Inlägg

Inlägg som thom.g har skrivit i forumet
Av thom.g

Finns ju färdiga badrumsfläktar som har denna funktion med. Kan det vara ett alternativ? Kolla in svenska klimat k7. Vi sätter en del såna på jobbet o har aldrig hört nån som varit missnöjd änsålänge.

Av thom.g
Skrivet av Trackmaster:

Det stämmer, för vi kan inte få ner mesta av vår producerad el ner till söder som har mest brist.
Skrev heller inte att ALL vår el exporteras utan "det mesta". Majoriteten av exporten sker utanför peak-tider.
Tyvärr är stamnätet eftersatt i Sverige. Så det kan hända att man väljer att exportera en del och importera det från annat håll för att inte förlusterna i el-leveransen ska bli förstora.

Skulle gärna vilja hålla med dig men då hade vi haft fel båda två. Kolla in i kontrollrummet

Av thom.g
Skrivet av Curik:

Vad jag förstår så är det på grund av att vi måste ha liknande (eller samma) priser som vi har internationellt när vi exporterar? Annars skulle det ju lätt kunna bli ocker. Något EU-direktiv som jag tyvärr inte lyckas hitta nu.

Jag skulle säga att vi redan blir utsatta för ocker.
Läser man hur ocker definieras stämmer denna situation väl överens. Vi betalar multum mot vad elen kostar att tillverka

Av thom.g
Skrivet av infigo:

Rent teoretiskt måste vi ha överskott så stamlänkarna mellan oss och resten av Europa är mättade men det 1. lär inte ske 2 lär byggas ut om behovet faktiskt är så stort.
Mycket har att göra med kostaden för el går på sista förbrukade kw (tror jag det heter) så vi kan ha billig producerad el men är behovet på marknaden så stort att gunnar kan starta oljeverk från 1800 talet kan sälja sin 100kr/kw el så kostar elen 100kr/kw. Lite förenklat.
Hela elprissystemet var uppsatt när det var ett överskott av el och då var det inget problem att gunnar ville ta 100kr/kw för ingen använde gunnar för alla billigare tillverkare gick före. Men med tyskland stänger ner kärnkraft, gaspriserna (var) dyra, fler gick över från gas -> el etc etc. så fick vi en mer bristmarknad och då falerade hela kostnadssystemet i praktiken för det var gjort för en överskottsmarknad

Med stängda kärnkraftverk i Tyskland är svaret nu då. Det pumpades ut 'rysspriser' o 'putinpriser' i media. Men inte en enda gång hör man om tyskpriser.

Edit : det låter som omvänd konkurrens i elnätet. Upplägg för att alla ska betala så dyrt som möjligt. Crime of the century är vad vi upplever

Av thom.g
Skrivet av Swedishchef_90:

Efterfrågan på el är högre därav våra priser.
Räcker att 1kwh måste köpas in dyrt så blir allt dyrt

Blir inte nåt klokare av ditt svar. Vad driver upp efterfrågan isf?

Av thom.g
Skrivet av Trackmaster:

Större delen av exporten sker när vi har som minst belastning och inte behov av det.

Va det där stämmer inte. Kolla in i kontrollrummet. Vi har export i princip hela tiden?

Av thom.g
Skrivet av joakim99:

Det har varit en generell ökning av gaspriset sedan sommaren 2021. Nu tror jag priset ligger på ungefär samma nivå som hösten 2021 men då hade som sagt priset redan börjat öka. Backar du till 2020 så är gasen rejält mycket dyrare idag.

https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas

Ok men elen i december var väl kanske 10ggr dyrare även att gasen var hyfsad. Hur mycket mer export måste Sverige ha om vi ska ha få normala priser? Vi har ca 4000 mw i överflöd men priserna är ändå sjuka.

Av thom.g

Du behöver nåt som kan skicka 0-10v för att styra fläkten. En arduino kanske klarar det? Har inte kollat sj men plejd finns med som tillbehör för fläktar

Av thom.g

Varför är elen så dyr då? Vi har ju en stor export o gasen är lika billig nu som före invasionen? Jag fattar inte längre

Av thom.g
Skrivet av Cequence:

Såklart gick mitt bundna ut inför December, gick ifrån 0,76kr bundet till 3,6kr för December.
Så ifrån 1500kr i månaden till 6800kr så en fin ökning på ca:480%

Det är normala prisökningar som beror på Putin. /sarkasm

Här kan ni läsa vem som tjänar på detta:
https://www.sydsvenskan.se/2023-01-11/vinterns-elpriser-ar-ga...

Vi kommer få stå med mössan i näven hos staten under lång tid tills detta rättar upp sig låter det som.

Av thom.g
Skrivet av Mindfighter:

Pratas väldigt tyst om elproducenter och statskassan... T.ex. vattenkraft kostar inte mer än igår att producera, men nu får vattenfall mångdubbelt betalt för elen från älvarna. Och statskassan eftersom momsen läggs procentuellt ovanpå, så de intäkterna lär ha rusat iväg.

Och värmepumptillverkare, prisena har ökat 25% senaste året och det är inte enbart motiverat av ökade tillverkningskostnader, inte för inte som Nibe t.ex. går bra på börsen.

Ja statskassan borde fyllas på bra. Vad jag förstår så har ofta elproducenterna sålt sin el i förväg till ett visst pris till elhandelsbolag, så det är inte säkert att producenterna i sig tjänar så mycket på situationen.

Jag retar mig lite på hela el-stöd grejjen för det känns som en silvertejp-lösning o sen kommer vi få höra hur givmilda våra politiker är som räddar oss från denna hemska sits. Politikerna borde fanimej skämmas.
Nu ska vi få ett stöd till för november och december, men vem vet hur lång tid det tar innan det går i lås.

Det verkar behövas otroligt många politiker-timmar för att göra denna efterhands-lagningen som inte ens är en bra lösning.

Fattar inte att priserna är som dom är heller för tydligen är ju gaspriserna tillbaka till det som var före invasionen. Nästan som att all skuld som gått till Putin bara var en tillfällig syndabock, och att dom egentligen bara ljög om sk. rysspriser.

För att nå fram till en lösning på längre sikt (om det ens nån gång blir bättre) så kommer det väl krävas ett till riksdagshus om man ser till hur saktfärdiga dom är med detta.

Av thom.g
Skrivet av BasseBaba:

Ja, systemet är helt trasigt.
Någonstans måste det ju även göras helt brutala vinster? Det har väl(?) inte blivit dyrare att producera (den vanliga delen) av energin? Överpriset vi betalar beror alltså på att folk slåss om elen på en börs?

Ja svenska kraftnät gör ex.vis stora vinster som gör att det går att få ut ett elstöd.

Jag har följande:
Ca 7900 kr för 1570 kWh inkl. nätavgift och avgifts-avgifter och skatter.
Område 3.
Hus ca 80 m2. 2 personer, 2 katter.
Luftvärmepump och el-vvb.
Frånluft utan återvinning.

Känner mig rånad eller nåt

Av thom.g

Tycker inte afterburner är så särskilt bra, men jag har inte heller något som är bättre. Tråkigt

Av thom.g

https://www.elite-kontorsmobler.se/ergonomiska-kontorsstolar/...

Rh logic 400 är en bra stol. Borde gå att få tag på för ca dom pengarna.

Av thom.g
Skrivet av Enviro:

Äntligen kan over 9000 användas utan skam!
<Uppladdad bildlänk>

Var tvungen att kolla tråden för att säkerställa att denna meme-referens fanns.

Av thom.g
Skrivet av Sysop:

Jag betalar för den lokala digitala tidningen som är smockad med reklam.

Du har väl inte så många val gällande lokala nyheter kan jag tänka mig? Jag gör lika dant pga nöd

Av thom.g
Skrivet av twit:

Som jag tolkar originalartikeln (och Swecs egen) använder de alltså denna siffra för att exemplifiera värstascenario. Att Netflix i sämsta fall når 80% av de garanterade visningarna kan väl rimligtvis inte ses som någon katastrof? Det rör sig väl snarare om att satsningen inte nått hela vägen fram, men egentligen inte något större fiasko.

Personligen är jag nästan lite förvånad att de lyckas såpass väl, men det finns uppenbarligen människor som har mer tolerans för reklam än vad jag har

Ja tänkte samma om att 80% uppnått ändå inte kan vara jättedåligt.

Det jag tror skulle vara bra för netflix är om dom koncentrerade sig på att göra bra historier o sen avsluta dom utan att mjölka serier i 100 säsonger. Planera från början max en eller två säsonger av en serie o tänk ut slutet direkt istället för att alltid avsluta med en cliffhanger.

Av thom.g
Skrivet av Aphex:

”År 2018 var SVT Text världens äldsta, ännu aktiva, text-TV.”

Text-tv är det bästa sättet att konsumera snabbsammanfattade nyheter på utan en massa dravel. Detta upptäckte jag dock långt efter att jag hade det på tvn. Hade det tidigare som app i tfn men går numera lika bra att köra i mobilwebläsaren. Hoppas det fortsätter vara aktivt.

Av thom.g
Skrivet av Wladir:

Mitt gubbagnäll för idag får vara att hårlinjen tagit livet av sig. Men nu bereder vi landningsbana! God jul allihop

Samma här. Är 34 år, har ett skägg som ännu inte utvecklat sig klart, utan är lite fläckigt. Det lär väl aldrig bli ett helt skägg... o hårlinjen har gett upp före skägget blev klart. Får välja att se ut som en bäbis eller som han i team america som klär ut sig till terrorist.

Av thom.g
Skrivet av Gurrrra:

Ja fast du säger emot dig själv med ditt tips Du säger att man ska minska skärpan samtidigt som du tycker man ska stänga av motion blur som kommer ge ökat skärpa.

Nä jag säger egentligen bara att tvn inte ska göra någon skärpa i sina egna inställningar med eller utan motion blur. Detta rådet verkar ju även vara sant när man kollar övriga sidor på internet som rekommenderar inställningar för specifikt denna tv som ts har.

Vet inte varför du känner dig så manad att försöka sätta dit mig, eller vad du nu är ute efter. Jag försökte iaf hjälpa TS med detta tips som kanske lätt förbises annars.