Inlägg

Inlägg som Broberg har skrivit i forumet
Av Broberg
Skrivet av aragon:

det jag har i dag är enfärgade med en sensor på övervåning och en nere, nackdelen med detta är att den tänder när någon är i närheten av trappan, därav min tanke att ha en sensor för varje steg. jaja få leta vidare, känns som det snart borde komma färdiga kitt för trappor. (jag vill ha mina där dom sitter idag dvs en list för varje steg monterat under själva steget så man inte får ljuset i ögonen.

Jo, nackdelen med pir är ju att de har för stor spridning i sånna lägen, har du testat att sätta ett kort rör runt sensorn? Brukar fungera för att begränsa räckvidden.

Har för mig jag sett färdiga trappstegskitt, minns dock inte om det var separata sensorer i dom.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg
Skrivet av aragon:

tuft, ok då kan jag köpa att du slår i.
är lite nyfiken på din lösning med slingor, är dom rgb och och dom den extra kanalen för vit, hur aktiverar och styr du dom?
jag tänker byta ut dom ledlister jag har i trappan till rgb men har inte riktigt funderat ut hur jag ska på ett bra sätt köra dom mot ha
, Optimalt skulle vara att ha en sensor för varje steg så den tänder steget fram för men inte längre. dock hittar jag inte riktigt små sensorer som går fälla in snyggt. sedan är jag fundersam på hållbarheten då slingor tydligen har urusel hållbarhet/brinntid

Jag kör mestadels enfärgade slingor då de är allmänbelysning. Men har olika slingor överallt. Kör en 12v slinga varmvit i badrummet, kör en mindre slinga av samma modell till gatunummret på husväggen. Har 16m 220v RGB i vardagsrummet som styrs via en billig kina ir-mottagare (som en liten esp8266 styr i sin tur). Sen ca 9m 220v LED rope varmvitt some utebelysning vid entrén (styrs med en sunricher zigbee dimmer). Sen tillkommer lite ws2812b slingor i hallen frammöver, detta utöver de ws2812b som sitter bakom skärmarna och rackskåpet.

O just ja, en liten slinga i handlerdaren till trappen, den är dock bara av/på via en qubino flush relay.

Brinntiden kan jag säga är mycket beroende på kvalitén av slingorna, den jag har i badrummet nu måste bytas, men sen kostade den typ 40kr/metern. Måste hitta något bättre.

Att lysa upp en trappa per steg skulle jag nog faktiskt bara satt en sensor uppe och nere och sen tänt stegen i sekvens beroende på vilken sensor som triggas. Det jobbigaste är ju att välja styrning (framförallt om man vill ha rgb).

Men absolut ballast hade ju varit att köra en arduino (mest antal utgångar) och sen adresserbara LEDs, så hade man kunnat göra en hel del balla grejor! Kräver dock en jädra massa kablar och en ordentlig driver för 5v

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg
Skrivet av aragon:

jag lite frågande, vad har du för lampor om du riskerar att slå i watt antalet på qubino flush dimmer? jag har 17 spottar i vardagsrummet fördelat på två zoner. jag når upp till 37.1watt på dessa. (dom är riktigt ljusstarka) Säger fortfarande att det stora problemet är att dom flesta inte kan gå ner tillräckligt lågt.

Håller dock med att qubino inte är det självklara valet i alla situationer, tex plugin uttag kör jag nexa med en liten knapp på då dom är små,klarar hög last och går stänga via på knappen. men för fast installation föredrar jag qubino. Hmm funderar på när dom kommer med zwave 7

Det är när man börjar köra ledslingor etc som man behöver mer kräm. Bara i badrummet har jag ca 80W i taket. Ledslingor är ju inte skiteffektiva när det kommer till lumen/watt

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg
Skrivet av aragon:

just dimmer kommer du inte hitta någon som kan ta större last, dock behövs vanligen inte det på dimmer då det användas till just lampor eller kanal fläktar, (man får har rätt många lampor om man ska nå 200-300w som är det vanliga begränsningen) där är det viktigare att dom kan hantera riktigt låg last så inte lamorna blinkar. glas säkring behövs inte till deras nya dimmer och för vanliga uttag så har man närmast aldrig över 10amp så då behöver du inte någon extra glassäkring för flush relay 1.

Det är väl snarare så att de flesta andra inbyggnadsdimmers tar mer än Qubino Flush Dimmer som är enligt qubino har en resistiv last på 140W (vilket då skulle va en rek. maxlast på vad, typ 45-50W när det kommer till en LED-ljuskälla?).
Ja deras nya Mini dimmer ser bra mycket bättre ut (och dyrare) med en maxlast på 200W resisitiv last och ca 150W för LED.

Och då kan vi jämföra med de andra aktörerna

(min-max Resistiv / min-max LED)
Fibaro dimmer : 50-250W/?-125W
Nexa ZV9101 : 40–400W/ 4–200W
Aeotec Nano Dimmer : 25-270W/?
Sunricher Micro Smart Dimmer : ?-288W/?-200W

(Sunricher finns förövrigt i zigbee modell också som då pallar 400W resistiv och 200W LED).

Och ja, det stämmer Flush1 och den nya mini dimmern behöver inte säkringarna.
Fast det kvarstår att Flush2, Shutter och Flush dimmer behöver dessa. Men Flush Dimmern ser ut att vara utgående så det är ju en icke fråga på just den framöver.

Jag kör själv majoriteten Qubino o gillar dessa, men jag hävdar att qubino inte alltid är det självklara valet.

Av Broberg

@aragon: Nackdelen med Qubino är de extra säkringarna som behövs plus att qubinos flush dimmer är riktigt klen och tar inte alls några större laster. (Fördelen är att den klarar att dimma riktigt lågt med en liten last).

Av Broberg
Skrivet av emilakered:

Intressant! Jag tror inte jag har några icke-plus, så antagligen därför det aldrig "berört" mig. Har försökt hålla mig till ett fåtal olika modeller, för enklare underhåll och bättre koll.

Mina är rätt stabila med batterinivå! Kanske beror på hur de sitter?

Har en varning när de går under 10 %, så då sätter jag på laddning. Kan vara lite shady att de bara rapporterar in vid tryck (mer eller mindre), så kan ha tappat rätt rejält ibland mellan två events om det är en knapp som används sällan.

Jag körde tonvis med sådana innan! För pengarna är de ju kalas. Däremot är min Zigbee-mesh i allmänhet svagare och mindre pålitlig, så valde att ta över alla knappar på Z-Wave med Hank-grejerna.

Tror de största bovarna hos mig var ett par Fibaro Universal Sensorer som var extremt dåliga noder, men hade även ett gäng äldre uttag som försvann i samma veva. (Hade ju korkat nog de äldre zwave enheterna närmast hubben, så en stor del av trafiken gick ju igenom dom).

Hank knappen har jag bara laddat en gång, den var nere på typ 10% och det är först efter det som den började pendla, den kan rapportera 1% och börja larma(genom signal från knappen själv, jag har inga notiser i hubitat om det) för att två sekunder senare vara uppe på, vad jag antar är den faktiska nivån då den är relativt nyladdad, 80-90%.
Kan ju även vara det medföljande batteriet som inte är helt okej. Men som sagt, rätt oviktig så den får leva så tills den dör totalt

Har du några xiaomi kvar som du vill sälja så köper jag dom gärna
Jag har så litet hus så trots att mitt z-wave nät är mer utbrett så är zigbee nätet inte långt efter, båda fungerar lika stabilt hos mig och de Zigbee rörelse-sensorerna jag kör är bra mycket rappare än motsvarande z-wave!

Av Broberg
Skrivet av enoch85:

Köper rackskåp, sen servrar?

"Det var ju så snyggt att jag inte kunde låta bli att köpa det, men vad ska jag fylla det med? Hmm"

Ett år senare

"Nu äntligen är det i drift!"

On topic, ser ut som en stor gamingdator med massa neon.

Omständigheter o omständigheter, snyggt var det ju inte från början!
LEDs, inte neon. Neon hade varit hardcore deluxe!

Av Broberg

Aahh Hubitat, sväljer nästan allt!

Jag kör Qubino Flush enheter (Dimmer, Enkel relä, dubbel relä, shutter och dimmer 0-10V), De är nog de minsta enheterna du kan få tag på idag, vilket är en bonus om du har ont om plats i dosor etc. Fungerar bra! (En dimmer tog dock självmord härom månaden, men gick på garantin så är inte direkt ledsen i ögat för det, kräver dock att du installerar de rörsäkringarna som rekommenderas).

Installerade precis en Sunricher Zigbee inbyggnadsdimmer också, fungerar även den klockrent, kvalitén får vi avgöra om ett år, men den kändes välbyggd.

Hubitat gillar dock inte enheter som inte är Z-wave plus, jag hade fördröjningar i mitt nät som nästan helt försvann efter att tagit bort eller flyttat mina icke z-wave plus enheter till utkanten av nätet. Något att tänka på kanske.

Knappar så kör jag som Emil ovan Hanktech enkel, fungerar bra. Får sina spel med batterinivån ibland, men den är inte så viktig så har inte brytt mig om det.
Har även en Wallmote Quad, den äter en del batteri med. men fungerar bra och ser riktigt nice ut.
Fast most bang for the buck är fasen de runda Xiaomi Buttons (kostar typ 80kr/st +moms), ett helvete att para med hubitat, men väl inne fungerar de kalas.

Av Broberg

En sådanhär : https://www.amazon.com/Screen-Portable-Monitor-Computer-Speak...
och en raspberry pi zero kanske?

Av Broberg

Har tre (olika modeller) asus routrar, dock går alla i AP-läge bakom en EdgeRouter Lite. Jag har lite hatkärlek till deras produkter ände sen jag blev djupt besviken på deras "första" telefon, padfone eller vad den nu hette.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Då skulle jag nog köpa en sunricher inbyggnadsdimmer (om lampan går att dimmra dvs, annars köper du en philips hue väggkontakt bara). Bygg in dimmern i en låda som har ett vanligt uttag och sen en sladd med stickkontakt i andra änden. Så får du en "sladd-dimmer", en klumpig sådan, men ändå.

Var noga med kopplingar och lastavdragningar bara, det är trots allt 240v vi pratar om här.

Av Broberg

Beroende på hur lampan ser ut så kanske en g9 till e14 adapter? Det kommer ju bygga väldigt mycket utåt så är säkerligen ingen bra idé.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

@md7dani:

Alla adresserbara LEDslingor är 5v t.ex WS2812B (de behöver dock styrning då de är just adresserbara)
Även alla slingor som går via USB är ju gjorda för 5V.
typ denna : https://www.ebay.co.uk/itm/1M-2M-3M-5V-White-LED-Strip-Light-...

För en färdig krets som får det att blinka finns t.ex inline-controllers som är relativt små och behändiga :
https://www.torchstar.us/12v-12a-inline-led-dimmer-controller...

Går ju även att göra egna enkla lösningar bara för att få det att blinka.

hur länge saker o ting rullar beror ju helt på hur många LEDs du behöver, färgade drar oftast mindre ström än blåa/vita som drar mest.

Av Broberg

Blir nog knepigt, 3V slingor är nog svåra att få tag på.
De flesta slingor är ju för 5-12-24V.

Nu vet jag ju inte vad du har tänkt ha det till, men det finns jo "färdiga" blinkande hund/katthalsband som går på 3v batterier eller inbyggda celler som laddas med en vanlig usbladdare : https://www.zooplus.se/shop/hund/hundkoppel_hundhalsband/refl...

De finns ju sällan i vitt. Men gult kanske skulle fungera?

Av Broberg
Skrivet av Thuna:

https://community.athom.com/t/hue-ikea-gateway/18693

Läste följande på denna sidan :

"Däremot så finns det flera bra anledningar att istället koppla gatewayn till Homey istället för att ta bort dom. B.la upplever flera fördröjningar jämför med gateway, några produkter går inte in i Homey och viss funktionalitet kommer inte med utan brygga."

Ser ut som att många använder Hue Brygga med Homey , borde ju betyda något kan man tycka.

Men det kan hända att infon inte är up to date ,så upplys mig gärna

Okej! Då är jag med, rekommenderat men inte ett krav.

Zigbee är ju inte lika renodlat som z-wave, finns flera olika standarder och alla är inte 100% kompatibla, sen är inte alla glödlampor pålitliga noder för zigbee meshet vilket gör att många gånger rekommenderas det att separera alla smarta glödlampor till ett eget zigbee-mesh.

Nackdelen är ju dock att du får ju inte ett lika stort nät för kommunikation om t.ex har zigbee sensorer på homeyn och dina hue lampor på hue bridgen. För de kommer ju inte prata med varandra då och batterienheter (vilket sensorer oftast är) agerar ju slutnoder och repeterar då inte signalerna. Så det kan bli med bekymmer med räckvidd när man delar upp det.

Å andra sidan så är ju inte kostnaden för vare sig en hue bridge eller trådfri gateway direkt stor, men absolut jobbigt med fler enheter som kan strula.

Av Broberg
Skrivet av Thuna:

Tack för alla synpunkter och idéer.

Har väl två val nu som jag ser det .

1. Homey
Klarar vad jag förstår det mesta och har någorlunda enkelt system (någon som vet om webinterfacet är tillbaka ?) Det som jag ser som negativt är dels priset samt att man behöver ha div olika bridgear som Hue och trådfri för att det skall funka 100% vilket adderar till det redan dyra pris

Hmm, varför skulle du behöva ha hue bridge eller trådfri gateway? (Detta stämmer ju för animus men homey har ju inbyggd zigbee radio)

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Största kruxet är väl 433, annars äter ju de flesta nya hubbar både z-wave och zigbee. (typ Smartthings, Hubitat Elevation etc etc)

Du kan köra Home Assistant (HA) på valfri dator och köpa till USB-stickor för de olika protokollen
t.ex :
Z-wave : https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3201969
zigbee: https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/smarta-hem/zigb...
433mhz: https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/smarta-hem/styr...

HA kräver ju lite mer av användaren än de "färdiga" styrenheterna. Animus är ju enkel, men den är också därefter sjukt begränsad, både i vad du kan göra i automationsväg samt, som du själv upptäckt, begränsat i vad för enheter den sväljer.

Homey som cracko ovan nämner är det enda "färdiga" alternativet som kör 433+z-wave+zigbee, den kostar dock aningens mer (men om du räknar på att köpa en raspberry med alla protokollen så blir ju summan typ den samma)

Av Broberg

Tellstick net v1, den kör bara 433 väl?

433 är ju inte superbt då du inte får återkoppling, så zigbee/z-wave/wifi blir ju pålitligare tack vare att styrenheten får svar tillbaka när status ändras.
Om du vill behålla dina 433 och gradvis byta ut/bygga ut ditt nät så är ju en tellstick znet ett vettigt alternativ då du kan bygga ut med z-wave enheter framöver.

Eller så kollar du på Homey som utöver 433 och z-wave även äter zigbee prylar som philips hue/trådfri vilket utökar dina valmöjligheter ytterligare.

Av Broberg
Skrivet av Mordekai:

Meck är bara kul, men det måste vara driftsäkert, ingen poäng att ha översvämmningslarm om inte kommunikationen är 100% pålitlig.

inget av de trådlösa systemen är 100% pålitligt. På sin höjd 85%, det finns så många faktorer som strular till det.

Ska du ha 99% garanterad kommunikation så är det trådbundna enheter som gäller. Men det utesluter ju inte att det felar i sensor/styrenhet.

Av Broberg

Låter dom du ska ha en Homey tillsammans med z-wave och zigbee prylar. (Homey sväljer ganska många sorters olika enheter och du slipper då ha en massa olika hubbar)

Zigbee för lampor, z-wave för strömbrytare etc. Sensorer finns för båda protokollen, zigbee är dock oftast billigare per enhet.

https://www.m.nu/styrenheter-z-wave/homey
https://www.m.nu/brytare/smart-plug-16a

Skickades från m.sweclockers.com