Inlägg

Inlägg som flightsim18 har skrivit i forumet
Av flightsim18
Skrivet av flightsim18:

Var är våra kablade headsets med pancake och högre upplösning? Har inte råd med Aero

Svarar mig själv...God is quick these days:

https://www.youtube.com/watch?v=Zjlceq9SdPQ

Men frågan är till vilket pris...verkar ta siktet direkt på Varjo.

Av flightsim18

Förstår inte marknaden för dessa standalone headsets för 10 000-15 000. Är man hardcore VR så kör man väl PCVR och då behövs fortfarande en ordentlig old school displayport-anslutning såvida man inte sitter på ett 4090 som klarar av komprimeringen utan synbar kvalitets- och prestandaförlust. Om man ändå bemödar sig med en anslutning, varför inte göra Displayport?

Var är våra kablade headsets med pancake och högre upplösning? Har inte råd med Aero

Av flightsim18
Skrivet av Vangen:

Hur vart det med Intel's 13900KS modell? 7950X3D kommer ju utav tvekan ligga på toppen annars.

Dom letar fortfarande efter en kylare

Av flightsim18
Skrivet av THB:

Räkna med minst 15k för 7950x3D och 11k för 7900x3D.

Det tror inte jag. Om 7950 i snitt är runt 15% snabbare än 13900K så får dom ligga ganska nära Intel i pris för att sälja. AMD har alltid varit underdog och då måste man ge lite mer för samma peng.

Av flightsim18

1080ti 2017. Still going strong. Eller ja, det funkar. Men i VR visar det sin ålder.

Har sedan 2080 ti lanserades resonerat "Nja, nästa generation hoppar jag på"

Är nu bra sugen på 4090 pga. VR men det går inte. Det är helt enkelt FÖR dyrt. När det letat sig ner mot 12-14 kan jag tänka mig att köpa. Även det är hiskeligt mycket pengar men först nu känns det kortet som en gamechanger för just VR.

Nästa generation hoppar jag på

Av flightsim18
Skrivet av Coltrasten:

Att ställa in en uppdateringsfrekvens över vad tillverkaren specificerat gjorde jag redan på tidigt 2000-tal. Så det kanske inte har med åldern att göra?

Aha, så det var så enkelt! Det har jag aldrig gjort

Av flightsim18

Så man kan alltså överklocka en skärm? Jag är definitivt för gammal

Av flightsim18

Vad hände med dom där smarta kylskåpen som hade inbyggd TV skärm och kameror så man kunde stå i affären och titta in i sin kyl? Det tog sig inte va? Jag förutspår att dessa ugnar går samma öde till mötes. Matlagning handlar om kontroll, tid och erfarenhet. Men att få till en perfekt fryspizza kan det nog vara kanon.

Av flightsim18

Var någonstans är det vanligast att det börjar läcka i dessa system och vad beror det på? Uttorkning? Och...hur vanligt är det?

Jag sticker ut och påstår att vattenkylare är för billiga om man jämför med vad resten av komponenterna kostar. Prishöjning skall givetvis inte vara ett självändamål utan tänker mer på om det går att göra grejerna ännu bättre med högre kvalité?

Eller så är det ovanligt med läckor?

Av flightsim18

Risk för att låna en tråd men om vi ändå är inne på DDR5: skall snart uppgradera riggen. Blir 13900K + z790 mobo. Hade tänkt köpa ett DDD4 kort och behålla mina 4:or 3200 CL16. Med tanke på vad som skrivs här - borde man slå till på DDR5 om man ändå håller på?

Kör 4K/VR gaming. Verkar vara lite olika resultat i tester. En del ser FPS förbättringar, andra inte en enda frame extra.

Av flightsim18
Skrivet av lindahlj:

Användare "upplever" värmeproblem. Är det inte fakta att AMD har grava värmeproblem med detta kort?

Eller hur! Man "upplever" inte fysiska defekter. Politiskt dravel. Får mig att tänka på borgmästaren i JAWS efter flertalet brutala attacker med dödlig utgång:

"I am pleased and happy to repeat the news that we have caught and killed a large predator that supposedly injured some bathers. But as you see it is a beautiful day, the beaches are open and people are having a wonderful time..."

Av flightsim18

eGPU: När kommer vi behöva grafikkorten i sina egna chassin?

Senaste 40-serien väcker ju en del praktiska frågor. Hur stort kan ett grafikkort bli? Inga gränser verkar det som. Och när både CPU:er och GPU:er blir allt varmare så känns det snart nödvändigt att ha ett eget chassi, typ eGPU såvida man inte vill ha ett gigantiskt torn därhemma och/eller kylning med flytande kväve.

Å andra sidan så blir ju riggen ändå ett torn om man skall ha en massa externa chassin så det kanske inte är någon vits vid närmare eftertanke.

Vad tror Sweclockarna? Eller behöver CPU och GPU operera direkt på samma moderkort för prestandan?

Av flightsim18
Skrivet av Dreas89:

Har besvarats. Mängden pengar folk har att röra sig med och kan ge för komponenterna. Hade vi inte haft pandemi, halvledarbrist, crypto och sen en inflation utan dess like i en dopad ekonomi hade priserna kunnat vara annorlunda.

Jo men nu ser verkligheten synnerligen annorlunda ut och det vi spekulerar om nu är Nvidias närmsta framtid och att de tokiga priserna måste ner. Fort. Men du verkar tro att man är på helt rätt linje och att priserna kommer fortsätta upp med motiveringen prestandaökning?

Sötebrödsdagarna är över. Ytterst få kan (eller bör) lägga 15 000 på ett grafikkort framöver. Detta borde Nvidia ha snappat upp vid det här laget om man vill hålla kiosken öppen.

Av flightsim18
Skrivet av Dreas89:

Och hur många gånger prestandan har du? Hur mycket mer har folk att röra sig med sedan 10 år tillbaka?

Ekonomin har varit dopad, inflationen låg och folk har haft mer över till lyxkonsumtion.

Lägg till att båda leverantörer fått gå ut i pandemi/krigstid och ska köpa komponenter. Lägg till inflationen som varit.

Det är inget enkelt pussel med påverkansfaktorer som kan förklara en större del av kakan än förr. Lägg till att aktieägarna vill se avkastning.

Folk köper 4090, folk köper 4080. Prestandan är bättre än någonsin.

Om 5 år kommer en dator kosta ännu mer. Frågan är hur mycket mer.

Det är just grafikkort som sticker ut. Det började redan innan inflationen med 3090ti som hade ca 75-80% bättre prestanda än ex 1080ti. 3090ti låg väl på ca 25 det med? Jämför gärna 8700K vs 13900K på CPU sidan. Visserligen är priset på 13900K idag väsentligt högre än 8700K var men det är fortfarande en stor skillnad mot grafikkortens utveckling. Så vad har hänt på Nvidias bord?

Sedan haltar jämförelsen med prestanda. Om tillverkarna fortsätter öka priset med motiveringen att man får mer prestanda så finns det ju ingen övre gräns eftersom teknik förhoppningsvis alltid blir bättre. Prestandan är alltid "bättre än någonsin" vid senaste släppen.

Det är mer rimligt att se till vad man får för samma peng idag. Och då är det ju inte bättre. Vad får du för 7 000 idag som ett 1080ti kostade då det begav sig? 3060 ti med nära nog identiska prestanda.

Så spelen blir mer krävande och korten blir bättre men du får hela tiden betala mer och mer för utvecklingen vid sidan om inflationen. Count me out...

Det är endast en liten bråkdel som köper 4090 och 4080 till dessa fantasipriser. Särskilt här i vårt land hoppas jag. Bubblan kommer spricka även för Nvidia nu när verkligheten kommer ikapp med dämpad ekonomi, minskad mining, inflation osv.

Av flightsim18
Skrivet av Dreas89:

Inte speciellt många högskolepoäng ekonomi gissar jag.

Du får se vilken typ av prestanda du får för pengarna.

Jag köper inte denna generation då den är för dyr för mig. Det eviga gnället om priserna börjar dock bli tröttsamt. Antingen sparar du eller väntar ut det begagnat. Priserna har gått upp. Vi kommer, om inte lågkonjunkturen slår till hårt, inte se prissänkningar.

Fast AMDs historik med msrp-släpp som mest finns på pappret gör ju jämförelsen extremt skev.

Prisökningen på just grafikkort är långt bortom överskådliga gränser. Prestanda för pengarna, hur mäter man det? Jag förväntar mig och kräver att den tekniska utvecklingen går framåt. På 90-talet när man byggde burkar och började köpa egna komponenter så såg man hur prestandan ökade markant för varje ny generation. Vinnaren var den som hade tålamod att "vänta lite till". För priset på top-of-the line var nästan alltid konstant (utan hänsyn till inflation).

Nvidias toppkort har på 5-6 år gått från 7 000 -> 27 000 kr. Som en jäkla bolånebubbla.

Av flightsim18
Skrivet av Falistar:

Är det inte litet absurt höga priser? För 20k kan man köpa en bra laptop, en Xbox series S inkl gamepass för överskådlig framtid samt ha ca 5k över till Lego technic? Tusan så mycket roligare, än få ett enda grafikkort, en pcb planka med gpu några gig ram. I billigt plasthölje med fläktar, som knappast kostar mer än nån hundring i produktionsled.

Jag tror verkligheten kommer ikapp tillverkarna nästa år. Man passar på nu men det måste vara ytterst få som har marginaler eller anser att det är rätt prioriterat att lägga 20-25 lök på ett grafikkort i dessa tider. Det kommer en kalldusch som heter duga nästa år. Men det har ingen velat förstå än.

Till och med 10 000 är vansinnigt mycket pengar för ett grafikkort. 25! Världen är galen.

Av flightsim18
Skrivet av DennisOlof:

@flightsim18 jag vet inte, det är så olika vad gäller komponenter och priser. Det bästa är nog att läsa på vad gäller tester och annat där dom testar och jämför etc. Ett billigare nätagg behöver inte vara sämre än ett dyrare även om det antagligen är skillnader. Det är mer en fråga om vad man är villig att betala och vilka funktioner man får, men riktiga budget grejer bör man undvika om möjligt fast det tror jag många förstår. Det är något som i stort sett gäller de flesta elektronikprylar.

I stora drag kan man säga att oavsett kvalite på nätagg, tillverkningen osv så vågar jag påstå att 10år är en ganska bra måttstock för när man bör överväga att byta den komponenten. Är det bra kvalite så kan den nog rulla i 15år innan man kanske bör fundera på att byta. Vad jag förstår så ska ett relativt modern nätagg på 750-850w klara det mesta utan allt för stora problem, vill man ha lite mer marginal så är nog 1000w bra med det gäller nog om man kör ett stort tung system eller för gaming med värsting grafikkort. De flesta har inte behov av så mycket krut till sin dator, sedan tycker jag inte det är värt pengarna prismässigt om man inte kan köpa på rea eller en bra deal.

Jag behövde ett nytt nätagg sedan tidigare och tänkte att det kanske dyker upp under black friday vilket det gjorde, så jag sparade en del pengar på det. Nu hade jag nog köpt ändå men jag tror de flesta inte säger nej till att spara pengar om man kan. Det kanske dyker upp nya tillfällen i mellandagarna att hitta klipp.

För övrigt kan jag lägga till att även om jag har nytt nätagg så är det en äldre z170 dator där jag ska montera in ett 1660 kort i för att kunna köra videoredigering och lite annat. Jag har inte något större behov av ny och kraftfull dator, jag klara mig bra med äldre prylar. Måste vara jobbigt om man spelar mycket spel och hela tiden vill ha bra grafik, det kostar att behöva uppgradera ofta.

Tack för ett utförligt svar! Uppskattas. Jag kan ju också passa på att svara mig själv lite...skötseln är viktig. Håll datorn fri från damm. Men det gäller ju alla komponenter och inte bara nätagget. Påminner mig om att jag nog borde julstäda datorn också och inte bara lägenheten

Av flightsim18
Skrivet av chloe:

Det finns massor av AGG man ska akta sig för men inte det där, ett kvalitetsagg du mycket väl kan fundera på att köpa om du gillar priset och behöver så många watt.

Tack! Då lutar det åt ett sådant. Har ett Corsair 750 idag men planerar för 13900K vattenkyld + 4090 (vid ett senare tillfälle) så skulle behöva lite mer kräm.

Av flightsim18
Skrivet av DennisOlof:

Det kan man lugnt säga, om det är en dator du använder dagligen eller ganska ofta så bör man byta efter 10år. Komponenterna har nog gjort med än 50% av sin livslängd vid det laget. Däremot om det är en dator man sällan använder så behöver man nog inte byta.

Jag själv skaffade en RM750x nu när det var rea. Hade en Antec 620 sedan 10år tillbaka i en dator som används ganska ofta, tyckte det var dags nu att byta. Man vill ju inte att det plötsligt ska börja brinna eller säga poff bara för att man inte uppgraderat till nytt. Dessutom får nätagg ta emot allt skit som kommer in från elnätet. Köper man ett nätagg av kvalite så kan man nog räkna med att det håller utan problem i 10år utan problem även om det belastas en del pga spel etc.

Lånar tråden lite...finns det några nätagg man skall akta sig för? Skiljer ju en hel del i pris. Som den här tex

https://www.inet.se/produkt/6905178/phanteks-amp-1000w

Märkbart billigare än övriga 1000W

Av flightsim18

Är dyrare vattenlösningar tystare? Eller kanske tvärtom? De låter mer för att de jobbar mer effektivt?