Inlägg

Inlägg som silvr har skrivit i forumet
Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dumbo
Men en nybörjare skulle isf kunna bedöma om de nya produkten fungerar som den ska? Jaja...

Njae visserligen inte. Men jag litar med på Nikon än slumpvis blocket-säljare faktiskt...

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av arnearne
Pentax har också 2,5tums display. Tänk på riskerna med att köpa begangnat, ingen garanti osv.

Precis. Jag värderar det rätt högt att få en sprillans ny produkt med garanti. Köper man begagnat måste man ju ha tillit till sin förmåga att bedöma varans skick. Att bedöma om objektiv och sensor osv är i bra skick låter sig inte göras av nybörjare direkt.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rille88
Du vet att upphovsrättigheten inte kan förhandlas bort i Sverige?
Sen har väl Facebook faktiskt aldrig använt någon användares bild i reklam/etc.

Svenska lagar saknar ju betydelse eftersom Facebook inte är baserade här. I resten av världen kan de ju fritt använda dina bilder på servrar ändå.

Av silvr

Det är nog objektiven det hänger på. Kolla utbudet, vill du köpa objektiv utan af-motor faller ju D40 bort. Tänker du mest köra på kittet är ju en ny kamera bättre än en gammal, nyare teknik, garanti etc.

Bildkvalitén blir same same oavsett vad du väljer.

Av silvr

D40 är liten och mycket lätt, du lär ta med dig den ofta. Har större och bättre LCD jämfört med D70/s = lättare att utvärdera bilder du tar direkt och ändra inställningar och fota igen istället för att märka att fokus låg lite fel när du kommer hem.

Helt ny med garanti för 3995... är lika bra som D40x, bara en liten ökning i MP som skiljer. Köpte en D40 igår och de lär snart vara slut, tror inte man hittar ett så bra tillfälle på ett tag...

Av silvr
Av silvr

Tips: Expert rear ut återstående Nikon D40 (inte X) för 3995:-. Priset gäller tills kamerorna är slut enligt affären i Kalmar. Dock hade dom bara fyra kvar idag (3 nu ).

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Danne2k
glemmy: thx, men typ alla låg ju över min gräns :=)

Vet inte alla att man måste skriva en maxgräns, helst skrivet MAXBUDGET ANNARS SVÄLTER MINA BARN IHJÄL, på minst 4000kr under budgetgränsen om man vill ha bra råd på swec?

Av silvr

Ja precis. Det finns bara tillsvidareanställning och visstidsanställning iofs, men är man anställd och tex jobbar vid behov, någon dag i veckan eller vad det kan vara, så är detta viktigt att komma ihåg: du är bara anställd under den tiden du jobbar. Om du jobbar på torsdagen så är du inte anställd måndag tisdag onsdag eller fredag. Den dagen de ringer och ber dig jobba så blir du anställd för dagen.

Du kan ha ett gällande anställningsavtal såklart, men anställd är du bara tiden du jobbar. Du har heller ingen arbetsskyldighet eller liknande. Ingen kan kräva att du säger ja till att jobba när arbetsgivaren ringer. Du behöver ju alltså inte säga upp dig överhuvudtaget, det är bara i att skita i jobbet. Helt avtalsenligt.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Joddla me Siv
Tack för alla svar grabbar och tjejer(om det finns några)!
Ska kolla upp med mitt försäkringsbolag om man kan ta det på hemförsäkringen.

Men tror knappast att jag kommer betala 40 000:-. Men jag kommer ju typ få sluta på firman om dom är tvungna att pröjsa den. Kommer ju fan alldrig återhämta sig och kunna kika kollegorna i ögorna.
Tråkigt för jag trivs fan där:(.
/Rille

Klart du inte kan ta det på hemförsäkringen. Försöker du göra det begår du troligen försäkringsbedrägeri.

Vad är det för liten firma som inte tål 40k minus?

Av silvr

Klart det är företaget som står för pengarna. Sen skulle eventuellt din chef kunna kräva dig på skadestånd men då måste han ju kunna bevisa att du varit vårdslös osv... vore dyrare än 40 000 att driva den processen iaf.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dx.
Länktar? Gör om gör rätt. Gå ut grundskolan också.

under bara? Gör om gör rätt. Särskrivning inte ftw!

Förstår att du måste vara mäkta stolt över att kunna stava till dessa två ord, kanske fick beröm av läraren? Var stolt över dina egna språkkunskaper utan att försöka trycka ner andra så blir alla lite gladare i längden.

Av silvr

Skulle tagit DS3 så har du råd med några flaskor fint vin också. Klockar väl bra... ingen anledning att ta något dyrare om du inte ser någon specifik funktion på de andra som du har behov av.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av BrandBil
1. Man måste öppna luckan för att starta datorn (inte så jättejobbigt men störande på ett chassi för 1200).

Låser man då luckan så slipper man problem med småbarn som tycker knappar är skitskoj. Så jag skulle se det som en stor fördel.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av exxoritas
haha, jag köper inte hus för att göras vinst inte nu ibörjan iaf, detta ligger väldigt centralt och det är här jag ska bo, så kanske om 20 - 30år då har man kanske gjort en någorlunda vinst, senare i framtiden när man har fru o barn o så så köper man kanske en större villa och då har man denna stugan som en sommar stuga typ..

Eh.. om 30 år är nog dina barn vuxna. Du planerar på tok för långt i förväg, det kommer aldrig hålla. Börjar iofs tro att du bara trollar.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fastforward
Är det förresten inte lag på att man ska få fast jobb om man har varit visstidsanställd på samma ställe i ett år?

Enligt nya LAS som gäller från årsskiftet övergår visstidsanställning i tillsvidareanställning när man jobbat totalt 2 år heltid under en 5-årsperiod. Tidigare var det 3 år.

Fast jobb är dock avskaffat.

Edit: Alltså lagen säger inte att man har rätt till tillsvidareanställning, utan att anställningen helt enkelt automatiskt sen är att betrakta som en sådan anställning oavsett vad som står på avtalet. Står det ett slut-datum på visstidsanställningen som är senare än 2-årsgränsen så är det slutdatumet inte giltigt och det är ett avtal som gäller tillsvidare.

Sen finns det ju generösare avtal lokalt. Ex i Växjö kommun får undersköterskor tillsvidareanställning efter ett år så det är nog inget ovanligt.

Av silvr

Slå en signal till Lyxfällan när du ändå håller på...

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Jaja , jag ger upp, men jag har då aldrig sett ett visstidskontrakt utan möjlighet till uppsägning. Antingen har de kollektivavtal och då finns det alltid en specificerad uppsägning , annars brukar det följa med visstidsanställningens kontrakt. Om det handlar om små egenföretag eller liknande kan jag tänka mig att det inte finns specificerat.

Måste tyvärr förmörka din världsbild ytterligare då Men det värsta som kan hända är ju inte att vara "fast" på ett jobb utan att inte ha ett...

Du måste i regel själv som arbetstagare kräva uppsägningstid. Det kan teoretiskt finnas i kollektivavtal men eftersom det är ett undantag från huvudregeln lär det inte vara vanligt.

I de centrala avtal som ingåtts av Sveriges kommuner och landsting och deras fackliga motparter så finns inga sådana bestämmelser, till exempel. (Avtalet heter Allmänna Bestämmelser, tror det senaste är AB 07, det tidigare var AB 05.)

Är du anställd inom offentlig sektor kan du alltså inte räkna med detta. Betänk hur många som är anställda inom den sektorn och hur vanligt det är med vikariat där. Det är inte bara såhär i obskyra småföretag utan det är normalfallet på arbetsmarknaden. Det gäller helt enkelt att veta vad man skriver på precis som med alla andra avtal.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Det finns alltid en uppsägning på minst 1 månad. Finns ingen arbetsform där det inte finns någon överhuvudtaget. Då är det LAS som gäller annars är det kollektivavtalet då LAS är disponibel. Det finns ej slavkontrakt i sverige där man är tvingad att arbeta utan möjlighet att säga upp sig.

http://www.lagen.nu/1982:80

Läs elfte paragrafen. Den gäller alltid om det inte finns kollektivavtal.

Från Lawline.se:

"FRÅGA:

Hur lång uppsägningstid vid överenskommen visstidsanställning om 3 mån - vilken hänvisning i lagrum

SVAR:

Enligt § 11 lagen (1982;80) om anställningsskydd har du, och din arbetsgivare, rätt till 1 månads uppsägningstid om du enbart har/ska jobba i 3 månader, se här . Detta gäller om inte någon annan uppsägningstid stadgas i ett kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen (se § 2 stycke 4 i länken ovan). "

Lawlines tolkning av LAS är mycket konstigt. Läser arbetsrätt just nu och vår lektor delar inte deras tolkning. Förstår inte varifrån de får den, paragrafen de citerar säger inte så. Den säger inte att man har rätt att säga upp sig.

OBS: Frågan besvaras av jurist- och/eller ekonomstudent. Erfordras garanterad korrekthet i svaret bör professionell yrkesman konsulteras. / lawline.se

Gissar att studenten inte är helt påläst.

Källor som motsäger lawlines student: (fackförbund som rimligen inte tolkar till nackdel för arbetstagaren
)
https://www.sktf.se/Templates/Page____20496.aspx
# Visstidsanställd
Om du är visstidsanställd, till exempel på ett vikariat, finns det normalt inga uppsägningstider. Anställningen löper på den avtalade tiden och kan bara brytas i förtid om du och arbetsgivaren kommer överens om det.

http://www.vardforbundet.se/templates/VFArticlePage4.aspx?id=...
Om du är visstidsanställd, till exempel på ett vikariat, finns det normalt inga uppsägningstider. Anställningen löper på den avtalade tiden och kan bara brytas i förtid om du och arbetsgivaren kommer överens om det. För längre visstidsanställningar kan det därför vara angeläget att i anställningsavtalet göra en överenskommelse om uppsägningstid.

http://www.arkitekt.se/s401
Visstidsanställning är ett undantag från huvudregeln om tillsvidareanställning. Visstidsanställning innebär att anställningen är bestämd till viss tid och därefter upphör utan att uppsägning behöver göras. Visstidsanställning kan inte avbrytas i förtid genom uppsägning på grund av arbetsbrist, utan löper under den överenskomna tiden, om inte arbetsgivare och anställd kan enas om att avbryta anställningen.

Av silvr

Det fungerar som sagt bara som en tillsvidareanställning gör om du specificerat det i avtalet eller i kollektivavtal. Du har ingen automatisk "rätt" enligt lagstiftningen att säga upp dig om du är visstidsanställd. Nämn vilken lag eller paragraf du tolkar så så kan jag eller någon annan säkert förklara.

Däremot finns självklart ingen möjlighet att fysiskt tvinga någon att vara på arbetsplatsen bara för att man är anställd. Men skadestånd och/eller indragen innestående lön/förmåner kan ju en oklok arbetsgivare straffa dig med.