Inlägg

Inlägg som thom.g har skrivit i forumet
Av thom.g
Skrivet av torbjorn_75:

Det är så det brukar beskrivas, den sist producerade kilowattimmen sätter priset på all el (marginalprissättning). En del verkar tycka att priset ska sättas på något annat sätt och då är det väl vettigt att ha en diskussion. Mjölken blandas i mejeriet, ja och elen blandas i elnätet. Det är ju det jag menar, fungerar likadant.

Måste och måste, många har ju sparat på el och det är ju lite det som är grejen med höga elpriser, det är ett incitament att dra ner på elförbrukningen vid sådana tillfällen. Eftersom elproduktionen är begränsad måste man ju begränsa uttaget på något sätt.

Haha jag fattar inte vad du menar med måste o måste?

Jag kan liksom inte undvika att använda el. Det går ju med många sätt att gå runt problem med mat, köpa extra-pris-saker och kanske ändra produkter till mindre lyx osv. El är ju ungefär som luft, vatten, något som man är stort beroende av i dagens samhälle. Därför tycker jag att det är fel att detta ska kunna ändra sig i pris från ena dagen till den andra med så mycket.

Jag vet inte exakt hur en ny prismodell skulle se ut men jag tycker generellt att det borde vara konkurrens som förutsättning istället för högsta prisgaranti. Några ekonomer ihop med några politiker kan säkert klura ut en modell där vi inte behöver riskera att företag och hushåll går under. Varför finns inte viljan?

Av thom.g
Skrivet av torbjorn_75:

Ja men det är väl i princip den prismodellen som gäller för mat också? Om jag går till Ica så står det en pall med mjölk som kanske kostar 15 kr/liter. Då kostar ju alla paket på pallen lika mycket.

Jag kan ju inte plocka ut paketet i mitten och säga att den mjölken kommer nog från en bonde med låga produktionskostnader, så jag ska ha den och bara betala 10 kr. Det går ju inte, priset måste ju sättas så att den dyraste mjölkbonden får täckning för sina kostnader.

Håller inte med alls i ditt exempel. Jag kan ju avstå mjölk eller gå till en annan affär. Elen måste jag ha annars fryser jag ihjäl. Mjölk har aldrig varierat från 15 - 150 kr från ena dagen till den andra.

Bara för nån bonde i Lettland gör otroligt dyr mjölk o lyckas sälja den till en kund i nöd betyder inte att bönderna i Sverige ska få ta samma pris till svenskar. Så tycker jag sen kan du vrida o vända på att detta är en bra sak eller nödvändig hur mycket du vill.

Upplägget leder ju t.ex. till att elproducenter kan lägga ner billig energi för att driva upp priset. Dom största bossarna kan träffas, killa varann på ryggen o bestämma vilka stora elproducenter som måste ha nödunderhåll mitt när vi måste ha elen som mest.

Nära till hands finns ju kartell som ett begrepp. Detta låter ju som en kartell fast i lite mer avancerat

Av thom.g
Skrivet av wargreymon:

Nu vet jag ju inte exakt vad det står i dennes eller andras kontrakt, regler och villkor, men i min förra lägenhet var det tillåtet att röka på balkongen, MEN inte så att det drar in i någon annans lägenhet. Med andra ord, du får göra det om ingen klagar på det.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Anekdotisk_bevisf%C3%B6ring

Det är inte något som framkommit i denna tråd att det är vad som gäller. Hoppas du kände att du fick ur dig nåt vettigt med ditt inlägg. För mig gav det ingenting.

Jag förstår ju och tycker att man bör ta hänsyn till sina medmänniskor, men i vissa fall så håller man inte med varann. Då får man gå tillbaka till vad för regler o lagar som gäller i det specifika fallet. Inte var du bodde för några år sedan eller hur det kan vara nån annanstans.

Av thom.g
Skrivet av Sarato:

Fast nu bygger du bara halmgubbar. Bilen är ett verktyg du behöver och som du har användning för så där gör den nytta. Cigaretten är inte något du varken behöver eller har nytta av. Om du däremot ställer din jeep på tomgång som i timmar spottar ut bensinångor till dem som sitter på balkongen närmast och de artigt ber dig stänga av bilen istället för att förpesta luften så ska det också vara okej? För det är ju inte heller olagligt.

Vad du tycker om cigarretter har ju inte med saken att göra. Är det tillåtet så är det. Jag ville bara interpolera detta till något som du själv är beroende av. Jag kommer inte lägga mer tid på att diskutera med dig nu. Uppenbarligen förstår du inte min poäng eller så fattar du men ger dig inte ändå.

Tomgångskörning mer än 1 min är ju olagligt men du tror väl att detta är bara en tyst överenskommelse också...

Av thom.g
Skrivet av Sarato:

Jag håller såklart med om att det är hyresvärdens uppgift att ha klara och tydliga regler men samtidigt så är det ingen dum idé med grannsämja och att prata sinsemellan. I radhusområdet där vi bor så är det aldrig någon som sitter på sin altan och röker utan då går folk en bit ifrån så att folk ska slippa få in röken på sina balkonger och altaner, vilket jag ser som en självklarhet.

Gällande ditt "löjliga exempel":
Om folk är känsliga för det så kanske man ser till att inte använda ett så starkt doftande tvättmedel. Det skulle också ha löst situationen. Även om det är en absurd händelse så skulle jag definitivt ha anpassat mig om någon ber mig snällt. Jag ber alltid snällt rökare ställa sig någon annanstans om de sitter i busskuren och röker men även då kan folk börja bråka även om det står en stor förbudsskylt bakom dem.

Jag har ingen empati för rökare som inte kan anpassa sin vardag för sina ovanor för att folk ska slippa passiv rökning.

Regler o bestämmelser finns ju till för att man inte alltid är överens om saker.

Det är ju bra om man kan komma överens men gör man inte det finns ju reglerna att förhålla sig till. Fattar fortfarande inte hur du resonerar.

Vill du ha ett till löjligt exempel? Man flyttar till en lägenhet där parkering ingår. När du kommer o parkerar första dagen så kommer grann-gänget o säger att du får inte parkera här för den som bor i bottenplan är känslig mot avgaser. Du accepterar väl detta också för att göra alla andra till lags? Bilister dom bara spyr ju ut avgaser. Inga sympatier till dom

Av thom.g
Skrivet av Sarato:

Det har ju fortfarande med god sed att göra. Bara för att det inte är förbjudet med surströmmingsskiva på balkongen så kanske inte grannarna skulle uppskatta att man helg efter helg dukar upp och öppnar burk efter burk. Får man klagomål så får man väl försöka anpassa sig.

Jag hävdar att det är hyresvärdens uppgift att isåfall förbjuda sådant om det är ett problem. Du menar att man ska ha några lösa överenskommelser. Jag håller inte med.

EDIT: Kan ju hitta på löjliga exempel som bevisar att du har fel.

Man flyttar till en lägenhet där man får röka på balkongen, och det finns en gemensam tvättstuga.
När man flyttat in kommer det ett gäng grannar o knackar på o säger att du får inte röka på balkongen för någon är känslig mot rökdoft, och tvättstugan som är gemensam får man inte heller använda för folk som bor i huset är känsliga för tvättmedel. Är det rimligt att anpassa sig även där för att majoriteten i huset tycker det?

Av thom.g
Skrivet av Sarato:

Man får ju anpassa sig till majoriteten. Om fler stör sig på folk som röker så är det rökarna som får rätta sig i ledet.

Inte om det är tillåtet att röka på balkongen. Jag fattar inte hur ni resonerar.

Av thom.g
Skrivet av flightsim18:

Nu är det väl så att det i första hand handlar om hyresrätter och då är det inte "egen lägenhet" även om man har besittningsskydd. Jag förstår hyresvärdarna - det kostar multum att sanera en lägenhet. Sedan är det extremt WT att röka inomhus men det är en annan diskussion.

Sen bor vi ju numera i ett mer eller mindre rökfritt samhälle vilket innebär att röken från enskilda individer blir väsentligt mer närvarande. Det finns inget som är så vidrigt som när grannens cigarettrök sipprar in i lägenheten när man vädrar på sommaren. Många har dessutom fönsterventilation och då kommer det alltid in rök. Enstaka tillfällen på fest är en sak men när det återkommer dagligen så är det vidrigt. Jag förstår grannen. Hon överreagerar visserligen något kopiöst om TS alla historier stämmer men oavsett - jag är övertygad om att granntanten känner av röken.

Jag tror de flesta människor undviker pekpinnar mot rökare i vardagen - man vet trots allt inte vad folk bär på. Men när man som rökare tar upp frågan så blir det förstås reaktioner. Kontroversiellt men fullt normalt.

Ok men om man är väldigt känslig, då kanske man ska se sig om efter en lägenhet där det är helt rökfritt, alt. flytta till ett hus utanför stan så man slipper bli påverkad. Ungefär så låter det ju att rökare ska göra. "Flytta till landet så får du röka bäst du vill"

Av thom.g
Skrivet av lindahlj:

Röker du själv eller? Verkar så då du inte känner empati med grannen som blir utsatt för passiv rökning. Även om det TS inte gör är "olagligt".

Man måste ju inte vara rökare för att se hur hunsade rökare blir. Man får inte röka i sin egen lägenhet, man får inte röka på sin egna balkong. Snart får man väl inte ens röka på sin egna gräsmatta. Jag röker inte men jag har empati för hur bortsorterade rökare blir i alla möjliga sammanhang.

Den som borde flytta här är ju egentligen psyk-grannen som borde leta efter ett boende där det är helt rökfritt om det är så otroligt störande för henne.

Av thom.g
Skrivet av torbjorn_75:

Hjärndöd är att ta i lite kanske, även om jag förstår att de höga elpriserna är frustrerande. Men marknadspris är ju det normala att betala för saker och ting, inte vad de kostar att producera. Jag såg en debattpanel där en gubbe förklarade så här länk:

Vi har ju också en elmarknadsmodell med marginalprissättning som gör att det är det dyraste kraftslaget som kommer in, i det här fallet gasen, som sätter priset på hela marknaden. Och det är många som tycker det här är konstigt. Samtidigt ska man vara medveten om att marginalprissättningen är liksom inget fenomen för just elmarknaden. Det är ju inte så att norsk olja till exempel är väldigt billig bara därför att den är billig att producera.

Om prismodellen gör att priset varierar från 30 - 500 öre från dag till dag så tycker jag den är hjärndöd, och den är inte till för att tjäna folket utan företagen. Jättebra för företagen att deras priser maximeras hela tiden men konkurrens ska ju fungera åt andra hållet.

Menar du att det inte finns några marginaler när priset är ca 30 öre?

Skulle du tycka det var okej att samma prismodell gäller för t.ex. mat? Dvs matproducenter i hela världen gaggar ihop sig och letar upp det dyraste priset för matvaror i världen, sen tar alla samma pris som där det är dyrast?

EDIT: Han du citerar som tycker detta är bra... Vilken chock att han tycker det. Mikael Odenberg, som låg bakom att vi fick 4 st elområden i Sverige. Detta steget gjordes väl även det för att gynna företagen istället för folket. Han är ju en jävla trojansk häst.

EDIT2: Det pratas en massa om att elen inte går att skicka ner till område 4. Ändå kan vi i skrivande stund exportera 1762 MW via 4an. Jag vet inte när ni andra ska vakna men vi är ju lurade av politikerna.

EDIT3: I skrivande stund producerar Sverige Danmark Norge Finland Estland Lettland Litauen totalt 63 315 MW.
Av detta är värmekraft + ospecificerat ca 9422 MW. Allt detta är inte gas, utan flis, kol, olja o annat. Det är alltså mindre än 15% som kommer via gasen, som är lika billig som den var före rysslands invasion av ukraina. Ändå ska detta få sätta priset.

Av thom.g
Skrivet av Batwoman:

Vi har haft möte med hyresvärden och hyresgästföreningen (jag är medlem liksom grannen) i somras och hon ombedes att vara tyst och inte störa mig men det höll inte mer än någon vecka. Bankandet har slutat numera men ofredandena fortsätter regelbundet. Hon hatar mig helt enkelt och jag bor ovanför så det finns ingen som helst rök hos henne. Hon är manisk, har troligtvis en diagnos och helt enkelt vägrar att låta mig vara ifred. Det finns många här som röker men det är bara mig hon trakasserar, och ingen verkar längre bry sig, hyresvärden bryr sig inte och menar att ja, det är beklagligt men du får gilla läget typ. Det är fullt tillåtet att röka på sin balkong här, men som sagt, det finns ingen rök hos henne, hon vill bara gnälla. Givetvis är hon polisanmäld men dom kan inte bevisa vem som bankar även om jag har det på film. Jag kan liksom inte stå i hennes lägenhet och filma henne när hon bankar, verkar vara detta som i princip krävs. Hon sitter och hittar på anklagelser och ljuger om allt, möter jag idioten i trappen så heter den sen att jag hotat henne. Hon är fullständigt sjuk i huvudet och uppenbart finns det inget jag kan göra, bara gilla läget? Det här är väldigt stressande för mig. Dessutom undrar flera poliser jag pratat med, varför hon inte är vräkt. Lokaltidningen hade ett inslag om detta redan förra sommaren men både då liksom nu skyller hyresvärden bara ifrån sig, bevisen "räcker inte". Det känns som att jag måste ta detta till en högre instans.

Gör dig själv en tjänst o leta upp nån annan stans att bo. Förstår ju att det känns som hon vinner men det låter som du bara har uppförsbacke att se fram emot just nu.

Av thom.g
Skrivet av cyklonen:

Mekanisk hårddisk, allt i flera kopior över flera hårddiskar som är oberoende av varandra.

Att lagra i "molnet" är så orimligt att jag inte fattar hur folk kan rekommendera det. Kan väl vara en sak om man har några hundra mobilbilder man vill lagra, men tiotusentals bilder (gissningsvis i större storlekar från systemkamera) och tiotusentals videor, det skulle kosta flera tusen i månaden att lagra.

Vi har en dropbox-family. Den kostar nånstans 200 kr / månaden. Det ger mig 2 TB och friheten att slippa köpa mekaniska diskar, förvara dom brandsäkert, uppdatera osv. Detta kontot går att dela på flera i familjen så att t.ex. dina barns egna tagna bilder automatiskt sparas in där också.

Inbillar mig att det sparar mig mycket tid.

Vet inte hur mycket plats som TS behöver.

Av thom.g

Den ser snazzy ut men varför har man med home men inte end?

Av thom.g

Sticker ut hakan o säger molnet. Finns några olika alternativ typ onedrive, google drive, dropbox.

Av thom.g
Skrivet av landqvist00:

Hej

Har sedan mitt fiskeintresse vaknat till liv uppskattat mer och mer att vara ute och röra mig i skogen, tanken på att börja med jakt slog mig för några månader sedan när jag flyttade tillbaka till min hemstad i Blekinge.

Jag gillar idén med att det djur jag äter har haft det bättre än det djur som som ligger i förpackingen på ICA.
Känslan av att äta något man skjutit själv måste även den ge en bra känsla. Det är det iaf med fisket.

Men, jag vet inte om jag någonsin hade kunnat trycka av och skjuta ett djur.
Vanligtvis vill jag tro att jag är en logisk person, och tycker att skjuta ett djur i skogen är bättre än att köpa i affären.
Så hela tanken är så konstig och är ett dilemma jag inte riktigt får bukt på.
Jag rättfärdigar fisket med att jag släpper tillbaka 80% av all den fisk jag fångar, och är noga med att hantera fisken på ett vaksamt sätt, men det fungerar ju liksom inte vid jakt.

Jag gillar kött, jag äter kött nästan dag. Men hycklar på och vill inte se djuren dödas/skjutas. Jag får dåligt samvete över musen/fågeln som katten lyckats döda och lägga utanför ytterdörren. (såklart förhindrar jag inte mina katters naturliga instinkter och låter de jaga och leka)

Ni sweclockers som jagar, hur tänker ni kring denna situation?
Jag vill jaga, men ändå inte.

Fattar ju att detta inte är det du egentligen vill höra men...
Varför bejakar du inte dina instinkter att det är jobbigt att döda ett djur?

Att kunna va i skogen o jaga är få förunnat, och om alla skulle hämta sitt kött där hade vi inte haft några djur kvar i skogen.
Därför finns det djurfabriker.

Gå ut i skogen o fotografera djuren du ser. Sen åker du hem o jagar i frysdisken som alla andra. Du kan ju även fundera på om vegetarisk kost är något för dig, eftersom djur dödas ju även före dom hamnar i frysdisken. Är det ok för dig att förtränga det bara för att du inte behöver se processen? Då tror jag du håller på med nån slags självbedrägeri.

Av thom.g
Skrivet av infigo:

Går det ens att omförhandla?

Prismodell behöver ändras men vi behöver planerbar energi också.

Menar du att Nooshi står o ljuger till folket? Att hon inte får flera mothugg om det isåfall...

Jag fattar att vi måste ha produktion i framtiden också men nu borde det diskuteras hur vi snabbt ska komma förbi detta problemet med marknaden. Inga satsningar vi gör på produktionen kommer ju att påverka att pris-modellen är helt hjärndöd.

Skrivet av ingenjören:

Du kan ju annars rösta på vattenmelonen. Ett grönt skal med ett illrött inre. Då slipper du garanterat alla kärnkraftverk också

Jag har inte nåt emot kärnkraften i sig. Det stör mig att detta pratas om som ett svar på dyr el när det egentligen beror på prismodellen. Dessutom kommer kärnkraften inte att ens hjälpa till litegrann förrän om 10-15 år ifall det beslutas nya idag.

Bara Nooshi verkar vilja diskutera detta. Alla andra bara pratar om vindkraft vs kärnkraft, nerlagda reaktorer osv osv.

Från Nooshi i riksdagen idag:
"Nooshi Dadgostar (V) menar att regeringens elpriskompensation är för långsam och för dålig.

- Inget vet om och när det blir utbetalat. Nu måste den svenska regeringen stå upp och driva utvecklingen, säger hon.

Lösningen är att omförhandla villkoren på EU:s elmarknad, menar hon.

- Man måste förhandla fram nya regler. Den svenska el-situationen har blivit omöjlig. Företag kommer att slås ut, vanliga familjer kommer att behöva skuldsätta sig."

Här kommer lite mer:

"V-ledaren Nooshi Dadgostar kräver svar av statsministern i elmarknadsfrågan.

- Han ska leda arbetet med att förändra elmarknaden i grunden, det kräver Frankrike, Tyskland, Polen, vad ska Kristersson göra i det?

Kristersson:

- Den stora uppgiften för alla europeiska länder är att bli av med beroendet av fossilt och framför allt det ryska fossila bränslet. Vi kommer att se till att man har tillräckligt fossilfri energi i det egna landet eller att man kan handla med varandra, där återstår mycket att göra.

- Jag hör inte Kristersson tala om vilken som är den svenska positionen, säger Dadgostar."

Frågan lyckades avvärjas genom att börja prata om fossila bränslen istället...

Av thom.g
Skrivet av Curik:

Har du provat? Det går alldeles utmärkt.

Ok jag ska göra ett försök.

Av thom.g
Skrivet av infigo:

Ja och nej. Producenten säger i förväg vad du kommer producera för och du vet inte vad andra producerar för. I en överproduktionsmarknad så kommer risken vara om du höjer priserna att du inte får betalt för din el. Tanken var att det ger incitament att få ner kostnaden och upp produktionen för den lägre kostnaden för att det ger maximal vinnst och maximal produktion för producenten. Vilket leder till att priserna försöker pressas.
Men systemet var inte alls designat för en bristmarknad och landade uppochner nu i denna marknad. Nytt deriktiv/prismetod kommer komma men det tar säkert två år av debatt i eu om ett nytt sådant. Så under tiden så är elprisstöd det närmaste att ta lite av de extrema vinsterna förr att täcka de kostnader de kom ifrån även om det inte är bra i sig.
Vänstern var lite det på spåret att ändra prismodellen i valrörelsen men jag tror inte de hade kunnat genomföra det på sverigenivå för vi förhåller oss till den europeiska prismodellen.

Nooshi stod senast i morse o propagerade för att vi ska omförhandla villkoren i EU. Varför är inte nån annan intresserad av detta? Ulf o maggan tror att kärnkraftverk som kanske blir klara om 10-15 år är den bästa lösningen.

Jag får fan bita mig i läppen o rösta vänster nästa gång.

Av thom.g
Skrivet av Curik:

Ocker är olagligt så det är nog bäst att du polisanmäler i så fall.

Går det anmäla EU till lokala polisstationen? Eller vart ska jag vända mig?

Av thom.g

Finns ju färdiga badrumsfläktar som har denna funktion med. Kan det vara ett alternativ? Kolla in svenska klimat k7. Vi sätter en del såna på jobbet o har aldrig hört nån som varit missnöjd änsålänge.