Inlägg

Inlägg som Airikr har skrivit i forumet
Av Airikr
Skrivet av Dax:

Håller med gemene man bör inte behöva kryptering utan det ska företag och andra organisationer som jobbar med säkerhet ha.

Så du vill alltså att vem som helst ska kunna läsa dina privata konversationer? Kryptering, främst tvåvägskryptering (E2EE), är livsviktigt nu för tiden.

Av Airikr

Jag älskar hur analoga fotografier ser ut, så jag försökte återskapa det i ett nyare fotografi, och då ett från telefonen.

Lyckades jag? Vad kan jag göra bättre?

https://img.airikr.me/uploads/z1cKASOm10ZHmj4EmFaVkv2qkW3Gx3OU00...

Av Airikr

250/250 Mbit/s hos Bahnhof med Mullvad VPN i EndeavourOS.

https://librespeed.org/results/?id=0warlgw

Av Airikr
Skrivet av Gurrrra:

Bör väl dock isf vara opt-in o inte opt-out.

"Visa rekommendationer för tips, genvägar, nya appar med mera" var satt på "Av" när jag installerade uppdateringen tidigare i dag. Virtuellt såklart. Kan inte stå ut med att använda Windows som mitt huvudsystem.

Av Airikr
Skrivet av Homdax:

@Airikr
Tack för ett mycket belysande och informativt inlägg. (Samt intressanta länkar...)

Skrivet av Skyclaw:

Hedersvärt av dig försöka kämpa för den enskildes integritet

Tack

Skrivet av Skyclaw:

men personligen känner jag att det är något man får leva med i det här fallet. Om flera av ens umgängeskretsar samlas på olika Discord-servrar så är det ganska mycket begärt att alla ska gå över till något sämre open-source alternativ - de flesta ser troligen inte problemet med att ge ifrån sig sin data och någonstans är det ju i utbyte av användning av klienten.

Resultatet blir att man fryser ute sig själv från umgängskretsarna bara. Relationer måste vårdas och ibland får man tumma på sina egna principer helt enkelt.

Ja, vi är ju alla olika. Tyvärr finns det alldeles för många personer som inte förstår hur viktig ens integritet är. För många lägger upp all möjlig information om dom (främst i USA), till och med kreditkortsnummer och uppgifterna till det kreditkortet, för att sen inte förstå ett dyft om varför de inte har några pengar kvar på bankkontot. Minst sagt skrämmande! Sen finns det såklart de som inte bryr sig ett smack om sin integritet, utan kör med de tjänster som har flest personer i sitt umgänge.

FOSS-alternativen så som Mumble är inte sämre. XMPP är förvisso typ som IRC, men med lite fler funktioner (video- och röstsamtal, samt delning av filer är de enda 2 funktioner som skiljer sig från IRC, vad jag kan komma på rak arm nu). Men Mumble är oerhört kraftfullt och kan enkelt mätta många Discord-vana personer, som främst använder VoIP-funktionen. Och om man till exempel vill ha gruppvideosamtal, så kan man helt enkelt gå till exempelvis MiroTalk och skapa ett rum som man sen lösenordsskyddar.

Av Airikr

Jag tokälskade Discord när det var nytt. Skapade mitt första konto 2015 eller 2016 och försökte nästan genast "konvertera" mina Skype-polare till Discord. Hela grejen var nytänkt och hade det som TeamSpeak 5 skulle ha (som nu är i öppen beta), vilket då var en dröm för mig. Men i dagsläget använder jag min egna XMPP- och Mumble-server. Varför? Visa spoilern så får du läsa mer.

Varför sätta allt i en spoiler? Jag använder inte Discord och den här tråden är för de som använder Discord. Varför skriver jag då ens det här inlägget? Jag vill förmedla min erfarenhet av Discord innan den blev en bloated tjänst.

Kryptering
Den data man skickar till Discords servrar i USA, är krypterad in-transit (HTTPS). Men hur lagras datan sen? Jo, i klartext, men på en krypterad lagringsenhet (och om man har otur, likaså video- och röstdata (se "Content you create")). Detta betyder att hackare har svårt för att komma åt datan (svinbra), men de med rätt roll hos Discord kan komma åt datan rent krasst när de vill (svindåligt). Men om de gör detta utan tillåtelse av företaget, kan de få sparken.

Endast "skickar till Discords servrar i USA" ska egentligen få många att rysa.

Integritet
Att bevara sin integritet så mycket som det bara går, är livsviktigt nu för tiden. Det är hur enkelt som helst för ett företag att fiska upp tonvis med data om en, som de sen säljer till tredjepart, som i sin tur ser ditt personliga liv som en inkomst. Bland annat Meta (som också ser ditt liv som en inkomst), Google, Microsoft, Spotify och TikTok gör just detta. Om man ska tro på Discords integritetspolicy, så säljer inte Discord din personliga information.

Så varför tog jag upp detta? Jo, för att Discord lagrar din data i klartext på en krypterad lagringsenhet. Och allt du ger Discord, lagras där: vilka vänner du har på Discord, vilka du skriver med, vad du har skickat till dom, med mera. Din data ska egentligen krypteras innan den skickas till en server i oavsett land. Och sen Spy.pet blev välkänt, är din data inte längre säker. Det har den förvisso aldrig varit, men om man ska hårddra: hellre hos Discord än hos Spy.pet.

Varför jag använder XMPP och Mumble
Till att börja med, det är sjukt svårt att hitta personer som faktiskt vill använda Mumble. Jag försökte få 2 av mina spelvänner tidigare i år eller sent förra året, men då fick jag bara "använd Discord som en normal person" som svar av den ena "vännen". Jag blev rätt lack då. Har inte pratat med henne sen dess.

Man kan ju chatta i Mumble också, men jag har valt att inte spara chatthistoriken. Vill man chatta mer än att prata, så finns min XMPP-server (använder Snikket).

Jag använder XMPP för att komma bort från Big Tech, och Mumble likaså, men främst för att jag vill uppnå det som är livsviktigt nu för tiden: att kunna äga sin egna data. Inget säljande, inga annonser, ingen personlig information som läcks ut (för det finns inget lagrat), ingen lagring i ett annat land - din data förblir din data och ingen annans. OMEMO är ett krav med de jag skriver med på XMPP-servern, och Mumble använder sig av kryptering, även i samtal.

Slutord
Discord var en förbaskat mysig och trevlig tjänst förr, men nu har jag sett via en polare, att de har petat in en jävla massa annat som egentligen inte behövs i en VoIP-mjukvara. Ta Nitro som ett exempel. Du stödjer förvisso Discord och dess utveckling (bra), men ska man verkligen betala för att få reklam? Eller försvinner reklamen när man har Nitro? Jag raderade mitt Discord-konto innan pandemin och har inte tittat tillbaka sen dess.

Självklart är det ensamt och tråkigt att gå från att vara mycket aktiv på en Discord-server, till att endast prata med en enda person därifrån (prata = röstsamtal, och då närmare bestämt telefonsamtal (han totalvägrar Mumble)). Men ibland får man offra sig för att leva ett mer privat liv = ej integritetskränkande liv.

Gällande forum så arbetar jag med en spelmötesplats där forum och Mumble kommer vara i fokus. Lansering? Okänt på grund av fokus på annat inför den här sommaren, och sen även andra saker.

Dold text
Av Airikr
Skrivet av spacedebree:

Ja, det var inte så längesedan jag gjorde detta (ungefär då alla problem började). Kör tvåstegs med, så mitt konto borde vara safe. Men de kan ändå göra försök eller (men då borde jag väl få en massa till min mail eller sms om detta?)

Bra. Tänk bara på att tvåstegsverifiering inte är felfritt, så ha ett starkt lösenord för ditt konto ändå.

Har du testat det här? https://answers.microsoft.com/en-us/xbox/forum/all/xbox-live-...

Av Airikr
Skrivet av F.Ultra:

och hur skulle någon någonsin kunna lansera en bättre karttjänst om alla som söker via Google (och alla söker ju via Google) enbart länkas till Google Maps? Därmed ingen garanti för att detta kommer att leda till en konkurrent som är bättre (dock är ju avsaknaden av denna regel en garanti för att det aldrig kommer att utvecklas en sådan).

Precis. Om fler kunde använda OpenStreetMap och dessutom hjälpte till med att lägga till adresser och mycket mer, så skulle den karttjänsten vara så mycket bättre än Google Maps

Av Airikr

Har du testat att byta ut lösenordet till ditt Microsoft-konto till något mer starkare? Lösenordsfraser är vanligt nu för tiden och enkla att komma ihåg. Säkra även ditt konto med tvåstegsverifiering (2FA/TFA/TOTP) om du inte har det aktiverat.

Av Airikr
Skrivet av Erik_T:

Det finns många olika grafiska gränsnitt som kan användas för Linux distributioner. En del av dem har absolut ingenting med CSS att göra. Några (gamla och nuförtiden ovanliga) skapades innan CSS ens var påtänkt.

Tack för rättelsen

Av Airikr
Skrivet av star-affinity:

Nä, det är sant att det inte går att modifiera själva utseendet så mycket (sådant var mer fritt innan), men det finns ändå många tredjeparts-appar som lägger till funktionalitet i användargränsnittet, så jag skulle inte säga att det är direkt nedlåst. Men visst, mer nedlåst än Windows och Linux gällande att trixa med själva utseendet (hur många som nu orkar med det). Samtidigt har både Windows och Linux en grafisk ”spretighet” som MacOS inte har i samma utsräckning, vilket jag själv anser vara en fördel.

Jämförelsevis är Windows och macOS på samma nivå: du måste ha en tredjepartsmjukvara för att ändra utseendet på gränssnittet (om vi nu ska bara prata om Windows 10 och 11, för i Windows XP behövde man bara ändra i någon fil i Windows-katalogen och sen kunde man installera nya teman).

Linux kräver endast kunskaper inom CSS (exempel). Nu har jag dock inte lekt runt med att ändra gränssnittets utseende i Xfce, mer än lite för aktivitetsfältet (panel). De som har lekt runt mer med att ändra utseendet för gränssnittet i någon Linux-distribution och som läser detta, rätta mig gärna om jag har fel med att hela gränssnittet för en Linux-distribution endast kräver kunskaper inom CSS.

Rättelse: att ändra utseendet i Linux har varit en sak sen innan CSS ens skapades. Källa: #20445828

Av Airikr
Skrivet av Hubertus:

Om man nu tycker att Windows utvecklas åt fel håll har man full rätt att föra fram det.

Ja, men precis.

Skrivet av Hubertus:

Jag hävdar fortfarande att det är jag som ska bestämma över min dator, inte Microsoft.

Exakt!!

Av Airikr
Skrivet av star-affinity:

Det var mig ett väldigt tjat om att Apples ekosystem skulle vara så himla inlåst bland kommentarerna under varannan artikel här på SweC. Håller inte med om att MacOS är så mycket mer inlåst mjukvarumässigt jämfört med hur det är i Windows. Slipper exempelvis reklam i operatvitsystemet och det går alldeles utmärkt att köra mjukvara som Apple inte har haft med att göra.

Känns många gånger som att folk tänker att MacOS har samma begränsnigar som IOS och IpadOS och så är det ju inte.

Det finns anledningar till varför folk tänker så.

macOS och iOS har inte samma låsta system, nej. macOS är friare än vad iOS är, men i grunden är macOS och iOS låsta då man måste rätta sig efter hur Apple vill att du ska använda deras system. Så som de har skapat mjukvaran, så vill de att det ska förbli. Visst, det går att modifiera utseendet på macOS, men det är (vad jag vet) inte lika lätt som i Linux. Jag vet, Unix är inte samma sak som Linux, men om Apple ska få bestämma över dig så vill de endast att du ska ändra temat (ljust eller mörkt) och färgsättningen.

Man får tänka på helheten och inte endast på vad man kan och inte kan installera.

Av Airikr
Skrivet av underd0g76:

När ska Microsoft inse att de gått över gränsen för vad som är acceptabelt med sin påtvingande reklam för sina egna produkter i sitt egna inlåsta operativsystem? Förmodar att en EU-pekpinne väntar runt hörnet för retstickorna i Redmond.

Det skulle jag tro aldrig kommer att hända. De sneglar allt mer åt Apples inlåsta ekosystem för var uppdatering som släpps.

Jag har satt resten av mitt inlägg i en spoiler, för det kan kanske anses som "nu går du överstyr" av många.

Heck! De kräver till och med inloggning för att spela Halo: The Master Chief Collection utan Easy Anti-Cheat! Tänk om man vill spela något Halo-spel när man inte har något internet? Nä, det går inte, för Microsoft vill hålla koll på dig (mjae, nja, nä, men jo)! Idioter!

Du får ursäkta mig för min rant. Den gäller inte endast för deras Halo-spel, utan även för hur förjävligt Microsoft behandlar deras kunder. Jag lider verkligen med de som är tvingade till att använda skiten, även om de inte vill det. Även de som tvingar dessa stackare är idioter. Jag skiter fullständigt i om det handlar om rättigheter och licenser.

Dold text
Av Airikr
Citat:

You'll be able to back up your files and photos to keep them more secure.

Nej, Microsoft. De är ligger inte lagrade på ett säkert ställe när ni kan komma åt dom. Det är ju mina filer, eller hur? Varför ska då ni ha tillgång till dom?

Tacka vetja Linux istället för Windows. Microsoft är nya Apple, och det är farligt.

Av Airikr

Om du inte är en klumpeduns, så behöver du inget tredjepartsprogram gällande antivirus.

Av Airikr
Skrivet av Mullvaden83:

Så jävla sämst grej av EU. Finns ju ingen karttjänst som är bättre.

Inte ens Eniros egna karttjänst, som bygger på Lantmäteriets kartdata? Eller menar du för hela världen?

Av Airikr
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Fedora - på stödd hårdvara - är extremt problemfritt, skulle jag vilja säga. Jag har - för många år sen - haft problem med Fedora och Nvidiakort, men på AMD-hårdvara har det varit robust som bara den.

Suveränt

Av Airikr

Alla som använder en e-postklient får sån skräppost. Bara att rapportera för spam och radera.

Av Airikr

Det låter mer som en bugg från Metas håll (eller så är det en funktion, man kan aldrig lita på Meta). Flera personer på Reddit har samma problem (du får ursäkta mig att jag delar direkt till reddit.com, men Reddit har förbjudit front-ends att fungera (mer info) länken går till en front-end för Reddit, som är mån om din integritet).

Har du rapporterat problemet till Meta (om det ens går)?