Inlägg

Inlägg som blunden har skrivit i forumet
Av blunden
Skrivet av EWS:

Hur bra är Ubiquiti Unifi med att uppdatera sina produkter? Har de satt någon policy där de lovar uppdateringar en viss tid från lanseringsdatum?
Det jag hittar är sidan: https://help.ui.com/hc/en-us/articles/1500001268521-Ubiquiti-... där de listar Ubiquiti's Vintage and Legacy Products.

Finns det något annat sätt att hålla koll på om produkten fortfarande hålls uppdaterad?

Väldigt bra skulle jag säga. De släpper fortfarande uppdateringar relativt ofta till generation 2 (senaste för 2 dagar sedan i Early Access) av sina APs (släppta 2015). De är uppe i AP-generation 7 om jag minns rätt.

Finns produkten inte på Legacy/Vintage-listan så har den fortfarande officiellt stöd.

Nej, de har ingen tydlig policy. Så länge som arbetsbördan är rimlig så fortsätter de att släppa uppdateringar för dem helt enkelt.

Av blunden
Skrivet av isp85:

That's nice to have. Ownit is one my candidates to change to. Hopefully I am also under a "specific "stadsnät" network". No IPv6 could still work if I get at least 5 IPv4s.

It was in IPOnly's network if I recall correctly. Not sure whether it varies by region or not.

Skrivet av isp85:

Yes, you're correct. Not so informed on IPv6 tbh. Apparently I have only asked for 1 address from Bredband2 and that's what I got.

Yeah, you need to ask for a /56 prefix and then have your router send router advertisments to each of your LAN segments if you want to use IPv6.

I'd say go for it. It's a fun learning experience and it's actually simpler than IPv4 once you get the hang of it.

Skrivet av isp85:

Do you know how many public IP addresses you had from Telia? Or maybe Bahnhof?

Never expect to get more than 1 IPv4, especially from ISPs other than the old telecom companies that got lots of IPv4 address space early on (Telia, Telenor, Tele2, etc.). After all, Bahnhof, Bredband2 and many others run CGNAT because they don't have enough to give 1 to each customer, so expecting 5 or more is unreasonable in my opinion.

Av blunden
Skrivet av Dogmatix:

Har testat dessa inställningarna, men ingen skillnad. Kör på 5GHz och 80hz width. Samma som den kör på med mjukvaran som hör till routern. Det jag la märket till är att där är något som kallas hardware acceleration i orginalmjukvaran, den hittar jag inte i vanilla openwrt. Har börjat förlika mig med att jag får köra med orginalmjukvaran.

Misstänker att det är hardware flowtable offloading det syftar på. Tror att man måste aktivera det på OpenWrt genom att modifiera en konfigurationsfil.

Av blunden
Skrivet av Gabe:

Vår bostadsrättsförening har förhandlat ett gruppavtal med Telia. Vi får 250/250 Mbit/s internetanslutning och Telia TV-paket medium för 183 kr/månad. Ett tips till andra är att oavsett leverantör, försök förhandla ett gruppavtal. Jag var tidigare med i styrelsen för en samfällighet med villor. Där gick vi samman och kontaktade olika aktörer, vilket resulterade i ett gruppavtal med 250/50 Mbit/s för 80 kr per månad.

Måste vara ett tag sedan? Har inte stött på någon ISP som offererar lägre än 1000/1000 i gruppavtal de senaste åren. Har visserligen aldrig sett Telias offerter.

Skrivet av Alphahanne:

Det går säkert bra i en BRF men i hyresrätter måste man övertyga värden att göra det, vi hyresgäster kan inte göra detta även om vi alla vore överens.

Ja, det är ju nackdelen när man inte har så mycket att tycka till om. Hyresvärden har inte några egentliga incitament för att förhandla bra bredbandspriser åt medlemmarna.

Av blunden
Skrivet av lacariuz:

Hade gärna gjort det men det är trångt nog i pemslangen. Så det får bli lite dyrare.

Kan man köra 40gb eller till och med 100gb genom en simplex/enkel kabel? Det beror väl på switchen och modulerna eller hur?

Jag förstår. Ja det finns 40 och 100 Gbit/s BiDi-moduler såvitt jag vet. Du borde kunna filtrera dig fram till dem på FS.com om du filtrerar på BiDi och Single Mode.

Notera att 40 Gbps är QSFP+ (dvs. 4 * 10 Gbit/s) och 100 är QSFP28 (4 * 25 Gbit/s). QSFP28-portar är bakåtkompatibla med QSFP+ (med lägre hastighet givetvis) men inte tvärt om. Dessa BiDi-moduler lär inte vara speciellt billiga dock.

Ja, hastigheten beror främst på modulerna och enheterna de ansluts till. Det är en av de fina sakerna med fiber. Switchen du har ser ut att ha SFP+ så därmed blir du begränsad till 10 Gbit/s för tillfället.

Av blunden

Någon anledning till att du kör Simplex istället för Duplex? Priset på transceivers brukar kunna vara betydligt högre när man behöver köra BiDi (bi-directional istället för en fiber för RX och en för TX).

Misstänker att du nog skulle klara dig alldeles utmärkt med vanlig OS2, men vet ju inte hur du tänkt dra kabeln.

Av blunden
Skrivet av isp85:

I currently have Bredband2 (Stockholm/Zitius) and count five public IPv4s. I'm currently using one IPv6, but I'm guessing I could get more if needed, most likely 5 IPs, and it's free of charge of course.

I was thinking of switching to a new operator, but according to their customer service, most only provide three public IPv4s/IPv6s per customer. Is anyone aware of a company like Bredband2 that offers more, or at least five?

I found by accident that Ownit provides 6 or more public IPv4 addresses in the specific "stadsnät" that my parent's summer house is connected to. Their router's PSU broke so they connected their AP directly to the media converter (just for a day or two) and got public IPv4 addresses for all WiFi devices.

Note that Ownit is IPv4 only, no IPv6.

Regarding IPv6, I get a feeling that you are misunderstanding how it's supposed to work. While you might be getting a single IPv6 address for your WAN (not strictly necessary as it can just use the link-local address of the ISP router/switch as the next hop), you are supposed to use DHCPv6 Prefix Delegation to request a routed IPv6 network prefix (usually a /56) that you then split up into /64 networks and then advertise to your LAN (and different VLANs if you use those). If you use SLAAC, your devices will generate their own addresses from that.

Each /64 contains 18 446 744 073 709 551 616 addresses, and you have 256 of those if you get a /56. So yes, you get more than 1.

Av blunden
Skrivet av Inet:

Du har rätt, den finns redan där. Miss i vårt lagersystem

Så vill man testa har vi på Sveavägen, och inom kort i vår Sisjöbutik.

Låter som att man får titta förbi någon dag med andra ord.

Av blunden
Skrivet av Dashio:

Postnord har ögonen där och är medvetna om problematiken i Veddesta. De har lagt enorma resurser för att motverka detta över hela landet och inte bara just i Veddesta.

Det skulle vara en ":)" och inte en ";)" men i vilket fall.
Jag har blivit av med 4st paket som har åkt igenom Veddesta och detta är ingen nyhet att det försvinner paket därifrån. Bara att gå ut och googla så ser du att andra forum till och med har samma problem. Detta har jag självklart polisanmälts och med till Postnord men som allt annat tar det enormt mycket tid.

Aha, ok. Tack för förtydligandet.

Olika emojis kan påverka tolkningen väldigt mycket.

Av blunden
Skrivet av holetaker:

Om nån vill.veta, så lyckades jag igår kväll få in bägge ap i systemet. Var dock tvungen att backa till en riktigt.gammal controller mjukvara.
Men nu funkar det och jag uppdaterade bägge ap.
Tror ni jag kan uppdatera controllern nu, utan att förstöra för mig?

Det är svårt att svara på när du knappt anger några detaljer. Vilka firmware och controller-versioner pratar vi om? Vilka AP-modeller?

Är det väldigt gamla APs så kan de vara EoL och då kanske inte längre kunna manageras i senare versioner av controllern. Detta gäller dock främst första generationens APs, som nu är väldigt gamla, samt ett fåtal andra. Därför är det så viktigt att man anger detaljer när man beskriver sitt problem.

Av blunden

De verkar köra en rea på en del av de befintliga modellerna på sin egen butik, däribland G915, G915 TKL och G815. Gillar man Tactile finns det bättre priser i de vanliga butikerna just nu, men gillar man Clicky så är Logitechs butik billigast ser det ut som.

Av blunden

Synd att de inte tog bort makro-knapparna på vänstersidan av de tangentborden. Hatar när det finns en ytterligare rad där. Det är egentligen det enda jag inte gillar med originalet. TKL-versionen saknar ju dessa, men jag vill ha en numpad.

Av blunden
Skrivet av Dashio:

Tro mig, Veddesta finns det en liten organisation som snor paketen

Om du nu tror dig veta att så är fallet så borde du kanske anmäla det till PostNord så att de kan göra något åt saken. Om det fanns ett tydligt mönster borde de dock redan ha kunnat sätta fast dem. Din användning av " " ger dock dåliga vibbar.

Av blunden

Har inte koll på hur det ser ut i just Telia Öppen Fiber, men du kan ju testa att kontakta följande ISP:er och fråga. De har rullat ut IPv6 där de kan.

Telia, Bahnhof, Obenetwork och Bredband2.

Av blunden
Skrivet av Jockee86:

Han får helt enkelt stå ut tills vi övertalat BRF att dra in fiber.

Du kan ju alltid be att få hjälpa till genom att initialt ta in offerter från ett antal olika lämpliga ISP:er. Vet du om det finns fiber indraget till källaren redan?

Av blunden
Skrivet av SYRE:

Hur når jag något via ip?

Kolla upp IP-adressen till någon lämplig webbsida, exempelvis https://158.174.189.103 (sweclockers.com). Du kan även testa att pinga något, exempelvis 1.1.1.1.

Av blunden
Skrivet av Mullvaden83:

Dom har slutat med det. Efter all kritik dom fått för det. Va jag förstått.
Det skadar ju inte o fråga dom iaf. Tjata att ni inte tänker betala men måste ha publik IP för tjänsterna som ni har där.

Ja, de flesta verkar slippa det nu. Folk som redan betalar för det får fortfarande den avgiften på fakturan dock, vilket är lite fult. Finns ju dock en hel tråd om hur Bahnhof fular sig med priser så det är kanske inte så förvånande.

Av blunden
Skrivet av DennisOlof:

Inte något märkvärdigt. Det är bara kolla på priserna i portaler för stadsnät, 500-800kr är det numera från de lite dyrare leverantörerna som Telia, Tele2, Telenor osv.

I vissa stadsnät har man dessutom tagit bort allt som är under 100/100 i hastighet samt priserna åkt upp, i grova drag och i genomsnitt låg priset på 300kr för 100/100 vilket numera är 400kr. Dessa priser skiljer sig åt beroende på vilket stadsnät man är ansluten, leverantörer som finns osv. Detta gäller en individuell anslutning mot stadsnät.

En BRF kan ofta förhandla till sig billigare priser, samma sak för Kabel-TV eller för en del numera IPTV.

Ja, så är det tyvärr.

Att man tagit bort de lägre hastigheterna är sannolikt för att kostnaden att erbjuda dem är samma som för de högre hastigheterna, så det skulle inte bli någon märkbar besparing för kunden.

En BRF kan nästan alltid förhandla till sig betydligt lägre priser, ja. Exempelvis i Stockholm är standard 100 kr/månad/medlem eller lägre för 1000/1000 från de flesta ISP:er (möjligen Telia exkluderad ). I andra städer verkar det kunna vara runt 200 kr/månad/medlem.

Av blunden
Skrivet av tyvar1:

UniFi World Conference är i slutet av oktober, vad tror ni dom visar för gosaker då? Vad hoppas ni på?

Skulle suttit fint med en Cloud Gateway Max som har PoE++ och en U7 Enterprise! Även en Dream Machine Special Edition med PoE++ 2.5 GbE Etherlighting!

De har ju ganska nyligen presenterat nya Unifi-produkter på Cedia 2024, så det är lite intressant att de har ett eget event så snart efter det.

U7 Enterprise har vi ju sett läckor om, så en sådan kan nog tänkas släppas då. Misstänker att den är 4x4 på 6 GHz också i så fall. Kanske 5 Gbit/s uplink också, vilket väl är det högsta det aktuella Qualcomm-chippet stödjer, om jag minns rätt.

Av blunden
Skrivet av Bosse_470:

Bahnhof...

Då skulle jag föreslå att han kontaktar dem och begär en publik IP. CGNAT orsakar fler problem än att bara begränsa möjligheten att exponera tjänster mot internet. Sänker även prestandan.