Inlägg

Inlägg som koSmiQ har skrivit i forumet
Av koSmiQ
Skrivet av FX9:

Det är inte min upplevelse, betydligt mer windows updates än så på en ny installation..

Installerade grabbens dator, tog 2 dar innan den var fullt patchad...

Jag är nog mer på Gizmos sida. Installation av ny Windows 11 så hämtar den de flesta patchar under setupen, sen kommer det lite mer därefter. Men sen är det ju klart? 1-3 omstarter under installationsdagen. Om du inte installerar måndagen innan en patch-tisdag såklart.

Tycker Windows överlag är smärtfritt och enkelt nuförtiden. 98-Vista var ju överlag bedrövligt att installera och även använda. Windows 10 och Windows 11 är fantastiskt smärtfria och välfungerande.

Av koSmiQ
Skrivet av LinusG:

Så egentligen så är Home Assistant Green bara en förprogrammerad Rpi?
Behöver alltså även köpa till USB Stickor till dom protokollen som jag önskar få in?

Det är väl en helt ok liknelse. Du behöver absolut komplettera med de stickor för de protokoll du vill köra såsom Zigbee, Z-Wave eller vad det nu kan vara.

Dock tycker jag själv att den är väldigt bekväm och prisvärd och en produkt direkt från de som gör Home Assistant vilket jag ser som en fördel.

Av koSmiQ
Skrivet av Cenorida:

Varför har du haft många provanställningar? Bytt bransch flera gånger?

Många och många. Fyra gånger.

Första gången till mitt första riktiga jobb efter gymnasiet. Andra gången vid byte av bransch och tredje gången när jag skaffade första jobbet efter högskolan (även då en ny bransch iofs). Fjärde gången för att alla hade provanställning oavsett enligt policy (och jag precis flyttat till en ny stad).

Av koSmiQ
Skrivet av Wolfskii:

Oh, det såg faktiskt rätt intressant ut!

Vill helst slippa använda en till separat RPi bara för det så ska nog testa o lägga in det i min HassOS RPi, alternativt att jag köper en färdig RF-link enhet. Frågan är vilken tror ni är lättast och mest plug-and-play för att ev. lära sig koder direkt från HA?

På den GitHub-länken så verkade de rekommendera RTL2832U och hittade följande två att beställa här i Sverige:
https://fyndiq.se/produkt/sdr-rtl2832u-r828d-a300u-dab-tradlos-fm-radiomottagare-med-antenndongel-cd4a4c6cec6b4318/

https://www.lohelectronics.se/kommunikation/amatorradio/radio/rtl-sdr-blog-r820t2-rtl2832u-1ppm-tcxo-sma-software-defined-radio-with-dipole-antenna-kit

Ser väl rätt ut?

Verkar även som att länkarna för RF-link inte går att nå.. Har det lagts ner månntro?

Den blå påminner ju väldigt mycket om den som syns på github-länken. Om det gör saker svårare eller inte kan man ju alltid spekulera i

Av koSmiQ
Skrivet av Wolfskii:

Jag har sedan tidigare en Broadcom RM3 mini samt en RM4 pro för att styra diverse IR och RF (433Mhz) prylar hemma. Nu har jag i en annan lägenhet fjärrstyrda gardiner som använder en kontroll på 868Mhz. Vet någon om det finns någon liknande lösning man kan göra för att styra det hela via Home Assistant?

Skrivet av mattera:

Jag har en elektriskt markis där fjärren går på samma (868MHz) och jag har inte hittat en direkt bra lösning för HA.
Det finns något som heter RF-link som skall vara bra RF-LINK, men jag har aldrig provat det själv och är inte jättesugen på att ha en dosa med antenn i närheten av markisen.. ful som stryk..

Säg gärna till om du hittar en bra lösning!

Jag har inte testat själv men hittade följande:
https://github.com/defcon24bit/record-and-replay-RF-remote

https://community.home-assistant.io/t/rflink-868mhz/272868

Nu har lösningen en fristående Raspberry Pi som relä, men jag tolkar det som att det beror på avståndet snarare än något annat. Bör vara möjligt att ha allt på en maskin med lite pill.

Av koSmiQ

Annonsen är avslutad

Av koSmiQ
Skrivet av bubbelbabbel:

Är det verkligen normalfallet att ha revision i samband med att provanställningen övergår till fast anställning? Tror inte att det har skett en enda gång av de cirka 15 rekryteringar jag gjort (statlig myndighet).

Jag har haft lönerevision varje gång jag gått från provanställning till fast anställning. Ibland antagligen för att det infallit i samband med årlig lönerevision andra gånger för att jag krävt det i samband med att det inträffat.

Av koSmiQ
Skrivet av jonas_guti:

Vad kan man egentligen förvänta sig i löneökning i år? Ligger just nu på 63000 i månaden som IT-konsult. Med tanke på inflationen borde man väl egentligen begära 9-10% men antar man får nöja sig med 3-5% med tanke på marknadsläget?

Ett annat bidrag till lönediskussionen och i synnerhet ingångslöner, så gick en nära bekant in på 42000 som ingånglön efter en KY-utbildning på 2 år. Visserligen Stockholm men samtidigt är anställningen på en kommun, kanske vittnar om att folk begär mer efter senaste tidens inflation och att företagen/offentlig sektor accepterar detta.

Generellt har det ju diskuterats att inte "öka lönerna för att elda på inflationen". Ett riktmärke är väl industrin som fick 7,4 % på två år (4.1 2023, 3.3 2024). Almega landade på 7.2 % under samma tidsperiod (2 år) vilket även Revision & Konsult satte som riktmärke.

Så 3-5 % är väl att hålla sig inom riktmärket generellt och "ok" utifrån normen. Därefter är det såklart individuell prestation osv osv osv. Man ska ju alltid sikta högt, men också ha en insyn i omvärldsläge, uppdragsmängd med mera. Det är lätt att ställa krav på arbetsgivare, men inte alla som har insyn i vad det kostar och innebär för arbetsgivare heller. Med det inte sagt att man ska lägga sig platt och acceptera vilka argument som helst.

Av koSmiQ

Annonsen är avslutad

Av koSmiQ

Som andra håller jag med om att avsnitt 3 var bättre. Men känner även att jag inte känner många av karaktärerna. När det händer saker och namn nämns så får jag ingen direkt relation till vilken karaktär som avses. Vilket ju är en stor skillnad mot BoB.

Hoppas det fortsätter uppåt i kvalitet kommande avsnitt. Tycker absolut inte att serien är dålig. Mer att mina förväntningar var skyhöga. Sambon gillar den med och hon har sett både BoB och Pacific mer än en gång.

Av koSmiQ
Skrivet av Tri-gate:

400 kr plus frakt

Den är din. Skickar PM.

Av koSmiQ

Du kan testa med några av tipsen här (box-shadow), men oklart om du kan få till exakt ovan: https://css-tricks.com/snippets/css/multiple-borders/#aa-usin...

Av koSmiQ
Skrivet av Tri-gate:

400 kr plus frakt

Vi gör såhär: annonsen avslutas imorgon (5/2) kl 21.00. Högst bud då vinner och kontaktas genom PM.

Av koSmiQ
Skrivet av Fantomen:

800 + frakt

Grattis den är din. Vi tar resten i PM

Av koSmiQ

För att göra det enkelt för alla (och det ändå inte går att posta saker på helgen):
Budgivning till söndag 4/2 21.00. Högst bud då vinner. Om Swish och allt är på plats så lämnas paketet på PostNord måndag 5/2 nån gång under eftermiddagen.

Av koSmiQ
Skrivet av Retrogamer:

1 kr Vad e ett sånt jämförbart med i gtx serien?

Sjukt bra fråga. Google/reddit säger "lite bättre än 1060 men inte riktigt 1070" men även "A 580 sits between a 1650S and a 1660 in performance" i samma tråd.

Av koSmiQ

ThinkPad Thunderbolt 3 Workstation Dock Gen 2

Har en Thunderbolt-docka enligt rubrik som ligger och inte används. Stabil Thunderbolt-3 docka med bra leverans av laddning till Lenovo-datorer.

Fungerar även med andra märken av datorer som har Thunderbolt, men då med "vanlig" Thunderbolt-laddning på gissningsvis 60w (ej kollat exakt antal watt, men här är nån på YouTube som testar med en Macbook Pro 13": https://www.youtube.com/watch?v=SpjYKy3AiW4). För PC är den plug-and-play med exempelvis HP (testad). För Macbook kan du behöva installera DisplayLink-drivrutiner.

Priset är bara en idé, bud är välkomna! Frakt tillkommer för mer avlägsna köpare.

Läs hela annonsen här

Av koSmiQ

PowerColor Radeon RX 580 Red Devil Golden Sample - 8GB GDDR5

Säljer ett PowerColor Radeon RX 580 Red Devil Golden Sample - 8GB GDDR5 som suttit i en dator här hemma. Köpt i ett paket med delar på Sweclockers för 8 månader sedan, så något kvitto finns tyvärr inte.

Fungerar utan anmärkning och ungarna använde det till Roblox och lite sånt innan det blev uppgradering för min skull.

Finns i Kristianstad, Skåne. Kan skickas mot att köparen betalar frakt.

NOTERA: Saknar originalkartong så vid leverans kommer den i en RX570-låda, men i ligger RX580-kortet

Pris? Ge ett vettigt bud.

Förbehåller mig rätten att sälja till vem jag vill, inte alls sälja om buden inte är nog bra eller vad det nu kan vara för anledning.

Bud hålls i tråden tack!

Läs hela annonsen här

Av koSmiQ
Skrivet av Kolsvart Katt:

Ah, det finns en del tefat ser jag (ubiquiti-ap:ar), u6 lite och u6+. Tak kan bli intressant, även vägg I guess, eftersom den där magnetiska väggsaken för Express verkar som unobtanium. "Kräver en poe-switch". Så kan inte få ström ansluten direkt till en Express? (Har ingen erfarenhet av poe (heller )

Unifi Express verkar inte ha PoE vad jag kan läsa mig till. Däremot behöver du ingen PoE-switch utan kan köra med en PoE-adapter likt https://eu.store.ui.com/eu/en/collections/unifi-accessory-tec.... Då drar du nätverkskabel från Express in i denna, sen en kabel från denna till din AP. I adaptern sätter du även en strömkabel.

(Däremot är det såklart fint med en PoE-switch om du ska ha fler AP eller behöver andra trådade enheter.)

Av koSmiQ

Den begränsade budgeten gör det något utmanande. Jag skulle tro att om du ska hålla budget och ändå få ett ok resutlat så hade jag siktat på:

  • Begagnad spegellös kamera från exempelvis Sony. Sony A7ii alternativt APS-C sensor a'la Sony A6700 eller något i den stilen

  • Begagnat Macro-objektiv av den äldre sorten med adapter till Sony. Blir manuell fokus så ett stativ lär behövas med (vill du ändå ha till macro). Viss inspiration för objektiv: https://phillipreeve.net/blog/guide-to-macro-lenses-for-the-s...

  • Slutligen som andra har nämnt så är ljussättning viktigt. Särskilt för Macro där en hel del belysning kan behövas.

Edit:
Tog en vända på Tradera för att exemplifiera.

Kamera: https://www.tradera.com/item/302953/621713212/sony-a6500-till.... Notera att denna har APS-C sensor vilket innebär att brännvidderna nedan får multipliceras med 1.5 för att ge "den brännvid du får" (equivalent) på en APS-C. Detta då brännviderna nedan utgår från en fullformatskamera. Många saker här som säkert inte säger dig jättemycket, men google kan hjälpa dig

Objektiv: https://www.tradera.com/item/1000213/620303217/canon-nfd-100m..., https://www.tradera.com/item/1000215/621273523/minolta-md-mac..., https://www.tradera.com/item/1000213/621631516/canon-macro-le..., https://www.tradera.com/item/1000215/591297046/canon-fd-macro...

Till dessa krävs en passande adapter. Som tur är var det väldigt populärt att köra objektiv med adapter till Sony E för några år sedan (är kanske fortfarande?). Beroende på objektiv krävs olika adapter, men kolla vilket fäste ett objektiv har och googla sedan exempelvis "Minolta MD Sony E adapter" så hittar man saker som: https://kaffebrus.com/sv/products/adapter-minolta-md-objektiv....

Om man ger sig ned i det djuuuuupa hålet med att använda gamla objektiv på nyare kameror så behöver man se upp med några saker. Många gamla objektiv är verkligen gamla. 30, 40, 50 år och har således en del skavanker. De flesta skavanker är heller inga problem utan handlar om färgskav eller motsvarande. Det man ska se upp med är repor på glasen samt mögel/svamp i objektiven. Det kan du läsa lite mer om här: https://phillipreeve.net/blog/defects-manual-lenses-lens-buin...