Inlägg

Inlägg som Tmi har skrivit i forumet
Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av heande
I princip så är den stora skillnaden:
1) vilken fönsterhanterare som används som standard (kan i regel bytas)
2) hur man installerar nya program, alltså olika pakethanterare.

Skulle även vilja tillägga här

3) hur mycket som görs åt dig vid installation.

Vissa distributioner såsom Ubuntu gör mycket åt dig för att så mycket som möjligt ska fungera direkt efter installation, medan andra (t.ex. Arch) är mer riktade mot den användare som själv vill ha maximal kontroll över sitt system från första början.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Breddas
Vad ligger det för saker under "gaming" fliken? Supertux?

WoW och Skype

Av Tmi

http://pici.se/thumbs/t_hHzAlhAdm.gif

Så ser det ut för närvarande. Bara smärre ändring från förra bilden.
Vem vet, kanske t.o.m. behåller det så här i en hel vecka

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av D-Frag
Hur tar man screenshots i Openbox ? :/

Öppna en terminal och skriv "scrot" så sparas det ett screenshot i den mapp du befinner dig i.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av UndCon
LOL

snyggt att visa hur mycket du delat ut och vad du heter och din externa IP...

mer bevis än så behövs ju inte...

för säkerhets skull så sparar jag en kopia på bilden

Och vilket brott skulle han ha begått bara för att han laddat upp mycket data?
Det behövs därmed mycket mer "bevis" än så

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av D-Frag
Har lite problem..

fehbg vägrar autostarta bakgrundsbilden: eval 'cat ~/.fehbg' &

conky - har den på autostart. Kan man finjustera hur långt den ska ligga från top / right i pixlar ?

På den första frågan är jag inte säker, men jag hade ett liknande problem med fluxbox. Det som strulade var att teman satte egna bakgrunder och därmed skrev över den bakgrundsbild jag själv hade ställt in. Lösningen var därmed att se till att teman inte kunde sätta bakgrund. Hur du gör i openbox vet jag inte, men det är nog ganska snarlikt det jag gjorde i fluxbox då de två är "familj"

Jag fick skapa en fil som heter overlay i min fluxbox-mapp (~/.fluxbox/overlay) med raden "background: none" i. Det löste mitt problem. Du kan ju prova att göra motsvarande i din openbox-mapp (troligen ~/.openbox/) och se om det funkar där med.

Angående conky så är det bara (tror jag) att ändra gap_x och gap_y. Finns mycket hjälp om conky hos vår vän google.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av D-Frag
Måste man ändra sånt här för hand fortfarande ? http://hcdn.myftp.org/kent/public/xorg_problem_02.jpg som jag har gjort

I princip behöver man inte det med distar som Ubuntu. I ditt fall antar jag att det är en del av priset du betalar för att använda server-versionen där det helt enkelt inte är tänkt att man ens ska använda X.

Av Tmi

Du får nog lägga till "nvidia" i din xorg.conf med, i device-sektionen.

Så här ser min device-sektion ut;

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "nvidia"
Option "NoLogo" "True"
EndSection

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av D-Frag
och det gör jag via console hur ?

Jag är inte helt säker eftersom jag lät "proprietary drivers" ta hand om den biten själv, men en sökning på "nvidia" i synaptic visar iallafall att jag har nvidia-common, nvidiaglx-177, nvidia-settings och xserver-xorg-video-nv samt ett par andra som jag antar kommer som dependencies.

Jag vet inte om det gör saken bättre, men för att installera dem skriver du iallafall "sudo aptitude install nvidia-common nvidiaglx-177 paket3 paket4" osv.

Edit; Får man fråga varför du kör server.versionen ifall du ändå vill ha det grafiskt? Om du kör "riktiga" Ubuntu slipper du ju med all sannolikhet dessa X-problem och kan ändå installera Openbox. Sedan är det ju bara att plocka bort de paket du inte önskar.

Av Tmi

Har du installerat drivrutiner till ditt grafikkort? Annars är det nog åtminstone en bra start.

Av Tmi

Använder Wine till att spela World of Warcraft, men inget annat. Det är helt klart något jag skulle klara mig utan, men jag skulle ändå säga att Wine är "viktigt" för mig. Det känns helt enkelt bra att det finns ifall jag någon gång skulle behöva köra mindre Windowsgrejjer (vilket dock förrutom WoW inte har hänt de senaste åren).

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av VooDoo
Ok tackar för svaren! arch kan nog vara mera värt för mig att testa på en annan dator lite senare då jag skulle vilja ha igång "servern" så fort som möjligt.
Ingen som har en aning ang mitt wine utorrent problem?
//Patrik

Är utorrent ett måste för dig? Det finns ju ett flertal torrentklienter som funkar native i Linux. Troligen har du redan Deluge t.ex. installerat (annars "sudo aptitude install deluge") som fungerar bra.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av shenjin
Det är korrekt Tml, som jag skrev i mitt första inlägg. Arch Linux har filosofin som kallas KISS, Keep It Simple, Stupid. Det kräver väldigt mycket mer av användaren än t.ex ubuntu, då installationen är helt konsolbaserad och även kräver att man läst på wikin när man konfigurerar config filerna under installationen.

Av denna anledningen tror jag att Arch inte är något bra val för trådskaparen. Jag har själv ett antal års Linuxerfarenhet och jag lyckades muppa till min Archinstallation till den grad att jag måste börja om. Dock ska det nämnas att det var mitt eget fel då jag faktiskt inte läste färdigt hela sektionen i installationsdokumentationen innan jag gjorde ett steg. Trådskaparen bör vara medveten om sådana saker innan han sätter igång med sin installation.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av VooDoo
Perfekt! tackar ska prova det! vad menas med kernel nån som har en snabb och smart beskrivning på det om jag laddar ner ison från archlinux hemsida får jag med en viss kernel då eller?

Kerneln är själva kärnan i operativsystemet - dvs det som egentligen är Linux. När du installerar en dist så får du därmed en kernel installerad eftersom det är själva huvuddelen av systemet. Efter installation så kommer kärnan antagligen uppgraderas direkt så det kommer nya versioner lite då och då.

Av Tmi

Rätta mig om jag har fel, men är inte Arch en dist som kräver ganska mycket mer av användaren än lättare distar som t.ex. Ubuntu? Vill minnas att jag läste att det förväntas att man ska läsa på Arch-hemsidan samt gärna även mailinglistor innan man gör uppdateringar för att säkerställa att ingenting går fel. Filosofin bakom disten är väl just att användaren ska ha mer kontroll och därmed åtminstone behöva göra lite regelbunden "maintenance" på sitt system.

Om det stämmer skulle jag nog inte rekommendera det för trådskaparen som är helt ny med t.ex. konsolanvändande.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tomasbjork
Snälla förklara vad som menas med att förlora kontrollen. Jag är nybörjare med linux så vill gärna veta om det är dumt gjort.

Jag skulle nog säga att det är ganksa dumt gjort ja, särskilt om man är nybörjare. Om du är inloggad som root har du åtkomst och rättigheter till att göra vad du vill, vilket lätt kan ha otrevligheter som följd. Just en av säkerhetsgrejjerna med linux och dylika OS är att du inte konstant har tillåtelse att göra vad du vill, och därmed inte kan göra något av misstag (eller att t.ex. ett virus inte kan göra någon större skada eftersom det inte heller har några rättigheter till systemfiler).

Får man fråga vad det är du gör så ofta som kräver sudo att du inte orkar skriva det varje gång?

Givetvis är det upp till dig om du vill köra root konstant, men då ska du vara medveten om vad du gör och att du har dig själv att skylla om du förstör ditt system av misstag.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jussi V.
Om man nu lägger upp en sak på en fildelningssida så gör man ju det för att folk ska få tillgång till det. Så hur kan de lägga upp musik och sedan påstå att de som laddar ner gör ngt olagligt? Det är väl att kopiera orginalet som är olagligt och det gör ju den som lägger upp filerna?

Om de har tillåtelse att ladda upp materialet från upphovsrättsägaren så kan de ladda upp det utan att begå något brott mot upphovsmannen. Frågan är ju dock, som nämnts i tråden, om det skall ses som brottsprovokation eller ej. I vilket fall gör bolagen inget brottsligt eftersom de har tillåtelse att ladda upp. (Om det är brottsprovokation är det väl i sig inget brott, men då kan det heller inte användas i en rättegång)

De som laddar ner har inte tillstånd att ladda ner oavsett vem uppladdaren är.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bejje
Hur bra fungerar Wine numera för spel? Kan man utan någon extra konfigurering få igång t.ex. wow? Hur stor är prestandaförlusten mot att köra det i Windows?

För mig var konfigurerandet för att kunna spela WoW nästan obefintligt. Det enda jag behövde göra var att gå in i en configfil för WoW och byta ut D3d mot OpenGL. Sedan är det bara att "wine Wow.exe" och spelet kör igång precis som om man vore i Windows. Uppdateringar och dylikt är heller inga problem.

Kastade själv ut Windows för ett par år sedan från min dator, så jag vet inte mycket om prestandaskillnader. Men jag tror iallafall inte att jag har sämre prestanda än vad jag hade haft i Windows, snarare tvärtom pga stt jag kör ganska lightweight WM och så.

Av Tmi

Re: Ubunto - Vista, NTFS diskar och lite annat (nybörjare)

Citat:

Ursprungligen inskrivet av kanskebärbar
Dock så kände jag ganska kvickt att det här med ubuntu nog inte riktigt var min grej, allt jag gör är ju ändå att lyssna på musik, spela lite WoW och se någon rulle.

Får man fråga varför du tycker att dessa grejjer fungerar bättre i Windows?
Om man "bara" lyssnar/tittar media, surfar/chattar samt spelar lite WoW borde Ubuntu vara ett utmärkt operativsystem.

Självklart är det upp till dig vad du vill köra, men om du ger Ubuntu en till chans tror jag att du upptäcker att du kan göra det allra mesta av det du vill.

Av Tmi

Blev en Gentoo-bakgrund trots att jag använder Ubuntu.

http://users.student.lth.se/f03thu/090212.png

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zeus
Lite SLH!

Om vi har 2 komponenter som sitter i serie, med P = 0,1 och 0,2 för att de går sönder.

Vad är sannolikheten att kretsen är trasig? Alltså att minst en av de båda är trasig.

Om det varit parallellt hade det varit enkelt, bara multiplicera... Men hur gör jag nu?

Kolla på sannolikheten för att båda komponenterna är hela, dvs 0.9 resp 0.8.

Om kretsen är hel måste båda fungera, vilket har en slh på 0.9*0.8.

Sannolikheten för att minst en är sönder är då alltså 1-0.9*0.8.