Inlägg

Inlägg som blunden har skrivit i forumet
Av blunden
Skrivet av radx:

Spännande med att MLO är i EA. Vet du om MLO kommer dyka upp på mobiler med wifi 7 idag också? Känns som man kanske nästan får köpa en ny mobil igen för få det. 😅

Alla kanaler tyvärr även dfs kanalerna. Det sjuka är att jag har sprungit runt med en radio spektrumanalysator och försökt hitta störningarna men inget. Så det kanske inte är en radiostörning utan något som absorberar all radiosignal eller något annat weird. Jag bor i stenhus också men har även släpat ut en u6-pro på gräsmattan och stängt av alla andra wifi i huset men ändå max 400mbit sjukt nog.

Tack för tipset med ssh. Kan ge ett tillbaka. Vet du att man via ssh kan göra en kabeltest från en unifi switch? Funkar med alla lite mera påkostade varianter.

Siffrorna kommer ifrån mina mätningar i vad min kontroller rapporterar att enheterna drar. Jag har u7-pro u6-pro ac-pro nanohd här hemma som jag mätt.

Vet inte hur vanligt MLO-stöd är hos klientenheter.

Hmm, skumt. Vilken kanalbredd körde du med när du testade?

Nej, kände inte till att det fanns kabeltest-funktionalitet i dem. Förvånar mig dock egentligen inte, då det är en ganska vanlig switch-funktion. Bra att veta att funktionen finns dock.

Man kan även läsa ut temperaturen på AP:n via SSH.

cat /sys/class/thermal/thermal_zone*/temp

cat /sys/class/hwmon/hwmon0/fan1_input

Av blunden
Skrivet av Dinkefing:

Ja detta problem var mycket mindre för flera år sedan eller ju längre du går tillbaka. Dessa små operatörer hos stadsnäten har givetvis inte råd att tillhandahålla ipv4 adresser men trots det vägrar de köra ipv6 trots att stadsnäten själva klarar ipv6. Det är dags att sätta pressa på dem för de kommer själva aldrig ta det beslutet själva.

CGNAT är dåligt för alla!

Ja, de senaste åren har problemet definitivt blivit mer akut. Hade man tänkt lite långsiktigt hade man förstått att det var läge att börja rulla ut IPv6 redan för 10 år sedan eller mer.

Problemet hos de små ISP:erna är väl också att de kanske inte har så bra kompetens inom IPv6. Det är ju dock inte särskilt svårt när man väl väljer att läsa på. Även hur man rekommenderas planera sin adressplan som en ISP finns det bra dokumentation för.

Sedan är det ju så att vissa stadsnät inte stödjer det tyvärr.

Ja, CGNAT är ju även dyrt för ISP:erna så det tar även pengar från andra investeringar i deras infrastruktur.

Av blunden
Skrivet av Dinkefing:

Tack! Så dum som jag är så litade jag inte på listan jag gjorde i första posten i den här tråden men bra att slå det i sak att de kört publikt. Synd att de inte kör ipv6 än. Alldeles för många som inte gör det tyvärr.

Ownit ägs av Telenor (och dess AS har döpts om till Telenor Sverige AB för ett tag sedan) så de har precis som Telia ingen brist på IPv4-adresser.

Ja, det är riktigt synd att de inte rullat ut IPv6. De gjorde som sagt tester med en grupp frivilliga privatkunder för 8 år sedan. Sedan dess har inget hänt. Börjar bli dags för tvångsmedel innan hela internet blir något slags CGNAT hellscape, vilket det tyvärr rör sig mot.

Av blunden
Skrivet av radx:

MLO är inte släppt för unifi produkterna ännu men det är på gång.

MLO är släppt i firmware-versioner som är tillgängliga i Early Access. Verkar ganska så buggigt än så länge dock. Har personligen inte testat det då jag inte har någon enhet som har stöd för det. Är lite oklart om det enbart är AP-implementationen av MLO som är buggig eller om även klienternas inplementation behöver poleras lite. Kan tänka mig att det kan vara lite av båda.

Har en U7 Pro Max och har som bäst fått ut ca 1,7 Gbit/s på 6 GHz med 160 MHz kanalbredd med en Pixel 7 Pro (WiFi 6E). Vore intressant att testa med en WiFi 7-enhet.

Skrivet av radx:

Kan avsluta med säga att mitt hem har någon form av störning eller vad det nu är för 5Ghz bandet som gjorde att jag aldrig kom upp i högre än runt 400Mbit över 5Ghz bandet med mina mobiler. Laptops gav bättre resultat men de har ju helt andra förutsättningar än en mobil. Jag ser inte ut att ha några omfattande störningar på 6Ghz bandet, vilket är väldigt kul att se.

Var det samma sak oavsett kanal? Brukar kunna vara ganska tomt på DFS-kanalerna, så de är ett utmärkt val om man inte har radar eller liknande i närheten som använder dem.

Skrivet av radx:

Wifi 5 drar runt 4.5 Watt. Wifi 6 drar runt 7.2 Watt. Wifi 7 drar runt 9.8 Watt. I mitt fall så har inga tidigare APs haft fläkt men u7-pro och u7-pro max har en inbyggd fläkt. Men man hör den inte.

Var kommer siffrorna ifrån?

Du hör inte fläkten eftersom den normalt inte snurrar. Du kan kolla det genom att SSH:a till din AP och läsa ut dess fläktens varvtal den vägen.

Av blunden
Skrivet av Dinkefing:

Någon som vet om Ownit kör publikt ip? Gissar att de gör det men det var några år sedan jag hade dem.

Det gör de.

Om man sitter i deras eget nät får man en "statisk" publik IPv4 via DHCP. I stadsnät får man en dynamisk publik IPv4 via DHCP.

IPv6 har de tyvärr inte för privatkunder, trots att de körde en provutrullning till några få för många år sedan.

Av blunden
Skrivet av Zero Cool:

Ränterabatter gäller oftast i ett år skulle jag nog vilja påstå.
Under det gångna året där det varit ett osäkert och snabbt föränderligt ränteläge vet jag att många kontor i banken jag jobbar på har lagt rabatter på 9 eller 6 månader istället för de sedvanliga 12 månaderna.
Men under ett "normalår" är det nog rätt så ovanligt att man avviker från 12 månaders rabatt.

Det är första gången jag hör om att någon bank skulle ha gjort så, men det är väl möjligt antar jag. Tror personligen inte att jag accepterat det.

I vilket fall som helst är det inte bara 3 månader.

Av blunden
Skrivet av Paddglutt:

Nu är jag relativt ny husägare och det första jag gjorde var att låsa räntan 1 år, så tips för att förhandla är välkomna

Men jag är lite fundersam, vet att många kritiserat att Swedbanks ränterabatt är låst i 1 år och förstår inte varför det skulle vara dåligt? jag ser det bara positivt om man får till en bra rabatt att man slipper förhandla om efter 3 månader.

Den mest lyckade förhandlingsmetoden brukar vara att helt enkelt kolla runt på en massa olika bolånegivare och sedan spela bankernas olika erbjudanden mot varandra.

Ränterabatten gäller alltid i minst ett år, så man behöver aldrig förhandla om var tredje månad. Däremot brukar man ha möjlighet att göra det ifall någon annan bank plötsligt har ett bättre erbjudande som man kan använda för att få ens nuvarande bank att matcha. När man inte får göra det tvingas man istället att byta bank, vilket är mindre smidigt.

Av blunden
Skrivet av MrMental:

Kört dem två och båda verkar hålla fingrarna borta från Dubai i alla fall
Bahnhof såg ut att ha snabbaste responstiden i kedjan så om man bara väljer för den skullen så är det väl rätt.
Skadar ju inte att testa.
Så tack för hjälpen, får dras med dagens problem månaden ut bara.

//Fred

Haha, ja det borde de flesta göra med trafik rill Tyskland. Känns som sagt snarare som en felkonfiguration.

Vad mellanliggande routrar har i responstid är inte nödvändigtvis så intressant eftersom de mycket väl kan nedprioritera just ping-trafiken (ICMP ECHO). Det är därför enbart relevant att mäta det till servern du vill nå.

Om du väljer Bahnhof bör du nog säkerställa att du kan få publik IPv4-adress utan extra kostnad. Tidigare har de tagit betalt 50 kr/månad för det, men på senare tid verkar det mer ovanligt. Har dock en bekant som fortfarande får betala för det.

Av blunden
Skrivet av MrMental:

Sitter ju i Open Infras öppna nät och har några aktörer att välja på https://openinfra.com/fiber/marknadsplats/
Internetnord och Gardio är samma enligt deras kundtjänst, så Gardio går ju bort direkt.
Det jag tänkt mig är Ownit eller Bahnhof.
Bahnhof har dock fått så mycket skäll från kunder som haft problem då kundtjänst verkar vara under all kritik. O andra sidan gillar jag deras skyddande av sina kunders integritet.

Ownit är bra. De ägs av Telenor så man får deras peering, vilket inte är så dumt.

De har en Looking Glass man kan testa med, men den verkar ligga nere just nu. Däremot finns det ju en rad RIPE probes i deras nät som du kan köra traceroutes från.

https://bgp.he.net/AS2119#_traceroute

Bahnhof har ingen Looking Glass, men de har också en rad RIPE probes du kan testa med.

https://bgp.he.net/AS8473#_traceroute

OBS: Bahnhof sätter dig bakom CGNAT som standard, vilket definitivt inte är vad du vill. Därför behöver du se till att de ger dig en publik IP. Du får ju dock IPv6 i många fall, vilket är trevligt.

Av blunden
Skrivet av Modellören:

Nästan ingen kör med ipv6 ändå. Som att köpa en WIFI7-router när det knappt finns en pryl än som har det. Vänta ett år med WIFI7 och kanske fem år med ipv6

Men så klart kul att labba lite, det har jag också gjort men ja det är för tidigt. internt går det men till vilken nytta ? Att minnas 255 är ju lite lättare när man väl börjar lära sig hur ett hemmanätverk fungerar.

Nästan ingen? De flesta stora tjänster gör det så när man aktiverar hemma det brukar bortåt hälften av ens trafik plötsligt gå över IPv6. Enligt Google har ca 32% i Sverige IPv6.

https://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics.html#tab=per-c...

Det är dock sant att vi i Sverige varit dåliga på att rulla ut IPv6, men det har hänt en del de senaste åren då bland annat Telia rullade ut det till alla bredbandskunder. Finns diverse andra ISP:er i Sverige som erbjuder det också. Vi ligger fortfarande efter när det gäller utrullning till slutkunder dock, även fast ISP:erna ofta kört det internt i sina nät 10+ år.

@jope84 Tycker det är kul att du vill testa IPv6.

Skrivet av Rouge of Darkness:

Har haft dem sedan de var T3 och sedan A3 för att sedan bli bredband2.

På deras gamla T3 hade de bättre förklaring hur man skulle köra ipv6 på deras bredband där de instruerade att konfigurera att köra det i en ipv4 tunnel.

Visst kan ändrats men vet att jag fortfarande bara kan ansluta med "ipv6" som jag gjorde då för 5 år sen och ungefär lika dåligt idag som då.

Om de erbjuder IPv6 beror vad jag förstår på vilket stadsnät folk är anslutna till. Därför kan det säkert skilja.

Om man får högre latens via IPv6 kan det dock mycket väl vara en tunnel.

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Tvärt om, skulle jag säga att alla som kan och vill borde labba med IPv6. Det funkar internt, det funkar till många stora externa tjänster, och enda sättet att få fart på utvecklingen bland nejsägare är att utnyttja det och fråga varför de inte redan är igång.

På tal om det - när kommer swec att registrera sitt AAAA-record?

Håller med. När man väl lär sig skillnaderna är IPv6 på många sätt lättare eftersom man normalt slipper tänka på NAT.

Det finns en tråd om IPv6 för Sweclockers. Arbetet ser tyvärr ut att ha avstannat.
#20212346

Av blunden

Om det inte står någon DNS-server under IPv6 så kanske de helt enkelt inte har någon? Det går utmärkt att slå upp AAAA-records (IPv6-adresser) via en DNS-server som man ansluter till via IPv4.

Låter i och för sig lite konstigt att de inte skulle ha satt någon IPv6-adress på sina DNS-servrar. Kan det vara att de skickar ut IPv6-adressen till DNS-servern enbart via RNDSS och att din router inte hanterar det och istället enbart använder de servrar den får tilldelade via DHCPv4?

Av blunden
Skrivet av pv2b:

Spotant ser det ut som att Internetbolaget peerar med någon som annonserar ut trasiga routes. Omöjligt att se vad som händer exakt utan access in i deras routrar.

Ja, det ser onekligen ut så.

Hade de haft en looking glass där man kunde se BGP routes från en av deras routrar på vägen så hade man ju kunnat gräva i det. Därför önskar man att fler ISP:er exponerade en sådan. Väldigt användbart.

@MrMental Vilka ISP:er har du att välja på?

Av blunden
Skrivet av jope84:

Enligt min router så har jag både ipv4 och ipv6 ip nr.

Jag mailade bredband2 om detta och fick svaret att ipv6 är inget de har support på och inget de garanterar att man får det.

Kan du visa status från din router?

Skrivet av Rouge of Darkness:

Skippa ipv6 de kör bara en ipv6 tunnel så du får en ipv6 adress men allt går ändå över ipv4 från deras station till dig.

När jag testade det så funkade det extremt dåligt, betydligt högre ping, massa tappade paket och typ halverad bandbredd...

Så förstår varför deras support inte rekomenderar det.

Illa. Deras core-nätverk har alltså inte stöd för IPv6? Lite pinsamt kan tyckas. Finns detta dokumenterat någonstans eller är det något du kunnat lista ut genom egna tester?

Kan det vara ett sätt att erbjuda IPv6 i stadsnät där stadsnätet inte har stöd för det, eller är det samma sak överallt?

Skrivet av KAD:

Förutom det delegerade prefixet så ska routern normalt få en /128 (enskild global unicast IPv6) utanför det delegerade prefixet dit trafik som ska till det delegerade prefixet kommer routas.

Nja, det behövs inte och är inte alltid något man får.

Tvärt om är det hyfsat vanligt att ens router kommunicerar med nästa hopp med hjälp av link-local (fe80)-adresser.

Av blunden
Skrivet av Mindfighter:

Swedbank ville säkert att de skulle få det att låta så, de kommer strax att ändra sig eftersom det verkar blivit mediadrev.

Oavsett, så har man inte avtalat sig till uppsägningstid o.s.v. så är det klart att allt är möjligt att förhandla om. Swedbank vill lika lite som någon annan tappa en kund om de på rimligt sätt kan undvika det. Det kostar mer att få in en ny kund än att behålla en befintlig och bankerna är i businessen att tjäna pengar.

Det är ju lite av poängen med ett mediadrev också. Om det faktiskt är en policy så pudlar de nog. Om det inte är det så förtydligar de eventuella riktlinjer om det faktiskt är något som kontor har kört med, inte en feltolkning av en kund. Oavsett vilket så är det bra.

Av blunden

Även för mig som Stockholmare känns det mer korrekt att det anordnas i Jönköping. Det hör liksom till upplevelsen känns det som.

Är ju också kul om inte alla stora evenemang nödvändigtvis måste förläggas i Stockholm, även om det naturligtvis är smidigt för oss som bor här.

Av blunden
Skrivet av Waliant:

Jag undrar om vissa missuppfattat vad Swedbank menar i artikeln. Det är ju bara ränterabatten som är "låst", inte den totala räntesatsen. Man får naturligtvis till godo de sänkningar/höjningar av 3-månadersräntan som sker under året.

Sen tror jag för övrigt detta är skitsnack från deras sida. Ett sätt att publikt avskräcka folk från att ställa krav. Beställ ut ett amorteringsunderlag så ska ni se att det blir andra bullar.

Jag har själv Swedbank med en för tillfället bra rabatt (1,55%). Än så länge är min nettoränta bra även fast Swedbank inte sänkt fullt ut i takt med Riksbanken. Men skulle vara skönt att byta till ett ställe där man slipper tjafsa varje år.

Det jag kritiserade var att rabatten var låst, inte räntan. Mycket möjligt att andra missuppfattat det dock. Noterade nämligen att man fick se olika mycket av artikeln utan konto olika gånger jag laddade den, så en del viktiga detaljer kan nog ha undgått vissa. Jag kontrollerade innan jag länkade till artikeln att man så tillräckligt mycket för att förstå vad det handlade om, men bevisligen varierar det.

Ja, så kan det absolut vara. För en lågrisk-kund med högt lån vill de nog gärna ha en kvar, oavsett vad eventuell policy säger.

Av blunden
Skrivet av bnr:

Kom "precis" intressant nog...
https://community.ui.com/releases/UniFi-Protect-Application-4...
"Added the ability to Archive Footage to CIFS/SMB Servers (NAS)."

Ja, jag såg faktiskt det men kom inte ihåg var jag skrivit detta svar. Trodde att det kanske var på deras forum i någon tråd.

I vilket fall som helst är det en väldigt önskvärd funktion.

Av blunden
Skrivet av Homdax:

Det är kul, och bra, att de släpper nyare firmware till Edgemax...

Qotom, VyOS... ? Ok, kollat lite, hade inte en aning... jaha, ännu en fork... intressant

Ja, det är kul att det händer något på EdgeRouter-sidan, även om utvecklingen tyvärr verkar ha avstannat igen.

Qotom är en OEM-tillverkare av mini-datorer. De tillverkar exempelvis en del av de routrar som Teklager säljer. Teklager säljer även en av modellerna som förutom att min har Atom C3758, inte C3758R (200 Mhz högre klockfrekvens) matchar den jag köpt. Jag betalade dock mindre än hälften av det där priset från en användare på ett annat forum.

https://teklager.se/en/products/routers/tlsense-10gbps-intel-...

EdgeOS är en fork av Vyatta. VyOS är också en fork av Vyatta, men en senare version. De har även skrivit om samt bytt ut flera underliggande komponenter så det finns en hel del extra funktionalitet i VyOS.

Av blunden
Skrivet av Knorkas:

Det är inte så länge sen det var hiskligt dyrt med obegränsade data i 4/5G, men de priserna har gått ner om man ser sig för...

De allra flesta av dem som säljs som "obegränsade" är det dock inte i praktiken. Värt att tänka på.

Av blunden
Skrivet av joakim99:

Så att rabatten från banken bör gälla i max tre månader? Eller vill du att den skall vara låst från bankens sida i ett år men att du som kund skall kunna förhandla om den var tredje månad?

Jag förväntar mig att det ska fungera som hos alla andra banker, ja. Känns inte särskilt orimligt kan jag tycka.

Swedbank kan ju testa att växla till rabatter som är giltiga enbart 3 månader och se hur många kunder de har kvar sedan.

Skrivet av Squallie:

Jag förstår kritiken men samtidigt är du som kund ju inte bunden till något så det är ju nästan lika mycket en nackdel för banken själv om dom inte "får" matcha andra banker under ett års tid. Byt bara till någon annan bank som ger dig bättre ränta då?

Ja, visst är det så. Det gör dock jämförelser lite missvisande när man skrivit in en någon sådan begränsning någonstans i avtalet. Misstänker att man inte direkt skyltar med det.

Skrivet av Henrico:

Sedan förstår jag inte varför man skulle vilja justera en rabattsats OFTARE än en gång på tre månader? Räntan ändras ju ändå enbart var tredje månad även om du förhandlar din rabattsats flera gånger under tiden av någon anledning...?

För att andra banker ibland väljer att ge extra bra ränta vissa perioder när de vill öka sina marknadsandelar. Då kan man pressa den befintliga ytterligare.

Jo då, jag har mer än en gång fått rabatten justerad samma dag så det är definitivt möjligt hos åtminstone vissa banker. Sedan är det ju inget man vill göra ofta.

Sedan känns det ok att bara kunna förhandla om var 3:e månad. Att det ibland går oftare är bara en bonus. Det är begränsningen att enbart kunna göra det inför varje 12-månadersintervall.

Sedan kan man ju givetvis flytta lånet till en annan bank, ja.

Skrivet av SunQ:

Jag är ganska nöjd med att min ränterabatt är låst på 1,55% i ett år framåt.
För om räntan sänks 2-3 gånger till så är det väldigt positivt för egen del.

Sen får jag ju förhandla om med andra banker om jag så vill, men svårt att se att jag kommer få så mycket lägre ränta hos andra än vad jag har nu med mina 3,94% på 3 månadersränta hos Swedbank.

Den biten skiljer sig dock inte från andra banker vad jag vet.

Skrivet av Mindfighter:

Inte får? Stämmer knappast eftersom man har rörligt och kan flytta lånet om man så önskar, senaste jag var missnöjd så påpekade de att jag hade ränterabatten under ett halvår till och att den var bra (haha).

Förklarade att jag inte vad nöjd baserat på min personliga situation (50% belåningsgrad, 3 msek lån, väldigt god inkomst = låg risk kund, de ändå tjänar bra pengar på) och att jag ansåg att en större rabatt var rimlig baserat på att jag kunde få bättre hos konkurrenter. Inga problem, de återkom dagen efter med rabatt som ger konkurrenskraftig ränta och erbjöd mig att den nya rabatten skulle gälla 24 månader istället för 12 månader. Helt Ok, men absolut inget som kommer hindra mig att förhandla om innan om det blir relevant.

Folk tolkar in för mycket i vad kundtjänstmedarbetare slänger ur sig.

Flytta lånet får man naturligtvis. Förhandla om rabatten får man dock tydligen inte, åtminstone på det kontoret.

Detta låter som någon ny grej. Man kan definitivt hoppas att det bara är ett av deras kontor som beter sig så, eller handläggare som helt enkelt sagt fel.