Inlägg

Inlägg som silvr har skrivit i forumet
Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Vet du hur jobbiga SFI-möten är t.ex.? Det krävs ju bara att du är närvarande, det kräver knappast någon motprestation förutom att vara där.

Vad är din poäng? Man går på SFI för att det ökar chansen till jobb, alltså bidrar man till sin (framtida) försörjning efter förmåga vilket är kravet för biståndet. Det är motprestationen.

"Att vara där" räcker inte heller förresten, de kan skriva ut dig om du inte lär dig nåt. Att sitta i ett hörn räcker alltså inte (förutsatt att lärarna inte missköter sig.)

Av silvr

Vilken som helst dslr utklassar din kompakt. Hänger som dumbo säger mest på objektivet. Vilken dslr som helst fixar bra kvalité. Om 400D känns plastig så känn på de andra märkenas instegsmodeller kanske.

Kit-objektiv + ISO > 3000 fixar nog midnattsloppet någorlunda.

Kolla:
Fotosidan.se -> forum
Flashback.info -> kultur -> fotografi -> köpråd

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av toker!!!
nyfiken på hur fungerar de vad är de för krav de måste hålla för att få tillgång till ersättningen? för antar att de finns någon motprestation man måste göra?

Kravet är att man efter bästa förmåga ska bidra till sin försörjning (SoL 4:1). Detta leder till kravet på att stå till arbetsmarknadens förfogande. Vilket innebär dels att man ska vara inskriven på arbetsförmedlingen och söka jobb, och dels att man måste delta i praktik och utbildningar som anvisas av AF eller soc. Kan vara SFI tex.

En del går i SFI, en del får göra praktik på heltid, en del behöver inte göra mer än att vara inskriven på AF. Handläggaren bedömer vad som är lämpligt / finns tillgängligt i varje fall. (Forskning har visat att praktik ofta används just för att kontrollera att man inte jobbar svart - trots att det enligt lagen ska användas bara om det finns behov av utbildningen för att få jobb i framtiden. Så på soc är man i princip hårdare än vad lagstiftaren tänkt sig.)

Så jo, motprestationen är att du i stort sett är livegen. Missar du ett möte du kallats till på arbetsförmedlingen, utan läkarintyg på att du är sjuk, så kan du få avslag på nästa bistånd och det håller alltid i länsrätten oavsett vilka ursäkter du har. Har läst många domar, de går -enbart- på vad handläggaren säger. Vad du än säger som klient så skriver länsrätten med finare ord att inget har inkommit som motsäger handläggarens beskrivning. Bam.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Hårda kontroller är inte fel. Det är enbart de som fuskar som åker dit, de som har giltiga skäl kommer ju inte bli av med det. Men de som har svartjobb vid sidan av eller de som enbart är lata måste bort från systemet innan de "smittar" fler att göra likadant.

Alla måste redan redovisa varenda krona, kontoutdrag flera månader tillbaks osv. Det går inte att kontrollera folk hårdare än man gör.

Det du beskriver, att komma åt svartjobb, görs på lite olika sätt. Att man sätter folk på praktik är ofta ett sånt sätt. Sen måste svartjobb bekämpas generellt i samhället, det kan inte göras inriktat enbart på bidragstagare - socialtjänsten ska vara en hjälpare och inte en polis.

Av silvr

Den billigaste dslr du kan hitta. Gissningsvis Nikon D40 om den ska vara ny. Alla dslr utklassar alla point-and-shoot, punkt slut. Skillnaderna mellan olika kameror är rätt små i de två sorterna.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Det är alltid värt att försöka förebygga systemfel. Vi har en åldrande befolkning där allt fler och fler blir försörjade av allt färre och färre, det är dags att ta i itu med problemet så att vi har en arbetsför befolkning där ett fåtal inte måste slita ut sig i förtid för en mängd soffliggare utan enbart för dem som verkligen behöver.

Jag håller med, förutom ang. att antalet soffliggare skulle vara ett större problem. Men det är ju det jag säger - att diskutera lösningar är intressant. Att snacka skit om utsatta människor är ju roligare att göra irl så att det märks att man skämtar...

Synd att vissa är allvarliga bara.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Det konstruktiva i inlägget är ju just att ifrågasätta vad bidraget går till. Det handlar ju om att bidraget ska gå till rätt person. Anser du själv att personen i trådskaparens tråd har utnyttjat bidragssystemet på rätt sätt?

Jag tror inte att inlägget beskriver verkligheten korrekt. Men nej hypotetiskt så tycker jag det låter som ett konstigt beteende. Dock helt ointressant att diskutera men det är ju min åsikt.

Det jag menar är att det intressanta vore att diskutera möjliga lösningar på det påstådda problemet. Hur utforma systemet för att förhindra fusk? Hur kan det göras utan att alltför många människor får det sämre?

Är det ens värt besväret att spara pengar på ett område som kostar rätt lite när det finns andra svarta hål i samhället som kostar mycket mer?

Av silvr

Nej diskussion är väl utmärkt. Slumpvisa osakliga påhopp på utsatta individer och grupper baserade på konstiga foruminlägg är bara onödigt däremot.

Som sagt, att höra ett enda konstruktivt förslag vore kul. Så kan vi ju diskutera det sen.

Av silvr

Jo men då får man väl maila nån riksdagsman från sitt län då och påpeka nåt om själva sakfrågan och inte sitta och gnälla på ett datoröverklockningsforum på en specifik person/grupp som med all sannolikhet beskrivits helt fel...

Har hittills inte sett ett enda konstruktivt förslag på hur fusket som påstås i första posten skulle kunna undvikas, det vore ju intressant iofs. Utan att försämra livet för alla som får bistånd dvs.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av judge
kommer fördelningssystemet hålla vid en låg konjuktur? eller ska vi låna "igen" till det?

bättre att börja med matkuponger och soppkök! då kan dom som går på soc inte köpa annat än det som behövs. ingen tobak eller sprit etc. har man inga pengar så kan man inte leva som en bratz!

Mjo fördelningssystemet som helhet håller knappast i längden. Men lösningen är inte att göra det sämre för de som redan har det sämst. Se mitt förslag tidigare i tråden tex. Kostanaden för just försörjningsstöd är en närmast försumbar del av kommunernas budgetar. Bättre att sänka taken i tex a-kassa och föräldraförsäkring. Konstigt nog går ju alla satsningar på dessa ut på att höja taken för de som tjänar mest.. kan ju börja med att ändra på det så sparar vi myyycket mer pengar än på att minska försörjningsstödet eller sätta dit en och annan fuskare.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av JesperT
Om man däremot lever på bidrag från staten så har ju alla andra främmande skattebetalare hjälpt till att betala vare sig de vill eller ej.
Då är det befogat att lägga sig i detta.

Fördelningssystemet vi har i landet är demokratiskt beslutat. Alla beslut att betala ut bidrag har laga grund och det finns ansvariga tillsynsmyndigheter.

Det är inte alls befogat att lägga sig i enskilda fall bara för att hjälpen råkar vara skattefinansierad. Lägg dig i genom att rösta på ett parti som inte vill ha några trygghetssystem isåfall (mig veterligen inget i riksdagen).

Av silvr

Re: Falsk statistik? (Flygolyckor)

Citat:

Ursprungligen inskrivet av -Boris-
Nu kan man ju i rättvisans namn inte påstå att bilturena är lika långa. Men påståendet att bilturen till flygplatsen är farligare än flygturen måste väl ändå kunna erkännas som lögn? Och att en flygtur som isolerad händelse är farligare än en biltur?

Tycker du och de flesta i tråden handskas med statistik som min 2årige son handskas med min mobiltelefon. Men visst du har rätt just här. Det handlar ju som beskrivits innan risk per färdad sträcka och person. Har du väldigt kort till flygplatsen och ska flyga några hundra mil så är risken säkert jämförbar för de båda resorna trots att risken per färdad kilometer är otroligt mycket större för bilresan.

Statistik för 2007:

Sverige: 490 döda i trafiken

VÄRLDEN: 965 döda i flygolyckor

Hur stor del av världens biltrafik finns i Sverige? Sverige är dessutom ett av de säkraste länderna att köra bil i. Farorna ligger på så olika nivåer att jämförelser blir löjliga.

Av silvr

Re: Grammisgalan bra eller dålig

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Henrik29
FET skandal att inte Winnerbäck fått något pris ännu!

*Edit* ett pris fick han tillslut iallfall:)

Blev mest förvånad över att han visade sig där... men men, även den bäste kan väl brytas ner till slut.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av exxoritas
Ja, jag menar jag kommer inte börja leva på soc, jag kommer utnyttjar min a kassa när jag blir arbetslös men aldrig soc, blir jag arbetslös ja då blir de a kassa som gäller för min del! Det är det den är till för nothing more.
Betalar 655:-/månaden till facket och a kassan och det ligger några tusenlappar där i nu hos dem som jag tar tillbaka när jag har blivit arbetslös..

Soc är en helt annan grej då är de våra skatte pengar som dom lever på

Så om akassan blir så låg att du inte kan betala hyran utan blir vräkt nästa månad, går du inte till socialen då?

Återigen: du kan inte välja mellan akassa och soc. Om du låter bli att ansöka om akassa och på grund av du inte har pengar till hyran så skiter socialen i det. Du får inga pengar utom möjligen till mat om du verkligen har noll kronor och är hungrig liksom...

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av exxoritas
1 år måste man ha jobbat för att få a kassa, sen går inte våra skatte pengar till dom som går på A-kassan, (kanske en liten den, men inte alls mkt isf)

Jag rekommenderas a kassa ist för socialen iaf hadde jag valt lätt...

Kan du välja så är du ju för fan inte berättigad till någon hjälp från socialen. Tror folk att man bara går dit och hämtar ut pengar när man känner för det? Man blir rädd ju.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zartax
Men om man inte gör nånting för att få mat för dagen och inte vill göra någonting för att få mat för dagen, förtjänar man mat för dagen då?

Att folk ska försöka skaffa jobb eftersträvar man ju genom att tex kräva att man aktivt söker arbete (vilket dock oftast såvitt jag vet innebär att vara inskriven på arbetsförmedlingen) och deltar i olika praktiker och utbildningar.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Det man säger är väl inte nivån på försörjningsstödet utan missbruket av detta. Dvs folk som ska ut i arbetslivet och förtjäna sitt uppehälle utnyttjar systemet. Och kritiken handlar inte enbart om missbruket utan även om omtanke om personen som missbrukar för visst det går att leva någorlunda bra om man är ung och har små utgifter. Men det kommer slå tillbaka i senare skede av livet. Så det finns fler orsaker än bara missbruksaspekten.

Ja, det finns folk som frivilligt väljer socialbidrag istället för arbete.

ex. En jag kände som student på högskolan är ett bra exempel. Han fick socialbidrag, hade en hyra på 2300 inklusive 100mbits bredband mitt i centrala staden. Han fick även ca 2k av sin familj varje månad. Inga problem alls. Han festade två dar i veckan, resten gick väl åt surfande.

Just missbrukare är ju en speciell fråga. Du kan tex inte rakt av säga att man bekämpar missbruket om man stramar åt försörjningsstödet. Kan få motsatt effekt.

Sen är det klart att det finns någon enstaka människa som trivs med att göra så lite som möjligt och leva på ett minimalt bidrag. Finns ju folk som vill bo i en hydda i skogen och leva på barr också. Men att bekämpa dessa fåtal genom åtstramningsåtgärder som ofrånkomligen drabbar alla anser jag vara helt fel väg. Det GÅR inte att få bort allt fusk, och att göra systemet ens lite hårdare än det är idag skulle drabba många "hederliga" människor mycket hårt. Som Ilja säger så finns det isåfall andra mer lönande åtgärder i samhället.

Edit:

Exempelvis följande: spara på äldreomsorgen. Alla insatser som beviljas inom äldreomsorgen beviljas utifrån exakt samma paragraf som försörjningsstödet, 4 kapitlet 1§ Socialtjänstlagen. Grejen med äldreomsorgen är att där skiter man i personens ekonomiska förutsättningar, man måste alltså inte köpa städhjälp utan får den tillhandahållen av kommunen om man inte kan städa själv.

Kostnaderna för äldreomsorgen får socialtjänstens övriga insatser som försörjningsstöd och annat att verka obetydliga. Att som exempel göra äldreomsorgen inkomstberoende så att Agda får köpa sin städning om hon har råd med det skulle spara ofantliga summor pengar. Det vore väl ganska rimligt att samma förbehållsbelopp/existensminimum används när samma lagparagraf är beslutsgrundande?

Edit 2:

Tillhandahåller ett par siffror för att åskådliggöra förhållandet mellan försörjningsstödet och äldreomsorgen. Siffror från år 2006 i Växjö kommun där jag bor.

För varje hundralapp betald i kommunalskatt gick:

30,9 kronor till äldre- och handikappomsorgen

2,0 kronor till försörjningsstöd

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ph0ny^
Jag pratar inte KVALIFICIERADE bidragstagare utan de som TS pratade om och också om att vi ska sluta dalta med bidragtagarna.

Problemet är ju att systemet måste vara rättssäkert. Jag vågar påstå att det är svårt att lura till sig försörjningsstöd idag. Det stora problemet är väl svartjobb, och det hör ju till sakens natur att sådana är svåra att bevisa så att säga.

Hur menar du med att sluta dalta med bidragstagarna? Vet du vilka nivåer vi talar om när det gäller existensminimum och riksnormen? I den här kommunen drog man i år tex in den hundralapp eller vad det kunde varit som barnfamiljer fick extra i december för julklappar till barnen. Behöver dina barn en cykel? Här har du 300 kr. Barnkläder? Ja det finns ju på Kupan för en femkrona, här har du pengar till det också.

Det daltas ta mig fan inte med folk som får försörjningsstöd. Barnbidrag och liknande som vi ger till både fattig och rik kallar jag daltande men försörjningsstödet räcker nätt och jämnt till mat för dagen.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av exxoritas
nej, men soc står ju för alla hans skulder han står ju inte förr nått, är ju som att soc bjuder på ny dator och nytt hemmabio system till honom + står för hans hyra..
Han behöver ju inte betala ett ända öre på hans egna skulder nu..

Skulder ignoreras när man beräknar försörjningsstödet. Han får garanterat inte pengar till skulderna.

Sentenced: Det du hänvisar till betyder att kronofogden när man gör utmätningar tar hänsyn till existensminimum. Man mäter alltså inte ut hela lönen tex utan lämnar lite. Det går INTE till så att kronofogden tar alla pengar och sen går socialtjänsten in med det som behövs.

Om man lever på försörjningsstöd och har skulder så ignoreras skulderna helt i alla beräkningar. Man uppmanas helt enkelt att inte betala på skulderna. Om det går så långt att skulder riskerar att få en barnfamilj vräkt kan man göra undantag, men det är sällan.

Av silvr

Ah intressant, tack!

Av silvr

Är ju iaf olika slutare på D40 och D40x. D40 kan synka med blixt i 1/500, D40x bara i 1/250.

dumbo, ordnas kortare slutartiden genom att ccdn bara är aktiv en kortare tid eller hur kan man få slutartider kortare än den mekaniska slutartiden?