Inlägg

Inlägg som koSmiQ har skrivit i forumet
Av koSmiQ

Om man vill ha svensk leverantör med grym support och många möjligheter så kan jag varmt rekommendera Oderland. De har webbhotell, Managed Servers och mycket mer.

https://www.oderland.se/managed-server/

Av koSmiQ
Skrivet av hittepånamn:

Några tilläggsfrågor som knyter an till ämnet:

  1. Hur länge erbjuder Antivirusföretagen skydd för Win10-datorer, efter att Microsoft Support går ut hösten 2025?
    Man brukar kunna räkna med minst 1 år support till från dem, eller? Och Därmed köra vidare ett år rätt säkert, utan att betala för extra support från Microsoft? Eller är det en dålig idé?

  2. Windows 12 bör väl vara ute senast till hösten 2025 då Windows 10-supporten upphör? Kanske läge att hoppa över 11:an och gå direkt till 12:an?

  3. Hur länge kommer de större Webbläsarna behålla support för Windows 10 (när Microsoft släpper supporten 2025)? 1-2-3... år??

”Ett år rätt säkert” är nog det sämsta antagandet du kan göra. Tänk på att säkerhetshål täpps till varje ”patch tuesday” och ibland kritiska patchar där emellan. Visst kan du (som företag) betala för att köra längre. Kostnaden är ju ”bara” $61 per enhet och år första året. Andra året $122 per enhet, tredje året $244 per enhet och så vidare.

Själv förstår jag inte vad alla har emot Windows 11. Det gör allt jag behöver, det fungerar bra och är stabilt. Och framförallt underhålls det av Microsoft och är så säkert som det kan vara just nu på Windows-sidan.

Utöver det så är ju hotbilden för uppkopplade enheter en helt annan idag än när Windows 7 kom eller för den delen när Windows 10 kom. Men om ransomware inte oroar dig, dina filer eller om du inte har problem med att vara en del av botnet så kör på…

Av koSmiQ
Skrivet av Sidde:

Många av er resonerar att det inte är så många som kör så gamla CPUer.
Men detta är ju ett globalt problem, en stor del av världens befolkning sitter inte på latest and greatest.
Allt från hotell till lokala företag på marknader i hela världen sitter uppkopplade.

Vad händer när dessa datorer inte längre får uppdateringar. Kommer allt bli nedlåsta av ransomware?
Kommer malware installeras och stjäla era kortnummer när ni betalar för er dykresa i medelhavet?

Microsoft gör något helt galet här med att försöka klippa bort en så stor del av världens uppkopplade datorer.
Med Windows XP fick de gång på gång släppa ut nödpatchar för att hantera malware-situationen och det som tog död på XP till ytan är väl att browsers etc slutade stödjas och TLS-versioner blev för gamla så att datorerna inte går att använda oavsett.

Men om datorn är tillräckligt snabb för dess användares syfte, och den tekniskt sett fungerar att anropa tjänster på internet så kommer datorn fortsätta vara uppkopplad och då kommer sårbarheter på dessa nyttjas om de blir opatchade.

Microsoft är ju ett företag som också ska gå med vinst. Hur många utvecklare ska de anställa för att patcha och underhålla system för gammal hårdvaras i all evinnerlig tid?

Hur mycket lönekostnader ska de bära utan att få intäkter för att gamla datorer ska fortsätta fungera?

Jag förstår idén men verkligheten är något helt annat.

Av koSmiQ
Skrivet av Fenrisulvfan:

På vilket sätt är det vettigt att inte låta gammal teknik få försöka?
Visst skulle inte upplevelsen bli en njutning, men vad är nästa steg blockera alla grafikkort som inte mäktar med 60 FPS?
Borde det inte redan ha kontrollerats innan "köp" (det är gratis) och hemladdning av spelet?

För ett tag sedan blev min grannes dotter utestängd från Genshin Impact av samma anledning SSE 4.2 trots att spelet flöt på utmärkt på en 6 kärnig Phenom II tills spelet skulle tvångsuppdateras.

Kanske missar jag någon säkerhetsaspekt, men folk fuskar ju friskt i online spel, så det är ju inte för användarnas skull detta görs.
Jag hade en "kompis" förr han tyckte det var helt okej att slå sönder gamla cyklar, enbart för att dom var gamla, det är lite samma mentalitet.

Fast det handlar ju inte om "att försöka". Det handlar om att utvecklare får tillgång till nya verktyg som ger dem möjlighet att optimera prestanda, minska utvecklingstid eller på andra sätt effektivera sitt arbete eller minska arbetstid för samma leverans.

Eller ska ett gammalt grafikkort få "testa" Raytracing även fast stödet inte finns? Eller ska alla mjukvaror försöka köra på en 486 och vi aldrig borde ha lagt till några instruktioner sedan dess?

Ditt argument är ju som att säga att folk aldrig skulle ha fått digitalisera sin arbetsvardag för man kan ju lika gärna fortsätta räkna med papper och penna - för de funkar ju också jättebra. Kanske inte lika effektivt, kanske tar mer tid, men varför sluta med penna och papper bara för att Word, Excel, mail med mera finns?

Tycker att diskussionen blir löjlig. Teknik måste få gå framåt, och en 13 år gammal CPU är väl inget att diskutera överhuvudtaget.

Av koSmiQ
Skrivet av Fenrisulvfan:

Min gamla Phenom II x4 840 försökte jag starta CS2 med igår, BAM! inget SSE4.2, troligen samma med Fortnite utan felmeddelande, trots att den processorn mycket väl skulle klara av spelen.

Det här är riktiga fulknep som används, inte för att moderkortet den CPU'n sitter på någonsin har haft stöd för Windows 11 dock, det har inte ens stöd för Windows 10, men det funkar ändå.

Så du försöker spela CS2 på en processor som inte har stöd för SSE4.2 vilket är ett krav för spelet? På vilket sätt är det fulknep? Eftersom instruktionsuppsättningen inte finns så klarar din CPU inte av spelet. Du försöker spela ett 7 månader gammalt spel på en 13 år gammal CPU. Jag tycker det känns vettigt att världen har gått vidare från din CPU.

Av koSmiQ
Skrivet av Patrik356b:

I så fall skulle Ryzen gen1 vara officiellt supportad med win11 men det är den inte trots tpm-stöd och att den är betydligt nyare än intel 7th gen.

Och antagligen har Microsoft gjort de valen med vida mer information än vad vi har. Har Ryzen 1st gen samma typ av TPM som senare? Saknar den instruktioner, funktioner eller annat som Microsoft anser inte håller i långa loppet?

Jag tycker att vi har väldigt orealistiska förväntningar på vad Microsoft ska leverera. De ska ha stöd för alla former av hårdvara i all evig tid. De ska ha stöd för alla möjliga konstiga mjukvaruuppsättningar som infördes på 90-talet och de ska aldrig få förändras.

Samtidigt sitter alla och förfasas över säkerhetshål, prestanda-problem/-möjligheter, ARM-önskemål och så vidare. Om Windows ska kunna leverera på alla krav kring säkerhet, funktionalitet över tid, prestanda och allt annat så måste något stryka på foten. Vissa instruktionsuppsättningar blir krav för att ha hög säkerhet med bibehållen prestanda.

Microsoft kan ju heller inte vara evigt ansvariga för att mjukvara som inte uppdaterats på 20 år ska fungera för evigt. Varför klagar ingen på utvecklaren av mjukvaran istället?

Jag önskar att Microsoft vågade göra som Apple. Släng ut mycket, skriv om, ta bort stöd för hårdvara, ställ krav på mjukvaruutvecklare och våga röra tekniken framåt även om det kostar i kompatibilitet.

Av koSmiQ

Om man jobbar med någon form av mjukvaruutveckling så är man nog mer på Microsofts sida än emot.

Att MS ställt vissa krav från början, och nu faktiskt efterlever dem har säkert flera orsaker. Med en viss basnivå i vad som ska finnas på alla system som Win11 körs på så kan de arbeta med prestanda, säkerhet, energieffektivitet baserat på det.

Microsoft har ju trots allt en helt otrolig kompatibilitet med äldre hårdvara. Ingen annan kommersiell aktör kommer ens i närheten vill jag påstå.

På samma vis är allas förväntningar helt orimliga med. Vilken telefon kan du uppdatera efter 15-20 år? Vilken annan hårdvara får ens i teorin uppdateringar så länge, som dessutom kostar så pass lite?

Av koSmiQ

Tycker Unifi passar perfekt som prisvärt alternativ för prosumers och priskänsliga/mindre företag.

Har själv arbetat på två arbetsplatser där det kördes Unifi. Det ena ett mindre konsultbolag med ett kontor i Göteborg (40-60 anställda beroende på när i tiden vi pratar om) där det fungerade utmärkt med Unifi AP för Wi-Fi. Dock controller på en riktig server (som även skötte annat).

Var även med och satte upp Unifi-nät på ett bolag med ~200 anställda och tre fysiska kontor med VPN mellan. Central controller (en första generationens Cloud key, tro det eller ej) som hanterade samtliga switchar och AP på alla kontor. Fungerade alldeles ypperligt och är fortfarande i drift, även om jag inte arbetar där längre. Vet dock att controllern är ersatt.

Fantastiskt prisvärt vid installation jämfört med Cisco och andra. Marknaden har väl visserligen utvecklats något sedan dess, men inga månatliga prenumerationen och nog bra hårdvara på switchar och AP gjorde det till en väldigt ekonomisk affär.

Av koSmiQ

Ger mig in här jag med och söker tips/råd på robotgräsklippare. Har kanske lite andra förutsättningar.

Har 5000kvm tomt, varav styvt 3500kvm är gräsmatta. Inga extrema lutmingar men däremot 4 äppelträd med sten runt, lite andra träd, en damm samt ett område med gräs som är inringat av grus (vändplan/uppfart).

Är absolut inte sugen på att dra ned kabel runt hela detta härke. Tittande på Landroid som tipsats om ovan, men de verkar sluta vid 2000kvm.

Vet att Husqvarna har stora rackare med GPS/basstation men då kostar de närmare 70 000 kr. Så tips mottages tacksamt

(har idag åkgräsklippare, men hade varit skönt att slippa köra själv såklart)

Någon med erfarenhet av Mammotion Luba 2?

Av koSmiQ

Vet faktiskt inte om Bredband2 blivit bättre, har undvikit dem efter min otroligt dåliga erfarenhet med peering då. Telia är dyra men fantastiskt bra för allt jag använder mitt fiber för.

Det bästa sättet att undersöka peeringen är antagligen att välja ut några servrar runt om i världen och se hur det går att hämta filer, hur många hopp det är för att nå dit, vilken delay det är på vägen och försöka utvärdera utifrån det. Kanske försöka hitta andra medlemmar att jämföra med.

Dock svårt att göra utan att ha abonnemang från dem. Men antar att Telenor ligger bra till i sin nätverksuppsättning då de är så pass stora.

Av koSmiQ
Skrivet av Dinkefing:

Helt galna priser! Vilket stad och stadsnät gäller det?

Galna och galna vet jag väl inte. Ganska normala vill jag påstå överlag. Vissa har såklart otroligt låga priser i vissa specifika stadsnät, men överlag tycker jag mig se från 400 kr/mån och uppåt nuförtiden (undantaget Black Friday eller andra större kampanjer då).

Mitt Telia 250/250 kostar normalt 599 kr/mån, rabatterat just nu kostar det 499 kr.

Andra operatörer kan vara lite billigare i mitt stadsnät (C4Energi i Kristianstad) men Telia gör inte CGNat, inget strul med peering mot andra länder (Bredband2 var otroligt kassa på detta för ett antal år sedan - bra hastighet i Sverige, katastrofalt mot resten av världen).

Största anledningen till Telia är att de ger bäst mobiltäckning på de platser jag brukar befinna mig på och då finns som alltid fördelar med mobilabonnemanget när man även har bredband genom dem.

Av koSmiQ

Likt andra kan jag starkt rekommendera The Expanse, böckera överstiger dock som vanligt tv-serien milsvida. De har även släppt en bok med mininoveller som är mycket läsvärda för att öka på universumet lite.

En annan rekommendation som ofta flyger under radarn för många är böckerna av Becky Chambers och särskilt hennes Wayfarer-serie med start i The Long Road to a Small, Angry Planet. Underhållande, sjukt läsvärda och bland det bästa jag har läst vad gäller sci-fi.

Andy Weir som andra nämner (Martian, Hail Mary) är också otroligt läsvärd - men det har andra redan tipsat om.

Av koSmiQ
Skrivet av Sarato:

Skaffade den när jag snubblade över den på rean och efter att ha använts flitigt nu i helgen så kan jag säga att det är en riktigt trevlig maskin.
Det enda som verkar skilja från de dyrare modellerna är att den här inte har en knapp för att justera hur snabbt den droppar så gör man mindre mängd koppar så har dyrare modellen möjlighet att sakta ner hur snabbt det droppar för att det ska bli bättre smak.

För egen del har jag inte märkt något annat än att man får sig en riktigt fin kopp kaffe numera. Riktigt trevligt!
Glöm bara inte heller att för att få 10 års garanti så måste enheten registreras. Annars har du "bara" 5 års garanti.

Tack för minirecensionen, beställde en jag med men den kommer inte förrän onsdag/torsdag (slut i min lokala butik. Frugan blir glad när vi ersätter vår gamla OBH Nordica som varit med de senaste 12 åren.

Av koSmiQ
Skrivet av qnorsten:

Beställde nyss en Dreame D10S Plus från Power nu när det var rea 3992:- kändes som ett bra pris. Hoppas man blir nöjd, planerar att roota och slänga in Valetudo, bara jag får tag på ett PCB breakout board, är ditt fortfarande ute på vifft i Sverige?

Var egentligen väldigt sugen på en L10S Ultra för de bättre mopparna, men kände inte att jag kunde motivera att betala över 3000 :- extra bara för det. Vi får moppa manuellt istället.

Skicka din adress i PM så lägger jag dig som nästa på listan

Av koSmiQ

Vad skulle du ta för kortet om en Samsung T7 2Tb SSD (extern) ligger mellan?

Av koSmiQ
Skrivet av Arnie84:

Du skriver till mig exakt samma sak både på blocket och här på SW? Weird. Vad har du för avsikt? 🙄

OBS det är jag som haft kontakt på Blocket. Pantburk är någon annan.

Av koSmiQ
Skrivet av Dorados11:

Nej, har provat med flera varor.
Funkar inte.

Skrivet av Niahoa:

Nu är jag ett par timmar sen in i detta erbjudande.
Men jag ser det ordinariepriset på Inets sida, även när jag är inloggad på mitt konto.

Missade jag erbjudandet tro? Eller fungerar det fortfarande för någon annan?

n.

Skrivet av Novdid:

Har inte heller fått det att funka på det jag kanske är intresserad av.

Skrivet av Novdid:

Det är ju på "allt*" så tittade främst på TV. LG G3 65", men priset flyttar sig inte neråt i kassan.

Jag behövde gå in på min profil, aktivera MyPOWER (en kryssruta) och sen göra en hard refresh av sidan för att det skulle fungera i kassan.

Av koSmiQ

16k + frakt

Av koSmiQ

Vi gör ett till försök på 16k+frakt. Kan dessutom göra snabb affär i så fall

Av koSmiQ

Annonsen är avslutad