Inlägg

Inlägg som Larsioni har skrivit i forumet
Av Larsioni

Rekommenderar Seasonic S12 430W. Tystaste nätaggregatet på marknaden idag och levererar dessutom mycket goda ampere. (stirra dig inte blind på kromlist och "ûber watt"). Bifogar ett test på Seasonic nätaggregatet...

http://www.silentpcreview.com/article226-page1.html

Lycka till

Av Larsioni

Tjenare Kung,

Jag rekommenderar Seasonic 430 w. Inte för att det har fler watt, det är "ointressant". Utan för att det är det tystaste nätaggregatet på marknaden idag. Den egenskapen parat med en väldigt bra ampere faktor gör det till ett väldigt gott köp. Själv så använder jag mig av 500 w modellen (använder mig av två grafikkort i sli läge). Om jag hade använt mig av ett kort, så hade valet blivit 430 w modellen. Bifogar ett test på 430 w modellen http://www.silentpcreview.com/article226-page1.html

Lycka till

Av Larsioni
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Liverpoolarn
@Larsioni. Du nämner 7700-Cu och 7000B-Ci. Är inte även Zalman CNPS9500 värd att titta närmare på?

Hej Liverpoolarn,

Zalmans CNPS9500 är primärt avsedd för de som överklockar "hårt", men som inte vill/kan använda sig av vatten kylning. Dess prestanda är antagligen den bästa möjliga du i dagsläget kan få tag på. Men om du inte avser att bedriva extrem överklocking så får du faktiskt en perfekt balans mellan prestanda, tyst drivt och valuta för pengarna med de två modellerna jag tidigare nämnde. Jag (personligen) anser inte att du får det med CNPS9500 (jämfört med dess "mindre bröder"). Dagens processorer (AMD) går i oklockat läge såpass kallt att det inte krävs några extrema kylare. Du ska nog vara väldigt kräsen om du inte blir nöjd med endera 7700-Cu eller 7000B-Ci. Men visst...det skadar inte att "köra" så kallt som möjligt. Men det kostar också en slant...

Hoppas att detta var till din hjälp.

Av Larsioni

Hej Erto,

Föreslår att du tittar på Zalman CNPS7700-Cu eller Zalman CNPS7000B-Cu.
Båda två är tysta, effektiva och dessutom prisvärda. Inför ett eventuellt köp, så besök Zalmans hemsida för att försäkra dig om att kylaren är kompatibel med ditt moderkort, tex att inte kondesatorer osv är i vägen vid montering. Sist men inte minst, använd helst inte medföljande kylpasta, utan köp Artic silver 5.

Hoppas att detta var till din hjälp, lycka till.

Av Larsioni

hej zombie_zz,

Ackelinds förslag är inte alls dumt. Har själv ett Seasonic och kan varmt rekommendera dem. kraftfulla, stabila och mycket tysta. Ett Seasonic S12 430W torde räcka mer än väl. Kostar ca: 1000:-

Lycka till

Av Larsioni
Citat:

Ursprungligen inskrivet av pr0z
Knappast 10 men kanske 3-5C

Jag provade faktiskt med medföljande kylpasta först (tar ingenting ur "luften"). idle temp var då ca: +3 och load ca: +10. (och jag skrev "tror nog att..." av den anledingen att det kan skilja några grader upp eller ner, beroende på hur systemet ser ut i övrigt. Chassi, antal fläkter osv...osv). Var uppenbarligen otydlig, ber om ursäkt för det.

XperienZe,

Om Silencer. rev 2 kylaren presterar betydligt bättre, så borde den rimligtvis vara ett gott val till Zalman kylaren. (jag skulle personligen i vart fall jämföra dem emellan, vad avser prestanda, kontra ljudnivå och låta det avgöra ett köp eller inte. Spelar inte ljudnivån någon roll så är det grönt.) Kanske finns det då också ett antal andra kylare att ta sig en titt på?

Lycka till...

EDIT: Ett test och ett möjligt problem vid installation (något man i sin iver kan missa) av Zallman VF700-cu. Inkluderat med "riktmärken vad avser temp vid olika konfigurationer av kylaren).

http://www.techpowerup.com/reviews/Zalman/VF700-Cu

Av Larsioni

Det här är kanske "off topic" men...

Jag och några kamrater hade en nostalgi helg för ett par veckor sedan. Vi fick liv i en gammal commodore 64, ett nintendo 8 bit. Jag har inte haft så roligt på väldigt länge (och inte bara för den sociala biten, vi träffas inte så ofta längre). Snacka om genomtänkta spel med mycket spelglädje, visst grafiken var hmm..inte på topp. Men det gjorde faktiskt inte ett dugg, Last Ninja, Zelda, punch out mfl. Vad jag vill komma fram till är att grafik är inte allt, de flesta av dagens spel ser endast till "kromlisten" och inte till spelkvaliten. Så även med dessa gamla maskiner kan man faktist ha riktigt roligt, för att inte tala om inga uppdateringskrav, virus osv. "Enda" nackdelen var uppladdningstiden på Last Ninja......:). Och en drös till, men det finns det väl ingen anledning att gå in på.....:)

Ha de gött och njut av era maskiner..pc eller konsol.

Av Larsioni

Kyler ett X850XT 256 mb´s kort med en Zalman Vf700-cu. har ca 35c idle och load mellan 50-60c. Då jag alldrig överklockar så tycker jag det fungerar utmärkt.
(Blev förvisso något förvånad över "temp" nivån, trodde faktiskt att den skulle vara något effektivare. Men som sagt, den räcker till ett ocklockat system och är dessutom tyst, vilket för mig inte är ett minus.)

Notera: kylpastan jag använde mig av var/är Arctic Silver 5. Så jag tror du kan räkna med 5-10c skillnad (högre temp) vid applicering av den medföljande kylpastan)

Av Larsioni

Hej Ryderman,

Rekommenderar detta... Zalman CNPS7700-Cu och Zalman VF700-Cu.
Beprövat, prisvärt och bra.

Av Larsioni

okej,

Har du god moddningsvana så är det inga problem med att byta ut de nuvarande fläktarna. Jag rekommenderar dig att titta på papst eller Adda (som du själv nämnde i ditt inlägg). Notera dock att du måste ta reda på de nuvarande fläktarnas spec (luftflöde). Därför att de nya måste ligga i närheten av de gamla vad avser luftflödet (du riskerar annars att bränna ditt nätaggregat). Får du det rätt så behöver du inte vara orolig för att du skadar ditt nätaggregat och dina andra komponenter. (om nätaggregatet "bränner" så är risken väldigt stor att den samtidigt skadar ditt grafikkort).

Edit: Detta är något som är enkelt att glömma bort. Ta ur ditt nätaggregat, plocka isär det och gör rent alla delar, inklusive fläktarna från damm och dylikt. Sätt sedan tillbaka det och starta upp datorn, om problemet kvarstår så tycker jag att du kan byta ut de nuvarande fläktarna, men du bör/måste ha "moddningsvana". Om du inte har det, så råder jag dig absolut att låta bli.

I händelse av att du vill köpa ett nytt så rekommenderar jag dig följande: Seasonic S12 Nätaggregat 430W. Räcker mer än väl till för ditt system och det är kraftfullt, stabilt och otroligt tyst.

Jag hoppas att dessa rader var till din hjälp. Lycka till Supercoola....

Av Larsioni

grattis till ett bra köp Xplode. Och till er andra...för guds skull. Äger hit äger dit, som små 10 åringar som bråkar om vems pappa som är starkast, jösses. Gläd er istället åt att andra är nöjda och lite små stolta, hur "pubertalt" det än må vara över sitt köp. Ati eller Nvidia, spelar ingen större roll. Båda korten ni har nämt räcker mer än väl, njut istället av era grejer. Och nu är det fan dags att en moderator, eller flera börjar rensa upp i skiten.

Av Larsioni

Hej supercool.....

För att kunna hjälpa dig så behövs mer information. Märke/tillverkare och modell tack.

edit: och din budget, om någon. Kanske så är det bättre att köpa ett nytt.

Av Larsioni

Anses allmänt vara den bästa kylaren för grafikkort på marknaden idag

Här finner du ett test på den: http://www.rojakpot.com/default.aspx?location=3&var1=174&var2...

Av Larsioni

Hej kermit,

Jag köpte en ny dator (komponenter) för ca 4 månader sedan. Jag är väldigt nöjd med den, även då det nu finns "värre" processorer att köpa. Vilket det alltid gör efter ett "par" månader. Som med allting annat i livet så gäller det att få någon form av balans, gäller självfallet även en uppgradering av "maskinparken"

listar här de komponenter jag har, och mitt försök till balans....:)

Moderkort: Asus premium (passiv kylning) helt kanon (möjligt undantag ljudkortet om man är mycket kräsen).

Minnen: Corsair TWINX2048-3200C2 DDR-DIMM (2gb) helt kanon.

Cpu: AMD Athlon 64 4000+ 2.4GHz Socket 939. Fungerar utmärkt, fullt tillräckliga prestanda. (finns nu nyare AMD modeller, har ingen erfarenhet av dem. Men 64 bitaren räcker mer än väl till)

Nätaggregat: Seasonic S12 Nätaggregat 500W (väldigt tyst, stabilt och kraftfullt) (rekommenderas)

chassi: Köpte ett Antec P180, bra balans mellan ljudnivå och kylning. (rekommenderas).

Grafikkort: PowerColor Radeon X850XT 256MB GDDR3. PCI-Express. Stabilt och kraftfullt, duger alldeles utmärkt. ( Jag använder mig av 2 st, dock så stöder inte många spel den funktionen så köpet var faktiskt onödigt. Man klarar sig alldeles utmärkt med 1 kort)

hårddisk: Seagate Barracuda 7200.8 250GB SATA 8MB NCQ. ( tyst,snabb och går dessutom kallt).

Övrigt...

cpu kylare: Thermalright XP-90C (medföljer ingen fläkt). Använder denna parat med en 92 mm temp styrd papst fläkt, fungerar alldeles utmärkt. Du behöver absolut ingen större kylare, dagens AMD processorer går kallare en den äldre generationen, ( 64 bitaren i vart fall). Så den räcker mer än väl till.

grafikkort kylare: Zalman VGA-Kylare VF700-Cu ( helt suverän)

jag hoppas att detta var till någon hjälp, notera att jag INTE menar att du prompt skall köpa dessa komponenter. Ville snarare försöka att ge dig ett "riktmärke" inför ditt köp av ny dator. Vilket betyder att de listade komponenterna mer än väl räcker till. (observera att det enda som inte är "värsting" i mitt system är följande...cpu, grafikkort. Allt annat vågar jag påstå hör dit, så du kan vid ett eventuellt köp av någon av de andra delarna känna dig trygg med det)

observara att min gamla "maskinpark" är listad och inte min nya....:)
Vill du få några ideér eller kanske ett gott skratt?..titta då in på följande länk.... http://galleri.sweclockers.com/galleri_visa.php?chassi_id=343...

Lycka till med ditt datorköp kermit..

Av Larsioni

Gisken...

Besök en "riktig" hifibutik, tex: Hifiklubben, stereo eller liknande. Kika på vad som finns, lyssna och be om hjälp. Vad avser plasma/lcd apparater så finns det en jungel av dem, såväl antal som kvalitet. Skall han ha en "skärm" av god kvalitet så kostar dom fortfarande väldigt mycket pengar. Mitt råd är att vänta med plasma/lcd skärmen ett tag till, de kommer att skunka i pris betydligt framöver och dessutom så blir kvaliten "noterbart" bättre med varje ny modell som kommer ut. Bättre då lägga krut på hemabiosystemet först. ( personlig åsikt självfallet). Oavsett allt gisken, lycka till och jag hoppas att han blir nöjd med vad han/du nu än bestämmer er för.

Av Larsioni

Gjorde en liknande "modd" på min gamla "maskinpark" och det fungerade riktigt bra..

http://galleri.sweclockers.com/galleri_visa.php?chassi_id=343...

Av Larsioni

Hej drx,

Jag kan varmt rekommendera dig ett Seasonic nätaggregat. Det är starkt, stabilt och mycket tyst. Val av chassi är (ska va?) en smaksak och det av den andledningen att chassit är det minst "kritiska" komponent valet. Personligen så är jag inte imponerad av Lian Li chassin, för mycket krom till ett rent ut sagt...ocker pris. Köp då heller ett Antec chassi, tex: P180 som är ett väldigt prisvärt och dugligt chassi. ( tyst och diskret, med dessutom en väldigt smart placering för nätaggregatet). Ser inte så dumt ut heller faktiskt. Spara sedan mellan skillnaden eller köp något annat till din "maskinpark". Oavsett vad du väljer så önskar jag dig lycka till.

Av Larsioni

Ok ProNr1,

Papst fläktarna kommer självfallet inte få en exakt lika dan effekt som en belyst "standard" fläkt. Så om du propsar på att hela fläkten skall lysa upp din maskinpark så skall du köpa en färdig "preppad" belyst fläkt rakt över disk. Dock så kan du genom att montera 2 st lysdioder i en Papst eller Adda fläkt, få en ganska så ok effekt. Om än något mer diskret. Om du ändå bestämmer dig för att köpa belysta fläktar, para dem då tillsammans med en bra fläktcontroller för att kunna kontrollera ljudnivån. En fläktcontroller som jag varmt kan rekommendera är en Sunbeam Rheobus. Du kan med den styra upp till 4 st fläktar (borde vara möjligt för dig att koppla 2 st på varje kanal, då den ger 20 w per kanal.) Möjligheten finns också att helt stänga av fläktarna, vilket kan vara bra om du tex: letar effter missljud eller liknande. Slipper på så vis koppla ur alla dina fläktar. Fläktcontrollern kostar ca: 250:- exklusive...frakt.

Av Larsioni

Tjenare ProNr1,

De två fläktarna du har tittat på är mycket bra. Papst fläkten som ligger på 12db är suverän. Jag har själv 5 st sådana i mitt chassi och de är mycket diskreta, samtidigt som de "skyfflar" tillräckligt med luft. Personligen så avskyr jag när datorer låter som tröskverk. Man tillbringar mycket tid vid maskinparken och man gör sig själv en björntjänst om man inte väljer så tysta fläktar som möjligt. Tyvärr så är det svårt att hitta fläktar som är tysta när man tittar på fläktar som ser ut som en "jävla" julgran. Om du vill ha belysta fläktar så rekomenderar jag dig att köpa ett antal dioder och modda papst fläktarna själv i stället. Får då julgrans effekten och samtidigt bonusen av en tyst och effektiv kylning. Ett annat allternativ är att du använder dig av ett antal motstånd ( tex: Zalman), eller att du använder dig av en fläktconroller, för att på så vis kontrollera fläktarnas varvtal och således dess ljudnivå. Blir förvisso en extra kostnad för dig, men det kan det vara väl värt. Jag hoppas att jag varit till någon "hjälp". Oavsett allt...lycka till med din uppgradering.

Av Larsioni

Tjenare Joakim,

Jag har erfarenhet av SLK-948-U CPU-Kylaren och av XP-90C CPU-kylaren. Xp-90 kylaren är den jag för närvarande använder mig av tillsammans med min "gammla" 92mm temp styrda papst fläkt. Den kyler min nya 4000+ processor, och jag ljuger inte för dig när jag säger att min idle temp ligger på 34 grader. Har mätt tempen med olika program för att på så vis få fram en så korrekt bild av temperaturen som möjligt. SLK kylaren använde jag mig av på min gamla 2600+ processor och den funkade utmärkt, dock så tror jag att den kommer att prestera än bättre på de nya 64 bits processorerna då de "går" betydligt kallare än de gamla modellerna. Så mitt råd till dig är följande: Om du inte tänker att överklocka så kan jag garantera dig att SLK kylaren kommer att räcka till mer än väl, för att ge din nya processor tillräcklig kylning. Om du vill överklocka så tycker jag att du skall ta dig en närmare titt på XP-90 C kylaren, den är extrem och dessutom så kyler den något bättre än sin storebror XP-120, om än med ett par grader. En bonus med XP-90 kylaren är också det att den är betydligt mindre än sin storebror. Parar du någon av dessa kylare med en 92 mm temp styrd papst fläkt så håller du också ljudnivån nere på en behaglig nivå. Jag hoppas att dessa rader har varit till din hjälp, sist men inte minst...lycka till med din nya maskinpark.