Inlägg

Inlägg som Ampen har skrivit i forumet
Av Ampen
Skrivet av Tumnus:

Nej. Svensk lag är inte underställd den i EU. Ett exempel är ju det faktum att Sverige förbjuder vissa miljögifter som EU godkänt. EU kan eventuellt tvinga sina medlemsländer att införa sanktioner mot Sverige och lägga påtryckningar men de kan inte tvinga igenom ett beslut i Sverige. Att sedan politiker faller för påtryckningar är ju en helt annan femma. Ett annat exempel är datalagrinslagen som EU domstolen ansett bröt mot rättigheter men Sverige ändå har kvar.

Nej det är en svensk regering som bestämt det fast efter påtryckningar från EU.

Jo, svensk lag är underställd EU-lag utifrån hierarkin. Förordningar i EU gäller som lag i Sverige, och direktiv som EU utfärdar ska implementeras i medlemsstaternas lagstiftning, direktiv är nog vad du refererar till som "påtryckning". Saken är den att om en stat inte inför lagstiftning i enlighet med direktivet inom tidsramen, så blir direktivet gällande vertikalt, mao medborgarna kan hålla staten ansvarig, men det går inte att använda lagen gentemot varandra, enkelt uttryckt.
Att sedan ha hårdare lagstiftning om miljögifter är något helt annat än att ha slappare lagar om medborgerliga rättigheter. Hade det istället handlat om att Sverige hade haft ett starkare medborgarrättsligt skydd, hade det varit en annan femma.

Att Sverige har kvar datalagringslagen (LEK) är inget bevis på att Sverige kan göra som de vill, istället får de som de gjort begära in ett förhandsavgörande från EU-domstolen för att få klarhet i hur den ska tolkas. Om EU-domstolen fastslår att lagen då inte är giltig så är den inte giltig, eftersom EU-rätt står över Svensk rätt.

Skrivet av anon150792:

Ändrar detta någon för Datalagringsinitiativet? tycker det är lite konstigt det som står i artickeln då det inte tar upp riktigt vad det innebär.

Dessutom står det: Så lite som möjligt? det borde ju betyda att ISP's nu INTE ska lagra användaruppgifter, tycker det verkar lite konstigt, eller är kryphålet att man menar på att ISP'ns uppgifter är Företagets uppgifter och inte användarens uppgifter?

Användaruppgifter måste de lagra, annars kan de inte skicka ut räkningar. Men som tidigare så har det varit en del tjafs om att trafik ska sparas, hur länge den ska sparas osv. Här kommer det nu bli enklare för ISP's att faktiskt bara sluta lagra sådant som inte är absolut väsentligt. I praktiken så verkar det mer vara ett steg mot att "avlyssning" av digital trafik kan ske först efter att ett beslut om sådant kommit, inte på trafik som förekommit innan. Men det ska till prejudikat på det här innan det är helt klart hur det kommer fungera.

Av Ampen
Skrivet av Fluf:

Brott skall väl dömas från gällande lag när brottet begicks? Således kan telestyrelsen nog leka sandlåda ett tag till för sakens skull.

Ja, visserligen, men:
Lagen i det här fallet ger PTS möjlighet att ålägga Bahnhof vite om de inte lämnar ut uppgifterna. Om de vägrar så kan de ta det till domstol, som då ska beakta gällande lag. När det kommer till direktivet som lagen bygger på så blev det upphävt, och det blev upphävt från det datum det implementerades, med andra ord har det aldrig varit giltigt. Det innebär således att lagen kommer prövas mot just det som EU-domstolen gjorde sin prövning mot, nämligen EU's stadga och i prövningen utgå från proportionalitetsprincipen, det blir nämligen vad som var gällande lag vid tillfället då, eftersom direktivet ogiltigförklarades från dagen då det trädde i kraft.

edit: lite förtydligande också. Det i sin tur innebär att det lagstöd utifrån vilket PTS utdömde vite för att Bahnhof inte följer, faller. Med andra ord saknas då underlag för att utdöma vite, och förvaltningsrätten kommer då häva beslutet.

Av Ampen
Skrivet av Gandir:

Nästan sant men man fick implementera direktivet lite som man ville men vissa saker var tvungen att läggas in, däremot har sverige större interitets skydd inbakat än det fallet som EU domstolen kollade på. Så Svenska lagen kan vara okej enligt EU rätten. Men tolkningen som till ex Banhof gör så är den inte tillräckligt stark i Sverige heller.

Men det är ju väldigt svårt att säga, men vi får veta det när EU domstolen kommer med sitt utlåtande framöver.

Jo, men när det kommer till direktiv är det alltid så, de får "implementeras lite som varje stat vill", så länge kraven i direktivet uppfylls. Däri ligger skillnaden mot förordning, som blir gällande lag inom hela EU, samt att ett direktiv som inte blivit implementerat när implementeringstiden gått ut fortfarande gäller vertikalt i ett land.

Här ville jag minnas att vad EU-domstolen sköt in sig på var just direktivet eftersom det gick emot EUs grundläggande rättigheter för sina medborgare, och i och med det blir direktivet ogiltigt, vilket i sin tur innebär att lagstiftning gjord utifrån direktivet också är, eller åtminstone löper stor risk, att vara ogiltig.

Vad som spelar in är lagarnas hierarki. Förordning står över direktiv, samtidigt som EU-rätt står över nationell rätt.
Om EU-domstolen finner att en förordning och ett direktiv står i strid med varandra, så gäller förordningen. Det innebär alltså att nationell lagstiftning inte kommer bedömas i jämförelse med direktivet, utan med förordningen.

Hittade pressmeddelandet nu i alla fall, och utifrån det så har nog PTS fel, eftersom den stora pucken är brott mot proportionalitetsprincipen, så frågan i fallet med PTS och Bahnhof blir "är det proportionerligt att lämna ut uppgifter om användare oavsett vad för brott det är misstanke om?", och där kan svaret inte bli annat än nej. Eftersom det ändå är ett intrång i integriteten så kommer kravet enligt principen bli att det ska vara brott som har en viss allvarlighetsgrad.

Av Ampen
Skrivet av Gandir:

Blanda inte ihop päron och äpplen EU har inte beslutat att datalagrings direktivet är olagligt eller strider emot mänskliga rättigheter. Utan det är EU domstolen som har sagt detta, emot ett tillämpande av datalagringsdirektivet från ett land. Det betyder inte att de skulle tycka det samma om Sveriges tillämpning utav direktivet.

Så det går inte med någon säkerhet säga att direktivet som sådant bryter emot EUs lagar om mänskliga rättigheter.

Man skall ta det försiktigt att säga saker man inte läst på något alls om, utan bara gå på uppgifter ifrån mindre nogräknade internet sidor som inte bryr som om fakta utan bara vill klaga.

"EU-domstolen underkände inte själva lagringen av uppgifter, men menade att datalagringsdirektivet inte innehöll tillräckliga regler om skydd för personuppgifter. EU-domstolen ansåg att reglerna möjliggjorde större intrång i den personliga integriteten än vad som var nödvändigt.

Under sommaren 2014 meddelade dock den svenska regeringen att reglerna om datalagring som har införts i Sverige inte har samma svagheter som EU-direktivet och att de fortfarande gäller. Den ansvariga myndigheten, Post och telestyrelsen, kan fortfarande ingripa mot tele- och dataoperatörer som inte lagrar data."

Mera finns att läsa på http://www.eu-upplysningen.se/Om-EU/Om-eu-I-fokus/EUs-datalag...

Däremot kommer vi få veta vad EU domstolen tycker om Svenska datalagrings direktivets implementering efter att Banhofs överklagan är klar.

Nu kanske jag missminner gången helt, men har för mig att direktivet hamnade på EU-domstolens bord så som du beskriver, genom ett lands tillämpning, men att domstolen sågade själva direktivet och fann det inte förenligt med de grundläggande rättigheter som medborgare ska ha enligt EU. I och med det så blev i praktiken alla länders tillämpning av lagstiftning i enlighet med direktivet ogiltigt. I Sverige utreddes då det om den lag som utformats enligt infosec-direktivet fortfarande kunde tillämpas, vilket den ansågs kunna göra, medan PTS då var väldigt försiktig till hur de skulle förhålla sig till det fram tills nyligen då de drämde till med vite mot Bahnhof för att inte lämnat ut uppgifter i enlighet med det.

Summan blir väl ändå att om svensk lag står i strid mot medborgarnas rättigheter enligt EU-lag, att det är EU-lag som gäller.
Nu är det möjligt att jag missat något led eller någon info, men det här är hur jag minns det i alla fall.

Av Ampen
Skrivet av Gandir:

Däremot finns det andra lagar som reglerar andrahands försäljning av datorprogram vilket även gäller spel. Ett bra exempel är att Oracle har blivit dömda för att förhindra vidare försäljning av datorprogram

https://www.techdirt.com/articles/20120703/11345519566/eu-cou...

Så någon dag kommer även verkligheten och lagen komma i kappa Steam med flera, det lär nog däremot ta ett tag innan vi är där.

Mycket intressant, det fallet har jag missat! Kan få betydelse för studierna också, så väldigt tacksam att du pekade ut det.
Och utfallet för mig är helt logiskt, även om jag kan förstå att Oracle försökte få igenom den amerikanska tillämpningen. Kul att höra att utsläckningen även gäller digitala köp. Utöver det så innebär det att samma kommer gälla för amerikanska företag då som säljer sina produkter inom EU, eftersom det då den rättstillämpningen som ska gälla.

Lite svårt att greppa vad det innebär i relation till Steam däremot i förlängningen. En licensnyckel kan alltså inte knytas till en specifik användare mer än att endast en specifik användare kan inneha den. Steam får inte heller hindra att ägaren/innehavaren säljer den. Men om det praktiskt i Steamprogrammet saknas möjligheter att utföra försäljningen, så måste det väl ändå i så fall ses som att Steam hindrar det?

Aja, ska läsa vidare i artikeln du länkade nu i alla fall.

Av Ampen
Skrivet av xenobite:

Flytta över data mellan tjänster.

Jag tänker kommer det då att funka med spel, musik å film ifall man köper online?

Skickades från m.sweclockers.com

Flytta data innebär då personlig information, medan spel via Steam är produkter du köper och använder i deras infrastruktur. Du är fri att använda spelen offline t.ex, och får tillgång till dem genom att du köper dem via Steam. Det är alltså inte särskilt mycket personlig information som lagras där, istället är det produkter, och rent tekniskt lagras de produkterna på din dator, så var skulle du flytta dem?

Sedan när det gäller monopol (mer en monopolliknande ställning) så upprätthåller inte Steam vad jag vet sin ställning genom konkurrenshämmande åtgärder mot konkurrenterna. Det är alltså inte monopol, snarare avsaknad av konkurrens. Skulle t.ex Steam hota användare som också använder Origin med att de blir spärrade eller att de får betala mer för spel på Steam om de har Origin, då kan vi nog prata missbruk av dominerande ställning.
Som det är nu är det knappast Steams ansvar att alternativen upplevs som sämre av användare.

Av Ampen
Skrivet av Captain_Spock:

Hur gäller det med Amerikanska företag med användare inom EU? De lär inte påverkas markant, visst?

För amerikanska (eller andra företag från utanför EU) gäller nationell lagstiftning och då de facto EU-lag, var ett uppmärksammat fall där Frankrike drog Facebook tror jag det var inför rätta, och fastslog i domstol att det ska vara nationell rätt som gäller.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av DasIch:

Jo, fast det är stor skillnad på summarisk process och verkställighet även om båda hanteras av samma myndighet.

Nu sade jag inte summarisk process, utan föreläggande, så som ett betaltningsföreläggande, eftersom jag förutsatte att beloppet och huruvida det skulle betalas redan varit fastslaget, med andra ord det enda som hade återstått hade varit indrivning, vilket i så fall faller under Kronofogden.

Skrivet av Skogsmulletrance:

Precis, men det är alltid förvaltningsrätten/tingsrätten som utdömer vitet fast det är myndigheterna som föreslår storleken på det. Inom myndighetsutövning brukar detta tas av en nämnden förutom i visa lagstiftningar se lagen om vite 1985:206 6-9 §§.

Ja, det var vad jag missade, sedan är det väl kanske en fråga om terminologi. Myndigheten dömer ut det utifrån vad som framkommer av den speciella lagen, medan förvaltningsrätt fastslår det. Men det kvittar, gången är samma som t.ex. om Socialtjänsten tar ett LVU, de lämnar in en ansökan om det till förvaltningsrätt, rätten fastslår eller avslår det.

Av Ampen
Skrivet av Skogsmulletrance:

Nej inte riktigt, det är myndigheterna som föreslår vitet och sedan är en domstol som utdömer vitet.
Myndigheterna kan inte själva sätta viten hur de vill (undantag finns dock i olika lagstiftningar tillexempel MB där är dock beloppen "låga")

Ja, så är det nog faktiskt. Blir hos förvaltningsrätten då.

Skrivet av DasIch:

Det går inte att ta det genom summarisk process. Ansökan om betalningsföreläggande får avse fordran som är förfallen till betalning. Innan domstol fastställt vitet finns ingen förfallen fordran.

När vitet fastställts av domstol registreras det direkt för verkställighet (indrivning) hos Kronofogden, med en avitid på två veckor. Betalas det inom utsatt tid gallras uppgiften. I annat fall förblir uppgiften offentlig (om den inte faller under den allmänna sekretessregeln) och Kronofogden kan vidta åtgärder för att driva in skulden.

Det var kronkalle jag tänkte på när jag nämnde föreläggande.

Av Ampen
Skrivet av nipe:

Problemet i det här fallet är snarare att PTS inte prioriterar integritet tillräckligt högt, eller alls.
Det du beskriver är lösningen, hoppas jag.

Om man ska vara jobbig och märka ord.

Inte utan att du har en poäng, faktiskt. När direktivet revs upp av EU-domstolen vill jag minnas att de förhöll sig lite avvaktande och ville invänta förhandsavgörandet som kammarrätten hade bett om, men vad som gör att de nu bytt fot och gått ut och stött polisen i deras begäran vet jag inte. Ligger möjligen något i vad du säger.
Samtidigt, när de får en propå från Polisen på det sättet, är det ändå deras uppgift att göra bedömningen.

Av Ampen
Skrivet av philipborg:

Man lägger ner enorma pengar på att tag fram tydliga lagar, det är hela riksdagens jobb.
<foliehatt>Problemet är att man lämnar det lite suddigt med flit för att ge sig själva benutrymme att tolka den som bäst lämpligast.</foliehatt>

Foliehatten behövs inte, tack och lov. Skälet till att lagar formuleras generellt är för att det helt enkelt är svårt att skriva lagar för varje specifikt tillfälle. Så lagstiftaren stiftar lagar som anger i stort vad som är tillåtet och inte, sedan är det upp till domstolar att reda ut hur de sedan ska tillämpas, och för det så går man in (på båda sidor som för talan samt från domstolens sida) ofta in i förarbetena till lagen för att få vägledning i hur lagen ska tolkas i de specifika fallen. Resultatet blir sedan en samling praxis som går att använda tillsammans med lagen i de specifika områdena. Det ska tilläggas att det här med att sitta och rota i förarbeten är en väldigt svensk företeelse, händer inte i många andra länder, där stiftas lagarna och så är det helt sonika upp till domstolar att slå fast hur de ska tolkas utifrån lagtexten.

Problemet i det här fallet är att lagen bygger på ett EU-direktiv som nu ogiltigförklarats av EU-domstolen, så tidigare praxis, tillämpning osv går att hävda är ogiltig, eftersom EU-rätt står över svensk lag, vilket är resonemanget Bahnhof för. Kammarrätten begär då in förhandsavgörande från EU-domstolen för att avgöra om lagen kan tolkas som PTS vill i det här fallet, eller om det utifrån de nya förutsättningar som är med direktivets ogiltigförklarande ska göras en än mer konformativ tolkning mot EU-rätt.

Av Ampen
Skrivet av DasIch:

Myndigheten fattar själv beslut om vitesföreläggande. Det är dock domstol som fattar beslut om vitet ska betalas ifall föreläggandet inte efterlevs.

Ja, så måste det ju bli. Om det inte är att det blir ett betalningsföreläggande och går den vägen då, dvs via en annan myndighet? Får ta och kolla lite på det.

Av Ampen
Skrivet av heffaklumpmamma:

Måste inte vitesförelägganden alltid föregås av domstolsprövning?

Nej, faktiskt inte, det räknas till myndighetsutövning, så de instanser som av riksdagen, eller på riksdagens bemyndigande, regeringen utser till kontrollinstanser med möjlighet att förelägga vite gör den bedömningen själva, om jag minns rätt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av Semenra:

Finns det något faktiskt lagutrymme som ger polisen rätt att få ut uppgifterna vid lägre brottsmisstankar då?

Ja, utrymmet finns i LEK som lagen kallas, och enligt polis och PTS finns utrymme att begära ut bara om misstanke om brott, inget mer.
Bahnhof å sin sida menar att lagen är ogiltig eftersom EU-direktivet som lagen grundar sig på ogiltigförklarades av EU-domstolen, och de menar då att EU-rätt står över svensk rätt (vilket den gör).

Så, i lagtexten finns stöd, men det är i nuläget oklart om det är ett lagstöd som går att använda sig av, och Kammarrätten har därför begärt in ett förhandsavgörande från EU-domstolen, eftersom medlemsländer är skyldiga att göra en EU-konformativ tolkning av sina lagar, dvs svensk lag ska tolkas i riktning mot gällande EU-lag.

Att Förvaltningsrätten meddelar inhibation kan vara allt Bahnhof behöver dessutom, eftersom Kammarrätten skickade sin begäran i april förra året, och det brukar ta ungefär ett år att få svar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av muSashi:

Var kontakt med Bredband2 och fick följande som svar:

Fråga 1:
"Bahnhof är hittills den enda internetleverantören som motsatt sig den svenska lagen om elektronisk kommunikation genom att inte lämna ut uppgifter till polisen."
http://www.expressen.se/nyheter/bahnhof-maste-lamna-ut-uppgif...
Stämmer detta? För den information ni givet ut förut har varit att ni inte sparar loggar och därav inte lämnat ut några uppgifter angående era kunder.
Svar 1:
Vi följer svensk lagstiftning, om exempelvis Polisen begär uppgifter lämnas dessa endast ut vid misstanke om brott om en begäran görs enligt rättegångsbalken.
Bredband2 sparar bara de uppgifter som behövs för att kunna leverera tjänst och support. All data behandlas i enighet med Personuppgiftslagen (SFS 1998:204).
Vi garanterar att vi kommer göra allt i vår makt för att skydda våra kunders personuppgifter. Enda undantaget är våra partners för logistik som behöver uppgifter för att leverera hårdvara och skicka faktura.
Det har alltid varit självklart för oss att inte censurera Internet för våra kunder genom att t.ex. blockera enskilda sajter. Vi tror på ett fritt nät och låter oss inte påverkas av lobbygrupper från mediaindustrin.

Fråga 2:
Så uppfattar jag det rätt, att ni lämnar ut uppgifter om era kunder för minsta misstanke av brott till polisen? För Bahnhof följer ju EU-lagstiftning eftersom den är överordnad svensk lagstiftning och ni skrev tidigare att även ni gjorde det och sluta spara uppgifter/loggar (förutom det absolut nödvändigaste) efter EUs beslut att riva upp datalagringsdirektivet.
Svar 2:
Vi lämnar endast ut uppgifter om en begäran görs enligt rättegångsbalken och om de är i relation till brottet.

Fråga 3:
Betyder det att ni har samma policy som Bahnhof? För dom lämnar endast ut vid allvarligare brott där straffet kan ge minst 6 månaders fängelse.
Svar 3:
Vi som leverantör måste följa svensk lagstiftning. Vi lämnar bara ut uppgifter om förfrågan är i relation till brott, dvs vi lämnar inte bara ut uppgifter baserat på att brottet kan ge mindre än 6 månaders fängelse.
Vi följer givetvis debatten mellan internetleverantören Bahnhof och tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) för att hålla oss uppdaterade om händelseförloppet och den fortsatta debatten i denna fråga.

Tolkar jag det rätt att Bredband2 följer samma policy som Bahnhof?

Vad de säger är faktiskt att de inte har samma policy som Bahnhof, utan om polis säger att det finns misstanke om brott, oavsett brottets art, så lämnar de ut uppgifterna. De slingrar sig, men hänvisningen till svensk lag blir till LEK 6:22 då, där enda kravet är misstanke om brott. Så tolkar jag det, allra helst som de inte helt enkelt säger att de har samma policy.
På det också att de följer debatten, vilket tyder på att om Bahnhof får rätt, så kommer de göra aom Bahnhof efter det.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ampen
Skrivet av Jink:

Nja, enligt rättväsendet är fildelning värre än både mord och våldtäkt... Finns just mer pengar att hämta där.

Problemet är väl inte att det anses det enligt rättsväsendet, problemet är väl att det anses det av vissa lobbyorganisationer. Efter att ha försökt reda ut hur det har funderats i den här soppan, kommer jag bara fram till slutsatsen att det är så rörigt är för att det antagligen är ett direktiv (och efterföljande lagstiftning) som lobbats fram.
De som hämtar pengar i det här är inte rättsväsendet, de och då i praktiken vi medborgare är ju de som betalar för rättsväsendet, de som hämtar in kulorna är de upphovsrättsorganisationer som stämmer enskilda på miljonbelopp. Ja, och deras advokater då.

Våra egna domstolar har inte stämt i bäcken än i alla fall, men Kammarrätten har i alla fall begärt in ett förhandsavgörande, vilket de gjorde för cirka ett år sedan, så det kommer väl snart. EU-domstolen å sin sida [b]har[/b däremot stämt i bäcken, så om utslaget från EU-domstolen kommer nu den närmsta tiden så är det nog över sedan, och med den totalsågning av datalagringsdirektivet de kom med förra året så går nog Bahnhof fria.

Av Ampen

@sebastiannielsen: Har rotat vidare nu och ser din poäng. Uppgifterna som rör meddelande är specifikt sådant som rör RB 27:19 och Lagen 2012:278, dvs det rör i princip rätten till avlyssning, medan hänvisningen till LEK 6:22 specifikt rör att få tillgång till uppgifterna om abonnemang.
Det gör i sin tur däremot att Bahnhof om de lämnar ut uppgifterna gör sig skyldig till brott mot tystnadsplikten, och då känns det verkligen som det behöver göras en bedömning. I vilka lägen är det befogat att bryta tystnadsplikten? Med tanke på att åklagare, polis eller annan brottsbekämpande myndighet inte rakt av kan begära ut uppgifter av andra med tystnadsplikt, socialarbetare t.ex, så förstår jag inte varför andra regler skulle gälla här, och därför antar jag att det hänvisas till RB 27:19.
Jag har nu också läst EU-domstolens utskick, och de skjuter in sig på samma sak, och menar att det blir integritetskränkande om vilken uppgift som helst kan begäras ut utan att det specificeras för vilken typ av brott det gäller, och säger också att det bara ska vara tillåtet om det gäller grova brott.
Av det (och andra skäl) ogiltigförklaras datalagringsdirektivet, vilket de facto innebär att Bahnhof kan förstöra alla uppgifter om vem som haft ett visst ip-nummer vid ett visst tillfälle utan att någon kan göra något åt det. EU-domstolen skrev för övrigt att ogiltighetsförklarandet får rättsverkan från den dag då datalagringsdirektivet trädde i kraft, så i princip kan ingen heller begära ut uppgifter som varit lagrade innan ogiltighetsförklaringen heller.

Av Ampen
Skrivet av Gruarn:

Dagens mest lnformativa läsning!

Tack, tyckte själv det var väldigt rörigt att reda ut trots att jag pluggar juridik, så därför tänkte jag det kunde vara bra att försöka strukturera upp det lite så det kanske blev lite enklare att förstå vad som händer.

Skrivet av sebastiannielsen:

Det är dock olika slags uppgifter som avses i de olika paragraferna, därför kan det lätt bli rörigt.
Paragraf 20:
20 § Den som i samband med tillhandahållande av ett elektroniskt kommunikationsnät eller en elektronisk kommunikationstjänst har fått del av eller tillgång till
1. uppgift om abonnemang,
2. innehållet i ett elektroniskt meddelande, eller
3. annan uppgift som angår ett särskilt elektroniskt meddelande,

Således:
Uppgift av typen 1, MÅSTE lämnas ut oavsett brottets allvarlighetsgrad, spelar ingen roll om det handlar om misstanken att någon pissat ute med en penningbot på 300 kr. Typen 1 innebär altså vem som äger ett visst mobilnummer, IP-adress eller E-postadress. Uppgifter av typen 1 skall lämnas ut på begäran av vilken myndighet som helst, även om det handlar om att Försäkringskassan ska utreda något så får även de begära ut uppgifterna. Det måste med andra ord inte vara en brottsutredande myndighet.
Uppgift av typen 2, får bara hämtas ut när det gäller hemlig avlyssning och liknande tvångsmedel, och då bara av polisära myndigheter (SÄPO, åklagarmyndigheten, tullen och polisen), och även när vissa grövre brott med minst 2 år i straffskalan begåtts.
Uppgift av typen 3, omfattas av RB 27:19 (samma gäller då som ovan.)

Således, vem som haft vilken IP-adress vid vilken tidpunkt är uppgifter som räknas in i 1. Detsamma gäller även exempelvis PUK-koder till SIM-kort.
En uppgift om innehållet i ett SMS, ett inspelat telefonsamtal, eller innehållet i ett paket som skickats till en server, räknas in i 2.
En uppgift om vem som ringt vem, eller en logguppgift vilken webbsida eller server någon har varit i kontakt med, räknas in i 3.

Sedan en annan sak: Även om lagringsskyldigheten av uppgifter visar sig vara felaktig (EU-beslutet) i domstol, så måste fortfarande redan lagrade uppgifter lämnas ut, oavsett om beslutet visar sig vara korrekt eller felaktigt. Skyldigheten att lämna ut redan lagrade uppgifter är något som är förankrad i svensk lag, och gäller även uppgifter som operatören inte är skyldig att lagra, dvs har man lagrat uppgifter frivilligt måste även dessa uppgifter lämnas ut.
Detta utlämningskrav har funnits sedan urminnes tider i princip, dvs att det är inte relaterat till EU-kravet. Om EU-beslutet visar sig sakna stöd i lag och EU-domstolen förbjuder datalagringen helt, så betyder det bara att länder kan inte KRÄVA att operatörer skall lagra.

Däremot uppgifter som en operatör lagrar för t.ex. fakturering, teknisk drift och liknande, måste då ändå lämnas ut i enlighet med LEK, och beroende på uppgiftstyp som är kraven olika hårda på hur grovt brott uppgiften måste handla om.

Jag kanske missförstår dig, men 20§ säger inget om under vilka omständigheter de olika uppgifterna ska lämnas ut utan snarare tvärtom, hela första stycket handlar som jag ser det om restriktioner för sagda uppgifter, men du utelämnade sista delen av stycket: "får inte obehörigen föra vidare eller utnyttja det han fått del av eller tillgång till."
Nu hänvisade du inte till kapitel i LEK, men antar att det är 6:e kapitlet. Varför du i så fall utelämnade det vill jag inte spekulera i, men en tumregel är att läsa hela paragrafen, är det fel paragraf ber jag om ursäkt, men i det här fallet blir hela paragrafen:
Tystnadsplikt
20 § Den som i samband med tillhandahållande av ett elektroniskt kommunikationsnät eller en elektronisk kommunikationstjänst har fått del av eller tillgång till
1. uppgift om abonnemang,
2. innehållet i ett elektroniskt meddelande, eller
3. annan uppgift som angår ett särskilt elektroniskt meddelande,
får inte obehörigen föra vidare eller utnyttja det han fått del av eller tillgång till.
Sådan tystnadsplikt gäller inte i förhållande till den som har tagit del i utväxlingen av ett elektroniskt meddelande eller som på annat sätt har sänt eller tagit emot ett sådant meddelande.
Tystnadsplikt i fråga om uppgifter som avses i första stycket 1 och 3 gäller inte heller i förhållande till innehavare av ett abonnemang som använts för ett elektroniskt meddelande.

Att du utelämnade rubriken också är lite förvånande, men vill inte spekulera i det heller. Däremot kan jag tänka mig att det är på det här sättet poliser framför allt läser lagen, men nog verkar PTS slarva lite så här också. I vilket fall, kontentan av paragrafen är som jag ser det att uppgifterna principiellt inte får föras vidare.

Gången för att fastslå uppgifter som får lämnas ut och hur de då lämnas ut skulle jag säga snarare är följande:
LEK kap. 6.
16 a §: Skyldighet till insamling av uppgifter, och de uppgifter som gäller hänvisas till 20§ 1 stycket, punkt 1 och 3.
Vilket ger
20§ 1 stycket punkt 1 och 3; de uppgifter som ska samlas in är uppgifter om abonnemang och annan uppgift som angår ett särskilt elektroniskt meddelande.
Därefter
16 c §: Uppgifterna får endast lämnas ut i enlighet med LEK 6:22 1 stycket 2 punkten, Rättegångsbalken 27:19 eller Lagen 2012:278, och det är uppgifterna som samlats in enl. 16 a §, vilket då är punkt 1 och 3 i första stycket 20§. Ingen skillnad på uppgifterna.
Vilket ger
att uppgifterna får lämnas ut vid
LEK 6:22 1 stycket 2 punkten - misstanke om brott och får lämnas ut till åklagare, polis, SÄPO eller annan myndighet som ska ingripa mot brott (det måste alltså vara en myndighet som bekämpar brott, som Tull då t.ex. Försäkringskassan kan inte begära ut det)
alternativt
RB 27:19 - förundersökning om brott som kan ge minst 6 månaders fängelse samt en listning av diverse brott som barnpornografibrott, narkotikasmuggling, dataintrång etc. (säger dels att uppgifterna får hämtas in, men också sedan att de får användas vid förundersökningen av de listade brotten, vilket e contrario ger att de inte får användas vid förundersökning om lindrigare brott).
alternativt
Lag 2012:278 - 2§ om det gäller ett brott som kan rendera minst 2 års fängelse.
i annat fall
LEK 6:20 - så får de inte obehörigen föras vidare.

Det som skapar hela situationen är LEK kap. 6 16 c §, och att det som står är att det som krävs är misstanke om brott, misstanke om brott som ger minst 6 månader eller misstanke om brott som ger minst 2 år.

Här hävdar polis och PTS att det betyder att det enda som krävs är misstanke om brott, vilket i princip betyder allt från nedskräpning till mord. Bahnhof å sin sida hävdar att det ska läsas som "misstanke om brott, som antingen renderar minst 6 månader eller vad gäller vissa brott, minst 2 års fängelse".

Om det är som PTS och polisen anser så behövs inte de sista meningarna i 16 c §, då räcker det bara med att skriva att det enda som krävs är misstanke om brott.
Nu är det så att de meningarna liknar syftet som finns för att bryta sekretessen i andra liknande fall, nämligen om det rör brott som ger minst 6 månader resp. minst 2 års fängelse.
Enda skälet jag kan se att de meningarna finns med är just för att det är vad som är syftet, det ska vara brott som kan ge minst 6 månader resp. 2 års fängelse, och det faller också som jag förstår det samman med vad EU-domstolen kommit fram till.

för mig låter det ändå som vad du pratar om är myndighetsutövning, dvs föreskrifter som polis, PTS eller annan myndighet utfärdat utifrån stöd av viss lagstiftning enligt RF 8:10-11, och där kan jag mycket väl tänka mig att det utfärdats föreskrifter som säger att det enda kravet är misstanke om brott. Vad som gäller i de fallen däremot är att om en föreskrift inte är i överensstämmelse med lag så gäller den inte, på samma sätt som om en lag är i konflikt med en grundlag så gäller inte den.
Vad gäller EU-lag dessutom, så direktivet i det här fallet har löpt ut så vitt jag vet, vilket faktiskt ger situationen att det är gällande lag för medlemsstaterna. Sverige är alltså bundet av direktivet, och myndigheter har då att rätta sig efter det. Jag misstänker att det är just det beskedet EU-domstolen kommer ge Kammarrätten.

Jag kan förvisso ha missat något lagstöd här, men gjorde jag en felaktig hänvisning någonstans är det bara att visa mig rätt.

Av Ampen

Ok, tog ett tag att sätta mig in i det här, men givetvis intresserade det mig, allra helst när jag såg storleken på det vite som PTS satt, som jag tyckte var osedvanligt högt med tanke på omständigheterna. Lite som att någon blivit trampad på tårna.
Tänkte i alla fall att jag ska göra ett försök att reda ut soppan, men efter att ha läst de olika inlagorna har jag fått uppfattningen att det är på Bahnhof man ska jobba som jurist: de käkar upp juristerna på PTS rakt upp och ner.

I huvudsak då, så hävdar polisen att de har rätt att få ut alla uppgifter så länge det finns misstanke om brott. Skälet att anföra den motiveringen är så klart att man vill klämma åt personer som begår brott som inte har fängelse i straffskalan (uppenbart fildelning). För det använder man sig av LEK 6:22 punkt 2.

Bahnhof å sin sida hävdar att LEK 6:22 punkt 2 inte kan användas enskilt för att begära ut utgifter, vad de säger är att det i praktiken vore olagligt för dem att lämna ut uppgifterna utifrån bara de kriterier polisen kräver, eftersom den här lagen står under EU-lag. Praxis i EU-lag säger att det i princip krävs ett grovt brott.

Vad PTS sysslar med begriper jag inte riktigt däremot. De, om några, är de som ska ha koll på de här bitarna eftersom de är tillsynsmyndigheten som regeringen utsett. Och en grundläggande juridisk bit i det här är att det ligger till just som Bahnhof säger: EU-rätt gäller över svensk rätt, och när det gäller utlämnande av uppgifter så finns det EU-praxis, och då är svenska rättstillämpare skyldiga att göra en vad som kallas EU-konformativ tolkning, dvs de ska tolka nationell lagstiftning om sådan finns mot bakgrund av EU-praxis. Problem uppstår egentligen bara om sådan lagstiftning inte finns, vilket det gör här, och då ska det tolkas enligt EU-rätt.

Men, det juridiska då.
LEK säger följande om utlämnande av information:
16 c § Uppgifter som lagrats enligt 16 a § får behandlas endast för att lämnas ut enligt 22 § första stycket 2 (här avses 22§ LEK, min notering), 27 kap. 19 § rättegångsbalken eller lagen (2012:278) om inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation i de brottsbekämpande myndigheternas underrättelseverksamhet. Lag (2012:285).

Vad som gör det otydligt är att det är 22§ första stycket punkt 2, 27 kap. 19§ RB eller lagen (2012:278). Det innebär att lagen faktiskt säger att endera av dessa räcker, de behöver inte kombineras. Så enligt den här meningen har PTS och polisen rätt att bara hänvisa till LEK 6:22.
(Det här är sådant jag behöver gräva djupare i dock, för det kan vara tydliggjort i förarbetena till LEK om det faktiskt är tänkt att användas enbart till grövre brott, återkommer om det i morgon).

LEK 6:22 1 st. punkt 2 i sin tur då säger sedan:
uppgift som avses i 20 § första stycket 1 och som gäller misstanke om brott till en åklagarmyndighet, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen eller någon annan myndighet som ska ingripa mot brottet.

Det är den här som polisen och PTS har skjutit in sig på. Det enda som listas är misstanke om brott, vilket de facto innebär att går du mot röd gubbe, eller snor en banankola på Pressbyrån, eller för den delen pinkar mot ett träd på fyllan, så kan polisen begära ut dina uppgifter. Det ger onekligen lite 1984-vibbar, och det är vad som talar för att det verkligen inte var tanken att det skulle vara så.

De övriga bitarna då blir ändå intressanta, för de andra lagrummen säger följande:
Rätt att få ut uppgifter enligt RB 27:19 (3 st):
Hemlig övervakning av elektronisk kommunikation får användas vid en förundersökning om
1. brott för vilket det inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i sex månader,
2. dataintrång enligt 4 kap. 9 c § brottsbalken, barnpornografibrott enligt 16 kap. 10 a § brottsbalken som inte är att anse som ringa, narkotikabrott enligt 1 § narkotikastrafflagen (1968:64), narkotikasmuggling enligt 6 § första stycket lagen (2000:1225) om straff för smuggling,
3. brott som avses i 2 § andra stycket 2–7, eller
4. försök, förberedelse eller stämpling till brott som avses i 1–3, om en sådan gärning är belagd med straff.

Rätt grova brott här, märk väl också att när det gäller barnpornografibrott, som man kan tänka sig är just ett brott där en sådan här uppgift kan vara polisen behjälplig, bara kan hänvisas till om det är ett barnpornografibrott som är svårare än ringa barnpornografibrott, så till och med för det brottet är det lite högre bevisbörda eller egentligen mer grova brott som krävs för att få ut uppgifterna.
Här nämns också "brott som avses i 2§ andra stycket 2-7" vilket också är en skön samling grova brott:
2. sabotage eller grovt sabotage enligt 13 kap. 4 eller 5 § brottsbalken,
3. mordbrand, grov mordbrand, allmänfarlig ödeläggelse, kapning, sjö- eller luftfartssabotage eller flygplatssabotage enligt 13 kap. 1, 2, 3, 5 a eller 5 b § brottsbalken, om brottet innefattar sabotage enligt 4 § samma kapitel,
4. uppror, väpnat hot mot laglig ordning eller brott mot medborgerlig frihet enligt 18 kap. 1, 3 eller 5 § brottsbalken,
5. högförräderi, krigsanstiftan, spioneri, grovt spioneri, obehörig befattning med hemlig uppgift, grov obehörig befattning med hemlig uppgift eller olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige, mot främmande makt eller mot person enligt 19 kap. 1, 2, 5, 6, 7, 8, 10, 10 a eller 10 b § brottsbalken,
6. företagsspioneri enligt 3 § lagen (1990:409) om skydd för företagshemligheter, om det finns anledning att anta att gärningen har begåtts på uppdrag av eller har understötts av en främmande makt eller av någon som har agerat för en främmande makts räkning,
7. terroristbrott enligt 2 § lagen (2003:148) om straff för terroristbrott, brott enligt 3 eller 3 a § lagen (2002:444) om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall eller brott enligt lagen (2010:299) om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

Sedan har vi den sista lagrumshänvisningen, 2012:278, och där listas kriterierna för att få ut uppgifter i 2§:
2 § Uppgifter får hämtas in om omständigheterna är sådana att
1. åtgärden är av särskild vikt för att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet som innefattar brott för vilket inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år, och
2. skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för den som åtgärden riktar sig mot eller för något annat motstående intresse.

Märk här "och" som jag fetmarkerat, vilket alltså innebär att båda punkterna måste vara uppfyllda för att uppgifterna ska kunna lämnas ut.

Så, det är här som det känns som PTS verkligen klantat till sig. Om vi ponerar att poängen med lagen bara varit att faktiskt kunna få ut information om användare oberoende av vad för brott eller hur grovt brottet är, så hade det inte varit nödvändigt att lista RB 27:19 och 2012:278, det hade helt sonika räckt med att skriva just vad som står i LEK 6:22 punkt 2: "Misstanke om brott".
Det faktum att RB 27:19 och 2012:278 listas talar då alltså starkt för att lagstiftarens tanke faktiskt var att det skulle vara ett krav på ett grovt brott, och på det har vi då också EU-praxis, som faktiskt säger just det.
Kammarrätten har också begärt in ett förhandsavgörande från EU-domstolen, och eftersom det redan finns praxis känns det extremt osannolikt att EU-domstolen skulle bryta praxis med tanke på att deras utslag som idag utgör denna praxis kom för mindre än ett år sedan. Mycket mer troligt är istället att EU-domstolen helt sonika skickar Kammarrätten en kopia på sitt utslag från april 2014.

Så 5 millar i vite då?
Ja, som jag skrev inledningsvis, ser för mig ut som att Bahnhofs jurister mer eller mindre kör över juristerna på PTS, och de får till en rätt saftig knorr i sitt vidhållande:
"Då de svenska reglerna i LEK strider mot EU-rätten får inte reglerna tillämpas eftersom det skulle innebära att Sverige då bryter mot ett av de grundläggande EU-fördragen. PTS saknar därför rätt att förelägga Bahnhof att följa de aktuella reglerna i LEK medan Bahnhof å sin sida har rätt att fortsätta begränsa utlämning av lagrade på det sätt som hittills har skett."

Visar det sig att reglerna i LEK strider mot EU-rätten, och i min mening är det väldigt mycket som talar för det, så har Bahnhof helt rätt i det här uttalandet. Antagligen svider det i skinnet på PTS, så att dra till med 5 mille som vite inom en vecka framstår i sammanhanget som ett jäkligt billigt sätt att slå tillbaka när argumenten tryter. Saken är nämligen den att Bahnhof i min mening i alla fall har så pass på fötterna i det här fallet att de kunnat ta smällen av ett vite för att invänta utslaget i EU-domen. Att då sätta vitet till summan av 5 miljoner blir ett sätt att tvinga in Bahnhof i fållan, även fast PTS misstänker att de kan vara fel ute. Det är min teori.

Blev mycket text det här, men det är en del korsreferenser mellan olika lagrum, försökte göra det så lättbegripligt och lättöverskådligt som det gick i alla fall. Det är hur som helst verkligen inte mitt favoritområde inom juridiken, så kan ha missat lite bitar. Är det någon som undrar något är det bara att fråga.

Av Ampen
Skrivet av snajk:

Jag tycker att lagen (§52 d, lag 2005:359) är ganska tydlig i den bemärkelsen:
Så du får kringgå ett kopieringsskydd för att se eller lyssna på ett verk om det krävs för att kunna göra det men inte för att kopiera det om inte det krävs för att kunna ta del av det.

Om det räcker för ett åtal vet inte jag men det finns inget krav på att syftet med kringgåendet ska vara att göra det tillgängligt för allmänheten för att lagen ska gälla, så det är olagligt att kopiera kopieringsskyddat material om det inte krävs för att kunna ta del av det även om du exempelvis bara vill ha en kopia av en skiva till bilen. Det lagen tar upp om tillgängliggörande för allmänheten har bara att göra med syftet med spärren eller den tekniska åtgärden för att den ska falla under denna lag, inte med syftet för kringgåendet för att det ska vara ett brott mot denna lag. Det har inget med moral att göra utan endast med juridik för min del.

Ja, men det är min poäng. Syftet är att hindra spridande till allmänheten, och det enda som behövs för att du som privatperson ska få göra det är att hävda att du gjort det för att kunna se eller lyssna på din lagligt införskaffade upplaga. Om en åklagare då vill driva målet måste den i så fall visa på uppsåt, att skälet var något annat än vad du säger, annars blir det bara "du gjorde det utan att behöva det!" och "det gjorde jag inte alls!". Till det kommer att för att en åklagare ska få öppna åtal måste åklagaren se att det går att vinna målet (RB), och ett sådant mål där det blir ett ord mot ett annat kan inte ses som ett sådant mål. Lagen ger ett utrymme för privatpersoner att göra det, och det enda som det går att åtala på är om de gjort det för att sprida det vidare, så det är flera lagar som samverkar till att göra det de facto lagligt.. Däremot är jag övertygad om att upphovsrättsindustrin gärna hade sett ett rakt förbud mot att kringgå helt och hållet.
Vad som egentligen är intressant är att vad du betalar för är verket, och du får med programvara som du inte önskar på köpet, utan att det finns fog för att anta att du kommer sprida det vidare olagligen.

Skrivet av snajk:

Jag förstår inte riktigt vad du menar, uppfattas det mesta som det är eller borde vara olagligt? Det mesta som har att göra med att kringgå kopieringsskydd är olagligt inklusive att sälja, importera eller framställa lösningar för att kunna göra detta. Men privatkopiering är i de flesta fall inte det. Om det borde vara det eller i vilken form det borde vara det kan man diskutera. Hade man exempelvis gjort om lagen så att det inte var tillåtet att dela med sig av privatkopierat material alls utan att det bara var tillåtet att privatkopiera för eget bruk så hade vi sannolikt sluppit copyswede och avgifter på produkter särskilt ägnade åt privatkopiering då motivationen inte hade funnits kvar för dessa avgifter. Samtidigt tycker ju jag, och väldigt många andra, att motivationen för dessa avgifter redan idag har försvunnit så det känns onödigt att inskränka rätten till privatkopiering bara för att detta bolag inte ska kunna ta ut otidsenliga, omotiverade och onödiga avgifter.

Det enda tekniska kravet för att kunna privatkopiera är ju att man lovligen har tillgång till verket som privatkopieras, har man inte det så kan man inte privatkopiera verket, punkt. Således borde upphovsmannens betalning utgå från det tillfälle när någon får lovlig tillgång till dess verk, alltså vid köptillfället exempelvis, eller när en TV-kanal förhandlar med exempelvis en filmdistributör om att få visa deras film (vilket också är ett köptillfälle förstås). Den prissättande parten, upphovsmannen, är medveten om att privatkopiering är tillåten och då är det upp till henom att sätta sitt pris på den nivån som hen anser att hen får tillräcklig ersättning för den eventuella privatkopiering som kan ske.

Ja, jag håller med dig, för mig verkar allt som legat till grund för privatkopieringsavgiften vara förbi. Vad jag menar är att det retoriskt verkar ske en omedveten eller medveten sammanblandning av olika koncept och delar i det här, dvs blanda ihop privat- och piratkopiering, kringskära rätter att använda införskaffade upplagor, hård retorik mot att kringgå kopieringsskydd etc. Jag misstänker att det finns ett antal syften (men är kanske en smula konspiratorisk då).
I alla fall:
1. Se till att kopiering inte går ens för eget bruk så alla behöver köpa en upplaga för varje enhet de vill se/lyssna på.
2. Se till att kassettersättningen utgår för att folk privat- och pirat-kopierar (sammanblandning så de fortfarande har skäl att ta ut dem)
3. I stort sett sammantaget få fram upplevelsen av att all kopiering, undantagen, legal eller illegal, inte är tillåten men hela tiden ska rendera avgifter till upphovsrättsindustrin.

Överlag tror jag ändå vi pratar i samma riktning, bara att vi har olika sätt att uttrycka oss på och olika saker vi skjuter in oss på.