Inlägg

Inlägg som SaldoT har skrivit i forumet
Av SaldoT

8. Fläktkontroller är en kul sak men inte ett måste. Jag köpte en Aquaero LT (versionen utan display) och ångrar mig inte. Du får med 4st temp probes som kan vara bra att ha om man vill se temperaturen på olika komponenter i datorn.. vrm eller vram t.ex.
Om du vill kan du använda fläktkontrollen för att automatiskt stänga ner datorn om du når ett gränsvärde du satt, vattentemp, CPU temp, pump RPM et.c.
Vet inte om versionen med display tillför något, det är väldigt smidigt att konfigurera den via aquasuite applikationen. Inte alls lika smidigt att konfigurera den via displayen enligt dom videos jag sett.

Av SaldoT

Dålig lösning
Köp en kraftfull dator och 2 tunna klienter. Installera Xen eller annan hypervisor på datorn, installera 2 virtuella klienter och anslut till dessa från de tunna klienterna.
Fördelar: Ni kan båda jobba mot samma dator.
Nackdelar: Spel kan du glömma.

Bättre lösning
Köp 2 shuttle barebones, t.ex. SZ77R5 och stoppa in dom komponenter du vill ha i den. CPU, GPU, SSD mm. Ställ dom på höjden. Lika stort som de flesta fulltower lådor. Totalpris ca 10'000/PC (Core I5, 680GTX, 250GB SSD)
Fördelar: Allt fungerar utan problem och storleken är ungefär samma som en vanlig fulltower pc.
Nackdelar: Det är 2 datorer så det är inte exakt det du efterfrågade. Det kan behövas en del kabeldragning om ni har datorerna i ett annat rum.

Det går att få till lösningen som du vill ha, men det kommer inte bli enkelt.
Om du verkligen vill ha det kan du ta en titt på Citrix XenDesktop. Det kommer troligen spräcka din budget. Det skall finnas stöd för att stoppa in 2 grafikkort i hypervisorn (datorn) och sen dedikera dem till varsin virtuell klient. Det är nog en bra idé att köpa ett moderkort med 2 cpu sockets så du får en CPU/VDI.
Utöver det kommer du behöva en 3:e virtuell klient; en Windows Server med Citrix DDC och SQL Express.
Extra kostnad jämfört med att köpa 2 datorer: Windows Server ~5500, Citrix XenDesktop - ~7500 (minimum 5 lic), 2 tunna klienter ~5000.
Fördelar: Det är vad du ville ha.
Nackdelar: Inte säkert att det fungerar och det kräves stor datorvana för att konfigurera lösningen.

Av SaldoT

Intressant!
Om du väl bestämmer dig för att bygga det hoppas jag du lägger upp en projektlogg.

Några produkter som skulle kunna vara intressanta:
Aqua computers airplex system:
14cm radiator med möjlighet att montera pumpen direkt på radiatorn, vet tyvärr inte hur stort det paketet blir
Radiator: http://shop.aquacomputer.de/product_info.php?products_id=2695
Pump: http://shop.aquacomputer.de/product_info.php?products_id=2961

Alphacool har en väldigt liten pump/radiator combo som kanske kan få plats i chassit:
http://www.alphacool.com/product_info.php/info/p1059_Alphacoo...
Bilder på bygglogg där dom använt den pumpen: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?281600-Gig... (scrolla ner mot mitten av tråden, inlägg #5)

Höjden kan bli ett problem, du kanske får montera radiatorn liggandes, men det borde inte vara ett problem. Då skulle du ju kunna koppla in en T-koppling på övre ingången till radiatorn och dra in en fillport till ovansidan av chassit. Alternativt plocka ut den optiska läsaren så borde den få plats på höjden men det kanske inte är ett alternativ.

Av SaldoT

Tror inte du behöver lägga till någon radiator för att kyla ett 680 till, 4*120 borde räcka. Det beror iofs på flera faktorer; hastighet på fläktarna t.ex. Vill du hålla ner ljudnivån är det så många radiatorer som möjligt som gäller men det borde inte vara någon nyhet för dig.

Det som är intressant är vad du har för vattentemperatur. Komponenttemperaturerna kan varierar så mycket beroende på vilket block mm att det är svårt att avgöra om det är blocket eller vatten temperaturen som är problemet om du inte vet vilken vatten temp du har.
I ditt fall tycker jag du verkar ha en ovanligt hög CPU temp. Min vattentemp är 36-37 grader vid full belastning men processorn går aldrig över 60 grader. Sen har du ju iofs en annan cpu än mig, har ingen koll på vilken värmeutveckling den har jämfört med min i5-2500k.

I vilket fall kan det ju vara värt att testa att köra med nuvarande radiatorer och ett 680 till för att se vilka temperaturer du får innan du börjar modda chassit. I värsta fall får du köra fläktarna på högre hastighet fram tills du monterat in en radiator till om det skulle behövas.

Det kan också vara intressant att labba med pumphastighet, vissa block fungerar mycket bättre om man ökar hastigheten, i andra fall (mitt t.ex.) gör det ingen skillnad alls.

Skrivet av astrob0y:

Hej.
Jag behöver lite hjälp med ett framtida projekt. Det jag vill göra är att komplettera min spelburk med ett 680. Det ska såklart in i min nuvarande vattankylning. Frågan är hur mycket mer radiatoryta behöver jag lägga till? Jag har ett 700d chassi som jag har tänkt modda så att en 240 radiator får plats nere vid psu:n.

Min cpu blir ca 70 grader vid hårdbelastning och resterande saker blir aldrig varmare än 55 grader.

Av SaldoT

Var själv nära att köpa alphacools CPU block innan ja läste den här tråden med tester av i princip alla block som finns på marknaden: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?282245-Str...

Har även läst andra tester som var väldigt skeptiska till att Alphacool's block bara har 1 eller 2 varv med gängor på utgångshålet och att det skulle kunna innebära att gängorna går sönder.

Om du vill ha ett helsvart block är Phobya's block ett hett tips men helt klart överlägsen prestanda får du från Koolance 380.
Övriga block presterar i princip identiskt vad gäller flowrate och temp.

Lite kul är det att dom flesta som röstade på hur dom trodde resultatet skulle bli trodde precis som Brodholm, att EK skulle ligga i topp. Dom har uppenbarligen ett oförtjänt bra rykte.

Av SaldoT
Skrivet av LeVvE:

Senaste inlägget var 2012.

Må så vara, men han svarade på ett inlägg från den 20/6 2011.

Kan vi inte lämna den här tråden nu, den borde vara död och begraven sen länge. Produkten som diskuteras finns inte ens att köpa längre.

Av SaldoT

Är du medveten om att du svarar på ett inlägg som skrevs för nästan 2 år sedan?

Av SaldoT

Enklaste sättet att tömma systemet är att ha en drainport längst ner.
Det går utan men det brukar bli ganska slabbigt.

Här kan du se hur jag löste det (det är slangen som går ut från pumpen):
http://www.sweclockers.com/image/gallery/2013/04/13/15-fardig...
En t-koppling, 10cm slang och i änden på den slangen en nippel med gänga och ett lock. När man skall tömma är det bara att ställa datorn vid diskhon, hänga ut slangen över kanten och skruva bort locket. Skruva bort ett täcklock långt upp i systemet också för att få in luft så vattnet kan ringa ut.

Jag använde en 10mm nippel men du bör nog använda en 13 om du kör 13/19 slang, t.ex: http://www.aquatuning.se/product_info.php/language/en/info/p1...

Av SaldoT

Du bör nog använda dig av någon form av metallrör för att transportera vätskan i datorn, tror inte PVS slang mår så bra av minusgrader. Kanske silikon eller gummi men det är något du får forska på. Samma material som används i en bil för kylarvattnet borde fungera.
Är ju inte ovanligt med -25 i Sverige så frågan är ju hur alla komponenter i vattenloopen hanterar dom temperaturerna. En D5 pump t.ex. har "operating temperatures" (översättning?) på 0-60 grader. Vattenblock är gjorda av metall som krymper vid låga temperaturer och expanderar vid högre temperaturer, hur fungerar det över en lång tid om temperaturen varierar mellan +40 och -25?

Att bygga i frysen är ingen bra idé, en frys klarar inte av att flytta den mängden värme en dator producerar.

Om du inte byggt vattenkylning innan skulle jag rekommendera att du börjar med "vanlig" vattenkylning utan några exotiska specialare. Det kommer finnas gott om saker att läsa på om det utan att sätta radiatorn utomhus.

Av SaldoT

Det är inte en pump, det är en kåpa till en D5 pump; http://www.frozencpu.com/products/8803/ex-pmp-80/Bitspower_D5...
Toppen är också en bitspower. Troligen inte den billigaste D5 toppen på marknaden men smakar det så kostar det.

Finns från andra leverantörer också, kommer tyvärr inte ihåg vilka.

Av SaldoT
Av SaldoT

Har du fullcover block eller bara block för gpu'n?

Av SaldoT

Länkade till en i min post.
https://www.aquatuning.se/ Tyvärr så tror jag inte dom säljer bitspower.

Sen är det några leverantörer man kan köpa direkt av, t.ex. Alphacool & AquaComputer.

Men jag håller med dig, jag var också sugen på att köpa från USA, kollade på FrozenCPU & performance-pcs just på grund av att dom hade väldigt bra utbud.

Skrivet av BennyZ:

Det är sant. Jag gillar bara FrozedCPUs gigantiska utbud, de har verkligen allt jag vill ha. Ska kolla runt på tyska sidor. Några tips?

Av SaldoT

Kollat på Tyskland?
Dom delarna jag köpte från UK (WCUK) var dyrare än från Tyskland p.g.a. bättre växelkurs mot euron.
Såg billigt ut, men när man väl valde att checka ut märkte jag att wcuk visar priserna ex moms... sen använder dom sig av Royal mail för att frakta och det är inte lika billigt som t.ex. UPS. Kostade £13 i frakt och då vägde mitt paket under 1 kilo, tyngre än så är dyrare.

Priserna i USA är billiga men frakten är väldigt hög, iaf från dom jag kikade på. Sen riskerar du också att få paketet stoppat i tullen, då blir det definitivt inte billigare.

Av SaldoT

Jag löste det genom att modda 2st 12cm chassifläktar. Lödde fast en USB kontakt istället för vanliga kontakten och kopplade in dom i NAS:en's USB portar så snurrar dom 24/7. Om du inte vill ha igång dom dygnet runt kan du koppla in dom till den komponent som genererar mest värme men inte är igång hela tiden så startar fläktarna när den komponenten startar.

Det enda du bör tänka på är att välja fläktar som kan starta på 5V, vissa fläktar kräver högre spänning än så för att starta.
Sen kan det vara en bra idé att sätta ena fläkten som insug lågt i ena hörnet och utblås i motsatt ända högt upp så du får in kall luft och blåser ut varm.

Av SaldoT

http://www.coolerkit.se/shop/kontakter-stift-tillbehor-100c1....

Dom är svenska och så har dom webshoppen öppen 24/7.

Skrivet av SStar:

Finns det några bra butiker i sverige som säljer små kontakter (4-24 pin i lösa delar), kabelstrumpor, m.m som används när man moddar en dator?

Av SaldoT

Vilka skall jag skylla på då?
Om man köper en produkt från Asus är det deras support du måste ha att göra med om du skulle få problem och jag vill aldrig någonsin ha något att göra med deras support igen.

Skrivet av Kevlarheart:

Skyll inte på asus som varumärke bara för att du haft otur med dålig support

Utöver det så slutar Asus uppdatera drivrutiner och firmware och apps till sina produkter ca 1 år efter att dom lanserat produkten. Det finns t.ex. bara beta drivrutiner till win8 för onboard NIC:et på Maximus IV Gene-z som dom lanserade för 2 år sedan.Men det kanske dom inte är ensamma om.
Så tack och hejdå, aldrig en Asus produkt igen.

*Rättelse: Kan tänka mig att köpa ljudkort från dom, Xonar Essence STX är ju ett fantastiskt bra ljudkort.

Av SaldoT

Jag kommer välja Palit (eller annat märke) framför Asus nästa gång jag köper grafikkort.

Kört nästan uteslutande Asus i 10 års tid men efter att ha haft att göra med deras support kommer jag aldrig någonsin köpa en enda produkt från Asus igen.
Sen har jag inga bra erfarenheter av deras DC2 kylare, kanske fick ett måndags ex men det var då allt annat än tyst. En Arctic Accelero för 350:- presterade ljusår bättre än DC2:an, både vad gäller temperatur och ljudnivå. Om Asus skall vara ett premium märke men varken har premium produkter eller premium support så förstår jag inte varför jag skulle betala premium priser för deras produkter.

Skrivet av Xverminator:

Vad är det för människor som väljer ett grafikkort från Palit framför ett från Asus??

Av SaldoT

Att köpa paketet du valt och sen komplettera med block och anslutningar för grafik korten är en lösning.
EK's CPU block fungerar säkert bra och har inte läst att det har samma problem som vissa av deras tidigare produkter. Det är varken det sämsta eller det bästa men skillnaden till andra block är bara någon enstaka grad C.

Som jag skrev tidigare så bör du först försäkra dig om att vattenblock för grafik korten passar.
EK's block verkar inte finnas i lager någonstans men AquaComputers block finns. Om det passar dina kort vet jag inte och det kan bli en ganska dyr affär att att chansa, tror det blir svårt att få dom sålda om dom inte skulle passa.

Det är nog en bättre idé som någon annan skrev att satsa på en luftkylare som är tyst och komplettera med vattenkylning när du köpt nytt grafikkort.
Accelero twin turbo II t.ex. Jag körde med det innan jag bytte till vattenkylning och den kylaren var nära nog ljudlös. Asus DCII t.ex. , som av dom flesta anses vara en riktigt tyst och bra kylare, kommer inte ens i närheten av Acceleron. Dom kostar 350:-/st så det är inte speciellt dyrt heller.

En annan lösning är att köpa ett VGA block som bara täcker GPU'n men då finns det risk att du får samma problem som mig, överhettad VRM, om du inte har nog med luftcirkulation i chassit.

Om man skall gå tillbaka till ditt ursprungliga problem så var det för hög ljudnivå. Du skriver att fläkten går upp i 4000 RPM, antar att det är grafikkorts fläkten du menar?
Vattenkylning kan vara en lösning men det går lika bra att få en tyst dator med luftkylning. Med tanke på att du inte tänkt uppgradera dina grafikkort förrän om ett år skulle min rekommendation bli att avvakta med vatten tills dess och få ner ljudnivån nu genom att byta ut kylarna på grafik kortet. Det kan också hjälpa att byta ut chassi fläktarna, vet inte vad du kör med idag.

Av SaldoT

Vilken hastighet körde du fläktarna i?

Skrivet av Guteklockaren:

En fet 240 rad räcker för ok temps om du inte ska överklocka något groteskt.
Byggde själv en sli burk med 2x570 samt en överklockade i5 2500k i samma loop som avledde sin värmeutveckling med en 6cm tjock 240mm radiator.

Trodde själv att det skulle bli för dålig kapacitet men det fungerade kanon.
Körde denna loop med en enkel EK 2.2. Ett relativt billigt system.

En bra radiator är bättre än två dåliga.