Inlägg

Inlägg som Phoenix_1976 har skrivit i forumet
Av Phoenix_1976

Sååå den delen av förslaget att datan som samlas in ska släppas fri för alla aktörer. Vad kommer det innebära för oss konsumenter?
Mer reklam?
Integritetsskydd är väl nått Apple kör rätt hårt med? Android börjar väl följa efter en del att data inte ska användas ”felaktigt” utan bara för att förbättra upplevelsen. ( Ja jag vet att det är flummigt) Men om nu all data är tänk att delas med alla. Hur tänker dem då? (EU)

Av Phoenix_1976

Ser helt klart ut att var en nice surfplatta. Men det känns som om de flesta människor skulle klara sig med standard iPad:en för 3500-4000:-
Den borde funka ypperligt om man mest surfar på nätet, kollar sociala medier, youtube och diverse enklare arbetsuppgifter.
IPad Air:en kanske passar dem som kör mer på tyngre videoredigering, skapar musik i nått program.
Sen när det kommer till design är vi nog överlag helt grundlurade idag. Alla vill nog ha det senaste vare sig det gäller större skärmar och mindre döyta på sidan eller om det är en facelift på en bil, eller tv, eller klocka.
Hur som helst verkar iPad Airen vara en trevlig, kompetent surfplatta.

Av Phoenix_1976

Helt klart intressant. Kan för egen del vara roligt att testa en Mac. Synd bara att 1000 dollar blir betydligt mer än bara växlingskursen. Brorsan pluggar i U.S. och köper Apple prylar taxfree via skolan. Då är de ju prisvärda.

Av Phoenix_1976

@Findecanor: Ok ok. Där har vi en meningsskiljaktighet. Jag tycker att det är LITE upp till individen att skydda sitt eget intresse. När jag skriver utbilda folk i hur de undviker att bli hackade menar jag säkert det du menar med grundläggande e-hygien.
Datorer, surfplattor och telefoner är idag rimligt säkra. Länken du postade beskriver ju också hur Apples bug bounty program fungerar för att just göra datorer säkrare.

Det är ju lite det jag menar med "utbildning" (upplys är kanske ett bättre ordval) att man inte ska klicka på varje blå länk man får skickad till sig eller ser på diverse sidor. Vet MÅNGA personer som klickar på länkar som lovar att man ska få köpa tex en ny 55" tv för två kronor. Som du skriver det kommer alltid att finnas säkerhetshål och nya exploits i ny programvara och nya enheter som dyker upp.

Vad jag ville illustrera med att mitt företag har laptops och telefoner med kamera på var mer att intresset att hacka någon av våra datorer eller få åtkomst till våra telefoner lockar en del high tech "hackare" som ser det som en utmaning eller bara ett sätt att komma över information. "Vanliga" människor kanske inte utsätts för samma typ av attacker.
Sen finns det dem som kör med "dumma" former av attacker mot en större skara människor, typ phishing. Sånna attacker är svårare att skydda människor emot eftersom det inte är ett säkerhetshål i mjukvara i sig. Men sånt man kan skydda sig emot om någon har sagt åt en att inte klicka på varje länk de ser.

Teknik kommer förmodligen att fortsätta utvecklas framöver. Så mest troligt kommer det att dyka upp nya anfallsvinklar och sårbarheter. Tycker personligen inte att vi ska vara rädd för teknik och inser att man på forum måste vara glasklar för att inte bli missförstådd. Att vara glasklar i mitt tal (och skrift) är inte min starka sida.

Men nevertheless webbkameror kommer fortsatt att finnas kvar. Upplys (!?) vanliga användare om grundläggande e-hygien för att undvika enkla hack.
Och bug bounty programs fungerar bättre och bättre (dock lite väl trögt ibland) för att skydda användare mot sårbarheter i operativsystem.
Även om man gör allting rätt kan saker gå åt skogen gäller allt i livet.

Av Phoenix_1976

@PlogarN97: Jaaa är man orolig på riktigt så är det väl inte ett dåligt tips. Ingen på jobbet har gjort det än dock.

För att förtydliga min åsikt i att Face ID kommer till apples datorer och att jag inte tror att en webcam är en jättestor säkerhetsrisk:
Face ID= bra, smidigt och bra för dem som kan tänkas använda det. Har dock inget apple dator själv. Kanske någongång i framtiden. Vet ej.
Webcams i datorer= tror inte det är ett större problem än vanliga virus man kan dra på sig på diverse suspekta sidor eller via länkar man får i mail osv. Tror inte tillverkare kommer att frångå kameror i bärbara datorer, surfplattor och telefoner bara för att det är en stor säkerhetsrisk.

Är man på riktigt orolig över att bli spionerad på eller utpressad så ska man nog skaffa alternativ utan kamera. Eller tejpa över kameran på enheten som Mark Z.

Respekterar allas åsikter och deras oro. Men min personliga åsikt är att jag inte tror det är ett stort problem för medelsvensson idag.

Med det sagt så: Storebror ser dig, hör dig, hela tiden....... dygnet runt. Men han är min bror så det är lugnt.

Av Phoenix_1976
Skrivet av Findecanor:

Gammal artikel, så du borde ha hört talas om detta för länge sedan:
https://arstechnica.com/tech-policy/2013/03/rat-breeders-meet...

Face ID använder en separat IR-kamera. Ansiktsdata för att låsa upp telefonen ska hanteras av en secure enclave, men kameran kan också användas av appar.

Utbilda folk i hur de kan undvika att bli hackade.
Den där artikeln handlade ju mest om hur snuskgubbar spionerade på unga tjejer så den hade jag inte läst. Men som sagt, gör folk medvetna över hur de ska använda sina prylar.

https://us.norton.com/internetsecurity-malware-webcam-hacking...

Av Phoenix_1976

@lillaankan_i_dammen: Jobbar som servicetekniker åt ett av världens största försvarsindustrier. Vi har under alla år haft bärbara datorer med kamera. Även dem som sitter på R&D och inköp har datorer med webbkamera. Val av datorer gäller samtliga anställda världen över. Utpressning är inget någon har råkat ut för. Kanske gäller det mer privatpersoner som är inne på tveksamma sidor som råkar ut för utpressning och dylikt.
Vet många rent privat som har fått virus trots antivirusprogram installerat på datorn. Svårt att skydda folk i allmänhet mot sina egna handlingar jämt.
Men jag tror inte en kamera på en dator utgör ett större hot.

Tror det kan bli smidigt med face id på datorer. Fler tillverkare kommer säkert att följa efter framöver.

Av Phoenix_1976
Skrivet av Dizzö:

Dåligt att jämföra infotainment i en bil och operativsystem i en TV som man inte alls använder på samma sätt eller ens en uns lika mycket som sin mobil.

Och sen nej du behöver inte bojkotta alla andra förutom Samsung för alla andra har också Android förutom då just iPhones där du har iOS och är så mycket mer begränsad.

Jag jämförde inte själva operativet i bilens infotainmentsystemet utan själva bilmärkena i sig. Likaså med tv och mobil. Det jag funderade på var ditt uttryck att du bojkottar något pga att du ogillar operativet. Man kan väl helt enkelt säga att man väljer bort något för att det inte faller en i smaken. Men när det gäller just Apple så kan folk inte bara säga så. Ska alltid kastas in bojkott pga..... eller att de är djävulen själva. Eller att de är fula mm.
Föredrar och kör android och Samsung. Men kan tycka att Apple är ett rätt imponerande företag ändå. Sen kan man ju alltid diskutera om Alphabet är så mycket bättre än Apple eller tvärt om. Men det verkar vara svårt att göra i ett forum utan skällsord och påhopp.
Känner själv hur man dras med i en rätt låg nivå själv ibland. 😊

Av Phoenix_1976

@Dizzö: Utveckla gärna. Annars låter du bara som en bitter gammal gubbe. Hur har Apple alltid varit fula? Att men sen väljer bort ett operativ system kan man väl inte kalla bojkott. I så fall bojkottar jag alla bilmärken förutom BMW. Bojkottar alla andra mobiltelefoner förutom Samsung. Alla andra tv märken förutom Panasonic osv.

Av Phoenix_1976

https://www.apple.com/ios/app-store/principles-practices/

Snarlika priser ändå mellan Microsoft store och Apple Store.
30% på spel och appar som man betalar för. Många kostar inget att ha i app store och en del kostar 30% första året och därefter 15%

Av Phoenix_1976

Slinker in med en fråga/påstående jag läst på flertalet forum. Visst är det så att Spotify betalar 15% till Apple? Första året betalar väl flertalet utvecklare av streaming appar 30% för att sen betala 15%? Hur som helst bra att det ses över angående orättvis konkurrens.
(Eu får gärna se över Vattenfalls prissättning av sina elöverföringsavgifter också.)

Edit: missade helt de sista inläggen angående 30 vs 15 %. My bad.

Av Phoenix_1976

Naj som sagt är det väl inte så konstigt att när man betalar för att visa upp sin vara så vill man att det görs på bästa möjliga sätt.
Om Aston Martin sponsrar en bondfilm med en bil eller 10 så finns det kanske ett kontrakt som säger att det inte ska vara "person nr 3" som stannat för rödljuset när bond hoppar över vägen i sin Renault Laguna som ska köra den bilen.

Av Phoenix_1976

@SleepstreameR: Ja jag tänkte på att de kanske har en "low end" modell med lättbytt batteri som säljs i EU och att de väljer att inte sälja high end lurar på just den marknaden. Om det är så att high end designen gör det för svårt att få till det med ett utbytbart batteri.

Batteritekniken går ju framåt så om ett par år kanske detta är ett ickeproblem. Men helt klart måste det göras något för att minska avfall i vårt samhälle idag. Återvinning is the shit. Såg tex att Apple hade 100% återvunnit tenn i 11 av sina produkter och att deras senaste Macbook Air och Mac Mini hade 100% återvunnet aluminium i höljena. Tummen upp.

Av Phoenix_1976

Kan det bli så att det snart är ekonomiskt försvarbart för mobiltillverkare att ha en "sort" telefoner för marknaden i EU?
Såg att telefonen jag bokat nu verkar vara totalt omöjlig att byta batteri på. (Enligt iFixit.) Tror inte tillverkaren ENBART har designat den så för jävlas med kunder. Men kan europa ha sån "makt" att alla telefontillverkare ändrar sin design på alla telefonmodeller för världsmarknaden? Eller kan det bli så att vi får speciella modeller anpassade för vår marknad?
Inget fel i att ha lättbytta batterier i enheter man äger. Bara undrar hur det kan slå fel.

Av Phoenix_1976

Börjar mer och mer tro att det är för tidigt att lansera den här tekniken. Behövs nog ett par år till av R&D innan material och teknik är mogen att möta vardagshantering.
Men om 5-10 år till finns säkert schyssta vikbara enheter.

Av Phoenix_1976

@ramlösa: Ja jag säger inte att de inte ska lansera den. Säger bara att det förmodligen kommer att dyka upp MÅNGA negativa kommentarer. Se bara alla "bendgate" videos och kommentarer som Iphone 6 fick tex. Sen dropptestas och reptestas de flesta mobiltelefoner rejält i sociala medier när de släpps. Samsungs Galaxy Fold tog sig väl inte ens förbi "testarna" på Youtube innan den försenades.

Helt klart ska produkter släppas ut på marknaden för att bana väg för en succé. ÄR själv en av de lurade själarna som köper teknik till överpris vid release. Böjde bla min Sony Ericsson W890 första veckan jag hade den i fickan.

Av Phoenix_1976

Kul teknik. Men det känns lite tidigt att pusha ut den. den stora skaran av användare kommer förmodligen att störa sig på att den är för ömtålig. Repor har väl alltid varit en stor snackis på nya telefoner.

Men när tekniken mognat lite till och vi får se Westworld-liknande "surfplattor" man kan fälla ihop blir det ännu coolare.

Av Phoenix_1976

Härligt då lagringshastigheten brukar vara flaskhalsen i mobila enheter. Sen hur många applikationer som verkligen utnyttjar den fulla prestandarden är väl en annan fråga. Och hur många som kommer märka av skillnaden.
Men utvecklingen är schysst.
Lägre energibehov är ju ett plus för mobiltelefoner också.

Av Phoenix_1976

@lillaankan_i_dammen: Ja dumt håller jag med om. Bara tanken att Apple kör lightning av någon anledning idag med. Rent ekonomiskt kan jag tänka mig. De tjänar väl pengar på något vis genom att köra vidare på sin lightning port.
Jag är bara "rädd" att det här lagförslaget kommer kosta mer än det smakar.

De skulle ju på rent jävulskap då kunna köra USB-C---> Lightning. Eller USB-C---> Laddplatta och då känns det som att lagförslaget var ett slag i luften. Men nu tror jag inte att de är så taskiga. De verkar vara ett hyvens företag.

Av Phoenix_1976

@lillaankan_i_dammen: Ok. En sista fundering då bara. Kan Apple välja att köra USB-C men med en lightningport in i telefonen då? Likaväl som att det kan vara USB-C till en laddplatta?

Sen bilexemplet var väldigt dåligt kan jag erkänna. Men det är ju väldigt mycket på en bil som ändå måste köpas original från det bilmärket. Mycket slitagedelar kan visserligen köpas tredjepartstillverkat men det finns många detaljer som är specifikt för just ett visst märke.
Men det ska nog hamna i en egen tråd.