Inlägg

Inlägg som ajp_anton har skrivit i forumet
Av ajp_anton

Rekommendera domäntjänst för .se

Söker efter en ersättare till Loopia. Har länge funderat på detta, då man måste betala för både domännamn samt DNS-tjänsten för att faktiskt använda den. Sista spiken i Loopias kista kom nu, när deras wildcard-pekning inte fungerar och de struntar blankt i att ens försöka felsöka problemet.

Krav är väl egentligen att de ska stödja .se TLD med wildcard, samt att det ska gå att uppdatera dynamisk IP automatiskt. Gör detta i pfSense, och de har en lång lista över tjänster som de har inbyggt stöd för, men ska gå att göra ett custom script också.

(Har ett .fi via Loopia också, och de verkar vara ett av väldigt få tjänster som stödjer båda... men det är inget krav att ha båda på samma ställe.)

Av ajp_anton

Sorry om det redan nämnts, men vill kommentera en sak om själva testet på SweC. Det känns lite meningslöst att plotta luftflöde mot varvtal och göra några som helst slutsatser baserat på det. Nu plottar ni ju ljudnivå mot varvtal också, men det känns inte som att ni kombinerar dessa, utan ni kommenterar båda för sig.

Varvtal i sig är ju helt meningslöst. Jag har ingen anledning till att alls bry mig om en fläkt snurrar i 500 eller 5000 rpm, för det är inte vad fläktens prestanda är. Visst, det kan ge någon slags fingervisning, som klockfrekvens hos en processor, men jämför man olika arkitekturer utan att titta på IPC så är klockfrekvens inte prestanda.

Vad som hade varit intressant är om ni hade kombinerat datan för luftflöde/varvtal samt ljudnivå/varvtal, skippat varvtalet, och sedan plottat luftflöde mot ljudnivå. Det är ju egentligen endast detta som är intressant (mätt vid olika motstånd med galler osv).

Av ajp_anton

Jag tänkte prova att byta morsans dator från Windows till Linux. Jag agerar redan techsupport till hela familjen, och jag tänkte att allt morsan gör fungerar redan out-of-the-box på t.ex Ubuntu. Någon rekommenderade också Mint.

Sen kom jag på att hon har Handelsbanken, så där tog det stopp.

Av ajp_anton
Skrivet av Kolsvart Katt:

"Storm" vettekatten men coolt med tiles, rätt stor ändring för INTL . ) Arrow lake blir kul.
https://www.notebookcheck.net/Intel-Meteor-Lake-Analysis-Core... verkar lite mjaa, iaf för cpu-delen

Vad jag får ut av detta:

Med just de testade laptoparna så vinner Meteor Lake över AMD i ren prestanda, men förlorar enkeltrådat mot Raptor Lake.

I effektivitet så vinner AMD stort stort stort, både singel- och multitrådat. Meteor Lake förlorar marginellt mot Raptor Lake.

I grafik så vinner den i 3DMark, men i faktiska spel så förlorar den stort mot AMD.

Apples M3 vinner dock allt.

Av ajp_anton
Skrivet av Swedishg33k95:

Låter oklart hur pengar du faktiskt lagt, utan att ens nå 10gbit. Sen vill jag ha pålitlig nät och ovanpå det så ska jag ha två kanske tre access points. Pengarna springer snabbt iväg. Men visst. Jag tittar på lösningar, dock är en gammal xenon totalt idiotiskt. För om 5-6 år hade jag istället kunnat köpa en dedikerad router för priset jag lagt på bara elen. Det är mest där skon klämmer. Ska ha det ganska långt framöver…

Låter som att du pessimistiskt bara skjuter ner allt genom att leta efter nackdelar som inte passar dig. Jag vet inte vad du försöker säga i din första mening, vad är det som är oklart?

Jag vet faktiskt inte vad routern når upp i för hastighet, för jag vet inte var flaskhalsen är. Kan vara speedtest-servern, kan vara routern, kan vara datorn som körde speedtestet. 10Gbit är svårt att testa.

Vad menar du med dedikerad router? Det är vad detta är. Menar du färdigbyggt med fixed-function hårdvara? Då förstår jag inte alls vad du är ute efter, för där kommer du sakna just stabilitet och hastighet, om du inte betalar stora summor för enterprise-hårdvara. Trodde det var just de sakerna du var ute efter, dessutom utan att betala onödigt mycket. Ursprungligen började jag labba med pfSense för mer än 10 år sen just för att jag var trött på routrar som säckade ihop efter lång uptime eller hög belastning. Sen så saknar färdigbyggda routrar flexibiliteten i konfiguration, där hemmabyggt är mycket roligare att labba med.

Hade jag väntat i 5-6 år så hade jag ju inte haft en router i 5-6 år. Det är ju klart att om man väntar så länge så kan man få nåt mer modernt för samma peng, men det finns inte *nu*. Denna drar inte ens mycket el, så lycka till med din gigabit-router som du lyckas köpa för de pengarna.

Av ajp_anton
Skrivet av Swedishg33k95:

Det gör jag, men vill ha en router som kan hantera 10gbit in och ut. Inte bara internt

Har Bahnhofs 10Gbit hos föräldrarna, så där byggde jag en egen router med pfSense. Tror detta kostade mig 3000kr totalt, inklusive ett tvåportars Mellanox-kort (två av de 6 portarna jag nämnde). Betalade lite extra för att ha en Xeon-plattform med ECC-minne. Antagligen väldigt overkill, men vill att det ska vara stabilt.

Behöver inte vara en extremt dyr och mångkärnig CPU, bara något med hög enkeltrådad prestanda. Har en E-2134 som boostar till 4,5GHz, jag speedtestar ca 8Gbit/s upp+ner genom den. Finns såklart bättre, men också dyrare.

Skrivet av Swedishg33k95:

Vill inte ha någon switch som alla pratar om. Ska ha 10gbit inkommande. Kör ovanpå det flertal tjänster som jag selfhostar...

Varför vill du inte ha någon switch? Ska du inte ha 10Gbit till flera datorer?

Av ajp_anton
Skrivet av Swedishg33k95:

Ja, sitter och planerar för 10gbit nätverk hemma. Springer direkt iväg över 20.000kr direkt. Helt sjukt faktiskt. Sen vill man framtidssäkra med 100gbit kablar. Det är väl önsketänk. Förjäkla dåligt att tekniken inte går snabbare! När kan jag som vanlig knegare få 100gbit lina in i huset och en router bara kostar 2000kr?

Titta på fiber istället, gamla Mellanox-kort på Ebay. Skaffade 10Gbit både hemma och hos föräldrarna för 5000kr, inklusive 6 portar i datorer, två switchar samt massor med kablar.

Av ajp_anton
Skrivet av Bagarbosse:

Bandbredd i min telefon på mobila 5G-nätet i stan': 700Mbit/s
Bandbredd i min telefon som jag har behov av: 20Mbit/s

Ju snabbare nätet är, desto fler telefoner hinner basstationen betjäna innan nätet överbelastas. Laddar du ner samma datamängd i 700Mbit/s istället för 20Mbit/s, så kommer basstationen att vara klar med din mobil mycket snabbare innan den kan gå över till nästa kund.

Av ajp_anton
Skrivet av Lämpis:

Jag är glad att de lägger all denna kraft på på allt detta för tyvärr fastnar jag lätt på Youtube och tittar på ren skit och det kan vara flertalet timmar varje veckan. Helt bortkastat. Gamla vanor som har svårt att släpps. Har inte ens intresset för datorhårdvara och spelandet (spela datorspel, tvspel, mobilspel är i sig själv helt meningslöst och bortkastad tid av sitt liv) men ändå kan jag se på LTT och jaystwocents. Helt meningslöst. Önskar ibland internet skulle försvinna par dagar så det inte finns möjlighet att fastna vid detta utan göra något meningsluft och uppbyggande med livet.

Allt detta youtube, datorspelande och streamande är moderna samhällets drog. Nutidens romarspel. Distraktion för den stora massan.

Låter mer som att du borde försöka hitta en mening med livet. För många är det bara att trivas, må bra och ha kul. Visst måste man jobba också för att uppehålla det hela och ha råd med att ha kul, men om man tycker om att spela spel så är det allt annat än bortkastad tid. Om du å andra sidan inte tycker om det, men gör det ändå, så får du hitta på något annat att göra.

Av ajp_anton
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Självklart vill man ha en mindre pålitlig ssd extra i datorn.
Nej iden är bra, men inget för mig. Mina produkter ska vara vältestade

Vad är det som inte är vältestat här? GTX 4060 Ti är ganska vältestat. M.2 är ganska vältestat. Passiva ledare i ett kretskort är vältestat. PCIe bifurcation är vältestat. Det är ingen extra logik som man förlitar sig på här, utan det är direkt kontakt mellan CPUns PCIe-banor och SSDn.

Skrivet av Luminous:

Kan man använda Vram som cache???

Grafikkortet har ingen aning om att SSDn finns där, det är två helt separata grejer på samma kretskort som inte alls kommunicerar med varandra. Det finns inte ens en PCIe-brygga, utan både GPU och SSD kommunicerar direkt med CPUn helt oberoende av varandra.

Av ajp_anton
Skrivet av Bozzeta:

Rent grafiskt är "missar målet" obegriplig utan text... liknar mer pil träffar fullpoängare.
Hade ju varit bättre med en tumme i sidled om det ska följa mönstret.

Skulle precis kommentera samma sak. För mig ser bilden ut som att pilen faktiskt träffar. Pilen pekar perfekt rakt mot tavlans mitt, och enligt vad min hjärna tycker en rimlig längd för en pil borde vara, och man extrapolerar från pilens svans, så känns det som att pilens spets borde sitta ganska exakt i mitten av tavlan.

En mycket enkel fix är att bara flytta pilen lite längre ner.

MsPaint:

https://iili.io/JB83XCg.th.png

Av ajp_anton

Jag ser inte problemet med namngivningen. Man kan bra se c-kärnorna som identiska med de stora kärnorna, eftersom de har samma IPC. När man belastar få kärnor så väljer operativsystemet givetvis de snabbare kärnorna, eftersom denna mekanism redan finns. CPUen rapporterar vilka kärnor som ska prioriteras, och OSet följer detta.

Vid tillräckligt flertrådad belastning, när c-kärnorna kommer till användning, så hade frekvenserna ändå throttlat såpass att det inte är nån skillnad på om man kör på stora eller c-kärnor.

Dessa är ju till laptops, och där throttlas frekvenserna mycket snabbare när bara ett fåtal kärnor arbetar. C-kärnor till desktops lär komma till nytta först efter ett mycket större antal stora kärnor. Det ryktas t.ex om 8 stora + 16 c-kärnor som ett smart antal, där den nionde belastade kärnan pressar frekvenserna så lågt att c-kärnorna inte blir någon nackdel.

Jag tror inte det är till någons fördel om AMD marknadsför dessa som 2+4 kärnor som Intel. För det första är c-kärnorna på en helt annan nivå än Intels små kärnor. För det andra så kommer antagligen 2+4 ge *bättre* flertrådad prestanda än vad 6+0 hade gett tack vare samma IPC och mindre throttling pga bättre strömförbrukning.

Av ajp_anton
Skrivet av cyklonen:

Gränssnittet? Markera en mapp eller fil i Windows, högerklicka för att få fram kontextmenyn, välj lämpligt alternativ i 7zip-undermenyn. Hur kan det bli enklare än så???

Jag vill *alltid* öppna en container och bläddra innan jag packar upp den nånstans. Om jag ens vill packa upp hela, ofta väljer jag bara att packa upp en del. Detta är mycket smidigare med Winrar. Minns inte om det var nåt liknande när man skulle packa nåt, för det är inte bara kontextmenyn i Explorer utan även fönstret som sen kommer upp där man får välja inställningar och sånt. Får väl testa igen nån gång snart och se om nåt har hänt, är några år sen sist.

Av ajp_anton

Har många gånger testat att gå över till 7zip, men har aldrig lyckats förstå mig på gränssnittet. Det är klumpigt som få och otroligt svårt att göra något med, så har alltid gått tillbaka till Winrar.

Av ajp_anton
Skrivet av perost:

Meteor Lake kommer köra Xe-LPG som det verkar, vilket är en variant av Xe-HPG utan dedikerat minne.

Ok så... Xe är fortfarande Alchemist, och än så länge finns bara Xe-LP och Xe-HPG. Bara den sistnämnda faller under namnet Alchemist, men även Xe-LPG kommer hamna där. Antar att det är "G":et som i "gaming" och -LP-varianterna kommer aldrig hamna under Arc överhuvudtaget. Det enda namnet som förenar hela generationen är isåfall Xe (1).

Anandtech säger dock "previous Xe-LP generation", men det känns som ingen faktiskt vet vad som händer här. -LPG verkar även få massiva uppgraderingar i energieffektivitet jämfört med -LP, men det kan vara tack vare bättre tillverkning eller bättre optimering för just gaming. Eller så är nuvarande Xe-LP faktiskt en föregående generation 0.

Av ajp_anton
Skrivet av perost:

DG1 och den integrerade grafiken är Xe-LP (Low Power), Alchemist är Xe-HPG (High Performance Graphics). Så Xe är mer av en familj av arkitekturer, i grunden samma sak men lite olika varianter beroende på vad den ska användas till. Nästa arkitektur som kommer användas till bl.a. Battlemage kommer sen vara Xe 2 med t.ex. Xe2-LPG och Xe2-HPG, o.s.v.

Antagligen kommer även Meteor Lake ha en Xe-LP som sin iGPU, och den kommer köra Alchemist. Så nej, Alchemist är inte Xe-HPG, dessa två namn berättar helt olika saker. Det jag undrar är vad "DG1 och den motsvarande iGPUn" har för arkitekturnamn här, så man slipper säga "DG1 och den motsvarande iGPUn". Visst, de kör en variant av Xe-LP, men det är en äldre variant än vad Xe-LP Alchemist kommer att vara, som fortfarande är "Xe 1". Kanske vi ska börja kalla första generationen för Xe 0?

Av ajp_anton
Skrivet av ZaInT:

UHD är inte Xe, något är fel då

Vad är fel? UHD har varit Intels namn på low-end grafik sen länge. Vad det är för arkitektur förmedlas inte alls med namnet.

Faktum är att det är väldigt oklart vad arkitekturen bakom ska heta. Den diskreta versionen hette DG1, som var i stort sett en Tiger Lake iGPU fast i diskret format. Visst, båda var Xe-LP, men något mer? Intel startade Arc-namnet först vid DG2, men den fick namnet Alchemist. Vilken bokstav kom före A? Nånstans har jag sett att DG1 samt iGPU-versionerna bara heter Gen 12 (i en lång rad generationer sen decennier), och Alchemist är Gen 12.7. Är väl möjligt att Alchemist bara är en lite förfinad version, och det är först vid Battlemage som vi får nåt nytt.

Av ajp_anton
Skrivet av ZaInT:

Varför sitter det inte Xe-grafik i dessa? Tog för givet att det skulle sitta i alla deras proppar framöver men uppenbarligen inte.

Det gör det sen Tiger Lake/Rocket Lake.

Av ajp_anton

Det jag undrar är varför spelet inte redan är optimerat m.a.p. lagg. Varför behövs ens ett anti-lag i drivrutinen? Vad är det drivrutinen ändrar i spelets dll-filer som Valve inte har kunnat göra själva?

Av ajp_anton
Skrivet av jnsson:

Nu när du lagt in de 2 bank-id du vill ha, kan du uppdatera via Play Store till senaste versionen. Du kommer fortfarande ha båda bank-id efter uppdateringen

Ja, uppdaterade direkt efteråt och det funkar fortfarande perfekt.