Inlägg

Inlägg som Gräs-Mannen har skrivit i forumet
Av Gräs-Mannen
Skrivet av Chromatic:

Japp, men visst är det konstigt att dom säger så, när Nvidia sen går ut med att dom fixat så att alla med ett 1050 Ti eller högre kan också kolla på netflix i 4k? Det är som att dom gjort det helt själva utan att ha någon kontakt med Netflix, för som du själv säger så står det inget om det på netflix sidor.

Men yeah, läs länkarna jag skickade så står det ju tydligt att Nvidia har fixat det

Du har inte en skärm som klarar 4k. Netflix säger tydligt att du måste ha en skärm som klarar 4k. Vad är oklart?

Av Gräs-Mannen

@dansken321: Du kan kika på `elm-lang`, ett funktionellt språk som kompilerar till JS. Många som provar det (mig inklusive) vill aldrig gå tillbaka till javascript igen. Språket är ungt och har intressanta saker man kan forska om och förbättra, beroende på vad du har för bakgrund.

http://elm-lang.org/

Av Gräs-Mannen
Skrivet av anon159643:

Ni som förespråkar ThinkPad X1 Carbon 2017, så är väl det en typexempel på en dator som kanske blir betydligt bättre med Kaby lake refresh?
http://www.sweclockers.com/nyhet/24325-barbara-datorer-med-ka...
Sedan är det alltid en fråga om dessa uppdateras i år?

CPU'n är inte ett starkt skäl till en viss laptop (för mig). Jag prioriterar att den har hög byggkvalitet, kan bäras runt utan att väga för mycket, bra kompatibilitet med linux, bra tangentbord.

Av Gräs-Mannen
Skrivet av Alling:

Second that. Använder min primärt till programmering och liknande, och tangentbordet spelar i en helt egen liga. Lägg därtill att den väger endast 1,14 kg, erbjuder två Thunderbolt 3-portar (med stöd för laddning) plus alla äldre portar man behöver (USB Type‑A och HDMI) och går att köra passivt kyld med TPFanControl (i princip en nödvändighet om man inte älskar fläktljud).

Ska man klaga på något är det väl upplösningen. 1 920 × 1 080 hade även min gamla UX32VD, som kostade betydligt mindre när den lanserades 2012 än vad ThinkPaden kostar nu. Fördelen är väl att det ger längre batteritid än en högre upplöst panel.

Instämmer. Väger ingenting, extremt hög byggkvalitet (stöt- damm- och fukttålig). Upplösningen gillar jag faktiskt då jag kör linux där högre upplösningar ännu inte skalar helt smärtfritt.

16Gb ram används för VMs och containrar. Hade kanske klarat mig på 8Gb men ville inte behöva snåla med minnet som jag fick göra med förra laptopen (Thinkpad X230) så det fick bli 16Gb.

X1 Carbon är lite saftig i pris, åtminstone i Sverige, men begagnade Thinkpads finns på Ebay till fina priser. De har, som nämnt, väldigt fina tangentbord vilket kan vara ett av de viktigaste områdena för programmering att satsa på.

Av Gräs-Mannen
Skrivet av teejee:

Riktigt så funkar det inte i större företag, de kommer se till att betala så lite som möjligt till varje pris, pratar vi SW-jobb som i det här fallet så kommer de (eller kan iaf) begära in detaljerad tidplan för jobbet och helt enkelt räkna ut kostnaden utifrån ett rimligt men prispressad timarvode. Men om du behåller rättigheterna och kan sälja till andra företag så kommer de betala väsentligt mindre än så.

Deras förhandling kommer bygga på att de kan ta in nån annan att göra samma produkt.

Jag har själv vid några tillfällen tagit fram "skuggkalkyler" för inköpsorganisation på storföretag för att hjälpa dom kunna bedömma den här typen av offerter. Skuggkalkyl är alltså en obereonde "experts" uppskattning av jobbets storlek.

Det beror på vad det är för något. Trådskaparen har så vitt jag förstår utvecklat en mjukvara som fungerar IDAG med en för kunden hyffsat unik process som trådskaparen har praktisk erfarenhet i. Det finns ett stort prispremium i en sådan situation med mycket liten risk för företaget. Stora företag vill framförallt minimera RISK. Trådskaparen verkar stå för låg risk kontra att ta in en extern konsult som ska ta fram en liknande lösning.

I andra sammanhang är det betydligt mindre risk att utveckla en alternativ lösning så självklart funkar inte denna taktiken i alla fall. Men att sälja avancerade lösningar som sparar stora pengar till stora företag är absolut ett tillfälle då man kan ha ett stort prispremium på en faktisk lösning som funkar IDAG och inte i en fiktiv framtid.

EDIT: Man kan ju också räkna på hur lång tid en ny konsult behöver för att ta fram "liknande" lösning. Under tiden tills den alternativa lösningen implementerats, hur många miljoner har inte företaget förlorat på att inte direkt börja med trådskaparens lösning?

EDIT2: En lösning som stora företag också gillar är bra support, återigen för riskminimering. Framförallt dyr support. Erbjud ~5h per månad som support i ditt grundpaket. Sen är du tydlig med att du finns tillgänglig för extra support med relativt hög timpenning, 1000-1500kr kanske? Det är fortfarande billigt mot vad databas-, SAP-, eller andra specialisierade konsulter tar betalt för support.

Av Gräs-Mannen

ÅF som är störst i sverige inom ingenjörskonsulter tar 7-8% har jag för mig. Mer än så bör de absolut inte kosta.

Vad man tjänar beror väldigt mycket på hur duktig man är och teknikområde. Generellt tjänar man mycket mer än anställd OM man har bra beläggning. Som nämnts kompliceras det av att man ofta köper saker på företaget och hur man gör med lön kontra utdelning och liknande.

Men det är inte för alla, det finns en press att hela tiden tänka framåt och planera nästa uppdrag, och det skadar inte att vara lite säljaktig. Återigen, med hög teknisk kompetens är säljdelen mindre viktig. Men gillar man inte den pressen kanske egenföretagare inte är optimalt.

Det hjälper också om man jobbat några år och byggt ett litet nätverk och fått erfarenhet innan man blir egenkonsult. Kan vara svårt som helt junior konsult att lyckas.

Av Gräs-Mannen

Priset bör vara vad det är värt för företaget. Inte vad det kostat för dig att utveckla. Sikta högt och var beredd på förhandling. Ett tips kan vara att erbjuda en stor rabatt första året då de är din första kund och du kan sälja in det som att de får extra hjälp medan du filar till produkten.

Av Gräs-Mannen

Jag har alltid använt RubyRipper. Den läser varje spår flera gånger och använder en felkorrigeringsalgoritm för att lista ut svårlästa bitar. Den bérättar också väldigt tydligt vad som oläsligt om den inte lyckas läsa en del av spåret.

Av Gräs-Mannen

Har du testat att läsa dokumentationen till Popen? Allt står där om hur du pipar in sterr/stdout i din masterprocess https://docs.python.org/2/library/subprocess.html#popen-const...

Av Gräs-Mannen

Lär dig python3, det är framtiden. Är bara envisna användare som är orsaken till att python2 fortfarande är stort. Och jag har skrivit python2-kod professionellt i 2 år och långt mycket längre än det utanför arbete.

Att python2 finns native till alla unix är bara fel då åtminstone Ubuntu nu äntligen bytt till python3.

Av Gräs-Mannen

Som någon mer nämnde, längden spelar ju viss roll med. Vill du dra långa kablar mellan förstärkare och högtalare skadar det inte med lite tjockare kabel om du står i gränslandet.

Av Gräs-Mannen

Färglaserskrivare Lexmark C532dn + 3 svarta toners i fint skick

Säljer en Lexmark C532dn i fint skick plus tre extra oanvända toners för svart färg. Dock är den installerade magentatonern i princip slut.

* Färglaser
* Dubbelsidig utskrift
* 24 sidor per minut i svart
* 22 sidor per minut i färg
* 375MHz

Kopplas in antingen via nätverk eller USB. Följer även med tre extra oanvända toners i refillkit.

Se Lexmarks egna sida för specs: http://www.lexmark.com/US/en/catalog/product.jsp?prodId=3759

Skrivaren kan hämtas i närheten av Göteborg eller skickas på köparens bekostnad.

Läs hela annonsen här

Av Gräs-Mannen

Varför läser du inte dina villkor?

Brukar det inte finnas klausuler i villkoren som ungefär säger att man inte kan få ersättning för samma händelse som ett annat försäkringsbolag gett ersättning för? Jag hade en sån klausul i en av mina försäkringar hos länsförsäkringar. Svenska försäkringsbolag har också ett centralt register där de gemensamt fyller i ersättningsanspråk för att förhindra multipla ersättningar.

Av Gräs-Mannen
Skrivet av niclasc:

Ta gärna bort ditt inlägg då det är helt fel

Jaha se där. Jag arbetade med utrustning som användes i londons tunnelbanor där den lägre spänningen användes. Men de verkar ha europeisk standardspänning till konsumenter som ni säger.

Dock kvarstår problemet att TS adapter är ojordad och kylskåpet får en flytande jord vilket kan vara farligt för hälsan.

Av Gräs-Mannen
Skrivet av JunkyVirus:

Så jag köpte en Coca-Cola minikyl på Ebay, dock så kom den med ett brittiskt (?) uttag, den har 3 piggar ist för våra 2. Okej tänkte jag, jag får väl köpa en omvandlar bara så bör det fungera, jag får ju i uttaget i vägen och allt passar men kylen startar inte ordentligt, den blinkar bara men blir varken varm eller kall.

På lådan står det att den drivs av DC 12V eller AC 220V, och jag köpte den här omvandlaren kan det vara så att dom inte går ihop att kylen får för mycket eller för lite ström ?

I england används 110V så vitt jag vet. Är du säker på att den kan drivas med 220V? Dessutom är din adapter ojordad vilket gör kylen farlig att använda ifall ett elfel skulle uppstå.

Av Gräs-Mannen
Skrivet av OC-banan:

+1

Jag föredrar en "normal" laptop framför en supertunn.

Vilken tur att det finns en hel drös datorer för dig att välja på sedan innan då. Bland supertunna är valen inte lika många.

Av Gräs-Mannen

@CGold: Varför frågar du inte shopbox?

Av Gräs-Mannen
Skrivet av drmagoo:

http://i.imgur.com/nlfG7ak.jpg
GTK Theme: Arc Dark
Firefox Theme: Arc Dark
Debian unstable med I3wm

Varför en tiling wm när du verkar ha vanliga "flytande" fönster?

Av Gräs-Mannen
Skrivet av anon159643:

Ja det finns otroligt många länder, Norge som jag provade på är bara en stenkast bort, man kan använda exakt samma språk och skillnaden på jobben är typ kortare arbetsdagar, lugnare tempo, mindre krav och mer vila och så runt 15 000kr extra i månaden i lön.
Artikeln nedanför är gammal, men en vettig systemutvecklare i Norge tjänar runt 60 000kr/månaden. http://computersweden.idg.se/2.9741/1.410742/lonen-i-norge-58...

Nu är det ju som alltid farligt att endast titta på bruttolön och inget annat. I Silicon valley/NYC kan man dra in över $150k brutto i årslön men sen är levnadskostnaderna så höga att du ändå inte vinner något på det i slutändan om du vill bo drägligt.

Det vore mer intressant att titta på inkomst efter skatt, korrigerat för levnadskostnader. Jag har sett en del sådana undersökningar för USA där mindre high-tech-orter som Boulder, Colorado och Raleigh, NC brukar komma på topp. Men jag har inte sett något sådant för Europa.

Men med det sagt har jag också funderat på att jobba i Norge. Jag har fysik/datavetenskapsbakgrund och har konsultat en del i Sverige. Har du något råd till hur man tar sig in på bäst sätt på arbetsmarknaden i Norge?

EDIT: Kom på lite frågor om Norge: Är du egenkonsult i Sverige kan du rätt lätt dra in bra mycket mer än som anställd i nettoinkomst. Är det utbrett även i Norge med egenkonsulter och är det liknande ekonomiska fördelar där av att vara konsult? Funkar det att ha svenskt AB eller vill de jobba mot norska bolag?

Av Gräs-Mannen
Skrivet av -=*ThE_cRoW*=-:

@Gräs-Mannen: man säljer olika saker. Du pysslar med Ubuntu, Matlab och Latex. Jag gör lösningar som vanliga människor förstår och agerar som en brygga mellan tekniska troll och säljare/företag. Har funkat fint de senaste 10 åren.

@PointMan: tack för din feedback. Känner att det blev mycket bättre!

Jag driftar flera projekt på ett flertal servrar både på Amazon och Digitalocean via eget aktiebolag och ser mig som en möljig kund till eventuella nya hostingtjänster med smarta lösningar.

Men ett hostingbolag som har sådan oseriös hållning till svenska lagar tackar jag nej till. Tror många håller med på den punkten. När du ligger i den prisklassen är det inte heller direkt privatpersoner du riktar dig mot utan företag som troligtvis föredrar att jobba med seriösa partners.

Jag menade aldrig att vara dryg, utan försökte upplysa dig om punkter i din tjänst som, i min mening, behöver förbättras eller förtydligas.