Inlägg

Inlägg som SaldoT har skrivit i forumet
Av SaldoT

Spelar ingen större roll p.g.a. den anledningen du skriver, vattnet håller ungefär samma temperatur i hela loopen.

Om du är osäker kan du ju alltid montera in 2 tempsensorer, en efter radiatorerna och en efter GPU:erna.

Av SaldoT

http://www.sweclockers.com/forum/2-kylning-och-overklockning-...
Riktigt bra och nyttig läsning.

Vad ska jag ha för block, pump, radiator, slang, anslutningar och behöver jag en reservoar?
Du skall ha ett koolance 380I CPU block, GPU block: läs längre ner, aquacomputer D5 pump, Primochill eller masterkleer slang, Alphacool radiatorer - storleken varierar beroende på vad du får plats med, Monsoon eller bitspower anslutningar, nej du behöver ingen reservoar men det underlättar om du har en.
Frågar du någon annan får du troligen ett helt annat svar. Därför är det väldigt bra att läsa på och skaffa sig en egen uppfattning. =D

Och nej, du behöver inte vattenkylning på minnet men det är (enligt vissa) snyggt.

Här har du exempel på några bra siter där du kan (läs bör) spendera många timmar intressant läsning.
Det tog mig drygt ett halvår innan jag kom fram till vilka komponenter jag skulle köpa, men det är ju från person till person.
http://skinneelabs.com/
http://martinsliquidlab.org
http://www.xtremerigs.net
http://www.xtremesystems.org/forums/forumdisplay.php?70-Liqui...

Ps.
Vattenblock till ditt grafikkort beror på vilken version av asus 7950 DC2 du har. Det är, vad jag vet, inte referens design så större delen av alla vattenblock kommer inte passa. Kan ha fel så googla på det.
http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?t=18495805
http://www.ekwb.com/shop/ek-fc7950.html verkar passa om du inte har DC2Top V2.

Av SaldoT

http://martinsliquidlab.org/pump-planning-guide/

En annan viktig faktor är vilket tryck dina anslutningar och block klarar av. Lägger du radiatorerna på vinden som är ~3m ovanför datorn får du en vattenpelare på 3m ovanför datorn.

Här kan man se att 3m vatten motsvarar 29kPa, 0.3 BAR eller 4.3PSI. Det är långt under vad block klarar av men då pumparna också tillför tryck borde risken för läckage öka, speciellt i kopplingar. Rent spontant skulle jag föreslå att du kör vanliga barbs (nipplar) med slangklämmor.

Det var allt för länge sedan jag gick i skolan för att komma ihåg hur man räknade på tryck, men jag gör ett försök.
En 3m vattenpelare motsvara 4.3 PSI.
Ett bra CPU och GPU block ligger på eller under under 1 PSI/block.
3M 10mm slang är 0,64 PSI. Låt oss anta att du behöver 9m, då tillför slangen ~2 PSI.
En alphacool UT60 360 radiator ligger på 0.17 PSI. Dina 6 radiatorer bör tillföra ~1.5-2 PSI.
Totalt: ~10 PSI. (11 om SLI)

Du bör därför sikta på en pump som har så högt tryck som möjligt, förslagsvis en DDC men det går nog med D5 också.
Kör du dubbla kommer du inte upp i mer än 9 så du bör sikta på trippla pumpar. Då kan du, som du kan se på Martins sida, komma upp i över 15 PSI vilket borde vara nog.

Idén att ha radiatorerna på vinden är intressant. Skulle jag bygga det skulle jag nog dra kromade kopparrör från rummet upp till vinden. Det är dock rätt vanligt att temperaturen på vinden är ganska hög på sommaren så vet inte om du kommer få så mycket bättre temperaturer i datorn.
Ännu mer intressant är om man har bergvärme, koppla på datorn direkt på vattnet som kommer ur borrhålet som brukar hålla runt 4 grader C.

Med kraftig reservation för att jag räknat och tänkt fel.

Av SaldoT
Av SaldoT
Skrivet av RainesX:

Motivera göra till varför pumpen är värdelös.

Har själv kört en ett bra tag nu och den är tyst, startar alltid mjukt och fint samt högt och fint tryck med en fint fart på vattnet.
Sen tillför den praktiskt taget ingen värme till vattnet alls till skillnad emot d5 som nästan behöver en slim 120rad ensam för att göra upp för värmedumpen den står för.

Visst d5 är en pump på top och jag funderar själv på att byta ut min dcp 4.0 mot två d5or senare så inget illa. Bara undrar varför dcp 4.0 är totalt värdelös.

Jag har läst precis tvärt om, att DDC pumpar lider av värmeproblem med D5 inte gör det. Här är ett exempel.
Det är därför det är rekommenderat att skruva fast DDC pumpar i chassit, för att leda bort värme.

Därmed inte sagt att den är värdelös, DDC pumpar har funnits väldigt länge så helt värdelösa kan dom inte vara.

Av SaldoT

Luftbubblor är det minsta problemet. Läckage är det som kan bli dyrt.

Bubblorna brukar försvinna (luften samlas i reservoaren) efter att systemet varit igång en stund men som skrivits tidigare så är det en bra idé att luta datorn fram och tillbaka och starta och stoppa pumpen.

Om det är värt kan nog bara du svara på. Om du vill ha vattenkylning så köper du det.
Det billigaste du kan köpa är det du länkade till. Vill du sen kyla grafikkortet kostar det ca 500-1000:- extra beroende på om du kör fullcover eller inte. Vill du kyla moderkortet också är det ca 800 till.

Tips: Skriv in din rigg i signaturen så vet vi vad det är för komponenter du skall kyla.

Av SaldoT

Då var de, förhoppningsvis, sista beställningarna lagda.
Med lite tur får jag prylarna till på fredag så slipper man sitta rastlös ännu en helg.
Hittade monsoon's 45 och 90 graders vinklar på en engelsk site (watercooling.co.uk) så beställde därifrån då det inte verkar som aquatuning.se får in dom förrän i juni. Kör med EK's kromade vinklar nu och gillade utseendet så jag ändrade mig och beställde monsoon's "black chrome" vinklar istället för helsvarta som jag tänkt mig. Blir intressant att se hur dom ser ut.
La in en beställning från aquatuning också, dom hade en riktigt smidigt drainplug och phobya's 900rpm 18cm fläkt. Blev en aquabus kabel också då aquacomputer (grrr) inte skickar med någon till varken fläktkontroller eller pump.

Skall på jakt efter 30mm M3 skruvar med försänkt skalle. Dom som följde med radiatorn sticker ut så långt att fläktfiltret inte får plats längre. Med tanke på hur ofta jag får göra rent det vill jag helst inte köra utan - det skulle bli väldigt dammigt i datorn.

Det har varit riktigt kul att bygga och det är tråkigt att det snart är klart.. men jag några nya byggplaner.
Tyvärr är vattenkylning en ganska dyr hobby. Hade jag lagt pengarna på att uppgradera grafiken hade jag kunna köpt 2 GTX670 och kört SLI för samma peng.. ouch. Men förhoppningsvis är livslängden på vattenkylning längre än grafikkort och dom är delarna kommer jag nog kunna behålla i många år.
Efter att ha tittat runt på olika byggloggar för att få inspiration har jag blivit lite sugen på att testa sleeving. Otroligt onödigt då jag inte har fönster men kul att ha något att pyssla med. Då kan man ju göra kablarna i rätt längd också och bli av med kabelhärvan på baksidan av moderkortsplåten.

Av SaldoT

Om du är på jakt efter ett GPU block finns det ett till salu på sweclockers marknad: http://www.sweclockers.com/annons/79059-vattenkylning-annat

Av SaldoT

Chassi fläkt i TJ08-e - NZXT FS-200, Phobya G-Silent, BitFenix Spectre Pro 200mm

Hej.

Någon som har testat vilka 180mm+ fläktar som passar i TJ08-e?
Tycker ap181:an som följer med låter lite för mycket så tänkte byta ut den. Fläkten kommer sitta på sin vanliga plats i fronten och kyla en alphacool 180mm radiator.

Phobya G-Silent 180mm - Passar utan problem. Hur presterar den tillsammans med en Radiator med låg FPI (Fins per inch) ?
NZXT FS-200 - Verkar vara 190mm, inte 200. Hade helst haft FN-200 då den pressar mer luft men den verkar inte finnas i Sverige.
Någon som någon av fläktarna och kan uttala sig om hur mycket luft den flyttar och om den är tyst? Skulle också vara intressant om någon har erfarenheter av att modda fläkten för att passa 180mm m.h.a. till exempel en borrmaskin.
BitFenix Spectre Pro 200mm - Åter igen, flyttar den luft och hur låter den? Hittat ett foruminlägg om en som tänkte bygga använda den fläkten i ett TJ08-e men han skrev aldrig hur det gick. Någon som testat?

Eller andra förslag på fläktar som passar.

Av SaldoT

Spelar ingen roll, vattnet håller ungefär samma temperatur i hela slingan.
Enda viktiga är, som redan skrivits, att reservoaren är precis innan pumpen.

Av SaldoT

Hej.

Har precis gått över till vattenkylning och det är helt klart möjligt att få datorn i princip helt ljudlös med rätt fläktar och rätt pump. Hade det inte varit för mitt nätagg hade man inte hört att datorn varit på från en meter bort.

Vet inte om det finns någon anledning att köra push/pull. Läst flera test som kommit fram till att det inte tillför så mycket förutom en högre ljudnivå.

CPU-block: Vad är bäst det gäller pris/prestanda? EK?
Finns flera bra cpu block. EK gör bra block men det finns andra även om den verkar vara en klar favorit här på Sweclockers (Kanske pga att inet säljer den?). XSPC Raystorm har fått bra (läs bättre) reviews och kostar ungefär samma. Även Phobya UC som är något billigare skall vara riktigt bra.
Här finns ett väldigt ingående test: http://hardforum.com/showthread.php?t=1708036.

GPU-block: Inte hitta nått fullcover som det står att det specifikt passar mitt kort. Men jag råkar ha att ett core-block liggandes redan, så tror jag kommer försöka använda det om det passar. Som det är med orginalkylningen så vill jag minnas att VRAM-chippen är nakna och VRM har en egen kylfläns redan. Så med tanke på att jag har rätt bra luftflöde redan så borde det klara sig med enbart ett block på core.
Kör med GPU block och det är inga problem. En bra idé kan vara att köpa kylflänsar och limma på vram för att få ner temperaturen.

Pump+reservoar: Här har jag inte en aning. Men nått som inte låter. PWM-styrd? Tror att en cylinderreservoar med inbyggd pumptopp är att föredra. Hur ska man montera den? Finns det fästen så man kan sätta den på t.ex en att köpa?
Om du skall köpa en DDC pump bör du satsa på 12v varianten, den låter mindre (Rätta mig om jag har fel).
Jag köpte en D5 pump och den är nära nog ljudlös på lägre hastigheter. Finns D5 pumpar som man kan ställa hastigheten manuellt, t.ex. alphacools D5 pump.
Finns cylinder reservoarer med inbyggt pumptop finns från flera leverantörer t.ex. EK eller aqua computer. EK's är något billigare och deras pumptoppar har fått väldigt bra review. Följer med fästen.

Slang+anslutningar: Ja vad sjutton ska man ha? Dimensioner?
Kompressionsanslutningar (Compression fittings) är rätt smidigt men många som är gamla i gemet föredrar vanliga nipplar med slang-klämma på. Jag skulle rekommendera 10/16mm slang (3/8-5/8 i amerikanska mått). Enkel att jobba med då den har tjocka väggar och man kan ha snäva böjar utan att slagen viker sig.
Många rekommenderar bitspower's prylar men dom är galet dyra. Om du vill hålla ner kostnaden, kolla på EK och/eller alphacools prylar. Jag valde monsoon för jag tyckte det verkade smidigt att dra åt med medföljande verktyg.

Fläktar: Här tror jag att jag vet vad jag vill ha i alla fall. Noctua NF-F12 och Silverstone Air Penetrator 140mm. Skulle gärna kört på NB eLoop men de verkar luriga att montera, fläktbladen sticker ut lite utanför ramen vilket gör att de vill ta i saker och låta illa.
Här har du ett väldigt ingående test av fläktar för radiatorer.

Lycka till!

Av SaldoT

När jag drar upp hastigheten på D5 pumpen över 50% hörs ett skvalpande ljud från radiatorerna.
Betyder det att det finns luft kvar i slingan?
Är det normalt att det låter så om man drar upp hastigheten på pumpen?

Av SaldoT

Snart klar. Uppdaterat första posten med mer bilder.
Får mer prylar i eftermiddag och det blir ett besök på kjell för att köpa splitter för 4-pin molex så blir en uppdatering ikväll också när allt är på plats.

Vart inga nya prylar. Inet hade missat att skicka paketet, kommer först i början av nästa vecka. =(

För att hålla mig sysselsatt testade jag att överklocka processorn.
Kommer upp i 4.6Ghz@1.35V utan problem. Tempen ligger på 55 grader om jag håller fläktarna under 1000RPM.
Kanske skulle försöka sig på att bli medlem i 5Ghz klubben.

Av SaldoT

Tack för feedback, alltid uppskattat!

Pumpen tänkte jag ställa som på bilden, mitt i lådan. Den skall sitta monterad i XSPC's kombinerade top/res som är liten och smidig. Det är den genomskinliga blå blobben i mitten på bilden. Tänkte ställa den på en shoggy sandwich för att få ner ljudnivån.
Tyvärr är botten i chassit, som Bakteria skriver, ganska ojämnt.. får kika på något bra sätt att kontera pump/res. Har en polare med en välbestyckad verkstad så kanske får bygga något.

Har kikat på Phobya's 180 fläkt men inte hittat någon jämförelse mellan den och SilverStones AP181. Därför jag tänkte testa själv för att se om det blir någon skillnad. Om du har bra erfarenheter av den är det ju ännu en anledning att testa.

Fläktkontrollern hade jag sen tidigare så den får sitta kvar. Galet nöjd med Aquacomputers mjukvara för att kontrollera fläktarna. Ställt in så att chassifläktens hastighet är direkt kopplad till grafikkortets temperatur, något jag inte lyckades får till med en inbyggda kontrollen i moderkortet.
Finns någon enstaka video på youtube om den men funderar på att lägga upp en egen i samband med bygget om jag har tid/ork.

Kör aldrig GT AP-15 på full hastighet, låter som en mindre helikopter då, så kan nog vara en bra idé att byta ut den mot en långsammare. Fläktkontrollern blir varmare ju mer man sänker hastigheten på fläktarna så kan vara bra att ha en som inte behöver "kontrolleras" så mycket.
Ser ju ut som om Martin tycker att AP-13 är bättre på lägre hastigheter så det är värt att testa. Får jag en anledning att gå förbi Inet i helgen.. yay!

Verkar vara demokratiskt beslutat att skippa flödesmätaren så har lagt den idén på is.

Fick precis sms från Inet, GPU blocket ligger på utlämningsstället och väntar. Blir en tidig födelsedagspresent till mig själv.

Av SaldoT

Japp, Aquaeron sitter i översta bayen även om den inte har någon frontpanel. Använde samma skruv hål som man normalt fäster DVD spelare i för att montera den. Den levereras tyvärr utan fästen och coolingstuff hade inga i lager så improviserade lite.
Sen var jag lite skeptisk till Bayres/pump då jag fick för mig att vibrationer från pumpen kunde fortplanta sig i chassit.

Har ett Corsair 650W HX PSU.

Av SaldoT

Vattenkylning i TJ08-E

Klar med byggt så har skapat ett galleri.

Efter att ha sneglat på vattenkylning i många år har jag äntligen bestämt mig för att testa. Firar snart 10 år på SweClockers (får man tårta?) så det är väll dags att lägga upp min första bygglogg.
Har inte köpt tidigare då jag tyckt (och tycker fortfarande) att det varit helt galet att lägga fler tusen på kylning. Men man får se det som en hobby och att pengarna går till att göra något roligt.
Har lämnat pimpandet av datorer bakom mig så det kommer bli varken fönster, dioder eller sleevade kablar.
Datorn används mest till spel men också en del kontorsarbete, surf mm så vill ha en dator som är tyst när den är idle men kan kyla bra under belastning.

Komponenterna som skall kylas är en I5-2500K samt ett GTX 560TI. Chassit är, som överskriften säger, ett SilverStone Temjin TJ08-E. Övrig hårdvara finns i signaturen.

Status:
Delarna är beställda.
Monsoon vinklar samt silver bullet är restnoterade. 2 veckors leveranstid, kanske går förbi Inet och köper EK delar under tiden för att sedan byta mot Monsoon när de väl finns i lager.
Inte säker på att 90 graders vinkel passar på GPU block, mailat EK för svar.

Cirkulation: Pump/Res -> 180mm Rad -> GPU -> 120mm Rad -> CPU - >Pump/Rad

Loopen kommer bestå av:

Fläktar och pump kontrolleras av en Aquaero 5 LT. Pumpen kommer stå på en Shoggy Sandwich för att få ner ljudnivån. Kommer använda vanligt destillerat vatten som kylmedium med silver coil alternativt Monsoon silver bullet för att hålla bakterierna borta.

Kommentarer/Funderingar:

  • Hade gärna använt ett XSPC Raystorm CPU block men tyvärr passar backplaten inte mitt moderkort. Koolance är iofs något bättre men också dyrare.

  • Blir nytt grafikkort när nästa generation kommer om ca ett år så såg ingen anledning att köpa ett fullcover block till ett 560TI. Har läst att GPU block presterar bättre eller lika bra som fullcover block och då det är mer framtidssäkert framtår det som ett bättre köp. Kommer kyla vram mm med kylflänsar.

  • Funderade på 5 1/4 bay reservoar men det finns inte plats då båda är upptagna av DVD-spelare och en fläkt kontroll. Det skulle också innebära att pumpen, indirekt, skulle vara fastskruvad i chassit vilket skulle kunna öka ljudnivån.. har jag fått för mig.

  • Inte bestämt mig om jag skall ha en drain port eller inte.

Att göra efter allt är monterat:
Utvärdera Phobya's 18cm fläktar.
Titta på möjlighet att ta med en flödesmätare i loopen. Ser inte ut som jag får plats med det när jag tittat på modellen jag gjort i Sketchup men det är enklare att se när allt är på plats.

Underlag för val av komponenter:
Test av Alphacool Nexxxos XT45 radiator - http://martinsliquidlab.org/2012/04/15/alphacool-nexxxos-xt45...
Test av CPU Block - http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?282245-Str...
Test av res/top (på tyska): http://www.xpert-oc-team.de/forum/index.php?area=vbcmsarea_co...
Test av VGA block (föregångaren EK-Supreme HF): http://www.pureoverclock.com/Review-detail/gpu-universal-wate...
Test av VGA block (föregångaren EK-Supreme HF):http://skinneelabs.com/universal-gpu-block-review-gtx480/

Sketchup bild.

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2013/03/21/Tj08-e-sketc...

Alla komponenter är skalenliga. Vissa komponenter saknas, t.ex. temperatursensor, och det är fel CPU block.
Har ändrat färgerna på vissa komponenter så det skall vara enklare att se. I verkligheten är slangen svart, fittings blå och vinklar svarta.

Innan bygget börjar.

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2013/03/22/Datorn-innan...

Förvånad över att det inte var dammigare, tydligen fungerar filtret rätt bra. Blir ändå till att städa ur lådan i samband med bygget.
Bytt ut DCII kylningen på grafikkortet mot AC Twin Turbo II. Otrolig skillnad! 10 grader kallare när man kör furmark och det nära nog ljudlöst.
Fläktkabeln som går genom hela datorn är CPU fläkten som är inkopplad i Aquaero 5:an, orkade inte göra en snygg kabeldragning då det ändå skulle byggas om.

Uppdatering 2013-03-22
Fick GPU kylaren EK-VGA idag. Glad påsk!

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2013/03/22/Ek-vga-och-b...

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2013/03/22/Ek-vga-unbox...

Unboxing videos är ju väldigt populära men jag nöjer mig med en unboxed bild.
Lite snålt att de inte skickar med RAM och VRM kylflänsar men fick med det till Twin Turbo II så det löser sig. Att det extra fästet som bara är en utstansad bit plåt kostar som en starköl är helt galet.. men men.

Uppdatering 2013-03-26
Leverans från Aquatuning.

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2013/03/28/Dsc00767.jpg...

Packade upp och sköljde ur ena radiatorn med vatten genom att koppla ihop en liten loop i köket. Sett youtube videos där dom rekommenderar att man gör det för att få bort eventuellt skräp som finns kvar efter tillverkningen. Såg inte ett enda dammkorn så orkade inte skölja ur resten av komponenterna.

Uppdatering 2013-03-27
Stora byggare dagen!

Började med att montera på kylflänsar på grafikkortet.

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2013/03/28/Dsc00769.jpg...

Gamla kylaren bortmonterad.

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2013/03/28/Dsc00770.jpg...

EK-VGA blocket temporärt på. Monterade det för att se om kylflänsarna skulle kunna vara i vägen för slangar/fittings men det såg bra ut.

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2013/03/28/Dsc00772.jpg...

Tjejjen meddelar att det är dags för middag, motvilligt fick jag ta en paus i byggandet.
Caesar salad med stekt ägg och serrano skinka samt bruschetta. Smaskens!

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2013/03/28/Dsc00774.jpg...

Tillbaka till byggandet, kylflänsar på. Var lite generös med kyl klistret på första flänsen men sen gick det bra.

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2013/03/28/Dsc00775.jpg...

Dags att montera kylfläns på fläktkontrollern. "Thermal pads" på plats.

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2013/03/28/Dsc00776.jpg...

Kylfläns på plats. Ber om ursäkt för mörk bild, ganska mörkt i rummet och använder man blixt blir det för mycket reflektioner.

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2013/03/28/Dsc00778.jpg...

Båda radiatorerna på plats. Tyvärr sticker skruvskallarna på ut på framtidan så mycket att fläktfiltret inte längre får plats. Får försöka lösa det på något sätt.

http://www.sweclockers.com/image/gallery/2013/03/28/Dsc00787.jpg...

Allt monterat. Hade lite bråttom när jag kopierade över bilderna till datorn i morse så det saknas en del bilder, lägger upp när jag kommer hem från jobbet.
Glatt överaskad att jag bara fick några små droppar vatten från en koppling när jag körde läckage test. Ovansidan av reservoaren, var rädd att jag skulle förstöra plexiglaset i reservoaren när jag drog fast den kopplingen så skruvade inte åt den hårt nog. Blev till att ta loss slangen och skruva fast den hårdare så blev det torrt och fint.

Det som återstår är att montera in några 90 graders vinklar för snyggare slangdragning. Efter det kan jag montera pump/res på rätt plats, går inte nu då slangen och stömkablarna till grafikkortet kolliderar. Får 4stycken EK 90 gradare från inet idag som skall monteras temporärt tills Monsoon finns i lager igen. Skall beställa en Monsoon 90 graders med lightport så man kan få till en drain port då det är väldigt omständligt att luta datorlådan över diskhon samtidigt som man försöker rycka bort slangen för att tömma systemet på vatten.
Glömde att montera temperatursensorn så den skall också på plats.
Köpa aquabus kabel för att koppla in pumpen på fläktkontrollern. Kopplad via USB idag och det är väll ok men vill testa vilka för/nackdelar det finns med att koppla den direkt mot fläktkontrollern.
Någon sorts silver måste in i loopen, blir nog monsoon's silver bullet som beställs samtidigt som de andra monsoon delarna.

Vad jag lärt mig

  • 10/16 slang är otroligt smidig att jobba med. Går att göra VÄLDIGT tvära böjar utan att den viker sig. Trodde jag skulle få använda vinklar mellan radiatorn i och CPU blocket men tror jag lämnar slangen som den är.

  • Aquacomputer snålar med aquabus kablar. Kan inte förstå att dom inte skickar med en till varken fläktkontrollern eller pumpen. Däremot skickar de med 3-polig RPM kabel och USB kabel. Om pumpen kostar tycker man kanske att dom kunde bjuda på en aquabus kabel, men istället måste man köpa den separat för Tyvärr är deras hemsida på tyska så jag förstod inte att man inte fick med den kabeln och köpte därför ingen så det blir till att lägga in en ny beställning.. väldigt irriterande.

  • Monsoons fittings är väldigt smidiga att jobba med men deras färgade plätering suger. Räcker att man tappar greppet när man skruvar åt med verktyget så har man skrapat bort färgen på ovansidan. Så här i efterhand kan jag konstatera att jag skulle nöjt mig med vanliga kromfärgade fittings.

  • Man skall inte köpa destvatten på järnia. 45:- litern..

  • Det är inte så svårt att bygga vattenkylning i en liten låda som man kan tro. Har man bara tänkt igenom slangdragningen är det inga problem.

  • Köp till några extra 45 och 90 graders fittings. Det är nästan omöjligt att få en bra uppfattning om hur många som behövs bara genom att göra en ritning i sketchup. Jag trodde jag visste men efter att ha sett allt på plats är det uppenbart att jag hade fel. Det kanske kommer mer erfarenhet men för förstagångsbyggare är det helt klart att rekommendera. Att bygga helt utan vinklar går, men slangdragningen blir inte så bra som ni kan se på bilden ovanför. Jag skulle haft is i magen och väntat med att bygga tills jag haft vinklarna, nu kommer jag få bygga om allt i kväll och en tredje gång om någon vecka när monsoon's vinklar finns i lager.

Posten kommer uppdateras löpande.

Av SaldoT

Om du ändå bestämt dig för EK, varför inte köpa deras färdiga paket och lägga till ett GPU block?
http://www.inet.se/produkt/5331136/ek-kit-l360
http://www.inet.se/produkt/5322131/block-ek-fc680-gtx-acetal-...
Totalt 2638:-
Tusen kronor billigare än att plocka ihop ett eget system men det är samma pump, samma radiator, samma fittings mm.

Av SaldoT

Nästan alla CPU block har G1/4 gängor, bl.a. det blocket du valt, och samma sak gäller för fittings så du kan köpa i princip vilka fittings du vill. Men du måste såklart köpa fittings som passar slangen du väljer.

Slangar är en smaksak. Dom vanligaste är 10/13, 10/16 och 13/19. (inner diam/ytter diam). Väljer du en med tjockare gods är det mindre chans att slangen viker sig när du böjer den så 10/16 eller 13/19 är att rekommendera. Den senare är ganska tjock, nästan 2cm. Det kan därför bli problem då compression fittings för 13/19 slangar är så stora att dom inte passar alla block. Ett alternativ är isf att välja vanliga nipplar om man verkligen vill ha så grov slang. Finns många tester som visar att så grov slang inte har någon direkt inverkan på hur bra vattenloopen kyler men tycker man det är snyggare så visst.

Tyvärr används ofta amerikanska mått. 10/16 är måtten i mm men amerikanerna kallar det för "3/8 id 5/8 od" (id = inner diameter, od = outer diameter) då det är måtten i tum. En tum = 2.54 mm och 2.54 *3/5 = 0,95mm ; 2.54 *5/8 = 1,59mm

Som exempel:
http://www.aquatuning.se/product_info.php/info/p13970_16-10mm...
passar
http://www.aquatuning.se/product_info.php/info/p10940_Masterk...

Lycka till med byggandet. Sitter själv med en inköpslista på aquatuning och väntar på den 25:e innan jag kan trycka "köp".

Av SaldoT

Läst om några knep för att slangen inte skall vika sig.
Det första är att använda en slang med tjockare gods om du inte redan gör det. Har du 10/13 idag är det nog en bra idé att gå upp till 10/16 (3/8 ID 5/8 OD). Man kan också använda en anti kink coil. http://www.coolingstuff.se/p/159/black-water-coil-16-mm-black...

Av SaldoT

Inte testat den själv men läst många bra recensioner om http://www.maingear.com/epic/epict1000.php
T.ex. http://www.legitreviews.com/article/1852/4/
Kan vara värt att kika på?