Inlägg

Inlägg som Tmi har skrivit i forumet
Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tomas_88
Jag tycker att det är bra att dom utreder saken. Hela grejen med koldioxid har startat när politiker i england ville bli iberoende av olja och mellanöstern och medvetet betallade för forstare så att dom skulle bevisa att användning av oljan är skadlig och alla vet ju att med vill man bevisa nåt och har man tillräckligt med pengar så kan man i stort sätt bevisa vad som helst, men det betyder inte att det man har bevisat är sant.
Det som låter mer rymligt är att aktiviteten på solen är den största faktor som påverkar vår klimat här på jorden, men jag är ingen forskare....
Sammtidigt så är de det som som belga säger att även om det inte finns någon sammband mellan koldioxid och globaluppvärmning så ska man ändå inte skräppa ner i naturen...

Nu spelar det ju dock ingen roll om varför forskningen startades egentligen. Dagens forskare är inte kopplade till någon fria-oss-från-oljan-av-geopolitiska-skäl-lobbygrupp.

Jag är själv ingen expert på området, men jag har ändå läst en hel del om det. Att säga att det inte finns något samband mellan uppvärmning och koldioxidutsläpp är helt enkelt fel. Vi vet att det har en effekt, punkt slut. Sen är diskussionen om hur mycket det faktiskt påverkar mer relevant.

Om man kollar på temperaturvariationer över lång tid så är det en berg- och dalbana som svänger upp och ned över tid, och vi är på väg i en uppförsbacke just nu. Därmed anser jag att naturliga orsaker har en stor effekt på det vi ser just nu.

Dock ska det då tilläggas att vi nu lägger till den mänskliga påverkan ovanpå den naturliga, vilket har konsekvenser. De som är lite insatta i ämnet vet hur otroligt svårt det är att förutsäga vad som kommer hända, eftersom allt är i en "delikat balans". En påverkan på ett område påverkar lätt en annan som påverkar en annan som påverkar en annan som åter påverkar den första osv. osv.
Därmed har personerna i "uppropet" en poäng i att det i stort beror på vilka modeller man använder.

För ett par år sedan läste jag iallafall lite om IPCCs modeller i en kurs, och jag fann iallafall inga större skäl till varför jag inte ska ta dem seriöst. Visst är det många antaganden som måste göras och därmed ganska stor osäkerhet, men det är inte så att dessa är orimliga antaganden.

Min personliga slutsats är därmed att även om det inte går att säga något om effekterna med absolut säkerhet så är jag helt säker på att koldioxidutsläpp påverkar temperaturen på planeten. Jag är även hyffsat säker på att denna effekt har negativa konsekvenser. Hur stora vet jag inte, men jag tror absolut att det finns goda skäl att vara försiktiga. Det är sorgligt att så många som inte har en aning om de fysikaliska fenomen som ligger bakom växthuseffekten säger att de "inte tror" på det bara för att slippa ändra sin livsstil.

Av Tmi

Nu har tråden varit tyst lite för länge

http://pici.se/thumbs/t_vZdYguhtP.gif

Av Tmi

Nu vet jag förvisso inte hur pass sant det är, men man hör inte alltför sällan på forum att Kubuntu ska vara en rätt dålig implementation av KDE i jämförelse med många andra distars KDE.

Då jag själv kör Arch så har jag lekt lite med tanken att prova KDEmod som jag hört så mycket positivt om. Dock känner jag mig för tillfället rätt nöjd med mitt enkla och smidiga lilla fluxbox. Kanske blir det av någon dag.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KikkomaN^SWE
Gah blir galen, kan inte bestämma mig vad jag ska gå fast jag har funderat i över ett år. Ingenjör verkar bra men jag är inte speciellt intresserad av matte, fysik eller programmering. Är det kanske att skjuta sig själv i foten att gå en sån utbildning då? Har inga svårigheter med matte eller fysik tycker bara inte det är intressant.

Å andra sidan funderar jag på att läsa till Ekonom eller Jurist, är det en bra idé?

Det är alltid en bra idé att läsa det man främst är intresserad av.

Om du funderar mellan ingenjör och ekonom så kanske Civ.Ing. i industriell ekonomi är något av intresse? Förvisso innehåller I ganska mycket matte det med, men det är ju ofrånkomligt om man ska läsa till ingenjör.

Av Tmi

Nu ska jag inte påstå att jag har koll på hur det här med meritpoäng fungerar, men det är väl bra att satsa på just sådana? Engelska är förvisso nyttigt, men jag betvivlar att en Eng C-kurs gör så stor skillnad i din förståelse av teknisk kurslitteratur. Det är trots allt mycket sällan det man inte förstår i en kursbok är språkligt

Å andra sidan är Eng C, åtminstone som den var på min skola när jag gick den, ett ganska lätt mvg, så det kan ju vara positivt i sig.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av wixia
Tjenare. Prov imorgon och bland mina övningsuppgifter finns en uppgift som jag inte klarar och skippar jag den kommer det säkert en liknande på provet

"Bestäm i polär, exakt form rötterna till ekvationen z^4 + 4z^2 + 8 = 0."

Hade jag kunnat gissa två reella rötter hade det inte varit några problem men här verkar alla rötter vara imaginära.

Tack på förhand
Viking

Gör som GaPa sa och sätt först t=z^2.
Då får du den nya ekvationen t^2 + 4t +8 = 0.
Nu kan du kvadratkomplettera och få (t+2)^2 = -4

Här kan du skriva dels -4 på polär form samt sätta t+2 = u och sedan skriva u på polär form. Beräkna nu u och därefter t = u-2.

Sedan får du räkna ut z från z=t^(1/2)

Av Tmi

Angående 5 så beror det nog bara på att du har fel keymap laddad. Jag vet inte exakt var det är man byter den i vanliga fall, men i Arch finns iallafall en fil som heter /etc/rc.conf där man skriver in vilken keymap man vill köra. För svenska är det sv-latin1.map.gz (eller något liknande, är inte vid min hemdator atm).

Av Tmi

Gick för ett par veckor sedan över från Ubuntu till Arch, och är mycket nöjd än så länge. Det är roligt och lärorikt att få konfigurera sitt system själv, och än så länge har jag inte stött på några större problem med det.

För mig är det dessutom märkbart mindre resurskrävande, vilket gör skillnad för en dator med många år på nacken.

Det enda problemet jag egentligen har är att Rhythmbox kraschar om jag försöker spola i låtar. Det är lite smått irriterande, men absolut inte livsnödvändigt. Verkar dessutom vara ett problem i gstreamer, så förhoppningsvis fixas det snart.

Av Tmi

Länksidor såsom www.digg.com och www.reddit.com funkar ju alltid om man har lite tid att slå ihjäl.

Av Tmi

Håller med woicer, kör något som ger dig ett bassystem du själv kan bygga vidare på, som just t.ex. Arch.
Om du specifikt vill ha Ubuntu så går det väl att köra Ubuntu minimal och bygga på det.

Med den gamla datorn bör du nog inte ge dig på KDE skulle jag tro, utan borde nog snarare satsa på något väldigt lightweight som t.ex. fluxbox.

Av Tmi

Rätta mig om jag har fel, men är inte AVG och winrar windowsprogram? Antivirus bör du inte behöva överhuvudtaget och det finns native uppackningsprogram för linux.
Om du nödvändigtvis behöver windowsprogram så kan du försöka att installera med hjälp av wine, som troligen finns i pakethanteraren för din distribution.

Vad använder du för dist?

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av 4N73
länka bakgrunden tack ^^

Jag har inte kvar någon länk (det var också en sån där pici-länk), men jag hittade den själv i skrivbordstråden för Windows 7 här på forumet. Ta en titt däri så tror jag nog att du hittar den.

edit: http://pici.se/pictures/kQVaVqmAm.jpg

Av Tmi

För tillfället ser det ut så här;

http://pici.se/thumbs/t_SLXducJZT.gif

Av Tmi

Skulle nog kunna kalla mig miljömedveten, även om de största anledningarna till min miljövänlighet är ekonomiska. Går/cyklar samt har bara energisparlampor här hemma för att minska på kostnaderna. Det gör ganska stor skillnad för en student.

Sorterar även mina sopor eftersom jag inte tycker att det är något jobbigt med det.

Av Tmi

ping -c 5 88.80.6.42
PING 88.80.6.42 (88.80.6.42) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 88.80.6.42: icmp_seq=1 ttl=56 time=8.45 ms
64 bytes from 88.80.6.42: icmp_seq=2 ttl=56 time=8.61 ms
64 bytes from 88.80.6.42: icmp_seq=3 ttl=56 time=8.47 ms
64 bytes from 88.80.6.42: icmp_seq=4 ttl=56 time=8.48 ms
64 bytes from 88.80.6.42: icmp_seq=5 ttl=56 time=8.48 ms

--- 88.80.6.42 ping statistics ---
5 packets transmitted, 5 received, 0% packet loss, time 4005ms
rtt min/avg/max/mdev = 8.452/8.501/8.614/0.100 ms

ping -c 5 81.170.255.1
PING 81.170.255.1 (81.170.255.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 81.170.255.1: icmp_seq=1 ttl=250 time=9.43 ms
64 bytes from 81.170.255.1: icmp_seq=2 ttl=250 time=9.47 ms
64 bytes from 81.170.255.1: icmp_seq=3 ttl=250 time=9.64 ms
64 bytes from 81.170.255.1: icmp_seq=4 ttl=250 time=9.44 ms
64 bytes from 81.170.255.1: icmp_seq=5 ttl=250 time=35.1 ms

--- 81.170.255.1 ping statistics ---
5 packets transmitted, 5 received, 0% packet loss, time 4006ms
rtt min/avg/max/mdev = 9.433/14.634/35.168/10.268 ms

Edit; Glömde nämna att det är Bredband2, Lund

Av Tmi

Kör SLiM jag med.

Av Tmi

Vad är det för anpassningsbarhet du är ute efter? Saknar t.ex. SLiM/XDM någon egenskap du behöver?

Av Tmi

Prova "xrandr 1024x768" i en terminal (givetvis med den upplösning du vill ha).

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av thowsen
allt det där kan jag det är just det du inte kan som jag inte kan hehe.
jag kan bara välja och boota i recovery mode. och då kommer jag till samma som när jag trycker esc (har jag för mig :S, vet att det inte funka iaf). därimot när jag trycker esc så kan jag välja att skriva fritt som root. och där måste det ju finnas något sätt att ändra xorg till orginal

Tror inte att jag riktigt förstår vad du menar. Du kommer alltså fram till en terminal där du kan skriva som root? Vad är isåfall problemet med att ändra xorg.conf med nano?

Av Tmi

Skulle tro att du behöver ändra lite i din xorg.conf .
Nu vet jag inte riktigt hur man gör eftersom jag aldrig behövt starta ubuntu utan grafiskt, men det finns säkert något val i esc-menyn så att du kan boota icke-grafiskt.
Därefter "sudo nano /etc/X11/xorg.conf" och fixa dit rätta värden.

När du ändå är i terminalläge kan du även avinstallera din gamla drivrutin och installera den rätta. "sudo aptitude uninstall gammal-drivrutin"
"sudo aptitude install ny-drivrutin"