Inlägg

Inlägg som blunden har skrivit i forumet
Av blunden

Var nära på någon fråga till, men samtidigt flera jag chansade på.

Av blunden
Skrivet av filbunke:

Alla?

Det finns runt 4 miljarder publika ip4-adresser.
För att kolla alla dessa under 10 minuter* så skulle det krävas 6,67 miljoner scanningar i sekunden.
Och världens botnät är ju inte centralt sammankopplade, så det sker ju en hel del överlappning.

Så jag tror inte riktigt det.

Gissar tex att man fokuserar på vissa ip-serier som tillhör vissa isp:er i vissa länder.

*Här bör man kanske ta en funderare gällande sannolikhetslära. Taget X antal infekterade datorer tillhörandes Y botnät som hela tiden scannar Z adresser, vad är sannolikheten att ens dator har blivit scannad inom A minuter?

Jo, det finns många som konstant skannar hela internets adressrymd. Säkert även många som skippar DoDs range (eftersom dem främst används internt, även om det är en publik range) samt de som är unassigned eller liknande. En del gör säkerligen mer riktade skanningar också, men att skanningar av hela adressrymden är vanligt är definitivt sant. Sedan kan de ju slå mot Shodan och liknande också, eller en kombination av skanningar och existerande data.

Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Vad specifikt är det som "avslöjar" hos en dator att det är av det ena eller andra operativsystemet? Datorn skickar ut User Agent-liknande information vid uppkoppling mot internet eller när den pingas? Jag förstår inte varför sådan User Agent-liknande information skulle lämnas ut för det minsta lilla anrop från någon annan enhet? Eller finns det någon information som indirekt avslöjar att det är en Windows XP-dator helt plötsligt?

Förekomsten av tjänster som svarar på vissa portar avslöjer snabbt om det sannolikt är Windows eller ej. Svaren man får på vissa anrop mot respektive tjänst avslöjar ibland explict vilken version och OS det är, medan man i andra fall kan lista ut det baserat på beteendeanalys.

Som andra sagt kan man ju också helt enkelt testskjuta någon exploit och se om den träffade. Botnäten bryr ju sig ofta inte om att vara särskilt diskreta eller försiktiga.

Av blunden
Skrivet av GuessWho:

Om man inte begränsar sig till att köpa 300kr switchar så finns det många med någon form av SFP anslutning.

Man kan faktiskt komma undan med så lite som 350-450 kr för att få tag i switchar med 4 * 2.5G RJ45 + 2 * 10G SFP+ baserade på RTL8372 om man kan tänka sig att köpa dem från mindre kända märken.

Denna switch säljs under en rad varumärken (med samma kretskort):

https://www.servethehome.com/yuanley-ys25-0402-fanless-4-port...

https://homenetworkguy.com/review/yuanley-2.5gbe-10g-sfp-swit...

Den från HiSource rabatteras ofta ner till priset ovan:

https://www.aliexpress.com/item/1005006833959295.html

Av blunden
Skrivet av underd0g76:

Vem vet. Har återkommande problem med packet loss.

Felanmäl till ISP:n som i sin tur får felsöka. Det är inte normalt.

Känns lite off topic för denna tråd dock, så bäst vore att skapa en ny tråd om du vill diskutera detta vidare.

Av blunden
Skrivet av underd0g76:

Är 5G mer stabilt än coax-internet?

Nej.

Förutsätter att Coax-nätet i huset inte blivit skadat på något sätt så klart.

Av blunden
Skrivet av jocke92:

Det bästa är att byta till en fiberkabel. Du kan skicka flera nätverk i samma kabel med vlan. Beroende på var kablarna kommer in i huset och var du kommer ha centralen så skulle jag välja olika lösningar på hur det kopplas.

Det finns SFP med rj45, men de är begränsade i kabellängd. Och 10 Gb över koppar kräver att du har en bra utförd installation.

Håller med.

Även om de "billigare" SFP+-modulerna med RJ45 är begränsade till 30 meter så finns det även modernare moduler som klarar upp till 100 meter. De kostar dock normalt 2-3 gånger så mycket per modul, så de bör bara användas där man inte har något annat val.

Av blunden

Vilken ISP har du på ditt fasta och mobila internetanslutning?

Det kan ju vara så att den ena ISP:ns trafik mot just den streamingtjänsten går över en överbelastad länk, kanske för att de har sämre peering med den tjänsten eller tjänstens ISP.

Av blunden

Köpte min första SSD när Komplett körde någon specialkampanj som de gjorde reklam för här på forumet någon timme mitt på dagen under 2011. 50% rabatt på en Crucial M4 64 GB.

Sedan fanns det givetvis ingen återvändo.

Av blunden
Skrivet av johan_l:

Jag har idag 3 AP, AC Lite, AC LR och AC Pro.

Jag skulle egentligen behöva en till (gammalt hus med metertjock murstock som är som en vägg mitt i huset, ett par meter lång. Tjocka massiva "kloasong" väggar, dvs på bägge sidor om kan det vara 2" massivträ sitter det vassmatta i ståltråd och 2 cm puts. Dämpar rätt bra kan man säga. 2 våningar plus källare.

Har kikat efter billiga beg APn. Min fundering nu, ska jag försöka få tag på en AP 6 Lite (finns till bra pris nya) och sätta mellan vardagsrum och där jag har min arbetsplats? Kommer det stöka till det med roaming mellan de gamla och wifi6 (nu har jag nog bara några få enheter som har wifi 6, samsung S22 och IPhone 15 och prestandan på dem är inte viktig).

Kan jag tänka att istället hitta en dödsbillig AP som inte ens har AC och sätta i källaren? Har några IOT grejor som inte ens har 5GHz i källare och på tomten. Å andra sidan verkar beg AC LR / Lite gå att få för ett par hundra...

Men hur blir roamingen om man har olika generationer av APs?

Du kan blanda generationer. Det är enheten som roamar, inte AP:n. Den hjälper främst till genom att ge enheten information om omkringliggande APs som den kan välja på.

Köper du en alltför gammal AP kommer den sluta få firmware-uppdateringar snabbare än de nyare.

Av blunden
Skrivet av joakim99:

Fast det var väl inte det han menade? Var det inte snarare att Bahnhof inte har några av de publika 100.x adresserna?

Ja, det var så jag också tolkade det.

Av blunden
Skrivet av Trihxeem:

Precis, jag och mina kompisar var max 10 år vid tidpunkten haha.
I Sverige var nintendo hyfsat etablerat och nu kommer en ny konsol som har "konstiga" spel och inte de man brukade spela. Annorlunda är inte bra när det kommer till kids uppfattningar.

Haha, jag förstår.

Sega Mega Drive var ju inte direkt okänt i Sverige. Skulle säga att båda var väl etablerade, även om det nog var viss övervikt till Nintendo. Mycket styrs ju dock av vad andra barn i ens närhet har, så blir lätt små kluster av Nintendo eller Sega.

Av blunden

Skulle personligen aldrig ens överväga att byta bort fiber. Folk har dock olika krav.

Av blunden
Skrivet av Trihxeem:

Mitt resultat: 2/10.
Har aldrig brytt mig om sega, kändes som wanna-be-nintendo så det var inget man ville ha.

Med tanke på att i princip alla spel var väldigt annorlunda och inte på något sätt kopior av Nintendo-spel så vet jag ärligt talat inte hur man kan dra den slutsatsen. Med ett barns logik är dock de flesta slutsatser möjliga.

Av blunden

En del minns man ändå.

Av blunden

Bästa alternativet när man drar nätverk mellan byggnader är egentligen fiber, just för att undvika problem med potentialskillnader och eventuella blixtnedslag.

Av blunden
Skrivet av RaidSoft:

Absolut att det tekniskt sett stod där, men det är fruktansvärt enkelt att missa det, in-game exempelvis så stod det bara mot slutet av texten att det krävs. När en skip knapp finns så kommer en väldigt stor andel läsa toppen, se att det går att skippa sen gå vidare (detta är vad som hände för mig, jag lär inte vara ensam om det).

Lika på steam store sidan så är det extremt enkelt att missa, är båda legalt skyddande? Ja det är det nog, skulle nog vinna om det togs upp i rätten. Ändrar det dock att det var något lätt missat och som ändå känns som en rug-pull senare även om de tekniskt sett har rätt? Speciellt då spelet onekligen fungerar utan problem utan att länka det.

Nja, det framgick på samma ställe som det alltid framgår om någon tredjepartprodukt som folk potentiellt ogillar är ett krav. Det är enligt mig fullt rimligt att skriva det där.

Väl inne i spelet står det sedan på raden precis ovanför Skip-knappen att det är ett krav. Det är inte direkt som att de försökt dölja det.

De borde helt enkelt ha varit tydligare med att kravet temporärt var borttaget på grund av tekniska problem, och Sony borde aldrig ha skrivit som de gjorde på sin egen FAQ. Att reagera som folk gjorde på att Arrowhead vetat om kravet i 6 månader, när den informationen uttryckligen stod på Steam flera månader innan release tycker jag är obefogat.

Sony borde dock ha insett hur begränsad deras lista av länder med stöd för PSN är och ha åtgärdat detta innan release, alternativt inte sålt spelet där. Om de vill få PSN att bli en grej på PC funkar det inte att begränsa sig på det sättet.

Skrivet av RaidSoft:

Dock så ändrar det inte att Sony tillät att spelet såldes i regioner där PSN inte fungerar om det skulle vara ett krav, finns verkligen inget argument utöver att det helt enkelt var ett stort misstag från deras sida, det är det enda som är helt oförsvarbart i det hela.

Nej, och det är ju definitivt ett problem. Det är det nog ingen som argumenterar emot.

Av blunden
Skrivet av Maximo:

Om psn är ett krav så ska det framgå tydligt och vara enkelt att refunda för dom som missar det. Inga konstigheter alls. Sony klantade sig när dom tog bort kravet ett tag och sen la tillbaka det efter att refundtiden gått ut för alla spelare.

Det håller jag med om.

Skrivet av nu1mlock:

Jag kan gå med på att man kan behöva konton för cross-play, men som du säger så fungerar det skitbra ändå. Dessutom kanske man inte vill spela med konsol-spelare och ska man inte köra cross-play så försvinner ju det argumentet också.

Som PC-spelare finns det ingen som helst fördel med att skaffa eller länka ett PSN-konto. Tvärtom så riskerar man bara att all den informationen säljs och läcks - Sony är trots allt kända för att ha värdelös säkerhet och har hackats flertalet gånger.

Ja, det är lite konstigt att de inte ens försöker sälja in varför man bör länka sitt konto. De flesta spel av denna typ brukar ju åtminstone dela ut lite gratis cosmetics eller annat av "värde" i spelet som kompensation för de som väljer att länka sina konton.

Ja, PSN har definitivt inte det bästa ryktet rörande säkerhet.

Det kan ju ha legat något i att kontot gör det enklare för utvecklarna att hantera fuskande spelare etc. Skulle behöva mer detaljer där dock.

Av blunden
Skrivet av Pincett:

Om jag inte minns fel köpte jag mitt dagarna när det var som "värst" med serverstrul, grabben fick mig att titta på det.
Han länkade med till PSN sida där det mycket riktigt stod "Optional".
Har det stått på något annat ställe att det var "Required" så har jag missat det totalt för det var först häromdagen när de kom med nyheten som jag la märke till att det stod på Steam att det var "Required" vilket det gör fortfarande fast nyheten är att SONY släppt kravet.

Ok. Ja, på Sonys FAQ stod det fram tills nyligen att det var Optional. På Steam verkar det hela tiden ha stått att det är ett krav.

Om Sony menade att det "för tillfället inte är ett krav" så borde de ha skrivit det klart och tydligt, vilket de definitivt inte gjorde.

Skrivet av nu1mlock:

Men varför ska det finnas överhuvudtaget? Varför ska PC-spelare vara tvungna att skaffa ett Playstation-konto när det inte finns en enda fördel? Som PC-spelare har man kanske inget PSN-konto.

Cross-play hade varit ett rimligt antagande, men nu verkar de ju inte kräva PSN-konto för det heller så vem vet. Microsoft-spel kräver väl hyfsat ofta att man kopplar ett Xbox-konto så kanske helt enkelt är en sådan grej.

Skrivet av RaidSoft:

Hade varit betydligt mycket mindre problem om spelet hade kravet tydligt från dag 1.

Skrivet av Maximo:

Sony får sälja vart dom vill men att det inte framgick klart och tydligt vid köp var en tabbe.

Läste man på Steam så framgick det i och för sig ganska tydligt, förutsatt att man scrollade ner till där sådan information (samt information om anti-cheat och DRM) brukar stå. Misstänker att många inte gjorde det dock. Även inne i spelet står det att det är ett krav, trots att en Skip-knapp finns, så en refund direkt hade troligen varit ganska enkel.

Sedan känns kravet som sådant ganska överflödigt eftersom det inte faktiskt verkar ge någon ytterligare funktionalitet.

Av blunden
Skrivet av Pincett:

När jag köpte spelet så stod det "Option" till att länka Steam till PSN, "Required" fanns inte och hade det funnits hade jag aldrig köpt spelet.

Kommer du ihåg ungefär när det var? Var det innan december 2023, får då ser det ut att ha stått som ett krav?

https://web.archive.org/web/20231207163847/https://store.stea...

Försöker lista ut när det kan ha tillkommit om det inte alltid stod så. Tyvärr fungerar Steams ålderskontroll inte så bra med Wayback Machine så de flesta dumparna är oanvändbara.

Om det var efter release när de fick problem med PSN så kan de ju dock ha ändrat till Optional på Steam-sidan. Vore hjälpsamt med ett ungefärligt datum för att kunna lista ut hur länge det stod så dock.

Skrivet av Tenkai Star:

Och i spelet.
https://i.imgur.com/FwIb9eH.jpeg
Första timmen/timmarna var det krav innan servrarna började krascha. Då lade de till Skip.

Tack för informationen! Det verkar ju stämma bra med Arrowheads uttalanden då.

Har som sagt också stått som krav innan release (åtminstone sedan december 2023), så frågan är om de ändrade Steam-listningen till att säga Optional ett tag medan de tagit bort kravet. Inte omöjligt.

Av blunden
Skrivet av nu1mlock:

Företag har gång på gång uppvisat att det är precis det man ska tro om företagen (inte anställda på företagen). Speciellt Sony.

Sony tror jag inte så mycket gott om. De har som du säger visat gång på gång att de inte nämnvärt bryr sig om konsumenterna om det inte direkt har stor påverkan på deras inkomster.

Nu syftade jag på tolkningen av Arrowheads VD. Med tanke på kvaliteten på PSN så skulle det inte förvåna mig om de hade problem vid launch som gjorde att Arrowhead tog beslutet att inte kräva PSN-konton.

Det har trots att stått som ett krav på Steam-sidan för spelet sedan åtminstone december 2023, flera månader innan release. På grund av Steams ålderskontroll är det tyvärr svårt att hitta fungerande dumpar av deras produktsida, så det är svårt att se exakt när detta lades till.

https://web.archive.org/web/20231207163847/https://store.stea...