Inlägg

Inlägg som anon309108 har skrivit i forumet
Av anon309108
Skrivet av serafim:

Här kommer ett inlägg från en gammal tråd om tekniktabbar man gjort:

alla har vi snygga missar Du ska ha en eloge och en kram för att du vågat posta det på nätet.. Jag hade nog tagit med mig missen ner i graven
Jag har en snygg miss oxå.. jag skulle nolla cmos på en workstation på 90talet.. lite nonchalant drog jag inte ut 230in utan stängde bara av datorn på powerknappen.. När jag hade pinnsen kortslutna med bygeln helt nedtryckt, råkade jag komma emot powerknappen.
Gissa vem som aldrig gör något i en dator/server utan att dra ur sladden igen.

Av anon309108
Skrivet av ronnylov:

Vi har alla varit nybörjare och upplevt samma känsla. Lätt att man glömmer hur det var med tiden.

Men man ska inte underskatta manualerna. Ofta får man bättre hjälp av att i terminalen köra "man kommando" än att googla. Eller gå in på wikin för disten och söka sig fram där. Har man provat detta och ändå inte inte fått det att fungera kan man börja fråga. Gärna förberett sig med loggar och felmeddelanden så underlättar det att svara.

Ibland kan jag känna att jag försökt hjälpa någon med ett svar och sedan får man ingen feedback om det löste problemet eller inte. Då kan man känna varför försöker man ens, ingen verkar uppskatta det ändå. Antingen har väl personen gett upp eller fått det fungera, vad vet jag.

Känner själv att jag gärna hjälper om jag kan. Open source innebär att alla hjälps åt tillsammans. Om något program buggar så går jag in på github och rapporterar problemet. Utvecklarna kan inte fixa problem om ingen berättar.

hmmm.. är du riktigt säker på att alla varit nybörjare.. vissa gurus verkar ju vara födda med arch wiki i generna.
Så sant.. Det är lätt att glömma hur känslan var när man själv började peta i sakerna.. Så är jag med windows.. Man tänker inte när ett problem poppar upp utan man agerar instinktivt typ... Men i linux när ett problem dyker upp kickar mitt windowstänk in de första sekunderna o jag börjar agera, för att sedan komma på mig själv och svära lite.. Jag har blivit riktigt duktig på svordomar sedan mars 2018. hahaha

Här får jag skämmas lite.. jag är extrem-extremaste dålig på att ta till terminalen med man eller --help.. Men det beror mycket på att jag har en allergi mot terminalen.. Men jag läser om det följer med textfil eller om det finns dokumentation på nätet. Det är mycket trevligare läsning när man kan anpassa textstorlek o font, samt kan använda sökfunktion i texten.

Sådana trådar är tråkiga, där man ser en diskussion, en felsökning och förslag... sedan slutar tråden tvärt och man undrar.. fungerade det? vad var den avgörande faktorn? och nada lixom.
Jag är nog ganska bra på ge feedback, tror jag.. Jag var tvungen att kika på mina skapade trådar här inne och jag verkar ha haft bra uppfostran o tackat för hjälp iallafall och postat lösningar om det handlat om att få igång något som min skärm som strular om jag kör den i default 60Hz och kör custom setting till 59hz.
Så feedback är viktigt, det håller jag med om.. och ett tack för hjälpen ska man vara nog uppfostrad till att kunna ge oxå.

Buggrapporter har jag varit lite dålig på att ge.. Men det handlar nog en del om att jag inte känner mig riktigt bekväm ännu, så jag kan avgöra om det är buggen på ena eller andra sidan av tangentbordet som är orsak o verkan.
Men kan jag hjälpa till då gör jag det till 99% om det handlar om linux.. Jag har vågat mig på att skriva ettpar how to manualer faktiskt, det gav mig kunskap att skapa en logik och steg bakom hur det fungerade... Lärorikt

Av anon309108
Skrivet av F.Ultra:

Ja from DDR4 så har non-ECC och ECC identisk pinlayout och du kan tom mixa (dock slutar ECC funka rakt av då) https://www.crucial.com/support/articles-faq-memory/ecc-vs-no...

Tackar-tackar för svaret.. yessss, då blir det att jaga lite minnen och ett modekort, då borde marknaden vara liiiite bättre på LGA1151 DDR4
Det var så sjuk idioti av dem att börja med olika pinnlayout, så skönt att det är slut på den eran.

Av anon309108
Skrivet av Dockland:

Det finns ju ett visst underhållningsvärde när en från Debian-lägret hamnar i klinch med någon från Ubuntu-lägret och någon Linux Mint-entusiast kliver in och försöker styra upp.
Då tänker jag: "Skall någon berätta för dem?"

hihihi nästan styggt.... det farliga med att gå emellan folk är att man får sig en törn själv... på nätet gör det ju ioförsig inte ont som det kan göra IRL *haha*

Av anon309108
Skrivet av Dockland:

Jag har aldrig förstått polariseringen själv. Linux är Linux, varken mer eller mindre. Sedan skiljer det lite i färger/lull-lull och pakethanterare typ (något kortfattat)

Så känner ju jag oxå..
Men det finns lite den attityden i vissa windowsforum oxå.. så vi ska inte morra för mycket åt ett håll..
Praktexempel är sevenforums, eightforums, tenforums och snart borde även elevenforums poppa upp... där blir man direkt hänvisad till systerforumet om man kommer med fel os fråga.
Enda skillnaden mellan win-linux är att det finns en hel del windowsforum där alla utgåvor från 1.0 till 11 handahas.. Medans linux hade ett neutralt sådant, men det är dött sedan länge https://www.linux.org/forums/
hmm... jag får rätta mig där, det verkar som det forumet vaknat till liv lite efter flera års inaktivitet... Det måste jag ju spana in lite.

Av anon309108
Skrivet av ronnylov:

Tror det är lite kulturkrock på forumen. De gamla rävarna tänker här har vi ägnat år till att skriva wiki och hjälpfiler och så kommer de ändå hit och frågar istället för att bara läsa i manualen. Det blir frustration över frågor som de gamla rävarna anser att det redan finns svar på. Men nybörjarna tycker att deras forum ska väl stå för support. Varför behöva leta upp svaret om någon annan redan vet

Japp. krockar blir det ju tyvärr ofta på forum som är nischade.. Medans forum som är allmänna där samspelar folk mycket bättre och kommer överens över gränserna.
Ta som detta forumet där vi har Linux o övriga OS.. Då inget är specifikt så hjälper vi varandra o samspelar väldigt bra tycker ju jag.. Det är den härliga känslan jag fått iallafall.
Jag som fortfarande ser mig som nybörjare, även om andra kanske inte gör det som bara kört linux i några veckor. Så kan jag inte säga att jag vill att ett forum ska stå för support, men det är väldigt smidigt att kunna ställa en fråga när man inte vet svaret/sök-orden för att hitta rätta delen i manualen. Så man får en liten hint.. Har du kikat på zone reclaim mode, eller det kan ha att göra med ditt värde av watermark scale factor.. Som nybörjare är det rena grekiskan och man har inte en chans att lista ut vad man ska söka på och där med kanske man trilskas med att gissa sig fram i en månads tid.. Medans på ett forum så kan man få en hint på vad man ska söka efter eller att man får en länk till dokumentationen och där med sparat in 3veckors huvudvärk.

Skrivet av snajk:

Jo det där är ju ett allmänt problem. RTFM vet ingen vad det betyder längre verkar det som.

Den förkortningen kunde jag inte utantill, jag var faktiskt tvungen att söka på den.. och ja de orden känner jag igen, men jag har aldrig sett förkortningen förut.
Ska vi vara lite stygga o leka med tanke och ord. hihihi
Hur var det nu igen... Män som köper en ikea bokhylla eller en ny tv.. det där med att läsa manual och beskrivning. hihihi
Japp det är okej att ge mig en törn tillbax. hihi

Av anon309108
Skrivet av Superfrog:

@Marie Väldigt bra skrivet!

Jag håller med dig i allt du skriver och hoppas, precis som du, att det ska bli mer gemenskap och sammarbete över distrogränserna istället för den nuvarande polariseringen.

Är även nyfiken på tråden om swapdeath, så länka gärna till den när den kommer upp.

tackar tackar, jag försökte skärpa mig i skriften då jag är lite slarvig ibland. *skäms*

Jag kommer tipsa om den när det är postat.. Jag har lovat flera här inne att länka till den då.
Det jobbiga är att skriva på engelska.. Då dyslexin är en bitch i svenskan så är den ett monster i engelskan. *hahahaha*
I svenskan har jag haft hela livet på mig att träna stavning och de stavfel jag gör nu rättar stavningskontrollen smidigt.. Men i engelskan så är min stavning liiiiite kassare, så ibland fattar inte stavningskontrollen vad jag menar.. så jag måste ta stavningen via att slå upp ordet.. Så det tar 3-4gånger längre tid på engelska än svenskan. :upps:
Så det tar sin lilla tid att skriva det då det är ganska massivt det jag har och mängder av länkar samt jag måste fiska ur alla modds jag gjorde på den laptopen jag experimentera med. Och min otroliga tålamod med data då intresset är lite svalt, så sitter jag inte så lång tid åt gången.
Men det börjar närma sig.. Det är typ två A4 sidor text än så länge.
Lite text till länkarna behövs skrivas så man vet vad länken handlar om, samt det jag testat att modda för att minska på fenomenet.
Jag är nybörjare på Linux, så jag har ju tagit mig lite vatten över huvudet kan man ju säga. *hihihi*
Men lärorikt då jag börjar lära mig hur linux fungerar and what makes it tick så att säga

Av anon309108
Skrivet av ToxicMonkey:

Det var då inte många rätt på vad du skrivit här.
När någon rättar dig i framtiden: säg bara "hoppsan, där hade jag allt fel. Ber om ursäkt för misstaget."
Gå inte till personangrepp med antydningar om att hen "mår dåligt" eller att hen är på uselt humör för att du inte kan ta kritik. Ser ingenstans att någon skulle gjort det mot dig, de har bara påpekat ditt misstag.
Om det går hade jag redigerat din ursprungliga kommentar med en dementi.

Om två personer för en konversation, och en tredje lägger sig i för att vara ordpolis, bessevisser eller använd vilket ord du vill. Så gör ju inte den personen det för att vara snäll, utan enbart för att huggas.
Jag har märkt på detta forum att om män/pojkar utan dyslexi skriver fel eftersom de inte läst TS fråga rätt, så får inte de hugg.
Men jag har fått hugg från en hel del och normalt ignorerar jag det hela eller frågar personen varför.
Nu hade jag varit vaken i 20timmar och jag tände till på att åter igen bli huggen på detta forumet.. när jag pratar med någon annan och att någon som inte har med saken att göra går till attack.
Jag låter ofta män/pojkar komma undan med saker, för att pojkar kommer alltid vara pojkar. Kvinnor/tjejer här inne har jag inte sett göra på det sättet.
Och det är skillnad på att rätta någon med att säga. Nu skrev du väl ändå lite fel va?. eller att skriva Är det så oerhört svårt att erkänna att du har fel?
Jag kallar inte detta att rätta någon som skrivit fel, jag kallar det att hugga på någon som skrivit fel.

Av anon309108

Vi missförstår nog varandra lite Gusnan.
Till att börja med, jag har dyslexi så jag gör läs och skrivmissar lite då och då när jag inte anstränger mig att läsa saker tre gånger för kontroll och läser det jag skriver tre gånger för kontroll... Vilket jag bara gör när jag jobbar eller pluggar, för då är det så extremt viktigt och värt extra tiden det tar.
På fritiden kanske jag läser en eller två gånger, men inte den tredje för att jämföra de två första. En mening kan få ny innebörd på ett missat ord.. (Jag har inte skrivit koden) VS (Jag har skrivit koden) Dyslexi har hundra grader av helvete, mitt helvete är ganska milt, men ordblindhet förekommer i alla nivåer av skiten tyvärr.
Så ser du att jag missuppfattat dig, så påminn mig mer än gärna eller fråga, vad attan menade du nu.
Den här gången har jag ansträngt mig lite extra för att undvika missar.

Sedan reder vi upp begreppet nörd.. Det är inte ett skällsord,
Nörd är en individ vars hobby intresse blivit en del av sitt liv och tar upp majoriteten av ens fritid och de nördar ner sig i detaljer.. och man har det inte som profession.
Jag var datanörd på slutet av 80talet och halva 90talet tills jag började jobba med datorer och då tappade jag datorer som ett intresse då det vart mitt jobb helt enkelt.. Men jag är fortfarande en Bilnörd Matlagningsnörd och sömnadsnörd då jag har dessa saker som ett intresse och jag grottar ner mig i detaljer för att utvecklas på egen hand.. och nu även Linux har jag börjat nörda ner mig i... Lika så IT-säkerhet har jag även börjat nörda ner mig i under min sjukskrivning .. Tanken är väl att göra IT-säkerhet till profession i framtiden.. och då kommer jag tappa intresset för det o mer se det som ett jobb.
Så inget illa menat om ordet nörd, det är bara en definition på ens nivå.

Skrivet av gusnan:

Åter igen, dom som ger support i Debian-forum kanske är väldigt specialiserade på just _Debian_. Du pratar om att det finns väldigt få skillnader mellan olika distributioner, men åtminstone en del av dom som supportar på Debianforum har koll på (eller åtminstone kan helt ta reda på) olika paketversioner, och vilka paket som har problem i vilken version. Om ett paket i stabila Debianutgåvan har ett problem kanske supporten vet att det är en fix på väg in, eller kanske det finns en fix i testing, som är på väg in via en backport. Bara för Debian finns stabila utgåvan, uttestningsutgåvan, instabila utgåvan, backports, experimental med olika förhållanden mellan varandra. Paketen i dom kanske den aktuelle personen som vill hjälpa till i ditt fall kan hålla reda på. Men då säger personen "Nä, jag kör Mint". Du tycker alltså att supporten ska hålla reda på dom aktuella förråden där också, med backports, utvecklingsbranchar osv och vilka versioner av paket som finns i vilken branch. Och sedan Ubuntu med sina olika versioner. Det ska dom också ha koll på. Det kan helt enkelt vara så att det är för mycket, och aktuell distros support gör det bäst själv?

Jag vet åtminstone att på sändlistorna och kanske i IRC-kanalerna är det en hel del som är VÄLDIGT specificerade på just stabila utgåvan, och på IRC finns det till och med en specifik kanal för just uttestningsutgåvan.

En del av det hela kan vara att göra det enklare att söka för folk som lite senare kommer in och har samma problem. Om Mint-folket går in i Ubuntu-forumen och ställer frågorna så kommer det inte komma fram om någon gör en sökning i ett Mint-forum.

Men det kanske du struntar i, du kanske tycker att alla support-kanaler för specifika distributioner ska vara "allmän Linux-support"?

Låt oss inte fastna i Debian. Det var ett exempel från mängder av forum.. Jag kanske skulle tagit exempel från LinuxMint forumet för att få det less close to home
Nej jag tycker inte supporten ska hålla reda på allt.. Det har jag aldrig sagt.
Det jag menade var att om jag säger i ubuntuforumet(teoretiskt exempel som aldrig existerat) Hejsan, jag har dualboot Ubuntu och mint och jag får inte igång min ena skärm på minten. Vet någon av er hur jag får igång den?
Här hade jag agerat.
1 Om jag sitter på kunskapen hade jag skrivit svaret för att hjälpa till. även om det är i fel distro forum.
2 Om jag är bra på googlesökningar och jag har tiden till övers, så skulle jag söka på det och sedan svara. Jag kan det inte själv, men jag hittade en länk på detta forumet som kanske kan hjälpa dig.
3 Om jag inget vet och jag inte har tid, lust eller ork, så skriver jag inte i tråden alls, för då har jag ju inget att tillföra.
Så för min personliga del, så tycker jag det är okej att folk ställer fel frågor i fel forum.. Om det är ett bilforum någon frågar om data eller om det är ett dataforum någon frågar om en bil.. Det finns oftast någon allmän diskussion eller offtopic kattegori på alla forum och då anser jag att det är okej att fråga utan att de ska få på skallen lixom.
Och tycker man att personen inte ska ha ett svar på forumet, så ignorera tråden istället för att be personen söka sig någon annan stans lixom
Men det är jag.

Skrivet av gusnan:

Det har jag aldrig skrivit. Min poäng är att man kanske inte blir särskilt sugen på att supporta (antagligen obetalt) om man blir kallad för "lite korkad", "omogna nördar", eller något liknande.

Så är det väl alltid.. Om jag har en dryg elak granne som har dåligt batteri i bilen.. inte tar jag fram mina startkablar o hjälper denne.. Men även tvärt om.. Om jag har kasst batteri och min dryga granne kommer, så ber jag inte den om hjälp att starta bilen, då väntar jag hellre på någon vän jag ringt om hjälp.
Har man en skuren personkemi så hjälper man ju inte eller ber denne om hjälp. Jag skulle aldrig ta min bil till en verkstad där jag ogillar personalen.
Jag har hjälpt andra på flera olika forum och jag har fått skit för det ibland och då har jag bara slutat hjälpa den personen, men för det hjälper jag ju andra när jag kan, eller kommer med förslag på vad jag tror det kan vara för att ge en ny synvinkel på aktuella problemet.
Otacksamma människor finns det gott om, men för det får man inte vända taggarna mot de andra för att några få gjort en pistoff lixom
Edit2 Det är skillnad på om någon pratar om omogna personer eller om man kallar en person omogen.
Bara för att folk tycker att bilfolk är omogna nördar så tar inte jag personligen åt mig så länge de inte säger att just "jag" är en omogen bilnörd. Majoriteten av raggare är omogna tills de börjar bli lite äldre och uppför sig lite mer moget och inte hänger ut genom rutorna med en öl i handen o skriker o gormar på allt o alla som går förbi. Majoriteten av raggare är yngre.. och de är omogna korkhuvuden som behöver växa upp. De äldre raggarna uppför sig oftast mer städat.

Skrivet av gusnan:

Det är klart det inte är moget gjort. Det finns uppförandekod även i Debian som ska följas, och om du tycker att du blir kasst bemött så tycker jag du ska rapportera det till forumet. Det finns garanterat beskrivet hur det ska gå till.

https://www.debian.org/code_of_conduct

Om det är ett officiellt Debianforum så är det detta som gäller. Jag blir ju lite nyfiken på vilket forum det gäller - är det https://forums.debian.net ?

Jag pratar inte om mig, mer än att jag bara tog ett exempel.. jag pratar om det jag sett andra råka ut för på 10forum kanske, och jag härsknar till när jag ser orättvisor vare sig det är på nätet eller IRL.. Världen är så polariserad o orättvis så när jag ser det går jag emellan.. och jaa, jag har fått skit för det och blåmärken IRL för att jag gå emellan när en mobbare mobbar en annan person.
Jag är problemlösare och envis sådan på gott och ont. *hihi* Men jag vill sammanföra folk och få dem att samsas under samma tak.

Skrivet av gusnan:

Inom Debiangemenskapen precis som inom alla andra gemenskaper finns det bra och dåligt folk.

Som jag skrev i början var det inte distrospecifikt jag menade, utan helheten.
Om vi ska tala om just Debianforumet... så har jag fått bra respons där inne o trevligt folk och jag har försökt hjälpa till där inne oxå de få gångerna jag haft chansen.. Men det är väldigt svårt att bidra som nybörjare.
Men jag försöker lite smått.
Mitt kommande bidrag där inne kommer bli angående swapdeath och I/O häng som blir. Det är inte Debianspecifikt utan kernel problematik. Men det gynnar Debian om man kan tweaka till det för att minimera effekten.
Jag har pratat med en av utvecklarna om det, så jag har fått klartecken att dra igång en sådan tråd, så det kommer bli mitt största bidrag.

.
Summa summarum så skulle jag vilja/önska/försöka få en större sammanhållning och mindre fientlighet i hela vida världens linux olika communityn och försöka få fler att samarbeta istället för att polarisera sig.
Det kanske är som att önska sig fred på jorden kanske.. Men det går ju försöka även om några kanske blir stötta om man försöker stoppa krigen i världen IRL och online. Jag är kanske för optimist.

Jag tror jag fick till messet denna gången, så du kanske är med på mina tankegångar

Av anon309108
Skrivet av F.Ultra:

Kör du headless eller med desktop? Om du kör desktop så ska t.ex Gnome ha detta inbyggt i sin HouseKeeping demon (går att hitta med dconf under /org/gnome/settings-daemon/plugins/housekeeping/ ) och är iaf påslaget by default i Ubuntu och Mint (så troligen även Debian). Larmar per default vid 5% ledigt.

Jag kör Xfce som jag ändrat efter eget behov.. Så jag har tagit lite funktioner från KDE samt Gnome och tryckt in.
Så det borde ju gå att kidnappa den delen oxå.. Inget är ju omöjligt i linux, bara att det tar lite längre tid ibland.

Skrivet av Mayth:

Jag har själv en container som kör OpenNMS för övervakning av av linux instanser. Skickar bland annat larm via mail och slack när diskanvänding går över 80%.

Rätt trevlig mjukvara, OpenNMS Distribution OpenNMS Horizon är fritt att använda och open source.

Jag tackar för länken.
Tack vare denna tråden kommer jag ha att läsa massssor minst ett år framöver känns det som snart.
Jag blir ju inte sysslolös i vinter iallafall. *hihi*

Av anon309108
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Nu har jag inte testat själv, men poängen är att AMD’s CPU:er inte artificiellt fått ECC avstängt, så har du ett moderkort som inte aktivt sparar in på de kretsbanor som behövs, och ett operativsystem som förstår signalerna, så har du (oregistrerad) ECC. Många av de lite dyrare konsumentkorten ska det funka på, och det finns listor över tillverkare och modeller som är värda att prova.

Men Intels cpuer med support för ecc har det väl inte artificiellt avstängt heller.
Det märks att jag är out of the loop tack vare mina 7års sjukskrivning och då jag inte har ett aktivt dataintresse utan ser datorer mer som verktyg/jobb.. så jag har inte läst något om hårdvara senaste 8-9åren *skäms lite för min lathet*
Sista minnena jag har från att ha läst om hårdvara då, det var mer ciscos saker och workstations, och liiite konsument datorer/laptops
Men det är ju inte för sent att uppdatera sig på ämnet igen. då livet fortsätter i minst 40-50 år till. (förhoppningsvis)

Skrivet av F.Ultra:

Jo de med "PRO" i namnet skall (ofta) stödja ECC enligt folk på nätet. T.ex ASUS har en liten lista här: https://www.asus.com/se/support/FAQ/1045186/ över vilken kombination av CPU och chipset som stödjer ECC på deras moderkort.

Något jag blev lite förbryllad över i förrgår när jag kikade lite efter modekort... Det är.... Har de ändrat så det är samma pinnlayout på ECC och Non-ECC minnen?
På ett modekort stod det..
Kompatibla processorer: Pentium, Celeron, Core i3, Xeon E-2100-serie, Xeon E-2200-serie
och sedan står det..
Stöder Ram Integrity Check: Icke-ECC, ECC
???????????? lixom... Har de lagt ner idiotin på att ha olika pinnlayout på ramminnena..
Tyvärr hade jag inte tid att börja forska i om DDR4 ECC och Non-ECC har samma layout eller inte... och igår var jag inte online en sekund ens och idag ser det dåligt ut med online-tid att forska i det..
Så chansen är överhängande att ni kanske svarar på det innan jag har en chans att forska i det själv.

Av anon309108
Skrivet av Lagers:

Ska prova den men eftersom den bygger på FF så har den samma motor vilket rendrerar texten lite bredare och suddigare än chromebaserade. Det är inget som bara jag har upptäckt utan finns mycket på forum där de snackar om detta. Detta gör att texten för mig blir sämre att läsa.
FF kan inte fylla i hela webbformulär med sparade uppgifter utan bara en ruta i taget vilket också är en sak som jag tycker är smidigt eftersom jag gör det varje dag flera gånger. Har en FF installerad och körde i månader innan jag bytte tillbaka till Edge igen. Nu kommer vi från ämnet... DDG webbläsare skulle vara guld värd. Har installerat Chromium nu för ett långtest vid sidan om.

I FF kan man ju justera text o fonter.. Dock har jag inte testat då jag nöjer mig med default. Men det ska gå vet jag.
Okej.. jag har aldrig använt funktionerna spara uppgifter.. då jag ser det som en integritet o säkerhetsrisk att spara uppgifter i webbläsaren.. Men jag kan tänka mig det är smidigt ur användarvänligheten slippa fylla i namn eller epost varje gång, istället för att bara klicka fram det eller att det kommer när man börjar skriva.

Av anon309108
Skrivet av walkir:

Kunde inte se om någon annan svarat, men DuckDuckGo Privacy Browser finns till bland annat iOS och Android. Fungerar utmärkt som ersättare till Safari, Chrome, Brave, Edge, Firefox etc

Önskar också att deras webbläsare fanns till macOS, GNU/Linux och Windows för att slippa mer "tunga" webbläsare likt de jag radade upp ovan.

Annars rekommenderar jag NextDNS ( https://www.nextdns.io ) åt de som bryr sig om tracking och inte vill strula med en PiHole installation.

Okej.. Det hade jag inte pejl på, då jag inte använder Andoid eller IOS
Men vissa sajter, så som banker o liknande ger ju bara support till de stora webläsarna.. när man surfar in med en gammal eller udda läsare får man fet bild att ladda ner nyare läsare o sedan exempel på edge, chrome och firefox.. Hur funkar det med duck-browser? (bara nyfiken, då jag inte kan testa)

Av anon309108
Skrivet av gusnan:

Men om någon som använder Ubuntu är inne på ett användarforum för Debian - Varför skulle Debianfolket veta hur det fungerar på Ubuntu? Hur ska dom veta att det är samma som på Debian, om det nu är det (vilket inte alls är säkert)? Varför kan inte Ubuntu-folk fråga i Ubuntu-forum, om det nu är den distro som dom använder, där svaret dom får garanterat gäller den distro som dom kör?

Visst, det kanske funkar (och till och med kanske också i majoriteten av fall), men det finns ju INGET som garanterar det. Och det hjälper ju inte att folk säger att dom kör uttestningsversionen av Debian då dom i själva verket kör något annat. Jävligt oschysst mot dom som supportar Debian och hjälper till i dom olika hjälp-kanalerna.

Till och med mellan två distros som är så nära besläktade finns det skillnader. Speciellt då Ubuntu plockar paket från Debian vid godtyckliga tider, och kanske inte alls har paket som är menade för release.

Jag pratar om O-viljan att vilja hjälpa bara för det är fel distro.
Jag kan ta ett exempel. Jag hade installerat Mint20.2 på min mammas bärbara dator och ljudet strula att få ut det via HDMI när hon ville titta på SVT play via tv'n.
Då jag kör Debian själv och övergav Mint för längre sedan, så är inte jag medlem på linuxmint forumet längre.. Så jag fråga på debianforumet och första reaktionen var att jag skulle fråga på mintforumet... inte att de ville hjälpa till.. Först när jag sa att jag har samma fel i Debian, då var de villiga att hjälpa till och felet låg i Pulseaudio.
Lika så finns det hundra exempel till där folk har problem med saker som inte är distro specifikt, och de hänvisar folk att söka sig till det forumet.

Det kallar jag för barnsligt community tjafs.. Om man har fyra olika distros och alla kanske är baserade på debian, arch, redhat eller slackware.. Varför kan man inte samsas i ett forum och få massor användare på ett ställe, men istället ska man vara medlem på hundra olika forum bara för att man behöver fråga en enda sak?
Distrubutions don't matter i stora drag.. Linux är linux och de största skillnaderna ligger i de fyra stora rötterna med olika pakethanterare apt, yum o paketen deb, rpm osvosv.. Att installera ett program är identiskt, bara att man använder apt install eller yum install.
Största skillnaden egentligen ligger i desktopmiljön. Xfce, KDE, Gnome.. Så det går ju att få vilken distro som helst att se ut som en annan disktro, med samma funktioner.. bara att skillnaden blir apt, yum.

Så att dela upp forum på trehundra forum ger väldigt lite folk på varje forum.. och oftast, som man kan se här inne, så även att vi kör olika distror så kan ju vi hjälpa varandra. .. varför skulle inte andra klara det för? Jo det är för att det finns en fientlighet i communityvärlden och det är lite mentalitet vi mot dem. Och jag tycker det är ledsamt och trist.. För Linuxvärlden skulle frodas mycket mer om folk lärde sig att dra jämt.
Citat: Till och med mellan två distros som är så nära besläktade finns det skillnader.
Jaa det har du hundra tio procent rätt i.. Men även om skillnader finns, Varför be någon mer eller mindre flyga o fara till ett annat forum, istället för att vara snäll o hjälpsam.. 99% av alla linuxanvändare har distrohoppat.. även jag och du, så oftast har vi ju lite insikt i olika distros.

Skrivet av gusnan:

Ett tips kan vara att INTE kalla dom du "har stor respekt för" som "gör ett bra jobb" för omogna nördar. Man blir inte direkt sugen på att hjälpa till i supportforumen när man läser sånt.

Så du menar på fullaste allvar att alla människor som är proffs på olika arbetsområden är aldrig omogna människor?
Jag kallar det omoget att be någon fara o flyga för att de har problem med en av sina distros de har och frågar i ett annat forum de är medlem i. Eller tycker du att det är moget gjort?
Eller för att en person har en gammal dator o kan inte gradera upp över 8GB ram... Köp en ny dator då eller gå tillbaka till windows!! Är det moget beteende?
Det går att lista hundratals exempel på omoget beteende.. Så ja, jag tycker de skulle mogna till en stor del av dem..
Det finns några som inte är sådana, men de är få.. En av Debian utvecklarna jag haft kontakt med är en väldigt empatiskt och mogen person. Han ser på saker objektivt på sakerna istället för det klassiska tunnelseendet. Han har min fulla respekt,
De som beter sig omoget har bara min respekt för att de gör ett bra jobb.. inte för sin attityd.. Det är skillnad..

En mekaniker på bilverkstan kan vara skitdryg och jobbig, men han kan vara jävligt duktig på sitt jobb.
Så då respekterar man dennes kunskap och dess utförda jobb, inte denne som person... eller?

Av anon309108
Skrivet av twit:

(min fetstil)

Är det så oerhört svårt att erkänna att du har fel? Du försökte exemplifiera vad tråden handlar om genom en specifik produkt som vid ytterst lite granskning visar sig inte ingå i någon kampanj och därmed inte alls styrker trådens tema och än mindre styrker att det specifika företaget sysslar med detta fulspel. När du sedan ifrågasätts kan du inte säga det enkla "Ja ni har rätt, jag tog fel i det här fallet." utan du svävar ut, flyttar målet och påstår sedan att du inte alls påstod vad du svart på vitt har skrivit i ditt tidigare inlägg.

klockan är efter fyra på natten och jag har dyslexi.. sorry att jag inte såg att jag skrivit det och att du reagerar så starkt på det...
Är du på uselt humör då du hugger på mig när jag tilltalar någon annan? Låt den jag tilltalar hugga på att jag skriver fel i så fall.
Jag erkänner gärna om jag har fel.. och jag ber om ursäkt till rätt person i så fall.. Inte till dig
Sov gott

Av anon309108

@Superfrog Klart att Linux desktop "kan" slå igenom Chromebook är ett exempel... Men det krävs att ett stort bolag kommer in och drar ihop ett massivt projekt..

Då är frågan.. vart integriteten tar vägen? Då typ alla större företag har kommit på att ""vi ska tjäna pengar på kundens data""
Ubuntu har ju lite företag i ryggen och det är nog därför man märker att "användarvänligheten" är lite smidigare i ubuntu.
Och om jag ser tillbaka bara på senaste 3åren när jag klev in i linuxvärlden så har saker blivit bättre/smidigare.. Dock finns det vissa saker som blivit sämre. System samba config eller vad den hette är en av dem jag saknar.

Linux är till absolut största delen drivet av ideellt drivna personer. Tyvärr är de lite korkade.. Detta community vi mot er är lite som 90talets amd VS intel folk.. korkade grupperingar.
I vissa linux community forum märker man det mer på.. Säg att du har debian och en annan har ubuntu och den tredje har mint.. Den ena frågar den andra om råd och råkar ha fel distro i förhållande till forumets inriktning.. Istället för att hjälpa varandra då alla grundar sig i debian, så säger det... Gå till det forumet o fråga, det är inte våran distro.. hejdå!!
Varför lixom??? då linux desktop bara är 2% typish.. är det inte bättre att hålla ihop istället för att splitta sig i 200 forum.

Så problemet är att hela linux community är en stooooor dysfunktionell familj, som behöver föräldrar som kan uppfostra dem o hålla dem sams.... Först då.. då, kan vi få en homogen och konkurrerande linux desktop miljö.

Jag har stor respekt för de som lägger sin skäl och tid på att utveckla linux desktop och program.. De är bara lite omogna nördar, Men de gör ett bra jobb.

Av anon309108
Skrivet av Webhallen:

Vänta nu lite, bromsa hästarna och pausa musiken, låt mig försöka reda ut detta.

Du anklagar oss för att bluffas för att vi sålde en mus för 549 utan kampanj till dig för 1-2 månader sedan, och nu säljer vi musen (inte på kampanj) för 649 kr och den är inte med i vår BF kampanj. Har jag förstått detta rätt?

Har faktiskt inget bra svar på detta, vi har höjt/sänkt priset på massa produkter av olika orsaker och att höja priser medvetet inför kampanjer är olagligt.

/Patrik

Jag skrev även generellt om att affärer överlag sedan 80talet långsamt höjt priser för att kunna hålla reor utan att gå med brak-förluster vid stor-reor är inget ovanligt. Vissa gör det mer, medans andra gör det mindre. Men det kallas businesses att justera priser då & då och jag är inte chockad eller tycker det är konstigt att företag tänker på sin ekonomi och vill locka kunder.. Annars blir man snart driven till konkurs om man inte tänker ekonomi strategier.

OBS, det finns en Edit längst ner innan du fortsätter läsa. @Webhallen
Att jag skrev i tråden var för att påpeka att det är inte konstigt fenomen som kommit nu på 2020talet, så att det måste skrivas som jätte nyhet, så jag kallade inte er specifikt för "bluff", det var dina ord... utan jag sa att priset är höjt från då till nu.. om det är rea orsak eller annan ekonomisk strategi, det är eran ensak, men det är fortfarande fakta att produkten är dyrare nu än då.
Hela världens handel från en potatis till ett slott skulle vara bluff om man gick i taket för att det förekommer ekonomiska strategier inom företag... Det händer.. och det är ingen världsnyhet med det.

Om du jobbar för Webhallen kan du kolla min order.. Ordernummer 15596488
555kr var det nu när jag kollade ordern och inte 549 Men det är bra mycket billigare än 649.. Detta är länken till produkten från min order https://www.webhallen.com/se/product/269443-Logitech-MX-Anywh... Artikelnr: 269443
Veckorna innan jag beställde den hade den priset 449 eller om det var 450/455...
Den på netonnet kosta 550 så ni var billigare då när jag då här på forumet i tråden
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1643047-solvedni-som-h... Frågade om råd om trådlös o vart tipsad om den ni hade
Men sedan höjde ni priset precis när jag skulle köpa efter löning så ni var några kronor dyrare.. Men jag valde er för att jag tidigare handlat datasaker av er och ni har hållit bra kvalité och varit trevliga i butiken här i linköpings city.. Samt ni känns mer kunniga inom data än netonnet.. Så jag handlade av er ur trogenkund synvinkel och så länge priset inte är över hundralappen i skillnad, då kanske jag sneglar åt annat håll.
Och priset under femhundringen jag pratar om att ni hade där veckorna innan mitt köp på 555, det borde du kunna se i era datalistor för att bekräfta.

Hur som, så kommer jag fortsätta handla av er oavsett vad ni har för ekonomistrategier i företaget... Dock handlar jag vid behov inte för att det är "rea" Nästa köp från er kommer bli två WD-red plus/pro diskar till min HTPC.. Men det blir efter nyår då sommarbilen behöver omvårdnad före tv datorn.
Jag hoppas ni fortsätter hålla butiken här i stan öppen.. Men ni får gärna byta plats till ner Tornby så det blir smidigare med bil till er om man ska köpa otympliga saker.

Edit:
@twit fick sådan ångest över min duslexi miss så lägger jag till en ursäkt till dig @Webhallen , att när jag svarade dig i detta mess i stycke två rad två, där jag skrev att det var dina ord.. var att när jag läste när jag skulle besvara dig inför detta meddelande så läste jag ((webhallen kör denna oxå)) men jag hade skrivit ((webbhallen kör denna bluffen oxå))
Jag editerar inte i texten för jag skrev fel, det får stå kvar fel.. Dyslexi suger, men jag kan inte rå för det, men jag står för det.
Jag hoppas twit mår bättre nu, men jag hade hellre uppskattat att du från webhallen rättade min miss istället för de som jag inte tilltalade direkt.
Jag och webhallen kanske ska ta det på PM eller telefon i värsta fall.

Av anon309108
Skrivet av sleepyoh:

Sedär.. Det kanske folk får nytta utav kanske som tips till @Lagers
För egen del fortsätter jag med FF ESR då jag har ganska bra koll på hur jag dresserar den för eget behov.

Av anon309108
Skrivet av Lagers:

Det är nog mer att den är bland den säkraste med ingen telemetri, den är snabb och fungerar bra. Inga konstiga extrafunktioner som bara bloatar. På Windows finns det alltid något som jag stör mig på, Firefox, Edge, Brave, Vivaldi, Chrome, Chromium. Nu sitter jag med Edge som är den mest rena och bra fungerande webbläsaren för Windows. Fast den har telemetri, så väljer jag med före de andra.

Sant... Edge är lika bra som att köra googles chrome.
Brave ska vara bra säger de.. Jag kör med Firefox.. dock måste man dressera den för att få maximal integritet.. Men det finns en bra guide här https://restoreprivacy.com/firefox-privacy/ Sedan finns det mer saker man kan göra i den för att få den ännu bättre och resurssnålare.

Tyvärr med allt så kan man inte få både och.. Man får alltid tumma på något...Användarvänlighet och säkerhet/integritet går inte att sammanfoga tyvärr.. det ena får man offra. Så med mina inställningar kommer jag inte åt vissa sidor, då de sidorna kräver full insyn för att de ens vill visa innehållet. ett exempel är resistfingerprinting aktiverad och det är kört på vissa sidor..

Av anon309108
Skrivet av F.Ultra:

Däremot om man ignorerar Intel och kör med AMD så stöder de ECC rakt av, är väl bäst att kolla varje moderkort närmare men annars ska en generell regel vara att alla moderkort som är märkta med PRO till Ryzen också stödjer ECC.

Men modekorten till AMDcpuer stödjer inte ECC minnen vad jag vet.
Men värt att ta en kik på efter jag postat detta inlägget.

Edit.. Om man söker på nätet kan man hitta några, men det är servermodekort oftast.. kollar man på komplett så finns det inte listat om det är ECC
Jag är ingen ninja i sökning ska tilläggas. *haha*