Inlägg

Inlägg som Udoon har skrivit i forumet
Av Udoon
Skrivet av mrqaffe:

Det går att få väldigt låga utväxlingar om man vill/behöver på en kedjeväxlad cykel.
Du ska kanske kollas på en lastcykel i stället om det är främst att köra last det gäller, kostar från 35-40 000.

Har inte så mycket pengar, är sjukpensionär med låg inkomst. Dessutom behöver jag inte en lastcykel när jag redan har en kärra, behöver bara en elcykel som inte dör i backarna.

Av Udoon
Skrivet av mrqaffe:

Mittmotorcyklar har ju växlar som även påverkar motorns momenttillskott och det går ju även att byta utväxling på dem om det skulle behövas.
Är du tung och dessutom ska lasta tungt och cykla sakta så kanske en kärra för lasten är bättre än väskor på cykeln.

Har en kärra, men tar mig inte upp i backarna med den utan el på cykeln, knappt ens när den är tom. Och kan inte ta något körkort pga kostnader och funktionsnedsättningar, så måste ha en cykel och inte en motorcykel eller bil.

Av Udoon
Skrivet av mrqaffe:

Batteriet är bytbart men inte nått man lätt kan ta bort för att ladda, man begöver vika undan motorn för att ta ut det.
De har "range boosters" som är lösa externa extrabatterier.

Vet inte vad maxlastvikten lämpligen kan vara men det är egentligen en rätt underlig uppgift då det i praltiken beror så mycket på hur cykeln används.
Ska du ha nått "mer tåligt" ska du helst inte heller ha lågt insteg (om det inte är en lastcykelram) och du ska kanske även ha åtminstone fjädrande gaffel och mtb fälg & däck dimensioner, det är ingen cykel du hittar ny inom din budget.
Kollar du på den vanliga Vadon (inte SL) så är den kraftigare dyrare och tyngre.

Kommer inte köra fort eller i terräng, däremot det är ganska backigt (några kortare brantare och ett par som bara är onödigt långa) där jag bor och det är en bit till affär och så. Cykel med maxvikt 90kg (eller "hemlig" vikt) går bort eftersom jag själv väger lite mer än så, med matkassar och annat på det har det fungerat dåligt. Är inte ute efter en stridsvagn eller regelrätt lastcykel men vill ha kraft i backarna och slippa att motorn bränns eller att man får köpa nya batterier stup i kvarten eller att något annat går sönder pga överbelastning som tidigare hänt. Har ju sett vanliga cyklar med maxvikt 120kg till och med på Biltema, så det finns ju säkert, därför jag var inne på något sådant+ ett kit. Kan tillägga att jag är lite drygt 160 lång med korta ben, så behöver lågt insteg om det inte är en barncykel, kommer inte upp på cykeln annars.

Av Udoon
Skrivet av mrqaffe:

Kampanj, kanske en >
https://www.specialized.com/se/sv/turbo-vado-sl-40-eq-med-lgt...

På vintern ska du ha vinterdäck och de behöver nog inte ha samma dimension som sommardäcken utan man kan ha det ramen tillåter.

Att bygga nått eget kräver lite intresse och många kit ger dig inte en elcykel utan en olaglig elmotorcykel.

Tack för svar! Vet inte om jag ser illa, men den där cykeln verkar man inte kunna plocka bort batteriet på alls? Oftast är det ju batteriet som är stöldbegärligt, så det vill man ju gärna kunna ta med sig. Och hittar inget om maxvikt på förare+packning heller, många verkar inte vilja gå ut med någon sådan siffra verkar det som. Dock viktigt då min nuvarande cykel har gått sönder pga för tung last, så vill ju ta det säkra före det osäkra.

Av Udoon

Skulle behöva lite råd, känns som en hel djungel det här. Nu är det så här att tant är kort, tant är tjock, och tant har ingen bil, utan det är cykeln som gäller när det ska handlas mat och annat. Varenda elcykel jag tittar på verkar ha en maxvikt på ca 90kg, och det räcker inte till både mig själv och packning. Har i dagsläget en lastgammal Marvil e-motion som är köpt begagnad från hemtjänsten när de bytte ut sina, och den sjunger på sista versen. Den har dessutom alltid varit klen, motor som lagt av i uppförsbackar eller på planmark med för den delen, till råga på allt så halsar den ström och pissar oljud.
Är inte riktigt på det klara med vad jag ska köpa för elcykel nu bara, vore det stolleprov att kika på någon med "för hög" watt och annat och strypa ner den hastighetsmässigt, koppla ur om det finns någon gas-knapp? Eller vore det alldeles olagligt även om jag kör som den fartfega pensionär jag är? Vore det kanske bättre att köpa ett sånt där kit och göra om en vanlig cykel? Jag har inget intresse av att det ska gå fort eller att jag ska slippa trampa, utan vill bara att cykeln ska orka i backarna om jag har tung packning (ibland cykelkärra), och den får gärna ha lite bredare däck så jag får det lättare på vintern då min nuvarande har väldigt smala hjul.
Annars tar jag tacksamt emot tips på helt laglig elcykel som klarar lite vikt, gärna med lite bredare hjul, hyffsat lågt insteg, mittmotor och under typ 25kkr.

Av Udoon

Köpråd önskas, satsa på budget eller lägga lite mer?

Har försökt att kolla recensioner och så men allting verkar väldigt USA-centrerat, och på Reddit verkar folk se rött bara man nämner Samsung (hur står det förresten till med de här i Sverige, är deras support och sånt kass här med?). Min nuvarande tv är en 40" Samsung LCD som inköptes på tidigt 2000-tal, och den börjar bli bra trött, glapp lite här och var, bilden flimrar i kanterna och har sig. Har kikat på LG C3 (men då är plånboken sträckt till max) och Samsung QN85C nu till black week, båda i 55" storlek. Tror säkert jag skulle bli ypperligt nöjd med båda, men undrar om jag skulle bli minst lika nöjd med något lite billigare? Tänkte typ Q60C eller Hisense U7K, kanske gå upp en storlek till 65" istället. Är verkligen ingen finsmakare, glor på film och tv en hel del (alltid med text på, så bra kontrast och svärta är ju önskvärt) och spelar på min Switch. Ljud känns mindre viktigt, kan tänka mig att lägga till en soundbar längre fram om det ska vara så, men är inte ute efter någon hemmabio. Ska åka in och titta på utbudet i butik på måndag, men hade gärna haft lite mer kött på benen innan dess så man inte blir helt bortkollrad när det kommer en hjälpsam säljare.

Av Udoon

Vill helst köpa nytt om det går, inte kul att stå där med begagnat när det väl går sönder och inte ha nån garanti så vill inte vara med om det igen. Så nåt grafikkort för 4-5 tusen har jag inte råd med, tyvärr.

Av Udoon
Skrivet av ziltharon:

Plocka ihop grejerna med komponentkoll.se och posta länken här så kan jag och andra här på sweclockers hjälpa dig

Skickades från m.sweclockers.com

Ok, här är länk till det: https://komponentkoll.se/bygg/WWIEj/

Lade inte till processor dock eftersom den nya ryzen inte fanns med.

Av Udoon
Skrivet av ziltharon:

Faktiskt inte Ryzen 3000 priserna ser ut hålla ryzen 2000 prisnivå, så köp en 3000 på söndag, imorgon kommer nvidia presentera rtx 2000 super

Moderkort och annat skulle jag säga att du kan köpa nu, priserna för de nya x570 ser extrema ut

Vad har du för budget?

Skickades från m.sweclockers.com

Verkar resten av grejerna på listan ok då, passar ihop osv? Har läst massa recensioner och så men tycker inte jag blir klokare för det. Innan har jag fått grejerna ihop-plockade direkt, men den här gången har jag ingen hjälp så känner mig ganska vilsen i pannkakan.

Av Udoon
Skrivet av 76FELIX:

Du borde nog vänta på nästa generations ryzen processorer som släpps om inte ens en vecka, 7/7

Skickades från m.sweclockers.com

Kommer inte dem vara dyrare än dem som finns nu då? För nyare brukar väl vara dyrare?

Av Udoon

Plocka ihop dator, nybörjare, hjälp!

Skulle vilja fixa en ny dator att spela på då min nuvarande (från 2013) inte riktigt hänger med som jag vill längre, undrar om nån kunde titta på grejerna lite för att se om jag är helt ute och cyklar? Tanken är att datorn ska klara av spel bra i 6-7 år så jag slipper köpa nåt nytt innan dess+ lite sugen på att testa VR så småningom, utöver det vanliga surfandet med 25 öppna flikar i browsern osv men overclockar inte eller nåt sånt. Gärna så tystgående som möjligt så att inte sambon får spader på mig. Under 10 tusen vore bäst om det går, men kan gå lite över i värsta fall.

Här är det som sitter i datorn nu:

Cooler Master Elite 310 Svart/Silver
Corsair CX 500M, 500W PSU
ATX 12V V2.3, 80 Plus Bronze, Modular. 2x 6+2pin
PCIe, 5x SATA, 4x Molex
Intel Core i5-4430 Processor
Socket-LGA1150, Quad Core, 3.0GHz, 6MB, 84W,
HD4600, Boxed w/fan, Haswell
ZOTAC GeForce GTX 650Ti BOOST 2GB PhysX
PCI-Express 3.0, GDDR5, DL-DVI-D+DL-DVI-I, HDMI
MSI B85M-G43, Socket-1150
m-ATX, B85, DDR3, 2xPCIe-x16, CFX, VGA, DVI,
HDMI, DP
Kingston DDR3 HyperX 1600MHz 8GB
Kit w/2X HyperX Genesis 4GB DDR3, CL9-9-9-27,
240pin
Kingston SSDNow V300 120GB 2.5" OEM
SATA3.0, 7mm, 450MB/450MB/s read/write,
SandForce®

Och här är grejerna jag tittat på:

ASUS ROG STRIX B450-F GAMING
AMD Ryzen 7 - 2700X
G.Skill Aegis 3000MHz 2x8GB
ELLER
Corsair Vengeance LPX Black DDR4 2666MHz 2x8GB

ASUS Radeon RX580 Dual 4GB
ELLER
Sapphire Nitro+ RX580 8G (fanns även Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ OC 4GB på tradera för typ 1200 spänn som jag kikade på)

Crucial MX500 1TB 2.5" SSD 1TB
Corsair Carbide SPEC-04 Tower
Corsair Vengeance 650M, 650W PSU 80+silver