Inlägg

Inlägg som ammaen har skrivit i forumet
Av ammaen

Är Schneider Wiser bra?

Efter många om och men så har jag beslutat att köra med Wiser-systemet som är byggt på BT och Zigbee för att Schneiders puckar inte kräver nolla (massa lampor utan nolla som jag inte orkar fiska efter). Har införskaffat en home gateway touch och några puckar. Hade tänkt köra belysning på röstkommando och smarta termostater på vattenburna element samt ett golvvärmesystem i hallen. Någon som har några tips hur man kör med google assistant tillsammans med Wiser? Var sugen på en home nest i hallen också men vill inte köra två olika röstkommandon, ett med Wiser och ett med google och ha två olika skärmar. Är så dålig på att hitta information om Wiser. Annars får jag helt enkelt köra Wiser för belysning och resten i ett seperat system.

Så om någon kört eller kör med Wiser kom gärna med tips och ideéer på hur du gör

Av ammaen
Skrivet av aragon:

ja det går att lösa, utan större problem,tex ta en två polig brytare dvs en som har två knappar som inte har kontakt med varandra, ena sidan ansluter du som vanligt, andra sidan sätter du tex en nexa sändare, i lampan som ska tändas trådlöst sätter du nexa relä som tar imot signalen från sändaren. detta är absolut billigaste sättet men har nackdelen att bor du i lägenhet eller har grannar nära kan dom fånga upp signalen som skickas och styra din lampa.

en bättre lösning rent säkerhetsmässigt så ingen kan styra din lampa men dyrare lösning är är att använda två z-wave relä, 1 bakom knappen som används för att skicka on/of signal till det som sitter i lampan. det går lösa utan hub på vissa modeller av z-wave puckar men normalt sätt används en hubb.
går även göra denna lösning med andra tekniker tex zigbee

en annan lösning som är den mes korrekta rent elektrisk är att använda en trådlös dubbel brytare, du sätter då ett relä bakom till den vanliga lampan och ett relä i den andra lampan. finns även trådlösa brytaren som inte kräver batteri idag.

Har du några exempel på Z-wave puckar som klarar av både med och utan hub? Har inte hunnit så långt i mitt hus att jag har hub än men det kommer framöver. Men renoverar köket just nu så hade behövt en lösning snarast

Av ammaen
Skrivet av JeagerMeisterSWE:

Nej, det finns inte vad jag vet.

Okej, söker för fullt. Skulle komma på en smart lösning på detta. Då lampkablarna inte kommer från en apparatdosa till den där jobbiga lampan har jag inte plats med en "stor" mottagare och ingen nolla framdragen för att fjärrstyra den heller. Så alla tips är bra tips

Av ammaen

Phillips Hue strömbrytare, fast installation

I mitt 60 tals hus har jag 2 stycken lamputtag i mitt kök. Ena styrs via en vanlig 1vägs strömbrytare och den andra är konstant strömsatt och är tänkt att lampan ska släckas och tändas med en gammeldags lampa med brytare på lampan. Finns ingen chans att koppla in den utan brytare till den befintliga eftersom de går till två olika elcentraler utan möjlighet att koppla till brytaren. Hoppas ni förstår hur jag menar men det jag undrar finna det nån strömbrytare som är tvåvägs där jag kopplar in den ena fast som vanligt och den andra med trådlös till Ikeas eller phillips? Vill slippa 2 strömbrytare om det är möjligt annars får jag köra en trådlös och en fast...

Av ammaen
Skrivet av aragon:

antingen denna: https://www.m.nu/styrenheter-z-wave/plus?ref=prisjakt
fast ska du ha för larm med vill du nog ha denna: https://www.m.nu/styrenheter-z-wave/vera-secure
OBS: köp en rpi eller en nuc som du kör ha på, låt sedan ha styra din vera så blir det väldigt stabilt och snabbt.
glöm INTE stänga av polling i vera samt sänka energirapportering till tex 100% dvs ändras förbrukningen från tex 10w till 20w rapporterar den. och stressa inte när du lägger in enheter då kommer du få problem.
kör du på en rpi se till att ha en bra psu som är gjord för att driva den, samt ett minnses kort som är gjort för mycket skrivningar,
kör du på en nuc köp en med 2,5" plats.

ska du har 443mhz saker köp till en rfxtrx modul och anslut till alexa, chansen är stor att den kan styra dina övriga 443 mhz saker.
https://www.lohelectronics.se/hemautomation/433mhz/controller...

för element: https://www.m.nu/varme-kyla/radiatortermostat-popp-radiator-t...
funkar även för din golvvärme. skulle du haft befintlig halvsmart system med 24v ventiler skulle du i stället använt
https://www.m.nu/varme-kyla/inbyggnadstermostat-flush-on-off-...

för taklampor: https://www.m.nu/dimmer/inbyggnadsdimmer-mini-dimmer

för vägguttag eller icke dimmbara lampor: https://www.zwavesverige.se/strombrytare/qubino-one-rela-1x23... klarar 10amp vilket är väldigt vanligt i uttag i villa.

om du ska ha smarta rullgardiner: https://www.zwavesverige.se/strombrytare/qubino-motorstyrning...
eller färdigt paket: https://www.m.nu/rullgardin-markis/motorisera-rullgardin-1-mo...

vill du ha en platta på väggen: alexa firetablet + en infälld usb bakom är riktigt nice för då får du även en riktigt snabb röststyrning. be elektrikern sätta en aparatdosa med framdragen ström där du vill montera plattan. sedan beställer du nedan 3 saker.
detta gör att inga sladdar syns och plattan ligger helt slätt mot väggen, finns även inbyggda väggfästen om man föredrar det.

https://www.amazon.de/gp/product/B07PTRCZZB/ref=ppx_yo_dt_b_a...
https://www.amazon.de/gp/product/B0839NV2TM/ref=ppx_yo_dt_b_a...
https://mbmounts.com/collections/tablet-mounts

för smarta lås tycker jag IDlock är helt överlägsna, mycket stabila och du kan använda egna taggar eller styra det via z-wave. (jag kör z-wave och har en tagg i handen) ungarna har en tagg i sina telefoner.

När det gäller vera, det kommer snart en ny hub från ezlo,
ezlo köpte upp vera för ett tag sedan och har börjat rulla ut nya enheter, problemet är att man vet inte hur bra stödet kommer bli för ha med tex ezl secure, fördelen är att den ska ha z-wave 7 vilket kommer ge en mycket bättre batteri tid för tex fönster sensorer osv personligen köpte jag precis en vera till då jag inte vill riskera att dom slutar tillverka dom och sedan står man utan.

Väldigt bra tips som jag tänker ta med mig. Hade tänkt beställa från amazon nyss en fire tablet som hade ruskigt bra pris just nu men bor i norra sverige och kan tydligen inte beställa hit...

Av ammaen
Skrivet av aragon:

det funkar väldigt bra, jag använder popp som styrs av vera plus som hanteras av HA.
för att styra temperaturen använder jag sedan billiga 443mhz sensor som talar om för vera vad tempen är i mitten av rummet och reglerar tempen efter detta.

Låter ju klockrent! Kommer absolut att trycka in en i grabbens rum nu som kommer bli pilotrummet i vårt nya smarta hem

Av ammaen
Skrivet av Trigger:

En lite fundering bara... du kan inte shunta ut lika varmt vatten i golvet som du har i radiatorerna. Men det vet du säkert. Blir lite orolig när jag läser hur du skrivit

Nädå, det är bara jag som är virrig och skriver konstigt Har en shunt som reglerar värmen från där radiatorn suttit ner till lägre temp

Av ammaen
Skrivet av nu1mlock:

Vattenburen golvvärme går nästan inte att göra smart. Som tidigare nämnt så är det så tar ändringar i temperatur så lång tid att det inte går att göra smart.

Du kommer inte kunna "använda det smart". Det kommer inte gå att automatiskt justera temperaturen beroende på tid på dygn, eller baserat på om man är hemma. Du kansle har sett videor på hur tex Ecobee ändrar temp på dygnet beroende på om man är hemma eller om man är i vissa rum - funkar inte med golvvärme.

Du kommer inte, på ett vettigt sätt, kunna automatiskt ändra temp baserat på verklig temp i rummet, då rummet kanske är 22 grader, men vattnet måste förstås vara varmare.

Som nämnt så kan du i princip bara använda det för att sätta på eller stänga av värmen.

Det är inte värt det överhuvudtaget.

Jag har vattenburen golvvärme i hela huset.

Tråkigt förstås men får väl bara inse att det är kört! Men kommer fortsätta ha radiatorer i resten av huset förutom badrummet. Hur är dom smarta termostaterna till vatteburna element? Något du vet eller gört talas om? Kostar ju en hel del att byta ut alla men om dom fungerar bra så är det ju nåt som absolut är intressant

Av ammaen
Skrivet av aragon:

jo fast det jag vill veta är om du ska styra belysning,uttag,sensorer,larm osv eller om det bara är golvvärmen du vill styra.
ska du bara styra enskilda saker kan man använda tex wifi,blåtand,eller radio som du länkade till.
ska du i slutändan styra hela huset eller stora delar av det då är det främst z-wave man vill använda.

Nä jag vill styra allt, just nu är jag snart färdig med pojkens rum. Är bara el och sen börjar jag med golvet i hallen och därför jag kom in på golvvärmen Men det jag vill veta vart och hur jag samlar allt under ett och samma tak, med vilken hub som är absolut enklast utan några galna automationer utan mest det vitala i ett hem. Och med en läcker monitor i hallen att styra allt från

Av ammaen
Skrivet av JeagerMeisterSWE:

Alltid kul att göra grejer smarta gör det själv mycket. Men just vattenburen värme är bland det mest värdelösa att styra då det är så pass trögt. Visst, du kan se temperaturen i realtid men det är allt. Med vattenburen värme går det inte att höja och sänka värmen vid olika tider på dygnet på samma vis som med luft eller direktverkande el. Men man kan för visso sänka temperaturen från telefonen innan du åker på semester. Tråkigt inlägg men det är sanningen.

Termostaten är helt oberoende av golvvärmesystemet rent installationsmässigt. Vill du så kan du montera en smart termostat senare när du vet mer om vad du verkligen vill ha för system i ditt hem. Termonsaten kläms dit utanpå ventilen så det är lätt att byta i efterhand.

Aha det är så det fungerar Nä men jag tänker ändå att jag vill implementera i all värme så man kan enkelt styra över årstiderna och under långhelger och så vidare

Av ammaen
Skrivet av aragon:

ska du köra andra saker smarta hemma? vill du slippa byta batterier?
vad får det kosta?

Som sagt, har alldeles just köpt hus som ska renoveras i princip i helhet så det kommer bli rum för rum så jag säger att det får kosta vad det vill för när jag är färdig vill jag (andra halvan håller kanske inte riktigt med) inte dra kablar eller öppna dosor förrän nästa tapetsering, golvbyte, byte av innertak osv. Så jag vill köra belysning inne och ute, larm, spottar i hall, kök osv, vissa uttag osv. Jag vill ha det som är enklast och kommer använda mig av elektriker så spelar ingen roll om det är batteridrivet eller kabel. Så kom med förslag

Av ammaen

Är helt grön på både vattensystem och smarta hem. Tänker köpa hem allt innan rörmokaren och elektrikern kommer hem till mig. Men nu har jag en radiatortermostat ( https://golvvarmebutiken.se/vattenburen-golvvarme/reservdelar... ) Hur fan lyckas jag få den smart? Ser det finns ju smarta radiatortermostater, är det det enklaste?

Av ammaen

Smart termostat till golvvärme

Ska sätta in vattenburen golvvärme som kopplas in på befintligt radiatorsystem. Till paketet jag beställt så följer det med en vanlig termostat med vred. Jag har nyss köpt hus och ska göra så många saker som möjligt styrt med wifi men så samlat som möjligt. Billigt, enkelt och okomplicerat för en nybörjare och familj. Först och främst vad rekommenderas för system som jag kan samla det under? Och vad finns det för termostat till det tänkta golvvärmen?

Av ammaen

Bjuder 1000 plus frakt

Av ammaen

850 EVO 250 GB 300+frakt

Av ammaen

Köpes: Dator i Västerbotten

Finns det någon som har en stationär med skärm eller en bärbar liggandes å skräpar helt i onödan? Det jag hade tänkt lira är wow och coh 2 så behöver inte vara en grym dator utan söker en mest till ett riktigt bra pris och absolut bästa är i närheten av Lycksele då jag bo där eller i Umeå med omnejd, då jag kan köra dit på helgerna

Läs hela annonsen här

Av ammaen
Skrivet av CTH:

Rimworld - väldigt mysigt spel
Factorio - om man tycker om fabriker

Ska kolla upp dessa också. Vill bara ha några härliga spel att bara ligga i soffan ett tag efter man lagt knodden utan sugas in i spelet en hel natt utan lätt kan ta upp spelet dagen efter och lalla på

Av ammaen
Skrivet av Starric:

Cities Skylines? Den bästa stadsbyggaren jag stött på till PC iaf i modern tid, och finns även till PS4
Frostpunk är en rolig/utmanande basbyggare också, och finns tydligen också till PS4 såg jag nu

Okej men härligt! Har sneglat på frostpunk och varit otroligt nära att köpa det flertalet gånger. Glömde nämna det men vill ha så komplett spel som möjligt från början utan att köpa en massa DLC. DLC som är stora som expansioner eller som tillför mycket är helt klart godkänt.

Av ammaen

Nu tänker jag hoppa på classic tåget och förhoppningsvis så hinner de knåda fram TBC classic lagom tills jag grindat mig less på vanilla

Av ammaen

Blir lätt ps5 pga av deras otroligt grymma exklusiva spel som jag personligen tycker har gasat ifrån xbox på den fronten (helst när de tappade mig på Halo 5)