Inlägg

Inlägg som ririri har skrivit i forumet
Av ririri
Nytt bud: 7 000 kr jag bjuder 7 bananer. (plus frakt)
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av ririri
Skrivet av Lovan:

Hej

Jag har en lasergravyrmaskin på ingång och ska bygga in den i en låda och behöver någon form av kamera för att kunna monitorera den på avstånd (inom hemmet enbart) när den körs.

Min tanke är någon WiFi kamera som jag kan montera inuti lådan och kunna se realtid vad som händer via tex en iPad och Windows laptop.
De flesta övervakningskameror(Netatmo, Google) verkar ha en lång (3-5s) fördröjning då det ska gå via deras servrar. Jag hade önskat något i stil med att logga in på kamerans ip-adress i webbläsaren och kunna se med mindre fördröjning(<1s).
Den bör ha 720-1080p upplösning och ha hyfsat bra bild. Får gärna ligga runt 1000-2000kr och gå att köpa i ”vanliga” butiker(inte eBay, amazon etc).

I värsta fall får jag ta en gammal iPhone och köra Facetime/Teams men hade gärna önskat något mer permanent som jag inte behöver pilla med varje gång jag ska använda maskinen.

Tar hemskt gärna emot förslag!

Över 1s fördröjning har du säkert med facetime och teams också, de går ju via internet. En raspberry pi på det lokala nätet borde inte ha så mycket fördröjning om du ställer in den rätt. Fördröjningar på raspbbery pi brukar bero på att man en stor cache som lagrar videon i några sekunder innan den skickar den till dig. I alla fall i min erfarenhet. Och för detta ändamålet behöver du ingen raspberry pi 4 - den billigaste du kan hitta duger nog väl. Övervakade själv en lasermaskin med original-raspberry pi version 1 i många år.

De flesta konsument-wifi-kameror du hittar på marknaden går med all säkerhet via internet också, vilket medför en betydlig fördröjning.

Edit: Vill du ha riktigt låg latens så är ju ethernet-kabel att rekommendera. Eller bra wifi-täckning.
Anledningen att man har en cache på videoströmmar är för att säkra upp om paket går förlorade.
Hade själv problem med strömmar som stannade helt för att en switch inte hängde med.

Av ririri

Vega 64, Tesla M40

Hej Sweclockers,
Börjar få lite mycket elektronik liggandes hemma, så tänkte se om nån är intresserad av ett par grafikkort.

- Sapphire Nitro+ RX Vega 64
- PNY Tesla M40 24GB

Viktigt om tesla-kortet innan ni budar
Detta är ett serverkort för beräkningar. Det har inga video-utgångar och kräver moderkort med stöd för bl.a. "above 4G decoding" eftersom det har 24GB VRAM. Många konsument-moderkort vägrar boota om du inte har video - då måste du antingen ha integrerad grafik eller ett extra grafikkort för video-ut. Vissa moderkort har inställningar i BIOS för att kringgå detta.
Kortet har ingen fläkt för kylning. Strömförsörjning sker via en EPS12V-kontakt, alltså inte vanlig PCI-E - en adapter för detta ingår med kortet. EPS12V är vad man vanligtvis kopplar in på moderkortet till processorn, brukar heta "CPU" på de flesta nätagg.
Många hobbyister som grejar med såna här kort 3d-printar egna fläktkåpor för att kyla dem.

Jag vill att ni är medvetna om vad ni köper innan ni budar på tesla-kortet. Jag tänker inte ta några returer om ni inte kan använda hårdvaran på grund av okunskap. Jag vill heller inte agera support i nån större utsträckning (det har jag inte tid med). Men jag svarar gärna på frågor innan ni köper.

Korten har funkat fint för mig. Vega-kortet var länge min daily-driver innan jag bytte upp mig. Tesla-kortet har jag använt för att greja med AI-lärning, men nu har jag slut på PCI-E slots så jag kan inte använda det längre.

Prisidé - buda gärna:
- Vega: 1000kr
- Tesla: 1000kr

Korten finns i Skövde. Ser helst att de hämtas, men kan såklart skicka dem om portot betalas av köparen.
Bor ni i närområdet kan vi säkert mötas upp nånstans.

Läs hela annonsen här

Av ririri
Skrivet av GooGeL:

Grafikkortet kan du ju utesluta genom och köra skärm/skärmar via det inbyggda grafikkortet, via moderkortets DP/HDMI-port. Givetvis bör du plocka ut ditt Vega-kort.

Jag provade detta ett tag tillbaka men hade då problem med drivrutiner, fick artefakter och skräp över hela skärmen så jag gav upp och stoppade i mitt Vega igen. Har även ett gammalt GTX 970 som jag provade, men med det kortet vill inte datorn POST:a alls - skärmen förblir svart.

Edit:
Uppdaterade BIOS och brottades ett tag med det. Provade integrerade grafiken och fick samma problem igen med artefakter, möjligtvis är inte linux kompis riktigt med AMDs senaste processorer? Försökte googla men hittade inget.

Provade även mitt GTX 970 igen, lyckades starta en gång men efter en omstart ville inte skärmen vakna längre.
Så nu är jag tillbaka på mitt Vega, enda kortet som jag kan få att starta stabilt.

Av ririri

Sporadiska avstängningar/omstarter

Hej Sweclockers,
Jag har ett problem med min burk, att den ibland bara prompt dör och startar om sig (nästan som att strömmen försvinner i en sekund). Det kan gå veckor då datorn är hur stabil som helst, medans i perioder så dör den nästan varje gång jag använder den. När den krånglar och dör så händer det oftast ganska tidigt efter uppstart (från några minuter till någon timme).
Det verkar inte spela någon roll vad jag gör på datorn, jag kan sitta på skrivbordet och inte göra nånting när det händer.

Om datorn dör så har den ibland problem att POST:a efteråt - fläktarna surrar igång men skärmen förblir svart. Jag får då försöka flera gånger, ibland även stänga av strömmen helt med knappen på PSU:n för att "nollställa" allt.

I övrigt är datorn stabil, har inga problem med program som kraschar. Stresstester och tunga spel klarar den utan problem.

När problemet först visade sig satt jag med en Ryzen 1700X och en Seasonic 650w PSU. Jag bytte då först ut PSU till en Corsair 750w. Det fungerade ett tag men när problemet visade sig igen så valde jag att uppgradera systemet till Ryzen 7900x.
Nu med fjång nytt moderkort, CPU, RAM så lever problemet kvar.
Det som är kvar från originalburken är GPU, PSU och mina SSD:er.

Det känns som jag uteslutit allt utom grafikkortet. Men med tanke på kostnaden vill jag gärna vara säker innan jag går och lägger många tusenlappar på ett nytt.

Har ni några idéer på vad jag kan testa? Har nån haft liknande problem, med att ett defekt grafikkort får datorn att dö spontant?
Kan det vara något helt annat? Kan lagringsdiskar orsaka sånt här?
Jag tror inte det är elnätet, för jag har inga problem med att andra datorer eller prylar.

Specs
CPU: AMD Ryzen 9 7900X
MB: ASUS Prime X670E-Pro WIFI
RAM: Corsair 64GB 5200MHz CL40 AMD EXPO
GPU: Sapphire Radeon RX Vega 64 8GB Nitro+
PSU: Corsair HX750 750W

Som operativsystem använder jag just nu openSuse Tumbleweed (Linux ). Jag tror inte det spelar någon roll, men jag tänker jag nämner det ändå ifall ni misstänker mjukvaruproblem av någon anledning.