Inlägg

Inlägg som Ampen har skrivit i forumet
Av Ampen
Skrivet av heffaklumpmamma:

Idag är väl den mesta privatkopieringen som sker via streamtjänster med offline-möjlighet, jag tänker då på Spotify och Viaplay bland annat. Vore det inte bättre att ta ut en avgift av dem istället? Jag är inte emot att ersättning ska betalas ut på något sätt, jag tycker bara att det är konstigt att man tar ut den på detta sätt.

En möjlighet att göra något ska inte i sig vara avgiftspliktig. I exemplet smartphone så är den ju mest till för att ringa, sms:a och surfa och inte för att privatkopiera. Dom kan ju i så fall lika gärna ta ut en avgift för musiklyssning för alla som har hörsel och för filmtittning för alla som har syn.

Just nu har vi ett system som bara de som får pengar tycker är bra, verkar det som.

Det här är outrett såvitt jag vet. Streamingtjänster i sig omfattas inte av privatkopieringsavgiften eftersom den lagring som då sker är undantagen i upphovsrätten.
Sedan blir det då fråga om offline-möjligheten, som då tekniskt faktiskt blir en privatkopiering. Den privatkopieringen däremot är inte av sådan art som kassettavgiften var tänkt att omfatta, skälet till att du skapar kopian blir nämligen att du gör det för att över huvud taget kunna se/höra. Det är alltså inte en kopia av en fysisk upplaga du har.
Så som jag förstår det så skulle alltså streamingtjänster inte kunna hänvisas till för att ta ut kassettavgiften.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av Mr_Sappy:

Problemet blir ju dock att om avgiften tas bort så kommer inte konsument priset påverkas, i alla fall på kort sikt.

Kommer antingen bli tillverkaren eller distributören som tar igen då man inte brukar rubba på 6990:- lappar osv. Med ett möjligtvis undantag för lagrings varor som hårddiskar då det inte är många faktorer som gör priset på just dem.

Det är helt i linje med vad jag tror kommer ske också, den marginal som blir om kassettavgiften försvinner kommer företagen käka upp. Möjligen att de ger en liten rabatt på priset, men nog kommer de räkna in det. Problemet ligger inte där dock, utan i avgiften i sig, vilket visar sig av att de motsätter sig den från början.

Av Ampen

Vad som faktiskt verkligen förvånar mig är att de tar till debatt som verktyg, för mig visar det på något sätt på en nästan ofattbar brist på självinsikt. Poängen med att väcka debatten verkar uppenbart att driva upp sympati för deras sak, så de är de stackars kulturarbetarna som hänger på gärdsgården, och de stora teknikjättarna gör jättevinster och delar inte med sig.

Här tänker de sig då alltså när de lyfter det för debatt att de ska få medhåll på något sätt? Är det verkligen så i deras värld att de tror att merparten av medborgarna står bakom dem?

Sedan är det för övrigt lite snett i deras argumentation, det är faktiskt inte företagen som betalar ersättningen egentligen, det är vi konsumenter, det är knappast som att företagen inte tar ut det på priset. Det blir ett pristillägg som vi betalar, som företagen sedan betalar in, som det fungerar med moms. Bara det att det är till en privat organisation utan full insyn.

edit: vill de verkligen ha en debatt kan de väl bjuda in Rasmus Fleischer för lite mothugg från svt's sida. De ska ändå bidra till oberoende och inte till vinkling.

Av Ampen
Skrivet av giplet:

Jag tycker att denna diskussionen är lika intressant varje gång. Det går nämligen inte att lagligen privatkopiera något digitalt. Eftersom allt är digitalt idag så är inte lagen applicerbar.

https://lagen.nu/1960:729

Nyckelordet är "sammanställningar". Du får alltså inte privatkopiera en diktsamling i digitalt format. Däremot får du privatkopiera en musik-mp3 som du köpt.

Av Ampen
Skrivet av Wiggin:

Mmm, läste lite wiki på det senare( https://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4mndeman ). Bara Högsta domstolen och högsta förvaltningsdomstolen som inte har nämndemän, och tydligen så har de tydligen en liten inverkan på Svenska domar trots vad som sägs på pappret, vilket stämmer in på de uppgifter jag fått från en bekant som var nämndeman för ett tag sedan.
Hursomhelst, poängen var bara att nämndemän är "lekmän", d.v.s vanliga människor utan krav på någon egentlig juridisk kompetens. Även om domarna har både stor juridisk kompetens och erfarenhet så är jag (speciellt efter turerna kring b.l.a CopySwede och TV-licens spektaklet) övertygad om att de är precis lika utsatta för mänskliga brister i sina utlåtanden som oss andra.

Som sagt, det som stör mig mest är att en organisation som CopySwede ska kunna komma undan så länge i sina galenskaper utan att någon instans säger stopp. Vad CopySwede gör är fel, det är de flesta överens om och antagligen de själva också. Att de kommer undan med det på grund av någon dammig och irrelevant lagtext kombinerat med rättsinstansers oförmåga att se helheten kring den är i mina ögon bara en i mängden av senare tids rättsskandaler.

Ja, jag kan förstå hur du tänker. Problemet är väl snarare att CopySwede inte hamnat i Hovrätten tidigare, så det skapats ett prejudikat. Lagtexten har nämligen inte åberopats, i Tingsrätten fälldes avgörandet nämligen på branschpraxis, så missen i förhandlingen gjordes snarare av Samsungs jurister än av Tingsrättens ledamöter. Tingsrätten dömer nämligen mest utifrån tidigare rättsfall samt praxis, vilket också blev resultatet här.
Nu i Hovrätten däremot har Samsung sagt att de vill få klarlagt vad just särskilt ägnat för innebär, så nu kommer lagens formulering och hur den är tänkt att tillämpas bli relevant, och det tror jag inte är till fördel för CopySwede, att Hovrätten väljer att ta upp det talar för mig snarare emot CopySwede. För som du säger, de flesta kan se att tillämpningen som den är nu är rätt långt ifrån vad tanken var med lagen som den skrevs.

Skrivet av abki:

Det är när man börjar tillämpa lagarna på nya medier som inte fanns då lagen skrevs. Där börjar man hitta på nya saker som inte fanns innan. Domare har genom att väljas för sitt intresse och medlemskap i intresseorganisationer dömer då naturligtvis i enlighet med sitt intresse och gör då domslutet inom copyswed:s linje. Normalt kallas det för jäv men inte inom upphovsrätt, då kallas det för förkovran.

Faktum är att domare ska lottas till rättsfall. Varför så inte skedde i Piratebay-rättegången t.ex. vet jag inte, men kan anta att det var för att båda sidor kom överens om det. Hur som helst så är det väldigt bakvänt i vilket fall, för det öppnar som du säger för jäv, vilket också var på tapeten i sagda rättegång. Enligt mig så ska målen lottas, utan undantag.

Skrivet av abki:

Om copyswed beställer en undersökning så vill de ha ett visst resultat. För att få det så finns det flera sätt att få till det, man väljer frågor, lägger frågorna i lämplig ordning för att få ett passande svar. Skulle en fråga ge ett svar de inte vill ha så stryks den. Vore korkat att tro att det skulle vara en riktig vetenskaplig undersökning. Då kan man lika väl gå omkring och bara tycka det blir lika mycket rätt.

Det här tyckte jag också ur juridisk synpunkt var intressant. Vad domstolen borde gjort är att titta på hur många undersökningar CopySwede beställt och vad alla undersökningar kom fram till, samt hur frågeställningen i undersökningen de presenterar är gjord.
I Sverige är vi fria att lägga fram de bevis vi önskar, men det är domstolens uppgift att bedöma relevans och vikt av bevisningen. Det ger ändå att om CopySwede lägger fram en undersökning och Samsung inte gör det, att den bevisning som finns tillgänglig är CopySwedes.
Däremot är det då fortfarande viktigt att bedöma bevisningen, eftersom det som sagt kan ha varit flera undersökningar beställda, och det för övrigt går att anta att en undersökning som talat emot CopySwedes sak inte lagts fram som bevis av dem. Av det skälet är det av yttersta vikt menar jag att domstolen kollat på bakgrunden till undersökningen, om det finns fler, och hur frågeställningen har varit, vilket man inte gjort i det här fallet.

Skrivet av abki:

Kopieringen har krympt om man börjar på att streama idag i allt större utsträckning. Även DVD/CD har slutat säljas av samma anledning även om de medierna har använts till mycket annat också. Därav copyswed:s stora intresse att hitta nya intäktsmarknader. De skulle kunna bli av med sina jobb..

Jag tror du slår huvudet på spiken här faktiskt, eftersom streaming kommer lämna dem helt utan ersättning om alla börjar använda Netflix, Spotify osv. Den kopiering som det medförs undantas nämligen i lagen.

Av Ampen
Skrivet av Wiggin:

Ok, formuleringen med knivarna kanske är dålig, jag ville jämföra en kökskniv med något i stil med ett handeldvapen eller annat tillhygge man inte kan köpa på ICA, men som egentligen kan användas lika illa. Frågan var ifall det därmed skulle vara lika rätt att förbjuda köksknivar eller vilket föremål som helst som kan skada någon? För det är så illa tolkningen gjorts i fallet med "privatkopiering".

Jag ser att jag kanske inte var helt tydlig med andra formuleringar heller, som "en 10-åring kan se" och "bristande hjärnkapacitet". Det var inte riktat till dig personligen på något sätt, tror jag. Jag har inte läst alla dina inlägg då jag kom in rätt sent i debatten, så jag har endast fått intrycket av att du försvarar/förklarar domsluten i sig mer än att du gör ett personligt ställningstagande i frågan. Mina åsikter var av en mer generell natur, riktat mot dem som låter sådana här dumheter fortgå. Det handlar inte om att "tycker du inte som mig så är du korkad", utan mer att "kan man inte se att det här domslutet är fel så anser jag från djupet av mitt hjärta att man ÄR rätt korkad".

Sedan anser jag mig vara minst lika lämplig som domarna/nämndemännen att avgöra vad som är rätt eller fel i den här frågan. Det jag saknar är domarens erfarenhet av att tolka lagen och det juridiska språket. En nämndeman behöver däremot inte kunna någonting om lagen utan finns bara där som "åsikt", medans domaren har det slutgiltiga ordet, oavsett vad nämndemännen tycker. Jag vet dock inte ifall det sista förändras i högre instanser än tingsrätten.
Både domare och nämndemän är trots juridiska kunskaper eller inte trots allt bara människor som dig och mig, inte något högre väsen. Det gäller även Lagen. Lagen är skriven av människor, och har ibland lika fel som människor har, vilket blir rörande uppenbart i det här fallet. Jag sa att Lagen inte i skrift kan täcka varje möjlig situation, vilket kräver personer som kan göra en korrekt tolkning från fall till fall.

Lägg där till faktorer som inkompetens, okunskap, intressekonflikter, jäv och korruption och säg att man blint ska lita på att en rättsinstans alltid tar rätt beslut. För mig spelar det ingen roll att Samsung inte kan lyfta fram det rimliga runt det här, domen handlar inte om bara Samsung. Domen handlar om att CopySwede hittat ett tänkbart kryphål i lagen, en utdaterad text som de testat att applicera på något som lagen uppenbarligen inte var avsedd för. Samsung är bara en i mängden som tycker att lagtolkningen är helt absurd.

Och vem ska då "anse" att lagen är fel? Förhoppningsvis någon som får betalt för att tolka och förstå den. Att någon som jag måste sitta och argumentera för vad som är uppenbart är ju lika tragiskt som absurt. Ifall man inte kan korrigera upptäckta brister i lagen när man hittar dem så är vi illa ute.
Jag kan annars redan i morgon starta en enskild firma med syfte att avgiftsbelägga papper och pennor då dessa också är precis lika mycket "speciellt framtagna för båda privat OCH piratkopiering av upphovsrättsskyddat material". Absurt? Nej då, det står ju så i Lagen. Frågor på detta?

Som svar på frågan hur det fungerar i rättsinstanser så är det bara jurister i Hovrätt och Högsta Domstolen. Nämndemän finns bara med i tingsrätten, och tigsrätt, Hovrätt och Högsta Domstol kan ha olika antal ledamöter beroende på vad det är för mål. I de fall nämndemän är del av tingsrätten däremot så väger deras röst lika tungt som juristernas, vilket innebär att de kan avgöra en lagfråga. Det skedde t.ex i fallet ned Christer Petersson angående mordet på Olof Palme, där juristerna ville fria, men alla nämmdemän ville fälla, och därför blev han också fälld

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av Frispel:

Att ditt citat kom från lagtexten förstår jag, men där står det väl inget om att organisationen (copyswede i detta fallet) behöver leta reda på de som ska ha pengar? Det var det jag menade med att det är din tolkning och inget som specifikt står i lagtexten. Utöver det har för mig att pengarna går via ägarorganisationerna vilket är lämpligt då det i de flesta fall rör sig om små summor plus att dessa organisationer redan hanterar utbetalningar. Detta innebär också rent tekniskt att alla hanteras lika av copyswede, oavsett om man är medlem eller inte då det är SAMI, STIM mm som hanterar utbetalningarna. Men, vi är åter inne på hur vi tolkar lagtexten vilket som sagt inte behöver vara i enlighet med vad lagstiftaren tänkte...men du kanske har något förtydligande i hur det är tänkt att tolkas?

Mitt problem med att använda ordet branschpraxis är att det blir väldigt diffust utan ett förtydligande av vad denna praxis kommer ifrån. Hur många som läser det i denna tråden förstår vad det innebär? Var den kommer ifrån? Hur många inser att det kommer från tidigare ingångna (men numera utgångna) avtal mellan copyswede och teknikföretagen? Hur många uppfattar det som någon luddig grej som copyswede hittat på på egen hand?

Upprinnelsen till avgifterna tror jag att vi är rätt överens om, det hela började såklart med kassettband och VHS för att sedan gå vidare till cd-r vilka alla nog är överens om är vetta att lägga avgift på då det huvudsakliga användningsområde för dessa saker var ljus privatkopiering. Sedan blir det uppenbarligen lite mer tveksamt om vad som ska avgiftsbeläggas...

Sedan har jag svårt att se hur jag skulle kunna vara jävig, möjligen partiskt, men jävig? ...och jag kan förstå att det kan verka så då jag tydligen är den enda som överhuvud taget argumenterar för något annat än att copyswede är maffia och alla domare/politiker mm som lyssnar på copyswedes argument är mutade/korrupta/jäviga/korkade/okunniga osv. Sedan kan man undra vad det spelar för roll? Blir mina resonemang mindre värda om jag nu skulle vara partiskt även om jag hävdar att jag inte är det?

Edit: Såg just i domen att undantaget i upphovsrättslagen som tillåter kopiering för privat bruk är betydligt äldre än kassett/privatkopierings-avgifterna, jag trodde att de dök upp ungefär samtidigt vilket då inte är fallet.

Nej alltså, om du läser i lagboken (sitter på tåget nu) så ser du att den delen som rör utbetalning är klar, det är organisationens uppgift att betala till alla, oavsett om de är representerade eller inte. Tolkning av lag blir det bara om det är generellt skrivet, vilket många lagar är eftersom det är svårt att få en lag att passa i alla situationer, men det finns klara och tydliga delar, och det här är en av dem. Att få att organisationen ska betala ut till alla berörda vare sig de är representerade av organisationen eller inte skulle ingen domstol kunna vrida till att du behöver registrera dig hos organisationen för att få ut dina pengar.

Och branschpraxis, som jag sade, är i avsaknad av lag, den är alltså inte kodifierad på samma sätt. Klart det blir luddigt många gånger. Men, det är också vad jag tror ett av skälen att HovR tar upp fallet, eftersom när branschpraxis blir väldigt svårbegripligt för de inblandade så kan det vara läge med lagstiftning eller prejudikat. Jag tror det i det här fallet är något som talar emot CopySwede att HovR i och med att HovR tar upp det. Ska bli väldigt intressant att följa.

Och ja, partisk, jävig, inte riktigt samma och båda går nog att använda. Här är det ändå lagtolkning vi pratar, och att tolka lag när man är partisk är som jag ser det att vara just jävig. Hade det varit en debatt utan att gå in på lagatöd hade partisk fungerat lika bra, hoppas du förstår hir jag menar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av Frispel:

Till att börja med, är inte det DIN tolkning att texten du citerade innebär att copyswede bör ha uppsökande verksamhet? Var det inte domstolarna som tolkningsföreträde?

Nåja, som det ser ut i dagsläget så måste det lämnas inspelningslistor för att man ska veta vilka som deltagit vid en inspelning, det gäller oavsett om man är medlem in någon av copyswedes ägarorganisationer eller inte. Har man en lista samlas pengarna in och hamnar i en pott för just den personen. Är personen medlem så får man pengarna som en del av den utbetalning som ett antal ggr/år (om det finns några intjänade pengar att dela ut för den personen), är man inte medlem så får man hem ett brev där det står att det finns pengar för utbetalning om man registrerar sig. Pengarna samlas in och läggs i din pott oavsett om du är medlem eller inte så länge det lämnats in inspelningslistor, så på vilket sätt anser du att man missgynnar de som inte är registrerade? Inga inspelnings listor = inga pengar gäller då såklart även det för både medlemmar och icke medlemmar, pengarna samlas som sagt in oavsett medlemskap. Men oavsett vad som görs eller inte görs, vad exakt i ditt citat anser du innebär att man ska söka upp de som ska ha pengar?

Nej, faktiskt inte, det är rakt av hämtat från lagtexten. Att du då ska behöva registrera dig för att få ut din slant blir också ett brott mot det, för då är det inte likställt mellan de som är företrädda och de som inte är det. Du behöver i praktiken vara företrädd för att få ut de pengar du enligt lagen har rätt till.
Det är på precis det här sättet jag menar att en organisation som CopySwede går emot det lagrum som de samtidigt lutar sig mot.

Skrivet av Frispel:

Har även skummat domen från Solna Tingsrätt, tycker det verkar som att begreppet "särskit ägnad" avhandlas en hel del av alla parter så varifrån du får uppfattningen är domen endast baseras på branschpraxis förstår jag inte. Men jag som sagt bara skummat så det finns en klar möjlighet att jag missat något.

Sedan stör jag mig lite på ordet branschpraxis vilket i mitt tycker ger ett onödigt luddigt intryck av det handlar om. Om jag förstått det rätt så handlar det om tidigare ingångna avtal som gått ut men som man ändå håller sig till på frivillig basis. Rent tekniskt är säkert ordet branschpraxis helt korrekt, men hur många som inte läst domen förstår vad det innebär i detta sammanhang?

Ja, alla parter tar upp det, och om jag minns rätt enligt följande: CopySwede menar att det inte är fråga om begreppet särskilt ägnad för, utan menar att här handlar det om branschpraxis. Det här avtalet de vill få igenom är tillräckligt likt tidigare med hänvisning till att det är hårddiskar vi pratar om. Samsung å sin sida hävdar att dessa enheter inte är särskilt avsedda för ändamålet, alltså ska det ogillas. Tingsrätten å sin sida går igenom resonemanget om särskilt ägnad för, och jag vill minnas att de på den punkten är inne lite på samma linje som Samsung, men i domskälet kommer de sedan ändå fram till att vad som gäller i det här fallet är just som CopySwede vill göra gällande, nämligen att det är tillräckligt likt för att omfattas av branschpraxis.

edit: läste domen på infotorg eller Karnov, så får dra mig till minnes. Får kolla upp igen på måndag.

Branschpraxis är många gånger luddigt, men är inte att underskatta. I praktiken har det samma bärighet som lag egentligen, det går att (som CopySwede gör) hänvisa till branschpraxis och få rätt på det i domstol. Däremot så ligger ändå branschpraxis under lag, så ställs de mot varandra så kommer givetvis inte branschpraxis gälla. Men i avsaknad av lag är det vad som blir riktlinjerna för vad som gäller.

Skrivet av Frispel:

Angående vad ersättningen är tänkt att täcka så får man nog slå ihop det faktum att det enligt 12 § är tillåtet att framställa exemplar för privat bruk och att det i 26 k § regleras att upphovsmän har rätt till ersättning när det säljs apparater som är "särskilt ägnade" för att skapa exemplar för privat bruk. Snabb sökning i förarbeten ger även stöd för denna tolkning:

http://data.riksdagen.se/dokument/GS03110

Angående att ersättningen ska täcka kopiering från radio och TV så antar att det är detta du hänger upp dig på:

Då kan det vara värt att även läsa den biten som jag fetstilat och som i mitt tycke då bör täcka in i princip alla sätt man kan tänkas få tag på och spela upp film eller ljud, även i digital form. Anledningen till att radio och tv tas upp som exempel är såklart att det var de huvudsakliga källorna till privatkopiering när lagen skrevs, men man valde då att även lägga till det jag fetstilade för att gardera sig för kommande tekniker som även de tillåter privatkopiering. Varför ska man låta bli att lägga någon vikt vid de sista i meningen?

Ja, jag har inte mycket att opponera mig mot här. Proppen är från en ändring (den senaste tror jag) i URL, jag pekade mer på meningen med kassettersättningen när den formades, vilket nog ligger en i alla fall en 10 år innan den här proppen, om inte mer.
Jag tror det är svårt att komma ihåg för många hur samhället faktiskt såg ut då, och hur tongångarna gick. Musik som spelades på radio (som då enbart var statlig) spelades in av privatpersoner, och därför sågs det som en nödvändighet att "prata in musiken", videobandspelaren skulle slå ut hela filmindustrin, discomusiken skulle bli dansbandens död(!), och så vidare.
Hade du köpt musik på LP var det självklart att du fick spela över den på band t.ex, annars kunde du ju inte lyssna på den i din fräna freestyle, så det var ingen som opponerade sig över huvud taget, och därav kommer nog just undantaget mot kopior för eget bruk.

Det som sågs som det stora hotet mot musikers och filmmakares intäkter var just inspelning från radio och TV, resten brydde man sig inte nämnvärt om, så därav att jag menar att det är mest troligt att anledningen till kassettersättningen är just det.

Hur som helst, spelar djävulens advokat eller inte, du framstår fortfarande som jävig, måste jag ändå säga.

Av Ampen
Skrivet av Frispel:

Har inget egenintresse i detta, ursprunget till mitt intresse är allmän irritation över lämmeltåg där alla drar åt ett och samma håll utan att egentligen veta speciellt mycket om saken dom uttrycker åsikter om. Jag uttrycker egentligen väldigt lite egna åsikter utan försöker mest påvisa var/när/hur saker ser ut som dom gör...vilket då många uppfattar som att jag argumenterar för privatkopieringsersättningens bevarande. Utan att gräva speciellt mycket djupare än att läsa på copyswedes hemsida så står det att ersättningen är till för att ersätta inkomstbortfall pga undantaget från exemplarframställningsmonopolet som upphovsmännen har.

http://www.copyswede.se/privatkopieringsersattning/detta-ar-p...
Nu är de varken ofelbara eller opartiska på något sätt, men med tanke på att de sysslar med dessa frågor på heltid har jag svårt att tro att de skriver något direkt felaktigt om något så grundläggande. Har du någon källa som tyder på att detta är felaktig information?

Angående fördelning av medel så måste man såklart vara registrerad med inspelningar mm för att kunna få pengar, hur skulle man annars kunna veta vem som ska få vad? En hel del av de pengar som ligger och skvalpar i copyswedes kassakistor verkar vara pengar som man inte vet vem som ska få då det verk som de ska fördelas till inte finns registrerade med medverkande.

Edit: Har nu beställt hem domen från solna tingsrätt som inte läst ännu, ska bli intressant att läsa hur de resonerade där

Ok, att jag upplevde det som att du är jävig kan ha att göra med att de hänvisningar du gjort söker du stöd för hos CopySwede, såsom nu i fallet om vad kassettersättningen ska kompensera. Det är inte CopySwede som avgör det, det är lagen som ligger till grund för ersättningen, och där står just ingenting, utan det blir mer e contrario att det då handlar om just privatkopierat som lämnas vidare, eftersom just kopiering för privat bruk fastslås som ett undantag.
Mest trolig anledning till kassettersättningen, om man läser lagtexten, är att den är till för att kompensera upphovsmän för inkomstbortfall som uppstår genom att folk spelar in från radio och TV.
Det betyder i vilket fall inte att det handlar om att kompensera för undantaget, som CopySwede påstår då.

Och, just de lagparagrafer som ligger till grund för CopySwedes verksamhet är också de som säger att det inte spelar någon roll om du är medlem eller inte, var upphovsrättsinnehavare ska ändå ha samma rätt till ersättning från organisationen. "Vid fördelningen ska rättighetsinnehavare som inte företräds av organisationen vara likställda med rättighetsinnehavare som organisationen företräder".
edit: det är alltså CopySwedes ansvar att söka upp de upphovsrättsinnehavare som ska ha ersättning, det ingår i deras uppgifter. Det är inte upphovsrättsinnehavarnas skyldighet att söka sig till CopySwede. Att hålla på som de gör och säga till kreti och pleti att de behöver ansluta sig för att få ersättning är inte bara lögn, det är att gå emot det lagrum som ger dem rätten att agera som organisation i det här syftet.

Det här är bitar som jag ser som det största problemet med CopySwede och liknande organisationer, de tummar på lagen för att få den att passa dem själva, och de undergräver på det sättet sin egen juridiska legitimitet. De hänvisar till lagen men håller sig inte själv till den lagen. Och något tolkningsföreträde har de inte på något sätt även om de verkar tro det, utan det är domstolarna som har det.

Av Ampen
Skrivet av Mcgreag:

Vilket är ju lika illa det. Bara för att branschen gått med på att betala avgift för en typ av produkt som i princip bara kan användas till privatkopiering så ska dom bli tvingade att betala för alla andra produkter med lagring oberoende om än är lämpade för privatkopiering eller ej.

Ja, det är faktiskt inte bra. Det finns flera problem också, t.ex. så ska upphovsrättsinnehavare som inte är registrerade hos det bolag som driver frågorna likställas med de som är det, men det går inte att veta så noga eftersom insynen inte är fullständig. Istället så förekommer retorik från upphovsrättsorganisationer att om du inte är med så får du ingen del av kakan, vilket alltså i lagens mening då inte stämmer. Organisationen/föreningen/bolaget bryter då alltså mot de rekvisit som ligger till grund för deras verksamhet, vilket faktiskt då skulle göra verksamheten olaglig. Ingen har valt att ta det till prövning vad jag vet hur som helst, istället så väljer de bara att gå med. Men det är inte utan att det liknar lite maffia- eller mobbarmetoder.

Problemet ändå är att företagen som importerar de här produkterna inte alltid har jurister som är specialiserade på upphovsrätt, deras jurister är normalt (och logiskt) insatta i hur det fungerar med avtal, köprätt osv. Jag misstänker att det är en del som ligger bakom i att de i första ledet valt att just ingå avtal utan att knussla allt för mycket, allra helst som avtalen inledningsvis har legat väldigt nära till vad som specificerats i lagen. Allt eftersom däremot så verkar det blivit branschpraxis som utgått från branschpraxis som utgått från branschpraxis, vilket skapat situationen som är nu. Exempelvis så blev det att externa hårddiskar omfattades av kassettersättningen, och då gav det för CopySwede då att inspelningsbara boxar borde omfattas av det utifrån "branschpraxis", och som det ligger nu då, så utifrån den branschpraxisen med inspelningsbara boxar så bör kassettavgiften också omfatta tablets och datorer, som innehåller hårddiskar precis som de inspelningsbara boxarna (om jag nu minns rätt hur deras resonemang i Solna tingsrätt gick).

Hur som helst har det satt ett av rekvisiten i lagen ur spel, istället för "särskilt ägnad för" har det kommit att handla om branschpraxis. Det i sig är inget fel rent juridiskt, branschpraxis kan ha samma bärighet juridiskt som en lag, men det är främst i avsaknad av en reglering. Nu vill alltså Samsung däremot få klarlagt hur lagen ska tolkas, och då kommer inte branschpraxis spela någon roll, eftersom lag står över branschpraxis i den juridiska hierarkin. För CopySwede hade det varit mycket bättre om hovrätten avslagit prövningen och tingsrättens dom vunnit laga kraft, eftersom det inneburit att CopySwedes åsikt om vad som ska omfattas av branschpraxis hade gällt.
Nu har däremot Hovrätten bestämt att de vill titta på det, vilket nog inte är bra ur CopySwedes perspektiv, eftersom Hovrätten är mer intresserad av lag och hur den ska tolkas. Det här är kritiskt faktiskt, för om rättsfrågan blir vad begreppet "särskilt ägnad för" omfattar, så behöver CopySwede visa att de här produkterna verkligen är särskilt ägnade för privatkopiering. Det är inget de behövt göra tidigare.

Lite långt, lite omfattande kanske, men försökt förklara så gott jag kan i alla fall.

Skrivet av Frispel:

Så när man inte håller med dig så har man låg kunskapsnivå och/eller saknar man sakkunskap? Kanske dags att lägga in en skopa ödmjukhet i ditt tankesätt? Det kan vara så att det faktiskt är du som inte förstår lagen och hur den är tänkt att tolkas. Det kan vara så att folk har precis lika bra (eller bättre) tekniska kunskaper som du men ändå tolkar saker annorlunda.

Jag har sagt det tidigare i tråden till andra, men undvik gärna att komma med negativa omdömen/spekulationer om mig och vad jag kan, du har ingen aning om min kunskapsnivå. Om du låter bli så låter jag bli och det blir en bättre och trevligare diskussion.

Men konceptet exemplarframställning ÄR inte speciellt komplicerat (gällande ljud/bild):

  • Skapar du ett nytt exemplar är exemplarframställning.

  • Det spelar ingen roll om det är digitalt eller analogt.

  • Flyttar du en digital fil från en apparat till en annat så har du skapat ett nytt exemplar, det är samma sätt som om du kopierar en LP till kassett, oavsett om du sedan förstör LP:n.

Detta har inget med teknisk kompetens att göra, ettorna och nollorna betraktas på samma sätt som magnetinformationen på ett kassett/video-band eller groparna i en LP.

Gör du detta för eget bruk så är det endast tillåtet eftersom det finns ett undantag i upphovsrättslagen som man då ersätter upphovsmännen för genom privatkopieringsavgiften.

Vad är det som är så okunnigt med detta? Vad krävs det för specialkompetens för att förstå detta? Man BEHÖVER inte vara IT-expert eller liknande för att förstå ovanstående. Jag är duktigt på datorer och allt kring dom, men jag är övertygad om att jag skulle kunna förklara detta så min dator-analfabetiska moder förstår. Så vad är det som du tycker att man måste veta för att förstå det "rätt" enligt dig?

Jag tycker du är rätt insatt när det kommer till upphovsrättslagstiftning specifikt, och antar att det har att göra med att du är engagerad i frågan. Däremot så tycker jag din tolkning färgas av att du på något sätt verkar tala i egen sak, du är jävig med andra ord. Inget fel med det, givetvis har du rätt att tala i egen sak, men det kan vara värt att minnas att du gör det ändå när det kommer till lagutrymmen som berör dig själv. Lagen säger till exempel inget om varför kassettersättningen utgår. Däremot är undantaget för eget bruk väldigt tydligt specificerat. Sedan är det då vad som kan ske med kopiorna sedan.
Det är tydligt att du inte kan bjuda ut dessa till försäljning eller förevisa dem för allmänheten osv. Mellan det här läget och privat bruk ligger då vänkretsen, och det finns egentligen inget olagligt i att ge bort ett kassettband med blandmusik till en vän. Det är inte så noga specificerat däremot, och det är för de här händelserna som jag anser att kasettersättningen ersätter. Så vill jag minnas tankarna gick inledningsvis i alla fall, men det är ett jäkla tag sedan nu, 30-40 år sedan?

I vilket fall, varför kassettersättningen utgår framgår inte av lagen, det är min poäng. Att då hävda att det är för det ena eller andra är inte rätt. Det som framkommer är att det bara rör medium som är avsedda för privat bruk, och eftersom framställning för eget privat bruk är undantaget, går det lika väl att se det som något som inte ersätts. Vad som ersätts är då det som inte specificeras exakt i lagen, dvs att lämna kopior till en vän.

Med det sagt så kan faktiskt en upplevd brist på ödmjukhet studsa åt båda hållen, om det är så att man försöker vrida lagen till att säga något den inte specifikt säger.

Av Ampen
Skrivet av Frispel:

Skulle tro att var lagringen är placerad i princip är ointressant, det man tittat på tidigare är i vilken utsträckning det används för privatkopiering och i viss mån huruvida det är praktiskt att göra det på/med dessa apparater. Men vi får se, ska bli intressant att följa processen och läsa domarnas utlåtande

Ja, men nu tänker du just utifrån den branschpraxis som sattes.
Det här kommer vara något helt annat, det kommer att bli att gå tillbaka till förarbeten, se vad lagstiftaren tänkte sig med lagen osv. Det är möjligt att den tidigare skiljedomen tas upp, men då kommer det stå klart att det faktiskt är en definition av media som är extern i den skiljedomen. Men i praktiken så vad man tittat på tidigare kommer inte ha så stor relevans som CopySwede och dess anhängare hoppas på.
Istället för branschpraxis och skiljedom som egentligen bygger på att det är dispositivt, handlar det här om prejudikat om hur lagen ska tolkas.

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

Lokala förordningar är i sig en del av den svenska lagstiftningen. Nej jag tror allt att vi är färdiga här. Du får gärna avsluta med valfritt försök till förolämpning.

Ajöken.

Återigen så har du inget lagstöd. Du pratar om normgivningsmakten nu menar du?
Du sysslar uppenbart inte med juridik, bara för att jag gör det uppenbart betyder det inte att jag förolämpar dig.
Det har aldrig slagit dig att du, som uppenbart inte sysslar med juridik, faktiskt förolämpat mig som sysslar med juridik rakt igenom hela konversationen, genom att försöka påskina att jag inte förstår lagtolkning eller hur lagar tillämpas?
Men jo, vi är i sanning klara.

Av Ampen
Skrivet av Frispel:

Håller med om att en dom i domstol har mer tyngd än en skiljedom, men eftersom det ändå var justitieråd som dömde där så ger även det en viss tyngd. Har dock svårt att se att det skulle vara skillnad på tolkning av formuleringen om lagring sker externt eller internt.

Förvisso är det rätt strongt att ragga justitieråd till ett skiljedomsförfarande, men det kan ändå bara få bärighet som branschpraxis, vilket är något som CopySwede efter det dragit in absurdum i min mening.
Ett utslag i HovR eller HD däremot blir ett prejudikat, och de verkar intresserade nu.

Skillnaden mellan internt och externt blir att du kan hävda att en extern disk är till för kopiering, den fungerar inte utan att kopplas till en annan enhet. En intern enhet däremot är i de här fallen som dator och tablet en förutsättning för att enheten ska fungera som det är tänkt.

Oavsett branschpraxis så blir det just sådana frågor domstolen får ta hänsyn till, och då blir frågan om hurivida de här enheterna då kan räknas som särskilt avsedda för privatkopiering.

Att HovR tar upp det ser jag som ett bra tecken.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av Dr. MASS:

Så med andra ord får Samsung casha upp. Samsung kommer därefter att erbjuda mindre utbud på svenska marknaden till följd tror jag. Storsäljare som Samsung Galaxy kommer fortsätta men note kan försvinna ex.

Nej, det är långt från säkert, jag tror att om Samsung kan få fokus på att utreda begreppet "särskilt ämnad för" så har de en god chans att få rätt.

Sedan kan de begära att domstolen hämtar in ett förhandsavgörande från EU-domstolen, men det skulle bara vara till nytta om svensk lagstiftning kan tänkas skilja sig på viktiga punkter från EU-direktivet, och det tror jag inte är fallet, så det skulle vara liten mening med det.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av Frispel:

Just "särskilt ägnad för" var en del av det som avhandlades i skiljedomsförfarande mellan copyswede och teknikföretagens intresseorganisation gällande externa hårddiskar och usb-minnen. De som dömde var tre justitieråd (domare i högsta domstolen) och de gick på copyswedes linje. Det är därifrån exemplen med kofot -> inbrott, sprutor -> missbruk kommer ifrån. Samma formulering finns alltså i andra lagar och har då i domar tolkats som att om något är lämpligt vid en viss verksamhet så anses det "särskilt ägnad för" även om ingen vettig människa skulle anse att det är huvudsyftet med den saken/apparaten. Detta var alltså inte ett utfall i en regelrätt domstol, men eftersom det var justitieråd som dömde så kan de ge en fingervisning om hur den formulering kommer att tolkas.

Nu menade jag domen i Solna tingsrätt senast där de gick på branschpraxis. Känner till fallet du hänvisar till, men tycker det är tillräckligt stor skillnad på sådan extern media som tillkopplas jämfört med intern media som sitter inbyggd, att jag kan tänka mig att hovrätten vill utreda det.

Edit: för övrigt sätter jag större tilltro till en utredning av formuleringen när den görs i HovR än när den gjorts i en skiljedom.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

För att 'praktiskt' verka inom ett annat EU land så är du fortfarande bunden av de lokala förordningar som gäller i det specifika landet. Därtill så har du politiska tillståndsfrågor som etableringsrätt osv. Allt detta är accepterade inskränkningar i den fria rörligheten.
(Protip: Istället för att hävda att den andre har fel, kräva bevis och vara alltigenom otrevlig för att vinna så kan du försöka föra samtalet med en lite mer civiliserad och sansad ton där du istället för att komma med angrepp sakligt bemöter frågorna.)

Du glömde inkludera lagstödet du hänvisar till vad gäller "bunden av lokala förordningar".

Protip är dessutom proffessionellt tips, och vet inte vad du hävdar du är proffessionell inom som är relevant här.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av Bill50x:

Inom jurudiken brukar man vara noga med orden. Skriver man tex "absolut" i en mening så ändrar detta innebörden. Typ "Jag skänker min cykel till NN" har en annan mening än "jag skänker absolut min cykel till NN". Detta torde betyda att meningen att en apparat ska vara "särskilt avsedd för" att kopiera musik har en annan betydelse än om man bara skrivit "avsedd för". För mig som lekman betyder "särskilt avsedd för" att produkten är konstruerad med detta som huvudsakliga användning. Jämför med bråket om datorer som kan visa tv ska vara licenspliktiga. Där fick ju faktiskt Radiootjänst ge sig. Nu är inte lagskrivningen exakt lika så helt jämförbar är saken inte men den visar ändå att skrivningen är viktig.

/ B

Du har helt rätt. Exemplet med cykeln däremot blir lite skevt eftersom båda de exemplen juridiskt innebär att NN får cykeln. Alternativet kan vara "jag har för avsikt att ge NN min cykel", i vilket fall " för avsikt" helt slår ur botten på NNs rätt till cykeln.

Samsung har sagt att man i den kommande rättegången ska skjuta in sig på just "särskilt avsedd för", och har Hovrätten valt att pröva fallet för att de vill utreda den frågan, då är nog CopySwede brända i det här fallet. Det kan då också bli en vattendelare för vilken utrustning som ska omfattas av avgiften och vilken som inte ska det, vilket inte varit fallet tidigare, då CopySwede bara knutit avtal med branschen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

Det har redan visat sig att du inte har koll på juridiken, så kommer inte förvänta mig att du kan EU-rätten heller. För att du tycker "nepp" är det inte vad som gäller dock.
Kom med lagstöd för det i så fall, och visa på att så inte är fallet. Annars är vad du säger oväsentligt.

Av Ampen
Skrivet av Darklorden:

Processen följer i stort sett samma trend som den om huruvida en dator var speciellt ägnad åt att ta emot TV-utsändningar. Om juristerna följer lagen och andemeningen i “särskilt ägnade för framställning av exemplar av verk för privat bruk” så faller CopySwedes mål. Finns egentligen inget mer att säga om saken.

Dock får man reservera sig för CopySwedes stora lobbyverksamhet som inte exkluderar just jurister inom rättsväsendet. Det är inte alltid lagen och logiken vinner!

Processen är helt annorlunda. Folk TROR det handlar om särskilt ämnade för, men domslutet föll utifrån branschpraxis.
Frågan "särskilt ämnad" var inte ens intressant.

CopySwede hävdade helt enkelt att branschen gått med på avtal som gäller annan utrustning som innehåller hårddiskar, och då ska samma avtal gälla även här. Oavsett om produkten är särskilt ämnad eller inte.
Så gick resonemanget, och tingsrätten gav dem rätt utifrån det.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av Dr. MASS:

Efter Hösta domstolen kan inte Samsung överklagag till EU-domstolen som sista och högsta instans ?

EU-domstolen är för medlemsländerna, inte medborgarna eller företagen primärt. Svenska domstolar kan begära in ett förhandsavgörande från EU-domstolen, och är skyldiga att göra det om det är ett beslut som omfattas av EU-lag. Så är inte fallet här dock.

Skickades från m.sweclockers.com