Inlägg

Inlägg som Nebudchanezzer har skrivit i forumet
Av Nebudchanezzer
Skrivet av Mieriola:

Från hörnet av duschen till duschväggens kant så är det troligtvis ca 80-83 cm. Utgår man från det måttet så får man fram att varje kakelplatta sannolikt är ca 30 cm lång. Gränsen på 120 cm ligger då nånstans mellan kakelfogen som klyver frånluftventilen och hörnet.
Slutsatsen är att uttaget sannolikt ligger precis utanför 120 cm, men med en liten marginal. Man kan också konstatera att nästan hela maskinerna ligger i våtzonen och riskerar att bli utsatta för vattenstänk trots duschväggen.

Jag antar att du menar område 1 med "våtzonen", och frågan är ju om det verkligen är område 1 med tanke på duschväggen.

Hade det varit ett badkar där så hade det varit fullt tillåtet att ställa maskinen kant i kant med badkaret, d.v.s. ca. 40cm horisontellt avstånd från duschhuvudet (förutsatt att duschhuvudet sitter centrerat gentemot badkarsgaveln samt att det är ett 80cm brett badkar), då det räknas som område 2 från badkarskanten.
Jag skulle vilja påstå att de står säkrare placerade så som de står idag (ur ett fukt-hänseende i.a.f.) än om de hade stått placerade kant i kant med ett badkar.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av ztenlund:

https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/din-elanlaggn...

"Anslutna elektriska produkter som enbart förbrukar el omfattas inte av elanläggningen, varken produkter som är fast anslutna eller sådana som är anslutna med stickpropp. Exempel på produkter som inte ingår i elanläggningen är tvättmaskin, dammsugare, lampor och laddare."

Om en elektriker installerar en jordfelsbrytare och den omedelbart, eller senare, slår ifrån måste det förstås redas ut vad det beror på, men det behöver inte bero på att själva anläggningen är "gammal och rutten" eller fulkopplad, vilket var min poäng.

Gött att få den definitionen av elanläggning utredd.

Men...

Om jag som elektriker skall åka på en felsökning av en "anläggning" så måste jag ju ändå beakta dylika apparater oavsett vad definitionen klargör.
Så i mitt läge så anser jag fortfarande dem en del av anläggningen till dess att de har blivit frånskilda.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av anton studs:

Här faller denna installation på denna mening i broschyren " • En apparat i område 1 ska vara fast installerad.
Följdfråga här blir: Tillåter tillverkaren att stickproppen klipps
av och att apparaten installeras fast? "

Följdfråga på det: Är det verkligen område 1, den står utanför en fast installerad duschvägg (även väggen är vikbar).

Av Nebudchanezzer
Skrivet av anton studs:

Här finns bra information om el i badrum, när jag så bilden med anslutning utanför duschen så är det nog förbjudet att göra så
https://elstandard.se/wp-content/uploads/SEK_Svensk_Elstandar...

Njae, är nog ett gränsfall, så vi får nog be TS att ta fram måttstocken.
Saxat från dokumentet i din länk:

Citat:

Ett vägguttag placeras utanför områdena 0,1 eller 2, dvs minst 60 cm
från badkarskant eller 120 cm från duschhuvudets fäste

Maskinerna brukar ju vara ca. 60cm djupa, så frågan är: Hur långt är det från duschväggen till duschhuvudets fäste?

Det är alltså avståndet från duschhuvudets fäste till uttaget som är det viktiga här, inte framkant på maskinen i fråga (förutsatt att den enligt tillverkarens anvisningar får stå i område 2, alternativt uppnår IP-klassningen för "tillbehör" i område 2)

Av Nebudchanezzer
Skrivet av ztenlund:

Det behöver inte alltid vara själva anläggningen det är fel på. Som sagt i ett annat inlägg hade jag ett kylskåp som plötsligt började lösa ut jordfelsbrytaren lite slumpmässigt vid till/frånslag av kompressorn och det tog ju en stund att räkna ut vad det var som var boven.

Semantik kanske, men blir inte kylskåpet en del av anläggningen när du kopplar in det?
Min mycket personliga åsikt säger att det är så, bara att det inte är fast inkopplat.

Med det nämnt menar jag att när man som elektriker skall felsöka en anläggning så innebär ju det även allt som är inkopplat, fast eller inte.
Det blir bara aningen lättare att frånskilja/utesluta den delen av anläggningen i sin felsökning, i och med den icke fasta inkopplingen.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av Pirum:

Varför sätter man in en jordfelsbrytare endast för badrummet?

Det blir en billigare installation, detta är ett väldigt vanligt förfarande t.ex. när hyresvärdar utför stambyten, kan kanske tyckas att det bara handlar om några hundralappar i skillnad, men de hundralapparna blir snabb tiotusentals kronor för fastighetsägaren.

Sen finns det också en ganska påtaglig risk att det tillkommer relativt omfattande felsökningar när man installerar jordfelsbrytare i gamla lägenheter/hus, så för att minska den risken samt omfattningen av ev. felsökning så sätter man bara en 2-polig jordfelsbrytare på den berörda grupp/säkringen.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av milo_:

Tack för era åsikter.

Vi har rätt till årlig lönerevision enligt våra kontrakt. Ingenting ska ju ändras under uppsägningstiden. Jag har fortfarande samma rättigheter och skyldigheter. Således ser jag att om mina kollegor har en rättighet, faller den mig också.

Certifieringen är också en förmån, som enligt lagen ska jag ha rätt till, även under uppsägningstiden. Jag förstår såklart arbetsgivaren, men något syfte finns väl till att denna lag existerar när den uttryckligen talar om förmåner.

Men ja, det är väl inte värt mödan ens för det lilla man kommer att få (om man ens får något).

Nu är jag inte advokat eller på något annat sätt duktig inom arbetsrätt, men jag reagerar lite grann på den inledande lydelsen av den citerade paragrafen, mer specifikt detta "12 § En arbetstagare som har blivit uppsagd", jag tolkar det som att den lydelsen gör gällande att lagen avser om en arbetstagare har blivit uppsagd, inte om arbetstagaren har sagt upp sig.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av infigo:

Bara en teoretiskt fråga då kring säg philips hue...hur konfar man det om philips säger fuck it och slutar suporta deras app...
visst det är zigbee men någonstans ska det konfas.

Hue kan man ju "konfa" i Homeassistant t.ex. om man har en Conbee-sticka, nu finns det väl billigare alternativ också tror jag, så man måste inte ha deras app.

Skrivet av infigo:

Plejd har ju sin grej är ju att man kan få någon som faktiskt kan installera och lämna över allt klart och färdigt. Kan själv inga elektriker som kommer sätta upp ett zigbee nät färdigkonfat med astro och vad du kan vilja ha. Finns säkert men det ska ju tas i beaktning när man väljer systemet att man själv inte ska betala någon att installera och sen får göra halva jobbet själv ändå.
De jag känner med zigbee har ju problemet med att det är en FÖR öppen standard. Är det ingen som slår en på fingrarna när man tolkar den fel eller skiter i vissa funktioner så blir det strul, vilket det ibland har varit för de jag känner med säg hue + trådlös etc.
Jag känner 4 pers med Plejd och de är alla nöjda, en kanske hade med något stul på astro men det skulle komma updatering inom kort som tydligen skulle lösa det.

Jag kör både Plejd & Zigbee hemma sammanknutet i Homeassistant så att mina Zigbee "strömbrytare" kan styra Plejdpuckarna t.ex.
Det har blivit så mest för att jag började med Plejd men fann att det inte riktigt täckte alla mina behov så jag kompletterade med Zigbee.
I dagens läge har jag nog 60+ Zigbee-enheter och straxt under 10 Plejd-enheter.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av pellen:

Att smälla upp Wireguard-vpn i unraid är ju annars enkelt med wireguard-pluginet

För all del, men du kommer aldrig i närheten av smidigheten med ApacheGuacamole.

Jag kör både ApacheGuacamole och VPN för att ha två "entrypoints" kraschar det ena så funkar det andra....
Sen jag satte upp ApacheGuacamole har jag inte en enda gång loggat in med VPN.

Styrkan med ApacheGuacamole är ju att enheten du skall fjärrstyra ifrån behöver ju inte ha något annat en en modern webb-läsare installerad, spelar ingen roll om den som skall fjärrstyras kör SSH, VNC eller RDP.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av SimpleDino:

Återigen tack för grymt bra input!

Har löst problemet nu. Bytte ut DP Dummy till HDMI!
Precis som @grizzly666 nämner, MacOS VM letar efter HDMI och inte DP. Nu med HMDI Dummy Plug bootar VM:et precis som vanligt och NoMachine på Client hittar direkt!

@SanTeox, VM:et startades men inte hela vägen tydligen enligt men som sagt det löstes genom dummy bytet.

Nästa utmaning, styra VM:et utanför hemma/lan nätverket dvs. över VPN eller annat! (WIN11 kör jag redan via Parsec).

Hälsningar,
Omed

Om du ändå kör Unraid, kika på docker'n "ApacheGuacamole" för fjärrstyrning, lite sämre säkerhet än VPN men MYCKET smidig när allt är konfat.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av hasenfrasen:

Helt korrekt. Tidigare gick det att använda bahnhof som smarthost för utgående mail, så icke längre - om man inte definierar unika konton på bahnhof och låter sin smtp välja credentials beroende på avsändare. Detta funkar dock enbart på @bahnhof.se konton - som man kan skapa i parti och minut - om de inte redan är upptagna.

Då är det den funktionen de har stängt av, samt att deras nät är spärrat för utgående trafik på port 25, man kan dock, precis som jag gör, köra egen mailserver och relaya via Bahnhofs smtp så länge mailen skickas under sitt eget domännamn. (då behövs bara ett konto, användare, hos Banhhof).
Detta genom att lägga till följande rader i postfix´s main.cf

Skrivet av main.cf:

relayhost = [mailout.privat.bahnhof.se]:587
smtp_sasl_auth_enable = yes
smtpd_relay_restrictions = permit_mynetworks permit_sasl_authenticated reject_unauth_destination
smtp_sasl_password_maps = hash:/etc/postfix/sasl_passwd
smtp_sasl_security_options = noanonymous
smtp_sasl_tls_security_options = noanonymous

Så egen mailserver fast man har Bahnhof som ISP fungerar.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av hasenfrasen:

För mig är det iaf sant både hos Bahnhof och one. Om jag är flaggad som "bus" hos Bahnhof på något sätt är dock inget jag kan kontrollera. Stadsnätet/Zitius har gjort det tidigare och jag blev tvungen att VPN'a min Tor Exit. Vet bara att för att kunna skicka som t.ex. anonymare@bahnhof.se (min Tor Exit rapport-ifall-knas-adress) måste dess credentials användas och inte något av de mbxxyyzz@bahnhof.se/fornamn.erfternamn@bahnhof.se credentials jag har.

Jo, fast det är ju med min ringa kunskap i ämnet mailserver klart att du måste använda rätt credentials i de där fallen, för jag antar att Bahnhof.se inte är din egen domän?

Kanske är jag som har missförstått ämnet i tråden, men annars är det ju så att man måste ha en domän för att köra egen mailserver.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av hasenfrasen:

För mig har det inte fungerat sedan ett par år tillbaks då "From:" lär vara identiskt/kopplat mot de credentials som används. Gäller både bahnhof och one. Orkar man sätta upp unika giltiga epostkonton hos bahnhof/one kommer det att funka.

Jag har bahnhof och min egen mailserver fungerar fint fortfarande (VM i Unraid), skickar ständigt mail från olika konton i min egen domän via Bahnhofs smtp, har inte behövt sätta upp några unika epostkonton, så jag skulle nog våga påstå att det du säger inte är riktigt sant.
De har dock en gräns på 1000 mail om dagen...

Av Nebudchanezzer
Skrivet av Dax:

Kontaktat kundtjänst?

Kan dom blockera privata smtp servers?

Det gör de.

Med postfix som MTA så kan man använda Banhofs mailserver som smtp-relay förutsatt att man loggar in med sitt användarnamn och lösenord, se här: https://www.linode.com/docs/guides/postfix-smtp-debian7/
På så sätt kan man ändå köra egen mailserver, denna funktion verkar inte finnas i haraka (MTA i poste-io).

Kanske finns det någon workaround ändå, men inte som jag har kännedom om.

Av Nebudchanezzer

Jag skulle behöva lite köpråd angående 3D-skrivare, hoppas det är OK i denna tråden annars kanske någon kan ge en hänvisning till lämpligt ställe.

Lite historia:
Jag köpte för länge sedan en byggsats från aliexpress, en delta-printer, vilken jag hade många roliga timmar med, både med utskrifter och uppgraderingar.
Sen var det så att en av min egen-designade uppgraderingar sprack och skrivaren blev obrukbar ( jaja, jag var klantig som inte skrev ut en extra... ), i detta läget var självförtroendet högt och jag satte igång och konstruerade min egen delta-printer (bigger and better) med avsikten att så mycket som möjligt i konstruktionen skulle vara i metall, så jag beställde CNC-frästa delar och gjutna planfrästa alu-plåtar för bygget och givetvis de sedvanliga strängsprutade alu-profilerna, jag satsade helt enkelt på byggkvalitet och precision.
Sen fick jag barn... Bygget gick i stå....
Nu ca. 5 år senare med en grabb på, tja 5 år, som har ett brinnande teknikintresse, framförallt för maskiner, så har ju detta projektet blivit högaktuellt igen och han tjatar på mig att vi måste få igång den. Dessvärre så har ju åren som gått gjort att jag har glömt av mycket om hur jag tänkte kring detta (finns inget dokumenterat utan hade allt i huvudet).

Nu är min tanke att jag börjar från början igen istället, köpa en skrivare som fungerar, helst då inte en delta (fast de är fantastiskt eleganta att betrakta när de jobbar) och får lite blodad tand som i sin tur stimulerar de rätta hjärncellerna så att de ursprungliga tankarna återkommer.

Jag har kikat på skrivare i prisklassen från 2500:- till ca 25000:- ( både färdigbyggda och "byggsatser ), men jag är osäker på vad man får för pengarna idag egentligen, den jag har kikat på för 25k är: FlashForge Creator III
Jag känner dock inget direkt behov av dual-extruders, men föregående mening ger ju i alla fall lite inriktning på vad det får kosta.

Vad jag är ute efter är precision på utskrifterna och enligt mig så eliminerar detta en skrivare med rörlig byggplattform samt sätter kravet på motorerna till 0.9 graders stegmotorer (vilket i sin tur sätter krav på elektroniken).
I och med att jag bor i lägenhet så är de material som kommer användas mest PETG och Nylon.

Nån som har ett bra tips på vad jag bör köpa eller åtminstone känner för att dra igång en diskussion kring vad jag det är jag behöver?

Av Nebudchanezzer
Skrivet av genes:

Hur är signalen på IKEA's gateway. Alltså hur långt når den på ett ungefär?

Lika långt som ett snöre är.

Av Nebudchanezzer

Att höra av sig till elsäkerhetsverket är inte nödvändigt, de har massa uttömmande info på deras hemsida t.ex.
Auktorisation: https://www.elsakerhetsverket.se/yrkespersoner/elinstallator/...
Egenkontrollprogram: https://www.elsakerhetsverket.se/yrkespersoner/elinstallation...
Och så ECY-certikfikat som jag länkade till tidigare: https://ecy.com/certifikat/

Denna väg tog mig till att bli auktoriserad elektriker:

Kompletterande yrkes-kurser på komvux (gymnasie-nivå)
+
Lärlingstid och därefter ECY-certifikat.
+
Yrkeslivserfaranhet (när jag gjorde detta var kravet 4 år, förstår inte riktigt hur de kan ha sänkt detta då man inte räknas som "fullbetald" elektriker förrän efter 3:e avslutade yrkesåret efter lärlingstid, men inte upp till mig, reglerna ser ut som de gör idag)
+
2års halvtidsstudier i yrkeshögskola.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av anon186265:

Känns som att jag får olika svar. Det blir nog att höra av sig till både elsäkerhetsverket och Transportstyrelsen och se va de har att säga. Men tack för informationen, hjälper mycket!

Se min edit i föregående post, förändrar inte mycket i sak, men det är iaf ett tillägg/rättelse.

Av Nebudchanezzer
Skrivet av Dahle86:

Du behöver ingen behörighet för att ta anställning som elektriker eftersom du arbetar under din chefs behörighet.
Men det brukar vara ett krav från dem att du minst gått ut elprogrammet på gymnasiet.

EDIT: jag läste fel på "behörighet" och fick det till utbildning, och det är helt sant att det inte finns några krav på det som idag kallas för auktorisation hos de personer utförför installationsarbete i elfirmor, dock måste det finns minst en auktoriserad elektriker knuten till sagda elfirma och som har som uppgift att tillse att egenkontrollprogrammet efterlevs.
Nedanstående gäller dock ändå. /EDIT

Detta har ju förändrats något för några år sedan när de döpte om behörighet till auktorisation samt införde krav på egenkontrollprogram för elfirmor.
I egenkontrollprogrammet så finns krav på att de som utför arbete som avser installationsarbete inom starkströmsområdet skall ha en adekvat utbildning, där 3-årig gymnasieutbildning inom området anses vara fullgod.

Skrivet av anon186265:

Fan vad bra! Då slipper jag lärlingsperioden. Tack för input. Nu ska jag bara se vilken utbildning som är bäst att välja.

Tyvärr kommer du inte ifrån lärlingsperioden, men den behöver inte vara så plågsam om du kommer med gedigen arbetslivserfarenhet som "båt-elektriker".
Vad du eftersöker i första hand är ett ECY-certikfikat, för att kunna arbeta som elektriker och få din praktiska erfarenhet.
För att sedan läsa in det som behövs för att bli auktoriserad så är det ca. 6 månader heltidsstudier som gäller, till exempel: https://www.insu.se/kurser-for-foretag/auktorisation-behorigh...
Det finns även YH-utbildningar som ger adekvat utbildning för att kunna söka auktorisationen, dock är dessa ofta mer omfattande och därmed längre.

Av Nebudchanezzer

Om du redan har Schneider Exxact hemma så kan jag tipsa om deras nya Wiser-serie: https://www.elbutik.se/category.html/wiser
De produkterna där som det står "Nyhet" på är värt att kika lite på.
Schneider kommer göra en produkt-release till sommaren med ganska mycket Zigbee-produkter, och redan nu har de "smygsläppt" en del av dessa produkter, som du kan se upplagda på elbutik.se
Jag har fått vara med och "utvärdera" dessa produkter under en tid och kan nämna att alla de som jag har provat har fungerat med deConz och homeassistant.
När väl "släppet" kommer så kommer det lite mer produkter än det som finns upplagt på elbutik idag, bl.a. kan jag nämna dubbelt vägguttag där man kan styra ena uttagsbrunnen.

Om man väljer att köra hela deras eko-system så kommer även Wiser Energy att integreras snart samt att det även kommer dyka upp kameror inom kort.

Även om jag föredrar HomeAssistant och kommer fortsätta köra det, måste jag ändå säga att det som jag hittills har kört av deras app var fullt acceptabelt.

EDIT: Även Termostat för elektrisk golvvärme kommer att komma, vet inte riktigt om det var nu till sommaren eller om det var nästa "våg" dock.