Inlägg

Inlägg som Roggo har skrivit i forumet
Av Roggo

Jag fick samma sak idag och undrade varför. Jag stängde ner Edge och startade det igen och då öppnades min startsida som vanligt. Här är Google fortfarande sökmotor. Jag gissar att det har med någon uppdatering att göra. Min Edge är version 91.0.864.37.

Av Roggo

Kanske någon av dessa klarar det?

5 Best PDF Editors for Chromebook or Chrome OS

Av Roggo
Skrivet av m4gnify:

Osäker på hur det fungerar egentligen numera med deras Creative Cloud osv, men personligen skulle jag undvika det pga där här som jag läste nyligen.
https://www.newsweek.com/adobe-cancelation-fee-twitter-users-...

Går antagligen att välja månatligt istället för års-subscription, men man måste tydligen vara väldigt försiktig..

Skall man ha det i ett år så är det en Årsplan man skall ha. Man kan välja att förbetala hela året eller att betala per månad. Säger man upp den tidigare får man betala straffavgift. Den förnyas dessutom automatiskt och det är där dom flesta åker dit på det, när dom slutat använda programmen men ser att allt förnyas. När dom säger upp det hela straffar Adobe dom, om man inte skriker högt på deras forum.

Den abonnemangsform som kallas Månadsplan innebär att du kan tex ha den aktiv i tre månader, inaktiv i åtta månader, aktiv i fyra månader, osv. Man betalar ingen straffavgift när man pausar eller avslutar det hela men har man det 12 månader i ett sträck blir den planen avsevärt dyrare än en 12-månaders Årsplan. (Årsplan går f.ö inte att "pausa".)

Hela upplägget med straffavgifter är dynga och är något alla mjukvaruföretag där man prenumererar på mjukvaran har idag. Om du tex köper ett års prenumeration på Microsoft 365 och avslutar den efter tex fem månader så får du betala straffavgift. Det står med väldigt små bokstäver och är inget man lyfter fram. Fler och fler program går dessvärre över till prenumerationsvarianter.

On topic:
Priset på Photoshop Elements är ca 999:-.

Av Roggo
Skrivet av pa1983:

Systemet är i behov av renovering då diskar håller på att rasa, han önskade recap av systemet också.

Mätte du upp dom kondensatorer du bytte ut för att se om dom åldrats bra eller dåligt? Dom hade ju inte börjat bukta ut, så dom såg ju bra ut men det skulle vara intressant att se om dom verkligen var bra.

Av Roggo
Skrivet av cccxsweden:

Jag överväger om det vore en ide att använda mig istället av OpenOffice.

OpenOffice har inget mejlprogram.

Prova Thunderbird som är ett gratis mejlprogram: Thunderbird

Av Roggo
Skrivet av cccxsweden:

Kom ihåg, att jag använda IMAP inte POP. Jag försökte från mitt IMAP konto skicka till mig själv ett meddelande och det syns inte på inkommande. Det gick fram till min epost.bahnhof.se

Intsällningarna för utgående e-post är lika för POP eller IMAP, så bilden med inställningarna är rätt trots att det står POP på den. Så kontrollera att allt är konfigurerat rätt för utgående e-post.

Av Roggo
Skrivet av cccxsweden:

Idag har det för första gången hänt mig att ett meddelande i inkorgen har hamnat med följande text "det går inte att nå följande mottagare". Hittills var jag tvungen att läsa alla inkommande mejls hos epost.bahnhof.se.

Vilken slutsats drar du, eller vad gick snett vid installationen?

Jag är inte helt säker men i vissa fall verkar det bero på att inställningarna för utgående e-post inte är rätt konfigurerade, att tex inställningarna för krypteringsmetod är felaktiga.

Är du kund hos Bahnhof har du även en egen e-postadress, och tre frågor är:

  1. Om du skapar ett nytt mejl i Outlook och på raden Till skriver in din egen e-postadress och sedan en rubrik och till sist något kort i mejlet, tex "Hej". Vad händer nu när du klickar på knappen Skicka och vad händer om du ca 30 sekunder senare klickar på knappen Skicka/Ta emot?

  2. Kan du skicka e-post till andra personer eller är det vissa som det blir fel med?

  3. Har Outlook någonsin fungerat som det skall på din dator?

Som jag skrev förut kan man enklare ringa in problem med e-post om man försöker att skicka till sig själv för att se om det går att skicka samt om det går att ta emot utan fel.

Du skriver också att du är hyresgäst i en bostadsrättförening. Har du tex kontaktat ordföranden och bett denne att skicka ut ett mejl till alla medlemmar i föreningen om att du behöver hjälp? Det brukar som regel alltid finnas någon med stor kunskap som kan ställa upp och hjälpa dig på plats. Desto större förening, desto större chans.

Inställningar för utgående e-post:

http://privat.bahnhof.se/wb792290/inpost.png

Av Roggo
Skrivet av cccxsweden:

Jag har innan jag har kontaktat dig talat flera gånger med Bahnhofs support och dom är inte villig att hjälpa. Dom anser att det är inter deras uppgift.

Det där är ju riktigt ruttet av Bahnhof tycker jag och gör mig förbannad. Dom har varit bra en gång i tiden. Jag har sett att det finns företag som erbjuder hjälp på plats men har ju ingen aning om vilka de är eller vad dom kan.

En av dom heter Hemfixare.se och när det gäller mejl skriver dom bland annat "...Har man en egen domän (t.ex: andersson.se) rekommenderar Hemfixare istället att man använder iMAP som teknologi. Denna lösning är att föredra då mailen finns kvar hos mailleverantören i de fall datorn kraschar eller byts ut. En sådan lösning är något mer komplex men är självklart inget problem för våra Fixare att konfigurera, även så att mailen finns tillgängliga i mobilen. Så gott som alla mailleverantörer stöder iMAP." Mer finns här: Hjälp med mail

Om det låter intressant kan du kontakta dom och fråga vad deras pris skulle vara. Dom har tydligen fasta priser på sina tjänster och inga timkostnader som kan dra iväg. Jag har aldrig använt dom själv så jag kan inte säga hur pass bra dom är.

Edit: Hittade precis detta och dom verkar bra: Omdömen för Hemfixare

Användaren Sh4d0wfi3nd skrev också följande i denna tråd och erbjöd sig hjälp:

Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Till Trådskaparen: Skulle ni inte lyckas få igång det så hör av dig så kan jag hjälpa till över telefon / fjärrstyrning om det behövs.

Har du tur läser Sh4d0wfi3nd detta och tar kontakt med dig. Annars kan du via forumet skicka ett meddelande till honom. För dig skall det räcka att klicka direkt här för att komma till dina meddelanden, som bara du kan läsa. Klicka sedan på knappen "Nytt Meddelande" där du i rutan Mottagare skriver namnet på den du vill skicka till, i det här fallet Sh4d0wfi3nd.

Skriv gärna tillbaks hur det hela löste sig!

Av Roggo
Skrivet av cccxsweden:

Jag har en fråga till dig; kan du tänka dig eventuellt att hjälpa mig på plats? Själv bor jag rätt så centralt i Sollentuna. Tänkte i så fall att jag betalar för bränsle och att jag bjuder dig på mat hos en Thai-restaurang i Sollentuna centrum om det passar dig. Själv är jag österrikare och har bott i Stockholm 60 år.

Jag har tyvärr inte möjlighet att göra det.

Min rekommendation är att höra av dig till Bahnhofs support där du kan få hjälp. Ring deras telefonsupport på nummer 010 - 510 00 00: https://bahnhof.se/om/kontakt

Av Roggo
Skrivet av cccxsweden:

Jag utförde en test vid installationen av båda mejl konto och det vart okay! Dvs att båda konto är korrekt installerat!

Bra, då vet vi att den biten fungerar som den skall.

Skrivet av cccxsweden:

Jag har 2 mejl konto hos Bahnhof och skickade ett mejl från det ena mejl konto till det andra och den kom inte fram. Har kollat nedanför sickat konto finns "sent items" och där finns bevis att mejl gick iväg men syns inte i mitt andra mejl konto ingång.

Att du har två konton kan förklara en del. Outlook vill ha en (1) .pst-fil per konto. En .pst-fil är den fil på datorn där din mejl, kalender och dina kontakter sparas. Så, skapar man två konton så skapar man också två (2) .pst-filer. Den ena hamnar högst upp och den andra en bit under. Den som hamnar under till det andra kontot kan vara lätt att missa då man (jag) tenderar att bara förvänta mig att allt som skickas skall hamna i det övre "klustret" av inkorg/utkorg, mm, mm.

Det här har jag själv råkat ut för och i ditt fall gissar jag att så kan vara fallet, dvs att du missat att eposten har inkommit till det "kluster" som är underst. På bilden ser du mitt översta "kluster" medans det andra ligger dit den gröna pilen pekar. (På bilden finns dock inte det undre "klustret".)

http://privat.bahnhof.se/wb792290/inutkorg.png

Om detta är felet går det att rätta till så att båda dina kontons epost hamnar i samma Inkorg. Det går även att ordna så att dom hamnar i samma Inkorg men att ett av kontona hamnar i en mapp avsedd endast för det kontot. Jag har två konton men använder bara en .pst-fil till dom därför att det är i mitt tycke smidigare att handha och att säkerhetskopiera.

Bra att veta i sammanhanget är också att om du skickar ett mejl till din epostadress som du sedan hämtar hem så kommer inga fler mejl att hämtas hem till den specifika datorn förräns det finns några nya mejl att hämta. Så fortsätt att skicka mejl till dom båda adresserna för att fortfarande ha mejl att hämta hem medans du provar och felsöker det problem som du har.

Av Roggo
Skrivet av cccxsweden:

Jag ser att du använder Microsoft 365, ingår det i OFFICE Pro 19?

Microsoft 365 och Office 2019 är två olika programpaket/licensformer som i grunden är lika men blir olika över tid. Microsoft 365 prenumererar man på och programmen som ingår uppdateras hela tiden med nya funktioner. Det vanliga Office-paketet betalar man en (1) gång för och programmen som ingår uppdateras även dom hela tiden men när nästa version av Office-paketet kommer så kommer dom med Office 2019 inte att få nya funktioner längre.

Skillnaden idagsläget mellan Outlook 2019 och Outlook 365 bör vara relativt liten. Dom grundläggande funktionerna som tex konfigurering av e-post är dom samma. Eventuellt att layout på rutor skiljer sig. Jag har inte jämfört och är osäker.

Kort formulering: Felet har inte med att göra med olika programversioner.

Skrivet av cccxsweden:

Vi har ursprungligen gemensamt försökt med POP, tog bort detta och försökte sedan med IMAP. Utgående går bra men inkommande syns helt enkelt inte

1) impa.privat.bahnhof.se
2) port 993
3) SSL/TLS

Men det blev inte rätt som det skall vara. Vad föreslår du?

Det kanske är felskrivet här på forumet, men du skriver impa.privat.bahnhof.se men det skall vara imap i början och inte impa. Korrekt är alltså imap.privat.bahnhof.se

Se även till att rutan för "Kräv säker lösenordautensiering (SPA) vid inloggning" är ikryssad.

När jag skickar/tar emot får jag upp rutan på bilden nedan vilket du också får. Är det rätt brukar den bara blinka förbi snabbt så att man knappt hinner läsa vad som står. Är det något fel hänger den kvar länge. Den rutan är en bra indikator på om något är fel. Efterssom något inte fungerar hos dig bör den rutan inte bara blinka förbi snabbt.

Ett långskott: Vad händer om du i Outlook skickar ett mejl till den epostadress du vill hämta ifrån? Klicka på Ny e-post längst upp till vänster i Outlook och skriv in den adress du vill hämta ifrån under Till. Klicka sedan på Skicka för att skicka iväg det och klicka sedan på Skicka/ta emot. Det kan ta några sekunder innan mejlet är redo att hämta, så ibland kan man få klicka flera gånger.

http://privat.bahnhof.se/wb792290/progress.png

Hur gick det nu?

Av Roggo
Skrivet av cccxsweden:

Jag har tidigare haft min mejl konto hos POP.

Jag föredra att ha mina mejl konto hos IMAP jag antar att det gäller samma beskrivning?

O.k!

Om du använder IMAP för att ta emot e-post skall det se ut som det gör på bilden nedan. Var uppmärksam på Server samt Port då den skiljer sig från POP-konton. Kontrollera även rutan Användarnamn då Outlook vill ha den från början satt till epostadressen, tex betongnisse@bahnhof.se istället för det som Bahnhof kallar Konto i sina papper och som är typ mc123456. I rutan Användarnamn vill du ha ditt Konto hos Bahnhof och inte din epostadress.

Kolla det och bekräfta att det står IMAP-kontoinställningar i den rutan och inte POP-kontoinställningar. För att komma till rutan nedan så gör du bara steg 1-3 i mitt första inlägg.

http://privat.bahnhof.se/wb792290/Bahnhof-IMAP.png

Jag är osäker här, men efterssom det finns både POP och IMAP att välja när man från början börjar konfigurera sitt konto i Outlook så tror jag inte att man först kan skapa ett POP-konto och sedan bara ändra det POP-kontots uppgifter med dom som gäller för IMAP. Jag känner mig ganska säker på att man i sådant fall får radera POP-kontot för att sedan börja om från början och välja IMAP när man valt Avancerade Alternativ. Här får annan kunskap gärna hojta till och fylla min eventuella kunskapslucka.

Du kommer inte att förlora några skickade mejl om du raderar kontot vilket kan vara bra att veta.

http://privat.bahnhof.se/wb792290/Bahnhof-01.png

Av Roggo
Skrivet av cccxsweden:

Utgående mejls fungerar i Outlook men inkommande mejls syns överhuvudtaget inte i inkorgen?

Om inte mejlen syns i bör det bero på att fel saker matats in när ni konfigurerat kontot. När man skickar och tar emot i Outlook får man ju upp en ruta där man ser att den hämtar. För det mesta syns den rutan väldigt kort tid så att man inte hinner läsa vad som står där, men vid fel brukar den vara framme längre och man ser då att Outlook har problem att hämta.

Jag tar för givet att du vet att du har mejl att hämta då du saknar dom och då jag hade tagit fram dom uppgifter du har från din internetleverantör och dubbelkollat att du fyllt i allting rätt. I datorvärlden används ibland (ofta) lite olyckligt både O (bokstav) samt 0 (siffra) i lösenord och kontonamn, så man får vara nogrann och se att man fyller i rätt. Blanda ihop O och 0 är ett vanligt fel. Var också noga med att skilja på stor och liten bokstav. Tex, står det r så blir det fel om man fyller i R och vice versa.

Fråga: Kan du skicka mejl utan problem, dvs att dina mejl kommer fram som dom skall till den du skickar till?

Om du har uppgifterna redo kan du göra så här:
1. I Outlook, klicka på Arkiv längst upp till vänster.
2. Klicka sedan en gång på den knapp där det står Kontoinställningar.
3. Av alla dom alternativ som nu dyker upp väljer du Serverinställningar.

Nu skall du ha fått upp en ny ruta som heter POP-kontoinställningar. Dubbelkolla allt där och se till att Användarnamn, Lösenord, Server, Port, samt dom två sista rutorna "Servern kräver en krypterad..." samt "Kräv en säker...".

Ett enda fel här räcker för att inte kunna ta emot mejl. En del (alla?) internetleverantörer kräver att rutan "Servern kräver en krypterad..." är ikryssad. Kolla vad som står i dina papper.

Lösenordet är ju lite bökigt här då man inte ser vad man skriver in. Då kan du använda dig av programmet Anteckningar som finns i Windows 10 och skriva in lösenordet där när du skriver av det som står i dina uppgifter så att du ser i klartext att du skrivit allt rätt. När det är klart kan du sedan markera den texten när du ser att allt är rätt och sedan högerklicka och välj Kopiera och efter det gå tillbaka till Outlook och rutan POP-kontoinställningar och radera det lösenord, dvs dom stjärnor, som trår där nu och högerklicka i rutan och välja Klistra In. Nu kommer hela lösenordet fyllas i där vilket är det vi vill. Programmet Anteckningar kan du sedan stänga utan att spara ändringarna.

Nu bör allt vara klart och du kan klicka på knappen Nästa i rutan POP-kontoinställningar. När du gör det skall du få upp en ny ruta där det står "Kontot har uppdaterats". Klicka på rutan Klar.

Nu skall det vara klart och du kan klicka på den lilla pilen som pekar åt vänster som befinner sig längst upp i det vänstra hörnet. Nu skall du vara tillbaks i den vanliga vyn där du ser dina mejl. Klicka nu på "Skicka/ta emot för alla mappar" för att hämta mejl. Nu skall det, om allt är rätt, komma in minst ett mejl där ämnet är "Testmeddelande från Microsoft Outlook". Avsändare är Microsoft Outlook. Kommer inte detta fram är det något annat som är fel.

Hur gick det där, fick du ordning på problemet?

Av Roggo
Skrivet av Masen666:

Jag köpte 365 Personal för 299:- på Black Friday på Elgiganten.
Då kan man t.ex. förlänga sitt Family med 9 mån.
Så lite reor finns det allt kvar ibland.

Jag var otydlig och nämnde inte att jag sökte Microsoft 365 Family. Family kunde man förr hitta bra pris på jämfört med nutid.

Av Roggo

Jag brukade också köpa på mig ett par licenser när det var extrapris eller Black Friday men som redan skrivits så verkar dom kampanjerna ha upphört. Förr var det ju typ 50% rabatt medans idag är det bara några få procent.

Jag vet att jag tänkte då när det var 50% att det förmodligen var ett lockpris för att få folk att börja prenumerera och nu när dom väl prenumererar så är dom fast och för att fortsätta betalar man numer fullpris.

Av Roggo
Skrivet av kallehamez:

Kommer att ha ganska mycket musikprogram och licenser hit och dit, en mardröm att installera om och få rätt på allt, tar dagar.

Jag är i en liknande situation och vet att hårddiskar kan rasa precis när som helst och att det inte finns någon som "håller längst".

Jag löser det genom att ha ordning på mina licenser. Jag har en mapp på en hårddisk där varje licens har en undermapp med installationsfil samt dess licensuppgifter i en textfil. Så fort programmet uppdateras hamnar den ny installationsfilen i mappen samtidigt som jag sparar dom gamla om dom av någon anledning skulle behövas. Allt ligger på en annan disk än C:\.

Gör man så går ominstallation snabbt och sker alltid med dom senaste versionerna. Serienummer klipps och klistras. Då slipper man leta rätt på allt efterssom det redan ligger på plats.

Samt som redan nämts, ta backup regelbundet och spara både lokalt och i molnet, både på installationsfiler/licenser och projektfiler+assets då en korrupt projektfil och någon förlorad asset kommer att hända en vacker dag och då vill man ha backup för att inte förlora dagar med jobb.

Av Roggo

Vad säger Windows loggen som finns i Event Viewer? Där loggas typ allt som händer och är bra vid felsökning.

How to view Windows application errors using Window Event Viewer

(Event Viewer heter Händelselogg på Svenska.)

Av Roggo

En annan bra sak är att kortet tar mindre plats på bredden och får därmed plats i smalare datorlådor. Blir det ett 3090 för min del så blir det detta.

http://privat.bahnhof.se/wb792290/rtx3090.png

Av Roggo

Nu har ju även Acronis tagit sig in på antivirusmarknaden. Acronis True Image 2021 är nu bloatat med ett antivirusprogram som gör att kunder, inklusive mig själv, slutat använda Acronis True Image och söker sig till andra backuplösningar. Tragiskt att dom bloatar program med saker ingen bett om.

Av Roggo
Skrivet av Phat^Trance:

Känner du till något program som stödjer en kombination av knappar? tex alt + del = printscreen

Nej, det känner jag inte till dessvärre. F5 samt F6 på tangentbordet ser ju lediga ut och då kan man ju binda Special: PrtSc (E0_37) till tex Function: F5 (00_3F) såvida du inte redan mappat F5-tangenten till något annat.

Gick det att mappa F10/F11/F12 till att mute/sänka/höja ljudet med SharpKeys eller var dom låsta av Apple?