Inlägg

Inlägg som loodee har skrivit i forumet
Av loodee

Med din budget skulle jag definitivt slängt in ett par extra hundralappar för en bättre cpukylare. Finns modeller från bl.a. Noctua och be quiet! som säkert skulle passa bra (NH-U14S, NH-D15/D15S Pure Rock, Dark Rock m.fl.)

Av loodee

Har efter någon veckas testande och prövande gjort lite observationer:

CPU: 7700K
Moderkort: ASUS PRIME Z270-A
Minne: 2x8 GB Corsair Vengeance LPX 3000 Mhz
Kylning: Noctua NH-D15
Vcore: 1.314 i CPU-Z under load
OC: 4800 Mhz (48 x 100)
Stabil: Klarade ej prime95 (senaste versionen) med small FFTs preset utan failures, ej heller blend efter ca 20 minuter. Klarade AIDA i 6-7 timmar och 10 passes i IntelBurn Test (standard preset).
Temperatur: Max i AIDA låg på strax över 80 (package), oftast runt 75. IBT sköt upp till 94 på core 3, låg på ca 10 grader under på resten.
Batch#: L638F815

Hade igång coretemp i bakgrunden under lite Fallout 4 spelande, lyckades komma upp i 80 graders spikes med den förinställda fläktkurvan. Fläktarna lät dock inte alls som att de var på 100 % RPMs, så antar att det var tillfälliga korta hopp. Var rätt besviken på hur höga temperaturerna blev av ganska små ökningar i vcore, och att den ändå inte höll sig så stabil som jag hade önskat. Vägrade hålla sig stabil i AIDA (och låt oss inte ens nämna prime) på 4.9, utan vcore på uppmot 1.360+, vid vilket temperaturen pangade upp rätt obehagliga temperaturer (98+ under IBT). Är förvånad över hur SC fick så låga temperaturer på sina 7700K (>70 grader) vid 1.320 vcore.

Vcore: 1.289 i CPU-Z under load, 1.304 i BIOS
OC: 4700 Mhz (47 x 100)
Stabil: Ungefär lika stabil som ovanstående försök. Klarade inte prime95 på small FFTs
Temperatur: Låg på cirka 10 grader svalare än ovan i AIDA, ca 5 grader svalare i IBT.

Var rätt tråkigt att få dessa temperaturer även vid en något mer konservativ OC. Tyckte inte att temperaturerna var värda den ganska minimala prestandavinsten på dessa clocks, och bytte därför till "Eco/silent"-någonting-profilen som fanns förinställd på moderkortet. Var inte jätteuppspelt över att låta alla inställningar ligga på Auto, men blev desto mer nöjd med resultatet:

Ingen OC, men kan ändå vara intressant att jämföra mot:

Vcore: Mellan 1.248 och 1.264 under load
OC: Ligger på 4500 vid idle och under load
Stabil: Stabil i allt jag kunde pröva. Ingen överraskning på dessa clocks
Temperatur: Låg som högst på 75 grader under AIDA med medeltemp på runt 65, med CPU fläktar på under 70 % (~1050 RPM).

Kör på denna nu och är ganskan nöjd, var enligt mig lätt värt att slopa den högre hastigheten för lägre temperaturer och ljudnivåer. Är ingen supererfaren överklockare, så det kan vara möjligt att jag prövat med halftaskiga inställningar. Verkar dock som att det krävs en för hög vcore för mig för att kunna nå 4.8+ på luft. Lite avundsjuk på hur låga temps vissa verkar ha fått (ser ut som att det kan vara en märkbar skillnad på 7600K och 7700K också?), men är rätt nöjd med hur den rullar på just nu också.

Av loodee

Tycker att @DavidtheDoom's förslag ser ut som ett rätt bra bygge. Skulle dock ha ersatt Kingston-stickorna med dessa. Kan vara värt att dra nytta av stödet för något högre minneshastigheter på det moderkortet.

Är du okej med att köpa win10 från greymarket (ca 800 kr billigare) skulle du få lite mer spelrum för att t.ex. uppgradera till en 240 GB SSD, ett dyrare chassi, eller ett modulärt nätagg. Har ingen koll på vad folk tycker om EFFEKT-serien, men för några extra hundralappar kan du nog få något både modulärt och med bra recensioner.

Av loodee

Hur håller sig era OCs i prime95? Undrar eftersom att min 7700K klarade intels XTU stress test i 7h över natten på 4904 Mz @ 1.344V, men fick failade trådar i prime95 efter några sekunder på blend (och ännu snabbare på small FFTs).

Sedan är jag lite fundersam på hur SweClockers gjorde sina tester under load i denna artikel. Det står inte i artikeln vilket program som användes för varken stabilitetstest eller värmetest (eller missade jag något?), och det varierar ju rätt starkt vad olika personer använder. T.ex. ger XTU mig med tidigare nämnda siffror peaks på ca 73 grader m. en D15 med fläktarna på ca 60 %, medan small FFTs i p95 skjuter upp i 90+ land direkt (med 100% fläkthastighet).

Vad anser ni vara acceptabel temperaturnivå under syntetiska/realistiska scenarion, och med vilka program? Samt om ni håller er till "105%-stabil"-tänket eller inte? Mitt exemplar klarade inte ens blend i p95 på 4.8 vid 1.344V utan att få fatal errors i en eller flera trådar efter mindre än en minut.

Av loodee

Om du är nyfiken på en D15 så har Noctua en egen video för montering på 2011 socket. Inte en D15 i videon, men det ska vara samma anordning för att montera:

Av loodee

Skulle inte heller säga att vi är så där jättenära 4K som standard när det starkaste grafikkortet på marknaden knappt klarar sig över 60 fps på de högre inställningarna i de flesta AAA-titlar

Av loodee

Ska bli trevligt att gå från 2500K till 7700K, är taggad som fan. Kan dock förstå att det knappast är en jättespännande release om man sitter på Haswell/Skylake, men det är väl där man får hoppas på att AMD levererar.

Av loodee

Följer inte med någon kylare till 6700k, så du måste lägga till en själv.

oops, ninjad

Skickades från m.sweclockers.com

Av loodee

Ska du mest spela cs tycker jag att datorn som Guybrush föreslagit ovan ser bra ut. Känns som en stabil bas också om du vill ha lite bättre prestanda i mer krävande spel, bara att byta ut grafikkortet mot något kraftfullare.

När det gäller GreatTech kan det vara värt att kolla denna tråd innan du köper något därifrån: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1439520-fakturastrul-oc...
Behöver inte nödvändigtvis bli strul, men man vill inte gärna vara efterklok

Av loodee
Skrivet av Wass88:

https://m.blocket.se/malmo/Super_bra_speldator__Prutbar___ska...

Enligt ägaren är detta en superdator. Kommit överens om ett pris på 4750 med skärm,mus tangentbord. Som sagt spelar bara CS Go. Ska man köra på den eller inte fan!!!

Skickades från m.sweclockers.com

Annonsen har ju inga vidare detaljerad information på vilka delar datorn har, så är knepigt att uppskatta priset exakt. Har dock mycket svårt att tro att den är värd 4750 kr begagnad, även om du får med tangentbord och vad jag antar är en medelmåttig skärm. Fråga också gärna vilken fps han menar när han säger "csgo på högsta grafik utan problem". Tror nog den kan vara helt ok för cs, men gissar på att den inte är värd dina pengar.

Av loodee

Märkte att mitt tidigare inlägg kan ha fått det att se ut som att det över huvud taget inte är stor skillnad mellan 1080 och 1070. Även om jag själv föredrar upplåst processor + mobo är ju detta såklart inte korrekt, 1080 -har- bättre prestanda, särskilt märkbart om man pressar högre upplösningar (kolla bl.a. denna om du är nyfiken). Instämmer för övrigt med oouhdawgs förslag att försöka hitta readeals under mellandagarna, om du pallar vänta.

Sen släpps ju Kaby Lake och Zen i januari, så det kan nog finnas rätt mycket information att få genom att vänta någon månad. Inte säkert att det ger något, men är ju alltid kul med större utbud.

Av loodee

@johan1000: Tycker att den kundvagnen som länkats ovan rent spontant är riktigt imponerande för pengarna, och skulle definitivt tagit den över Acern. Notera att OS måste köpas till, vilket ligger på runt 250 på Kinguin, eller ca 1000 på inet (fortfarande väldigt prisvärt paket).

Är ingen expert på streaming, men är ganska säker på att processorn ofta tar en betydligt tyngre arbetslast än grafikkortet vid streamande. Tror i alla fall inte att ändring från 1080 -> 1070 kommer att dina streamingmöjligheter ens märkbart, och särskilt inte när man faktorerar in den starkare processorn.

Edit: Verkar som att kylaren till processorn i ovanstående paket är lite för tung för att inet ska montera den, går dock kanske om man hämtar datorn själv i butik?

Av loodee

Rent prestandamässigt tror jag inte att 16k är en så jättedålig deal för den datorn + win10. Lite mindre framtidssäker blir den dock än en dator som kostar en aning mer eftersom att eventuell överklocking kommer att vara väldigt krångligt/omöjligt, samt att moderkortet har rätt usla expansionsmöjligheter. För en rigg med ett 1080 skulle jag nog hellre lägga ut ett par extra tusenlappar för att få resten av datorn upp till samma nivå (bl.a. genom en överklockningsvänlig cpu och ett moderkort som stödjer överklockning, samt en hyfsad kylare). För övrigt lär grafikkortet i Acern lär vara en Founders Edition, vilken har något lägre prestanda än en variant på samma modell från t.ex. ASUS eller MSI.

Gissar dock på att en dator med en 6700K och ett 1070 istället, skulle hamna på en liknande prislapp, med bättre möjligheter till framtida ändringar/expansioner och ändå kunna köra nyaste spelen på de inställningar du nämner (osäker på vilken framerate du siktar på, men på medium borde det inte vara några problem alls). Dessutom slipper du ju det hemskt fula Predator-chassit

Av loodee

Skulle nog också försökt spana efter något begagnat; du kan få betydligt mycket mer prestanda för pengarna. Dubbelkolla dock gärna deals med någon som kan sina saker, finns många (särskilt på blocket) som övervärderar sina grejer. Kolla blocket-tråden för dåliga erbjudanden

I övrigt, med tanke på de spel du planerar att spela, skulle jag sikta på ett 1060 eller rx480 som gpu (eller motsvarande), och sedan lägga majoriteten av det som är kvar av budgeten på ett någorlunda framtidssäkert moderkort och en stark cpu.

Av loodee
Citat:

Mer än20 års erfarenhet i BRANSCHEN ,med stort erfarenhet,inriktad service, kvalité.och Personligt service och 1000 tals nöjda kunder ."Våra bästa marknadsföring är våra nöjda kunder " det är det vill satsar för .Vi bygger datorer efter dina önskemål .Vi gör service på alla datorer och underhåller och sköter service på datorer på egen service verkstad. Välkommen !

vem skrev detta haha

Av loodee
Av loodee

Har ett 960 och hade alltså inga problem med 375.70 uppdateringen, men uppdaterade till 375.90 idag och fick både fps drops och stutters i Overwatch. Drog en rollback till 375.70 och allt var som vanligt igen. Har någon annan fått liknande problem? Vore ju väldigt komiskt om patchen som fixar 10-serien drar snett med 900-serien/andra kort istället

Av loodee

@willeykk: Synd, men priset för den du länkade på AliExpress var inte alls illa!
Tack för förslagen, får se om jag orkar vänta en månad

Av loodee

Tänkte köpa detta tangentbord https://www.amazon.com/Rosewill-Mechanical-Keyboard-Switches-... och byta ut capsen mot tomma svarta istället. Har ni några förslag på varifrån man kan skaffa sådana för ett rimligt pris när man bor här i Sverige? Tangentbordet har ANSI layout dock och borde inte vara så krångligt egentligen, men de flesta providers jag kollat har antingen löjligt långa leveranstider eller svinhög fraktkostnad, så vore tacksam för lite förslag från andra människor

Om någon har ngra andra förslag på stilrena tangentbord utan backlight m. brown switches och blank caps i klassen 1200~1800 kr uppskattas även det!