Inlägg

Inlägg som TJADERTJADER har skrivit i forumet
Av TJADERTJADER
Skrivet av Sarato:

Låter som eventuellt spoltjut (coil whine) på någon komponent. Brukar oftast uppstå när det är hög FPS i spel. Prova att dra ner till lägsta grafikinställningar och se om ljudet blir värre för att sedan dra upp grafiken. Försvinner ljudet så är det spoltjut från antagligen grafikkort eller nätagg.

Det blir lite högre och surrar snabbare, men det kommer inte från GPUn. Men det börjar låta från och med datorn slås på. Är det verkligen coil whine? Låter inte som några videos jag tittar på på youtube om det.

Av TJADERTJADER

Nybyggd dator börjar efter 3 dagar att surra och låta udda

Så jag byggde nyss min nya dator och efter en del felsökande och problem med en fläkthub så fick jag den tyst som graven. Prövade att spela Cyberpunk 2077 senaste dagarna lite och den har varit tyst som graven även när den haft krävande arbete.

Men sen nu när jag startar upp den på tredje dagen börjar jag höra ett svagt VUM VUM VUM VUM VUM som jag inte hört tidigare, väldigt irriterande ljud då den låter så i circa 5-10 sekunder sen tar en paus utan att låta alls i 5-10 sekunder och fortsätter på detta vis så länge datorn är påslagen. Jag öppnade och försökte lokalisera ljudet och tror det kommer från CPU eller CPU kylaren?

När jag hade kylpasta på så skruvade jag åt CPU fläkten men sen tog av den pga att jag var osäker på spreaden av pastan, det såg bra ut så jag körde på den igen - detta kan inte orsakat problem hoppas jag? Därtill hör jag ett dovt VRRRRRRR som inte fanns dagarna innan, tror det kan vara nån av fläktarna men vet inte vilken, m det är chassi eller kylare. Tror inte det är GPU då den står stilla under dessa ljud men när jag slår på Cyberpunk så blir ljuden starkare. Hör också ett statiskt elektriskt IIIIII lite granna kan jag tillägga.

All hjälp är välkommen, detta är otroligt irriterande då den var så tyst innan!

Jag länkar en video jag tog, man hör detta surrande när man drar upp volymen: https://drive.google.com/file/d/1IutNQaI4MtOHlgiaoUujdgNa2Bxm...

Specs:
Windows 10 64bit

Fractal Define 7
AMD Ryzen 9 7950X3D
Noctua NH-D15
MSI X670E Tomahawk Wifi
PNY GeForce RTX 4070 Ti XLR8 Gaming Verto (VCG4070T12TFXXPB1)
Kingston FURY Renegade PCIe M.2 NVME SSD 2TB
Corsair RM1000x Shift 1000W
ASUS Xonar Essence STX
G.Skill Trident Z5 Neo RGB 64GB (2x32GB) Expo

3x Noctua NF-P14 FLX (Front)
1x Noctua NF-A14 (bak)

Av TJADERTJADER

Åh det är löst och jag känner mig dum. Det var Fläkt hubben som var med på chassit för Fractal Define 7 som var boven. Den hade noll fläkt kontroll så fläktarna gick på max hela tiden! Det gick inte att styra dem i något program vilket jag än prövade, Fläkthubben var okontrollerbar! Vet inte hur men det fick GPUn att låta högt samtidigt som alla fläktar var max, kanske blev dåligt luftflöde eftersom CPUn blev 80-90C vid Blender Benchmark? Efter att alla chassi fläktar nu är istället direkt kopplade till moderkortet så är datorn tyst som graven och CPU har låga temperaturer, samt när jag prövat Blender Benchmark så gick fläktarnas ljud knappt upp från fläktarna och CPUn blev aldrig varmare än 60C.

Stort tack till er alla för eran hjälp!

Av TJADERTJADER

Byggt ny dator - låter som ett godståg fast jag soundproofat den [LÖST]

Jag tänkte att nu till Black Friday så var det dags att bygga ny dator och jag ville ha en tyst en. Jag hade några Noctua fläktar över från min gamla dator som jag satte i i fram på den nya och en ny NF-A14 i bak, samt så införskaffade jag en NH-D15, alla fläktar förutom CPU kylaren sattes i Fan Hubben som följde med i chassit och efter jag och brorsan byggt klart datorn (utan GPU) så satte vi igång den och gick in i BIOS. Otroligt tyst! Man hade ingen aning om att den var på ens.

MEN efter att GPUn sattes i och från första starten in i BIOS så var den OTROLIGT högljud och det var vare sig den hade sidoplåtarna på eller av. Även efter jag skaffat windows och alla drivrutiner till mobo, GPU o liknande så var den lika högljud. Den varvade aldrig ner heller i idle utan var konstant samma RPM. Jag kunde sitta och göra absolut inget på datorn och den låter som ett godståg. Jag kan ej veta vilket RPM som PNY GPUs fläktar har för när jag använde GPU-Z för o kolla sånt så fanns de inte med ens. Polare sa att PNY har snålat in på fläktsensorerna... Därtill har jag läst att fler har problem med höga PNY som kommer från nya batcher. Att dess fläktar går aldrig under 1450 RPM. Finns bara 0-1450 RPM.

Vet inte helt vad jag ska göra om jag ska vara ärlig. Bör jag lämna tilbaks den? All hjälp och råd är uppskattad!

Windows 10 64bit

Fractal Define 7
AMD Ryzen 9 7950X3D
Noctua NH-D15
MSI X670E Tomahawk Wifi
PNY GeForce RTX 4070 Ti XLR8 Gaming Verto (VCG4070T12TFXXPB1)
Kingston FURY Renegade PCIe M.2 NVME SSD 2TB
Corsair RM1000x Shift 1000W
ASUS Xonar Essence STX
G.Skill Trident Z5 Neo RGB 64GB (2x32GB) Expo

3x Noctua NF-P14 FLX (Front)
1x Noctua NF-A14 (bak)

Jag laddade upp här vad jag fick i GPU-Z.

Av TJADERTJADER

Köpråd uppdatera/bygga om datorn inför Black Friday

Tjenare allihop! Jag har planerat köpa delar för att uppdatera eller rättare sagt bygga om min nuvarande dator nu när Black Friday närmar sig så jag kan tjäna lite på denna köparnas högtid - så jag tänkte fråga er om ni skulle kunna hjälpa mig välja ut bra delar? Nuvarande datorn har funkat bra i typ tolv år och har för det mesta delar sedan jag byggde den 2011, dock uppgraderade jag grafikkortet 2016, men dock har datorn senaste åren börjat visa sin ålder rejält.

Gamla datorn:
Fractal Design Define XL
Intel(R) Core(TM) i7-3930K CPU @ 3.20GHz 3.20 GHz
ASUS GeForce GTX 970 4GB STRIX DC2 OC
16 gb ram DDR3
ASUS RAMPAGE IV EXTREME
Noctua NH-D14 CPUkylareS1156/1366/775/AM2/AM3
Corsair AX 850W 80+ GOLD
ASUS Xonar Essence STX

Jag kommer definitivt behöva något för mitt arbete som nu är rätt krävande. Jag arbetar med VR UE4 men jobbet har gått över till UE5. Dessutom använder jag diverse 3D program som Blender, Substance Painter o Designer, Maya, Zbrush etc. Är också illustratör och använder Photoshop, måste använda stooora filer vid målning och detta går inte med nuvarande så bra. Det skulle därtill inte skada att använda datorn till diverse nya spel som kommer.

Budgeten ligger på drygt 20 000 kr, mer eller mindre.

Behöver definitivt Raytracing tror jag. SSD med 2-4 GB, hört jag ska hålla mig borta från Samsung så kanske Western Digital? Multithreaded CPU, möjligt 64GB DDR5 RAM, GPU med 12-16GB. Jag har en Noctua NH-D14 CPU fläkt som jag skulle kunna återanvända då Noctua säljer/ger bort mount för många nya moderkort om man har kvittot kvar. Min nuvarande Corsair AX 850W 80+ GOLD har jag fått höra ska kunna driva vad jag är ute efter, stämmer det? Eller måste jag kanske byta då den är 12 år nu?

Jag fick lite köpråd av några vänner som håller på med samma arbeten som mig och jag länkar här nere till en lista jag sammanställde av deras råd för delar som de gav mig.

https://se.pcpartpicker.com/list/8BNnHG

Jag skulle uppskatta all hjälp när det kommer till detta, stort tack för svar!

Av TJADERTJADER
Skrivet av loefet:

Varför inte testa en mjukvaruvariant först: https://justgetflux.com/

Annars gå till en optiker och undersök om ett par "terminalglasögon" kan lösa dina problem, kan ju även vara något annat ögonrelaterat som ligger bakom.

Om den är lik windows 10 night mode så tror jag inte den hjälpter mig så värst då jag använt den ett bra tag nu utan förbättring. Men jag prövar ändå. Vågar inte gå till optikern just nu pga corona, specielt med nya brittiska varianten som sprids. Jag bor med en i en risk-grupp som kommer att dö om vi blir smittade... varit tvungen att isolera ända sedan mars förra året, men paket går bra dock då vi får hjälp av släkten. Därför jag tänkte man kanske kan beställa nåt some en sån här som man kan hänga ovanpå som filtrerar bort polariserat ljus och blått ljus. Men tack för förslagen!

Skrivet av Kaleid:

Prova först med appet f.lux. Helt gratis. Använder den i stort sett hela tiden.

Jopp ska pröva den nu, tack så mycket. Dock om den är lik windows 10 nightmode så tror jag den inte hjälper mig.

SKulle gärna vilja veta om nån har några idéer om ett fysiskt filter.

Av TJADERTJADER

Blåljusfilter att sätta/hänga på skärmen?

Tjena!

Jag har haft en del problem med torra och irriterade ögon som antagligen beror på att jag arbetar med digital 2D och 3D hela dagarna framför datorn. Jag blev rekommenderad att skaffa ett blåljusfilter att sätta ovanpå eller hänga på skärmen, lite som denna typ: https://www.amazon.com/MOSISO-Computer-Blocking-Protector-Pro...

Denna var dock lite väl dyr med frakten från USA, och jag har haft problem med att hitta någonting sånt här som går att hänga framför skärmen här i Sverige. Så jag tänkte fråga er om ni möjligtvis vet nåt som denna vilket ni kan rekommendera till mig?

Mina mått är 56x36 cm, 2 likadana skärmar vilken en är satt i horizontalt läge och den andra i vertikalt läge.

Stort tack för all hjälp!

Av TJADERTJADER
Skrivet av MrShizzle:

Som tidigare skrivit så är den största skillnaden SMR vs CMR. En annan fråga är varför du vill köra OS på en HDD.
Skillnaderna på att använda en SSD istället för en HDD för OS + program är som natt och dag.

Jag ska uppgradera min dator i framtiden, typ ett halvår, och då ska jag ha en SSD, nytt grafikkort etc. Jag tänkte ha denna först ett tag som OS för att sedan när jag uppgraderat datorn endast ha den som lagring. Problemet är att jag behöver en ny just nu. Tänkte först en ny WD Black då min nuvarande WD Black är väääldigt gammal, men jag skulle ta en SSD i framtiden så då kan jag helt enkelt ta en Blue som jag får mer TB för pengarna och använda för OS och sedan för lagring.

Skrivet av grizzly666:

Cache skillnaden är ingenting i jämförelse med SMR vs CMR tekniken!
Som system eller NAS disk så bör SMR undvikas som corona (pesten).
Om du vill läsa mer om detta så har du här nedan heller googla på smr vs cmr.

https://www.sweclockers.com/nyhet/29461-western-digital-smyge...
https://www.securedatarecovery.com/blog/choosing-cmr-smr-tech...

Klipper in ett inlägg från mig där jag beskriver mitt största problem med en SMR disk.
Vilket är att jag får små sällsynta problem vid tex tv/film tittande från cache disken i form av små skip/hack/frysningar med ett par olika X64 mediaspelare men med samma mediaspelare fast X32 så funkar det felfritt.
Min gissning är att X64 begär datan på litet annat sätt och därmed skapar problemet ihop med en SMR disk över nätverk (har två SMR diskar som lagrings diskar i vanliga datorn och där funkar det ok med x64 mediaspelare, men skulle ej ha dom som systemdisk!)

Jag tänker ha den som OS ett tag tills jag uppgraderar datorn om ett halvår eller så med SSD, Moderkort, grafikkort etc. Efter det ska jag använda den som lagring. Är det ok om jag isåfall använder SMR ett tag som OS för att sedan använda som lagring endast?

Skrivet av twit:

Finns det någon särskild anledning till att du vill ha en mekanisk disk för operativsystemet? En liten SSD torde annars vara allra högst upp på önskelistan.

Jo anledningen är att jag behöver en just nu, men vill vänta med SSD ett tag till då jag ska uppgradera min dator om ett halvår eller så. Jag kör just nu med en WD Black WD2002FAEX-007BA0 som är räääätt så gammal (lika gammal som Skyrim) och jag tror den håller på o paja möjligtvis då den låter lite lustigare än vanligt och blivit segare. Så tänkte jag först köpa en ny WD Black 2TB, men de e lite pengar det så jag skulle ju ändå köpa en SSD i framtiden kom jag på så då kan jag ta en WD Blue 4TB som jag tillfälligt kan ha Windows 10 på i ett halvår och sedan använda till lagring. Mindre pengar för WD Blue 4TB än en WD Black 2TB.

Skrivet av TechWolf:

WD40EZAZ är en SMR-disk, och WD40EZRZ är CMR.

Ska du ha den till OS, så undvik alla SMR-diskar.

Ah! Tack så mycket!

Av TJADERTJADER

Vill veta skillnad mellan "WD Blue WD40EZRZ 64MB" och "WD Blue WD40EZAZ 256MB"

Hej! Jag är på jakt efter en ny hårddisk som jag ska ha mitt nya Windows 10 OS på och tittar just nu på WD Blue, med 4 TB. Jag skulle vilja veta vad skillnaden är mellan "WD Blue WD40EZRZ 64MB 4TB" och "WD Blue WD40EZAZ 256MB 4TB"? Spelar Cahce så stor roll egentligen? Jag vet att WD40EZAZ kom ut i maj 2020 och WD40EZRZ kom ut i september 2015, så det bör väl vara lite mer skillnad mellan dem än bara cache? Vilken av dem är bättre? Det verkar bara skilja typ en hundring emellan dem på prisjakt så jag är lite osäker. Skulle gärna uppskatta era tankar om detta! Tack!

Av TJADERTJADER

Sladd till Xbox Series X handkontroller för PC?

Hej! Jag undrar vad det är för USB kabel jag ska ha till en Xbox Series X Carbon Black handkontroller om jag vill använda den till PC? Isåfall undrad jag vart kan jag hitta den billigaste möjliga kabel som passar? Tack så mycket för hjälpen!

Av TJADERTJADER

Råd om ny hårddisk för 3D,Texturering och digital 2D

Hej! Jag har lite problem att hitta en bra hårddisk för bästa användning vid skapandet utav 3D modeller, texturering av dessa i program såsom Substance Painter och sen implementera dessa i UE4 och liknande. Därtill använder jag photoshop, nuke och liknande program vid digitala 2D illustrationer och concept art. Helst ska den vara 2TB då jag tycker det är tillräckligt med utrymme.

Jag måste säga jag vet inte helt vad det är jag ska leta efter då jag behöver en hårddisk för denna typ av arbete. SSD är jag just nu inte intresserad av. Kanske någon Western Digital Black? Men vilka av dem rekommenderar ni? Eller finns det några andra som ni hellre skulle rekomendera?

Stort tack för eran hjälp!