Inlägg

Inlägg som Nebudchanezzer har skrivit i forumet
Av Nebudchanezzer
Skrivet av keyser:

I min första lägenhet bytte jag strålsamlaren på kranen till en adapter med en snabbkoppling till diskmaskin, på den slog man bara om till diskmaskin och öppnade kranen som vanligt när det var dags att diska. Kräver ingen vattenavstängning och är lätt att återställa. Minns inte var jag köpte den, det var ändå 20+ år sedan.

Jag har gjort samma sak i flera lägenheter jag haft.

EDIT:

Typ en sån här istället för strålsamlare: https://www.k-rauta.se/produkt/snabbkoppling-prof-r15-in-kopp...
och typ en sån här på diskmaskinsslangen: https://www.k-rauta.se/produkt/snabbkoppling-prof-r20-ut-kopp...

De där två lär nog inte passa tillsammans, men det duger för att visa principen i alla fall.

Det blir dock ett ganska rejält nerbyte på strålen från blandaren, men lätt värt det för att kunna ha diskmaskin, vill man vara riktigt avancerad så kan man ju koppla strålblandaren till nån snabbkoppling också.... fast då blir det ju lite nerbyte med utrymme....
Världen är full av kompromisser!

Av Nebudchanezzer

Jag gick också över till Bitwarden men jag valde även att hosta server-sidan själv så ingen annan har tillgång till mina data...
Allt för att få sätta ännu en fjäder i min foliehatt

Av Nebudchanezzer
Skrivet av aragon:

det är nog chip du tänker på.

Jag såg att företaget med den gröna loggan är med i arbetsgruppen för CHIP tillsammans med några andra stora drakar.

Jag tror ju knappast att de skulle sitta med där och sedan göra en ganska bred lansering av Zigbee-produkter om de har inblick i att Zigbee skall "fasas ut"....

Passar även på att saxa detta från den officiella siten för CHIP:

"Is the Zigbee Alliance still developing the Zigbee protocol today and will it continue once a new protocol is launched by Project Connected Home over IP?
Yes, the Zigbee Alliance and its members are continuing to drive the development and growth of the Zigbee protocol, both today and after the launch of the Project’s protocol. Those developing Zigbee products today will continue with confidence."

EDIT: Vad det gäller smartplugs som efterfrågas i tråden så kan jag även nämna att företaget med den gröna loggan kommer till sommaren släppa ett dubbelt vägguttag där den ena uttags-brunnen kan styras (Zigbee).

Av Nebudchanezzer
Skrivet av aragon:

Med tanke på att zigbee fasas ut till fördel för chip låter det aningen skumt. Sedan är jag väldigt övertygad att även chip kommer få samma problem som zigbee har då dom kommer köra på 2.4bandet. För den stora skaran som inte styr hela hus kommer det nog bli bra men inte för oss andra, där är det bara knx eller z-wave som fungerar (om man har höga krav på stabilitet)

Att det "fasas ut till fördel för" är nytt för mina öron... (Som jag förstått det, mer som en ny standard "to rule them all", det finns en bra meme till detta men jag kunde inte hitta den)

Kom just att tänka på att en relativt stor (i norden sett) norsk belysnings-armaturtillverkare ganska nyligen också lanserat zigbee-styrning till sina armaturer som de i dagens läge har DALI-styrning på, som ett alternativ.

Att Zigbee kommer "fasas ut" inom en närstående framtid är inte något som jag tror kommer hända iaf, då tänker jag lite på företaget med den gröna loggan som kommer lansera ett ganska stort antal Zigbee-produkter inom kort, de kommer troligen ta ganska mycket marknad i och med att designen på deras produkter är lika med deras apparatserie som använts i en ganska stor del bostäder byggda/renoverade de senaste 10-15 åren, dock är den initiala prisbilden för dessa produkter något hög i mitt tycke men det kommer nog att ändras om försäljningen kommer igång så volymerna kommer upp.

Att båda dessa tillverkare har valt att satsa på Zigbee ( sen det blev 3.0 ), tycker ändå jag tyder på att Zigbee är på framfart och inte tillbakagång

Av Nebudchanezzer
Skrivet av aragon:

du kan ju köpa tex nexa z-wave pluggar med tryckknapp på, köp till en billig begagnad hub, tex samsung smartthings, telldus, eller vera, som är lätta att sköta, du slipper att saker stör andra saker och du kan ställa knappen som du vill tex via tid,solen,via tryck osv.
till och med min teknikfientliga svärfar slängde ut sina gamla timers när han insåg hur smidigt det var att sköta via telefonen.

Nu kör inte jag några Z-wave saker själv, men har en svag aning om att Z-teamet kommer tappa marknad då jag har fått lite insikt i att en ganska stor aktör på elmarknaden med grön logga till sommaren kommer släppa väldigt mycket produkter för hemautomation och deras system bygger på zigbee 3.0 (har fått en förhandstitt på en del av produkterna för utvärdering) och nånstans i huvudet pockar det på att jag nånstans hört att fler aktörer har hoppat på zigbee. Så vad det gäller hemautomation anar jag att zigbee snart kommer vara ledande med ett väldigt stor produktutbud.

EDIT:

Vad det gäller trådskaparen så kan jag nämna att de bästa smart-pluggarna som jag hittills har provat var innr's SP120 tror jag de hette, tyvärr har de slutat tillverka dem och uppföljaren håller enligt mig inte riktigt samma klass, men de har i alla fall rätt form och storlek (man får plats med 2st i ett dubbeluttag).

Av Nebudchanezzer
Skrivet av Sions:

De du har idag verkar använda 3 faser medans den nya endast använder 2 faser.
*
Skiftar man L1 & L2 kan motorer gå baklänges, men en radiator borde vara resistiv så borde inte spela någon roll.

*bort*

Det här är skrämmande dålig kunskap och visar exakt varför man inte skall vända sig till forum fullt med människor som tror sig veta med frågor som faktiskt kan vara avgörande livsfara eller ej.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av xxargs:

Meddela elbolaget först - därefter byter passdelar (egentligen en elektrikerjobb det också görs att inkommande kablar inte är för klena) - aldrig tvärt om, det kan bli jättedyrt om du blir påkommen...

Du kan byta säsongsmässigt om du vill för tex. större säkringar för vinterhalvåret och klenare på sommaren om du gillar att ha elektrikern att byta passdelar ofta.

Detta är något du inte kan göra som privatperson, det skall egentligen till en för- och färdiganmälan för byta passdelar (för- och färdiganmälan får endast utföras av auktoriserad elinstallatör), dock så ser många energibolag i mellan fingrarna med en föranmälan och de nöjer sig med en färdiganmälan.

Man utför arbete på en koncessionspliktig anläggning när man byter passdelar.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av jodiodine:

Kanske inte riktigt det du söker men tycker den verkar lovande och priset 249kr känns som en ett helt okej pris:
Adventskalender
24 olika experiment att bygga ihop med en detaljerad instruktionsbok med förklaringar.
Visserligen från 14 år men kan ju vara något att pyssla med tillsammans?

Ser ganska kul ut, tackar för tips!

Av Nebudchanezzer

Just nu står det mellan dessa två kit:
https://www.amazon.se/UNIROI-kompletta-startsatsen-kompatibel...
och:
https://www.amazon.se/Elektronisk-sats-med-Hot-Wires/dp/B0006...

"Hotwires" är väl egentligen den som passar bäst till grabben för närvarande då jag skulle tippa på att programmering ligger minst 2-3 år bort...
Samtidigt är ett kit för Arduino inte helt fel för egen del då jag har ett par sådana liggandes efter ett par 3D-skrivar projekt...

Kanske får utöka budgeten lite och skaffa båda kitten.

Av Nebudchanezzer

Tackar och bockar för tips.

Av Nebudchanezzer

Bra nybörjar-kit elektrnik

Har alltid haft ett stort teknikintresse och gillar att skruva/modda, göra egen elektronik har dock varit lite av ett mörkt hål.
Nu börjar min grabb visa stort intresse för att "koppla" och prova sig fram, så tänkte jag göra slag i saken och försöka lära mig själv lite grann samtidigt som jag även vill att hans intresse skall utvecklas ( Har fått för mig att det möjligtvis finns en hyfsat lukrativ framtid för den som kan elektronik och programmering... )

Så jag söker ett bra nybörjar-kit med breadboards, färdigpressade trådar och en uppsjö olika komponenter och sensorer.
För grabbens del så är det lite tidigt med programmering men här kanske jag kan få lite försprång, så om det ingår en Arduino eller liknande i kittet skadar nog inte.

pristaket ligger nog runt 7-800:- ungefär.

Av Nebudchanezzer

@minh: Tja, som sagt så är jag inte så insatt i Linux som jag önskar att jag vore....

Men eftersom jag kör Unraid själv så kan jag rekommendera deras forum, nästan lika bra som detta med väldigt hjälpsamma människor.

+ så var det väl någon som redan hade kollat upp den saken så det verkar vara biff.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av minh:

alltså när du säger kärnan så menar du core kärnan? eller?

En icke så så insatt Linux-människa skulle tippa på att han menar: Linux kärna

Av Nebudchanezzer
Skrivet av DuckMuck:

En j1900 celeron bare bone runt 1500 skulle jag tro. Kolla aliexpress, ebay och amazon.

aliexpress, ebay går ju liksom bort i och med att jag köper från företag, många butiker på Amazon skulle säkert fungera, men för enkelhetens skull kan vi väl säga att jag i min blinda patriotism endast handlar av inhemska näringsidkare.

EDIT: Hade det varit privat så hade patriotismen åkt ut genom fönstret och jag hade handlat direkt, eller vänta det har jag ju redan gjort (se första post)....

Av Nebudchanezzer
Skrivet av anon291473:

@Nebudchanezzer: har du kollat mikrotik?

Nej, inte innan, men jag googlade lite på det nu och jämfört med RutOS så verkar routerOS vara sämre dokumenterat av vad jag kan få fram... Det gör det svårt att läsa sig till vad är man köper.
+Av det jag får fram så verkar inlärningskurvan inte vara helt optimal.

Att jag föreslog pfSense i början var just att jag själv började använda det privat för ca. 7 år sen och känner till ganska mycket om det, annars skulle jag nog inte ha föreslagit det då inlärningskurvan/användarvänligheten för det inte är helt ok för ovana användare , fast MYCKET har hänt på den fronten sen jag började använda pfSense, men router verkar befinna sig användarvänlighetsmässigt var pfSense var för 7-8 år sen (Disclaimer: Vid en snabb koll i dokumentationen)

Av Nebudchanezzer

Nu sitter jag typ med pekaren på "slutför"-knappen gällande ett gäng såna här: Teltonika RUTX08 Industrial VPN Router

Det är inte pfSense så det blir en liten inlärningskurva på dessa, men de verkar ha ett ganska lättförståeligt web-gui samt en ganska omfattande wiki.

Det som avgjorde det var att det finns uttryckligt stöd för loopia enligt: https://wiki.teltonika-networks.com/view/Template:Networking_...

Är det någon som har dåliga erfarenheter av RutOS?
Själv är det första gången som jag hör talas om det, så åsikter om det uppskattas.

EDIT: För övrigt vill jag passa på att tacka för alla tips och input, det är sånt som gör detta forum till ett av de bästa när det gäller IT-utrustning.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av No_Jah:

Som sagt så ser jag inte varför det absolut måste vara pfSense?
En edgerouter för en femhundring skulle funka alldeles utmärkt.
Och om fast internetupkoppling saknas så skulle en 4G-router från tex. Teltonika vara perfekt.
https://teltonika-networks.com/product/rut240/

Njae, det måste inte vara pfSense, men i och med att jag är hyfsat bekant med det så slipper man ju lite inlärningstid, men jag tror nog nästan det lutar åt DD-WRT för närvarande.

Edgeroutern har jag lite funderinagr på också, men det verkade inte helt trivialt att få loopias dyndns-tjänst att fungera med den.

Upplägget är att vi lägger upp en ny subdomän för varje ny kund och vi har våran domän hos loopia så routerns dyndns-tjänst (klient) är tvunget att fungera med loopia.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av No_Jah:

Jag skulle rekommendera att använda Netgates egen hårdvara, då är det minst risk för krångel vid uppgraderingar osv..

Tex. SG-1100
https://layer8.se/sv/sg-1100-pfsense-security-gateway-applian...

Lite för dyrt och verkligen overkill för vad vi skall använda den till.

EDIT: Jag tänker mera någon hårdvara i den här stilen: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3393772
Som jag nämnt tidigare det är ganska minimala prestanda den behöver, mer ute efter stabilitet.

Av Nebudchanezzer

pfSense - Enklaste billigaste hårdvaran?

Hej!

Vi har börjat erbjuda en ny tjänst i firman jag jobbar på där vi hjälper fastighetsägare att koppla upp och övervaka sina system.
Hittills så har jag använt några konsumentroutrar, typ D-Link, men jag har funnit att stabiliteten i dessa kontra features som jag önskar använda är under all kritik.

Privat så använder jag en burk från Kina med pfSense installerat och är hur nöjd som helst, den bara tuffar på samt har alla features som jag vill ha + mycket mycket mera.
Så jag tänkte nu att vi kanske kan använda oss av liknande setuper i våran nya tjänst.

Dessa kommer att sitta på Internetuppkopplingar med ganska låg bandbredd, typ 2Mbit, så det behövs definitivt inga prestandamonster här.
Tjänster som kommer användas är:
port-forvarding
VPN-server (mest för att kunna administrera routern utifrån, utan att öppna webgränssnittet på WAN-porten, men även för att kunna utföra viss felsökning på nätverket, vill bara påminna: låg bandbredd)
Dyndns

Ett absolut minimum är 2st nätverksportar, men fler är varmt mottagligt.

Så vad finns det för billig hårdvara att köra pfSense på?

Av Nebudchanezzer

Jag valde 8st, men efter första posten som nämnde laptop så kom jag på att jag hade glömt 2....

Då räknar jag heller inte Arduinos, surfplattor, spelkonsoler eller Raspberry Pi's.