Inlägg

Inlägg som Ampen har skrivit i forumet
Av Ampen

Alla här inne verkar låsa sig vid "ÄMNADE FÖR", vilket som jag sade inte var vad domslutet föll på.

Domslutet föll på branschpraxis.

Med andra ord, alla diskussioner om domstolens tolkning av ämnade för är irrelevanta, och minns jag domen rätt så diskuterar tingsrätten också den frågan eftersom Samsungs jurister lyfter den. Tingsrätten kommer dock fram till att branschpraxis bör gälla, och formuleringen "särskilt ämnad för" saknar då alltså betydelse.

Så, vad Samsungs jurister behöver göra denna vända:
1. Visa att dessa produkter inte omfattas av branschpraxis på avtal som slutits på andra produkter.
2. Därefter visa varför privatkopieringsavgiften inte ska omfatta dessa produkter (då blir det alltså fråga om formuleringen "Särskilt ämnad för").

Om inte Samsung lyckas visa att branschpraxis inte gäller här, kommer det precis som i tingsrätten vara totalt orelevant huruvida de är särskilt ämnade för privatkopiering eller inte.

Av Ampen
Skrivet av ThomasLidstrom:

Heja Samsung!
Stå på er!
Dessvärre tror jag att det är kört för Samsung.
Det krävs en ändring i lagen, eller att Samsung hotar att lämna Sverige.

Skrivet av Paddanx:

Tror tyvärr ändring är enda sättet... :=/

O du tror de har använt B laget med trainees i tingsrätten?

Problemet är inte att Copyswede har rätt, utan att lagarna är idiotiskt skrivna, så att CopySwede kan vänta dem till att passa sitt tänk, med äldre folk som domstolarna trots allt är fyllda med. Dessa har ingen aning om hur mycket av detta fungerar idag, förutom det som presenteras för dem i just en domstol. Hade du haft 18 åringar som dömt hade de skrattat CopySwede från domstolen.

Vi får se... TV-licensen blev rätt gjort iaf, men jag vete F om detta blir rätt gjort.

Skrivet av Tumnus:

Hela målet bygger på vad Samsungs produkter ÄR ÄMNADE FÖR. Alltså att påstå att de är speciellt ämnade för privatkopiering är bara ett bevis på okunskap. Både från de domstolar som faktiskt dömer Samsung och från Copyswede.

Direktdemokrati är vackert på pappret men väldigt svårt i teorin. Inte ens Schweiz har rakt igenom direkt demokrati utan omröstningar sker bara vid riktigt viktiga beslut eller vid beslut som gäller samhället de bor i specifikt. Och då krävs det dessutom att en politiker tar upp frågan... Vilket inte verkar ha hänt ännu.

Skrivet av backfeed:

Problemet beror främst på tolkningen av "särskilt ägnad", från tidigare rättsfall.

Tyvärr tolkas det i praktiken som "kan användas till", vilket alla normalt funtade icke toppvridna personer begriper är totalt ologiskt. Det vore extremt intressant att få veta varför den tolkningen överhuvudtaget har gjorts, då den helt självklart är direkt felaktig. Det luktar lobbyism/särintressen/jäv om det.

Alltså, problemet är inte formuleringen "ämnade för". Problemet är, om man läser tingsrättsdomen, att Copyswede fått marknaden att gå med på privatkopieringsavgift för inspelningsbara boxar och liknande. Det är vad Copyswedes jurister tryckte på i tingsrättsförhandlingarna, att privatkopieringsavgiften skulle betalas med hänvisning till branschpraxis. Branschpraxis fungerar som gällande lag.
Samsungs jurister å sin sida sköt in sig på "ämnade för" alt. "ägnade åt", men eftersom branschpraxis inte ifrågasattes så gäller den således.
Branschpraxis var också vad tingsrätten gick på i sitt domslut.

Så, vad jag hoppas Samsungs jurister skjuter in sig på den här gången är att visa på varför tablets och datorer inte skulle räknas till de övriga avtal som kommit till genom branschpraxis. I så fall går det nog vägen, eftersom det går att visa i så fall att det här är utrustning som skiljer sig från övrig utrustning som omfattats av praxis, genom att den här utrustningen programmeras i större utsträckning eller liknande.

Av Ampen
Skrivet av Stefanp67:

Eftersom varor och tjänster ska flöda fritt i EU så börjar jag undra om hela grejen ens är laglig åtminstone om det gäller bolag skrivna i och verksamma i EU.

Nej, det är just det. Rent praktiskt hade en sådan här lag kumnat användas mot företag baserade utanför EU, men Sverige kan inte begära en specifik licens av ett företag inom EU för att inte blockera. Jag tror de tänker sig ett upplägg likt det svenska alkoholmonopolet, men de kan inte nu gå in och begränsa en handel som idag inte är begränsad, om jag minns rätt

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

Det här lagförslaget skulle öppna upp för utländska aktörer på den Svenska marknaden, det är det enda som sker. Alla företag inom EU skulle med den här lagstiftning få möjlighet att agera på den Svenska marknaden.

Alla inom EU baserade företag HAR rätt och möjlighet att agera på den svenska marknaden.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

Jag har redan förklarat varför jag tog upp konkurrenslagen.
det är den enda delen av svensk lagstiftning som direkt reglerar konkurrensfrågor och det var det du hänvisade till i ditt tidigare inlägg.

och på den andra frågan så kan jag inte ge ett rakt svar, delvis för att jag inte har någon erfarenhet från justitiedepartements verksamhet men framförallt för att med en sådan lag liksom alla andra så är det vanskligt att spekulera om tillämpningen innan prövning.

1. De enda som kan komma ifråga vad gäller svensk konkurrenslagstiftning är Svenska Spel, eftersom de är de enda i det här fallet som är baserade i Sverige.
2. Om det ska drivas en process mot en aktör, så lämnar du in ansökan där den aktören är baserad. För en aktör från ett annat EU-land innebär det alltså att ansökan inte lämnas in i Sverige. Svensk lag kan alltså inte tillämpas.

Den här lagen handlar inte om konkurrens, eller att det blir snedvriden sådan för att andra spelbolag betalar skatt i andra länder. Det handlar om att svenska staten vill att allt spel som sker i Sverige ska beskattas i Sverige. För tänk efter nu, om det här blir lag, hur kommer det användas? Kommer Ladbrokes dras inför rätta? Nej, Bahnhof eller BBB kommer dras inför rätta, för att tvingas till att spärra Ladbrokes om de inte har licens. Här blir det en lag som hämmar den fria rörligheten av tjänster inom EU. Så vad händer då? Bahnhof, BBB eller vilken operatör det nu gäller begär att domstolen hämtar in ett förhandsavgörande från EU-domstolen. Vad kommer EU-domstolen säga? Att det bryter mot den fria rörligheten som är EU-lag som Sverige antagit. Kan bolaget som ska spärra bli fällt i svensk domstol då? Gissa en gång.

Bahnhof gör rätt som lyfter det dock, för det visar ändå på att regering och riksdag ändå tänker i banor av att spärra access på internet, och det är bra för oss medborgare att känna till. Men det enda sättet att få till någon form av lagstiftning är att göra en hänvisning till just folkhälsoskäl, eftersom det är en typ av undantag där EU tillåter specifik lagstiftning, och då kommer det inte göra någon skillnad ändå, så hur det än blir så tror jag det blir mycket svårt för det här att bli en lag över huvud taget.

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

Jag kan inte med säkerhet svara vilka specificka effekter en förändring av lagstiftningen/införandet av den föreslagna lagen kommer att få, det kan ingen. Men jag är som jag har påpekat; förvissad om att det här är ett steg mot en ökad marknadsintegration.

Det var inte vad jag frågade. Det första handlar om Konkurrenslagen som du drog upp, och då vill jag veta på vilket sätt den är tillämplig i det här fallet? Om den är det så måste du i så fall veta hur?

Det andra jag frågade är hur en ny svensk lag då skulle kunna användas mot aktörer från andra EU-länder som agerar på den svenska marknaden. Om det, som du säger, går att göra, så måste du då i så fall veta vad den lagen behöver innehålla?

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

Givetvis så talar jag om Konkurrenslagen för det är den enda delen av svensk lagstiftning som direkt reglerar konkurrensfrågor och det var det du hänvisade till i ditt tidigare inlägg.
Att jag ser det här som en konkurrensfråga är inte att förväxla med att det är en fråga om konkurrenslagstiftning, Den fria etableringsrätten eller bristen därav är också en konkurrensfråga men inte föremål för EU-styrning.

Som det ser ut idag så har vi på hasardspels marknaden inga fungerande marknadsmekanismer och för att nåt till et marknadsläge där fri-konkurrens råder så måste man integrera marknaden. Ett steg i detta är att jämställa den internetbaserade delen så att alla aktörer på marknaden har samma förutsättningar. Sen så är det förstås lämpligt att öppna upp den Svenska "Brick & Mortar" marknaden för fler aktörer.

I så fall,
1. Vilka aktörer i det här fallet är det som skulle omfattas av Konkurrenslagen?
2. På vilket sätt skulle en ny svensk lag då vara tillämplig på aktörer från andra EU-länder som agerar på den svenska marknaden?

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

Konkurrenslagstiftningen är en särskild del av lagstiftningen. Alla lagstiftning som hör till konkurrens är inte del av konkurrenslagstiftningen. Saker som hör konkurrenslagstiftningen till är exempelvis anti-trust lagstiftning, begränsning av marknadsandelar och konkurrensbegränsning exempelvis.

All lagstiftning som främjar eller motverkar konkurrens är inte konkurrenslagstiftning och att öppna upp en marknad för utländska aktörer har inte ett skvatt med konkurrenslagstiftningen att göra.

Trots att jag länkade till just de paragrafer som det gäller, så verkar du inte ha läst det.
Du anser att det är en fråga om konkurrens, att utländska företag har fördelar. Det innefattar bolag som agerar inom EU, och har säten i andra EU-länder än Sverige. Det gör det till en fråga för den gemensamma marknaden, inte Sveriges marknad. Med andra ord, EU-rätt.

Konkurrenslagen som du hänvisar till (vilket jag inte begriper varför du gör) avhandlar avtal mellan bolag som syftar till att snedvrida konkurrens eller sätta marknadsregler ur spel, och om bolag som utnyttjar dominerande ställning etc. Det har inte ett skvatt med statlig reglering eller beskattning att göra som jag ser det, och om det ska komma på tal här så blir det i så fall mot Svenska Spel, som har en dominerande ställning på den svenska marknaden, eftersom de upprätthållits av ett statligt monopol.

Så, återigen, OM det här är en utredning som syftar till en lag för att "utjämna snedvriden konkurrens" som du hävdar, så är det något som faller på EU att besluta om.

Och det är du som tjatar om att det är en fråga om snedvriden konkurrens. Jag menar att det handlar om att staten vill skapa sig möjligheten att beskatta allt spel som genomförs i Sverige. De vill kunna ta skatt på allt sådant, och för det är de beredda att begränsa friheten på internet.

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

Nu tar du ut händelserna i förväg, Sveriges riksdag kan stifta vilka lagar de vill, men EU-rätten kan slå ner den sen. EU har inte inskränkt den nationella rätten att stifta lagar, EU har infört en extra prövningsinstans och det är något helt annat.

Det du anför är för att använda dina egna ord: oväsentligt för det har inte med verkligheten att göra. Mitt argument om konkurrens kvarstår dock, för det är konkurrensen som är grunden i EU lagstiftningen och självklart så är det så att lagstiftningen kommer att anpassas för att minska oskälig konkurrens och jag anser att detta förslag är av den sorten då det syftar till att skapa gemensamma villkor för marknadens aktörer.

Jag försöker förklara det här för dig, men återigen:
Förstår du inte det juridiska, så plugga juridik i så fall.
Regeringsformen och EU-lagen.
Det är ett förslag som rör bolag från andra EU-länder, marknaden är således en gemensam marknad, och Sverige har avsagt sig beslutanderätten om konkurrenslagstiftning i det här fallet.

EDIT: Förtydligande. Vill Sveriges riksdag besluta om någon reglering här, måste det i så fall alltså vara med motivering av något som t.ex. folkhälsoskäl. En sådan reglering kan dock inte försvåra för aktörer från andra EU-länder, utan måste i grund och botten ge alla aktörer samma förutsättningar. Vilket i sin tur betyder att de alltså inte kan stoppa internet-access till sådana aktörer, om inte licensen bygger på att det ska finnas verktyg hos aktörerna för att då förebygga negativa folkhälsoeffekter. Det betyder likväl att aktörerna kan fortsätta vara baserade i andra EU-länder, och så länge de lever upp till kraven för licens, så får de licens ändå.

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

Den lagstiftning som nu är uppe på tapeten skulle innebär att dessa aktörer kommer kunna agera på den Svenska marknaden på ett lagligt sätt. Jag förstår i all ärlighet inte vad problemet är, varför vill du att vissa företag ska ha fördelar mot andra företag?

Det är klart att det är snedvriden konkurrens, du kan inte gå in i en spelbutik och välja om du ska spela på Ladbrokes eller Svenska spel. Det enda sättet att åtgärda detta är genom en lagstiftning som jämnar spelfältet. Därtill så är det självklart så att om två aktörer är aktiva på samma marknad men betalar olika skatt så är det per definition så att det råder ojämn konkurrens.

Det finns mycket som är fastslaget i lag, men det betyder varken att det är tidsenligt eller inte tillämpas godtyckligt.

Förstår du inte hur det juridiska fungerar så läs juridik för all del.
Sverige är en del av EU, så svensk lag fungerar inte i ett vacuum.

För att göra det enkelt:
Det här rör andra bolag inom EU som kan tillhandahålla sina produkter i Sverige. Det innebär att EU-rätt gäller i kombination med svensk rätt. EU-rätt har dock företräde.
Om det är en fråga om konkurrens då, så har EU exklusiv kompetens, vilket betyder att sådana lagändringar bara kan göras inom EU.
Vill Sverige reglera här kan de inte göra det med hänvisning till konkurrens, med andra ord.
Om konkurrensen är snedvriden för att du inte kan gå in i en butik och spela på Ladbrokes, så betyder det att allt som beställs över internet från andra länder inom EU representerar snedvriden konkurrens för svenska bolag inom alla de områden det gäller.

Men ändå, hur mycket du än vill det: Svensk riksdag KAN INTE lägga ett lagförslag för att reglera konkurrens inom ett område som berör bolag från andra länder inom EU, eftersom svensk riksdag frånsagt sig den rättigheten till EU.
Det går alltså inte.
Can't be done.

Med andra ord: ditt argument om konkurrens är helt oväsentligt.

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

Du är väldigt mycket om dig och kring dig. Skälet till att det utländska bolagen som är aktiva på den Svenska marknaden inte betalar skatt i Sverige beror på teknikaliteten att deras servrar står i ett annat land. En matbutik som hade sina betalningstjänster i ett annat land skulle sannolikt inte kunna anföra detta som skäl för att de inte ska behöva betala skatt i landet de faktiskt är verksamma i.

Nej, resonemang om EU inre marknad blir synnerligen godtyckliga. Att man nu vill att utländska bolag verksamma i Sverige ska betala skatt i Sverige är bara sunt och jag förstår inte vad Svenska Spels nuvarande vinst har att göra med saken? Det är väl bara lämpligt att vi får fler aktörer på en sådan lönsam marknad som kan driva ner priserna för konsumenterna.

Ja, det är vad jag säger, de betalar skatt i det land de är baserade, alltså är det ingen snedvriden konkurrens. Och vinsten för Svenska Spel visar just det, hade det varit snedvriden konkurrens för att andra bolag är baserade i andra länder hade Svenska Spel brottats med problem med vinsten.
Resonemang om EUs inre marknad är inte godtyckliga, de är fastslagna i fördrag i EU och även i lag i Sverige genom RF, vilket innebär att det i så fall är just exklusivt EUs kompetensområde.
Så, konkurrensargumentet saknar grund, helt och hållet.

Det handlar om att staten vill ha mer pengar, och för det är man beredd att inskränka friheten på internet.

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

EU gemensamma marknad avser tullfrihet primärt tullfrihet, den skapades nämligen i en tid långt före internet. Om Spelbolagen som är verksamma i Sverige ska kunna konkurrera på lika villkor så måste självklart marknadsvillkoren vara lika på samma sätt som att marknadsvillkoren är lika för butiker och affärer.

Jag förstår att du som förespråkare vill att det ska vara så, och det är säkert så som tankarna går hos de som ligger bakom utredningen. Verkligheten däremot är inte så, hela poängen med tullunionen är nämligen att skapa den fria inre marknaden. Så hur det än vrids och vänds så kommer det ändå beröra artikel 3 i EU-fördraget och artikel 3 i EUF-fördraget. Eftersom det är fördrag är det också gällande lag i Sverige, och i just det här fallet då innebär det att det är unionen som har exklusiv befogenhet vad gäller konkurrensregler på den inre marknaden. Eftersom det är aktörer från andra EU-länder så rör det EU's inre marknad vare sig du vill det eller inte, vilket i sin tur också då innebär att ditt argument om marknadsvillkor saknar relevans när det kommer till det här förslaget. För är det så att det är vad som är syftet så är det ändå inget lagförslag Sveriges Riksdag kan lägga, det kommer inte gälla helt enkelt. Kontentan av om de klubbar ett sådant lagförslag blir att den första internetoperatör som dras inför rätta i Sverige enligt en sådan lag då kommer begära att domstolen hämtar in ett förhandsavgörande från EU-domstolen, och sedan är det över, ingen svensk domstol kommer kunna döma i enlighet med ett sådan lag.
Dessutom så faller ditt argument om konkurrens på lika villkor dels på vad jag nämnt tidigare, de andra bolagen betalar också skatt, men sedan också på det enkla faktum att Svenska Spel gör en vinst som nämnts på 4.7 miljarder. Görs en sådan vinst om det är en snedvriden konkurrens?
Så, det handlar inte om snedvriden konkurrens, det handlar om att vilja beskatta allt spel som svenskar ägnar sig åt eftersom det är stora pengar.

edit: svenska lagstiftares möjligheter att införa avvikande regler finns, men då ska det gälla t.ex. folkhälsan.

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

Internet är ingen plats, det är ett medium genom vissa transaktioner skickas. Ladbrokes exempelvis är aktivt på den engelska, tyska och nu den Svenska marknaden. Ladbrokes är inte aktivt på den "internetska marknaden". Detta kan vi se genom att Ladbrokes riktar sina erbjudanden och sortering till respektive land.

Nej inget i det här förslaget handlar om att stänga ute någon, det handlar om att införa likadana regler för alla aktörer på marknaden vilket är grunden i marknadsekonomin.

Svenska Spel och Ladbrokes agerar båda på den gemensamma marknad som EU utgör, med hjälp av internet. Så hur är det olika regler om båda betalar skatt?

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

? Jag förstår uppriktigt inte hur du får: Lika villkor på samma marknad = Monopol.

För marknaden är på internet = internationell, med andra ord blir reglering som syftar till att stänga ute andra aktörer från framför allt EU-länder en aktion som syftar till att begränsa den fria marknaden det gäller.
Och det handlar inte om lika villkor, det handlar om att betala skatt till Sverige. Enda rimliga skälet till att vilja införa en sådan här licens är att ett krav för att få den är att företaget är skrivet för skatt i Sverige, annars kan de lika gärna skita i ett sådant här förslag. Eller är din poäng att Svenska Spel har sämre villkor för att de betalar svensk skatt jämfört med t.ex. Ladbrokes som betalar skatt till UK?

Av Ampen
Skrivet av Buulaa:

undrar om detta bryter eu's nydklubbade nätneutralitet?

Ja, jag har också funderat lite på hur det blir med det regelverk som rör EU. Är fler bitar som kan vara värt att titta på, t.ex. om det skulle hindra den fria konkurrensen för bolag att verka inom EU osv. Jag antar att licensen i fråga skulle betalas även av svenska spel, men eftersom det är statligt ägt så betyder det bara att staten betalar staten = 0, så det kan nog ses som något som drabbar bolag från andra länder inom EU orättvist etc. Finns en del utslag i EU-domstolen som behandlar de här bitarna, men får kika på det igen.

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

Jag ser ingen anledning till varför det ska behövas moraliseras det statliga ägandet, oavsett vad för tankar man har kring det så kvarstår faktum att de utländska bolagen i dagens läge varken betalar skatt eller bidrar till Svensk idrottsverksamhet. Det gör emellertid Svenska Spel. Man kan också se det från ett marknadsperspektiv och då ser vi att vissa aktörer inte skattar för sin verksamhet emedan Svenska Spel gör det, en sådan osund konkurrens är helt oförenligt med marknadsekonomin.

klart bolagen betalar skatt, de gör det bara inte i Sverige. Det innebär att i ett marknadsekonomiskt perspektiv så är det ett förslag som syftar till att upprätthålla monopol, och det är vad som är oförenligt med marknadsekonomi. Marknadsekonomi handlar om just konkurrens, och eftersom det som det är nu inte är något av de större spelbolagen som mig veterligt inte betalar skatt så är förutsättningarna lika eller liknande, skillnaden är bara till vilket land de betalar skatt.
Tekniken sätter möjligheten för statligt monopol för spel ur spel (ordvitsigt), och det gynnar inte staten, däremot är jag rätt säker på att det gynnar konsumenterna, i det här fallet spelare då.

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

Det är väl inte så konstigt det heller? Spelmissbruk är ett problem och så länge vi har en välfärdsstat så måste betalningen för konsekvenserna komma någonstans ifrån, varför skulle vissa bolag vara undantagna emedan andra stå för kosingen?
Jag har inte hävdat att Svenska Spel är till för idrotten, eller för den delen för staten. Vad jag påpekat är att utländska bolags bidrag är obefintligt och detta har lyfts av bland annat travsporten.

Ja, men det är inte med omtanke av idrotten, det är inte med omtanke om spelmissbruk, det är med omtanke om pengarna. Att de bidrar till idrotten t.ex. är politik, för att rättfärdiga existensen. 4,7 miljarder till staten, 70 miljoner till idrotten. De hade lika gärna kunnat skippa 70 miljoner till idrotten, skickat allt till staten, och staten hade kunnat lägga till 100 miljoner till de bidrag de lämnar till idrotten istället. Å andra sidan hade Svenska Spel inte funnits på landslagströjor då, minskad exponering, vilket hade varit marginellt bättre för spelmissbrukarna då, men det minskar intäkterna, så det håller inte. Osv. Hur det än vrids och vänds, så faller välfärds- och bidragsargumenten, av det enkla skälet att det inte är vad det handlar om.

Av Ampen
Skrivet av Huzzbutt:

Det är ett konstigt resonemang du för, Svenska Spel bidrar till svensk idrottsverksamhet. De utländska spelbolagen gör det inte. Visst kan vi tvista om storleken på summan men 70 miljoner är alltid mer än 0 kronor.

Syftet med Svenska Spel är inte att bidra till idrotten, syftet är att dra in pengar till staten. Det är vad den här utredningen handlar om.
Dessutom står och faller inte svensk idrott på något sätt med vad den får från Svenska Spel, det finns annan sponsring och andra sponsorer för det första, dessutom kommer det in pengar på annat beroende på vad det är för idrott.

Av Ampen
Skrivet av Falcon:

Säger inte att Sv.Spel / staten inte gör något, men det vore väl förjävligt om staten inte "pytsade" tillbaka lite för idrotten?
70 miljoner är en piss i Östersjön! Sv.Spel gick +4,7 miljarder SEK. Efter skatter.

http://www.allabolag.se/5564601812/bokslut
Som sagt, det är ett hyckleri.

70 millar är mycket för dig och mig, men när detta ska fördelas ut till alla föreningar etc så är det ingenting, särskilt inte med tanke på vinsterna.
Sv.Spel är staten till 100%. Självklart vill de förhindra andra spelbolag.

Det här vad det handlar om, statens intäkter. Det är enda skälet till att de är så intresserade att få igenom det här, kan inte monopolet upprätthållas så vill de få igenom licenskrav och spärr av allt annat.
Så tanken är inte att tillåta censur av internet i grund och botten, men blir det här av, så är marken bruten, och då öppnar det för censur även av annat.

Av Ampen

Som jag förstår det faller det tillbaka på beskattning av spelverksamhet, dvs för att kunna kräva blockering av en ip-adress måste det först fastslås att det handlar om spelverksamhet som inte har licens för att verka i Sverige, och därefter kan det alltså bli en fråga om blockering.
Med det sagt så menar jag inte att det är ett bra förslag, tvärtom är det ett uselt förslag i min mening, men ett av rekvisiten kommer vara att det är i Sverige olicensierad spelverksamhet, så det kommer inte gå att använda till annat.
Det betyder förvisso inte att det sedan kan komma andra lagar eller förslag som på liknande sätt vill begränsa friheten, och därför är det principiellt viktigt i min mening att det här inte blir av, men anledningen till att de prövar ytterligare en gång är för att det handlar om statens skatteintäkter.