Inlägg

Inlägg som blunden har skrivit i forumet
Av blunden
Skrivet av dlq84:

Låter helt klart som att du behöver en ny och bättre kabel. Och om kabeln är för lång brukar det också kunna hända. Signalkvalitet blir helt enkelt lidande. Se till att köpa en som är certifierad "Ultra High Speed HDMI"

https://s3-us-west-2.amazonaws.com/hdmi-web-shared/public-web/static-images/UHS_Cable_Identification_Sample.jpg

https://www.hdmi.org/spec21sub/ultrahighspeedcable

Ja, definitivt. Har haft samma problem vid två olika tillfällen med de lite mer bandbreddskrävande bildsignaler. Båda gångerna löste det sig med en ny certifierad kabel.

Certifierade kablar behöver ju inte ens kosta mer om man köper dem på rätt ställen (och inte behöver väldigt långa kablar), så de känns som en no-brainer.

Av blunden

DisplayPort på skärmarna till den stationära, HDMI när jag behöver koppla in jobbdatorn.

Den sistnämnda har visserligen DisplayPort via USB-C, men då skulle jag behöva koppla om kabeln till datorn samt köpa en ny dongle, vilket inte känns värt det enbart för att få över 60 Hz.

Av blunden
Skrivet av jnsson:

Finns i inställningarna i Windows (iallafall W11) så man behöver inte gå via regedit och stänga av. På Windows 11: Settings -> Privacy & security -> Search permissions -> Längre ned på sidan finns Web search. Stäng av "Let search apps show results"

Har du bekräftat att det är samma sak? Inställningen hette något annat förut har jag för mig. Det är ju dock positivt om de återigen infört en inställning för det.

Det är ju en sådan sak man ändrar så sällan så tvingas keta upp lösningen på nytt varje gång.

Av blunden
Skrivet av ronnylov:

Det går att inaktivera webbsökning i sökfältet på windows 11.
Se avsnitt 4.2 i denna guide : https://sysguides.com/install-a-windows-11-virtual-machine-on...

"Enter regedit into the search box and press [Enter] to launch the Registry Editor.
Browse to: Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows.
Right-click the Windows key, select New, and then select the Key option. Enter Explorer as the key name and press [Enter].
Now, right-click on the newly created Explorer key, select New, and then the DWORD (32-bit) Value option. Name the DWORD DisableSearchBoxSuggestions and press [Enter].
Double-click the newly created DWORD DisableSearchBoxSuggestions and change its value from 0 to 1."

Då slipper man få upp en massa annat än programmet man söker efter.

Ja, detta är definitivt bland det första man bör göra vid en ny installation, oavsett om det är i en VM eller ej. Fungerar betydligt bättre efter att man stängt av Bing-sökningen.

I de tidiga Windows 10-versionerna fanns det en inställning för detta. Sedan flyttade den till en GPO istället av någon dum anledning.

Av blunden
Skrivet av DrSnuggels:

Märkligt att de inte tycks fatta vad problemet för många kan vara (eller såklart de vet, men skiter i det). Jag skulle inte ha något i sak mot att uppgradera om det inte vore för att jag behövde kasta både min skrivare (hp p1006) och min scanner (canon p215) som båda fungerar alldeles utmärkt med win10.

De allra flesta enheterna funkar ju fint i Windows 11 med drivrutinerna för Windows 10, 8.1, 8, 7 eller till och med Vista.

Vad är det som hindrar dem från att fungera i ditt fall?

https://support.hp.com/se-sv/drivers/hp-laserjet-p1006-printe...

https://www.canon.se/support/consumer/products/scanners/image...

Det finns en del gamla drivrutiner som inte fungerar med Core Isolation, men den funktionen kan man ju slå av om man vill. Ett exempel på detta är drivrutinerna för Logitech G25 och G27 såvitt jag förstår. Det är personligen det enda exemplet jag själv stött på dock.

Du skulle kunna testa att installera Windows 11 i en VM med exempelvis VirtualBox. Då kan du ansluta dessa två enheter direkt till VM:en med USB passthrough (så enkelt som att högerklicka och välja dem på en lista) och se om de fungerar efter att du installerat drivrutinerna för Windows 10 ovan.

Skrivet av Thor:

Har svårt att se hur det ska kunna tolkas som att man ska köpa ny dator. De informerar om vad som gäller för den mjukvara som nyttjas på datorn. Inte ett uns mer än det. Artikeltiteln är som allt oftare undermålig och clickbaitvänlig, trist att se.

Ja, jag håller med. De meddelar hur länge ens OS har fortsatt support, inte mer än så.

Något som vore snyggt vore om de kollade hårdvaran man har och meddelade om det enbart är ändring av BIOS-inställningar samt konvertering från MBR till GPT som behövs. Kan säkert finnas vissa som omedvetet är i den situationen.

Av blunden
Skrivet av LeonHart:

Vad jag vet har webbläsare aldrig kostat pengar. Är det inte nyhetsvärde i det? Är det inte nyhetsvärde i att Google lanserar en ny tjänst?

Det finns redan Chromium-baserade Enterprise-webbläsare så som Island så det i sig är inte nytt.

Däremot är det fortfarande intressant att veta att Google också börjar erbjuda sånt.

Av blunden
Skrivet av Dinkefing:

Tackar! Så inget i deras Unifi serie ja förutom Ultra? Finns det något annat märke som troget kan ersätta en Edgerouter?

Du får beskriva vad dina krav är så blir det lättare att svara.

Av blunden

Gällde flera olika webbservrar, men inte alla. De flesta bör ha fått en patch vid det här laget eftersom det var en koordinerad release där de haft flera månader på sig att släppa en patch.

Av blunden
Skrivet av Dinkefing:

Har Ubiquiti idag någon modell som troget ersätter en Edgerouter?

De fokuserar mer på produktserierna Unifi och UISP. Någon direkt motsvarighet till EdgeRouter med lokal management direkt på enheten har de inte såvitt jag vet.

Svaret beror med andra ord på vad dina krav är?

Av blunden
Skrivet av superapan:

Gå över till den goda sidan!

Det mesta i spelväg, minus ring 0-anti cheat, fungerar utmärkt på Linux. Jag har kör min spelmaskin med Linux senaste året, och det funkar finfint - ibland bättre än Windows (vilket testats t.ex här).

Man kan behöva titta på protondb.com och öga av rekommenderade launch options i Steam, och det är bra att ha insikten att man måste lära sig något nytt.

Att säga att "det mesta i spelväg fungerar utmärkt på Linux" är tyvärr ganska missvisande. Statusen på protondb.com är som bäst en fingervisning eftersom hur väl ett visst spel funkar kan skifta väldigt snabbt.

Många av de populäraste spelen har anti-cheat (även de mindre invasiva varianterna) som tekniskt sett har officiellt stöd för Linux, men där detta sedan inte implementerats av spelet och inte heller funkar genom Wine/Proton.

Kort sagt, stödet är betydligt bättre än för några år sedan men är fortfarande ganska långt ifrån konsekvent fullt stöd.

Med det sagt föredrar jag Linux på jobbdatorn och alla mina servrar och nätverksutrustning. När det gäller spel har dock Windows fortfarande definitivt en plats.

Av blunden
Skrivet av mezzo_:

Tackar, hade nog missat det med cachen annars. Men om man jämför 5600X med 5700G?

5700G är ett lite missvisande namn kan jag tycka. Den är i princip en laptop-variant av Ryzen 5000-serien men som anpassats för att passa i ett desktop-moderkort. Dessa har flera viktiga skillnader från desktop-varianterna, och ibland är det helt annan arkitektur.

Av blunden
Skrivet av Casper:

Ja precis, den är endast accesspunkt till WiFi-klienter. Nätverket är i vår sommarstuga med kabelanslutning mellan husen, och det sitter AC-Lites i två av dem. Outdoor+ sitter på väggen precis utanför där routern finns.

Det är alltså ingen nätverksbrygga, utan bryggan i hörnet:

Haha, ja det var ju inte det jag såg framför mig.

Skrivet av Casper:

Funderar också på om det skulle vara värt med en AC-M eller AC-M-Pro - om de skulle ha avsevärt bättre täckning än Outdoor+. Jag brukar få ut 15-30 Mbps från bryggan rätt stabilt. Många verkar rekommendera directional antennas för lång räckvidd över 90 grader, men känns läskigt med tanke på att vi vistas runt hela tomten, om än mer från 180 grader sett.

Jag har ingen personlig erfarenhet av dem tyvärr så har svårt att svara på det. Förhoppningsvis finns det recensioner som kan vara behjälpliga där, alternativt Ubiquitis egna forum.

Skrivet av Casper:

Tycker i stort att det funkar bra dock, utom på det stora husets övervåning, där en AC-Lite sitter i ett hörn på nedervåningen. Där uppe står det ofta helt still.. På friggeboden precis framför det huset sitter Outdoor+:en, och i den friggeboden står routern - ASUS RT-N66U, med ett eget SSID.

Låter definitivt som att du antingen behöver flytta på den befintliga eller montera en extra AP på övervåningen.

Skrivet av imo:

Tack för uppdateringen, tryckte också hem en och ska byta ut min edgrouter x, var inte införstådd att den inte körde ubiquties mjukvara när jag köpte den för några år sedan. Ska bli trevligt att ha allt på ett ställe.

Känner att det är läge att förtydliga, om inte annat för andra som läser tråden. Alla Ubiquitis produkter kör givetvis Ubiquitis mjukvara. Däremot har Ubiquiti flera olika produktserier med lite olika fokus och därmed mjukvarustack. EdgeRouter är en del av EdgeMax-serien och senare även UISP-serien.

Allt som är en del av Unifi-serien har Unifi i produktnamnet.

Skrivet av imo:

Hade gärna både stött lite nyare standard men vill även gärna ha något som även orkar skicka med lite bätttre tryck.

Generellt är det inte så enkelt som att öka sändningsstrykan på AP:n för att få bättre täckning eftersom enheten också måste kunna skicka svar tillbaka. Enheterna du ansluter kommer troligen ha svagare sändare än din AP oavsett.

Däremot kan vissa antennkonfigurationer potentiellt sprida signalen på ett mer optimalt sätt för ens situation (exempelvis mer åt sidorna och mindre rakt under AP:n), samt ha känsligare antenner. Det brukar vara detta som LR-modellerna (Long Range) är tänkta för. Hur stor skillnad det gör i praktiken vågar jag inte med säkerhet svara på då jag inte personligen gjort några praktiska jämförelser.

Annars får man montera ytterligare APs.

Skrivet av imo:

Och alla nya aps, kan jag ta poe injoctorn från ap ac lite och driva dem? Eller behöver man något kraftigare?

Räkna inte med det. Du får titta på produktsidan vilken variant av PoE de kräver och jämföra med din gamla AP. PoE-injectorn för UAP-AC-Lite lär också kunna vara deras gamla 24V passiva PoE så frågan är om de levererar rätt spänning. Det är också något du behöver kolla upp i så fall. Alla deras moderna APs kör standardiserad aktiv PoE (802.3af, at, bt, etc.).

Av blunden
Skrivet av Casper:

@blunden: Stort tack!

Angående att lämna AP:n adopterade till den gamla controllern. Det är alltså fullt görbart? Även om den får inmatning direkt från Dream Routern?

Skulle en sådan installering ha märkbart sämre roaming mellan accesspunkter? Jag vill ha samma SSID på hela nätverket.

Angående att UDR är klen - Ubiquitis info om 150 klienter, 20 UniFi devices och 700 Mbps throughput räcker galant. Antar att det går att lita på?

Jaha, du använder den för vanliga enheter ute också? Jag tolkade det som att den primärt agerade trådlös Point-to-Point-länk.

När den väl är adopterad och konfigurerad kommer den fungera som vilken nätverksenhet som helst. Däremot kommer du givetvis inte kunna kontrollera dess inställningar från din UDR, så hanteringen kommer bli lite knöligare (om du behöver ändra något) och du bör se till att datorn där du har den gamla kontrollern får samma IP-adress som tidigare via reservation i DHCP-servern på din UDR.

Jag vet faktiskt inte om dina nya APs kommer inkludera dina gamla APs i sina neighbor lists så det är inte säkert att roamingen kommer vara perfekt. Samtidigt är det upp till klienten att roama, det är inte något som dirigeras av dina APs mer än att de tillhandahåller information som kan hjälpa klienten välja bästa APn. Vissa kör med fulhack och försöker tvinga klienten att byta genom att aktivt droppa klienten, men det är bara för att de inte placerat sina APs optimalt och inte satt rätt sändningsstyrka.

Kort sagt kan det vara värt att testa. I annat fall kan du alltid uppgradera den biten av ditt nät senare.

Ja, informationen om antal klienter bör stämma och prestandan matchar resultaten jag sett. Ville bara undvika att du i efterhand skulle upptäcka att den inte klarar fulla 1 Gbit/s.

Av blunden
Skrivet av Casper:

Planerar nätverksuppgradering. Jag har idag ingen Cloud Key/Gateway, utan har controllern på min laptop. Bildschema. Controllern har inte uppdaterats eller använts på ca fyra år, och Outdoor+ fungerar fortfarande perfekt.

Jag planerar nu för en Dream Router och en Switch Ultra. Vill ha inbyggd AP plus en PoE-port till utomhus-AP:n i min router, därav faller Express/Ultra bort. Jag tror inte Outdoor+ stödjs av nya controllers, så kommer Dream Routern inte hitta den? Jag kan inte hitta information om vilken kontrollversion som är den senast stödda för Outdoor+, men kan en Dream Router nedgraderas till en sådan version? Om så är fallet, kommer jag då att förlora stödet för Switch Ultra?

Är det annars AP-AC-Mesh som gäller som ersättare? Accesspunkten skickar signal till en brygga 80 meter bort, och såklart över tomten.

Tack!

Nej, du lär inte kunna nedgradera den inbyggda controllern på UDR för att ge dig stöd för den äldre AP. Den skulle heller varken stödja UDR eller Switch Ultra, även om det gick.

Enligt Ubiquiti själva är den senaste kontrollern med stöd för Outdoor+ från mars 2021 eller tidigare. Ibland tar de inte i praktiken bort stödet direkt när de sagt det, men lär nog ha tagits bort nu.

https://community.ui.com/questions/Select-UniFi-Access-Point-...

Om du inte vill byta ut dem ännu kan du ju lämna dem adopterade till den gamla controllern så länge de fortfarande nätverkmässigt kan nå den vid behov.

Tänk på att UDR är lite begränsad prestandamässigt.

Av blunden
Skrivet av reverend benny:

Jo, helt rätt tänkt. Men det är rätt många tillverkare som är dåliga idag på att leverera uppdateringar.
Tror Asus ändå har rätt bra supportlängd om man köper en hyffsat ny router, räkna runt 5-6 år minst.
Tar man N66U routern som referens så fick den uppdateringar i 9 år. Nu var den säkerligen klassad som en premium enhet när den släpptes och fick support längre än många andra.
Sen säger ju inte det någonting om hur snabba dom är att laga funna säkerhetsproblem i programvaran.

Ska man få uppdateringar under en längre period får man lägga mer pengar och mer tid på att underhålla samt att det oftast är lite mer skruvande.

Det var betydligt längre än jag hade väntat mig att de skulle släppa uppdateringar för dem. Definitivt positivt att höra.

Ubiquiti har också varit väldigt bra på detta historiskt, därav att jag nämnde det. Det är ju något som inte alla tänker på att ta med när de jämför olika produkter.

Av blunden
Skrivet av reverend benny:

Asus har rätt många trevliga saker inbyggt, med QoS kan man begränsa klienters bandbredd.

https://www.asus.com/support/faq/1010935/

Dom har även rätt bra funktioner för att helt döda access, rätt bra om man vill begränsa kids spelade vissa tider.

En nackdel är väl dock att man inte kan räkna med firmware-uppdateringar mer än några få år.

Sett till mängden funktionalitet kommer den ju dock vara rejält mycket bättre än Telia-routern.

Av blunden
Skrivet av Sivertsen:

Då är frågan bara om jag kan köra mina tre Deco m5 som AP tillsammans med UniFi Express? Det borde väl inte vara nått problem?

WAN---UniFi Express----D-link 16 switch---Deco m5 (AP)

Så länge Deco M5 kan sättas i ett läge där de inte agerar router utan bara APs (vilket de ser ut att kunna) så ska det inte vara något problem att koppla in dem som du beskriver.

Av blunden

En switch + en accesspunkt är troligen det du är ute efter. Extenders ska du undvika.

Nej, det är inte särskilt svårt. En icke-managerad switch är helt Plug and Play, medan accesspunkten kommer behöva konfigureras för att dela ut ditt befintliga nätverk.

Av blunden
Skrivet av Rickard:

Tänkte rådfråga er när det gäller val av ny router, eventuellt nya switchar och kanske nya accesspunkter.

Ger det även ett stort mervärde att byta ut accesspunkterna till något nyare och i sånt fall vilken modell?

Har du några specifika krav prestandamässigt? Misstänker att du vill att den i alla fall ska klara 1 Gbit/s throughput?

Nja, förmodligen kommer du ganska nära dina 500 Mbit/s med befintliga APs så skillnaden blir troligen inte särskilt stor om du inte skickar mycket trafik till/från tjänster inom ditt LAN. Wi-Fi 6 och senare har ju lite andra optimeringar när det gäller hur klienter delar på sändningstiden men om du märker någon större skillnad i ett hemnätverk är långt ifrån säkert.

Av blunden
Skrivet av GuuFi:

Kör inte W11 än men känns som ett idiotsäkert sätt att undvika få icke-testade uppdateringar och annat de skjuter ut hej vilt till massorna.

Hela Insider-programmet är dock opt-in, så allt i denna artikel är helt ointressant om man inte valt att göra detta, och samtidigt valt att byta ut delar av Windows shell.

Det som används här är Microsofts funktion för att blockera uppdateringar på hårdvaru- och/eller mjukvaru-kombinationer som de vet resulterar i problem. Baserat på ditt inlägg är detta något du borde tycka är positivt, och då menar jag inte på sättet "jag stänger av TPM för att säkerställa att jag inte erbjuds Windows 11".