Inlägg

Inlägg som Tmi har skrivit i forumet
Av Tmi

Är jag den enda som t.o.m. har svårt för att äta hemma innan en tenta?
Jag brukar inte ta någon frukost och knappt nån lunch ens om det är eftermiddagstenta - jag är helt enkelt inte hungrig och har ingen matlust.

Antar att det beror på alla stresshormoner som är ute på vift. Lyckligtvis har det (antagligen) inte påverkat mig negativt. Snarare är jag t.o.m. långt mer skärpt och har lättare för att koncentrera mig vid just tentor.

Av Tmi

http://pici.se/thumbs/t_MGtMBgDch.gif

Så här ser det ut hos mig för tillfället.

Av Tmi

Har du försökt att prata lite mer allvarligt med dina bekanta om det här? Inte ska du behöva gå och känna press på dig att göra något som du själv inte önskar, särskilt inte av de som står dig allra närmast.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Boo
Det som tar emot med äldreboenden är just pensionärer och deras rumpor. Dom har ju en tendens att bajsa något kopiöst. Är dom dementa så har ju bajset en tendens att inte vilja stanna i byxorna heller. I vilket fall så lär det ju bli jag som får torka.

Du frågade ju efter skitjobb ju

Jag är lite grann i samma situation som dig. Jag har utbildning, men det är rätt få jobb inom branschen just nu så jag får nog börja leta lite "skitjobb" så att man iallafall får lite inkomst under tiden man söker drömjobbet.

Någon som har erfarenhet av att söka "skitjobb" när man har en universitetsexamen? Är det lättare eller svårare? Man kan ju tänkas framstå som mer positiv i många avseenden, men samtidigt så vet de att man kan försvinna när som helst när man hittar sitt drömjobb och därmed kanske ha lagt ut pengar i onödan på uppträning etc.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Safesurf-Gösta
http://i39.tinypic.com/de6v0m.jpg

Riktigt snyggt.

Har du någon länk till bakgrunden?

Edit: Nm, hittade den på Archforumet

Av Tmi

Arch med en fönsterhanterare istället för skrivbordsmiljö borde fungera fint ifall du är Arch-sugen.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av JackeShan
Grym serie och helt otroligt bra slut på den.. lite synd dock att vissa här ska spoila för andra som inte sett det!

Om man inte inser att en tråd som diskuterar ett specifikt avsnitt kan innehålla spoilers så får man nog skylla sig själv

Nåja, spoilers ahead;

Har väl lite blandade känslor då avsnittet i sig var riktigt bra, men att det samtidigt avslutade serien på lite trist sätt.

Det var väl inte särskilt oväntat att det skulle ske, men jag hoppades ändå att slippa "God did it".

Bland det "starkaste" tycker jag var operahusscenen. Jag ryste till när man såg bilden på the final five stå där uppe. Likaså var de sista scenerna med robotar också lite "kuslig".

Undrar om "Head Baltar" och "Head Six" egentligen är Gud, eller om de bara var änglar som Baltar trodde. Antagligen måste de väl helt enkelt vara änglar av den anledningen att annars kunde de ju själva ersatt den riktiga Baltar och Six istället för att "mentalt puffa på" de båda sidorna som det nu gjordes.

En grej jag inte riktigt fick grepp på var Hera. Förklarades det egentligen varför hon visste sången som Starbucks far spelade och som visade sig vara en ledtråd till Nya Jordens koordinater? Jag måste nog ha missat någon essentiell ledtråd här

Dold text
Av Tmi

Även om det kanske inte är någon livsnödvändig faktor, men pacman känns helt fantastiskt snabb i jämförelse med aptitude i Ubuntu.

Om du vill ha KDE ska du nog helt klart kolla in Arch och dess kdemod. Jag har inte använt den själv, men man hör ofta mycket bra om det. Värt att ta en titt på iallafall.

Av Tmi

http://pici.se/thumbs/t_bbMHqaKuY.gif

Så ser det ut hos mig för tillfället. Wormsign

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Chobi
Okej, ska försöka att förklara så gott jag kan. Det är möjligt att jag förstått det här helt fel och fysik var verkligen mitt sämsta ämne på gymnasiet.

Enligt energiprincipen kan varken energi skapas eller förgöras, alltså borde det vara omöjligt att skapa något som alstrar mer energi än vad det går åt att driva processen. Men enligt Stephen Hawkings skapas det energi i form av positiva partiklar runt singulariteten hos svarta hål. Denna energi existerar endast några millisekunder(?) och försvinner sedan igen. Dessa skulle tydligen röra sig ut från svarta hålet, vilket i min syn skulle betyda att deras röresleenenergi tillåter dom att fly singularitetens gravitation. Om man då skulle ha ett magnetfält som uppväger svarta hålets gravitation och lyckas utveckla en mojäng som tillåter en att ta vara på denna rörelseenergi så borde det teoretiskt gå att använda den energin att utjämna gravitationen, eftersom denna rörelseenergi var större än gravitationen så borde det sluta med ett resultat där mer energi bildats än vad det har gått åt.

Jah har förmodligen helt fel i min tes. Men kvantfysiken är än så länge ung och jag tror att om man skulle gå ännu djupare, förbi alltihop, skulle man fina att tid och rum inte existerar på samma sätt, vilket då skulle betyda att energiprincipen inte skulle gälla där, eller?

Men som sagt, jag hatar fysik förutom när det kommer till kvantfysiken och relativitetsteorin. Relativitetsteorin var det enda jag lärde mig från gymnasiet. xD

Jag har aldrig läst om de här grejjerna själv, men det du beskriver för tankarna lite åt liknande processer som i t.ex. alfasönderfall. Där har ju heller inte alfapartikeln egentligen tillräcklig energi för att ta sig ur potentialbarriären, men den gör det ändå. Att detta ändå inte bryter mot energiprincipen beror på Heisenbergs osäkerhetsrelation som säger att man inte kan mäta energin hos en partikel exakt om det sker under en mycket kort tid. Vid alfasönderfallet är osäkerheten i energi i samma storleksordning som den energi som krävs för att ta sig ur potentialbarriären.

På så sätt kan man nästan tänka sig att partikeln fuskar lite och tar sig ur fastän den egentligen inte har energin för det. Om jämförelsen är giltig kan man därmed säga att din mojäng inte skulle generera mer energi än vad som produceras, eftersom partiklarna faktiskt inte har så mycket energi som man skulle tro, utan snarare fuskade

Av Tmi

Känns som att påven gör blunder efter blunder. Man kan bara hoppas att allt negativa som skrivits om påven och katolska kyrkan den senaste tiden ger katoliker (och andra religiösa för den delen) en tankeställare.

Av Tmi

Får man, av ren nyfikenhet, fråga vad som hände?

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SheepPowa
Tack så mycket för alla svar, det ska nog gå vägen detta

En fråga till bara, måste man göra samma sak på hemvägen eller gäller de man skriver ut i Sverige hela resan?

Skulle tro det. När jag flög till och från USA i november så visade jag upp min orderbekräftelse både på dit- och hemvägen och fick biljetterna för respektive resa.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Derox
Motståndarsidan hävdar ju bara att det inte alls finns vetenskaplig konsensus om det här. Det finns ju många argument för det här, det finns ju tecken som tyder på att denna snabba uppvärmning har hänt tidigare osv.

Att likställa trovärdigheten visar ju bara att ingen sida har bevisat sin sak helt.

Även om det är en lite väl extrem jämförelse så känns det här nästan lite som "det finns biologer som betvivlar evolution, därför finns det inte total konsensus och evolution kan bortses ifrån". Det blir lite som "Jag har ingen aning om hur evolution fungerar, men prästen i kyrkan som kan lite biologi sa att det var så och därmed tror jag på det".
Jag tror personligen att det hela handlar om konservatism. Man vill helt enkelt inte ändra sin livsstil och litar därmed till vem som helst som förnekar växthuseffekt, precis på samma sätt som den religiöse griper efter vad som helst som skulle kunna förneka evolution.

Nåja, som sagt var det kanske en lite extrem jämförelse.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tomas_88
Ja, som sagt jag är ingen forskare eller någon som har stor kunskap i det område så det spelar ingen roll vad jag säger :).... Det jag menade med växthuseffekten var temperaturhöjningen som skulle ha orsakats av koldioxid utsläpp vilket jag tror förklaras bättre med till exempel solaktiviteter... Det är inte så att jag tror inte på egentliga växthus effekten som orsakas av att vi har en atmosfär som värms upp utan jag tror inte att det utsläpp vi producerar orsakar uglobala uppvärmningen utan att det bara är en teori som vi inte vill släppa.... Men som sagt jag är ingen forskare

Jag tror att jag förstår hur du tänker, men jag skulle fortfarande vilja höra varför du tror som du tror.

Miljödebatten är intressant ur den aspekten att så många som faktiskt inte har någon kunskap alls inom området helt plötsligt börjar komma med åsikter som egentligen snarare reflekterar deras förhoppningar om att kunna fortsätta leva med samma livsstil utan att behöva göra några jobbiga ändringar. Därmed griper man efter varje möjligt argument som skulle kunna motsäga global uppvärmning och "tror" på det utan att egentligen förstå någonting.

Jag kan ha fel, men jag tror faktiskt att du hör till den här gruppen. Därmed kändes det lite extra "förolämpande" (i en svag betydelse) att du samtidigt i princip sa att folk som faktiskt tror sig ha en god förståelse för teorierna i princip är köpta av en lobby.

Är jag helt ute och cyklar?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Derox
Ja, jag säger inte att alla hävdar att den kan ta hand om det. Men det jag försöker säga är att vi har ingen aning alls, vi vet inte ens att det har effekt. Jag är helt klart med på resonemanget att det kan ha effekt, men det behöver inte ha det. Det är på den nivån av kunskap vi är, vi har ingen aning. De finns de som hävdar att det har effekt, de som hävdar motsatsen. Och båda lägren har lika fina titlar. Det smarta är ju att ta det försiktigt när vi inte har någon aning, men vi kanske inte behöver vara extrema.

Jag tycker det är fel att säga att vi inte har någon aning alls, för det kan man nog säga att vi har.
Jag skulle vilja be dig, precis som jag bad Tomas, att förklara vad det egentligen är "motståndarsidan" har som du anser vara övertygande till den grad att du är villig att åtminstone likställa trovärdigheten.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av vectrex
Helt rätt, frågan är bara om koldioxid är skräp. Vi andas ut koldioxid, växter tar upp koldioxid och släpper ut syre genom fotosyntesen. Något naturligare än koldioxid finns knappast.

Det är helt korrekt. Men tänk på att den CO2 som du och jag producerar ingår i ett naturligt kretslopp som jorden är "anpassad" för. Den CO2 jag andas ut idag tas omhand av växterna och görs till O2 du andas imorgon.

Fossilt CO2 är dock en CO2-källa jorden idag inte är anpassad för. Denna CO2 har legat lagrad där nere under marken utan att ingå i något kretslopp. Vad vi gör nu är dock att vi släpper ut denna mängd och därmed rubbar balansen.

Det är av denna anledning man måste göra skillnad mellan CO2 från fossila bränslen och CO2 från t.ex. levande varelser.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Derox
Okej, varför har det effekt? Varför kan det inte vara så att jämviktsreaktionerna tar hand om det vi släpper ut, med tanke på att jämvikten redan nu tar hand om avsevärt mycket mer än vad vi släpper ut.

Jag antar att du går med på att atmosfäriskt CO2 har en temperatureffekt? Detta beror på att CO2 har absorption nära jordens svartkroppsstrålningsmaximum. När CO2:t sedan sänder ut strålning kommer en del av det skickas ner mot jorden igen. Nettoeffekten är alltså att ju mer CO2 det finns i atmosfären, desto mer energi når jorden. För att bevara en enrgibalans måste då jordens temperatur öka.

För att prata om jämvikter kan jag bara citera ut den lärobok jag har till hands, nämnligen Introduction to Atmospheric chemistry av Daniel j Jacob som är professor i atmosfärsskemi och miljöteknik vid Harvard.

Efter att ha diskuterat CO2-balanser mellan atmosfär, hav, mark och biosfär:

"Even after full mixing of the ocean, which requires a few hundred years, a fraction f = 28% of the added CO2 still remains in the atmosphere according to our simple calculation in section ...... " där "simple" innebär att beräkningen han skrev i sin bok inte var fullständig.

Vidare skriver han "On time scales of several thousand years, slow dissolution of CaCO3 from the ocean floor provides an additional source of alkalinity t the ocean, reducing f to about 7%. Ultimate removal of the CO2 added to the atmosphere by fossil fuel combustion requires transfer of oceanic carbon to the lithosphere by formation of sediments, thereby closing the carbon cycle. The time scale for this transfer is defined by the lifetime of carbon in the ensemble of atmospheric, biospheric, soil and oceanic reservoirs; from figure 6-10 we obtain a value of 200 000 years. We conclude that fossil fuel combustion induces a very long-term perturbation to the global carbon cycle."

Jag inser att du kanske inte accepterar Jacob som källa eftersom han har samma titel som de i uppropet, samt att jag inte inkluderar hela resonemangen som föregår slutsatserna.

Dock ger det väl iallafall en hint om att man inte bör förutsätta att jorden på ett magiskt sätt kan ta hand om allt skräp vi släpper ut utan att påverkas.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Derox
Du hävdar ju att det har en effekt, det BEHÖVER inte ha en effekt. Problemet med miljöfrågan är att alla kollar bara på sitt område. Det är så sjukt många faktorer som spelar in, så det räcker inte med en professor inom ett område. Vi behöver många som arbetar tillsammans.

Men visst är det smart att "play it safe", men i dagsläget är det ju för extremt. Allt handlar om hur "klimatsmart" saker är. Kanske inte bör pumpa saker helt utan rening, men det är ju löjligt hur vi har det idag.

Ja, jag hävdar att det har en effekt för att jag helt enkelt anser mig veta varför det har en effekt. Jag tror nog att de flesta som faktiskt förstår principerna bakom växthuseffekten går med på att det just har en effekt. Sen är ju frågan hur stor effekten i slutändan är, vilket jag även skrev att jag personligen inte kan säga att jag vet.

Edit; Låt mig återigen påpeka att jag inte går emot Tomas specifikt för att han inte tror på växthusgasernas effekt, utan snarare för att han påstår att resonemangen bygger på lögner från oljemotståndarlobbyn.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Derox
Frågan är ju inte bara hur koldioxiden påverkar temperaturen. Frågan är om våra utsläpp av koldioxid i slutändan leder till att tillräckligt mycket koldioxid är i luften för att göra en förändring. Detta har inte mycket med atomfysik att göra, utan snarare har detta att göra med kemiska reaktioner och jämvikterna av dessa.

Tyvärr har jag inte kunskaper att kunna uttala mig och motsätta mig alla dessa professorer med erkänd akademisk utbildning (men jag antar att du också är erkänd forskare inom miljön, eftersom du nu anser dig vara utbildad nog att säga att de har fel). Men jag vet iaf så pass mycket att våra utsläpp av koldioxid inte nödvändigtvis behöver stanna där, eller att det ens är säkert att våra utsläpp gör att det finns mer koldioxid i luften än det skulle gjort utan oss.

Om du läser mitt första inlägg så ser du att jag just diskuterade frågan om att vi inte vet hur mycket det påverkar. Dock var det inte det jag vände mig mot i just det Tomas skrev, utan snarare att han påstår att folk som faktiskt kommit fram till slutsatsen genom att titta på vetenskapen och resonera därifrån på något sätt baserar sina teorier på lögner.

Nej, jag är tyvärr inte någon erkänd forskare och har inte alls samma titel eller erfarenhet som de flesta av dessa personer har. Dock betyder inte det att dessa personer nödvändigtvis är auktoriteter i frågan.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tomas_88
ja man skulle vilja tro det men som det är i så många andra område så har forskarna svårt att släppa taget om sina gamla idéer och det gör det nästan omöjligt för forskare med en annan förklarning att komma fram... ingen seriös tidskrift kommer att publicera deras artiklar och dom blir utskratade.... t.ex tog det massa år innan man erkände Einsteins ideer, medan idag bygger det flesta grejer vi använder till vardag på denna kunskapp... Och visst spelar det roll hur deras "teorier" uppkom, för om man har alldrig slöppt lögnen så spelar det ingen roll hur många år har gått eller om forskare är komplade med människor som kom på det eller ej... En annan sak hade varit om dom upptäckte nåt av slump... men deras syfte var att bevisa att koldioxid är farlig och som sagt: med tillräckligt med pengar och med tillräckligt med makt kan man bevisa vad som helst...

Får jag fråga vad i teorierna det är du faktiskt inte kan gå med på? Om du ska påstå att en stor bunt vetenskapsmän (där jag väl nästan kan inkludera mig själv) baserar alla våra teorier på lögner och blundar för andra teorier så tycker jag du är skydig till att förklara varför.

Jag känner mig säker på att koldioxideffekten påverkar temperaturen helt enkelt för att jag har kunskaper inom atomfysik, vilket hela grejjen i grund och botten bygger på. Om jag tillämpar dessa kunskaper på området så är det mycket få steg till slutsatsen att koldioxidutsläpp har en effekt på temperaturen. Om du vill kan jag göra ett försök på att förklara lite fort hur jag resonerar, och så får du säga precis i vilket steg det var som oljemotståndarlobbyn förblindade mig.