Inlägg

Inlägg som blunden har skrivit i forumet
Av blunden
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jag tror vi håller med varandra i stort - min egen reaktion var en spark mot tanken på att fortsätta tänka IoT i samma gamla termer som man varit tvungen att göra hittills på grund av brist på publika IP-adresser.

Tyvärr är väl IoT-prylar förmodligen de som riskerar att sakna IPv6-stöd.

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Här, däremot, pratade vi förbi varandra. Det "centrala navet" jag pratade om var inte något i ditt eget nätverk, utan den ofta molnhostade serverlösning IoT-leverantören erbjuder för hantering av IoT-enheter. Poängen är att om leverantören har usel säkerhet på sina IoT-enheter, vad har du som kund för orsak att tro att inte deras managementlösning också läcker som ett såll så fort någon petar på den?

Det är ju definitivt en risk, ja. Rent generellt behöver man göra sin research innan man köper IoT-prylar.

Av blunden

Kan du visa din konfiguration i routern?

Har du kollat om den subdomän du fått tilldelad faktiskt uppdaterats att peka på din externa IP? Du kan testa genom att köra kommandot:

nslookup xxxx.ddns.net

Brandväggen på routern lär också blockera anslutningar utifrån eftersom det generellt är en väldigt dålig idé att exponera gränssnittet mot internet. Dessa typer av konsumentroutrar visar sig ofta förr eller senare ha sårbarheter som folk kan utnyttja för att ta över ditt nätverk, göra den del av ett botnät, eller liknande.

Av blunden
Skrivet av Baltzar:

Precis. Det är här jag känner att man kanske hamnar lite på gränsen. Men samtidigt har jag ju som plan att i framtiden sätta upp 1-2 AP utvändigt på huset rimligtvis 1 på vardera gavel vid taknocken vid uppsättning av 2 och dessa tillsammans med 2 punkter invändigt centralt placerade på under- respektive övervåning bör kunna samverka ganska väl?

Huset är i tegel med trästomme samt betongbjälklag mellan under- och övervåning. I dagsläget med "dålig" utrustning är täckningen god på respektive våningsplan , men sämre mellan våningarna.

Gällande Unifi Protect är ju frågan då om man ska bita ihop och investera större från början i förebyggande syfte eller om det fungerar bra att komplettera upp anläggningen i efterhand för att få tillgång till funktionen samt ex. PoE. Risken är ju att jag antingen blir för dumsnål eller att jag i onödan lägger massa pengar och energi på att få till något som är halvt utdaterat om 3-5 år när det kanske är dags att bygga vidare.

Problemet med Unifi Express är att möjligheterna att bygga vidare på den är väldigt begränsade med tanke på att den bara har stöd för att hantera 4 ytterligare Unifi-enheter.

Av blunden
Skrivet av joakim99:

Är det någon som har testat att plocka in andra kameror till Protect via onvif? I och med version 5.x av Protect är det möjligt även om det verkar vara lite ostabilt än så länge.

Nej, men skulle gärna läsa mer om det.

Skrivet av holetaker:

Hej! Har ett gammalt system med två accesspunkter.
På min stationära dator hade jag styrprogrammet till dessa ap.
Den datorn gick sönder.för.typ 18 månader sedan och sen dess har wifit funkat. För typ tre månader sedan märkte vi att wifit var sämre och jag skulle försöka rodda med det. Det gick inte så jag inte har tillgång till programmet.
Laddade ner.en app som heter unify och loggade in. Men jag kommer ff inte åt enheterna. Har resettat den ena men appen hittar inga enheter alls.
Kan någon förklara för mig på enkel svenska hur jag ska göra.
Har verkligen kört fast.
Tack på förhand.

Om du inte har kvar en backup från controller-mjukvaran så får du fabriksåterställa alla Unifi-APs och sätta upp en ny controller någonstans som du adopterar dina APs till.

Mobilappen har stöd för en AP i standalone mode, men det är inte så man kör flera APs och du förlorar en hel del funktionalitet då.

Skrivet av joakim99:

Det borde räcka till tycker jag, såklart beroende hur planlösningen ser ut och materialet i huset. Mängden omkringliggande nät kan ställa till det också så jag hade nog testat med färre accesspunkter först och om inte det räcker så hade jag kompletterat.

Ja, det beror ju på planlösningen men jag tycker att det känns på gränsen. Då tycker jag man ska vara försiktig med att köpa en enhet där man redan från början är väldigt nära gränsen för vad den klarar. Man bör också vara inställd på att man måste ta räckviddssiffrorna med en stor nypa salt då de är i optimala förhållanden, vilket praktiskt taget ingen har.

Det styrs ju också av vilka prestandakrav man har. Jag räknar exempelvis inte annat än 5 GHz och 6 GHz som tillräckligt för annat än IoT-prylar. 2.4 GHz är helt enkelt för långsamt och "överbefolkat" för att förlita sig på.

Skrivet av lincoln:

Vill inte ha controller - kör redan en separat - och vill absolut inte ha nåt med Cloud att göra, men om den är billigare och det går att disablea controllern i den, kanske det kan funka. Tack.

Du kan såvitt jag vet stänga av Remote Access (dvs. möjligheten att nå den via unifi.ui.com) även på Cloud Gateway-enheterna, precis som man kan göra i sin separata controller.

Det går dock inte att stänga av den interna controllern eller managera dem med en annan controller.

I ditt fall låter det som att du bör satsa på UXG-Lite eller en UXG-Max istället eftersom du troligen redan har en bra lösning för att köra controllern.

Av blunden
Skrivet av Baltzar:

Huset är på 200 kvm med ingångspunkt för fiber centralt på nedervåningen och min spontana tanke är att köpa 1 UniFi Express och sätta där nere och sen kanske komplettera med 1 likadan och placera på övervåningen. Nätverkskablar kommer jag dra så det finns uttag i de viktigaste rummen (kontor, vardagsrum, gästrum och barnrum/lekrum). Har bra koll på nätverk i grunden, men är inte alls uppdaterad i utvecklingen de sista 10-15 åren annat än det jag läst på de senaste veckorna. På sikt vill jag förmodligen sätta upp någon AP utomhus för bättre täckning för framtida robotgräsklippare och liknande och ev. komplettera med några kameror och annat roligt.

Frågan är alltså om jag låser in mig för mycket om jag bara utgår från en Express och sen bygger vidare?

Budgeten på sikt har ingen specifik begränsning, men jag vill lägga samtidigt lägga så lite pengar och energi på det i början tills jag vet att jag faktiskt har användning för grejerna utan att vara dumsnål från början.

2 APs för 200 kvm låter spontant för lite i mitt tycke. 3-4 är förmodligen mer rimligt, så Unifi Express är eventuellt lite begränsande. Jag skulle också överväga att använda deras APs istället för Unifi Express i AP-läge.

Om du ska ha använda deras kameror så kan du ju titta på enheter som har stöd för Unifi Protect då folk verkar gilla deras kameralösning.

Av blunden
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Principiellt skulle jag vilja gå så långt som att säga att även perimeterbrandväggar är ett fulhack som vi har på grund av att majoriteten människor som skriver program inte är bra nog på att tänka i termer av säkerhet, och på grund av att en jobbig minoritet är aktivt engagerade i att tjäna pengar och/eller makt på andras bristande säkerhet.
[...]

En perimeterbrandvägg minskar attackytan, vilket knappast skadar. Så länge man sedan kan släppa igenom trafik rakt till/från en enhet (via IPv6) så ser jag inte vad nackdelen skulle vara. Du får fortfarande alla fördelar.

Detta är irrelevent dock eftersom min kommentar var en reaktion på det implicita påståendet att IPv4 + NAT är bättre för att vi minskar risken med IoT-prylar direkt anslutna till internet då. Min poäng var att praktiskt taget alla uppsättningar av IPv6 har en brandvägg mellan så i praktiken är vi lika skyddade med "IPv6 + brandvägg" som av "IPv4 + NAT".

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Tillägg till ovanstående:
Om du inte litar på dem som skriver IoT-programvaran, varför litar du på att samma utvecklare ska vara mer kompetenta i utvecklingen av det centrala navet? 🙂

För att "det centrala navet" (routern) uppdateras regelbundet medan IoT-prylen i många fall inte uppdateras alls eller enbart några enstaka gånger. Många av IoT-enheterna kommer ju redan från början med sårbar mjukvara och resurserna som läggs på den mjukvaran tenderar att vara väldigt begränsade, vilket troligen är själva grundorsaken.

Pratar man om egna servrar eller liknande är det ju en annan sak, men när man diskuterar IoT-prylar med dålig säkerhet är det oftast inte dessa man syftar på, vilket gör dem ganska ointressanta i sammanhanget.

Skrivet av KAD:

Diskussionen är intressant. Om man har IPv6 som privat- eller företagskund, tilldelas man ens fler än en IPv6-adress? Att man får ett /56 delegerat prefix är ju uppenbart, men prefixet ska ju routas via en viss adress.

En ISP skulle väl relativt enkelt kunna implementera att en privatkund får just en enda IPv6 + PD
och därmed tvinga fram användandet av en router? I det läget är det en icke-diskussion att IoT-enheter hamnar på internet eftersom router i praktiken innebär brandvägg som hindrar all inkommande trafik, ifall man inte själv öppnar.

Du får gärna tycka att perimeterbrandväggar är fulhack, jag tänker nog mer på det som ”defense in depth”.

Jag har IPv6 från Bahnhof. Jag kanske får åka och köpa en switch för att se hur många parallella /56-nät eller enskilda enheter jag kan exponera ut på internet…

En del ISP:er ger dig en IPv6-adress för din routers WAN-interface (tror att det handlar om enbart en eller ett fåtal), men detta är egentligen onödigt då det går utmärkt att din router och nästa hopp i kedjan kommunicerar med varandra via deras Link-Local-adresser. Eftersom man med IPv6 får nät tilldelade och routade till sig istället för enskilda IP-adresser så kommer man behöva någon enhet som agerar router. Min routers WAN-interface har ingen IPv6-adress annat än sin Link-Local.

Man tilldelas normalt ett /56 som privatkund via prefix delegation, dvs. 256 st /64-nät. En switch bör inte göra att du får fler /56-nät, men det vore ju faktiskt lite intressant att testa. Det finns ju dock någon stor ISP i USA som enbart tilldelar dig ett /64 istället för ett /56 (eller ett /60 som jag tror Comcast kör med), men det går att begära ut flera separata /64 så pfSense/OPNsense har ett fulhack inbyggt för att göra detta.

Tekniskt sett behöver ju en router inte nödvändigtvis också agera brandvägg, även om den rimligen gör det för i princip alla användarna i praktiken. Det är som du säger därför en närmast obefintlig risk som inte på något sätt borde tillåtas hämma utrullningen av IPv6.

Av blunden

Har aldrig använt WPS så att vara utan det känns inte som någon större nackdel för mig personligen.

Vad händer när du försöker ansluta skrivaren på normalt sätt? Vilken skrivarmodell är det?

Av blunden
Skrivet av Hakinger:

Ja, de har senaste tiden höjt priserna, även för oss som har via Bostadsrättsföreningen, inte grundabonnemanget då eftersom den är förhandlad med styrelsen, men om man vill ha högre hastighet. Förut hade jag 500/500 för 199kr men den tog de bort och har ändrat hastigheterna till 100 (för oss i BRF),300, 600 och 1000. Nu måste stackars jag betala 329kr för 600/600

De behöver förhandla om avtalet, förutsatt att föreningen inte fortfarande är bunden på något sätt. Alla ISP:er offererar 1000/1000 som standard för en låg kostnad. Alla hastigheter under det låter som ett resultat av ett gammalt avtal.

Erbjud dig att hjälpa till med denna omförhandling om du vill kunna påverka resultatet.

Skrivet av Maddoxswe:

Jag byggde ett hus och då var det Telia som grävde in fiber här, tror du man kan byta ändå och vart kollar man då ?

Bra fråga. Du får nog undersöka avtalet. Misstänker att exklusiviteten inte nödvändigtvis gäller för evigt, men bör framgå.

Av blunden
Skrivet av Alphahanne:

Sitter på Telias stängda fiber, finns inget annat välja här tyvärr.

Känns ändå värt att undersöka om det inte finns en annan ISP som du kan kopplas över till i närmaste kopplingspunkt så att du slipper Telia. Brukar kunna bli betydligt mer rimliga priser.

Av blunden
Skrivet av rickardj:

Tack återigen för tipset men om någon annan skulle vilja testa detta kan jag meddela att det i mitt fall _inte_ gick att ordna så det blir tillräckligt bra synkroniserat. Även om man kunde fördröja ljudet på varje individuell högtalare gick det inte att fördröja tillräckligt mycket för att man inte skulle bli snurrig

Låter som ett tillfälle då Chromecast Audio skulle fungera ypperligt. Tyvärr säljs de ju inte längre, men de gjorde ju godtyckliga ljudanläggningar med AUX-ingång till Sonos-liknande högtalare i Googles ekosystem.

Av blunden
Skrivet av Erik_T:

Problemet är att det var vad man sade om ipv6 för 5 år sedan. Och för 10 år sedan. Och för 15 år sedan. Och för 20 år sedan när ipv6 var alldeles nytt.

Det är inte heller sant, särskilt globalt. Vissa länder är ju över 70% IPv6 och de allra flesta av de populäraste tjänsterna har stöd för det. Flera länder börjar ju även kräva att myndigheter blir antingen dual stack eller i flera fall IPv6-Only.

Av blunden
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Att IoT-enheter "inte lämpar sig" för att presenteras mot Internet är snarast ett problem för lagstiftare: Inför stränga böter/sanktioner för dem som säljer grejer med dålig säkerhet och som inte underhåller grejer de sålt under rimlig tid. (Men visst: Svaret på det är att gå i konkurs och starta nytt...)

Varför skulle man ansluta IoT-enheter rakt till internet bara för att man kör IPv6? Som standard har ju de allra flesta routrar en brandvägg som blockerar alla inkommande IPv6-trafik som inte är anslutningar initierade av någon enhet på insidan. På det sättet skiljer det sig inte från IPv4 + NAT (där man förövrigt också normalt har en brandvägg utöver NAT).

De routrar som inte har det är sådana riktade mot enterprise-marknaden där enheter bakom den inte ens kan nå internet innan man konfigurerat den. De som använder sådana har rimligen något slags hum om vad de håller på med.

Av blunden
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Precis så: vi är inte helt bortom behovet för NAT och reverse proxies, men det verkar närma sig.

Behovet för reverse proxies tror jag inte kommer försvinna. De fyller fortfarande ett syfte. NAT kan man dock i de allra flesta fall slippa, vilket är väldigt skönt.

Skrivet av jope84:

Det blir minst sagt en utmaning att komma ihåg ett ip nr.

Så längde din ISP inte godtyckligt ändrar ditt prefix då och då så kan du använda DNS för att lösa det. Det finns ju även mDNS som löser samma sak.

Av blunden
Skrivet av Pulver:

En annan sak värt att tänka på är att även om en router marknadsförs som "Tri-band" så betyder det inte nödvändigtvis 6GHz heller.

Det hade jag faktiskt inte sett. Riktigt missvisande marknadsföring.

En vanlig anledning till att vissa APs saknar 6 GHz, utöver kostnad, är att de även är tänkta att kunna användas utomhus. Kraven för att få köra WiFi på 6 GHz-bandet utomhus är ganska höga. Detta gäller åtminstone i USA, men oavsett om det gäller globalt eller ej så kommer ju produkterna oftast anpassas till de mest strikta kraven.

Av blunden
Skrivet av Pulver:

Det finns ju redan om man beställer från "utanför europa"

Men då kan jag passa på att ställa en relevant fråga om någon vet:

Wifi6E standarden innebär ju garanterat ett 6GHz band, men Wifi7 verkar inte göra det ?

Det finns gott om billiga Wifi7 routers från Kina som kostar 700-800:-, men de har endast 2.4 och 5GHz - är det kanske olika regler i Europa och Kina ?

WiFi 7 garanterar inte 6 GHz, nej. Det är sant oavsett region.

Av blunden
Skrivet av Homdax:

Och vad är detta: https://github.com/unifi-utilities/unifios-utilities
Suricata hade varit redigt nais, men är det tillförlitligt i denna release?

Om du läser Readme:n där så ser du att det är gamla moddar som inte fungerar bra på Unifi OS 3.x (och senare).

Suricata används väl redan behind the scenes så att säga för IDS/IPS-funktionaliteten i Unifi OS. Den är dock betydligt mer begränsad än vad Suricata kan leverera.

Av blunden
Skrivet av GO1984:

Ja, jag vill kliva in direkt. Fungerar det, för det hävdar Tele2's support att det inte gör.

Det är sannolikt att det fungerar, men det är inget de officiellt ger support på.

Av blunden
Skrivet av jijighost:

Köpte nya senaste CAT 8 kablar RJ45 så bör flyta på

Det duger fint med CAT 6 över kortare avstånd eller CAT 6a över längre.

Bör ju funka även med CAT 8 givetvis. Bra att du skippade CAT7.

Av blunden

Du utelämnar en del viktig information. Letar du efter 10GBASE-T (dvs. RJ45-kontakt) eller SFP+? Hur många PCI-E lanes har du lediga, och vilken version?

Själv kör jag ett Intel X710-DA2 från eBay som ursprungligen kommer från en Dell-server för att kunna få 10 Gbit/s till min switch via fiber.

Av blunden
Skrivet av radx:

Jag har provat alla kanalbredder mest för jag blev så nyfiken. Men det blev aldrig bättre än runt 400mbit hur jag än gjorde. Mycket mysko. Provade även med att stänga av alla andra APs och bara ha ett ssid.

Jag tog även samma U6-pro med mig till jobbet utan att ändra på konfigurationen och mätte med min mobil över 5 ghz och fick då 950mbit. Mycket konstigt. Och då ligger mitt jobb ett stenkast från nordstan i Göteborg och jag bor ute lite mer ute på landet. Dvs mindre störningar här hemma, men ändå.

Ok, ja det är riktigt mystiskt. Har inget bra förslag tyvärr.