Inlägg

Inlägg som nCredit04 har skrivit i forumet
Av nCredit04

Grön energi

http://online.wsj.com/article/SB123992109862226959.html

Det låter som Spaniens satsning på solenergi gått lite fel. I slutänden är det konsumenterna/skattebetalarna som betalar omställningen till förnybar energi. Enligt den här artikeln har det kostat spanjorerna 300 miljarder kronor sedan år 2000. Tycker ni att det är rätt att subventionera den "gröna industrin" så här mycket?

I Sverige är väl vindkraft mer aktuellt än solenergi, är det någon som vet hur mycket vindkraften kostar per kilowattimme jämfört med kärnkraft och vattenkraft?

Av nCredit04
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Psionicist
Säg att vi räknar vinst rent nominellt. Vi struntar i inflation, köpkraft och kollar endast i bokföringen. Ökar vinsten mätt i kronor?

Ja.

Men! Vi kan inte göra den här uppställningen. Man kan inte välja bort köpkraften. Reallönen för arbetarna minskar om kronan blir svagare eftersom det blir dyrare för honom att köpa prylar. Samma sak för företaget.

Kortsiktigt kan vi ignorera de här effekterna, men långsiktigt är det enda som händer en värdeöverföring där rikedomar lämnar landet. Samtliga som jobbar på företaget (arbetare, chefer) kommer känna av den svaga kronan.

Jag skrev ingenting om köpkraften för vanliga medborgare. Att importpriserna går upp spelar ingen större roll (förutom när de köper in maskiner till produktionen eller liknande) för ett företag som huvudsakligen exporterar eftersom exportpriset går upp proportionerligt. Jag säger heller inte att en svagare krona är bättre, det finns både för- och nackdelar. Kina och Japan har under många år försökt hålla nere värdet på sina valutor i jämförelse med dollarn, har deras rikedomar hamnat i USA menar du?

Av nCredit04
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Crippa90
Men om produkten X inte innehåller några delar från andra länder, stämmer det då? Tänker främst på skogsindustrin t.ex pappersbruk.

Även om det är en massa utländska delar i en produkt så tjänar exportföretaget på en lägre kronkurs eftersom lönekostnader är en stor del av totalkostnaden. Även om importpriset gått upp så har exportpriset också gått upp i kronor räknat.

Av nCredit04
Citat:

Ursprungligen inskrivet av flancen
därför att det har gjort beräkningar att om SAAB konkar går det på 4,5 miljarder/år i a-kassa, andra bidrag till de arbetslösa osv, säg att SAAB kmr på fötter igen så sparar staten/skattebetalarna de pengarna, för under en lågkonjunktur, vem vågar köpa en stor fabrikslokal och påbörja produktionen av någonting annat?

4,5 miljarder skulle vara över 1 miljon per arbetare om man räknar med 4000 SAAB-anställda. Har de räknat med massa folk på underleverantörer som blir arbetslösa? Det är nog svårt att säga hur många som verkligen blir arbetslösa om de går i konkurs, så jag skulle inte lita allt för mycket på de siffrorna.

Även om konkursen kostar mycket på kort sikt för staten så kan arbetarna på längre sikt få jobb på företag som faktiskt går med vinst och därigenom tillföra landets ekonomi mera.

Staten skulle förresten gå in som borgensman och inte som borgenär. Borgenärer är de som SAAB lånat pengar av.

Av nCredit04
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jonazz
Hur går det ihop att alla länder har en statsskuld? Lånar man 1000 miljarder från et land och samtidigt lånar ut de 1000 miljarderna till ett annat land, har man en statsskuld på 1000miljarder då? Annars kan jag inte få in i min icke ekonomiutbildade skalle hur alla länder kan ha statsskulder.

Länder lånar inte av varandra i så stor utsträckning, i första hand ger de ut statsobligationer som köps av företag, fonder och privatpersoner. Den svenska statsskulden hålls till största delen inom landet.

Det är inget fel med att ett land har en statsskuld, det finns efterfrågan på statsobligationer eftersom det är en säker investering. Samtidigt kan landet investera de pengar som lånas i något som ger högre avkastning än vad räntan på obligationerna kostar.

Av nCredit04

Uppgiften från CIA factbook är inte statsskulden, https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/d... "Debt - external This entry gives the total public and private debt owed to nonresidents repayable in foreign currency, goods, or services. These figures are calculated on an exchange rate basis, i.e., not in purchasing power parity (PPP) terms."

Det här är statsskulden:
Public debt: 36.5% of GDP (2008 est.)

Av nCredit04

Håller absolut med om att kvinnor inte är mer lojala..

Här är en undersökning också, vet inte hur trovärdig den är men ändå... http://www.metro.se/se/article/2007/12/06/18/5021-42/index.xm...

Av nCredit04

missförstod tråden..

Av nCredit04
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Thurén
Skulle den statistiken säga att det finns nåt slags inverssamband mellan arbetslöshet och inflation? Visst är det så runt -93, men å andra sidan sker en lika stor inflationsförändring runt -81, och då händer ingenting med arbetslösheten.
Människor tror för mycket på sin förmåga att se mönster.

Det finns många andra anledningar till att inflationen går upp eller ner, t ex förändringar av importpriser, råvarupriser osv. Arbetslösheten är bara en av faktorerna men antagligen en av de viktigaste. Dessutom bör det vara så att det är arbetslösheten som påverkar inflationen och inte tvärt om, under 80-talet låg arbetslösheten ganska stilla och inflationen påverkades av andra skäl. När väl arbetslösheten började stiga så gick inflationen ner eftersom lägre löneökningar och lägre efterfrågan leder till mindre prisökningar.. Tror jag iaf.

Av nCredit04

- Det låter helt obegripligt

Av nCredit04
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Psionicist
Cum hoc ergo propter hoc.

Du kan hitta flera exempel som säger precis tvärt om. Här är en : http://article.nationalreview.com/?q=M2ZjZDFhMTFlMjAyYTcwMjdj...

Den där grafen säger ju generellt sett samma sak som den i mitt inlägg. På kort sikt leder högre arbetslöshet till lägre inflation. På lång sikt finns det många andra faktorer som spelar in, t ex regleringen på arbetsmarknaden.

Av nCredit04

Det finns absolut en relation mellan arbetslöshet och inflation.

Sveriges inflation/arbetslöshet sedan 1976:

http://adventskalendern.blogsome.com/images/phillipskurvan2.jpg

(ok det kommer från en blog, men siffrorna är hämtade från SCB)
http://adventskalendern.blogsome.com/2006/12/06/ar-phillipsku...

Siffrorna från USA visar ungefär samma sak

Det borde vara lätt att inse sambandet mellan arbetslöshet och inflation på kort sikt. När arbetslösheten sjunker så ökar konkurrensen om arbetskraft och reallönerna stiger snabbare, eftersom lönekostnaderna är den största kostnaden för de flesta företag går priserna upp. Motsatt effekt när arbetslösheten ökar.

Stagflation förekommer men det är ovanligt.

Av nCredit04

Konjunktursvängningarna har ju blivit mindre och recessionerna kortare sedan andra världskriget, och de flesta anser att finans- och penningpolitiken har en stabiliserande verkan.

http://www.frbsf.org/images/pdfcharts/el99-16a.pdf

USA:s tillväxt:

http://www.organissimo.org/forum/uploads/monthly_09_2007/post-35...

Av nCredit04

Det finns också mycket som motverkar inflationen just nu. Förutom allmänt lägre efterfrågan så sjunker många råvarupriser kraftigt i pris, i synnerhet olja vilket leder till lägre transportkostnader. Bostadspriserna har väl börjat sjunka om jag inte hört fel. Men främst av allt kommer arbetslösheten börja stiga rätt så kraftigt den närmaste tiden.

Importerade varor blir dyrare men det innebär att dessa efterfrågas mindre och att svenska varor efterfrågas mer både i Sverige och i utlandet.

Av nCredit04

Bra att han klagar på språket i bloggar och sen i nästa mening skriver "..random kollat..".

Av nCredit04

Jag har inte läst tråden förutom de första inläggen, men jag vill säga att marknadslönen för en erfaren och kompetent VD är hög. Om Posten anställde en inkompetent VD skulle kostnaden kunna hamna betydligt högre än 11-12 miljoner om året, därför är de beredda att lägga ner så mycket pengar.

Av nCredit04
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nilsie
http://www.techpowerup.com/reviews/Powercolor/HD_4850/8.html

hur går detta ihop när ett 8800gt är nästan lika bra som kortet och ett 8800gtx minst lika bra(jag tänker köra i 1680x1050-upplösning)???

Och bry er inte om priset tack, jag vill bara veta hur bra korten är i förhållande till varandra.

Om du kollar längre bak i testet så har dem lagt samman den genomsnittliga prestandan för korten.. http://www.techpowerup.com/reviews/Powercolor/HD_4850/23.html

Det verkar stämma med andra test jag sett, dvs att hd 4850 är några procent snabbare än 8800 gtx. Alltså ingen större skillnad i genomsnitt.

Av nCredit04

Jag har samma kort och har också problem med att skärmen slocknar efter nån minuts spelande, dock kommer bilden tillbaka efter några sekunder och sen kan jag spela hur länge som helst utan problem. Detta händer i alla spel jag testat samt 3dmark. Jag har ingen aning om vad det beror på men tror inte det har nåt att göra med överhettade minnen, har kortet överklockat till 750/1150 och det är helt stabilt i Crysis efter det inledande problemet. Använder Catalyst 8.8.

Av nCredit04

http://www.computerbase.de/artikel/hardware/grafikkarten/2008...

Verkar vara viss prestandaökning med 8.9, iaf i Biochock och World in conflict.

edit: Fast när jag provade själv fick jag lägre fps i world in conflict...

Av nCredit04

http://www.techpowerup.com/reviews/Zotac/GeForce_9800_GT_Amp_...
På det stora hela är ändå 8800/9800gt snabbare i genomsnitt.. I det här testet använder de Catalyst 8.7 till ATI korten.