Inlägg

Inlägg som Shiprat har skrivit i forumet
Av Shiprat
Skrivet av Pepsin:

Alltså 33% högre latens vid likvärdiga inställningar (DLSS Quality med och utan FG) är väl inte jättebra, speciellt om man använder frame-gen från en låg bildfrekvens där latensen redan är hög.

Det funkar bra i spel som Starfield där man ofta redan kan få över 60 FPS utan FG och fokus inte ligger på reaktionstid men det är inte någon lösning som fungerar bra i alla situationer.

Tror inte det är någon som påstår att man ska köra frame gen när man bara har 20-30fps eller något, budskapet har väl hela tiden varit att man ska ha stabila frames och då kan få betydligt högre? Ser rätt och känner rätt betydlig skillnad från 50-70 till 90-100 eller vad det råkar vara, kör FG på som default i allt utom CS2 just nu och generellt sett funkar det bra. Man får ju ställa in efter vad man önskar av spelupplevelsen bara.

Av Shiprat
Skrivet av Lembritt:

Är inne på min tredje Tesla och tycker väldigt mycket om dom. Annars hade jag kört annat bilmärke.
Klart dom har brister, men jag tycker fördelarna väger upp det med råge.
Tråkigt att dom inte följer ARN om att få en bil som lyfts felaktigt och inte kunna häva köpet. Man hade ju blivit riktigt less om man får en bil som blivit lyft felaktigt och har skador pga det.

Undrar hur de lyckats lyfta sönder den ens, givetvis kan det bli skador om man lyfter på andra ställen än lyftpunkterna men aldrig lyckats faktiskt skada lyftpunkterna på någon bil jag haft.

Av Shiprat

Slutade använda reddit när de började blocka tredjeparts apparna då deras androidapp är trash garbage, inte ångrat mig än

Skrivet av wilsontaylor:

Exakt. Alltid ska konsumenten ha, ha, ha. Helst utan att betala eller göra något.

De som inte kan eller vill vara en betalande kund blir istället produkt, absolut! Som människa är ditt syfte att generera värde, att tro att socialt umgänge skulle ha ett universalt värde i sig vore naivt- klart reddit ska ta betalt för privilegiet att delta i en av deras många noggrant kultiverade ekokammare och absorbera de budskap som uppmuntras där!

Av Shiprat
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Varför inte höja spänningen till 24V som många andra elektronikprylar har? Såklart man får sänka spänningen ner till kretsarna, men det gör det väl också med 12V?

Inte erfaren på området men

För:

Bättre efficiency potentiellt?

Lägre amps = potentiellt mindre värmeutveckling?

Mot:

Mer komplicerade onboard VRMs osv skulle jag gissa?

Finns inte precis ett ekosystem för 24v inom PC vad jag vet
->
Antingen går allt 12v i psu (och därmed andra komponenter) över till 24v eller så ska man ha ytterliggare en spänning som ska kunna hantera hög load med bra stabilitet i samma nätagg
->
Kompatibilitethelvete i ett antal år tills allt går över till 24v

Av Shiprat

Aldrig köpt tillsammans, det blir väl lite så att när det är dags att uppgradera skärm funderar man på vad hårdvaran klarar (stannade på 1440p144hz ett tag till exempel) och när GPU ska uppgraderas funderar man på vad nästa skärm/upplösning lär behöva.

Så för mig generellt blivit att hålla mig till ett snäpp eller två under top-tier GPU och sedan vad som kan drivas i vettiga FPS av den GPUn. 4K144 i 32" är väldigt trevligt och känner ingen brådska till varken högre upplösning eller Hz och FMF/FSR/RSR har skjutit upp prestanda-funderingar ett bra tag, såpass att jag tror att 6800XT är den GPU jag haft allra längst som "daily driver" I mitt liv.

Får se vad som komma skall.

Av Shiprat
Skrivet av Triton242:

Den ligger inte på 20% konstant. Den idlar som alla andra vanliga datorer, just nu på 3%..
Det är när det går över ca 20% en liten stund som problemen börjar och värmen kommer, och det krävs tyvärr inte så mycket arbete för att lyckas med den bedriften.

Skulle det rent hypotetiskt vara så att den drog 20% konstant så skall det heller inte vara något den skall trottla för om kylaren var rätt konstruerad.

Låter ju defintivt skumt att den throttlar så tidigt ja, kylaren borde vara adekvat då X1 yoga gen7 ändå ska vara certifierad för Intel Evo, de beskriver så här:

"These leading-edge designs have surpassed 75+ premium standards like high performance, fast charging, long lasting battery, instant wake, best-in-class connectivity, and ideal size & weight, giving you everything you need without compromise."

Men det får en ju att undra om Lenovo isåfall fuckat upp med någon del som kanske inte styrs av den certifieringen och eventuellt ändrats sedan testerna och senare batches. Typ kylpasta? Skulle ju typ förklara varför den throttlar snabbt vid låga loads med hög fläkt om den bara inte för över någon värme. Har sett ett par dåliga pastes på laptops så skulle inte förvåna mig.

Nedan är en gammal XPS jag köpte ut från jobbet som påstpddes ha varit skit hela tiden med maxande fläktar och dålig prestanda etc. Vart mycket mycket bättre med en repaste. Vilket är synd, för är ju inte något man ska göra själv på en jobblaptop.

https://i.imgur.com/4DuJ1Wj.jpeg

Av Shiprat
Skrivet av Triton242:

Nej Intel är väl inte problemet tycker jag, det är Lenovo som är problemet då de stoppar in produkter som de sedan inte klarar av att bygga adekvat kylning till och kan inte heller stå för problemen när kunderna kommer in med dem.
Jag är absolut inte den första som tycker detta är en katastrof heller då det tyvärr finns gott om forumtrådar på nätet som har liknande problem med denna modellen. Jag vill också minnas att det finns fler modeller som Lenovo har som har liknande problem.

Låter som att er IT behöver ligga på Lenovo rätt hårt och/eller se över vad de själva stoppar vid installation, en 1260P ska inte ligga i 20% bara av att ha Windows igång, men en ny NVME ska inte dö efter någon månad och låter ju skit konstigt med så mycket problem med disk, fingeravtrycksläsare och högtalare osv och att Lenovo inte skulle stå för något. Har inte haft sådan mängd issues på någon Lenovo jag tagit in på jobbet, inte någon dell heller för den delen.

Av Shiprat
Skrivet av Timmy Fox:

Där har vi problemet. Dels Intel-processor (de blir ju redan hur varma som helst på desktop...) och dels även att det är P-serien (som kompromissar värmeeffektivitet och batteritid för mer prestanda gentemot U-serien). I princip alla recensioner säger att X1-serien funkar bra så länge man undviker P-processorerna. Vet inte riktigt varför de ens erbjuder P-processorer i Thinkpad X-modellerna, då dessa är mer optimerade för låg vikt och hög portabilitet (= kylaren hänger inte helt med för hur strömtörstig P-serien är) än ren prestanda. U-processorerna har mycket lägre effektuttag (15 W vs 28 W) och fungerar MYCKET bättre i dessa modeller.

Önskar dock att de erbjöd fler modeller med AMD dock, då deras processorer än även bättre än Intels "bästa" modeller vad gäller värmeutveckling (= typ noll throttling/överhettning). Finns ju en anledning varför Apple valde bort Intel helt när de övergick till sina egna ARM-processorer

X13 Gen 4 med en AMD 7x40-processor är typ det närmaste till det du har som jag skulle främst rekommendera. Alternativt Thinkpad T-serien om man vill ha något med en mer robust kylarlösning.

Handlar nog rätt mycket om vad för förlegade spec-policy företag har. Under halvledarbristen började jag köpa in Lenovos, ibland med AMD om det var det som fanns, då vi fick skitpriser på dell på svenska bolaget och dessutom hade haft strul med att deras support vägrade byta ut felande enheter utan att byta varenda liten del individuellt först över typ ett halvår. Var en period då det enda jag kunde få tag i på kort varsel med intel som uppfyllde spec i övrigt var nya modeller där de slängt in 8265U istället för typ 1165G7, ungefär samma pris dock.

Fick smäll på fingrarna för det, tydligen hellre enheter med i5 8265U än med r7 5850U för samma peng, därför att spec säger "i5 or i7" och prestanda/ålder spelar ingen roll egentligen.

Av Shiprat
Skrivet av Triton242:

Har en Thinkpad X1 Yoga gen7 till jobbet.

Den lever i ett konstant throttlande tillstånd så fort CPU användningen ligger på över 20% med en 1260p vilket betyder att den gör det redan efter uppstart i Windows

Så varm att det inte är kul att skriva på tangentbordet efter en stund.
Allt vid vanlig desktopanvändning typ Office och pdf program användning….

Höll en månad innan Nvme disken pajade.
Anmärkte på den höga temperaturen och att den mer eller mindre jämt throttlar men det var tydligen inget fel enligt verkstan…
Nu har högtalare lagt ner, fläkten som är konstant på låter i lagret…
Fingertrycksavläsaren fungerar väl en av tre gånger…
Det roliga är att det är mina andra x1 fast nyare och den tidigare var inte bra den heller fast där var det andra saker som strulande.

Då detta ändå skall vara en av deras premium modeller och de uppenbarligen släpper igen lite vad som så att tillverka mobiler har de ingen support från mig på.

Låter jävligt skumt, har drivrutiner och så sköts rätt av IT? Lenovo (precis som dell) kan ibland få.. rätt konstiga saker om man enbart kör Windows Update, dell command och Lenovo system update eller vad de nu heter numera brukar lösa sådant.

Hade en ThinkPad yoga hos tekniker på jobbet som behövde ny firmware för laddkretsen, slutade bara ladda en vacker dag. Hade flera Latitudes som utan dell command fick in någon konstig ström profil som resulterade i att de i "high performance" låg i typ 20W max (rätt lågt) i "balanced" var det typ 10W och i "battery saver" car det något absurt, 3W tror jag. De som hade den modellen/årsgången hade problem med att det kunde ta en kvart att starta Outlook.

Har en Yoga 9i 6th med 1280P privat för plugg och den funkar bra nu - i början hade den ingen jävla aning om batteritid, sa 10h vid 100% och efter 3h anteckningar i OneNote ville den laddas, men löstes snabbt med specifikt Intels updater som hade något nytt typ varje vecka i början. Annars jävligt solid, kall och tyst i Eco läget, bra fräs när man behöver.

Alla tidigare Lenovos jag haft/köpt in till jobb har vart solid sålänge man ser till att de har rätt drivers från början, enda undantaget var väl första vi fick in med 11xxg7 serien där något var kasst med grafikdrivern för nya processorerna och ett par applikationer vi hade bara inte renderade.

Båda då och med min nuvarande yoga i början känns det mer som ett intel-issue typ.

Av Shiprat

Köper mestadels från webhallen då det är smidigt med fysisk butik nära, men kan kategorisera dessa köp som antingen

1. Enbart online - väldigt sällan då, när man inte har bråttom.

2. Köp i deras butik vid huvudlager/infracity- detta blir de flesta köp. Det är ju där saker tenderar att finnas i lager och är ca halvtimme bort för mig så är fine. Även när jag bodde precis vid annan butik vart ca hälften av köpen att jag körde dit ändå då det var där det fanns saker i lager.

Överlag känns det rimligt att ha några butiker där det är som tätast befolkat och sedan ett eller ett par rejäla lager, men att ha flertalet i Stockholm till exempel kanske inte är helt rimligt..

Av Shiprat
Skrivet av nu1mlock:

Fick du stick drift alldeles precis nyss så att din treåriga reklamationsrätt har gått ut? Annars kommer du få en ny kontroll om du reklamerar den och därmed ytterligare 3 års reklamationsrätt på ersättningskontrollen.

Ungefär så- inte spelat på ett tag, började spela rejält förra veckan och drift dök upp, utvecklades över några dagar från irriterande till att vissa spel är väldigt svåra att spela.

Fick tag i konsolen mars 2021 från någon hör på swec som fått tag i en extra- fick inget kvitto men kan förmodligen få fram det.

Saken är att jag har inget problem med att köpa en ny kontroller, hade tänkt skaffa en till oavsett. Men, jag har Xbox 360 och Xbox One controllers som levt igenom betydligt mer spelande än så här utan issues. Dessa är jämförelsevis dyra. Då jag då egentligen skulle vilja ha två så är jag rätt irriterad över att detta verkar vara ett vanligt problem med dyra kontroller.

Så, blir nog inte en Sony controller förrän jag vet att de faktiskt löser detta kvalitetsproblem. De kunde ju klura ut det för Edge.

Av Shiprat

Är de drift-fria dock? Kan ju fetglömma att jag köper något utan vettiga hallsensors. Har drift på båda sticks på min och är ganska jävla otaggad att köpa något nytt med samma issue för 800kr eller betala tusenlappar för något utan problemet.

Av Shiprat

Småcoolt men på samma sätt som integrerad mugghållare på skärmen är småcoolt. Så vidare den inte börjar lära sig klura ut saker som inte är på bildrutorna den får från datorn, då blir det spännande.

Av Shiprat

Vad de beskriver som metoden för hypertapping- att spänna armen tills handen vibrerar är inte nödvändigtvis ny uppfinning precis men inte en förmåga de flesta kanske inte utvecklar först just för spel.

Av Shiprat

Vilken totalt bullshit. Att just AI blev så stort som det var och att marknaden verkligen ville ställa sig bakom det kan väl ses vara tur på sätt och vis men inte tur för nvidia på något annat sätt än hur alla sorts marknadsanalys är så då får väl allt annat inklusive all intels framgång anses vara tur det med.

Nvidia har ju kört stenhårt på compute och acceleration, och det betalar för sig nu. Att de dominerar har ju handlat om att de fått fram rätt hårdvara i rätt mängder med rätt ekosystem runt det. Inte som att nvidia bara släppte ett par produkter och så bara råkade de bli stora- de har ju öst in pengar, tid och talang i hela marknaden under hela tiden för att se till att den växer dit de vill ha den så att de själva är hörnstenen.

Om något borde kanske Gelsinger ta en fundering på just hur länge de avvek från sin omtjatade tick-tock process till tock-tock-tock istället tills AMD kom ikapp och även apple i princip innoverade rakt förbi intel, och ändå har intel överlevt i stark position. Om man ska snacka tur kan man ju börja där någonstans.

Av Shiprat

Hade liknande problem med en specifik router - en Acer Predator Connect X5 5G.

Fruns macbook funkade utan problem, alla telefoner och plattor var fine, men två Windows-datorer funkade ej.

Min speldator har ett inbyggt intel AX201 som efter ett tag enbart ville ansluta precis efter omstart eller efter att avinstallerat driver I device Manager och låtit den installera på nytt. Kommer inte ihåg exakt felkod ny men var LSO triggered som dök upp i event log om jag minns rätt.

Provade allt möjligt från drivers till I ställningar för band på router till att byta till enbart AC till att ändrar PCIe inställningar i Windows och på moderkortet, men dök alltid upp igen till slut. Grävde fram min XPS laptop som har ett AX200 sol tidigare haft liknande strul och fick samma där.

Gav typ upp lite grann, men då routerns 5G var skit gjorde jag en retur på den (man kunde enbart välja mellan x2 externa antenner eller x4 interna, så kunde inte ha x2 ext + x2 int eller något, och man kunde inte heller köra whitelist/blacklist för band så oundvikligen med en bra antenn anslöt routern till de två långsammaste banden då de hade bäst mottagning. Jävla skräp.)

Och köpte en billigare 4G router, en Archer MR600 och förutom snabbare mobilt bredband försvann hela wifi-problemet helt.

Nu precis bytt till en mer permanent setup med en Ubiquiti-AP och inga problem där heller.

Vet inte om problemet är med AX, eller specifikt med Intels AX kort eller något däremellan- har haft en annan AX router förut som funkade bra med allt förutom laptopen som hade AX200 kortet.
Min känsla utan bra argument är att AX bara är lite instabilt.

Av Shiprat
Skrivet av Lussarn:

Det finns gott om spel som ghostar med TAA också. Dom jag kan komma på som jag själv spelat är Jedi Survivor och Assassins Creed Valhalla. DLSS är en form av TAA och kan ghosta det också ibland, men DLSS är inte ensamt om att göra det.

Hursom så är du nog känsligare än genomsnittet för denna artifakt.

Ja alltså, det är ju generellt TAA som orsakar ghosting i nyare spel känner jag, kör aldrig med TAA på om jag kan undvika det. När man behöver DLSS/FSR har man ju inte så mycket val, men får man upp hög nog FPS är det mindre av ett issue.
Tyvärr gör många implementeringar av RT det mer synligt då ray-tracing sällan är verkligt realtid utan snarare så som terry pratchett beskriver ljusets framfart i sin discworld serie- som honung som sakta flyter över himmelen på morgonen.

Tillsammans blir det lätt rätt grötigt.

Skulle säga att många märker av det men få tänker på att det är ett alternativ att bara slå av TAA då det ju ändå är "bäst". Men mer än ett spel då jag märker att förmågan att sikta på avstånd blir bättre och framförallt att ögon inte blir lika trötta när man spelar längre.

Av Shiprat
Skrivet av EntropyQ3:

Prestanda är EN datapunkt. Den skall vara tillräcklig.
Sedan vill jag ha en tyst, energisnål, liten men ändå uppgraderingsbar burk, och en processor som lånar sig till sådana byggen. Sedan får den gärna vara billig också.

Mjo, kommentarstråden jag svarade på gällde ju 13900KS, det känns väl inte som processorn man köper för ett bygge som du beskriver heller?

Menade att om prestanda inte spelar roll när man diskuterar flaggskepp-processorer så ser jag inte poängen med dem.

Håller med om uppgraderbarhet, gått från 2600 till 3900X till 5600X till 5950X inom AM4, dock även bytt moderkort för att jag tröttnade på ITX.
Sitter nu till slut utan upgrade path, men tre generationer på samma kan få räcka

Av Shiprat

Såöett lite prat om den här, känns som bara extra steg jämfört mot att använda telefonen, lite väl gimmick. Men, alltid beredd att ha fel.

Av Shiprat
Skrivet av Perdonotknow:

Man har inga problem med värmen. Ligger på 25-28 idel. Kör man tunga CPU bundna spel så ligger den och hoppar mellan 50-60 grader. Kör man äldre spel på 2-4 år. Ligger man på 40-50 Grader. Så man har det långt till 100 Grader.
Jag vet att jag kan få det kallare. För jag kör med en lopp med grafikkort på samma slinga.

Sen till spel. Varför ska man ha mer FPS när man ligger och hoppar mellan 150 FPS - 230 FPS i spel . Ibland upp till 300 FPS. Då alltid på högsta inställningar i spelen. Varför ska man då köpa en CPU som där är problem med. Jag satsar på säkra laget.

Så nej den är inte svår kyld. Man ska bara göra rätt med en sådan CPU. Med rätt kylning.

Jag tror du har tittat för mycket på tester där man kör CPUn typ 100 %. Det är inte dem du ska gå efter.
Tittar man på normal körning på CPU. Sen då CPU:s Hela Strömförbrukning. Man kan spela i timmar. Den är aldrig uppe runt 250W. Ligger och drar mellan 90 W till 150 W.
Så nej den är inte galet svår att kyla.

Ha en bra dag.

Vad kör du för kylning då? Största faktorn i kylning är ju just kylningen

Och gällande frågan om varför man ska ha högre fps- varför ska man någonsin ha högre fps? Om prestanda inte längre är en relevant datapunkt när man bedömer processorer så vet jag inte riktigt vad vi pratar om längre