Inlägg

Inlägg som Nebudchanezzer har skrivit i forumet
Av Nebudchanezzer
Skrivet av SuperDuperKillen:

Ja det är klart. Men i så fall är det inte regelrätt gjort. Du väljer säkring efter hur grov kabel du använder....

Motorvärmare kanske ligger på 400-600W men du brukar också har en kupévärmare som ligger på 1000-2000W. Alltså totalt över 2500W. Är det avsäkrat för 16A så ska du kunna använda just 16A kontinuerligt.

Tyvärr ligger det inte till så i verkligheten, läs artikeln jag länkade till tidigare.

Av Nebudchanezzer

Här finns lite läsning och ett skräckexempel när det gäller elbils-laddning via ett vanligt schuko-uttag: https://www.elinstallatoren.se/innehall/nyheter/2019/februari...

Av Nebudchanezzer

Det är dags att uppgradera för min del, sitter på en 4930K idag och känner att jag behöver lite fler kärnor i och med allt mer virtualisering.
Så jag är helt klart sugen på en Ryzen TR 3960X, dock så är siffrorna på prislappen definitivt så att jag drar öronen åt mig...

Av Nebudchanezzer

Jag och sambon separerar och TV:n blir kvar hos denne så jag skall inhandla en OLED om priset blir rätt, har siktet ställt på en LG 65C9.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av Mega-Dark:

Okej så Dolby True HD med Atmos kommer att fungera då så det inte bara är Dolby Digital Plus med Atmos alltså. Oavet så kommer kommer jag nog köpa den och testa ändå helt enkelt .

Ja håller helt med att det är en jungel när det kommer till ljudformat och vad man behöver, Det gör ju inte häller saken lättare när företagen, affärena, prisjakt mm inte kan skriva/säja det häller! utan bara skriver Atmos (atmos vad när det uppenbarligen finns två olika) eller Hdmi 2.0 (vilken 2.0 a eller b eller bara 2.0 hade också varit bra att vet i bland med) det är lite surt mycket jobbigt.

För att klargöra lite kring "Atmos" så är det egentligen bara en ström med metadata som talar om hur avkodaren skall "mixa ut" takkanalerna ur de egentliga ljudströmmarna, d.v.s de diskreta kanalerna (Oftast 7.1 men det fungerar även med 5.1).
En lite mer avancerat variant av Dolby Pro Logic.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av Alliz89:

En konsumenttjänst brukar normalt inte få användas till annat än privat bruk, tror inte brevlådeföretag räknas dit.

Skickades från m.sweclockers.com

Precis vad jag menade med "friskrivning" läs "villkor" från Comhems sida, som sagt jag bara spekulerar eftersom jag ej sitter med avtalet i hand, men det är väldigt många andra som är tvärsäkra åt andra hållet.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av dalledalle:

Företag med en operatörsberoende e-post adress är väldigt oseriöst. Möjligt att det var okej 1997 men inte 2019

Skickades från m.sweclockers.com

Förklara gärna hur du menar med oseriöst.

Jag spekulerar endast och har ingen aning om hur det ligger till i verkligheten, men det verkar på många här som att det bara är helt OK att ändra på villkoren i ett överenskommet avtal utan att den andra parten skall göra något annat än bara bita ihop.

Jag har kanske för övrigt ett par väldigt förmånliga avtal att erbjuda er om ni inte har något emot att jag sedan ändrar villkoren, bara jag säger till en månad innan.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av twit:

Ingår det någon unik eller på annat sätt värdefull funktion i just ComHems e-posttjänst? Med tanke på att det finns ett brett och funktionsrikt utbud av helt gratis mailtjänster torde det vara svårargumenterat att förlusten av ComHems tjänst skulle berättiga dig någon form av ekonomisk ersättning.

Jag skulle nog säga att det ingår något ganska unikt, epost-adressen, har TS varit kund länge så kan nog adressen anses som väl inarbetat.
Nu vet jag inte om det finns någon friskrivning i Comhems villkor för användning av ev. epost-adress i vinstdrivande syfte, men om så inte är fallet kan ju faktiskt TS lida stor ekonomisk förlust på grund av att bli tvingad att byta epost-adress.
T.ex ett "brevlådeföretag" som lever på sitt rykte och enda medel för kontakt är just sagda epost-adress.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av Goong:

Japp

Och en Shield V.3 skulle inte tillföra mycket. Starta upp ngn film lite snabbare kanske men tekniskt sett i bild/ljud så kommer det nog inget mer

Skickades från m.sweclockers.com

HDMI 2.1 med allt vad det innebär.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av LudvigLindell:

Jag har stött på ett litet problem som jag inte riktigt hittar en lösning till.
Jag var tvungen att activera ACS PCIE override för att kunna köra passthrough av ett grafikkort. Detta pajjade möjligheten till hårdvaru transkodning för min plex docker.

--device /dev/dri:/dev/dri

ger mig nu "no such file or directory"

finns det någon med lite mer kunskaper som har en lösning?

Är det samma grafikkort som användes för hårdvaru-transkordingen?

I så fall finns det ingen lösning, en passthrough isolerar en specifik hårdvara från systemet för användning endast i den avsedda virtuella maskinen.

Av Nebudchanezzer

Tack för alla tips.

Det handlar inte om webservrar.

Vi är ett litet installationsbolag och har hostat databas och administreringsgränssnitt för passersystem till ett par kunder hos ett annat bolag, men nu växer vi lite grann och har tänkt att ta över hostingen själva.
Min tanke är att sätta upp virtuella maskiner för att lägga databas (sql) på och sedan kan kunderna använda RDP för att komma åt admin-gränssnittet.

Har googlat lite, och kanske kan RDP-gateway vara ett alternativ.

Eller har någon en bättre idé?

Av Nebudchanezzer

Flera subdomäner under samma IP?

Vad behöver jag för att kunna hosta flera subdomäner under samma IP?

Ex.:
subdomän1.mindomän.se --> router --> server1
subdomän2.mindomän.se --> router --> server2

Där "router" har fast IP från ISP.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av aaaaa:

Ringer jag Bredband2 kommer de troligen be mig att testa med kabel, kan tyvärr inte sitta och vänta att det ska hända, kanske inte får felet på flera timmar.

Du verkar ändå ha lite uppfattning om vad som kan vara fel, så testa med kabel innan du ringer....?

Av Nebudchanezzer

Jag råkade tappa dammbehållaren till min S6:a i golvet så den sprack, och jag lyckas inte hitta det bland reservdelar, är det någon möjligtvis har någon aning om var man kan tänkas hitta en ny sådan?

Av Nebudchanezzer
Skrivet av Superthug:

Hej

Jag kör själv med Define XL och den är full nu.
16 diskar fick jag in med 2st sata trays som rymmer 3 diskar var uppe i 5.25 platserna.
Blir dock aningen varmt under sommaren. Då kör jag öppet chassi med fläktarna på max. (Ligger i källaren)
CPU kör jag på Ryzen 2400G. Fruktansvärt bra prestanda för pengarna.

/S

Intressant, vad är det för trays?
Jag kör med "adaptrar" i mitt nuvarande chassi, men det är ju endast en 3.5" per 5.25-plats.

EDIT: Kom på en följdfråga - Vad kör du med för nätagg?

Av Nebudchanezzer
Skrivet av Nostradamus85:

Men om det handlar om att köra ZFS så hade jag aldrig ens kollat på mainstream hårdvara utan kört renodlad server med ECC minnen, LSI HBA och allt vad det innebär.

Vad det gäller ECC så har väl Ryzen stöd för det?
Det är i alla fall det antagande som jag har utgått i från.

Det handlar om en server i hemma-miljö som vi förvisso är några som skall dela på (vad det gäller filhanteringen), men att gå över helt och hållet till server-grade hårdvara vet jag inte...., är det ekonomiskt motiverbart så visst, men är det verkligen det om jag samtidigt är ute efter mycket processorkraft?

Servern kommer även att agera min arbetsmaskin samt användas för det lilla spelande jag gör.
Min tanke kring uppbyggnad av det hela är Unraid i botten, för att enkelt kunna använda Dockers, och via det driva några virtuella maskiner bl.a. en FreeNAS-maskin för fildelandet och en VM med ett grafikkort i passthrough-läge som workstation.

Kör liknande setup idag, förutom att jag inte kör någon VM för Freenas utan använder mig av Unraids lösning för stora lagringsytor.
Detta på en 4930K med 64GB minne, är dock i stort behov av flera kärnor och i och med Ryzen 3000 känns det som att det verkligen är värt/dags att uppgradera.

Tyvärr så är rackmonterat inte riktigt ett alternativ, utan det behöver vara något som får plats under ett ganska trångt skrivbord, har min "hörna" i en klädkammare på ca. 1x2m där ena kortsidan är upptagen av min verktygstavla...

Av Nebudchanezzer

tips på chassi för stor NAS / server

Hej!

Hade tänkt mig att bygga ny NAS/server nu till hösten och då är jag i behov av ett rymligt chassi.
Kraven är att det skall gå att montera minst 11st 3.5" HDD i det (fler än så är givetvis bättre) samt att formfaktorn behöver vara minst EATX (kanske större beroende på kommande komponenter).
Fractal Design Define XL R2 är väl det som jag har hittat som klarar mina krav ganska precis och finns det inget bättre får det bli ett sånt men jag mottager gärna tips om det är någon som vet bättre.

Det som skall monteras i den förutom diskar är en ny Ryzen, som det ser ut just nu måste det nästan bli nya generationen av Threadripper i och med att jag siktar på att ha 128GB minne (100TB NAS med ZFS kräver mycket minne).

En liten sidotanke är om det kanske är värt att försöka köpa minne redan nu i och med de låga priserna på RAM just nu, de skall ju gå upp i och med nån kris i asien... Så tips på sådant är också välkommet, lite svårt att sia om vilka minnen som passar bra med nya TR men man kanske kan kika på det som redan funkar till den befintliga plattformen...?

Av Nebudchanezzer

Hjälp med TigerVNC server på Manjaro

Hej!

Är i behov av lite hjälp då jag inte är speciellt kunnig inom Linux-världen.

Jag installerade Manjaro på en mini-PC som har tänkt använda som musikspelare (Foobar2000 via wine).

Nu behöver jag få till så att jag kan ansluta till den datorn så att jag kan få upp den skrivbordsmiljön som automatiskt startas vid boot (xfce)

Jag har följt denna guiden: https://www.addictivetips.com/ubuntu-linux-tips/set-up-vnc-de...

Jag lyckas få kontakt med datorn i fråga via vncviewer från en windowsmiljö, men det blir bara en svart ruta ingen skrivbordsmiljö, vad har jag missat?

Av Nebudchanezzer

Skickade in mitt ex-jobb för ingenjörs-examen för en liten stund sen och firar det nu med att varva rom, Angostura 1919, med whisky, Mackmyra svensk rök.

Av Nebudchanezzer

@svintooo:

Förbaskat förvånad över hur rent det faktiskt blir, har alltid varit skeptisk mot dessa saker.

Väldigt smidigt att kunna välja vilka rum som skall dammsugas också, grabbens rum blir exkluderat så han får behålla sitt lego.

Positivt överraskad är första intrycket.