Inlägg

Inlägg som ztenlund har skrivit i forumet
Av ztenlund
Skrivet av KniFF:

LF tar 517kr/mån och då tappade jag ändå körkortet för 2 år sedan. Billigare än en M2 eller 440n jag hade t ex.

Trygghansa ville ha 6500kr/mån 😁

Det var för mig den i särklass dyraste bilen jag kollade då. Nu tittade jag förvisso inte på vad det kostade att försäkra typ en Ferrari, men du fattar... Jag betvivlar att jag kan trafikförsäkra ens en barnvagn under 4 tkr och även en flera år gammal motorsvag småbil kostar 6-7 tkr att helförsäkra på 1000 eller 1500 mil. Jag har för mig att den hamnade uppåt 40 tkr/år. Lågpris jämfört med vad du får hos TH då ändå... Men som sagt såm letade jag inte runt efter lägsta seriöst, men det gjorde jag ju inte för någon bil då.

(Inte tagit något på försäkring som vållande och inte mer än p-"böter", någonsin, så det är som det är. Flytta eller le, typ.)

Tillägg: 5900 kr/mån (dvs lite över 70 tkr år hos TH i skrivande stund). Nej, de vill nog inte försäkra en dylik. Folksam var betydligt bättre och gav runt 15 tkr/år borträknat rabatter, vilket var rätt överlevbart och klart bättre än jag har sett tidigare. Nu skiljer det säkert lite i villkor mellan dem, men knappast så att det motsvarar den skillnaden.

Av ztenlund
Skrivet av KniFF:

Longshot.. men det råkar inte vara någon i tråden som provkört Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio?

Verkar vara en fantastisk bil sålänge man undviker första årsmod och ser till att service kamrem mm är bytt i vanlig ordning.

Jag sålde min 440i i höstas och står och funderar vad det blir framåt våren 🤔

Nej, men det såg inte roligt ut när jag på kul kollade vad den kostade att helförsäkra för något år sedan. Och då har jag ändå (med marginal) haft körkort i över 20 år... Sedan beror det förstås även på var man bor och det hade kanske gått att få ett bättre pris om man hade letat runt. Kruxet är dock att den är motorstark och dessutom ganska special jämfört med en vanlig Giulia så det blir nog bra dyrt att lappa ihop om det händer något.

Av ztenlund
Skrivet av Swedishchef_90:

Jag trodde man räknade så på avkastning medan fond % var den generella ökning per år.
Lärt mig något nytt 😊

Illustration av varför det blir fel, avkastning 50 % per år*, du stoppar in 100 kr från början:

År 1: 100*1,5=150
År 2: 150*1,5=225

(225-100)/100/2=0,625 dvs 62,5 % per år

Vad hände nu? Avkastningen blev plötsligt 62.5 % per år, var den inte 50 %? Det är det här som gör att ränta på ränta ger en exponentiell kurva om man låter pengarna ligga och avkastningen konstant är samma. Verkligheten brukar förstås inte vara riktigt så bra, men i grunden är det så det fungerar eftersom man får avkastning även på den tidigare avkastningen.

*Orealistiskt normalt sett, åtminstone i längden, men det gör det enklare att illustrera.

Av ztenlund
Skrivet av Grumbledock:

Haha, jadu nog känner man igen sig 😂
Som finnig tonåring satt jag och drog samma lögner för att på något sätt föröska rättfärdiga mina handlingar, vilket såklart är och förblir nonsens.
Vill du ta del av underhållning så du antingen köpa produkten som erbjuds eller låta bli, du har ingen rätt att åka snålskjuts på andras hårda arbete bara för att du ex. ogillar formatet, upplösning eller webbsida.

Den dagen du börjar jobba kommer du också få lov att tänka om. Du skulle bli tokig om din chef sa "kunden gillade inte ditt jobb så du får ingen lön denna månad. Du har arbetet gratis".
Men när det gäller film och spel så är diskursen en annan, troligen för att du inte behöver se personerna som arbetat för dig och skapat underhållning...som du inte betala för.

Vote with your wallet, köp då först när produkten finns i ett format du gillar. Men att piratkopiera leder inte till bättre releaser eller mer filmer/spel du gillar, tvärt om. Ju fler som piratar death mindre pengar till just det du gillar..

Sanningen är likväl att företagen i branschen har en tendens att jävlas med de faktiska kunderna som har betalat. Rootkit på ljud-CD, ljud-CD som inte fungerar i vissa spelare för att kopieringsskyddet gör att specifikationen inte följs, tvång att ha en tjutande CD/DVD bredvid örat (tänk vad tyst med en monterad avbild istället), olika krav på kopieringsskyddssystem mellan enheter så att det inte går att få bild från en enhet till en annan eller att det bara går i lägre upplösning, tvångsinstallerad antikopieringsmjukvara som ringer hem och/eller snor prestanda osv. Det går att fortsätta länge... Inget av detta drabbar den som sitter med piratkopian* och inte har betalat, utan det är den betalande kunden som råkat ur för jäkelskapet.

*Visst, sedan kan den ju fått någon spännande extralast beroende på källa, men det är en annan fråga.

Av ztenlund
Skrivet av THB:

När det är plogat jättebra..
<Uppladdad bildlänk>

Hade det varit Stockholm så hade du haft en toksopsaltad "feministiskt snöröjd" cykelbana* intill med barmark, medan du haft snö upp till knäna på gångbanan. Alternativt som sekundär följd av detta, efter lite tö, en mycket ojämn hockeyrink där det knappt går att ta sig fram utan att riskera minst tre benbrott.

*Som få använder, för det är till huvudelen en särskild sorts självplågare som cyklar på vintern, sopsaltat eller inte.

Av ztenlund
Skrivet av pv2b:

Han lämnade oss tyvärr år 2020.

Ja, som en följd av en cykelolycka. Det förändrar dock inte direkt den synnerligen offentliga roll han under början av 2000-talet valde att ha och de metoder och kommunikationssätt framförallt Antipiratbyrån använde.

Av ztenlund
Skrivet av Sarato:

Kanske kunde göra en version av den gamla Dr. Alban-klassikern Tio små mopepojkar (sic!) som Tio små copypojkar? "En kopierade, sedan kom Pontén och de var bara nio!"

Av ztenlund
Skrivet av MatteN:

Fast cykel är ju ett fordon. Cykelgata är ofta en fd vanlig gata där biltrafik stängts av till förmån för cykeln.

Ja, exakt, cykel är ett fordon och därmed finns ingen särskild hastighetsbegränsning för cyklar. Den är samma oavsett om man framför en cykel eller en bil på cykelgatan*. Den här delen av diskussionen började med ett påstående om att cyklar skulle vara föremål för en avvikande hastighetsbegränsning på 30 km/h.

*Förutom att den med bilen (eller annat motordrivet fordon) även ska anpassa hastigheten till för tillfället förekommande cykeltrafik.

Tillägg: Alltså, man får köra bil på en cykelgata, precis som inom ett gångfartsområde. I det senare fallet är dock den tillåtna hastigheten väldigt låg. Därav att jag skrev analogt till gångfartsområde och inte gågata. Sedan går det förstås att efter kommunalt beslut skylta ytterligare förbud, men det är inget som följer av bestämmelserna om själva företeelsen cykelgata.

Av ztenlund
Skrivet av MatteN:

Från Transportstyrelsens hemsida
<Uppladdad bildlänk>

Det blir lite av ett icke-argument som sparkar in en öppen dörr.

Trafikförordningen:

"1 a § På en cykelgata gäller följande:
1. Fordon får inte föras med högre hastighet än 30 kilometer i timmen.
2. Fordon får inte parkeras på någon annan plats än särskilt anordnade parkeringsplatser.
3. En förare som från en väg kör in på en väg som är cykelgata har väjningsplikt mot fordon på cykelgatan.
4. En förare av ett motordrivet fordon ska anpassa hastigheten till cykeltrafiken. Förordning (2020:842)."

Notera ordet fordon, inte cykel. Hastighetsbegränsningen gäller alltså inte enbart cyklar. En cykelgata kan man väl likna vid ett sorts cykelfartsområde analogt med gångfartsområde, men det blir lite svårt att skriva cykelfart i lagtext då den varierar ganska vilt.

Av ztenlund
Skrivet av pine-orange:

Han skrev fordon, om han menar något annat får han skriva så

https://svenska.se/so/?id=190171_3&pz=7

Det var alltså betydelse 1, inte 2 som du verkar tolka det som.

Av ztenlund
Skrivet av evil penguin:

Ja, *om* du faktiskt kan *låsa* den till "B"-läget (om det innebär max 20km/h) *och* den uppfyller övriga krav (inkl. effektbegränsningen) så kan den väl förmodligen bli en "cykel" i trafikreglerna.
Men jag tror det faller på *samtliga* punkter i praktiken.

Om man kan växla läge är den per definition inte låst.

Av ztenlund
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Så om man ändrar från Sportläge till B (som går att göra direkt på styret) så har jag som framför fordonet säkerställt att fordonet inte går att köra fortare än 20km/h?
Haha dessa trådar blir alltid så röriga sorry
Tycker bara det är luddigt att det är olika regler

Brukar polisen tycka att en A-traktor är laglig när grabben med bakvänd kepa har en strömbrytare för att växla mellan läge trafikkontroll och läge buskörning?

Av ztenlund
Skrivet av pine-orange:

Nej det är det inte. Bilar och motorcyklar kan köras långt fortare än max tillåten hastighet så någon logik i lagen finns inte.

Det var ju inte fordon utan krav på teknisk hastighetsbegränsning saken gällde, eller hur? Går elsparkcykeln för snabbt är det inte en elsparkcykel, precis som en moped som går för snabbt inte längre är en moped.

Av ztenlund
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

En manuell cykel har faktiskt hastighetsbegränsning. Men den ligger på 70kmh så det är knappast möjligt att nå upp till. Så fort man har hjälp med drivningen så gäller 20kmh.

Hastighetsbegränsningen är den som gäller på platsen för alla fordon. Sedan är det ovanligt att polisen har så tråkigt att den bötfäller cyklister för "fortcykling", men det har absolut hänt.

Av ztenlund
Skrivet av Yoshman:

Försökte kolla upp svenska termer, det jag hittade var

HEV: milhybrid
PHEV: laddhybrid
BEV: elbil

Nej! En mildhybrid har ingen elmotor som klarar av att driva bilen framåt i någon meningsfull utsträckning. Det är i princip ett glorifierat start/stopp-system med högre spänning, typ 48 V e dyl. MHEV är logiskt nog den engelska förkortningen.

https://www.toyota.se/elbilar/elhybrid/vad-ar-skillnaden-mell...

Av ztenlund
Skrivet av 0cool:

"Vanlig hybrid" är mildhybrid, den i särklass vanligaste är Toyota Prius.

Nej, Prius (eller Toyota HSD-system) är inte en mildhybrid.

Av ztenlund
Skrivet av huttala:

Nu är inte jag någon gymbro, men att gå till gymmet och klaga på att de låter om vikter dom dunkas i backen är ju lite som att gå ut och klubba för att sen klaga på att musiken är för hög så man inte kan prata.
Vill man prata gör man det bäst i en miljö anpassad för just det.

Vänder på steken och säger att de som gnäller över ljudnivån på gym bör vara hyggliga människor och anpassa sig efter miljön, det kostar inget. Orkar man inte lyssna på stånk, stön o skrik kan man bygga sitt egna gym och vara där i lugn och ro bäst man vill.

Har du ens läst diskussionen?
#20364847
#20371039

Av ztenlund
Skrivet av SwedZi:

Stör mig på att jag inte hade sentry mode aktiverat på Teslan igår kväll. När jag kom ut från gymmet hade nån ritat en penis i snön på motorhuven, visst det är harmlöst, men ändå, varför kan vi inte bara låta varandras grejer vara?

Stör mig på att man inte får ta ut saker ur sin egen fickparkerade bil utan att bli filmad av Musks övervakningsmaskin.

Av ztenlund
Skrivet av Herr Kantarell:

Den du kallar nyare har CPU från 8:e generationen och den "gamla" från 11.
1135 har betydligt starkare grafikdel och är bättre på det mesta. Så detta är den bättre om nu inte den "nya" har ett dedikerat grafikkort.
Den andra (8 gen) är helt ok för kontorsarbete m.m.

Vilken som är vilken beror på vilket inlägg man tittar i. I skärmdumparna från aktivitetshanteraren är det tvärtom. Man kan för övrigt notera att de vid tillfället går på hela olika klockfrekvens.

Av ztenlund
Skrivet av Mayhem SWE:

I Windows ja. Denna tråd handlar om macOS. Skulle gissa på att stöd för att spara till PDF via standard utskriftsdialog funnits sedan Mac OS X Public Beta släppt år 2000. Fanns åtminstone definitivt i Mac OS X 10.1 släppt året efter när det blev tillräckligt moget att köra på daglig basis för undertecknad (och jag köpte ny dator som klarade av det prestandamässigt).

"Jag tycker det är smidigt att tex. kunna skriva ut valda sidor i en pdf-fil (eller från annan fill) till pdf på min Windows-jobbdator."

Tror du att det finns ett samband mellan tanken och vad som framgår av startinlägget? Att det sedan inte behövs, är en annan sak.

Tillägg: Sedan har en del program en egen Save to PDF i utskriftsdialogrutan, t ex flera webbläsare, och det är väl det Jumpcut visar i den nedre skärmdumpen, fast på Mac. Så om jag i Firefox på den här Windows-burken väljer utskrift finns det alltså två möjligheter i Firefox egen utskriftsruta att få ut en PDF: Firefox egna och Windows. Byter man till systemets utskriftsdialogruta så försvinner Firefox egen och det blir bara den i Windows inbyggda kvar.