Inlägg

Inlägg som Broberg har skrivit i forumet
Av Broberg
Skrivet av ZANDBERG:

Har ni någon koll på shelly? Dom släpper sin shelly dimmer när som helst. Får 4 st dimmer puckar för 77 euro. Blir ju ganska kraftig prisskillnad jämfört med hue och liknande.
https://shelly.cloud/wifi-smart-home-automation-shelly-dimmer...

Skickades från m.sweclockers.com

Shelly har väl ett relativt gott rykte, har inte testat dom själv dock.
De går ju att köra enbart med shelly cloud (som i sin tur kopplas till GH) som det ser ut, men jag skulle nog sätta upp en HA hub som styrning ändå för utökade funktioner och bättre kontroll. Mest för att få till en stabil lokal styrning som inte är beroende av molnet (vilket iofs inte spelar någon större roll om du primärt vill ha dem för att röststyra dom via GH, för saknar du uppkoppling funkar ju inte GH ändå).

Väljer du dessutom att köra HA så kan du alltid köpa till expanderingar för zigbee/zwave/433 etc framöver. HA kräver ju lite mer av användaren men finns mycket information och guider om hur du får allt att lira.

Av Broberg

Kolla på en styrenhet för zigbee+zwave så har du stora valmöjligheter för utbyggnad och inställningar. Både för inbyggnadsenheter, t.ex qubino, fibaro sunricher etc och lampor, t.ex trådfri och hue.

Plejd i all ära, men det är ju fram tills det släpps officiellt stöd för annat än appen ganska begränsat (vilket man absolut kommer upptäcka ganska snabbt om man vill få det att lira med sensorer och annan styrning).

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg
Skrivet av Perrablerra:

Nej det vore tråkigt Nästan så man skulle gå all-in med rgbw även inne. Har en på balkongen och som styrs via Magic Home vilket Google home har stöd för. Blir ca 800 dyrare men frågan är om det får vara värt det. Har inga snorungar som vill ha disco så känns lite onödigt med massa färger

En rgbw kontroller måste ju inte nödvändigtvis köra en rgbw slinga,
Du kan använda en av kanalerna till en enfärgad slinga, så i stort kan du köra 4 enfärgade slingor på en rgbw kontroller (och styra styrka på dem separat om du så vill).

Av Broberg
Skrivet av Perrablerra:

Råkade snubbla över denna https://shop.ledwarehouse.se/rgbw-rgbww-wifi-dimmer-12-24v.ht... Är iofs för rgbw men borde väl gå att köra med enfärgad också?

Jo, men frågan är om du vill köra en random kina-app som kanske eller kanske inte fungerar med Google Home?

Av Broberg
Skrivet av Perrablerra:

Totalt 15 meter. Vad jag sett kan man inte köper längre än 5 meter.

Inte med 12/24v nej, du bör inte köra längre hela slingor än 5m utan extra strömmatning.
(Du kan komma "billigt" undan med slingor från ebay, men det är en chansning när det kommer till kvalitén.
Så enklast är att köpa från en svensk säljare så ifall det felar på något sett så är det lättare att byta ut.)

Det finns däremot LED rope/LED Neon rope som klarar längre sträckor utan extra strömmatning. Dessa är dock 200-240V och inte 12/24V.
De är inte lika tunna och de går inte klippa hursomhelst (tror det är varje meter). Men ska man dra en längre kontinuerlig bit så är det att föredra.

Av Broberg
Skrivet av Perrablerra:

Ok. Ska se om jag hittar en vettig 24v slinga istället. Ska även läsa på lite om Shelly. Om man skulle satsa på en annan slinga, finns det någon speciell du skulle rekommendera? Ska ha ca 15 meter så inga i 24 karats guld tack

15m oavbruten?
eller 15m totalt men uppdelat på flera delar?

Av Broberg
Skrivet av Perrablerra:

Oj det var en del att kolla igenom. Listerna är på 12v. Hade tänkt mig dessa: https://shop.ledwarehouse.se/5m-led-slinga-4-8w-m-varmvit-ip2...

Är inte så sugen på massa extra grejer då jag inte kommer styra massa andra såvida det inte kostar mycket. Kan väl tänka mig att lägga ca 500 max.

Såg att det finns sk "smart plug"med inbyggd dimmer. Om de klarar led vet jag dock inte och har inte hittat någon Svensk åf heller men något i den stilen vore kalas.

Ditt bästa alternativ är nog då en shelly rgbw som länkas ovan i ditt läge, fixa led-slingor som antingen inte går över max på shellyn eller lägg pengarna på fler shellys och dela upp det i lämpliga grupper. (Vore jag du skulle jag kolla på 24v slingor istället för 12v)

Instickspluggar/smart plugs med dimmer är oftast leading-edge/framkants dimmer. Det är inte många ledslingor/12v dc-omvandlare som gillar det. Trailing-edge/bakkants dimmer är det som är säkrast och det är oftast "bara" inbyggands-dimmers som kör det.
Men ska du dimma på 12v sidan så är det PWM-dimmers/rgb/rgbw enheter som är enklast.

Av Broberg
Skrivet av zyberzero:

Gissar att du vill slippa olika Zigbee/Z-wave-whatnot hubbar. Jag tror att Shelly, som pratar Wifi, kanske är något? typ den här: https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/smarta-hem/wi-f...

Den ska fungera out of the box med GA.

EDIT: Den är kanske lite klen. Du kan kanske ha två och sätta i en grupp så de synkroniserar?

Plus att den inte funkar med LEDslingor.

Av Broberg

Behöver nog veta vad det är för slingor, 5-12-24V DC? 240V AC?
Men gissar på 12V DC.
Har du bara wifi eller kör du någon controller med zigbee, z-wave, bluetooth, 433mhz eller liknande?

Den enklaste lösningen jag hittade är : https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/smarta-hem/zigb...

Det är dock max 6A per kanal vilket i 12v bara är 72W (och då skulle jag väl belasta en kanal med max 60W). 15A totalt, dvs 180W totalt på 12V.
Bekymmer nummer två är att det är zigbee så du behöver en controller för zigbee enheter. (Jag tror den fungerar ihop med philips hue bridge).

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Läcker kabeldragning! Ordning o reda!

Av Broberg

Skulle vilja säga att det är ett fantastiskt komplement till hushållet, nej den ersätter inte en ordentlig dammsugning (den dammsuger inte möbler och kommer inte in i 90° hörn), men om man är som mig och sällan kommer till skott med dammsugning/städning så är roboten fantastiskt duktig på att hålla hushållet på en högre nivå av renhet än utan. Framförallt om du har pälsdjur.

Total ersättning, nej.
Livs-Kvalitetshöjare, absolut.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg
Skrivet av VicMackey:

Tack för svar. Är det här ett generellt problem med smarta lampor eller bara för Philips Hue? Skulle det funka bättre med tex Ikeas smart lampor i kombination med dimmers?

De flesta prylar som inte är gjorda för att dimmras gillar oftast inte alls att sitta bakom en dimmer. Oavsett smarthet på prylen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg
Skrivet av Pelle:

Förstår inte vitsen med att ha en platta på väggen, då kan man ju lika gärna gå till lampknappen. Jag har löst det med rörelsesensorer och eller mobil app samt kopplat ihop med google home.

Smidig informationscentral, underlättar vid felsökning, smidig override när de där 1% fallen dyker upp och man behöver aktivera en scen/lampa etc etc. Man får ju givetvis tänka igenom placering av plattan om man ska ha den fast monterad, eller för den delen kan man ju köra fler plattor. inget hinder direkt.

En platta på väggen är ju ett komplement precis som styrning via telefon är. Jag har en platta direkt innanför entrén, den visar kamera feed, status på sensorer etc som primär display, vill jag kan jag sen gå vidare i menyer o styra övriga enheter om jag så behagar.

För att besvara TS,
Ipads är ju rätt stabila plattor och de flesta dashboards är ju webb-baserade och kan således bara öppnas i webbläsaren.
Nackdelen med Ipads är ju att de är ganska låsta, så att få skärmen att aktiveras/avaktiveras på kommando är så vitt jag vet inte möjligt.

Där är ju Android bättre, med t.ex FullyKiosk så kan du antingen använda kameran som närvarosensor eller helt enkelt skicka kommandon via mqtt eller http get för att tända o släcka skärmen.

Av Broberg

Vad hade den för problem?

De enda problem jag spontant kommer på är väl annan plugg till strömadaptern.
(Det viktigaste när man köper hub med z-wave som inte officiellt säljs i Sverige är att se till så den har rätt frekvens. Men det är samma i hela i EU, så UK enheter har inte de problemen iaf).

Av Broberg

Denna sommar har ju varit lite jävlig med allt oväder över skåne/blekinge. Vilket gjorde att jag köpte mig en ups till "kontoret", mest för att skydda min HE enhet som inte är superförtjust i plötsliga strömbortfall.

Sen kör jag givetvis med en UPS i racket också för servern och tillhörande nätverkskomponenter.
uppskattad drifttid på hela racket är ca 40min och ca 20min på den i kontoret (240min om jag stänger av dator och skärmar och bara kör AP samt HE styrenheten).

Av Broberg

randomfrankp ville ha med min setup i sin serie "Room Tour Project" :
https://youtu.be/wK95JRF4fgk?t=166

Av Broberg

Då Sommarbilen ställdes av förra månaden så saknar man den lite extra just nu.

Subaru BRZ -2017

http://pierrejavel.com/temp/brz/brz2019.png

Av Broberg
Skrivet av trickeh2k:

Snyggt som fan! Lite fundersam över varför den heter Bro Corner, ska du ha varsin polare på vardera sida om dig som får titta på medans du spelar, för att remenissa över NES-tiden när man var liten? :>

Haha, mjae, lite enklare än så, mitt efternamn är Broberg 😎 (således heter nätverket BroNet och servern BroServ etc etc)

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg
Skrivet av griid:

Tack!
Är det någon speciell led-list du köpt. ser u som du har någon form av ambilightfunktion?

Det är WS2812b LED's, vilket är adresserbara LEDs. De styrs via en Arduino Nano.

Skrivet av lowngcawt:

Cleant!

Synd bara att du missade chansen att ha benen på skrivbordet i samma vinkel som taket

Det är en kompromiss, jag vill ha det centrerat under takbalken, så skulle jag följa vinkeln på taket så skulle jag få mycket mindre skrivbordsyta. (jag har en trapp direkt till vänster som gör att jag inte kan bredda skrivbordets bas mer än vad det är idag)

Av Broberg
Skrivet av griid:

5/5!

Har du lust och ork att fota hur det ser ut bakom med led-listerna?
Är sugen på att göra något liknande och skulle bli väldigt glad om du hade tid

Det är inte speciellt bra gjort på baksidan, t o m lite el-vidrigt gjort då jag saknar petskydd och dragavlastning för nätagget.
Men utöver det så är det ju bara en ledlist klistrad direkt mot baksidan av skärmarna.

http://pierrejavel.com/temp/baksida.jpg