Inlägg

Inlägg som koSmiQ har skrivit i forumet
Av koSmiQ
Skrivet av TimeLeap:

Vill helst inte hålla på att borra överhuvudtaget, utan ser hellre att det finns någonting man kan sätta på väggen. Ifall det sticker ut lite granna gör ingenting

Om du har tillgång till en 3d-skrivare så finns ju denna: https://www.thingiverse.com/thing:4302863 alternativt https://www.thingiverse.com/thing:5852960

Av koSmiQ
Skrivet av KEJANb:

Gör dig själv en tjänst och starta upp en home assistant hemma för man börjar alltid med ”ska fixa lite lampor” sen sitter du där i träsket och måste byta ut ALLT när du vill lägga till massa annat skoj 😁

Det här är ett bra tips. Det är verkligen värt att läsa på vad som funkar i HA. För det är exakt det som händer, man fixar nåt uttag, nån lampa och sen kommer lite smarta pluggar. Och sen börjar man fundera på hur de kan interagera med varandra och det går ju inte när det finns 4-5 olika appar och hubbar. Så då ska allt in i HA.

Och då börjar man (jag i vart fall) fundera på om man verkligen behöver alla de där molntjänsterna eller om allt kan fungera direkt mot HA. Det är då det roliga börjar med att flasha alternativa firmwares, ta bort appar och konton och en del slit med att vissa pluggar inte går att göra cloud-lösa riktigt så enkelt som man vill...

Av koSmiQ
Skrivet av Julin:

Är inte hemma just nu men rx/tx är det maximala hastigheten på just den punkten? Kan man öka den genom någon inställning eller är det kablaget som kan vara flaskhalsen?
Har för mig att jag sett 2x2, men jag har försökt när jag står bredvid APn också.

För Wifi så är det vad accespunkten stödjer samt vad din telefon pallar som sätter gränserna. I fallet iPhone 13 Pro så har den 2x2 MIMO vilket ger (teoretiskt maximalt) 867Mbit/s mot 802.11AC på 5GHz-bandet.

Ju närmare AP och "i rätt täckningszon" så hamnar du nämare maximala.

Unifi AP U6 PRO har stöd enligt nedan:
2.4GHz: 2x2 MIMO
5 GHz: 4x4 MIMO

4x4 MIMO på 5GHz ger i teorin 4.8Gbp/s, men den har å andra sidan "bara" 1Gbit/s nätverksport.

Så kombinationen av din enhet, AP, antal uppkopplade enheter, hinder till signalen med mera blir en slutsumma som sällan är teoretiskt max.

Av koSmiQ
Skrivet av Julin:

När jag gör test så är inga enheter aktiva, mest Sonos som inte spelar något

Tänkte mer på din telefons MIMO-konfiguration.

Ett exempel från min Dream Machine Pro. Jag kollar en enhet och ser då att den är uppkopplad med 2x2 vilket ger en maximal hastighet på 867Mbps om jag minns rätt. Sen försvinner en del i overhead, inte 100% signalkvalitet osv.

I fallet ovan är telefonen i sovrummet med en stenvägg i vägen samt 7-8 meter till accesspunkter.

Så i vilken hastighet är din telefon uppkopplad? En eller flera strömmar mot AP?

Av koSmiQ
Skrivet av Cerb:

Skulle vara av bekvämlighet då ev.. Annars visar dessa enkla testare inget som en laptop i ena ändan och en switch/router i andra gör.

(dvs. något TS rimligtvis redan har hemma och då slipper "slösa" pengar på)

Beror på var man sätter saker. Hänger det ut 5cm nätverkskabel i taket där det ska sitta en AP så är det betydligt enklare att hänga på en liten testgrej än en laptop/PS5/vad-man-nu-råkar-ha.

Testgrejen är bekväm, verktygen som följer med är kanon (för priset).

Av koSmiQ
Skrivet av Cerb:

En bra krimptång är bra att ha, helst då en Knipex eller liknande, men dessa billiga nätverkstestare ger jag inte mycket för.
Då man ser som bäst att man kopplat rätt/lika i båda ändra, så ett "säkrare verifikat" på att man gjort rätt är att koppla en henhet i varje ändå och kolla länkhastigheten. (alt. hyr en riktigt testare när du är klar)

Jag var också skeptisk, men efter att ha använt den till alla mina nätverkskablar i huset sedan vi flyttade in så är min rekommendation ändå varm. Man ser direkt om något inte får kontakt, den testar "nog bra" för en amatör, verktygen fyller sina funktioner alla dagar och jag ser ingen anledning till dyrare saker för en hemmafixare.

Jag har lagt rör, dragit kablar, krimpat, satt nätverksuttag på väggar, satt uttag i patchpanel och allt med de verktygen. När jag krimpat dåligt så har testaren visat det vid test. Alla testade kablar fungerar och levererar som förväntat.

Förhållandet mellan pris, kvalitet och bekämlighet är stort med det paketet

Av koSmiQ

Tips på ett bra start-kit att köpa för att sätta kontakter och så vidare är: https://www.direktronik.se/direktronik/natverk/kablar/verktyg...

Har jag använt till alla mina kablar och uttag här hemma. Vad gäller kabel så håller jag med övriga: undvik skärmat, köp installationskabel.

Jag har köpt ganska många av mina grejer från https://www.direktronik.se/ som har ett bra utbud, även om de inte alltid har bäst pris. Fantastisk support också om man har nybörjrafrågor.

Av koSmiQ
Skrivet av Julin:

Precis fått allt att rulla, UDM och U6-PRO.
Men är lite besviken på hastigheten, när jag gör speedtest via unifi appen kommer den upp närmare 1000, men när jag gör det via telefonen så är det 300-400, ställer mig då nära APn och ser att jag har Wi-Fi 6.
Är det någon smart funktion som aktiveras automatiskt som drar ner hastigheten?
IDS/IPS eller något liknande?

Vilken telefon? Hur många samtidiga strömmar kopplar den upp sig med?

Av koSmiQ
Skrivet av Mayhem SWE:

Tackar, det ser ju faktiskt ut att vara precis vad jag behöver. Men…

Som sagt är jag total newbie på certifikat. Av det jag lyckats läsa mig till är det jag behöver ett DNS A record för en (sub)domän som pekar på min (UDM) externa IP, eller har jag helt missförstått något?

Scriptet verkar ha stöd för min registrar (Gandi) inbyggd så skall väl plocka ut en API key därifrån och se om jag kan få detta att fungera. Vågar man göra det med folk på kontoret eller ska man vänta till ikväll…

Du är på rätt spår (sub)domän krävs som pekar på externt IP för UDMP.

Man ska väl alltid göra ändringar i produktion när det används/behövs som mest? Skämt åsido så verkar det kunna krävas omstart av UDMP i vissa fall vilket kanske inte är så roligt när alla behöver åtkomst till nät och interna resurser.

Av koSmiQ
Skrivet av Mayhem SWE:

Går det att installera ett riktigt SSL certifikat för gästportalen?

Bör/vill ju inte köra öppen http, men slår man på https ("secure portal") får man vid anslutning en stor varning om självsignerat certifikat. Jag skall erkänna att jag är en total newbie vad gäller certifikat.

Alla guider jag hittar specifikt för UniFi verkar vara både väldigt gamla och anta att man har en egen installation av controllern på en Linux-burk. I mitt fall körs controllern/UniFi Network Application på en UDM-Pro.

Det är också något oklart om det överhuvudtaget är möjligt att installera ett certifikat så att det fungerar just med gästportalen. Det enda jag sett bekräftat är att det skall fungera med eget cert för admingränssnittet.

Någon som kan peka på en aktuell guide eller går det inte?

Det verkar som att den här ska hantera gästportalen också: https://github.com/kchristensen/udm-le

Diskussion gästportal: https://github.com/kchristensen/udm-le/issues/45
Kompatibel med UnifiOS 3: https://github.com/kchristensen/udm-le/issues/77

Dock så gäller det endast om du har en riktig domän för gästportal och så vidare. För den interna IP-adressen får du inget signerat av Let's Encrypt.

Av koSmiQ
Skrivet av mille74:

Det var lite av en diskussion ett par inlägg högre upp ( #20272673 ). Jag kör med en "Neo Coolcam"-plugg (genomsticksplugg) till vår diskmaskin. Den är specad till 16A, men det verkar finnas andra som också är specade > 10A. Och sitter din diskmaskin på en 10A-säkring, så "borde" en plugg för ~15A fixa det (även om det inte är rent resistiv last).

Alternativ hos "m.nu" (finns säkerligen billigare/andra alternativ på andra platser med "bättre" lagersaldon)
Neo Coolcam (16A): https://www.m.nu/rela-zigbee/plug-in-rela-zigbee
Nous (15A): https://www.m.nu/rela-zigbee/smart-plug-med-energimatning-zig... (1-pack https://www.m.nu/rela-zigbee/smart-plug-med-energimatning-zig...
Frient (16A/10A): https://www.m.nu/rela-zigbee/frient-smart-plug-mini-2-f-schuk...

Skrivet av joakim99:

Jag kopplade in en av mina Nous-pluggar i diskmaskinen i helgen och den har fungerat bra än så länge. Vår diskmaskinen ligger på runt 2150 W under korta perioder.

Tack för tipsen, och för att ni pekade på konversationen innan jag uppenbarligen missade. Mycket uppskattat! Beställde Nous-varianten (de påstår på sin egen sajt att den är för 16A dessutom).

Av koSmiQ

Någon som har tips på en Zigbee-plug som man kan köra till diskmaskinen? Många verkar inte vara anpassade för längre, högre laster men det är ju en djungel att försöka reda ut vilka som är säkra att köra över längre tid.

Av koSmiQ
Skrivet av pacc:

Deltaco är sannolikt tuya wifi, försök att få in dom i tuya appen och hitta en tuya integration i HA.

För Telldus behövs 433mhz, det kan fortfarande vara relevant för termometrar på riktigt långa avstånd och det är roligt med sdr radio och sniffa prylar av helt andra fabrikat - men pluggar kräver att du skickar data och enklast är kanske om man kan hacka någon variant av en begagnad Telldus låda.

Osram är nog också wifi med en egen app, du gör bäst i att antingen skaffa Zigbee till din ha och ikeapluggar, lampor och liknande eller välja wifi pluggar av enkla öppna fabrikat - typ sonoff eller fler tuya.

Men det är nog bäst att fundera på vad du vill lösa med ha, välja den bästa lösningen för det och börja byta ut gamla prylar till det systemet.

För DELTACO och andra Tuya-kloner så hade jag gett Tuya-convert (https://github.com/ct-Open-Source/tuya-convert) ett försök och annars bytt ut dem. Beror på modell. Jag har en DELTACO-plugg som inte kan konverteras. Den byts ut mot en Shelly snart.

Av koSmiQ

Kör sedan ett par dagar med en Home Assistant Green. Inte så värst många enheter till den än, men än så länge tuffar den fint. Inte märkt något med prestanda som skulle vara något problem. HACS funkar fint och allt rullar på. Helt tyst då den är passivt kyld och drar bara ett par watt.

Av koSmiQ
Skrivet av bluestahli:

Ålder: 30 år
Yrke: IT Support (2nd line)
Erfarenhet: 7 år inom IT (1st line, on site, 2nd line etc).
Lön: Under 35k
Utbildning: Ingen utbildning på högskola eller universitet

Offtopic: Blir lite avis när man läser andra medlemmars inlägg om deras löner. Känns som jag har gått in i väggen gällande karriär/lön. Är det nödvändigt att behöva gå YH eller Universitet för att komma vidare? Finns det något certifikat som jag kan ta som kan få mig bli lite mer eftertraktad i marknaden?

Du är ju också yngre än flera av oss. Det är de senaste åren min lön dragit iväg. Mer erfarenhet, andra positioner som öppnats upp och så vidare. När jag var 30 hade jag under 30k i lön.

Av koSmiQ

Om någon bor i närheten av Kristianstad, Skåne så har jag en Dreame Breakout (samt breakout breakout) som är ihoplödd men inte testad. Så bor du i närheten, har en Dreame som behöver breakout för att rootas kan du skicka ett PM.

Av koSmiQ
Skrivet av Geckod:

Livslängden på filtret börjar ta slut snart i Xiaomi appen
Hur gör ni, bara klickar i att man har bytt det eller faktiskt byter det?

Är ju andra delar som tar slut som x antal timmar också.
Tänkte om man skulle köpa ett kit reservdelar så man har hemma.
Hur har ni gjort som haft era nått år?

https://www.amazon.se/gp/product/B0BXPZJK3D/ref=ox_sc_act_tit...

Jag har ett antal filter som jag roterar. Varje gång jag rengör filtret så byter jag till ett annat. När jag byter så gör jag också en bedömning av hur slitet det är (efter att jag dammsugit av det och sköljt av det), vet inte hur jag ska förklara det men man ser när det verkligen är slut. Har slängt 2 st under de år jag haft vår Roborock S6.

Köpte nog precis det där paketet med förbrukningsvaror och tycker att det fungerar helt ok.

Av koSmiQ

Någon som har testat Home Assistant Green ännu? Verkar intressant utifrån bekvämlighet och pris (men skickas också ut just nu vad jag fattar det som).

Av koSmiQ
Skrivet av koSmiQ:

Ålder: 36
Yrke: Tech/dev lead på intern utvecklingsavdelning hos större revisionsfirma (men gör mycket med teknik överlag, driver interna frågor som rättigheter på datorer, typ av datorer och mycket mer). Börjar snart arbeta lite mer med externa kunder/uppdrag.
Utbildning: Mediakommunikation med inriktning på PR, opinion och omvärld (inte alls IT-relaterad), 180hp
Erfarenhet: Webbutveckling i större och mindre format i 20 år, olika tekniska roller på IT-bolag, internetsupport, Webb-utvecklare och IT-support på liten reklambyrå, Microsoft 365-administratör på regionalt bolag, IT-ansvarig på regionalt bolag (tillsammans med konsultfirma), UI/IX-designer på konsultfirma, Front end-utvecklare på konsultfirma och en hel del annat som det brukar bli
Nuvarande fast lön: 61 000 kr/mån
Förmåner: Friskvårdsbidrag 5000kr, ITP 1, privat sjukförsäkring, subventionerade hushållsnära tjänster, årlig hälsokontroll, möjlighet att leasa bil, 6 veckor semester (men ingen övertidsersättning, dock uttalat och oftast följt om att 0 timmar övertid ska behövas)
Plats: Göteborg på papperet, arbetar mest med Stockholms-kontoret, sitter mest hemifrån Kristianstad

Årets lön klar.

Ålder: oförändrad (puh!)
Yrke: Team Lead för 4 utvecklingsteam samt inblandad i diverse på "strategisk nivå". I realiteten samma som innan, men nu bättre definierad roll och vad mina huvudsakliga uppgifter är.
Ny lön: 67 000 kr/mån. Upp till 3 månadslöners bonus baserat på hur det gått för företaget, avdelning och mina personliga mål. Årets utfall ungefär 2 månadslöners bonus.

Övrigt detsamma som innan.

Av koSmiQ

1800 kr + frakt