gjorde... De ville till varje pris att finalen inte skulle gå i mål bakom SC, så de gjorde allt i sin makt för att så inte skulle ske, även om det innebar att fullständigt frångå vad som alltid varit gängse praxis gällande SC.

Hade Verstappen inte legat tvåa (med bara varvade bilar mellan sig och Hamilton), utan kanske femma eller sexa, så hade man ju inte gjort som man gjorde. Då hade man ju valt att endera gå i mål bakom SC (utan större klagomål från någon egentligen), alternativt inte låta en enda varvad bil ovarva sig.

Skrivet av Osmanix:

RB visste väl inte heller ifall det skulle startas om eller avslutas bakom SC? De chansade för de hade inget att förlora på det. Fördelen med att ligga 2a.
Merca visste inte om det skulle startas om, det hörde man att Lewis ingenjör sa till Lewis 2 ggr "it might not restart" men att de inte vågade chans. Nu blev det en omstart och de vågade inte riskera att tappa banposition men de hade möjligheten att göra det! Och hade de då chansat hade inte Max gått in och Lewis hade enkelt vunnit.

Fast att kalla det ett strategiskt misstag är ju bara löjligt. Absolut, Merca hade möjligheten att ta in Hamilton, men ingen vid sina sinnens fulla bruk hade fattat det beslutet (varken RB, Mercedes eller någon annan). Sannolikheten för omstart var extreeeemt låg, så att från ledning med segern i sin hand satsa på att det ska bli omstart är hål i huvudet. Att du försöker rättfärdiga detta med att det var dålig strategi från Merca säger nog mer om dig i så fall...

Skrivet av highscore:

Tänk om Latifi hade kraschat två varv tidigare...

Merc hade inte vågat byta till Soft, RB hade fortfarande chansat och lagt på nya däck.
Utgången hade högst troligt blivit precis den samma, fast "normala" SC regler hade följts...

RD följde regelboken, under de förutsättningar teamen hade varit överens om innan racet. Oavsett hur han hade gjort hade ett läger varit förbannat, överklagat, krävt hans avgång osv osv.

Hoppas verkligen Masi är kvar, FIA står upp för honom och alla kan komma till sans och avnjuta en ny spännande säsong.
(sen finns det så klart mycket att förbättra, konsekventa domslut, var på banan (eller snarare utanför) man får raca mm)

Skrivet av Osmanix:

Precis såhär jag tänker med. Om exakt samma situation hade hänt tidigare under loppet eller under en annan racehelg så hade det inte blivit världens liv! Men eftersom det hände när det hände så har alla fått mycket glapp i mungiporna.

Hade Latifi kraschat 2 varv tidigare så hade man kunnat genomföra en NORMAL omstartsprocedur och då finns det ingen kritik att ge till Masi. I så fall hade det ju bara varit som det är, extrem oflyt, men det är sånt som händer. Man får vara arg och sur för det också, men då finns det ingen att rikta kritiken mot (ungefär som när Massa gick i mål som världsmästare 2008, men att Hamilton körde om Glock i sista kurvan och vann med 1 poäng).

Det är ingen här som begär att man skulle bortse från VSC eller SC bara för att Hamilton skulle få vinna, det är nog bara Verstappen-fans som får det till. Kritiken handlar om att man avslutade SC på ett sätt som man, mig veterligen, aldrig någonsin har avslutat en SC på tidigare (i vart fall med rådande reglemente). Masi har till och med för ett par år sedan uttalat att han var tvungen att släppa förbi alla bilar, för så säger reglementet. Men i finalen nu så gjorde han en annan tolkning.

Hade kraschen skett 2 varv tidigare så hade Mercedes eventuellt också agerat annorlunda (de kan ingen annan än de själva veta), eftersom sannolikheten för omstart skulle bli betydligt högre. Så det finns absolut inget som säger att vi hade fått samma resultat oavsett när det skedde.

Av Blomman90
Skrivet av Nihilas:

Eftersom media skriver som de skriver så verkar det ju som att Mercedes ensamma tvingade ut Masi. Låter inte bra att ett stall får sådan makt.
Hur ska nästa person kunna vara rättvis när han vet att vissa stall kommer kunna få ut honom och andra inte kommer ha lika mycket makt.

Fast om det nu är så som vissa artiklar gör gällande, att Mercedes krävt Masis avgång i utbyte mot att lägga ner sin överklagan, så är det ju inte så att Mercedes som team har makten att avsätta Race Directors till höger och vänster. Utan i så fall handlar det om att FIA var så pass rädda för Mercedes överklagan, att de kände sig tvungna att agera så.

Alltså, om situationen var omvänd så hade Red Bull haft exakt samma starka påtryckningsmedel som Mercedes nu potentiellt har haft. Om situationen aldrig uppstått så hade ingen haft påtryckningsmedlet.

Av Blomman90
Skrivet av AplAy:

Alla uppgifter förutom kortnummer antar jag? Vad jag kan se mig framför som mardrömsscenario är något dyrt beställt på faktura men som inte skickas direkt till dig utan det blir påminnelser tills att det möjligen skickas hem något till din brevlåda och då kan du bestrida det och helt enkelt kontakta och säga, "Kontrollera IP-adress så får ni se att det INTE är kopplat till mig. Skicka SÄPO till den faktiska IP-adressen ni grävt fram!"

Varför i hela friden skulle någon be om fotografier av en produkt med en lapp med namn och datum och sedan använda informationen för att beställa saker på faktura?

Det scenario som känns sannolikt är ju det som TS själv oroar sig för, att personen använder bilderna för att lägga ut en annons, håva in pengarna och sedan kommer den arga köparen som aldrig fått sin vara höra av sig till TS, eftersom det är hans namn på bilderna.

Av Blomman90
Skrivet av OrlMrt:

Min första tanken och känsla är "Wow, vill ha".
Men sen kommer den smartare delen av mig och säger
1. Det är en Opel, Opel har egentligen aldrig byggt bra bilar
2. Vad gör retrodesignen för aerodynamiken? Det finns en orsak till varför många nya bilar ser likadana ut.
3. Kommer den lida av att bara få hand down teknologi från GM för att inte riskera konkurrera mot Chevrolet & Buick ?
4. Kommer den bli hopplöst undermotoriserad av samma anledning som punk 3 ?
5. Manuell låda i elbil, kommer det funka?
6. Vad kommer full size A stolpe göra med designen?

Hoppas jag har fel. Prototypen verkar vara registrerad för vägtrafik så kanske får vi se snart
https://www.youtube.com/watch?v=YdgHbBC-D3Q

1. Opel har ändå byggt helt okej bilar genom åren skulle jag säga. Visst, det är ingen premium-tysk, men jämfört med många bilmärken från exempelvis VAG-koncernen tycker jag att de har stått sig helt okej. Dock har försäljningen i Sverige gått riktigt uselt det senaste decenniet eller två.
3. Opel ägs sedan en tre år eller så av Stellantis, inte GM.
4. Sannolikt inte av den anledning du anger, men enligt artikeln jag såg i TV så var det väl 150 hk eller så, så inget monster direkt.
5. Funka lär det givetvis göra, vad exakt som är poängen är dock lite mer oklart för mig.

Av Blomman90
Skrivet av infigo:

Vid rödflagg så gäller väl också sista fulla varv om de inte ändrat reglerna. Så säg Baku där max dundra in i väggen...hade han vunnit om racet inte startat om...om det rödflaggats direkt. Tror det hänt en gång tidigare, raikonen!?, fisicella 2004 kanske, något runtkring år.

Fast med rödflagg menar jag att racet sedan startas om efter att hindret är upprensat. Alltså istället för SC.

Av Blomman90
Skrivet av heatm:

Öh, nä, man hade bromsat och lagt sig bakom och försökt ta en bättre linje i nästa kurva.

Visserligen har en F1-bil en kort bromssträcka, men att slå en pallnit på en halvmeter är ju inte riktigt möjligt. Max gjorde ett otroligt sent dyk och det fanns absolut ingenstans för Hamilton att ta vägen annat än rakt fram, alternativt att kollidera med Max. Man kan göra blockpassningar, men det kan inte göras om den du kör om inte har något annat val än att gå utanför banan eller kollidera. Hade det varit en mur/sandfålla där så hade ju med största sannolikhet båda förarna fått bryta tävlingen.

Skrivet av issue:

SC måste alla team räkna med, att dom inte valde att gå i depå är inte ledningens fel, deras fel att de hade så gamla däck så de inte kunde stå emot

Skrivet av issue:

Absolut, och du vet/förstår varför Verstappen gick i depå? Det var ju tydligen bra gjort.
Hade Hamilton gått i depå under VSC så hade han haft fräschare däck och hade kanske kunnat undan hålla efter omstart. Hade Ham gått i depå under SC så hade Hamilton hamnat bakom Verstappen men då kunnat köra om Verstappen så som Verstappen gjorde på Hamilton

Hade Hamilton gått i depå under VSC så hade han mycket riktigt haft fräschare däck, och givet vad som sedan skedde så hade han sannolikt vunnit. Men om sista incidenten inte inträffat (som givetvis ingen kunde förutse), så hade han behövt köra om Verstappen på banan. Detta var något man in i det sista ville undvika, eftersom riskerna med att passera Max på banan har visat sig vara astronomiska.

Det är sedan ännu mer uppenbart varför man inte valde att gå i depå under SC. Hade man haft ett "fritt stopp", likt Max, så hade man givetvis också gått in. Men att gå in från ledning och ge upp banposition, när det finns en överhängande risk att loppet inte ens kommer att kunna startas om, hade varit idioti av det grövsta laget.

Skrivet av Mieriola:

Sjuk avslutning på en underhållande säsong, och i slutändan så vann nog Max rättvist trots allt sett över hela säsongen.

Lewis förlorade titeln i samma ögonblick som Merc valde att inte gå i depå under SC. Man hade kanske riskerat att starta om som tvåa men då hade det istället varit Merc som suttit på fräschast däck, alternativt samma däck som Max. Lewis var snabbast idag, han hade kunnat vara den som körde om Max på sista varvet istället för tvärtom.
Red Bull hade allt att vinna när de tog in Max, Merc hade allt att förlora.

Se mitt svar ovan. Att Hamilton skulle gå in under SC, med så få varv kvar och med stor osäkerhet om racet ens kommer startas om, hade varit ren idioti.

Skrivet av Sidde:

Ett mästerskaps avgörs inte på sista varvet. Det är en hel säsong där man tar poäng som leder upp till en final.

Fast det här mästerskapat avgjordes på sista varvet, bokstavligt talat...

Skrivet av kriggus:

Tycker för övrigt det är extremt märkligt att kunna ändra resultaten i efterhand som de ju gör i F1, de är ju inga andra som håller på så eller? Tänk om man dömde bort mål i efterhand i tex fotboll..

I alla de andra sporterna har man ju en möjlighet att "pausa" under spelets gång, för att diskutera/titta på situationer. Det är lite svårare med bilar som visslar omkring i 300+ km/h. Jag tror folk hade tröttnat på om det vid varje incident blev en rödflagg, så att domarna fick titta på situationen innan racet fortsätter.......

Skrivet av Sidde:

Merc har överklagat än en gång.
Maken till dålig förlorare är svårt att hitta. De förstör hellre en sport och dess vinnare än att acceptera ett resultat.

För RB (eller vilket annat team som helst) har aldrig överklagat, eller protesterat? Var Horner en dålig förlorare när de protesterade mot Hamilton på Silverstone, och sedan lät de Albon försöka "återskapa" incidenten och använde de för att försöka överklaga att protesten avskrevs. Förra året protesterade Renault mot Racing Points luftintag för bromsarna, året innan dess var stolarna omvända och RP protesterade mot Renaults bromssystem. Jag har en känsla av att du inte var in och förbarmade dig över att alla var dåliga förlorare i ovan nämnda fall, utan det är bara när det är Mercedes/Wolff/Hamilton som protesterar som det är att "förstöra sporten"...

Du kanske borde prova att ta av dig de där skygglapparna, stora som tefat, som du verkar gå omkring med.

Skrivet av SwedenVirre:

Minnet är kort men gott, folk verkar missa hur mycket skit verstappen fått dras med denna säsongen, inte bara FIAs dumma beslut utan också men också race incidenter som max inte kan beskyllas för(givetvis har han också satt sig skiten själv i mellan åt).

Jag kan definitvt förstå att det kan vara svårt att hålla huvudet kallt när ens motståndare genar i en kurva, istället för att backa av så är det OK att ta en genväg, tjäna på det och sedan sakta tillbaka lite när det är svårt att köra om för att behålla positionen.

Det står ju i reglerna att man ska vara innan för dom vita linjerna, till och med FIA sa innan rejset att det skulle hållas på banan! (jag vet att bl.a alonso varit väldigt på med detta, jag vet också att många andra utnyttjat detta till max, pun intended)

borde han varit vinnare igår? nej det tycker jag inte, mercedes har varit snabbare. Men jag tycker givetvis att han förtjänar titlen. både lewis och max har gjort riktigt dumma grejjer detta året.

jag förstår också varför masi gjorde som han gjorde, hade lewis vunnit titlen under SC så hade där varit många fler som gråtit och svurit över detta, tänk bara allt buandet på lektarna.

Men man kan ju inte göra alla till lags.

Alltså såhär. Givetvis är Hamilton-fans besvikna och arga över hur det hela slutade, och samma hade givetvis gällt i Max-lägret om situationen var omvänd. Hade detta varit en "helt vanlig" SC där alla varvade bilar fick passera och man sedan släppte på starten, precis som man brukar (och lyckades göra det med 1 varv kvar att köra), så hade det givetvis varit oerhört surt för de som håller på Hamilton, men samtidigt hade det inte varit någons "fel", utan som det "ska vara". Det som skedde nu var dock väldigt underligt, det kan man inte sticka under stolen men, oavsett vem man håller på. Så givetvis blir det därför extra hårt för de som håller på Hamilton, att inte nog med att han hade sådan oflyt att hela luckan till Max försvann i ett nafs och Max hade möjlighet att sätta på nya däck, utan tävlingsledningen fattade också massa märkliga beslut för att få möjligheten att starta om racet. Jag har aldrig tidigare varit med om att bara de 5 första varvade bilar får ovarva sig själva (men resten inte får). Så det är ju uppenbart att man sköt lite från höften från tävlingsledningen för att få till ett race, men effekten blev ju att man gav bort segern till Verstappen, givet hur däcksituationen såg ut. Jag är som sagt helt övertygad om att det hade blivit samma (eller sannolikt än värre) ramaskri, om situationen var omvänd, att Verstappen hade haft ledningen hela loppet och sedan Hamilton fått segern till "skänks" av tävlingsledningen på detta sätt. Det har ju varit en hel del konspirationer (i denna tråd och på resten av internet) från Verstappen-fans att FIA håller Hamilton/Mercedes om ryggen och endast fattar beslut som gynnar dem, vilket såklart hade eldats på något enormt om detta drabbat Verstappen. Men nu verkar alla bara tycka att det är "fair game" när det sker åt andra hållet...

I min mening borde i så fall reglementet skärpas, så att man vet förutsättningarna. Exempelvis kanske man ska införa en regel att om SC ska kallas ut när det är mindre än x% kvar av racet (exempelvis 10%), så blir det rödflagg istället. Men inte heller det skulle vara helt okontroversiellt, för i gårdagens situationen så hade ju det gynnat Hamilton, eftersom han fått ett "gratis" däckskifte. Så det finns ju inget som är helt rättvist...

Av Blomman90
Skrivet av ztenlund:

Nej, det är inte knepigt i sig, men det som är knepigt är att jämförbarheten blir noll. Zoe är en osedvanligt tydlig illustration av det, med en bilmodell under en normal modellcykel gått från maxbetyg till lägsta betyg. Om du ska köpa en begagnad bil (eller ny ej omtestad bil) blir det rätt hopplöst. Vad ska du då titta på? Fem stjärnor eller noll stjärnor? Hur förhåller det sig då till en bil som är testad ungefär samtidigt som Zoe första gången, men sedan inte har gjort "misstaget" att "testa om sig"?

Grundsyftet med EuroNCAP är, som det heter New Car Assessment Program, men den vanligaste bilen är likväl begagnad. EuroNCAP skriver bara att "betyget har löpt ut", vilket knappast blir till någon större hjälp. I själva verket kan detta ge intrycket av att en bil är sämre än den är relativt sina konkurrenter, bara för att den är omtestad. Noll stjärnor?! Helt livsfarlig! Det är en betygsnivå som jag inte tror ens var möjlig förr, men bilar som fick en stjärna var i princip bilar där bilen vek ihop sig som en läskburk man ställer sig på. Det gör inte Zoe. Reaktionen i några inlägg i tråden illustrerar i viss mån just det jag skriver.

Skrivet av Bunz:

Det rimliga vore att utöka skalan (med all röra de extra stjärnorna hade ställt till med) istället för att i princip ogiltigförklara de tidigare betygen vid varje revision. Att den ogiltigförklaringen dessutom inte är tydlig mot konsumenten som skalan är tänkt att skydda gör ju bara saken än mer orimlig.

Fast så länge kraven ändras, testerna utökas eller modifieras, så blir det de facto omöjligt att jämföra ett nytt test med ett gammalt. Den enda lösningen (förutom att testa om alla bilar varje gång man gör en ändring av testen) hade varit om man 100% commitar till de "gamla" testerna, och sedan ger extrastjärnor för de "nya" testerna. Men skulle det verkligen göra saker mer jämförbart? Ska man ha 5 stjärnor + 3 månar som betyg på en ny bil, och om några år blir det 5 stjärnor, 4 solar och en månförmörkelse?

Upplägget är inte perfekt, men så länge vi skjuter fram målstolparna hela tiden (vilket det är fullt rimligt att vi gör), så ser i vart fall jag inte något bättre system än det nuvarande. Att stjärnorna beskriver betyget med avseende på de tester som var aktuella vid tillfället. Så en bil med 5 stjärnor idag är garanterat bättre än en bil med 5 stjärnor för 10 år sedan. Sedan blir det såklart svårare att sia om ifall en bil med 3 stjärnor idag är bättre än en bil med 5 stjärnor förr, men det finns det nog ingen vettig lösning på.