Inlägg

Inlägg som sptr112 har skrivit i forumet
Av sptr112

Känns som du missuppfattat något, hur menar du att du har 1643 i nettolöneavdrag? Är det helt enkelt hur mycket mindre i lön du fick ut mot månaden innan? Nettolöneavdrag är något annat men det behöver vi inte fördjupa oss i tror jag.

I sånt fall så kostar det med dina beräkningar dig 1643 i månaden i mindre betalt för att få 2420 på lunchkortet, är det värt det för dig? Använder du lunchkortet så känns det förmånligt med knappt 800kr "gratis", men det kan förstås bara du avgöra.

Av sptr112

För att få kontrolldatumet som ska in i K2 så kan du använda följande formel: (obs engelskt excel så vet inte vad den heter exakt på svenska)

=MAXIFS(A:A;B:B,$H$2;C:C;$I$2;D:D;"Kontroll")

Sedan bygger du helt enkelt din SUMFIS (summa.omf) likadant som tidigare men använder det kontrolldatumet som formeln ovan visar som ett villkor.

Av sptr112
Nytt bud: 1 000 kr Hämtar i stockholm
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av sptr112
Skrivet av Hasseman84:

Jag är mycket nyfiken på din automation. Men jag får ett error när jag importerar din kod som säger att det inte är "json".

Min kod är alltså inte node-red utan en vanlig home-assistant automation.

Skrivet av Hasseman84:

Sen så har jag flyttat på min sensor till taket. Fungerar mycket bättre. Sitter nu i taket centrerat i badrummet.
Men jag har ett problem. Den tänder sig direkt när den känner av rörelse. Men när jag sitter still i ca 3 sekunder så släcks den. Men tänder igen när den känner rörelse.
Men när jag lägger till en "delay" så släcker sig lampan efter den delay jag har satt men den tänds inte igen när det är rörelser i rummet.
Har jag missat något?

För den typen av av funktion hade jag använt en helper-timer för avstängningen. Gör en helper timer som räknar ner från 1min varje gång motion detectorn slutar rapportera rörelse, men avbryt timern om motion detectorn rapporterar rörelse. Når timern 0 så gör en automation som släcker lampan.

Av sptr112

Så här ser YAML koden ut för automationen av min Nattlampa som triggas av Hue rörelsesensor. Den sätter på lampan med minimiljus för att sen återgå till 70% som är standard inför nästa tändning. Hoppas den kan inspirera eller få dig att hitta vad som gått fel med din automation:

alias: Rörelse natt hallampa
description: ""
trigger:
- platform: state
entity_id:
- binary_sensor.hue_motion_sensor_1_motion
to: "on"
condition:
- condition: time
after: "00:00:00"
before: "06:00:00"
- condition: sun
before: sunrise
- condition: state
entity_id: light.hue_ambiance_candle_1_2
state: "off"
action:
- service: light.turn_on
data:
brightness_pct: 1
target:
entity_id: light.hue_ambiance_candle_1_2
- delay:
hours: 0
minutes: 1
seconds: 0
milliseconds: 0
- service: light.turn_on
data:
brightness_pct: 70
target:
entity_id: light.hue_ambiance_candle_1_2
- service: light.turn_off
data: {}
target:
entity_id: light.hue_ambiance_candle_1_2
mode: single

Av sptr112

Jag upplever att när det är numeriska värden som ändras till grund för triggern så slipper man falska triggers med numeric state. Båda fungerar att göra automationer med, så det är en smaksak. Kan inte tillräckligt mycket för att säga exakt vilka tillfällen Device hade varit effektivare utan skriver bara från min egen erfarenhet av att ha gjort på båda sätten och har aldrig haft problem när jag kört numeric state istället.

Du kan slå ihop båda dina automationer till en om du använder dubbla triggers (måste namnge dom), och sen choose som action baserat på vilken trigger. Gör att det kommer vara lättare att hitta bland automationerna i slutändan, om du inte vill kunna stänga av ena delen av automationen av någon anledning.

Av sptr112
Skrivet av Cybertsen:

Labbar med HA, vill skapa en regel som slår till en värmefläkt om temperaturen sjunker under 8°C (och slår från när den passerar 10°C).

Provade först med triggern Device/Temperatur temperature changes/Below.
Men märker att regeln triggas både när temperaturen sjunker under referensvärdet, men även när den passerar den när temperaturen stiger igen. Är väl inget större problem egentligen, värmefläkten kommer fortfarande vara på till det övre referensvärdet passeras som triggar en ny automatisering.

Har även tittat på triggern Numeric state, som jag kan skapa motsvarande "funktion" med.

Har kollat igenom HA dokumentation för de båda triggrarna, men blir inte riktigt klok på vilken av dem som är lämpligast i detta fallet.

Några förslag på vilken av triggrarna som är lämpligast här?
Gärna med förklaring så jag kanske lär mig något

Använd numeric state trigger. sätt Below 8 för duration 2 minuter så slipper du att eventuella falsklarm triggar automationen.

Av sptr112
Skrivet av Json_81:

Och stänga av elpatronen.
Vet du om det har några negativa effekter att göra det? Mer än att man kanske inte uppnår värmen "tillräckligt" fort.

Min pump behöver elpatron för legionellakörning, men det påverkas inte av att jag ställt av patronen för värmetillverkningen. Läs runt på värmepumpsforumet om din pump om du inte har gjort det, där finns massa duktiga människor som kan den typen av problematik. Jag vågar inte svara på sånt.

Känns som du har alla inställningsmöjligheter till pumpen som behövs för att göra vettiga automationer.

Av sptr112
Skrivet av Json_81:

Låter bra. Efter lite kikande i manualen verkar det mesta man behöver gå att styra i pumpen, det är bara krångligt att ställa in med den lilla ratten och går såklart inte att springa och ändra på.
Jag lägger en beställning, tack för hjälpen!

Alltså, det jag menar är att h60 kanske inte kan styra allt som går att ändra med ratten i pumpen, beror på pumpen och h60 mjukvara. Det borde du kolla innan beställning.

Av sptr112
Skrivet av Json_81:

Jag kan ställa in tidsstyrning av både värme och varmvatten, men det är väldigt klumpigt att fippla med den lilla ratten.
Är inte särskilt hemma i home assistant men kan väl bli. Gissar att man med hjälp av de parametrarna kan få till styrning efter elpris?

Om inte annat så har jag nyligen kopplat in innegivare vilket gjorde ett mindre mirakel för att underlätta styrningen, borde vara skottpengar på alla VVS'are som säger att det är skit med innegivare.

Jag kopplade också innegivare, underlättar oerhört för att styra externt iallafall, men kanske bara är krångligt och förstör för vanliga användare som inte hemmapillar massa.

I Home assistant har jag integrerat Nordpool (custom integration) men går att få in pris via tibber integration också. Sen styr jag pumpen med hjälp av måltemperatur, som höjer temp när priset är under dagens medelpris (måste stänga av elpatronen också) och sänker om det är svindyrt och över medelpris.

Varmvattnet stänger jag av med semesterläge, och kollar varje vardagsmorgon kl 5-6 om priset är väsentligt billigare än medelpris, då kör den lyxläge en timme för att värma upp extravatten billigt för morgonduscharna.

Det har varit mycket trial and error för att få till fungerande automationer, och vi får se vad som händer i vinter om pumpen orkar med att värma upp extra på natten utan elpatron när det är svinkallt. Tycker man det är kul att pilla rekommenderar jag detta, med reservation att jag inte vet vad som går att styra på din pump.

Av sptr112

Jag kör H60 med en Nibepump, tycker det fungerar bra, den skapat ett webinterface (wifi) till bergvärmepumpen som du kan konfa mot homeassistant med mqtt. Är du hemma i homeassistant eller har intresset att läsa på och lära dig är det en bra lösning, jag har fått till bra automationer för att styra värmen/varmvattnet inne beroende på timpriset .
Med det sagt är det kanske vettigt att klura ut vilka parametrar i din IVT pump som går att styra, om du inte enbart vill läsa av och logga pumpens sensorer i homeassistant.

Av sptr112

Hela Band Of Brothers miniserien, kanske främst Bastogne-avsnitten.

Av sptr112
Skrivet av mrqaffe:

Men om din egna interna dns blir otillgänglig kan du inte testa det genom att pinga ett publikt ipnummer för då försöker du inte använda dns och ett publikt ip kan inte heller vara till din privata dns server.
du måste pinga din privata dnssserver eller en url i så fall om du ska få nån vettig info.

?????

Om internet inte fungerar pingar han 1.1.1.1, fungerar det att pinga men inget annat så är det antingen nått strul med DNS:en. Det är ju informationen att han kommer åt internet om han inte är beroende av DNS som är intressant, då kan han utesluta t ex att routern har en trasig WAN-port.

Av sptr112
Av sptr112
Skrivet av Kapten_Kanel:

Snyggt!
Ska se ifall jag kan få till något liknande.

Bjuder på sensorn, bara att klippa in i configuration.yaml eller din template yaml om du har en sån. Bara att byta namn på nordpool sensorn. Har funderat på om jag ska göra så att den bygger på morgondagens genomsnittspris när det närmar sig kväll, men är inte så bra på att programera så blir mycket stjäla kod och sen trial and error

template:
- sensor:
- name: "Timpris_genom_medel"
state: >
{% set average = state_attr('sensor.nordpool_kwh_se3', 'average') | float %}
{% set now = states('sensor.nordpool_kwh_se3') | float %}

{{ (now / average) | round(2, default=0) }}

Av sptr112
Skrivet av Kapten_Kanel:

Som det ser ut nu varierar priset över/under kronan ett par gånger per dag. I annat fall flyttar jag gränsen eller eldar.

Jag har en lösning i HA där jag höjer termostaten när det är billigt, har gjort en template sensor som bygger på nordpool data: spotpriset/medelpris för dygnet. Är den under 0,7 höjer jag måltempen, är den över 1,5 sänker jag måltempen, annars är den på normalläge. Funkar bra, då behöver man inte fundera på var gränsen för priset ska gå, utan styrs av förhållandet till medelpriset för dagen. De gör att min bergvärmepump jobbar lite extra vid billiga timmar, och den behöver inte alls dra lika mycket vid dom dyrare tillfällena.

Av sptr112
Skrivet av t0rken:

Kan någon förklara skillnaden mellan dirigera och en hue bridge?

Jag har precis flyttat till hus och ska börja köpa på mig lite smarta lampor, både från hue och trådfri.

Jag har pratat med IKEA och de säger att man redan nu kan få in andra zigbee produkter i dirigera (tex hue lampor, smart plugs mm) . Som jag förstått det gäller samma sak hue bridge? Dirigera ska få stöd för matter, det vet jag inte om hue bridge kommer få?

Är enda skillnaden då appen man använder, eller är det något jag missar?

Ingen av hue bridge och dirigera har Matter stöd för närvarande, båda två kommer att få det enligt tillverkarna.
Hue bridge har inte stöd för Thread, utan enbart Zigbee.
Hur implementationer för att styra andra tillverkares produkter kommer fungera i framtiden vet ingen än, men med Matter så finns det höga förväntningar att det ska kunna funka bra. Just nu funkar det bra att köra zigbee lampor från ikea i hue hubben och tvärt om.
Jag hade väntat med att köpa någon av dessa tills du vet vad du kommer ha för behov, eller räkna med att köpa fler saker i framtiden för det kommer garanterat dyka upp en miljard olika produkter runt detta inom kort. Ska du ha IKEA rullgardiner tex så tror jag inte det stöds av nån annan hub för tillfället, men tanken är att det ska löses men kan ju ta några år...

Av sptr112

Nästa gång du stöter på problemet så kan felsöka lite enligt följande för att identifiera problemet:
1 Ta din laptop, kör kommandotolken (cmd.exe) och skriv ipconfig för att se att du blir tilldelat ett IPnummer som du ska.
2 Testa att pinga din router, genom att skriva ping 192.168.X.X där X:en framgår av vad som står som default gateway när du körde ipconfig.
3 testa att pinga typ 8.8.8.8 eller 1.1.1.1.
Kan du pinga allt detta så är det antagligen ett DNS:fel.
Kan du inte pinga nått, alternativt inte får ett IP som du ska så har du fel på vägen någonstans, antagligen på ditt privata nätverk . Då testar du att koppla in datorn i ROUTERN (inte fiberomvandlaren!) med sladd och kör steg 1-3 igen. Funkar det så har du något problem med WIFI/MESH. Funkar det inte så har du problem i routern, alternativt mellan routern och internet. Antagligen inte fibern då du kunde surfa när du kopplade in dig där.

skriv när du gjort detta så är det lättare att hjälpa till, när du har identifierat problemet lite närmare.

Av sptr112
Skrivet av pHOBELIC:

En snabb fråga, hjälper det att köpa en bättre router in till det stora huset? Det finns en sån där standard Technicolor router där inne just nu.

Det kan absolut hjälpa, men svårt att veta hur mycket, och var din gräns för hur kasst nät du tolerera är. Här är några alternativ som du kan testa på:

1. Dra kabel, absolut bäst och framtidssäkert. Men får du inte blir det svårt.
2. Sätt upp en brygga med riktantenner i båda husen, typ ubiquity nanobeam el dyl. Kommer funka väldigt bra med fri sikt.
3. Kör via elnätet med "powerline" av nått slag. Superlätt om det funkar, men beror helt på elnätet. Kan vara värt att köpa ett paket med öppet köp och testa. Generellt inte superbra hastighetsmässigt om inte allt stämmer
4. Sätt upp en ny Accesspunkt i huvudhuset där signalförhållandet till ditt hus är som bäst. Skulle kunna funka om det är hyfsad mottagning redan nu med kass router som står i nån skrubb.
5. Flytta routern i huvudhuset närmare ditt hus. Flytta extendern till bättre plats.

Det var några tips att testa med, vad som funkar eller inte får du klura ut utifrån dina förhållanden. Lycka till!

Av sptr112

Vilket skojarbolag TELE2 är, har just pratat med kundtjänst och är otroligt förbannad.

För ca ett år sen tecknade jag ett mobilt bredband obegränsat abbonemang med tele2 för att ha på mitt landställe. Supersmidigt lovade säljarna i affären, du kan pausa abbonemanget upp till ett år och det kostar en hundring att börja använda det igen. Smidigt tyckte jag, tecknade avtal, använde 5 veckor och lade det sedan vilande.

Ett halvår efter det så får jag en faktura hem från TELE2 på bredbandet. Ringer kundtjänst och undrar vad dom håller på med och tydligen så har dom ändrat gränsen för hur länge ett abbonemang får vara vilande till 6 månader, utan att informera om det på något sätt. Jag tjafsar med kundtjänst i säkert en timme om saken, och de lovar att åtgärda problemet och att jag inte ska betala fakturan. Månaden senare får jag ändå en faktura på det återaktiverade bredbandet, de strök tydligen bara hälften (allt innan månadsskiftet) av kostnaden. Då orkade jag inte bråka mer utan tänkte att jaja, det får va värt 200 spänn att slippa prata med deras kassa kundtjänst igen.

Nu fick jag precis hem en ny faktura. De har, utan att informera om det såklart, nu börjat ta 29kr i månaden för att ha abbonemanget vilande. Detta gör mig såklart arg, inte för pengarna men för deras ensidiga ändringar av avtalet utan att informera. Jag ringer kundtjänst och berättar att dom är värdelösa och att jag vill säga upp avtalet, och det går såklart bra, men jag måste betala en månad uppsägningstid.

Så TELE2 har nu blåst mig på knappt 800 spänn som jag har haft absolut 0 användning för, genom att ändra i våra överenskommelser, och jag tänker aldrig någonsin ha något med bolaget eller något av deras systerbolag att göra igen.

Kan rekomendera alla andra att välja ett annat bolag att göra affärer med om möjligt.