Inlägg

Inlägg som Julia2018 har skrivit i forumet
Av Julia2018
Skrivet av anon34443:

Kanske testa köpa ett nytt batteri, har du multimeter å mäta?

Är det ett vanligt klockbatteri?

Av Julia2018
Skrivet av coolerfreak:

När PSU-sladden till ditt Coolermaster GM 650W kopplas in och du slår igång ON-OFF-swtichen, tänds nånting upp på moderkortet eller är alla LEDs släckta?

Ta ur sladden ur din PSU, ta sen ur batteriet från moderkortet i 10 sekunder. Sätt tillbaka batteriet och koppla in sladden till PSUn. Vad händer?

Startar eller snurrar nånting överhuvudtaget när du försöker starta datorn eller är lampor och dylikt släckta? Som extra test kan du alltid koppla ur allt kablage som går in i datorn och testa återigen.

Inget tändes. Och inget igen på din andra fråga. När jag försöker starta datorn lyser det rött på visa delar av CPU och fläktar går igång. Datorn startar om sig själv till och från men ingen signal till skärmen

Av Julia2018
Skrivet av panpo98:

Eftersom det hände efter en Windows uppdatering så ska du börja med att koppla ur ALLA diskar. JA, bla är Windows, diskar, kablar till diskar och porten den kopplades till är ökända för att orsaka startfel, ingen bild död dator mm.

Nollställ bios igen efter att du tagit bort diskarna. Gör antingen som det står i moderkorts manualen eller ta bort batteriet som ser ut som ett mynt. Strömkabeln ska vara utdragen.

Om du misstänker något annat så ska den bort först. Nästan allt som många trodde inte spelade roll som tex mus, tangentbord, USB kabel, USB prylar, kringutrustning, chassifläktar, fläktkontroller, diskar, DVD mm som INTE behövs för att få bild och porten dom kopplats till är också kända för att orsaka startfel, ingen bild, död dator mm.

Koppla skärmen till moderkortet men man måste ta bort grafikkortet HELT för att få bild. Sen behövde vissa ta bort grafikkortet och nollställa bios innan de fick bild igen (samma/annat grafikkort).

Hej och tack för dina tips. Men jag har gjort allt det med min vän. Inget som fungerar, tyvärr.

Jag har dock inte kopplat ut PSU men den behövs väl för att datorn ska fungera. Någon nämnde något om PSU tidigare, men datorn startar ju, så att tjuvkoppla den lär ju fingera..

Av Julia2018
Skrivet av coolerfreak:

Vrid ratten till 20 eller ställ multimetern på DC. Visa modeller har AC/DC Automatiskt.

Plus-proben på blanka sidan och jord-proben på andra sidan. ~3.00

Ska jag sätta mig i min volvo och ta en runda runt kvarteret? Fattar inget hahahah...

Av Julia2018
Skrivet av coolerfreak:

0/1 bakom datorn tänker jag på.

Om de är jumpra CLRTC din vän är inne på så är de som att ta ur batteriet. 1+2 = Default, 2+3 = CLRTC/Clear Cmos.

Det kan vara moderkortet men kan också vara din PSU.
Är det ett Coolermaster GM 650W 80+ eller är det nån annan modell?

Edit: Som perssonabbe nämnde. Mät batteriet! 3v ska de vara. De har hänt att moderkort bråkat vid uppstart pga just detta cmos-batteri.

Om det är PSU, ska jag försöka jumpstarta PSU? Men då hade väl inte datorn startat över huvud taget om PSUn krånglar?

Ska öppna lådan imorgon och kolla vilken PSU som finns. Bytte den för 1 år sen.

Hmm, hur mäter man batteriet då? ska diskutera med min vän också. Jag är villig att testa allt såklart!

Av Julia2018
Skrivet av coolerfreak:

När PSU-sladden till ditt Coolermaster GM 650W kopplas in och du slår igång ON-OFF-swtichen, tänds nånting upp på moderkortet eller är alla LEDs släckta?

Ta ur sladden ur din PSU, ta sen ur batteriet från moderkortet i 10 sekunder. Sätt tillbaka batteriet och koppla in sladden till PSUn. Vad händer?

Startar eller snurrar nånting överhuvudtaget när du försöker starta datorn eller är lampor och dylikt släckta? Som extra test kan du alltid koppla ur allt kablage som går in i datorn och testa återigen.

On/off switchen, bakom datorn som är 0/1, eller menar du on/off switchen som startar datorn? När jag slår on/off switchen där bak händer inget, men när jag slår på datorn lyser det rött på moderkortet och fläktarna går igång.

Jag tog ut batteriet och satte tillbaka det, då började det lysa på moderkortet, och datorn startar åter igen, woho, men det är fortfarande svart, dvs ingen signal till skärmen, ingen ström till mus och tangentbord.

Jag har även provat sätta grafikkortet i ett annat uttag, och jag har provat ett annat grafikkort, inget fungerar..

Har ett intergrerat grafikkort i moderkortet, men det funkar inte heller.

En vän guidade mig hur man jumpar i moderkortet, (nu skriver jag massa grejer som jag inte har en aning om) men det hjälpte inte heller

Av Julia2018

Datorn startar inte efter windows uppdatering

Hej, amatör här, finns en liknande post som jag läst och följt instuktionerna, men halvvägs i mina försök, startar datorn inte alls.
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1567512-svart-skarm-fl...

Jag spelade igår som vanligt, overwatch och Apex legends. När jag ska stänga av datorn, står det, uppdatera och stäng av, vilket jag väljer.
På morgonen startar jag datorn, kommer till inloggningskärmen, och det ser ut som datorn installerar uppdateringen och sedan startar om. Här börjar den lopa, som om den ska starta, lampan går igång, fläktarna går i gång, men ingen ström till varken skärmen, mus och tangentbord. (Har provat skärmen på ps4, funkar såklart) den lopar ca 10 gånger, dvs som ovan, lampan tänds, fläktarna går igång sen stänger den av sig själv och gör så ca 10 gånger, därefter slutar den lopa, och datorn låter som den är på, ca någon minut, sen gör den samma grej igen, stänger av sig och startar av sig själv, men den lopar inte, utan ser ut och låter som den är på, men ingen ström till skärm, tangentbord och mus.

Jag googlar och hittar den tråden som jag länkat ovan. Provar att koppla bort grafikkort, ingen skillnad, hårddiskarna, ingen skillnad. När jag kommer till den punkten där jag ska hålla in in30 sec, vill den ej starta mer. Jag har ju hållt ner den i 5 sec innan för att kunna stänga av och på, men nu vid den längre "reboot" eller vad det heter, har den lagt av helt. Den vägrar starta helt och hållet.
Har även lånat ett grafikkort av en vän, men det löser inte problemet...

Komponenter:
MSI Z97 gaming 3
1TB WD 7200rpm 64MB
500Gb SSD
Intel core i7 4790K
Corsair 16Gb 2x8
Cooler master TX evo
MSI Radeon R9 280X 3Gb
Cooler master GM 650W 80+ (tror denna är bytt för 1 år sedan till en motsvarande modell)

Som sagt, är inte datorkunnig. Har tänkt köpa en ny dator, men inte förän nästa år. Hade även tänkt sälja denna för en liten slant. Men min Fru behöver verkligen datorn för hennes universitetsarbeten och jag köper hellre en kompontent nu och köper en bättre dator nästa år än att köpa en halvdant dator nu..
Tacksam för all hjälp!

Mvh
.

Av Julia2018
Skrivet av Farthinder:

Ja, man ska ha tur! Håller tummarna då

När jag väl kom till inet visade sig att dom har 2 år på sina datorbygge , men själva tillverkarna har 5 år. Så dom hjälper mig skicka in nätaggregatet, återstår att se vad dom säger. Förhoppningsvis ersätter dom mig med en ny

Skickades från m.sweclockers.com

Av Julia2018
Skrivet av Farthinder:

@Julia2018: själv kör jag med ett Seasonic PSU
enkelt, tyst och bra

finns ju t.ex Corsair PSU billigare, men bara 5 år garanti.
Inte så mycket att säga, det är ett corsair PSU, körde mitt förr i 11 år innan det gav upp

EVGA PSU
Bättre certifiering ( gold ) hyffsat pris och ett bra agg.

du kan ju alltid kolla om du har garanti på Inet? läste att en hade lämnat en recession om det agget och stort sett råkat ut för samma scenario som dig.

Du, köra online vän. Jag ringde inet, det visar sig att jag har 5 år garanti. Köpte datorn augusti 2014. Skall äta strax, sen kör jag in till inet i Malmö, om jag har tur får jag en ny direkt (om dom har tid att kolla/göra en kontroll på plats) annars får jag lämna in den! Så glad jag blir! Tack för tipset!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Julia2018
Skrivet av mrqaffe:

Om datorn startar utan disk så startar du datorn via nån annan disk som inte innehåller nått viktigt utan bara ett fungerande os och ser om allt funkar då.
Eller så kopplar man in disken och startat "allt" för om moderkortet startar ok är det liten (men inte obefintlig) chans att en nätdel som gått sönder på en avstängd dator har skadat nått mer.

Du skulle ju även kunna skaffa en ny ssd och installera om på den och sedan koppla in den "gamla lagringen"

Har ingen annan hårddisk tyvärr. Har inte råd för tillfället att köpa en ny hårddisk. Men skulle kunna vänta tills nästa lön kommer.
Dock har jag Windows 8.2 OEM version, om jag inte minns rätt, kan man bara installera det en gång? /altivera det en gång? Då måste jag köpa ett nytt Windows också? Som jag verkligen inte har råd med.. men om hårddisken nu är paj, måste jag nog köpa nytt endå?

Ja som sagt, är okunnig..

Skickades från m.sweclockers.com

Av Julia2018
Skrivet av Farthinder:

@Julia2018:Alltid tråkigt att lära sig av sina "misstag" men man tar lärdom och arbetar vidare
om du kan ge oss lite specs över vad som finns i datorn så kan man basera ett PSU köp utefter det:

Vad har du för komponenter?
Prisklass?

Hittade kvittot!!

I Z97 GAMING 3
---
1TB WD Black 7200rpm 64MB
Intel Core i7 4790K 4GHz, 8MB
Corsair 16GB (2x8GB) CL10 1600Mhz VENGEANCE LP RÖS
Cooler Master TX3 EVO
ASUS PCE-AC68 Dual-band AC1900
MSI Radeon R9 280X 3GB GAMING (Tahiti XTL) + 3 st spel (GOLD)
AMD Never Settle Forever - GOLD
---
Fractal Design Define R4 Titanium
Cooler Master GM 650W 80+ Bronze Modulärt
ASUS DVD±RW DRW-24F1ST Svart Retail
Windows 8.1 Svensk 64-bit OEM
Montering och test av dator med valfria komponenter

Skickades från m.sweclockers.com

Av Julia2018
Skrivet av Farthinder:

@Julia2018: japp, du får de kablar du behöver med det nya PSU:t

enkelt förklarat:
Tillverkare nr 1 kanske har ström på kabel nr 3
Tillverkare nr 2 kanske har ström på kabel nr 1

men kablarna kan se likadana ut, och dem passar ofta i varandras PSU.

Men som sagt, du får med kablar med det nya PSU:t så det behöver du inte oroa dig för

Vad ska jag oroa mig för? 😁 ångest!!!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Julia2018
Skrivet av Farthinder:

@Julia2018:Alltid tråkigt att lära sig av sina "misstag" men man tar lärdom och arbetar vidare
om du kan ge oss lite specs över vad som finns i datorn så kan man basera ett PSU köp utefter det:

Vad har du för komponenter?
Prisklass?

Har letat efter kvittot ca 30 min i min email, gittar inte det. Säker på att jag har varit inne och kollat upp delar tidigare. Men jag har endå lite info till er.

Köpt på Inet med Windows 8.1
Motherboard: MSI Z97 gaming 3?
Intel Core i7

Vill inte lägga allt för mycket pengar, men vill inte heller ha något skräp.

Gamla PSU heter: cooler master G650M

Skickades från m.sweclockers.com

Av Julia2018
Skrivet av Farthinder:

@Julia2018: är det nya grejor man kopplar in ska man ALLTID byta strömkablarna ( då det inte finns en standard så har många PSU tillverkare kopplat kablarna som dem tycker d.v.s tar du ett corsair PSU och kopplar ett fractal PSU så kan det bli Kortslutning så om du planerar byta, absolut.

vill man kolla det gamla agget i hopp om räddning kan man testa med t.ex. en :PSU Tester dock kanske lite onödigt för ett aggreat.

jag hade inte provat starta det gamla PSU:t med Hårddisken inkopplad.

( hoppas inte jag strular till det för dig, haha )

Nu blev jag faktiskt lite förvirrad Hahaha. Men förmodar att jag får kablar med till PSUn, och dom kablarna kommer jag självklart koppla till komponenterna.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Julia2018
Skrivet av Trunk:

Jag har fått lära mig att avstänga nätaggregat i vissa fall kan hålla en del ström lagrad i vissa delar. Om det är sant eller inte vet jag ej men om det stämmer är det förstås dumt att börja skruva i saker man inte vet någonting om.

Låter i mina öron som att något är fel med elen om tre säkringar går. Men jag lutar lite åt ditt håll ändå, om det är första gången säkringen gått samt att allting har fungerat bra efteråt så är det nog att kasta pengarna i sjön att ta dit en elektriker. Om något liknande däremot händer ännu en gång skulle jag faktiskt ta dit en elektriker för att gå igenom all el. Det är tyvärr dyrare än knark men när det kommer till el är det dumt att snåla för mycket.,

Det är ingen ide att kontakta försäkringsbolaget ifall det bara är nätaggregatet som gått sönder, din självrisk är nästan garanterat dyrare än en ny och riktigt fin PSU. Spara däremot den gamla ett tag för att se så att det inte är något mer som gått sönder i datorn (eller i resten av huset för den delen), är det ett ambitiöst försäkringsbolag kan de fråga efter nätaggregatet ifall den orsakat stora skador.

Förhoppningsvis har den klarat sig. Jag skulle dock tagit det säkra före det osäkra och startat datorn första gången utan att ha hårddisken inkopplad bara för att se så att det inte är något annat som strular. Därefter koppla in hårddisken igen.

Sen hoppas jag du lärt dig att alltid ha en backup. En kopia i datorn, en kopia utanför datorn (t.ex. extern hårddisk som inte alltid är ikopplad) och om du har riktigt viktiga filer ska du även ha en kopia utanför ditt hem, förslagsvis hos en släkting men i någon molntjänst fungerar ok det med.

Jag har ju alla dokumenten på datorn i pappersform också. Dock har jag sparat på mig en hel del skit under 4 års tid som jag borde ha gjort backup på. Jag har en extern hårddisk, dock kommer jag inte ihåg när jag gjorde backup senast.

I vilket fall som helst, har ni helt rätt. Nu i efterhand känner man sig rätt dum som inte spenderade tid på att göra backup. Lätt att vara efterklok, men nu när man upplever det, kommer jag självklart att göra backup framöver.

Förhoppningsvis är det PSU, kommer uppdatera er.

Vet ni någon youtube film som förklarar/beskriver vad som skall göras när jag förhoppningsvis får igång datorn med ett nytt PSU utan hårddisk. Om jag inte har fel för mig, skall själva felkontrollen göras när hårddisken inte är ikopplad?

Har frågat, men frågar igen, tips på en PSU?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Julia2018
Skrivet av Farthinder:

@Julia2018: det borde räcka, men för att undvika att man av misstag " ska bara prova en grej " och råkar grilla något i onödan
Man kan aldrig vara nog säker vid felsökning av denna sorten

Med andra ord, ska jag koppla bort hårddisken innan jag kopplar in ett nytt nätaggregat (PSU), och prova starta datorn och köra felsökning innan jag kopplar in hårddisken? Har ingen aning hur man gör en sån felsökning haha, men allt finns numera på internet annars hade jag inte klarat av att ha denna diskutionen med er

Jag vill tacka alla för er hjälp!

Nästa steg blir att köpa ett PSU, dock har jag ingen aning vad jag ska köpa, några förslag?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Julia2018
Skrivet av Lifooz:

Koppla loss kablarna från hårddisken tills vidare i alla fall.
Antingen är det bara PSU´n som gjort sitt eller så är det något annat, men i vilket fall så är det säkrast att ha disken urkopplad tills dess att du kan få tag i ett nytt nätaggregat.

/Lifooz

Räcker det inte att koppla bort PSU, som jag har gjort?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Julia2018
Skrivet av Irre:

Hårddisken går inte sönder av strömavbrott, men filsystemet kan ta skada. Kör program för att checka och reparera filsystemet! Själv har jag lyckats förstöra filsystemet i en mobiltelefon pga för svagt batteri vid uppdatering. Men vanliga mekaniska hårddiskar klarar det mesta.

Skickades från m.sweclockers.com

Kan inte köra något för tillfället då datorn inte fungerar. Får hoppas att hårddisken fungerar. Datorn var ju avstängd när ”säkringarna” gick, och PSU slutade fungera.

Av Julia2018

Jag är inte säker att alla var ”på”, sist jag pillade där var ca 3 veckor sedan, då pekade alla upp (på).. jag har automatiserade, jordfelsbrytare, den slog inte av..

Pratade nyss med föreningens elektriker. Han sa att det är möjligt att ”datorn” har slagit ut 3 säkringar. Dock ovanligt att 3 ska slås ut. Följdfrågor, undrade han om allt fungerar som det ska, och det gör det. Allt funkar i rummet. Han undrade även vilka 3 säkringar som gått, som jag inte kan svara på, då jag var dum nog att slå på dom för att börja spela Hahah... lätt att vara efterklok.

Han erbjöd sig att komma imorgon för att titta på elen(säkringarna), dock tar han runt 700-1k /h, och jag vet inte exakt vilka som slog ut, rekommenderade han att avvakta.

Bör jag ta kontakt med mitt försäkringsbolag angående PSU? Vet inte vad den kostar, osv, men vad säger ni?

Kan även tilläggs att jag har bott här i 1 år, första gången säkringarna går.. + att dom bygger lägenheter precis i närheten, kannske någon har meckat med nätet och blivit en störning hos mig?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Julia2018

Nej har inte ens tänkt på att ta ta kontakt med fastighetsägare/försäkringsbolag. Jag tänkte att att datorn slog ut kopplingarna haha.. men du har väl en poäng i det hela.

Vet dock inte vad försäkringsbolaget skall göra.. men fastighetsägaren (menar du förseningen?) jag äger lägenheten?..

Skickades från m.sweclockers.com