Inlägg

Inlägg som underkiller har skrivit i forumet
Av underkiller
Skrivet av Cireh75:

Först blev min order på QN95 makulerad, beställde då en QN90 med deras ersättningsrabatt, och nu blev även den makulerad.

Var det brist i lagret som gjorde att du inte fick någon av dem? Det är verkligen dåligt av Samsung att bara erbjuda dig 10%. Du borde fått 2023-modellen QN90C eller QN95B till samma pris och storlek som de du hade beställt men som nu har blivit avbeställda.

Av underkiller
Skrivet av merdique:

Hej på er. Ni som har hunnit sätta er in mer i mjukvaran, min QN90B 85" har version 1020 som jag antar är ganska gammal, ska jag undvika att uppdatera? Bryr mig inte så mycket om själva gränssnittet ändras eftersom jag inte planerar använda Tizen men är livrädd för att någon förändringsknarkare har försämrat bildinställningarna. Det kanske tom är så att bildinställningarna blivit bättre?

Jag frågar mest eftersom jag har svårt att få till HDR, mörka scener är så förbannat mörka så det är omöjligt att kolla i ett halvupplyst rum, måste köra mörkläggningsgardinerna som om det vore min gamla projektor från 2009. Försökt följa Rtings råd genom att bl a aktivera contrast enhancer och det blir ljusare men det ser ju förjävligt ut. Bakgrund som är ur fokus får nåt som liknar extrem banding.

Ljusa scener i HDR, samt SDR, blir extremt ljusstarkt.

Jag rekommenderar att du installerar firmware 1310. På det amerikanska forumet anses den vara bland de bästa. Jag har den på min TV och är mycket nöjd, och har inte stött på några kända problem hittills. Jag hade turen att min TV kom med den installerad, men jag rekommenderar att du laddar ner den från internet och installerar den med hjälp av ett USB-minne. Se till att inte ansluta din TV till internet varken före eller efter installationen.

Av underkiller
Skrivet av improwise:

Det som väl är det stora problemet, åtminstone som jag uppfattat det, är att Samsung verkar satt i system att först lova ut massor med nya modeller (i synnerhet gällande ljusstyrka), sen leverera något som i bästa fall är i närheten för att sedan när recenssioner och annat är klara skicka ut nya firmwares som verkar mer fokuserade på "minska antalet supportärenden, inbränningar etc".

Bör säga att detta är min högst personliga åsikt utifrån vad jag läst och hört och ska inte tolkas som något mer eller mindre än så. Men jag tycker mig ana en återkommande trend att Samsungs TV-apparater och skärmar har en tenden att i praktiken bli sämre med tiden, t.ex. S95B fick väl en rätt dramatisk försämring i ljusstyrka i takt med att rapporterna om burn in började trilla in...

Att det kan skita sig nån gång är väl inte så konstigt, men det verkar som Samsung ofta har otur med sina uppdateringar. Att folk ska behöva vara generellt rädda för att ansluta sina enheter till Internet för risken att Samsung pushar ut uppdateringar som gör dom mycket sämre ska bara inte förekomma...

Ja, det är verkligen frustrerande och har varit ett problem länge med Samsung. Men bildkvaliteten på QN90B och 95B är mycket bra, och priset vi fick för dessa TV-apparater gör att jag kan leva med detta irriterande fel och det tröga Tizen-menyssystemet.

Av underkiller
Skrivet av Lucifr:

Packade upp min 75" QN95B igår och märkte att jag behöver köpa en ny TV-bänk nu också, plötsligt blev allt dyrare än man tänkt sig ^^

Tänkte höra om någon hittat bra inställningar till version 1310 som min TV har?
Främst till SDR/HDR och PS5!

Förra inlägget länkar till inställningar för 1430 som jag förstått att man ska undvika att uppdatera till?

Firmware 1310 är en mycket bra firmware. Den har mycket bättre ljusstyrka i spelläge jämfört med firmware 1430. Jag rekommenderar att du inte ansluter till internet eftersom den då automatiskt uppdaterar. Jag rekommenderar att du väljer PC-läge när du spelar för bättre inputlag och lokal dimning på konsol.

Jag rekommenderar att du testar dessa inställningar til gaming (de är på franska men du kommer förstå om du bara följer samma bild på din TV).
https://onedrive.live.com/?authkey=%21AKRl%2D3Rqsj6UCwg&id=AE...

Jag skulle inte använda 2-punkts- och 20-punktsinställningarna, utan bara ändringarna som görs i TV-inställningarna. Dessutom bör du komma ihåg att stänga av energisparinställningarna på TV:n. Använd inte HDR 10+, utan bara HDR när du spelar.

Av underkiller
Skrivet av ch1ppo:

Inte från den du citerar men själv köpte jag Samsungs väggfäste för samma modell https://www.hifiklubben.se/samsung-slim-fit-wall-mount-wmn-b5...

Otroligt bra. 7,5 cm från vägg och väldigt smidig funktion med att vika ut tv för att komma åt anslutningarna.

Tack så mycket för svaret! Nu har jag fått tag i denna väggfäste och ser fram emot att montera TV:n under veckan. Har du en bild på din 85-tums QN90B när den är monterad på väggen med slim fit wallmount? Det skulle vara coolt att få se

Av underkiller
Skrivet av swe-mighty:

En kompis (och tre flaskor vin) senare sitter 85tum på väggen
33 mm på kanterna med slim fit wall mount.

Vilken slim fit-väggfäste använde du till din QN90B 85 tum? Kan jag få en länk till produkten, det skulle göra mig glad.

Av underkiller
Skrivet av mstoltz:

Hade du kontrast förbättring på eller av?
När jag stänger av den, blir det liksom mörkare och inget direkt "popp" i bilden, utan mer mörk och platt.

Du kan prova att istället öka på shadow detail, alternativt välja BT1886 - ST2042 med mer positiv inställning. Då kan det vara möjligt att du behöver minska lite på color.

Av underkiller

Jag ringde Bring-supporten och fick veta att det har varit förseningar vid huvudterminalen, vilket har resulterat i att flera paket har blivit försenade. Lyckligtvis skulle de skicka mitt paket senare idag. Jag rekommenderar att ringa dem dagligen om så behövs.

Av underkiller
Skrivet av Penlax:

Då sitter 55tums qn90b på väggen sedan 10 minuter. Startade en naturdokumentär, ser riktigt fint ut. Väldigt klar bild på något sätt. Sitter på version 1092. Är det verkligen så att tvn uppdaterar sig själv om jag ger den åtkomst till wifi? Eller finns det någon trick att få den att sitta kvar på den (bättre?) versionen? varit lite trist med en dum tv

Samsung uppdaterar TV:n oavsett om du stänger av automatisk uppdatering. Du må inte ha TV:n ansluten till internet via kabel eller trådlöst och istället använda Apple TV, Chromecast osv. om du inte vill att den ska uppdateras.

Av underkiller

Har någon fått QN90B och är nöjd med den?

Jag frågade precis Samsung om skillnaderna i bildkvalitet mellan QN90B och QN95B:

QN95B har "PQI" (Picture Quality Index), vilket innebär att bildkvaliteten är bättre.
Den har också bättre HDR (High Dynamic Range), vilket ger maximal prestanda på QN95B.
Snabbare Tizen-menysystem på grund av samma processor som 8K-modellen på 95B, jämfört med 4K-processorn på QN90B.
Bättre betraktningsvinkel på QN95B.

Jag köpte en QN95B 75 tum för 21 000 SEK innan Benify-erbjudandet kom. Nu har jag en QN90B 85 tum på väg i posten som kostade 13 400 SEK. Det är flera tusenlappar jag kan spara genom att returnera QN95B (inom 30 dagars perioden) och byta ut den mot QN90B 85 tum.

Men jag är orolig att jag kommer att bli besviken över att bildkvaliteten är sämre på QN90B. QN95B hade en fantastisk bild, jag uppgraderade från min Q95T (2020) modell.

Av underkiller
Skrivet av rumplantation:

Fick hjälp att packa up tv-n tidigare idag. Det var ett helvete att få dit den andra delen av foten. Dvs den delen som One-connect boxen ska ligga på. Skruvarna tog inte som de skulle, de nöp fast eller drog snett. Lyckades som tur till slut.

Men nu fattar jag ej hur man ska kunna sätta fast oneconnect boxen mot foten. Såg ju enkelt ut när jag kollade på YT. Men kan ej se nåt sätt där den kan tryckas dit. Fattar ingenting om varför jag inte får dit den. Måste ha missat nåt, men vet ej vad.

Sen försöker jag hitta vilken FW version jag har. Jag har ej kopplat upp den mot varken nätverk eller Wifi. På bifogad bild så står det 1096. Kan det verkligen stämma. Eller kollar jag på helt fel saker. Kanske FW är så här gammal?<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

Åh, du är verkligen lyckligt lottad som har en så gammal firmware. Jag tror att det är den som följde med TV:n när den släpptes 2022 (vilket är märkligt att du får den nu 2023). Men jag skulle definitivt stänga av Wi-Fi och internet (så den inte uppdaterar automatiskt) och istället ta reda på vad som anses vara den absolut bästa versionen innan du gör något mer med firmwaren!

Av underkiller

En sak jag kom att tänka på - Har det tidigare funnits Samsung OLED-modeller som har varit kraftigt rabatterade med 50-70% på alla Benify-erbjudanden liknande det som nu gäller för Neo QLED-modellerna? Hur har det varit tidigare, under 2020 och 2021? Finns det någon som vet? Jag är bara lite nyfiken på det.

Av underkiller
Skrivet av mstoltz:

Stänger jag av kontrastförbättring så blir bilden platt och mörk tyvärr

Vet inte om det enbart beter sig så i rdr2 online.

Det rekommenderas att inte använda andras kalibreringar, men du kan prova Classy Techs 2-punktsvitbalans och se om du tycker att det blir bättre.
SDR:

HDR:

Ofta är det ändringar i färgton, st1886, st2042 och skuggdetaljer som ger störst förändringar i bilden, så du kan prova att ändra på dessa. Istället för färgutrymmesinställningen "Auto" kan du prova "Native".

Det finns även en fransman på avsforumet som har delat sina inställningar för SDR, HDR och spelläge som du eventuellt kan prova, vilket jag själv inte har testat. Kanske gillar du dem bättre?

Länk: https://onedrive.live.com/?authkey=%21AKRl%2D3Rqsj6UCwg&id=AE...

Jag har inte firmware 1430, utan använder själv i stort sett samma inställningar som rekommenderas av Classy Tech och andra på 1430 firmwaren, vilket jag gav dig tidigare i tråden. Tyvärr kan jag inte ge dig så många fler råd. Lycka till!

Av underkiller
Skrivet av mstoltz:

Hmm... Har nu trixat och haft mig med HDR i spel med 1430 firmware och det jag kan se så när man använder kontrastförbättring,.... Det är då bilden och färgerna blir konstiga i snipe/scope i rdr2 online.

Någon som kan bekräfta om den senaste 1430 firmware gjorde så man inte kan använda kontrastförbättring i HDR spel?

Kontrastförstärkaren ska vara av i både sdr og hdr

Av underkiller
Skrivet av bulle:

Kollade precis och de har nu krediterat beloppet.

Skrivet av Aarox:

Jag gick in på min order och annullerade ordern själv, tog 5 minuter sen kom pengarna. Betalde dock med swish.

Tack för ditt snabba svar. Jag betalade med kort och har inte hört något. Får man en e-postbekräftelse när pengarna har återbetalats?

Av underkiller
Skrivet av bulle:

Samma för mig. Första med kort, andra med faktura. Inte återbetalat än.

Har du fått pengarna återbetalda till ditt kreditkort ännu? Jag har ännu inte fått dem. Kan du meddela mig när du har fått dem?

Av underkiller
Skrivet av mstoltz:

Varje gång jag sätter på tv, så sätts mitt xbox igång av sig själv.

Någon som vet vart ich hur man ändrar detta?

Turn Off.

PS! Kom ihåg att även aktivera HDMI Signal Plus på alla HDMI-ingångar på raden nedanför.

Av underkiller
Skrivet av mstoltz:

NUUU fattar jag varför allt blev konstigt...
Fast jag hade att den INTE skulle uppdatera automatiskt, gjorde den det ändå 🤬

Och nu har jag v 1430 istället för 1310

Inte konstigt att färger och allt blev konstiga😪
Detta är inte sjyst av Samsung.

Ska kontakta dom i morgon men har inga förhoppningar att dom kan göra nått så jag kan få tillbaka 1310.

Npgon skrev nått här innan idag Ang om man hade 1430 och Gaming i HDR, att man var tvungen att slå på nått varje gång man skulle spela i hdr.

Men kommer inte ihåg vem som skrev det, eller vad man ska göra 😪

Det var jag som skrev det. Jag har nämnt det tidigare men kan nämna det igen.

Här är en bra video om Firmware 1430: https://www.youtube.com/watch?v=TvDR9br8NmQ&ab_channel=Classy...

Så några av guruerna på Avsforumet säger att dessa inställningar är bra för firmware 1430:
De har ändrat lite från vad videon ovan säger, och här är deras inställningar för SDR och HDR:

Samsung QN95B:
Standard SDR
(film och vanlig TV-tittande): TvEnthusiast från AVS-forumet + classy youtube settings Film-läge
Ljusstyrka: 12 (ändra efter behag)
Kontrast: 45 Skärpa: Färg: 28
Lokal dimning: Hög
Kontrastförstärkare: Av eller (låg vid serier och filmer)
Färgton: Varm 2
Gamma: BT1886: 0
Skuggdetaljer: -3 (när du strömmar från appen) 0 om du tittar på live-TV direkt från kabelboxen
Färgutrymmesinställningar: Auto
Dynamisk svartjustering: 0

Kom ihåg att stänga av energisparläget. VIKTIGT - På alla lägen (Filmmakare, film, standard osv).

Serier i HDR enligt TvEnthusiast + classy
Film-läge

HDR-tonmappning: Hdr10+ av, HDR\HGIG på
Ljusstyrka: 50
Kontrast: 50 (ibland ner till 43)
Skärpa: 0
Färg: 20
Lokal dimning: Hög
Kontrastförstärkare: Av
Färgton: Varm 2
Vitbalans: Gamma: ST2084: -3 eller 0 (om bilden är för mörk, ändra till 0 och Skuggdetaljer till 0 + Kontrast 43)
Skuggdetaljer: -1
Färgutrymmesinställningar: Auto – DCI-P3 – Gå till Anpassat, välj DCI-P3, sedan auto igen. (En bugg i firmware 1430.)
Dynamisk svartjustering: 0
Testa judderreducering 1-3 – less is more.

Spelläge HDR:
Goku spelläge och PC-läge-inställningar för konsol - Firmware 1430:

Aktivera spelläge och PC-lÄGE:

Byt källa så kommer du vara i PC-läge och kan aktivera spelläget för PC-läget.
HDR-spel
HDR-tonmappning: Hdr10+ av, HDR\HGIG på. Spel Motion Plus: AV
Ljusstyrka: 50
Kontrast: 50
Skärpa: 10
Färg: 32
Lokal dimning: Hög
Kontrastförstärkare: Av
Färgton: Varm 1
Vitbalans: Nej
Gamma: ST2084: +3 (Stäng av HDR\Hgig, ändra ST2084 till +3, aktivera HDR\Hgig

HDR setup PS5:

CE = Kontrastförstärkare
När du ställer in HDR-inställningarna på PS5 bör du följa det han skriver ovan.

Hoppas att detta kan vara till hjälp för någon, så kan ni använda detta som en utgångspunkt.

Av underkiller
Skrivet av improwise:

Av vilken anledning? Säger inte att du har fel, tänker mer att du kanske råkar ha en sammanfattning av det som Samsung ändrat/förbättrat/försämrat.

Jag har QN95B (Köpt före Benify-avtalen kom) som skickades med 1310, och jag hade precis samma fråga som du. Jag fick tydligt besked på ett amerikanskt forum att 1310 är en mycket bra firmware eftersom lokal dimning, ljusstyrka och svärta var mycket bra på denna firmware. Firmwaren som kom senare var inte lika bra, 1420 var väldigt dålig, men 1430 ska vara helt okej, men har en bugg i lokal dimning i spelläge, där du måste stänga av HDR och ändra inställningar innan du slår på HDR igen (varje gång du vill spela till exempel). Jag har inte uppdaterat min firmware och är väldigt nöjd med bilden på min i alla fall.

Av underkiller
Skrivet av mstoltz:

Sen har jag firmware 1310
Är det bra eller ska jag köra en uppdatering?<Uppladdad bildlänk>

Det är en bra firmware. Allt under 14xx skulle jag inte uppgradera