Inlägg

Inlägg som fresh_java har skrivit i forumet
Av fresh_java

Fram tills för några dagar sedan var det Stray för hela slanten för familjen tills det tog slut. Jag har nyligen börjat en ny save i Stardew Valley på min Steam Deck, de två är som gjorda för varandra och jag är dessutom inte beroende av att tvn ska vara ledig

Av fresh_java

När jag förbokade Steam Deck någon av de första dagarna efter annonseringen så trodde jag att jag skulle pendla ganska mycket till jobbet när restriktionerna från Covid skulle börja lätta. Innan den hann komma i början på maj så har jag hunnit byta jobb och jobbar 100% hemifrån ändå

Jag är inte missnöjd för det, för jag har använt den väldigt mycket ändå! För mig blir det en lägre barriär att komma över för att spela något. TVn används ofta av familjen och det blir lite antisocialt att gå och sätta sig i ett annat rum vid skrivbordet och spela. Dessutom har jag ofta suttit där och jobbat hela dagen så lite miljöombyte gör skillnad även om det bara är från skrivbord till soffa.

Jag har kommit igång med att spela sådant som inte har blivit av tidigare, som Lost in Random och Cyberpunk 2077 (som jag streamar från speldatorn med Steam Remote Play för att maxa alla grafikinställningar med ray-tracing). Mitt mest spelade hittills är dock Vampire Survivors som är sjukt beroendeframkallande och ett perfekt spel för en handhållen konsol!

Av fresh_java
Skrivet av eddan4:

En fråga till er som beställt och köpt denna, hur lång var leveranstiden? Vilken speditör var de som leverade den till er?

Sitter nu i Norge och ska hem om endera 1.5 eller 2.5 vecka och är bra sugen på att köpa den, då man fick precis meddelande om att inbokning är klar för köp, efter nästan ett års väntan, men är rädd för att den eventuellt ska gå i retur innan jag har kommit hem.

//Anton

Lite sent svar men kanske någon annan kan ha nytta av infon!

Jag fick mail och betalade 21 april, fick mail om att "We're preparing your items to ship" 26 april och sen ett meddelande från Schenker 3 maj att paketet fanns att hämta hos ombud.

Fattade först inte vad det var och trodde nästan det var någon scam eftersom avsändaren stod som "GLS import" men det är en mellanhand för Schenker som hanterar leverans från Steams lager i Nederländerna tydligen.

Av fresh_java

Helt ok, men en tia hade suttit fint!

Av fresh_java
Skrivet av walkir:

Rectangle (eller motsvarande) är mer eller mindre ett måste på macOS.

https://rectangleapp.com/

Ang. Windows, så tycker jag att fönsterhanteringen var bättre i Windows 7 och tidigare. I Windows 10 trasas allt sönder efter att man startat och stängt miniräknaren.

Känns som att båda systemen mår bäst av tredjepartsprogram.

Håller helt med. Efter att ha använt både Windows och Linux på jobbet så blev det Mac för några månader sen. Jag var frustrerad varje dag på den obefintliga fönsterhanteringen.. (förutom om man trycker och håller inne på den gröna pricken på ett fönster, då får man upp en meny för att skicka fönster till höger eller vänster. Varför har de inte då hotkeys inbyggt redan, wtf?)

Sen jag skaffade rectangle, som dessutom är gratis, är jag helnöjd med att inte bara kunna lägga fönster på höger och vänster sida, utan även mer avancerade funktioner som att lägga dem i olika hörn, flytta mellan skärmar osv.

Skrivet av boibo:

Så apple uppfinner dockan igen? Helt klart den mest värdelösa delen med MacOS är deras fönsterhantering.
Råkar du minimera ett fönster? Synd, nu kan du inte kringla-tabba till det längre. Har du flera fönster i samma program? Ja då måste du bryta fingrarna för att trycka på den andra alt-tab knappen, inte kringla-tabb.

Osv.

Dom vill bara att man ska jobba med fullskärmsfönster och gärna bara 3 åt gången. Hejja.

Det är verkligen irriterande. Ett tips om man har minimerat fönster och vill använda command + tab är att hålla inne control när man släpper tangenterna, då får man upp fönstret igen.

Av fresh_java

Förmodligen den mest prisvärda uppgraderingen om man har lite billigare standardfläktar i sitt chassi och vill ha datorn tystare och kallare. Utan RGB är ett plus för vissa och ett minus för andra.

Produkt: Noctua NF-F12 Chromax Black Swap / PWM / 120 mm
Länk: https://www.webhallen.com/se/product/311144-Noctua-NF-F12-Chr...
Kategori: Kylning
Pris: 269 kr

Av fresh_java

MX Mechanical 75% ser nästan identisk ut med min Keychron K3 med lågprofilsbrytare. Den ligger på 1190kr idag om man vill ha ett lite billigare alternativ som också stödjer tre kopplingar och kabelanslutning. Man får också RGB-belysning och olika tangenter för Windows/Mac så man inte behöver visa symbolerna man inte använder.

Kul dock att det verkar komma mer mekaniska tangentbord till kontoren! Logitech om några kanske kan göra kvalitetstangentbord lite mer mainstream.

Av fresh_java

Runt 2007-2010 var det Gamereactor! Perfekt för en student att kunna plocka upp ett gratis nummer i GAME-butiken!

Av fresh_java

Första fullpotten någonsin! Märks att jag gillar mekaniska tangentbord (även om jag skriver på saxar just nu).

Av fresh_java
Skrivet av GLaDER:

Du är mer än välkommen att kika på min profil. Finns kanske en och annan godbit som faller dig i smaken.

Har ju t.ex. mitt specialkaffefiltreringsprojekt: Kaffefiltret.se (GitHub), som tyvärr blivit liggandes sedan flera månader tillbaka.

Wow, det här är något i min smak, snyggt jobbat!

Av fresh_java

Uppdatering:

Jag fick tillbaks grafikkortet från verkstaden 20/10. Trodde att de skulle satt på en ny skyddsplåt men de har bara tagit en tång och böjt metallen samt repat den. Hade jag velat ha den standarden på lagning hade jag kunnat göra det själv och spara in typ två veckor. Kortet passar i alla fall och jag verkar kunna spela igen.

Förmodligen var det mitt numera utbytta nätaggregat som hade orsakat problem, så summan av kardemumman är att det här är en helt och hållet meningslös historia som sträcker sig över lite mer än tre månader. Det jag lärt mig är att jag värderar en OK kundservice, vilket Netonnet bevisat för mig att de inte lever upp till.

Jag ska fundera på om jag orkar skriva ett ärende till ARN för att se om jag kan ha rätt till skadestånd för det enorma dröjsmålet, men just nu har jag några månaders gaming att ta igen så det får vänta!

Tack till alla som bidragit med tips och tankar i tråden!

Av fresh_java
Skrivet av Azureye:

Det är väl inte svårare än att produkten enligt Gandalf Data AB Workshop är felfri. Sen har PostNord förstört produkten. Alltså kan väl NoN få ersättning från PostNord och sedan kompensera TS? Eller har PostNord motsatt sig det?

Det verkar som Netonnet inte vill gå den vägen, jag har sagt att de kan lösa det hur de vill internt mellan sig, posten och serviceverkstaden, men de vill ändå inte häva köpet trots flera förfrågningar.

Skrivet av Azureye:

Sen kan man ju kanske tycka att ett grafikkort bör vara lite bättre paketerat. :/

Ja, man kan bli sur på alla förseningar, men det som faktiskt orsakat skadan är hur grafikkortet var packat (även om det inte hjälpte att det skickades runt i typ sex veckor).

Som det ser ut nu så har jag skickat in grafikkortet igen, lite bättre packat. Jag tror möjligvis Netonnet skulle ge med sig om jag tog upp fallet i ARN och fick rätt, men jag vill inte vänta flera månader på det innan kortet är användbart. Kanske kan jag ändå skicka in ärendet när kortet kommit tillbaks fungerande och se om jag kan få ut en ersättning för dröjsmålet i efterhand.

Av fresh_java
Skrivet av Stoffelundgren:

@fresh_java
Oavsett vad alla anser, förstår jag inte varför NoN inte har möjlighet att häva köpet, då kortet har strulat. Anledningen till detta kanske har framgått i tråden.

Oavsett hoppas jag att det löser sig för dig.

Tack! Jag antar att Netonnet inte ser det som en reklamation då serviceverkstaden inte hittade fel på kortet. Jag förstår inte varför en fraktskada under deras ansvar skulle vara annorlunda, men vad jag förstår från Konsumentverket så är det inte samma sak juridiskt, och det är kanske därför de inte anser att de behöver häva köpet. Förmodligen skulle de i sin tur kunna få ersättning för en reklamation från Gigabyte, men inte för en fraktskada de själva orsakat.

Sen att de ska snåla in och göra ännu en utdragen reparation/undersökning istället för att ersätta en enskild konsument på goodwill när de själva har gjort fel och omsatte 6,8 miljarder kr 2020.. Det gör inte mig sugen på att handla där mer i alla fall.

Av fresh_java

Uppdatering: Jag har fått svar från både Netonnet och Konsumentverket (som jag börjar med):

Citat:

Sammanfattat resonerar rättsavdelningen att om detta inte rör sig om ett ursprunligt fel kan inte sakntionerna kopplat till dessa i konsumentkreditlagen tillämpas, och därav kan heller inte täckningsköp göras. Detta verkar inte röra sig om ett ursprungligt fel, läs nedan om både ursprungliga fel och om täckningsköp. Däremot kan det argumenteras för att näringsidkaren hade ansvar för kortet när det skadades och att du har rätt till ersättning för kortets värde.

Kort om ursprungliga fel

Ursprungliga fel kan röra sig om fabrikationsfel, kvalitetsbrister, delar som slit onormal snabbt i förhållande till användning, rena skador som funnits vid köp eller andra fel som visar sig efter köpet. Ett ursprungligt fel är ett fel som inte beror på något du gjort med varan utan som skulle visat sig även om någon annan använt varan enligt anvisningar.

Kort om täckningsköp

Om köpet har hävts och konsumenten därför tvingas att köpa en annan vara som kostar mer än den första varan. Ett sådant täckningsköp måste alltid ske inom skälig tid och med en viss omsorg bland annat utifrån varans pris och kvalitet.

En detalj som jag missat att nämna i trådstarten och som visat sig vara viktig är att serviceverkstaden sa att de inte hittat något fel på mitt grafikkort. Om det verkligen stämmer, eller om de inte testat tillräckligt länge för att fel ska uppstå kan jag inte svara på, men om det inte är fel på kortet räknas det inte som reklamation och täckningsköp osv. är inte aktuellt.

Det här svaret fick jag av Netonnet:

Citat:

Vi har kommit fram till att vi kommer att ta in grafikkortet och givetvis lösa detta åt dig, i detta mail så finner du en fraktsedel och vi kommer att fixa pinsen på denna produkten då vi inte har möjlighet till att häva köpet, men vi kommer självklart att fixa detta.

Med tanke på vad Konsumentverket sagt känner jag att jag inte har så mycket till val än att skicka in kortet igen, även om jag är väldigt missnöjd med den lösningen då det kommer ta ännu längre tid. Jag vet ju inte heller om kortet är skadat utöver det som är synligt. Konsumentverket nämnde i telefon att även om den ursprungliga reklamationsrätten går ut så är det förnyad reklamationsrätt på reparationen som utförs. Så jag tänker att om det visar sig att det är fel på kortet efter att Netonnet sagt att det är felfritt, och sedan har skadat det, så får de lösa det också. Men det kommer väl visa sig framöver.

Skrivet av twit:

Jag har svårt att förstå vad som egentligen hänt vid returen av den ursprungliga varan. Gissningsvis har NON uppfattat att TS egenligen är dennes bror och använt informationen från det ursprungliga kvittot på det nya grafikkortsköpet, alternativt av oklar annan anledning använt samma information. Dels så kan jag tycka TS borde uppmärksammat den felaktiga adressen, men därtill har NON tveklöst gjort fel som inte verifierat informationen.

Vad jag kommer ihåg från det ursprungliga köpet så frågades ingenting om kunduppgifter, utan jag gick från butiken med grafikkortet och ett papperskvitto som jag senare noterade att det stod min brors namn på samt "tillgodo öppet köp" och summan som dragits av på köpet. När jag lämnade in kortet på lagerbutiken så tänkte jag inte på att någon adress skulle användas då de bara frågade om mail och telefon, och att jag sedan skulle ta med inlämningskvittot för att hämta ut kortet i lagerbutiken.

Av fresh_java

Uppdatering:
Jag har kontaktat Konsumentverket förra veckan via deras sida "Hallå konsument". De vill skicka ärendet till en av sina jurister och ska återkomma. En sak de dock poängterade var att för min del spelar det ingen roll om det är Netonnet, Postnord eller serviceverkstaden som gjort fel. Avtalet är med Netonnet och de får lösa det med mig för att i sin tur hantera ansvarsfrågan internt sedan.

Jag har också mailat Netonnet idag igen då jag inte hört något på över en vecka. Jag sa igen att jag vill att de antingen häver köpet eller ger mig en jämförbar ersättningsvara. Uppdaterar igen när det här är löst eller om något annat händer.

Av fresh_java
Skrivet av Kommenterande 2:

Här gör du ett misstag. Det är endast den ursprunglige köparen som har reklamationsrätt, alltså din bror. Reklamationen borde ha gjorts i din brors namn med dennes nya adress.Detta hade kunnat lösas genom att be din bror att överlämna sin legitimation till någon som bor i rätt stad, men det kanske är riskabelt att skicka legitimationen med post. Jag tar för givet att han har flera typer av legitimation (t.ex. körkort, id-kort och pass) och att han kan vara utan någon av dessa i ett par dagar. Det blir förstås besvär för er båda att sedan få försändelsen och legitimationen levererade till rätt stad efter att paketet lämnats ut. Denna lösning förutsätter förstås att det bor någon i rätt stad som ni båda litar på.

Mitt misstag var kanske att från början inte ta pengarna tillbaka med öppet köp som jag ändå hade, och sen "börja om" på ett nytt kvitto. Men jag hade ingen tanke på då att det skulle kunna leda till några problem flera år senare. Jag frågade Netonnet om jag kunde få ersättning för frakten om jag kunde få någon att hämta ut paketet och skicka det till mig, men det gick inte. Jag ville inte lägga pengar på det själv när jag tyckte att det var de som hade gjort fel.

Skrivet av Blomman90:

Här har man i min mening helt klart överskridit vad som normalt kan anses vara skälig tid. Jag anser att du har rätten att kräva en nytt likvärdigt grafikkort, alternativt häva köpet. Om NoN inte går med på omleverans av en likvärdig vara (vilket är deras fulla rätt), så blir det istället en hävning och då behöver du inte nöja dig med ett presentkort, utan du har rätt till dina pengar tillbaka. Du har förutom rätt till dina pengar tillbaka även rätt till skadestånd för att genomföra ett täckningsköp (alltså köpa ett likvärdigt grafikkort av en annan säljare).

Täckningsköp är en ganska dålig deal för NoN, så jag kan tycka att de borde vara mer intresserade av ett ge dig ett annat, likvärdigt kort (eller ge dig en vettig deal på att uppgradera till ett ännu bättre kort).

Tack för den här informationen! Begreppet täckningsköp kände jag inte till och det har gjort det lättare att söka mer information som jag tror kan komma till nytta för mitt ärende. Ett ganska likt exempel hittade jag här, så jag tycker inte det vore orimligt att be Netonnet om ett kort med motsvarande prestanda, alternativt pengarna tillbaks och mellanskillnaden för att köpa ett sådant någon annanstans. Om man kollar på de kort som finns att köpa idag verkar RTX 3060 TI ligga närmast i pris och lite över GTX1080 i prestanda medan RTX 3060 verkar ligga marginellt under på vissa spel i benchmarks.

Av fresh_java

Trasigt grafikkort efter 10 veckor på service (Netonnet, Postnord, Gandalf Data AB Workshop)

Hej! Det här är en långdragen historia som jag ska försöka sammanfatta så tydligt jag kan för att få lite åsikter om hur jag kan agera.

Oktober 2019: Min bror köper en datorkomponent på Netonnet webshop till mig som inte passar. Istället för att nyttja öppet köp gör jag ett byte i en lagerbutik och lägger till ca 5000kr för att köpa ett Gigabyte GTX1080 som då kostar 6000kr.

Juni 2021: Börjar få problem med att skärmen blir svart, både inkopplad tv och datorskärm, och bara att stänga av datorn med strömknappen funkar för att sedan starta den igen. Windows fellogg säger "Maskinvarufel". Jag felsöker genom att kolla drivrutiner, testar att dual-boota till Linux men får samma fel.

Juli: Byter ut kortet till ett äldre GTX950 från en annan dator och problemen upphör. Jag efterforskar lite och ser att Netonnet inte lämnar garanti på 3 år men att Gigabyte verkar göra det. Jag chattar med Netonnets kundtjänst som säger att de matchar tillverkarens garanti och att jag därmed kan lämna in kortet.

16 juli: Jag åker till Netonnets lagershop, och där säger de att de inte alls lämnar 3 års garanti utan att det bara är vissa specifika produkter hos Gigabyte. De säger att de ändå kan testa att skicka in kortet (som kostnadsförslag ser jag sedan på kvittot). Personalen frågar om mailadress och telefonnummer på kvittot stämmer, vilket jag säger att de inte gör då de tillhör min bror som köpte den där första varan som jag sedan bytte in. Hans uppgifter har följt med kvittot. Personalen ändrar till min mail och telefonnummer.

2 augusti: Får en notifikation i Postnord-appen om en bokad leverans från Netonnet till min brors gamla adress. Jag kontaktar Netonnet direkt och vill kolla så de inte skickar grafikkortet dit, och kundtjänst svarar att det kommer skickas till lagerbutiken där det lämnades in, och stänger chatten innan jag hinner ställa några följdfrågor.

3 augusti: Jag ser att paketet faktiskt är på väg till min brors gamla adress och kontaktar Netonnet som beställer “ändrat förfogande” hos Postnord så paketets adress ändras till min. Det verkar som att serviceverkstaden (Gandalf Data AB Workshop) har missat att grafikkortet ska returneras till lagerbutiken och skickat till den inaktuella adressen på kvittot.

10 augusti: Efter att paketet åkt fram och tillbaka mellan städer så kontaktar Netonnet mig via mail med följande info:

“Jag har nu sett över ärendet med en ansvarig som meddelar följande gällande namnbyte:
"Det kan vi tyvärr inte göra då vi faktiskt inte har något underlag på att det är kunden som lämnat in den och inte brodern, så hans bror får ta emot den och lämna till honom"
Jag får därför inte byta namn på PostNord försändelsen, jag är ledsen!”

Paketet har alltså ändrats igen och ligger och väntar hos ombud vid min brors gamla adress, i en stad varken han eller jag bor i. Jag kan inte få någon annan att hämta ut paketet heller - paketet står i hans namn och adress, men mitt telefonnummer och epost som personalen ändrade vid inlämning. Det betyder att det inte går att använda Bank-ID för verifiering som annars går om någon annan ska hämta paket åt en. Detta har jag redan förklarat för Netonnet efter att jag fått infon från Postnords kundtjänst.

Efter det här vet jag inte vad som går fel, men det verkar som något med alla ändringar som gjorts av namn och adress har skapat en loop i Postnords system. Paketet färdas fram och tillbaks genom halva sverige under flera veckor med uppdateringar som “Försändelsen har felsorterats”.

23 augusti: Postnord lägger in en spårning på paketet efter upprepad kontakt med dem och Netonnet.

1 september: Postnord ger upp och säger att Netonnet ska reklamera försändelsen. Eftersom mitt grafikkort inte längre finns att köpa frågar jag Netonnet om jag kan få ett med likvärdig prestanda.

2 september: Netonnet säger att de ska titta på olika lösningar.

8 september: Netonnet säger att de avvaktar för “paketet har fått scanningar” dvs. det loopas fortfarande fram och tillbaka mellan städer.

9 september: Netonnet frågar om jag kan tänka mig presentkort om grafikkortet inte kommer fram. Jag svarar att det inte finns grafikkort att köpa hos dem för den summan och att jag då skulle få lägga till mycket i mellanskillnad.

10 september: Netonnet svarar att enda alternativen är att avvakta ännu längre eller ett presentkort.

12 september: Jag svarar igen att jag inte kan lägga till en stor mellanskillnad och att om jag inte kan få mitt eget kort vill jag häva köpet och få pengarna tillbaka. Det verkar som att konsumentköplagen stödjer det då “rimlig tid” för att de ska ha levererat grafikkortet kan anses ha passerats. https://lawline.se/answers/konsumentskydd-nar-foretag-tappat-bort-produkt

15 september: Ett postmirakel! Netonnets verkstad har fått mitt grafikkort i retur och vill skicka det till min adress. Jag frågar om de kan dubbelkolla att det är ok då det har spenderat ca 6 veckor på att hanteras av Postnord. Netonnet svarar att paketet kom tillbaks outlöst och att verkstaden inte kommer testa det igen, samt att de “Håller alla tummar att det är rejält packat…”. (Narrator: “It wasn’t”)

22 september: Jag hämtar ut paketet som ser totalt mosat ut med massa extra tejp och packremmar som håller ihop den misshandlade kartongen. Väl hemma konstaterar jag att grafikkortet låg i bubbelplast och med luftkuddar I fraktkartongen, men inte i en inre låda som man bör skicka ömtålig elektronik. (När man beställer ett grafikkort så ligger det skyddat i tillverkarens låda som sedan ligger i fraktlådan med emballage. Ena sidan på kortet låg mot wellpappen i fraktlådan med bara bubbelplast, det var alltså inte luftkuddar runt hela grafikkortet.

Jag noterar när jag ska sätta i grafikkortet i datorn att plåten där hdmi- och DP-portarna sitter är böjd både i delen man sticker in i chassit, och delen där man sätter skruvarna. Det går alltså inte att ens montera in i datorn.

Jag mailar Netonnet med en utförlig beskrivning och foton på lådan innan jag öppnade den, samt foton på skadorna i jämförelse med hur plåten på mitt Gigabyte GTX950 ser ut.

Jag säger igen att jag vill häva köpet, eller få ett presentkort om det snabbar upp processen. Jag vill inte vänta på en eventuell reparation av plåten när det redan har gått 9,5 veckor, och med sådana smällar som kortet verkar ha fått ta så vet jag inte om det kommer innebära andra problem längre fram, när garantin dessutom är slut.

27 september: Netonnet meddelar att de kontaktat serviceverkstaden för att få information om hur de ska göra.

Det här är det sista jag hört, och jag antar att de vill reda ut ansvarsfrågan mellan sig själva, Postnord och serviceverkstaden Gandalf Data AB Workshop som jag antar att de anlitar i liknande ärenden.

Det känns som det är långt kvar innan den här historien har ett lyckligt slut för mig. Hur skulle ni göra i min situation för att inte vänta ytterligare flera veckor på att få spela lite spel?

TL;DR: En kombination av Netonnet, deras serviceverkstad, och Postnord har gjort att jag efter ca 10 veckor fått tillbaka ett fraktskadat GTX1080 från service.

Av fresh_java

Har varit en lurker i flera år, men såg en specifik fråga i en tråd som jag tänkte att jag kunde svara på. Det vore dessutom inte fel att kunna använda "Köp och Sälj" i framtiden.