Inlägg

Inlägg som ajp_anton har skrivit i forumet
Av ajp_anton
Skrivet av jnsson:

Går ej i de senaste versionerna. Om du är på iPhone går det inte att fixa. Är du på Android kan du hämta hem en äldre version från APKMirror, installera den, lägga in 2 bank id och sedan uppdatera till senaste version på Play Store. Har man 2 och uppdaterar behåller man de 2 bank-id man har, men går ej att lägga till någon ny när de går ut.

Tack! Gick igenom många versioner på APKMirror för att hitta den allra senaste som det fungerade på, och det är 7.30.0 från november 2022. Ifall detta hjälper någon annan också.

Av ajp_anton

Flera BankID på samma mobil

Skaffat ny mobil och håller på att migrera allt från gamla till nya.

I mina gamla mobil har jag både mitt och morsans BankID, men jag kan inte för mitt liv lista ut hur jag lyckats med det och hur jag ska göra på den nya. Lägger jag till mitt, och sedan ska lägga till morsans, så ersätter den bara mitt istället för att läggas till.

Det kan ju inte vara en funktion som tagits bort, eftersom jag fortfarande har det på min gamla mobil, och där funkar det utmärkt.

Av ajp_anton

I genomsnitt kanske 50GB, men varierar från 20GB till 1TB, rekordet har varit runt 2TB. Delar väldigt mycket data till min laptop när jag är ute nånstans, och om en stor uppdatering råkar komma just då, så varför vänta när man kan ladda ner den direkt via mobildatan. Mycket data används även för att jag syncar allt jag har på laptopen till mina servrar och vice versa, och sen så streamar jag även väldigt mycket film, vilket kan sluka upp till 20GB per film.

Ser ingen anledning till att använda Wifi, då mobildata funkar mer stabilt och man slipper den lilla dötiden då man rör sig bort från Wifi-täckningen.

Av ajp_anton

Operatör: Elisa (Finland)
Surfmängd: Obegränsat (använt upp till 2TB/mån) i hela Norden + Baltikum, 25GB i resten av EU
Hastighet: 150Mbit/s
Pris: 16,99€/mån, gäller till slutet av året och nästa erbjudande verkar vara 2€ mer (dock dubbla hastigheten).

Av ajp_anton
Skrivet av norrby89:

Som jag förstått det så kan man köra Nvme diskar i sata läge så borde bara vara att hitta valfri adapter och sen tuta och köra

Detta är fel. Det finns m.2 -anslutningar som kan acceptera både SATA- och NVMe-diskar, men alla diskar är antingen-eller.

Skrivet av Haptic:

Jag tror inte heller att det finns, men för tydlighetens skull skulle jag vilja reda ut några begrepp;
I fallet för SATA så heter både specifikationen och kontakten SATA, och protokollet heter AHCI.
I fallet för NVME så är NVME specifikationen, kontakten heter (oftast) M.2 (men går att ansluta via "vanliga" pcie-kontakter också) och det går över PCIE protokollet.

Det borde därför inte vara omöjligt att använda ett subset av NVME diskens SATA spec för att prata SATA istället, men jag tror marknaden är så försvinnande liten för det ändamålet att det inte är gjort.

M.2 är inte exklusivt NVMe, utan även för SATA. Anslutningen har små skillnader som hindrar en från att ansluta fel typ av SSD, och i vissa fall kan den ta emot båda typerna.

Av ajp_anton

Tror inte det finns en adapter som går åt det hållet. SATA är en långsammare standard bara för lagring, medan NVMe egentligen är PCIe. Detta kan användas till en massa annat också, så i praktiken söker du en adapter för att ansluta godtycklig PCIe-enhet via SATA. Detta är omöjligt. Att gå från en specialiserad standard (SATA) tillbaka till en mer generell (PCIe) är svårt.

Någon skulle behöva bygga en HDD-emulator som ansluter till SATA men använder PCIe för själva lagringen, men det låter väldigt nisch.

Av ajp_anton
Skrivet av marcusOCZ:

Så skall man fylla 4X8 med 2TB vrålsnabba diskar också. Blir billigt. Bäst att vänta tills BF.

Så 55GB/s är gränsen för man har inte råd med mer? Konstig marknadsföring. Min Epyc-server stödjer bara 256GB RAM, för jag har inte råd med mer.

Av ajp_anton
Skrivet av JonasT:

Precis som @perost skriver handlar det om två sammanlänkade kontrollerkort för att uppnå 55 GB/s. Har nu korrigerat detta i nyheten samt uppdaterat rubriken.

Konstigt att nämna detta isåfall. Med 28GB/s per kontrollerkort kan man ju (teoretiskt) uppnå 110GB/s om man har 4st och kör valfri stripe-system (mjukvaru-raid0). Varför stanna vid två? I läshastighet lär man uppnå detta även i raid1.

Av ajp_anton

Hur får man till 55GB/s genom PCIe 4.0 x16, raid-mjukvara eller inte? Låter som att man har tagit nåt scenario som aldrig händer med maximerad disk-till-disk kopiering bakom kontrollerkortet.

Av ajp_anton
Skrivet av Brandx:

En cpu med bara två kärnor är skräp även om det finns hyperthreading.
Numera behöver man minst fyra kärnor i en cpu för att operativsystemet ska kunna ge god prestanda.

Min pfSense klarar sig bra med två kärnor, så du får förklara ditt ordval (skräp) lite...

Nu när jag tänker efter, så har både morsans desktop och hennes laptop tvåkärniga CPUer och har inga problem med något som hon gör med någon av dom.

Av ajp_anton

Använder ett litet program som heter "TwoFingerScroll", senaste inofficiella versionen 1.0.9. Tror den bara funkar ihop med Synaptics drivers.

Har mappat "håll ett finger och tappa med ett annat" till mittenklick och "håll två fingrar och tappa med ett tredje" till musklapp 4, som jag tror är bakåt i t.ex webbläsare, men då jag aldrig använder den funktionen så mappar jag den vidare med autohotkey till att minimera fönstret under muspekaren. Finns några fler saker man kan göra med tre fingrar, men inget jag har användning för. Det jag saknar är ett enkelt sätt att kunna klicka-och-dra, men får leva utan.

Av ajp_anton
Skrivet av Patriksan:

För att det ÄR ett RX 7900 rent tekniskt. Samma grafikkrets som RX 7900 XT fast lägre binnad och underklockat. Sedan slänger man på suffixet Golden Rabbit Edition som funkar jättebra på den tänkta kundkretsen, kinesiska tonåringar.

Det är väl inte en anledning till namnet, då lägre binnade kretsar har använts till lägre namnserier sen urminnes tider.
GA102 användes i 3090(Ti), 3080(Ti) och i vissa 3070Ti.
GA104 användes i vissa 3070Ti, 3070 och vissa 3060(Ti).
Intel använder samma krets i sina Raptor Lake i9 samt i7 och några i5.

Av ajp_anton
Skrivet av jnsson:

Jag tror inte att det är lyft i Sverige.

Informationsvideorna på Arlanda försöker också informera om detta. Den animerade karaktären öppnar sin väska som innehåller allt möjligt, inkl. en vattenflaska, och sedan stänger väskan och lägger den på bandet. Det ska alltså vara möjligt på Arlanda också.

Av ajp_anton

Haft detta ett tag nu i Helsingfors. Det bästa är att man nu får ha med sig vätskor som vatten, juice eller annat i normalstora behållare. Trots att man försöker informera om detta, så är kön full med människor som tvångshäller i sig resten av alla drycker de har med sig...

Av ajp_anton

Obegränsat, men bor i Finland, så jag kanske gjorde fel som röstade. Normal användning varierar mellan 10GB och 100GB, men rekordet har varit 2TB under en månad.

Skrivet av mrqaffe:

Finland har lagstiftat om rätten till bredband och att operatörerna också måste tillåta andra att använda deras nät, det gör i praktiken att man måste erbjuda bredband över hela Finland och inte kan lägga in artificiella begränsningar så det är allt eller inget som gäller för operatörerna i Finland och bråkar nån om det så pekar staten först bestämt med hela handen innan knytnäven flyger ut.

Är nog inte riktigt så att man inte kan lägga in artificiella begränsningar. Dels som finns det begränsade abonnemang, och dels så begränsas hastigheten istället för datamängd. Det är ju också väldigt mycket en artificiell begränsning. Jag t.ex har bara 150Mbit/s som jag betalar 16€/mån för. Man betalar för hastighet här.

Av ajp_anton
Skrivet av GuessWho:

Finns ju en del som undervoltar och ibland t.o.m. får ut mer prestanda för de har längre till uppsatta temperatur och effekt-tak.

Men i vissa fall kan lägre spänning innebära att man måste sänka frekvenser och/eller får ett instabilt system.

"Påverkar spänning prestanda?"
Nej, men ja ...

Spänningen påverkar inte prestandan direkt. Spänningen påverkar maxfrekvens som man kan nå stabilt, vilket påverkar prestanda. Kanske en obetydlig skillnad, men inte när originalpåståendet var att spänningen sänker prestanda trots höga frekvenser.

Vid samma frekvens är prestandan samma, oavsett vilken spänning man lyckas nå den frekvensen med.

Av ajp_anton

Vet inte om man helt kan klassa det som en nergradering, beror lite på priset. Om priset "per krets" håller sig konstant, så kan man väl anta att 1TB med fyra nya kretsar har samma prestanda som 512GB med fyra gamla kretsar. Man får alltså dubbla kapaciteten och samma prestanda.

Av ajp_anton

Ja alltså varje USB 2.0 header på moderkortet blir till två faktiska portar. Headern har 9 pinnar, en USB 2.0 har 4. Den sista pinnen blir t.o.m överflödig.

Av ajp_anton

Elisa 150Mbit/s (annars obegränsat allt) för 15,90€/mån. Normal användning ~50GB/mån, men enstaka gånger har jag peakat på >1TB/mån när hemmanätet behövt hjälp med att synca mina servrar.

Av ajp_anton

Undrar också varför temperaturen överhuvudtaget går ner. Skulle inte den bara ösa på med högre frekvens och strömförbrukning tills den når just 95 grader? Eller är CPUen så nära sina andra begränsningar också (A och W) att den inte längre når upp till sin måltemperatur?