Inlägg

Inlägg som Airikr har skrivit i forumet
Av Airikr

Kul tråd!

Minns att jag räknade ner timmarna tills då Half-Life 2 skulle lanseras. Hade förhandsbokat det. Samma dag som jag fick hem det, satte jag mig direkt framför datorn, satte i skivan och möttes av installationen av Steam. "Vad i hela..." tänkte jag, men fortsatte ändå med installationen.

Minns så väl att jag var en av väldigt många som hade strul med Steam (kunde inte skapa kontot). Minns dessvärre inte när jag kunde spela Half-Life 2, men mitt Steam-konto skapades den 21 januari 2005, 2 månader och 5 dagar efter lanseringen av mästerverket (alltså, Half-Life 2). Och eftersom man inte kunde spela Half-Life 2 utan Steam (var mycket diskussion om det), så fick jag ju glatt vänta. Högst troligt började jag spela det samma dag som jag kunde skapa mitt Steam-konto.

Av Airikr
Skrivet av Dakkie:

En liten detalj med, det står att du är en 38 årig pojke, 38årig karlakarl kanske borde vara mer rätt, eller man.

Jåå, jag tänkte på det där när jag skrev det innan lanseringen. Kändes ju lite skeft att det står "pojke", men gick tyvärr endast efter medlemmar-sidan på den gamla Koroth-sidan (där står det "25 år" och under åldern, "Pojke"). Kommer ändra det du nämnde senare i dag Tack.

Av Airikr

Ja, jag håller med er, @talonmas och @Dakkie Designen är en aning liten, men jag gick blint på hur den var förr, huvudsakligen för att det skulle vara ett nostalgiskt projekt. Men jag kan ju fixa till en moderniserad design som har samma storlek som Keizai och Hammarö Fotoklubb.

Av Airikr

Nu är filarkivet på Koroth lanserat också. Och som jag skrev på forumet, kommer jag inte ägna någon större tid åt att vidareutveckla Koroth. Kommer istället fokusera på mina 5 andra projekt, ett i taget.

Men det är en sak som "måste" fixas till. Tahoma och Candara vägrar läsas in i Firefox. Vet någon här varför? Gå till webbsidan, tryck på F12 och kolla konsolen. Ladda om sidan om så behövs. Chrome-baserade webbläsare läser in teckensnitten utan problem. Har läst om att det orsakas av en intern bugg i Firefox, eller så är det en säkerhetsåtgärd. Problemet existerar inte på Keizai och där är källkoden (åtminstone .htaccess) identisk med Koroth.

Av Airikr
Skrivet av Jaevel:

Webbsidan använder inte några kakor, trots automatisk inloggning. Den funktionen använder sig av localStorage, som inte ses som en kaka... men ändå som en kaka. Jag vet inte hur jag ska tolka localStorage som. Kan någon här som vet mer ge klarhet i detta?

Tänk på att lagen om kakor bryr sig inte om vad tekniken kallas utan hur den fungerar. Att du använder localstorage gör inte att du slipper läsa på om hur du måste informera om kakor!

Jag får hålla med dig, snygg hemsida! Upplösningen gör sig inte riktigt på en modern skärm men i övrigt, definitivt snygg

Ok. Men localStorage lagras ju inte någonstans i datorn, utan endast i webbläsaren? Tack för informationen Ska skriva om detta på webbsidan.

Tackar!

Av Airikr

Till dig som har skickat in en anmälan om en möjlig bugg, vänligen berätta varför det är en bugg istället för "nja". Jag kan inte veta vad du har för operativsystem, webbläsare, eller skärmupplösning då ingenting loggas. Var är buggen?

Skrivet av Allexz:

13 år, you say?

...

Jag minns sidan, men var aldrig medlem! Tiden går lite allt väl fort

Yepp! 13 år Hehe, kanske blir ändring på den fronten den här gången då?

Av Airikr

Feedback om design på en återupplivad sida

Hej.

Jag kollade runt på Wayback Machine på en spelcommunity som jag och en till hade mellan 2007 och 2010. Jag fick en rejäl nostalgitripp och har även suckat lite efter att driva en spelcommunity igen, så jag satte igång arbetet med att försöka kopiera det som fanns uppe på Wayback Machine. Detta var i lördags (förra lördagen).

Köpte domänen koroth.se i torsdags och i går (lördag) släppte jag webbsidan, komplett med forum, gästbok, profil, medlemskap och mer, allt byggt från grunden på knappt 6 dagar (med några timmars skillnad). Slog därmed mitt gamla personliga rekord på hur lång tid det tar för mig att bygga en webbsida från grunden. Det gamla rekordet var på typ 2 veckor och då en personlig webbsida med i stort sett endast en massa text (byggde den under tidiga 00-talet, då när jag var en nybörjare).

Men nog om det.

Spelcommunityn som jag och den andra personen hade, hette Koroth, och den heter det än i dag (som ni säkerligen redan har listat ut). Designen må vara uråldrig (eller?), men den funkar faktiskt riktigt bra än i dag, om än rätt kompakt. Kanske lite plottrig, men äh, designen är fin Kanske är en smaksak?

Webbsidan använder inte några kakor, trots automatisk inloggning. Den funktionen använder sig av localStorage, som inte ses som en kaka... men ändå som en kaka. Jag vet inte hur jag ska tolka localStorage som. Kan någon här som vet mer ge klarhet i detta?

Hur som helst. Koroth är återupplivat med samma design, men förutom Ventrilo används Mumble. Våga vägra Discord! Frågor? Kritik? Tips på förbättringar? Jag kommer högst troligt förändra designen och annat allt eftersom.

Till skillnad från mina andra projekt, så är källkoden för Koroth inte öppen. Blir nog ändring på det i framtiden.

Av Airikr

Installerade TeamViewer för Linux för att kolla upp detta. Ta en titt på Grant Easy Access under Security i programmets inställningar. Se om det funkar. Kolla annars Two-factor authentication for connections under samma "flik".

Av Airikr
Skrivet av mayo:

Jag menar under Life Cycle settings för ens Backblaze Bucket. Alternativen som finns att välja är enligt nedan.

  • Keep all versions of the file (default)

  • Keep only the last version of the file

  • Keep prior versions for this number of days:

  • Use custom lifecycle rules:

Aha. Jag har inte ändrat nått där, så standardvalet.

Av Airikr
Skrivet av mayo:

Vilken inställning kör du med hos Backblaze för hur länge en version av en fil sparas?

Förstår inte riktigt vad du menar? Alla filer man laddar upp där och som man låter vara kvar på deras server, är kvar där tills de stänger ner tjänsten.

Av Airikr
Skrivet av m4gnify:

Engångskostnad, månadsvis eller årligen?

Det skrev jag i mitt första inlägg i denna tråd Månadsvis. Läs mer: https://www.backblaze.com/cloud-storage/pricing

Av Airikr
Skrivet av izzie:

Detta verkar ju för bra för att vara sant. Whats the catch?

De tar 0,005 USD per GB och endast lagring - inge annat.

När alla mina filer väl är överförda (är på dag 4 av kanske 6 av överföringen), kommer det kanske kosta runt 10 USD (cirka 107 kr för den här timmens valutakurs), om allt jag överför till dom tar 2 TB (2000 GB * 0.005 USD = 10 USD). Dock fortfarande lätt värt varenda liten krona. Varför? Allt är krypterat och du håller i krypteringsnyckeln efter att du har skapat den via duplicity.

Uppdatering
Fick ett e-postmeddelande förut från Backblaze. De kommer att höja månadspriset per TB från 5 USD till 6 USD.

Av Airikr

Jag kör med Syncthing för och säkerhetskopiera mina bilder och videoklipp från telefonen, för och sen säkerhetskopiera dom till Backblaze + alla mina andra fotografier och videoklipp.

Just nu 1,7 TB uppladdat, och den nuvarande månadskostnaden för dessa är beräknad till cirka 6,7 kr. Lätt värt varenda krona. Och allt är såklart krypterat, både på Backblazes sida och via metoden jag använder mig av (duplicity).

https://airikr.me/image:backblaze.webp/type:share

Av Airikr
Skrivet av kwame:

En enkel förbättring (kanske personlig preferens dock)

<section id="website" style="min-width: 100%; justify-content: center;">

I övrigt gillar jag designen dock - simpel men stilren.

Jag kan ju lägga in en funktion som låter besökaren och användaren avgöra var webbsidan ska vara placerad (till vänster eller i mitten). Tack för tipset

Tack

Av Airikr

Nu kan man dela objekt till andra användare Man får även ett gäng alternativ om vad som ska delas, till exempel om inbetalningsnumret och OCR-numret ska delas till användaren. Lite finslip kvar att göra (och möjligtvis buggfixande här och var), men grunden är i alla fall klar.

Av Airikr
Skrivet av cyklonen:

Några år sen nu.

Hanteringen av diagram är totalt kass i LibreOffice. Komplett värdelös. Osmidigt i övrigt också.

Problemet med många open source-program är att de som programmerar också styr hur användargränssnittet ska fungera. Tyvärr är det sällan en bra lösning. Kommersiella produkter vet att de behöver satsa lite på att ha folk som kan sånt och förstår sig på vanliga användare. Entusiastiska programmerare är mer av typen "ja, men JAG tycker det är bättre att vänsterklicka i stället för att, som resten av datorvärlden, högerklicka för att få upp en meny, så då blir det som JAG vill ha det". Ofta försöker man uppfinna hjulet på nytt, men råkar få fram pentagoner i stället.

Mycket kan ha förändrats på några år, främst när det kommer till aktiva projekt som har sin källkod öppen för alla. LibreOffice uppdaterade sin källkod för snart 45 minuter sen, och OpenOffice i går. Jag har inte testat Excel i LibreOffice sen kanske 2022, och OpenOffice har jag inte ens "rört vid" sen innan pandemin. Vem vet, de problem som vi var med om, kan ha blivit åtgärdade nu, eller är åtminstone bättre.

Att låta användaren själva avgöra hur användargränssnittet ska se ut i LibreOffice, tar jag det inte som att programmerarna bakom mjukvaran bestämmer hur gränssnittet ska vara. Jag hittade lite över 10 inställningar för endast gränssnittet (till och med att göra själva dokumentet mörkt), nu när jag kikade lite snabbt i sagda mjukvara. Till och med olika teman (till exempel, grönt tema). Antar dock att du pratar om oavsett mjukvara, öppen som stängd källkod?

Rätt mycket sidospår nu, tyvärr.

Av Airikr
Skrivet av cyklonen:

Och tyvärr inte särskilt bra jämfört med Office. I synnerhet motsvarigheten till Excel suger getpung. Så jag betalar för Office. Gratisalternativen funkar inte alltid särskilt bra.

När testade du OpenOffice och/eller LibreOffice senast?

Av egen erfarenhet och som vad andra har berättat för mig, så sviker OpenOffice på att lägga till texten i diagrammen (till exempel rubriken/titeln) och att enkelt flytta kolumner i Excel. Sen är inte TTS-funktionen så värst bra i LibreOffice Word jämfört med Office. Men förutom dessa, så är allt typ identiskt, till och med utseendet på menyn i LibreOffice kan bli identisk som den i Microsoft Office om man så vill.

Av Airikr
Skrivet av blunden:

OP vill inte betala igen eftersom han/hon redan köpt mjukvaran tidigare. Då känns inte OpenOffice/LibreOffice särskilt relevant.

Båda mjukvarorna som jag nämnde i mitt förra inlägg, är helt gratis och kommer alltid att vara gratis. Anledning: öppen källkod.

Av Airikr

Eftersom du inte vill betala nått, se om OpenOffice eller LibreOffice har det du vill komma åt. Båda programmen ska stödja samma filformat som vad Microsoft Office har.

Av Airikr

Lite väl negativ ton i spoilern om Windows och Microsoft. Läs på egen risk.

Låter som Windows 11. Byt till Windows 10 (om du står ut med Windows 11-reklam och att till slut bli tvingad att uppgradera till Windows 11, främst till den kommande molnbaserade versionen av Windows 11, som även kommer bli ett krav i framtiden (nytt påfund av kontrollerande Microsoft, sök bara på nätet för mer info, nyheten finns typ överallt)).

Testa annars Linux. Om du inte använder någon mjukvara från Adobe, det vill säga. Finns såklart alternativ till det mesta till Linux (Adobe Lightroom Classic > darktable och/eller RawTherapee, Adobe Photoshop > GIMP, Microsoft Edge > Firefox, och så vidare). Med Linux blir datorn mycket snabbare och säkrare än med Windows, och du har även mer kontroll över systemet - allt för 0 kr... för evigt!

Är du en gamer? Jag med! Det enda spelet jag har i mitt Steam-bibliotek som jag vill spela och som inte funkar 100% till Linux än (om ens någonsin), är Battlefield 2042 (EA behöver bara "trycka på en knapp" för att tillåta EAC till Linux, men de till synes vägrar göra det, trots att alla andra Battlefield-spelen funkar klockrent). Spelar annars en massa olika spel i Linux, och som även flyter på riktigt bra: Dishonored-serien, Half-Life-serien (duh), Deus Ex-serien, The Sims 4, GTA IV, GTA V, FlatOut-serien, EVE Online, The Outer Worlds, Far Cry-serien, Quake-serien, The Elder Scrolls IV & V, Crysis-serien, plus många fler.

Rekommenderat Linux-dist. för vana Windows-användare: Linux Mint Cinnamon.

Okej, nog med "reklamen". Men jag är seriös, tro mig.

Dold text

Ett mer seriöst svar:
Har du testat att installera om Windows 11? Har du installerat drivrutinerna? Vad för synkroniseringsfel får du? Hur överför du bilderna från kameran?

Sen förstod jag inte "och vissa bilder dyker enbart upp med bild".

Prestandaskillnaden mellan Windows 10 och 11 är delad. För vissa användare är Windows 10 snabbare än 11, medan för andra är det tvärtom. Vad jag vet, så beror det på vad man "proppar in" i systemet (program i bakgrunden, drivrutiner, med mera), men det ska nog inte vara några problem för din del (64 GB i arbetsminne).