Inlägg

Inlägg som Blomman90 har skrivit i forumet
Av Blomman90
Skrivet av Hulle:

Nackdelen med detta är ju att då går pengarna från budgeten och tas någonstans ifrån (skola, sjukvård osv...). I det nuvarande förslaget går pengarna från Svenska Kraftnäts konto för kapacitetsavgifter, som alltså inte är "skattepengar" och inte ingår i budgeten (Det är också olagligt enligt EU-regler att föra över pengarna där till budgeten, men EU har gett tillåtelse att använda dem för subventionering av elkostnader.).

/hulle.

Samtidigt så skjuter ju skatteintäkterna i höjden när elpriset går upp, eftersom momsen läggs ovanpå alltihopa. Samma sak gäller exempelvis skatt på drivmedel. Så när priset på själva varan ökar, så ökar även statens intäkter. Så att vara orolig att det inte finns pengar till skola och sjukvård kanske är lite onödigt, när det är frågan om skatteintäkter staten inte ens skulle ha haft om det inte vore för de kraftigt skenande priserna på energi och drivmedel...

Spontant känns det kanske vettigare om Svenska Kraftnät använde pengarna för att bygga bort flaskhalsarna i överföringen från norr till söder, istället för som några vagt specificerade helikopterpengar...

Av Blomman90
Skrivet av Cenorida:

Man skulle kunna köra på samma modell, men göra anpassningar beroende på elområde. Har man en normal elräkning på 200kr, och den ökar till 1000kr, så tycker jag att det är acceptabelt. Det viktigaste är inte hur stor den procentuella ökningen är, utan hur stor andel som elräkningen utgörs av personens totala inkomst. Att behöva lägga 50% av sin inkomst på el, är inte acceptabelt.

Hur kan det vara samma modell samtidigt som du ska blanda in inkomsten? Sen, förutom att det skulle vara oerhört administrativt krångligt, så talar inte heller inkomsten hela sanningen. Du kan sitta med miljarder på banken på något gods i Skåne och ha en relativt fjuttig inkomst, men massvis med stålar och hög elförbrukning för ditt gods, och skulle då vara berättigad till enormt stöd då enligt ditt förslag, eftersom elräkningen råkar utgöra en stor andel av din inkomst.

Det hade väl varit betydligt rimligare att angripa någon av de skatter som ingår i det kwh-pris man betalar (exempelvis slopad moms under vinter-månaderna, så som något parti har föreslagit). Det innebär ju att den som har en högre räkning får mer "stöd" än den som har en lägre, men alla får samma "rabatt" i % på elräkningen, från norr till söder.

Av Blomman90
Skrivet av Cenorida:

Modellen är dock något orättvis mot de personer som redan har låga priser. Delvis på bekostnad av att man har fått betala högre priser när andra har haft riktigt låga priser. Jag ser hellre att man kopierar den modell som vi hade i vintras.

Fast modellen från förra vintern var väl extremt dåligt utformad?
Dels var den i stort sett endast utformad för villaägare (boende i lägenheter som också fått 3-4 gånger högre elräkning än vanligt fick noll och ingenting), samt att den framförallt gynnade boende i elområde 1 och 2 (som i stort sett inte var i behov av något stöd alls). Till exempel mina föräldrar som kvalificerade sig för full ersättning från staten, men vars elräkningar ändå understeg de 2000:- som det fulla stödet innebar, så de fick gratis el plus några slantar extra av staten. Samtidigt, för en motsvarande villaägare i södra Sverige, som fick elräkningar på uppåt 12.000:- i december, så behövde de "endast" betala 10.000:- (men fortfarande 7000:- mer än vad som är sedvanligt). Jag skulle kalla det för att försöka skjuta mygg med kanon.

Av Blomman90
Skrivet av yurini:

Jag har sett den där sidan/länken tidigare. Jag tycker inte man blir klok på den. Det måste gå att få en ungefärlig uppskattning om hur mycket rot/rut och Grön teknik-avdrag man har rätt till om man t.ex. har 100 000 respektive 150 000 kronor i årsinkomst t.ex.

Någon som vet?

Det är ju oerhört många parametrar som spelar in på hur mycket skatteavdrag du kan få. Din inkomst, kommun och framförallt dina övriga avdrag och inbetalningar.

Har du exempelvis gjort avdrag för X så kan det påverka dina möjligheter att göra avdrag för Y.

I den kalkylator som länkas ovan är det ju bara att fylla i dina inkomster, skatteinbetalningar och sedan dina tänkta avdrag för ROT/RUT och eventuellt grön teknik, och sedan se om du behöver betala mer eller inte.

Som exempel provade jag att fylla i en årsinkomst på 150.000:-, vilket i min kommun innebär att jag skulle betala ca 20.500:- i skatt på helåret (då angav jag alltså inga som helst avdrag eller andra saker som inkomst av kapital eller dylikt). Om jag då lade till ett avdrag för grön teknik så kunde jag göra avdrag på knappt 9000:- innan jag börjar få restskatt (att min inkomst inte räcker till för att erhålla fullt avdrag). Så det är väl bara att sitta och leka med dina siffror, så ser du vad som är möjligt eller inte.

Så summan av kardemumman är att en årsinkomst på 150.000:- räcker inte särskilt långt när det kommer till avdrag i den storleksordningen du nämner i ditt första inlägg, eftersom den inbetalda skatten är så pass låg. Men det går ganska snabbt uppåt, så vid 250.000 kr per år så kan man utan vidare få grönt teknikavdrag på 20.000 (givet att man inte har massa andra avdrag eller andra saker som ändrar hur mycket skatt man ska betala).

Av Blomman90
Skrivet av Showy:

Hej på er! Jag köpte en ny soundbar i början av året, närmare bestämt en Samsung Q810a. Använde denna ihop med min Samsung curve tv som har ca 5 år på nacken och det fungerade alldeles utmärkt. 
Valde i föregående helg att köpa en ny tv, så jag åkte in till Netonnet och köpte äntligen LG OLED C1 som jag har spanat in ett tag och som nu hade ett vettigt pris.
Men nu till problemet. Trots att jag har kopplat en high speed HDMI kabel mellan earc/arc uttaget på både soundbar och tv så får jag inget ljud. Soundbaren fungerar utan problem med bluetooth från telefon men inget ljud alls när man kör ingången till tv och earc/arc. Har jag missat något?
Har varit i kontakt med LG och dom gick igenom vissa inställningar etc, utan framgång. Samsung ville inte bemöda sig då det inte var deras märke på tv och Netonnet var inte speciellt hjälpsamma dom heller.
Tar hemskt gärna emot tips på lösningar. För löser jag inte detta så lutar det åt att lämna in tv och/eller soundbar för reklamation.

Det borde ju vara ganska odramatiskt att koppla ihop två så pass nya enheter med HDMI. Kan du ta kort på hur det är kopplat (exakt vilka ingångar som används på TV respektive Soundbar)?

Du har även dubbelkollat så att du på TVn valt rätt output för ljud? Får du Simplink att fungera, så att soundbaren går igång när du startar TVn?

Av Blomman90
Skrivet av Aeig:

Fast det är inte samma sak som en dator.

Olika program har olika hårdvarukrav för att kunna drivas på ett bra sätt, så alla datorer kan inte prestera fullgott bara för det är en dator. Matlagning är dock vad det är, det skall värmas upp och kokpunkt klarar alla moderna spisar. Spisar är (i mitt tycke) ett exempel på där vår moderna livsstil och vår bekvämlighet har tagit överhanden och skapat flera frågeställningar / problem som egentligen är irrelevanta då en spis fundamentalt är en spis.

Ex. så kan en dator från 1970-talet inte köra de senaste spelen, däremot kan en spis från 1920 laga lika god mat som en spis släppt 2022, det handlar mer om kocken än om spisen Jag hade hellre låtit Marco Pierre White laga min middag på en spis från 1935 än en Svenssonkock med en modern deluxe wifi bluetooth variant från 2022. En äldre spis klarar också av att laga alla möjliga maträtter men en äldre dator kan inte köra alla program som finns.

Så med ovanstående exempel har jag motbevisat ditt påstående.

Mvh

Skrivet av Kaine_Uro:

Jo man undrar ju vad en häll för 20 000 kr gör så mycket bättre jämfört med en för 3000 kr.

Vår billiga modell har inbyggd timer som jag inte ens provat. Och någon funktion för att styra spisfläkten, om man råkar ha en modell som är kompatibel, från samma tillverkare.

Inom de allra flesta områdena så finns det produkter för olika typer av användare, allt från billiga "enklare" produkter till dyrare och (oftast) mer "avancerade".

Tror ni exempelvis att en restaurang använder "Ikeas portabla kokplatta", eftersom "maten ska ju bara värmas"???
För hundra år sedan var det extremt vanligt med vedspisar. Vedspisar tar väldigt lång tid att värma upp, samtidigt som det är extremt svårt att hålla en jämn temperatur och under tillagningen krävs ständig påpassning (dels för att fylla på med ved, men även för att det inte ska bränna fast). Att säga att det är samma sak som en modern häll som kan hålla temperaturer med extrem precision är löjeväckande.

Ja, hade jag fått välja så hade jag också tagit en stjärnkock över en induktionshäll. Men sist jag kollade så har ingen vanlig människa någonsin ställts inför det valet. Det handlar om att underlätta ens egen vardag och spara tid och energi under matlagningen. Om du frågar "Marco Pierre White" så tror jag att han föredrar rejäl utrustning och köper inte det billigaste han hittar i vitvarubutiken, eller?

Av Blomman90
Skrivet av Megacrash:

"Om jag säljer mitt hus" så finns inga sådana avtal.

Det är oerhört svårt att hänga med i dina inlägg. Först vad det en självklarhet, sedan var det "om säljaren vill" och nu är det "om jag säljer finns inga sådana avtal".

Du verkar tycka att du håller samma linje, men som man ser av ovan så ändrar du din ståndpunkt i varje inlägg...

Av Blomman90
Skrivet av Megacrash:

Önskvärt? Nej men helt möjligt om så köparen önskar

Hur menar du "möjligt om köparen önskar"?
Om det är avtalat, absolut! Men om inget sådant avtalats så kan man ju uppenbarligen inte göra så. Det är alltså inte upp till köparen att avgöra, utan det är avtalet som styr. Det finns ingen generell ångerrätt.

Av Blomman90
Skrivet av Megacrash:

Jag tycker att ångra ett köp som även inte ens gått igenom är en rättighet och inte något alls "som att göra som man vill"

Vadå, tycker du att alla alltid ska få ångra köp, oavsett vad som avtalats?

Du säljer ditt hus, någon erbjuder vad du vill ha, skriver på alla avtal och skakar hand, besiktning och allt är avklarat i enlighet med vad som avtalats. Dagen nycklarna och betalningen ska utbytas ringer köparen och säger att han ändrat sig. Hade detta varit rimligt och önskvärt?

Av Blomman90
Skrivet av TMG:

Nu när denna 2 år gamla tråd har fått liv igen kan jag passa på att fråga, är kamerorna i tunnlarna ens aktiva? Det sitter en precis när man kör ner i södra länken från väg 222 (där det är 70) men de flesta verkar passera förbi i 80-90. Borde inte folk bli rätt så fattiga om den kameran faktiskt är aktiv, eller är de inställda på att först reagera om någon kör betydligt snabbare än hastighetsbegränsningen?

Kan för övrigt tycka att det är dåligt av dem att sätta en fartkamera precis i botten av en tunnel, både för miljön och plånboken. Riktigt irriterande att behöva bromsa hela nerförsbacken ner i tunneln och sedan gasa på riktigt ordentligt i uppförsbacken upp ur tunneln.

Fartkamerorna i tunnlarna är definitivt aktiva (där de finns).
Här är top 5 fartkameror i Sverige under första halvan av 2021 (första halvan av 2020 inom parentes).

  1. Trafikplats Karlberg (Norra länken) - trafikplats Värtan (Norra länken) väg E20, Stockholm
    Antal ärenden: 1 616 (3 921)

  2. Hagenmotet (Gnistängstunneln) - Gnistängsmotet (Gnistängstunneln) väg E6/20, Göteborg
    Antal ärenden: 1 425 (2 414)

  3. Bräckemotet (Lundbytunneln) - Eriksbergsmotet (Lundbytunneln) väg E6/21, Göteborg
    Antal ärenden: 1 245 (4 239)

  4. Trafikplats Nyboda (Södra länken) - trafikplats Lugnet (Södra länken) väg 75, Stockholm
    Antal ärenden: 1 100 (3 253)

  5. Gäddvik-Bergnäset, väg 616, Luleå kommun
    Antal ärenden: 569

Av Blomman90
Skrivet av AlixSPQR:

Ja, det är ju ett rimligt resonemang, om man förutsätter att folk rusade till polisen för att skaffa pass och id som de egentligen inte behöver. Vilket är rätt märkligt, det kostar ju ändå en del pengar.

Fast sannolikt så behövde de passen när de bokade tiden. Men om det sedan var 6-10 veckors leveranstid på passen så hann de kanske inte komma innan den planerade resan, så resan fick avbokas (det eller att folk ordnade provisoriska pass då).

Av Blomman90
Skrivet av Megacrash:

Jag är inte insatt i hur dessa köp går till men jag antog att man undersöker vad man köper innan betalning och kontrakt skrivs.
Oavsett tycker jag det är sjukt, håller på Elon Musk helt klart.

Så du argumenterar för att det Musk gjort, när han verkar ha struntat i att göra nödvändiga undersökningar (dd) innan han ingick avtal om att köpa Twitter, låter som ett underligt beteende, att det känns uppenbart att man gör undersökningarna först. Men din slutsats blir ändå att du hoppas att Musk får rätt?

Det verkar generellt finnas en hel del här som, mot bakgrund av allt bra som man kan hävda att Musk faktiskt har gjort, tycker att han ska få Carte Blanche att göra vad han vill i övrigt. Att lagar och regler inte behöver gälla honom, för han är ju så formidabel, medans Twitter bara är nå skit.

Av Blomman90
Skrivet av AlixSPQR:

Jag tycker det är märkligt i alla fall.

Fast det kan ju också bero på att om man redan missat den planerade resan man hade, för att passet inte kom i tid, så har man kanske inte lust att spendera en dag på att köa för att hämta ut passet, som man för stunden inte ens längre behöver. Jag hade ju väntat tills det i så fall har lugnat ned sig med att knalla och hämta ut mitt pass (så länge jag inte skulle behöva det det vill säga).

Att polisen inte förstod att detta skulle ske, när passflödet på kort tid har mångdubblats och det blev uppenbart att folk kommer missa sina resor på grund av passförseningarna, är väl ytterligare ett bevis på att ansvarig myndighet inte tänker längre än vad näsan räcker.

Av Blomman90
Skrivet av Sunix:

Jag ifrågasätter om vi verkligen har inflation eller bara en allmän prisökning.
Om det är inflation så kommer effekten bli stigande priser år efter år men nu verkar det bara vara en tillfällig prisökning.
Långa räntor faller tillbaka, råvarupriser sjunker osv. Så vad har vi egentligen ? Inflation eller prisökning

Fast en allmän prisökning är ju samma sak som inflation...

Citat:

Riksbanken:
Om priserna stiger på några enstaka varor eller tjänster är det inte inflation. Priserna på enstaka varor och tjänster kan stiga för att de till exempel blir svårare att få tag på. Exempelvis kan priset på olja stiga i takt med att oljereserverna blir allt knappare. Sådana prisökningar brukar kallas för relativprisförändringar och är alltså inte inflation. För att vi ska tala om inflation ska den allmänna prisnivån höjas, det vill säga priser i allmänhet ska öka.

Inflation brukar mätas mot hur prisnivån var för ett år sedan. Så om inflationen är 10% denna månad (jämfört med samma månad ifjol), så behöver den inte vara 10% igen om ett år, utan den skulle kunna vara 2% (som är en mer vanlig inflation), eller om den är negativ, så har vi ju haft deflation. Så inflation betyder inte på något sätt att vi måste ha stigande priser år efter år.

Av Blomman90

Precis som det skrivs lite här så hade ju detta blivit en enorm kostnad för butikerna om paketeringen är så pass undermålig att det är vanligt förekommande med skador på varorna. Att ta in, undersöka och skicka ut en helt ny disk är en oerhört dyr process som jag aldrig kan tänka mig att återförsäljarna vill dra på sig frivilligt. Vi talar alltså om två extra frakter (retur av den trasiga disken plus utskick av en ny), administration runt själva returen (support-personal, personal för undersökning av varan, systemstöd, etc.) samt att då plocka ut en helt ny disk från hyllan och skicka iväg den gratis. Så länge vi inte pratar produkter med löjligt hög marginal, och där kostnaden att säkra frakten ytterligare vida överstiger produktens värde, så låter detta helt orimligt.

Personligen skulle jag aldrig någonsin betala extra pengar för att en återförsäljare ska paketera varan "tillräckligt bra". Det ska ju liksom redan ingå. Att det varor sedan i undantagsfall är DOA får man nog leva med (och alltså får genomgå en reklamationsprocess).

Av Blomman90
Skrivet av maniac:

Jag tittar på Viaplay, är van med Janne då han varit med i evigheter. Eje kunde ju snurra till det en del, men det är bättre nu med Wirdheim och Rydell.

På tal om något annat. Såg länk nedan på Reddit.
https://www.autosport.com/f1/news/confused-alonso-to-seek-cla...
Det verkar som Alonso är på krigsstigen igen ang. bedömning av reglerna. Ska bli intressant att se om det mynnar ut i något. Tänker också att Redbull Ring har mindre avåkningszoner än Silverstone 😁

Skrivet av Alphahanne:

Han har en viktig poäng. Domarna måste vara konsekventa vilket de uppenbarligen inte varit. Med tanke på hur strikta de varit tidigare under säsongen var jag oerhört förvånad att det inte delades ut bestraffningar på Silverstone. Det är bra att han tar upp det till diskussion.

Nu har jag inte kollat ingående på några repriser eller dylikt, men när jag såg racet från Silverstone live så reflekterade jag inte över "weaving on the straight" så som Alonso verkar göra gällande. I Montreal vinglade ju Alonso så att Bottas var tvungen att lyfta av mitt på rakan för att inte bli inklämd i muren, vilket är något helt annat. Däremot tycker jag att det var ett antal "squeeze-passes" från vissa förare som borde kunna renderat i straff. Jag tänker kanske främst på Verstappen mot Schumacher (x antal gånger bara på sista varvet) samt både Perez och Leclerc efter omstarten.

Av Blomman90
Skrivet av TheHappyPirate:

Det finns en tjänst de kallar blocketpaket, finns såklart flera andra tjänster som använder sig utav samma koncept.

"Frakt med säker betalning (även känt som Blocketpaketet) är vårt säkra sätt att köpa och sälja på distans över hela Sverige. Vi samarbetar med Rocker och Schenker för att erbjuda en tjänst till våra användare där vi håller pengarna efter att köparen har betalat. Det gör att köparen kan få hem och kontrollera att varan stämmer överens med vad säljaren har beskrivit i sin annons innan pengarna betalas ut till säljaren. Köparen har 24 timmar på sig att kontrollera och godkänna varans skick sen betalas pengarna ut automatiskt. Det är vår betalpartner Rocker som säkerställer att vi kan genomföra säkra betalningar och om du har några frågor kring din betalning kan du kontakta deras kundservice här. Tänk på att du måste vara minst 18 år för att kunna använda tjänsten."

Det går att läsa mer på blockets hemsida, men med den metoden känner i alla fall jag mig säkrare.

Nu var det dock inte detta som föregående skrivare föreslog, utan helt sonika två inkompatibla synsätt.

Gällande Blocketpaket så gör det definitivt köparen säkrare. Men hela konceptet innebär dessvärre en överhängande risk för säljaren. Det finns nämligen inget som hindrar att köparen får hem varan och kanske byta ut sin trasiga produkt mot den fungerande han precis köpt, sedan godkänner köparen inte varans skick med hänvisning till att den inte fungerar, eller att det låg en sten i paketet. Då skickas paketet (med den trasiga varan eller en sten) tillbaka till säljaren, och köparen får tillbaka sina pengar...

Av Blomman90
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Polisanmäl självklart, men det ger ju inte så mycket på kort sikt.
Men till nästa gång: betala, som blocket själva skriver på flera ställen, aldrig i förväg. Och omvänt: skicka aldrig något mot löfte om senare betalning. Även om annonsen är gratis behöver man använda någon form av tjänst som garanterar säkerheten för både säljare och köpare.

Så som säljare ska man aldrig skicka innan man fått betalt, och som köpare ska man aldrig betala innan man fått varorna?
1 + 1 = 273?

Av Blomman90
Skrivet av Yorg:

Trist, jag hade gärna diskuterat det här sakligt. Men eftersom du bygger halmdockor och bygger argumentation runt absurda exempel jag aldrig hävdat eller ens diskuterat så blir det både ointressant och omöjligt.

Om mikrofon eller högtalare slutar fungera får det anses vara en central funktion för en mobiltelefon, min tanke är att själva tätningen som utgör ip-klassningen inte nödvändigtvis är en central funktion för produkten utan skulle kunna anses vara något som slits/naturligt försämras över tid och därför inte omfattas av de 3 åren i reklamationsrätten. Precis som flertalet delar av en bil.

Trist att du tycker mina sakliga argument är "halmdockor", bara för att jag påpekar det ologiska i din argumentation.

Hur ska man avgöra vilka funktioner som är "centrala" på en så pass multifacetterad produkt som en mobiltelefon? Det är ju rimligt att anta att mormor Doris har andra krav och användningsmönster än tonåringen Ivan, eller hur?

Vilka egenskaper som är viktiga för en konsument är inget som tillverkaren kan avgöra. Om du exempelvis ofta vistas eller arbetar i en miljö som är blöt/fuktig, så kan IP-klassningen vara något av det mest centrala när du väljer telefon. Hur ska dessa personer veta att de inte kan förvänta sig att telefonens IP-klassningen ska hålla under de i vart fall 3 åren som reklamationsrätten stipulerar?

Men den kanske viktigaste frågan, som du hoppade över att svara på från mitt förra inlägg, är hur man göra korrelationen mellan förväntningar på varans funktion/egenskaper, och tillverkarens frivilliga garantiåtaganden? För faktum är att Apple lämnar 0 dagars garanti på fuktskador. Så med det synsättet så är telefonen inte IP-klassificerad i praktiken, endast i teorin...

Skrivet av Yorg:

Hur ser det t.ex ut med trycket på knapparna på tangentbord? Vet vi om det faller under reklamationsrätten om t.ex ett "W" har nötts ned efter 30 månaders användning?

Generellt skulle jag säga att det definitivt täcks av reklamationsrätten. De enda man eventuellt skulle kunna argumentera för är ifall det är en situation där exempelvis någon som spelar 18 timmar datorspel per dag går och köper ett tangentbord på ICA för 79 kronor, och det börjar blir slitet inom 3 år. Det finns ändå någon slags korrelation mellan pris (jämfört med motsvarande produkter i samma segment) och kvalité. Ungefär som att man köper en robotdammsugare som är designad för privat bruk, men låter den dammsuga stora smutsiga lokaler på industri-nivå. Då kanske man inte kan förvänta sig att produkten ska överleva så länge som man med ett mer "normalt" användande hade kunnat förutsätta.

Men detta kan man inte riktigt hävda om en iPhone för 13.000 kronor...

Av Blomman90
Skrivet av b-earl:

Som det skrivits av andra myndigheter kan inte bara anställa personal för att det inte ska bli lite köer under två månader. Då det gnälls på för höga skatter kollar staten på var de kan spara och det anställs ingen personal som inte behövs. De går efter genomsnitts av tillverkade pass och hade alla vars pass har löpt ut 2020 och 2021 förnyat deras pass då skulle det inte vara såna köer. Så om ditt pass först gick ut 2022 så skäll på dina lata medmänniskor som inte förnyade sin pass 2020 respektive 2021.

Man kan definitivt se till att anpassa bemanning för att hantera en topp i ansökningar. Exempelvis genom att utbilda och temporärt flytta rätt typ av resurser till denna del av myndigheten, låta viss personal jobba övertid under den mest hektiska perioden, etc. Titta exempelvis på hur sjukvården lyckades kraftsamla under pandemin. I budgeten som röstades ner igår så fanns det exempelvis anslag på några hundra miljoner extra till Polisen just för att stävja passkaoset, nu blir det inte av dock (i vart fall inte än).

Sen vet jag kanske inte vart du har varit senaste tiden, men det här "kaoset" har varit i bra mycket längre än 2 månader, och det är inte heller så att det är över. Det här kommer sannolikt hålla i sig under hela sommaren.

Under pandemin så avrådde polisen folk som inte skulle ut och resa att förnya sina pass. På grund av restriktionerna så drog de även ner på antalet tillgängliga tider. Råden från Folkhälsomyndigheten var ganska klara med att man inte skulle sätta sig i gemensamma väntrum och dylikt i onödan. Så att komma nu och säga att alla var lata och borde ha förnyat sina pass tidigare är kanske att tumma en aning på sanningen.

Skrivet av b-earl:

Du kan faktiskt resa till några länder utan pass. Hört talas om nordiska passunionen.

Jag har hört talas om såväl den nordiska passunionen som Schengen. Du missar nog min poäng lite. Det är tur i sammanhanget att det finns andra lösningar än just pass, men det är inte riktigt good enough att säga att man får nöja sig med att resa inom Norden/Schengen. Ett land som Sverige ska inte hamna i en sådan här kaos-situation.